Βελτίωση ποιότητας σε φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης.

... επεξεργασία φωτογραφίας και σχετικό λογισμικό GNU Linux

Συντονιστής: adem1

Βελτίωση ποιότητας σε φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης.

Δημοσίευσηαπό matthew » 02 Νοέμ 2017, 04:31

Σερφάροντας στο γνωστό site για την φωτογραφία https://petapixel.com διάβασα μερικά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την βελτίωση φωτογραφιών χαμηλής ποιότητας και ανάλυσης με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (έτσι τουλάχιστον λένε στα συγκεκριμένα πρότζεκτ που αναφέρονται παρακάτω).

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα γκρουπ 5 ερευνητών από τα εργαστήρια πληροφορικής του πολυτεχνείου ETH στη Ζυρίχη της Ελβετίας οι οποίοι δημιούργησαν το πρότζεκτ WESPE (Weakly Supervised Photo Enhancer for Digital Cameras). Έχουν δημοσιεύσει την εργασία τους εδώ: https://arxiv.org/pdf/1709.01118.pdf
Το πρότζεκτ αυτό αναβαθμίζει και βελτιώνει αισθητά τις φωτογραφίες από κάμερες σύγχρονων κινητών τηλεφώνων (smartphones) σε επίπεδα ποιότητας και ευκρίνειας αντίστοιχα με αυτά των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών DSLR. Το πρότζεκτ βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο να "μάθει" τι σημαίνει ποιότητα επιπέδου DSLR στη φωτογραφία! Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν φωτογραφίες από τα ίδια θέματα ακριβώς, οι οποίες είχαν τραβηχτεί από smartphones και από μια DSLR κάμερα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο σετ φωτογραφιών τραβηγμένες από DSLR κάμερα και οι οποίες ήταν άσχετες με τα θέματα των προηγούμενων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από τα smartphones. Έτσι το πρότζεκτ δεν χρειάζεται μεγάλες βάσεις δεδομένων με πολλές φωτογραφίες και απλά ένα μικρό σετ μερικών φωτογραφιών από ένα άγνωστο στο πρότζεκτ smartphone, αρκεί ώστε αυτό να βελτιώσει τις νέες φωτογραφίες.
Το γκρουπ έφτιαξε αυτή την ιστοσελίδα http://phancer.com ώστε όποιος θέλει μπορεί να δοκιμάσει το πρότζεκτ.
Πηγή: https://petapixel.com/2017/10/30/neural ... lr-quality

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε πάλι 2 ερευνητές, τους Alex Savsunenko και Vladislav Pranskevicius, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από 2 άλλα πρότζεκτ (τα https://github.com/zsdonghao/SRGAN και https://github.com/LimBee/NTIRE2017 ) και δημιούργησαν την ιστοσελίδα https://letsenhance.io όπου το πρότζεκτ αυτό χρησιμοποιεί πάλι αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και τεχνητά νευρωνικά δίκτυα για να βελτιώσει φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης με το να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τις λεπτομέρειες που "λείπουν" από τις φωτογραφίες, αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό την ευκρίνεια και κατά συνέπεια την ποιότητα των εικόνων στις φωτογραφίες.
Πηγή: https://petapixel.com/2017/10/31/websit ... -csi-style

Στην τρίτη περίπτωση έχουμε πάλι έναν ενισχυμένο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργία επιστημόνων από το Max Planck Institute for Intelligent Systems στο Tubingen της Γερμανίας. Ο αλγόριθμος ονομάζεται EnhanceNet-PAT και κάνει την ίδια δουλειά με τη δεύτερη περίπτωση πιο πάνω. Τέτοιου είδους τεχνικές είναι γνωστές ως SISR (Single Image Super-Resolution). Περισσότερα σχετικά με το πρότζεκτ των Γερμανών εδώ: http://webdav.tuebingen.mpg.de/pixel/enhancenet
Πηγή: https://petapixel.com/2017/11/01/photo- ... -get-crazy
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1325
Εγγραφή: 25 Αύγ 2008, 01:35
Εκτύπωση

Re: Βελτίωση ποιότητας σε φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης.

Δημοσίευσηαπό talos » 02 Νοέμ 2017, 08:21

Ακόμα και αν έχεις διαθέσιμο τον κώδικα από τα παραπάνω, αν δεν έχεις τις φωτογραφίες που χρησιμοποίησε για την εκπαίδευση είναι άχρηστος. Και θα ρθει καιρός που ο ελεύθερος κώδικας δεν θα έχει το ίδιο νόημα που είχε. Πλέον πρέπει να δούμε πως θα έχουμε ελεύθερα δεδομένα. Όταν κάποια στιγμή είχα ζητήσει σε μια ομάδα στο facebook να βοηθήσουμε το Mozilla με 1 λεπτό ηχογράφησης του περιβάλλοντος μας χωρίς να μιλάμε, είχε αυτό πολύ μικρή συμμετοχή και κανένα repost.

https://people.xiph.org/~jm/demo/rnnoise/
talos
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 20:21
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Φωτογραφία και GNU Linux