Συντονιστής: konnn

| http://darktable.sourceforge.net/ | www.yiannakos.gr Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB OS:Ubuntu 18.04 64bit en | http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/ |

digibill έγραψε:Αυτό που εγώ αποκόμισα ως απογραφέας από την φετινή απογραφή, είναι ότι η ελληνική κοινωνία έχει πραγματικά πολύ μεγάλο αξιακό πρόβλημα.....Και εξηγούμαι:
Σε κάποιο βαθμό, μου φαίνεται «φυσιολογικό» να υπάρχει παραπληροφόρηση και σπέκουλα γύρω από το ζήτημα της απογραφής, όπως συμβαίνει με όλα τα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία: ανακοινώνεται κάτι, αμέσως το παίρνουν 2-3 στο ίντερνετ και το ξεχειλώνουν, ηλίθιοι "δημοσιοκάφροι" το αναπαραγάγουν χωρίς να ελέγξουν τις πηγές τους και δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυστηρίου και συνομοσιολογίας βλακώδους επιπέδου.... Αν αυτό συνδυαστεί και με την ατμόσφαιρα των ημερών που ζούμε, προσωπικά καταλαβαίνω γιατί δόθηκε από κάποιους τόσο μεγάλη έμφαση στην απογραφή. Πολλοί ρωτάνε "γιατί μας απογράφουν τώρα", "γιατί τα ρωτάνε όλα αυτά", "τι τους νοιάζει πόσα δωμάτια έχω", "πώς θα ξέρουν αν τα στοιχεία που δίνω είναι αληθινά" κλπ..
Τώρα που τελείωσε η απογραφή, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πραγματάκια:
- Η απογραφή βάσει νόμου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για τον καθένα ατομικά
- Τα στοιχεία της απογραφής δεν προσωποποιούνται, δεν διασταυρώνονται (με σκοπό να ελεγχθούν οι πληροφορίες που δώθηκαν ή να βρεθούν άτομα), δεν εξατομικεύονται. Τα ερωτηματολόγια της απογραφής εισάγονται αυτόματα σε υπολογιστή με την χρήση scanner και αυτομάτως επεξεργάζονται και δίνουν πίνακες στοιχείων.
- Ο απογραφέας και η στατιστική υπηρεσία δεν μπορεί και ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να ελέγξει την εγκυρότητα των στοιχείων που του δηλώνονται από τον απογραφόμενο. Δεν είναι η δουλειά του να κάνει τον χωροφύλακα, αλλά να μαζέψει στατιστικά στοιχεία. Συνεπώς, η εγκυρότητα των στοιχείων που δίδονται επαφίεται στον απογραφόμενο και μόνο και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να διασταυρωθεί. Αν κάποιος πχ είναι άνεργος και δηλώσει εφοπλιστής, η στατιστική υπηρεσία απλά θα μετρήσει έναν εφοπλιστή παραπάνω!
Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς πως αν δοθούν λανθασμένα αρχικά στοιχεία, τότε το στατιστικό συμπέρασμα που θα εξαχθεί δεν θα έχει και πολλή σχέση με την πραγματική εικόνα. Αν πχ συνεννοούμασταν στα κρυφά όλοι να δηλώσουμε αρλούμπες, το αποτέλεσμα μπορεί να είχε πολλή πλάκα (!!) ωστόσο η εικόνα που θα δημιουργούνταν καμία επαφή δεν θα είχε με την πραγματικότητα, οπότε όλες αυτές οι -πληρωμένες- εργατοώρες της απογραφής θα χαραμίζονταν.- Η απογραφή έγινε τώρα (και όχι πέρυσι ή του χρόνου) επειδή γίνεται κάθε 10 χρόνια. Είχε γίνει επίσης το 2001, το 1991, το 1981 κλπ. Επιπλέον, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών, έχει αποφασιστεί πανευρωπαϊκά οι απογραφές να πραγματοποιούνται στις χρονιές που λήγουν σε 0 ή 1 (πχ 2010 ή 2011). Αν ας πούμε η Ελλάδα έκανε απογραφή στις χρονιές που λήγουν σε 5 (πχ 2005) και πχ η Ισπανία στις χρονιές που λήγουν σε 0 (πχ 2010) δεν θα είχε νόημα η σύγκριση των στατιστικών στοιχείων μεταξύ των δύο κρατών, αφού θα μεσολαβούσαν 5 χρόνια μεταξύ τους!
- Το ερωτηματολόγιο ήταν τόσο "αναλυτικό" και "άκυρο" για έναν απλό -απλούστατο- λόγο: όπως προείπα η απογραφή δεν έχει σκοπό την συλλογή εξατομικευμένων δεδομένων, αλλά -μέσω αυτών- την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων. Κάθε ερώτηση -συνδυαζόμενη και με άλλες από το ερωτηματολόγιο- δίνει σημαντικές πληροφορίες για ζητήματα όπως πχ η εσωτερική μετανάστευση, τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερα ρεύματα εξόδου και εισόδου, τις εποχές του χρόνου που γεννιούνται τα περισσότερα παιδιά κλπ. Από μία "κουλή" εκ πρώτης όψεως ερώτηση (όπως πχ "πού κατοικούσε μόνιμα η μητέρα σας όταν σας γέννησε") μπορούν να εξαχθούν πολλά και σημαντικά στατιστικά συμπεράσματα σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, τις εσωτερικές "πορείες" με μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση κλπ.
- Τα ερωτηματολόγια είναι ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ και προορίζονται αποκλειστικά για την Στατιστική Υπηρεσία και μόνο! Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι απογραφέας χρησιμοποίησε για άλλο σκοπό ή υπεξαίρεσε προσωπικά δεδομένα, τιμωρείται διά νόμου με πολύ σοβαρά πρόστιμα και ποινές. Συνεπώς η "δήλωση" που αναφέρθηκε στο αρχικό μήνυμα είναι όχι μόνο περιττή, μα και νομικά άκυρη, αφού ακόμη και η αποδοχή της από μέρους του απογραφέα δεν μπορεί να επισύρει μεγαλύτερες ή διαφορετικές ποινές από αυτές που ο νόμος προβλέπει (γενικά, αν πχ εγώ και ένας άλλος συμφωνήσουμε με την συγκατάθεσή μου να τον υπηρετώ δια βίου ως δούλος -κάτι που είναι παράνομο γενικά- τότε δεν μπορώ να διωχθώ με βάση την δήλωση που υπέγραψα, γιατί ο νόμος είναι υπεράνω ατομικών συμφωνιών και εφόσον η δουλεία είναι παράνομη, η "συμφωνία" μας είναι έκνομη.)
- "Κι αν κάποιος δεν ήθελε να απογραφεί;" Ο απογραφέας ούτε σπίτι του μπορεί να μπει με το ζόρι (η κατοικία είναι άσυλο και η παραβίασή του είναι βαρύτατο αδίκημα) ούτε να υφαρπάξει πληροφορίες με τον στανιό! Ο απογραφέας απλά ενημερώνει ότι η απογραφή είναι υποχρεωτική και ότι είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει την εποπτεία του για την άρνηση και από εκεί και πέρα ας κάνει η ΣΛΣΤΑΤ ότι προβλέπεται.....
Σε γενικές γραμμές, εγώ αποκόμισα πολύ θυμό από τον κόσμο, κάτι που δικαιολογώ μιας και ο απογραφέας ήταν ουσιαστικά η μοναδική επαφή του με το κράτος, οπότε πάνω του έβγαζε την πικρία και τα απωθημένα του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να καταλάβω τον τζάμπα μάγκα που έναν χρόνο τώρα υφίσταται τα όσα υφίσταται στην καθημερινότητά του χωρίς να βγάλει μιλιά ή να κατέβει στον δρόμο, και απλά βγάζει τα απωθημένα του στον απογραφέα που πήγε εκεί για 1,7€ την οικία + 1,3€ το κεφάλι............

simosx έγραψε:Με την απογραφή λαμβάνονται στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό σε περιοχές στην Ελλάδα.
Αν αποφύγεις μόνο εσύ την απογραφή, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν πάρα πολλά άτομα στην περιοχή σου αποφύγουν την απογραφή,
τότε οι πόροι που πρόκειται να διατεθούν στην περιοχή σου θα ελλατωθούν.

xqtr έγραψε:Εκφραζεις μια μεροληπτικη αποψη και επειδη ησουν απογραφεας αλλα και επειδη δεν εχεις ακουσει την αντιθετη αποψη. Κανε μια ερευνα στο Google πχ. 2011 census rebel και θα βρεις πολλα ενδιαφεροντα.
έγραψε:Φετος στην Αγγλια την απογραφη την εκανε η Lockheed Martin, (ακουσων, ακουσων)... κατα τυχη σημερα ακουσα οτι καποιοι hackers εισεβαλαν σε υπολογιστες της Lockheed...
έγραψε:H απογραφη ΔΕΝ ειναι υποχρεωτικη... και αυτο φενεται στο οτι καμμια κυρωση δεν εχει γινει σε οσους δεν απογραφηκαν... ασε δε... που αρκετους δεν τους απογραψατε... ποσοι? δεν θα το μαθουμε...
έγραψε:Οι παρανομοι μεταναστες πως απογραφησαν?
έγραψε:Ειναι σιγουρο οτι ο αριθμος που καταγραφηκε ειναι ακριβης?
έγραψε: πχ. Ενας μεταναστης απογραφηκε στο Συνταγμα... και μετα εφυγε και πηγε.. πχ. Ηλιουπολη και ξανα-απογραφηκε... πως τον ελεγχεις?
έγραψε:Και πως λες οτι ο Ελληνας που δεν θα απογραφει θα εχει κυρωσεις... και ο παρανομος μεταναστης, που αντε ψαξε να τον βρεις οχι!...
έγραψε:Η απογραφη εχει ξεκινησει απο τα αρχαια χρονια και σκοπο ειχε να ξερει το κρατος, περιπου τον αριθμο των ψηφοφορων σε καθε μερος/νομο/δημο. Ακομα και σημερα στο Αμερικανικο Συνταγμα, αναφερετε ετσι... οτι μονο ο αριθμος των κατοικων πρεπει να μετριετε και τιποτα αλλο.
έγραψε:Ολα τα στοιχεια που ζητουνται στην απογραφη, ειδικα για τους Ελληνες, υπαρχουν καταγεγραμμενα... ΑΦΜ, Ταυτοτητα, ΑΜΚΑ, Ληξιαρχειο, Μητρωο Αρρενων, Φορολογικη Δηλωση, Ε9 κτλ... οποτε θελουν, τα εχουν στην διαθεση τους.
έγραψε:Τοσα χρονια που απογραφομαστε, τι καλο ειδαμε? Οποτε, το να μην απογραφεις, παρτο και σαν μια ενδειξη διαμαρτυριας,
έγραψε:Τελος, η κοινωνια μας εχει αλλαξει πολυ απο την τελευταια απογραφη, προς το χειροτερο... σκωτονουν για 10 ευρω και μπαινουν στα σπιτια και κλεβουν μεχρι και φαγητο... πως μου λες εμενα μετα, να σου ανοιξω την πορτα μου και να δεις το σπιτι μου και να παρεις, προσωπικα δεδομενα... απο την στιγμη που θα βγεις απο το σπιτι μου, μπορεις τα στοιχεια αυτα, να τα κανεις οτι θελεις και να μην σε ελεγξει κανεις... μπορεις να τα φωτοτυπησεις και να τα δωσεις οπου θες... ασε δε, που προσωπικα ετυχε να δω απογραφεις να καθονται σε τραπεζακι/παγκακι και να συμπηρωνουν στοιχεια... ερωτω? απο μονοι τους? Πως μετα μου λες για ακριβεια των στοιχειων?
έγραψε:Παλαιοτερα η απογραφη γινοταν σε μια μερα... φετος γιατι χρειαστεικε 10 μερες? Και αν δεν προλαβαιναν παλαιοτερα, με την μια μερα, πως τα στοιχεια αυτα εχουν χρησιμοποιηθει εδω και δεκαετιες?
έγραψε:Δεν εχω τιποτα εναντιον σου και μην θεωρησεις οτι σε προσβαλω, απλως παντα να εξεταζεις και τις αποψεις της αλλης πλευρας και μετα να αποφασιζεις και να κατακρινεις...
| http://darktable.sourceforge.net/ | www.yiannakos.gr Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB OS:Ubuntu 18.04 64bit en | http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/ |

digibill έγραψε:
Δεν εκφράζω άποψη υπέρ ή κατά την απογραφής. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά. Συμμετείχα μόνο και μόνο για να συμπληρώσω το εισόδημά μου. Ούτε υπέρ των στατιστικών είμαι, ούτε υπέρ του Δημοσίου.
Όλα τα επιχειρήματα που παρέθεσα δεν ήταν για να υπερασπιστώ την απογραφή, αλλά για να καταρρίψω τις αιτιάσεις περί "ασφάλειας" της όλης διαδικασίας, οι οποίες αιτιάσεις περισσότερο βασίζονται σε συνομοσιολογική παπαρολογία που κυκλοφορεί στο ιντερνετ, παρά σε πραγματικά περιστατικά.
έγραψε: Βασική μου αντίθεση είναι ακριβώς η άποψη της ""άλλης πλευράς"" ότι η μη απογραφή συνιστά "πολιτική ανυπακοή"!! Κι ακριβώς επειδή έχω εξετάσει καλά τις απόψεις της άλλης πλευράς και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την άποψή της, καταλήγω ότι η άποψη αυτή περισσότερο λειτουργεί ως εσωτερικό άλλοθι για την μη σοβαρότερη κινητοποίηση του ατόμου, παρά παράγει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και για να το πω ακόμη πιο ευθέως: αν πραγματικά κανείς είναι αγανακτισμένος, η μοναδική πράξη πολιτικής ανυπακοής είναι Ο ΔΡΟΜΟΣ.Η μη απογραφή, η μη θέαση τηλεόρασης κλπ, είναι απλά παρηγοριά στον άρρωστο! Αν δεν αφήσουμε τους καναπέδες για να κατεβούμε ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ούτε αποτέλεσμα παράγεται ούτε και την συνείδησή μας μπορούμε να έχουμε ήσυχη....
έγραψε:(το κίνημα του "δεν πληρώνω" είναι εντελώς διαφορετικό από την μη απογραφή, διότι α) έχει κατέβει στον δρόμο και β) στερεί από καλοβολεμένες εταιρίες ΧΡΗΜΑ, οπότε έχει πραγματικό μοχλό πίεσης)
έγραψε:
Δεν μιλάω για την Αγγλία. Μιλάω για την ΕΛΛΑΔΑ! Με το ίδιο σκεπτικό, στην Αμερική οι εκλογές γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, άρα είναι θεωρητικά επιρρεπείς σε χακερς, άρα ας μην ψηφίζουμε ούτε στην Ελλάδα!!
έγραψε:Η απογραφή ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ βάσει του άρθρου 2, παρ. 3, Ν. 3832/2010. Ο συγκεκριμένος νόμος (περί στατιστικής αρχής) υποχρεώνει τα φυσικά πρόσωπα στην παροχή των απαιτούμενων στατιστικών στοιχείων, απλά δεν προβλέπει τόσο υψηλά πρόστιμα όσο ακούστηκαν αυτές τις μέρες.....
Το υπόλοιπο σκεπτικό («και αυτο φενεται στο οτι καμμια κυρωση δεν εχει γινει σε οσους δεν απογραφηκαν.») πραγματικά με εκπλήσσει! Το ότι δεν έχουν υποστεί κυρώσεις όσοι δεν απογράφηκαν, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ο νόμος!! Το ότι ας πούμε δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες μιας ληστείας μετά φόνου, σημαίνει ότι δεν απαγορεύονται οι ληστείες μετά φόνου;;;!!![]()
![]()
έγραψε:Με την χρήση διερμηνέα, στους τόπους όπου βρέθηκαν (όσοι βρέθηκαν)
έγραψε:Αν έχει δώσει τα ίδια στοιχεία, θα αποκλειστεί η διπλοεγγραφή αυτοματως από το σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων. Αν έχει δώσει διαφορετικά στοιχεία, δεν τον ελέγχεις.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις Ελλήνων που απογραφήκαν και στα χωριά τους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
έγραψε:Αυτό που εγώ καταλαβαίνω από την συγκεκριμένη πρόταση είναι ένα σκεπτικό του στυλ: "πρώτα πιάστε όλους τους παράνομους μετανάστες που κλέβουν τον κοσμάκη στην Ομόνοια, και μετά πιάστε εμένα τον Ελληνα που κλέβω την εφορία"!! (το τραβάω λιγάκι, για να γίνει πιο αντιληπτό)
Ξαναλέω: το ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, δεν σημαίνει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!
έγραψε:Το τι προβλέπεται στον Αμερικάνικο σύνταγμα ή στην αρχαία ελληνική πολιτεία, αποδεικνύει και το τι θα πρέπει να προβλέπεται στην Ελλάδα του 2011; Ειλικρινά προσπαθώ να παρακολουθήσω τους συλλογισμούς της «άλλης πλευράς», αλλά μερικές φορές είναι τόσο αφελής που δυσκολεύομαι
έγραψε: Ο νόμος 3832/2010 είναι σαφής: Η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να ζητήσεις όποια και όσα στατιστικά στοιχεία θέλει, χωρίς να εξαρτάται από το... αμερικάνικο σύνταγμα!!
έγραψε:Τα έγγραφα που αναφέρεις είναι προσωπικά και δεν υπάρχουν στην διάθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Αν η απογραφή γινόταν με βάσει αυτά τα έγγραφα, θα είχαμε παράνομο και υπόγειο φακέλωμα επί προσωπικού (το οποίο μάλιστα ο κόσμος θα αγνοούσε, οπότε και κανενός δεν θα του καιγότανε καρφί). Επιπλέον, κάποια από τα στοιχεία πυο αναφέρεις (ΑΦΜ, Ε9 κλπ) δεν ζητούνται από την ΕΛΣΤΑΤ γιατί καμία στατιστική χρήση δεν έχουν (πχ ο ΑΦΜ).
έγραψε:Κατά την ίδια λογική, "τόσα χρόνια που ψηφίζουμε τι καλό είδαμε; Οπότε ας μην ψηφίζουμε κι ας αφήσουμε το 3% που θα ψηφίσει να βγάλει κυβερνήσεις (που όμως θα κυβερνούν και το υπόλοιπο 97% που δεν ψήφισε!!)"
έγραψε:Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποια στοιχεία ΑΚΡΙΒΩΣ συμπλήρωναν από μόνοι τους; Διότι τα ερωτηματολόγια, έχουν κάποιες -πολλές- γραμμές στοιχείων που είναι κοινές για όλο τον τομέα του απογραφέα (συγκεκριμένα, τα πεδία Περιφερειακή Ενότητα, Δημοτική Ενότητα, Τοπική κοινότητα, Οικισμός, Γεωγρ. Κωδικός, Τομέας, Τμήμα, Ονομ/μο - τηλέφωνο - υπογραφή και κωδικός απογραφέα). Όλα αυτά η πλειοψηφία των απογραφέων τα συμπλήρωνε από πριν (ή μετά την απογραφή) ώστε κατά την διάρκεια της συνέντευξης με τον απογραφόμενο να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος....
έγραψε:Παλιότερα η απογραφή γινότανε σε μία ημέρα επειδή για τον σκοπό αυτό προσλαμβάνανε περισσότερο κόσμο με περισσότερα χρήματα. Φέτος, για λόγους οικονομίας προσλάβανε σημαντικά λιγότερο κόσμο, οπότε αναγκαστικά δώσανε περισσότερες ημέρες για την διεξαγωγή της απογραφής. Χαρακτηριστικό είναι ότι πχ το 2001 ένας απογραφέας έβγαλε σε μία ημέρα περισσότερα χρήματα και για λιγότερη δουλειά από αυτή που φέτος έκανε ένας απογραφέας σε 15 ημέρες!
έγραψε:Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για μένα. Μιλώ εντελώς φιλικά και με καλή διάθεση. Ειλικρινά όμως -κι εδώ θα είμαι λίγο πιο σκληρός- όλη αυτή η στάση που εκφράζεις (και την είδα σε πολύ κόσμο, πίστεψέ με) μου ακούγεται εντελώς σαν φτηνές δικαιολογίες. Αν είσαι αγανακτισμένο με αυτά που ζεις (κάτι που είναι λογικό και υγιές να συμβαίνει) ΚΑΤΕΒΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΦΩΝΑΞΕ Δ-Ι-Ε-Κ-Δ-Ι-Κ-Η-Σ-Ε. Το να θεωρείς πως πολεμάς το σύστημα με το να μην.... απογράφεσαι, είναι απλά αφελές.