Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Αύγ 2011, 21:19

Πολλοί , προσπαθώντας να κατανοήσουν την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα φτάνουν σε λανθασμένα συμπεράσματα .
Βοηθοί σε αυτό είναι ( ποιος άλλος ; ) τα κανάλια της τηλεόρασης που βαφτίζουν αυτό που συμβαίνει γύρω μας απλά “ κρίση “.

Κρίση . Ναι , πράγματι , αλλά κρίση τί είδους ;
Ακούγοντας κάποιος την λέξη αυτή , το πρώτο που μπορεί να του έρθει στο μυαλό είναι να την παραλληλίσει με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη . Αυτή η κρίση , ήταν κρίση του τραπεζικού συστήματος αυτών των χωρών και συμπαρέσυρε πολλά μαζί της . Αυτή η κρίση , κατά ένα βαθμό , προκάλεσε και την κρίση στον δικό μας τόπο .

Δεν θα αναλύσω την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση , καθώς οι λεπτομέρειες που την διέπουν είναι πάρα πολλές και υπάρχουν και λεπτομέρειες που χρειάζονται μεγαλύτερες οικονομικές γνώσεις από τις δικές μου και από το να τα εξηγήσω χονδροειδώς , καλύτερα να μην το κάνω καθόλου . Αν όμως κάποιος νομίζει ότι πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό , καλύτερα να ανοιχθεί καινούριο θέμα .

Η δική μας ( Ελληνική ) κρίση όμως , είναι τόσο απλή που θα μπορούσε να την εξηγήσει και ένας απλός περιπτεριούχος . Είμαι σίγουρος δε , ότι οι περισσότεροι περιπτεριούχοι ξέρουν καλύτερα οικονομικά από κάποιους υπουργούς οικονομικών που είχαμε ( και έχουμε ) κατά καιρούς .

Η δική μας κρίση λοιπόν , δεν ονομάζεται χρηματοπιστωτική , αλλά δημοσίου χρέους .

Τί σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι τράπεζες ( χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ) στην Ελλάδα , αλλά το Δημόσιο , δηλαδή το Κράτος .

Ένα κράτος , χοντρικά , λειτουργεί όπως και μια οποιαδήποτε επιχείρηση . Δηλαδή , έχει έσοδα και έξοδα . Και όπως σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση , πρέπει να φροντίζει τα έξοδά του να μην υπερβαίνουν τα έσοδά του . Βέβαια , αυτό δεν είναι τόσο απόλυτο όπως στον επιχειρηματικό κόσμο . Τα κράτη έχουν ιδρύσει διάφορες ενώσεις ( όπως η ΕΕ ) ώστε να μοιράζονται οι μικροδιαφορές . Και πάλι όμως , υπάρχει ένα όριο στο πως θα πρέπει να λειτουργούν οικονομικά τα κράτη .

Και εδώ κάπου μπαίνει και η Ελλάδα .

Η Ελλάδα ήταν ένα μικρό κράτος με φτωχούς κατοίκους και πολύ μικρή οικονομία . Οι κάτοικοι δεν είχαν πολύ μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τις πολυτέλειες της ζωής και ξόδευαν μόνο όσα είχαν (άν είχαν ) στην τσέπη , καθώς τα τραπεζικά επιτόκια ξεπερνούσαν το 15% . Το Κράτος αντίστοιχα , ήταν πολύ μικρότερο , άρα είχε και πολύ μικρότερο λειτουργικό κόστος και η δεξαμενή άντλησης φόρων ( δηλαδή οι επιχειρηματίες , ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδ. Υπάλληλοι ) ήταν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ενεργού οικονομικά πληθυσμού της χώρας , καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξεπερνούσαν τις 200-250 χιλιάδες άτομα . Άσε που ο μισθός τους ήταν αναλογικά πολύ μικρότερος του σημερινού .

Όλα αυτά , σήμαιναν ότι είχαμε ένα κράτος το οποίο κουτσά – στραβά χάλαγε όσα έβγαζε , ή μάλλον “ έμπαινε μέσα “ αλλά πολύ λίγο . Γι αυτόν τον λόγο , η Ελλάδα έγινε και ένα από τα πρώτα κράτη – μέλη της ΕΕ , υπογράφοντας στις 28 Μαΐου 1979 την συνθήκη των Αθηνών , η οποία έχριζε μέλος της τότε ΕΟΚ την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 1981 .

Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για ανάπτυξη , η κυβερνητική πολιτική άλλαξε . Στον ιδιωτικό τομέα άρχισε να αναπτύσσεται ο κομματικός συνδικαλισμός που με την κρατική υποβοήθηση (μην ξεχνάμε ότι οι μισοί τουλάχιστον συνδικαλιστές αργότερα έγιναν υπουργοί) πέτυχαν μεγάλες αυξήσεις μισθών . Αυτές , σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας , έδιωξαν τις ξένες επιχειρήσεις από την Ελλάδα . Οι άνεργοι αυτών των επιχειρήσεων , είτε επιδοτήθηκαν αδρά για αγροτικές καλλιέργειες που ποτέ δεν έγιναν , είτε προσελήφθησαν στον Δημόσιο τομέα . Έτσι , ο δημόσιος τομέας άρχισε να γιγαντώνεται με άχρηστες υπηρεσίες και υπεράριθμους αλλά υποαπασχολούμενους υπαλλήλους , καθώς δεν προσλαμβάνονταν αυτοί που χρειάζονταν οι υπηρεσίες , αλλά αυτοί “που έπρεπε“ .
Αυτό άρχισε να μεγαλώνει επικίνδυνα τα έξοδα του δημοσίου , ενώ η φυγή των επιχειρήσεων μείωσε τα έσοδα από φόρους .
Το έλλειμμα αυτό στην αρχή καλυπτόταν από τις επιχορηγήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης . Όταν αυτές έγιναν πιο αυστηρές , το έλλειμμα άρχισε να καλύπτεται μέσω του εξωτερικού δανεισμού .

Τότε λοιπόν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση .

Οι επόμενες κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος ) συνέχισαν την πολιτική της διόγκωσης του δημοσίου τομέα . Οι εργαζόμενοι σε αυτόν , εκμεταλλεύτηκαν την Συνταγματικά κατοχυρωμένη (!!!) μονιμότητά τους καθώς και την πτώση των επιτοκίων , πήραν (στεγαστικά κυρίως) δάνεια και έριξαν ζεστό χρήμα στις αγορές . Έτσι οι αγορές (και κυρίως η οικοδομή και το εμπόριο αυτοκινήτων) πήραν τα πάνω τους . Όσοι έβγαλαν αρκετά χρήματα από την στεγαστική αγορά (η οποία έγινε παράλογα ακριβή από ένα σημείο και μετά , αλλά δεν είχε σημασία καθώς όποιος έχει σίγουρο εισόδημα για πάντα δεν έχει πρόβλημα να επιμηκύνει το δάνειό του ) , έκαναν ακριβές επενδύσεις στον τουρισμό .

Βέβαια , αφού η οικοδομή πήγαινε ήδη καλά και η επαρχία ζούσε από τις επιδοτήσεις , η τουριστική επένδυση ήταν πολύ ακριβότερη από ότι θα έπρεπε και αυτό ακρίβυνε πολύ τις τιμές . Έτσι φτάσαμε να έχουμε ακριβότερο τουρισμό από την Ίμπιζα για παράδειγμα .
Οι tourist – tourist όμως δεν μάσαγαν καθώς η Ελλάδα
1ον. Ήταν μόδα.
2ον. Είχαν λεφτά στην τσέπη , αφού είτε δούλευαν στις ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες των δυτικών , είτε είχαν κονομήσει από τα τοξικά παράγωγα των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Δεν είχαμε όμως καταλάβει πως όλη αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτούνταν ουσιαστικά από τα στεγαστικά των δημοσίων υπαλλήλων , που με την σειρά τους χρηματοδοτούνταν με δανεικά από την ΕΕ πια . Άρα δεν ήταν αληθινή , αλλά πλασματική .

Μέχρι που έσκασε η μπόμπα ( παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ) ...

Τότε οι μεγάλες τράπεζες στριμώχθηκαν άσχημα και τα κράτη με τις μεγάλες οικονομίες έσπευσαν να τις σώσουν (το γιατί δεν είναι της παρούσης . Υπάρχουν και λογικές και συνωμοσιολογικές απόψεις γι αυτό αλλά είναι άλλο θέμα ) .

Ακόμα , οι τουρίστες που πλέον δεν είχαν λεφτά , αφού τα εργοστάσια έδιωχναν κόσμο αβέρτα , δεν ξαναήρθαν στην Ελλάδα , αλλά πήγαν όλοι μαζί στην Τουρκία που είναι ακόμα φθηνή και οι Τούρκοι δεν περιμένουν σε 2 μήνες να βγάλουν όλο το εισόδημα του χρόνου .

Ένα από τα “ μέτρα διάσωσης “ λοιπόν των μεγάλων τραπεζών , ήταν να κόψουν πλέον την χρηματοδότηση σε μαύρες τρύπες , δηλαδή τα δανεικά σε μπαταξήδες όπως εμείς . Ήρθαν λοιπόν μια ωραία πρωία (καλά , για την ώρα δεν θα τα χαλάσουμε) οι κουστουμάτοι golden executive vip και δεν συμμαζεύεται της Morgan & Stanley και της Lehman brothers και είχαν με τον πρωθυπουργό μας αυτόν τον διάλογο πάνω – κάτω :

- Χοντρούλη , φέρε πίσω τα δανεικά .
- Ποιά δανεικά ρε παιδιά ;
- Αυτά με τα οποία ζει αυτή η χώρα τα τελευταία 30 χρόνια .
- Μα ρε παιδιά , αυτά είναι για να περνάμε .Δεν έχω να σας τα δώσω . Εσείς δεν είχατε πει “εμείς είμαστε εδώ και μη σε νοιάζει “ ;
- Ναι , αλλά τώρα δεν υπάρχει σάλιο . Τα bonus μας μειώθηκαν σε μόλις 18 εκ. δολλάρια τον χρόνο και δεν έχει άλλο βερεσέ . Και δώστε πίσω και κανένα δανεικό .

Όταν λοιπόν ο δικός μας τα άκουσε αυτά , ζήτησε λεφτά από την ΕΕ εξηγώντας τους την κατάσταση και αυτοί φυσικά έσκασαν στα γέλια ( κι εγώ το ίδιο θα έκανα) . Προκήρυξε λοιπόν εκλογές , τις οποίες φρόντισε να χάσει λέγοντας αλήθειες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και φυσικά τις έχασε (η αλήθεια πονάει όταν έχεις μάθει να ζεις στο ψέμα) .

Πήγε λοιπόν στην ΕΕ ο ΓΑΠ αφού κέρδισε τις εκλογές και είπε τα ίδια . Εκεί λοιπόν του πρότειναν να αναλάβει η ΕΕ τις ταμειακές υποχρεώσεις της χώρας (που για την Ελλάδα είναι τεράστιες αλλά για την Ευρώπη όχι και τόσο) αρκεί να κάνουμε “αυτά” . Το “αυτά” είναι ένα σύνολο μέτρων , όχι μεν απόλυτα σωστών , αλλά σίγουρα απόλυτα ανεφάρμοστων (τουλάχιστον από αυτήν την κυβέρνηση) .

Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με το κομμάτι του μνημονίου που εφάρμοσε , είναι να δημιουργήσει 1.000.000 ανέργους στον ιδ. Τομέα και να κλείσουν ένα κάρο επιχειρήσεις . Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν έχει από που να πάρει φόρους , καθώς οι μόνοι που έχουν ακόμη δουλειά είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι . Και μην πει κανένας ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν φόρους , γιατί καμμία επιχείρηση δεν ζει από τους υπαλλήλους της . Αυτά μόνο σε αυτή την χώρα τα σκεφτόμαστε .

Από εκεί και πέρα , οι Ευρωπαίοι έχοντας ήδη χάσει τα λεφτά τους (δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχρεώσουμε ποτέ) το μόνο που τους μένει είναι τουλάχιστον να πάρουν τις ΔΕΚΟ για πληρωμή και να βγάλουν κάνα ψιλό από αυτές . Βέβαια αυτά θα έπρεπε να είναι ο πλούτος της χώρας και λογικές οι αντιδράσεις για την αποκρατικοποίηση , αλλά στην δική μας περίπτωση και αυτές ζημιογόνες είναι , για τον απλό λόγο ότι έχουν υπερβολικά πολλούς υπαλλήλους που μπήκαν με μέσο , δεν κάνουν τίποτα και παίρνουν μισθό 3000 ευρώ το μήνα και επίδομα πλύσης χεριών .

Η κρίση στην Ελλάδα είναι κρίση δημοσίου χρέους .
Δηλαδή , το Κράτος πληρώνει πολύ περισσότερα από ότι πληρώνεται .
Το Κράτος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπάλληλοί τους και όχι όλοι εμείς . Όλοι εμείς μαζί είμαστε ο λαός ή το Έθνος , αλλά όχι το Κράτος .
Μέχρι το Κράτος να δουλέψει σαν κανονική επιχείριση (με θετικό ισολογισμό) η μόνη ελπίδα μας θα είναι τα δανεικά από την ΕΕ και οι Έλληνες οι στιγματισμένοι του οικονομικού κόσμου

Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα αξίζουμε . Μόνοι μας τα προκαλέσαμε στους εαυτούς μας , αλλά θα τα λουστούν πολλές γενιές ακόμα ,
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 05 Αύγ 2011, 01:26

προφανως και πηγαμε κατα διαολου επειδη το δημοσιο τοσα χρονια ταιζε άεργους.

Και οχι μονο τους ταιζε... αλλα τους ταιζε και πολυ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2787
Εγγραφή: 01 Μάιος 2010, 21:07
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό logari81 » 05 Αύγ 2011, 15:59

Δεν πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα/αιτία της σημερινής κατάστασης είναι το ομολογουμένα κακό ελληνικό δημόσιο, αλλα γενικά αν μιλάμε για δημόσιο υπάρχουν οι εξείς 4 περιπτώσεις:

1. Κακό δημόσιο
2. Καλό δημόσιο
3. Κακός ιδιωτικός τομέας
4. Καλός ιδιωτικός τομέας

Απορώ βλέποντας ότι το 2 και το 3 έχουν αυτομάτως αφαιρεθεί ως πιθανά ενδεχόμενα. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι αφού ομολογουμένως είμαστε στο 1, καταργώντας το δημόσιο θα πάμε αυτομάτως στο 4. Κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο να πηγαίναμε στο 2 ή να καταλήξουμε χωρίς να το θέλουμε στο 3. Το αξιώμα "δημόσιο == κακό", "ιδιωτικό == καλό" απο πού προκύπτει;

Προσωπικά πιστεύω ότι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας είναι άλλοι:

Α. Απίστευτη αναξιοκρατία: ρουσφέτι, φαφλαταδισμός, ...
Β. Ανύπαρκτος σχεδιασμός/οργανωση της χώρας: π.χ. εκπαίδευση--επαγγελματικός προσανατολισμός--προώθηση καινοτομιών--αποκέντρωση--προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας
Γ. Αστυφιλία: με τον μισό πληθυσμό στην πρωτεύουσα είναι πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθει μια ισοροπημένη και υγιής οικονομια, απλώς αδύνατο!!
Δ. Ασθενική ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης: κυρίως λόγω του Α και Β
Ε. Ο μεγαλοιδετισμός, η μεγαλομανία, η φύση του ξερόλα και του "πολλά βαρύ" Έλληνα: δυστυχώς υπαρκτό πρόβλημα
ΣΤ. Εξοπλιστικές δαπάνες με την δικαιολογία ανύπαρκτων ή τεχνητών εχθρών
Ζ. Σπάταλο δημόσιο

Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί δεν στοχεύουν κάποιες από αυτές τις αιτίες απλώς παίρνουν τον βολεμένο διευθυντή του δημοσίου και τον κάνουν τύρανο διευθυντή του ιδιωτικού. Οι μεγαλοβολεμένοι θα παραμείνουν μεγαλοβολεμένοι. Οι μικροβολεμένοι και οι αβόλευτοι θα την πληρώσουν. Τωρα αν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι οι μικροβολεμένοι, κάπου έχουμε χάσει την μπάλα, μασήσαμε το παραμύθι.
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό logari81 » 05 Αύγ 2011, 16:26

@fkol k4:

διαφωνώ με την βάση της λόγικής σου που είναι η λογική του cost-effective κρατους. Η άποψη μου είναι ότι το κράτος δεν είναι επιχείρηση με την κλασσική έννοια της επιχείρησης. Το κράτος έχει να διαχειρίζεται κατα κύριο λόγο έξοδα. Τα εσοδά του το κράτος δεν χρειάζεται να τα αναζητήσει απλώς τα επιβάλει μέσω φορολογίας.

Το οτι το κράτος και τα διαφορα υποσυστήματά του είναι 'επιχειρήσεις' είναι μια από τις βασικές παγίδες του νεοφιλελευθερισμού που σου λέει:

1. Μην φορολογείς τις μεγάλες επιχειρήσεις γιατί θα σου φύγουνε.... αλλα:
2. το σύστημα παιδείας σου πρέπει να είναι cost-effective (να τα βγάζει τα λεφτά του με απλά λόγια)
3. το σύστημα υγείας σου πρέπει να είναι cost-effective
4. η κοινωνική σου πρόνοια πρέπει να ειναι cost-effective

Αλλα ΞΕΧΝΑΕΙ να σου πει ότι:
Α. η αστυνομία σου πρέπει να είναι cost-effective
B. ο στρατός σου πρέπει να είναι cost-effective
τα δύο τελευταία θεωρούνται αναπόφευκτα έξοδα ενώ η παιδεία και η υγεία όχι. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή η "ελεύθερη" αγορά δεν είναι και τόσο ελεύθερη;
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 05 Αύγ 2011, 18:13

Ειλικρινά δεν θέλω το ύφος μου να φανεί "δασκαλίστικο" και σου ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων αν δεν το αποφύγω .

Δεν πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα/αιτία της σημερινής κατάστασης είναι το ομολογουμένα κακό ελληνικό δημόσιο


Είτε το πιστεύεις είτε όχι είναι πραγματικότητα και θα μας χτυπάει στα μούτρα για καιρό.
Εξάλλου , δεν μίλησα για κακό δηομόσιο , αλλά για ΤΕΡΑΣΤΙΟ δημόσιο . Πιστεύω πως είναι γνωστό πως ενώ πχ το υπουργείο υγείας έχει υπεράριθμο προσωπικό , τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και νοσοκόμες . Για αυτό φταίει ο νεοφιλελευθερισμός ή το ότι τόσα χρόνια διορίζονταν ένα σωρό άχρηστοι επειδή είχαν μέσο ;
Μάλλον το δεύτερο .

3. Κακός ιδιωτικός τομέας
4. Καλός ιδιωτικός τομέας

Απορώ βλέποντας ότι το 2 και το 3 έχουν αυτομάτως αφαιρεθεί ως πιθανά ενδεχόμενα. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι αφού ομολογουμένως είμαστε στο 1, καταργώντας το δημόσιο θα πάμε αυτομάτως στο 4. Κανείς δεν συζητά το ενδεχόμενο να πηγαίναμε στο 2 ή να καταλήξουμε χωρίς να το θέλουμε στο 3. Το αξιώμα "δημόσιο == κακό", "ιδιωτικό == καλό" απο πού προκύπτει;

Για τα 1 και 2 σου απάντησα .
Για το 3 και 4 ισχύουν τα εξής :
Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν μονοπώλια . Όλοι ανταγωνίζονται για ένα μερίδιο της αγοράς και ο καλύτερος υπερισχύει (βλέπε πρόσφατη συζήτηση για την Google στο φόρουμ) .
Εξ' άλλου , γιατί φοβόμαστε τον ιδιώτη τόσο πολύ ;
Πριν την ΕΥΔΑΠ (κρατική) υπήρχε η ΟΥΛΕΝ (ιδιωτική) .Οι παλιότεροι ισως να την θυμούνται . Είχε αφήσει κανέναν χωρίς νερό ; Ή μήπως η ποιότητα του νερού καλυτέρευσε από τότε που την πήρε το κράτος ;
Όταν ήταν κρατικός ο ΟΤΕ , έκανες αίτηση για τηλέφωνο και περίμενες 2 χρόνια (δεν κάνω πλάκα , θυμάμαι σε εμάς που έκανε 1 χρόνο και κάτι μας έλεγαν τι τυχεροί που είμαστε) . Τώρα που είναι ιδιωτικός , είναι ο καλύτερος πάροχος.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας είναι άλλοι:

Α. Απίστευτη αναξιοκρατία: ρουσφέτι, φαφλαταδισμός, ...

Στα λόγια μου έρχεσαι ... Ρουσφέτι για να μπεί ο άχρηστος ο κανακάρης μας στο δημόσιο και μετά καύχημα " κοιτάξτε τον που έγινε και προϊστάμενος..."

Β. Ανύπαρκτος σχεδιασμός/οργανωση της χώρας: π.χ. εκπαίδευση--επαγγελματικός προσανατολισμός--προώθηση καινοτομιών--αποκέντρωση--προώθηση νεανικής επιχειρηματικότητας

Εδώ διαφωνούμε ... Εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός υπήρχε . Εκπαιδεύαμε από μικρά τα παιδιά να ονειρεύονται μια θέση στο δημόσιο "για να σωθούνε" αφού "μήνας μπαίνει -μήνας βγαίνει..."

Γ. Αστυφιλία: με τον μισό πληθυσμό στην πρωτεύουσα είναι πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθει μια ισοροπημένη και υγιής οικονομια, απλώς αδύνατο!!

Εμ βέβαια . Αφού το 80-90% των δημόσιων υπηρεσιών βρίσκεται σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη πού θέλεις να πάνε και οι υπόλοιποι ; Αν η γυναίκα μου πχ δουλεύει (που λέει ο λόγος) στην ΦΑΕΕ στην Αθήνα εγώ τί να κάνω στα Τρίκαλα ;

Δ. Ασθενική ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης: κυρίως λόγω του Α και Β

Επίσης ως άνω .

Ε. Ο μεγαλοιδετισμός, η μεγαλομανία, η φύση του ξερόλα και του "πολλά βαρύ" Έλληνα: δυστυχώς υπαρκτό πρόβλημα

Συμφωνώ . Χωρίς σχόλιο .

ΣΤ. Εξοπλιστικές δαπάνες με την δικαιολογία ανύπαρκτων ή τεχνητών εχθρών

Μεγάλες μεν σε απόλυτα ποσά , αλλά μικρό κομμάτι των εξόδων του δημοσίου (με τις μίζες μαζί δυστυχώς) . Τα πολλά λεφτά πάνε σε μισθούς και συντάξεις .

Ζ. Σπάταλο δημόσιο

Αυτό λεμε δυστυχώς ... Έσοδα<Έξοδα . Ούτε ψιλικατζίδικο δεν προκόβει έτσι , όχι κράτος .

Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα γιατί δεν στοχεύουν κάποιες από αυτές τις αιτίες απλώς παίρνουν τον βολεμένο διευθυντή του δημοσίου και τον κάνουν τύρανο διευθυντή του ιδιωτικού. Οι μεγαλοβολεμένοι θα παραμείνουν μεγαλοβολεμένοι. Οι μικροβολεμένοι και οι αβόλευτοι θα την πληρώσουν. Τωρα αν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι οι μικροβολεμένοι, κάπου έχουμε χάσει την μπάλα, μασήσαμε το παραμύθι.

Αν μεγαλοβολεμένους εννοείς επιχειρηματίες , τότε σαφώς εχουν κάνει κάτι παράνομο και πρέπει να τους τσιμπήσουν . Ώπα όμως , ποιανού δουλειά είναι αυτό ;
- Της εφορίας (δημόσιοι υπάλληλοι)
- Της Αστυνομίας (κρατικοί υπάλληλοι)
- Της Δικαιοσύνης (επίσης δημόσιοι υπάλληλοι)
ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ !!! Αλλά άν κάνουν (για μια πρώτη φορά) σωστά την δουλειά τους στο δημόσιο , πρώτος εγώ θα τους πω μπράβο .
Εμένα με ενοχλούν όμως κάτι άλλοι μεγαλοβολεμένοι που στα 40 τους βγήκαν στην σύνταξη (εθελουσία έξοδο το έλεγαν) από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν και πήραν κάτι συντάξεις 2500-3000 ευρώ και 80.000 ευρώ εφ' άπαξ με 15 χρόνια υπηρεσίας , κι εσύ φάε σκατά λαέ που λέει κι ο Χάρυ Κλύνν που αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεις σύνταξη ποτέ φτύσε με . Ο πατέρας μου βγήκε στα 66 και πήρε 1090 ευρώ πρό μειώσεων .( ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΤΕΕΕ , ΟΑΕΕΕΕ , ΟΑΕΕΕΕΕΕ ).

διαφωνώ με την βάση της λόγικής σου που είναι η λογική του cost-effective κρατους. Η άποψη μου είναι ότι το κράτος δεν είναι επιχείρηση με την κλασσική έννοια της επιχείρησης

Αυτό να το πεις στις τράπεζες που μας δανείζουν λεφτά . Επίσης , μπορείς να το πείς στην κυρά Μαρίκα και στον κυρ-Θανάση που πριν από 25 χρόνια άκουγαν τις διαφημίσεις στο ραδιόφωνο να λένε για την απόδοση που έχουν τα αμοιβαία κεφάλαια Ελληνικού Δημοσίου και δώσαν τότε τις οικονομίες τους για να "έχουν κάτι για τα γεράματα" και "για τα εγγόνια".
Άμα μπαίνεις μέσα , μπαίνεις μέσα είτε είσε κράτος , είτε είσε περίπτερο , είτε είσε οτιδήποτε .
Τις γενικότητες για τον νεοφιλελευθερισμό τις δέχομαι , αλλά όχι για εμάς . ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΩΣΑΜΕ . Αυτοί που θα έπρεπε να παραπονούνται για αυτά θα έπρεπε να ήταν οι χώρες που είναι ξεκρέμαστες από παντού . Όχι εμείς που ήμασταν μέλος των 12 της ΕΕ .

Επίσης , αν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος :
- Γιατί στην Σουηδία που έχουν καλύτερες (σε ποιότητα) κρατικές παροχές το κράτος τους είναι πιό cost-effective από το δικό μας ;
- Γιατί θα πρέπει το δικό μας κράτος να έχει το 3ο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο σε σχέση με το ΑΕΠ ; Για τα άλλα κράτη δεν υπάρχει ο νεοφιλελευθερισμός ;
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 05 Αύγ 2011, 22:56

γιατι οι Σουηδοι φιλε μου ειναι αλλης παστας ανθρωποι. Δεν μπορεις να συγκρινεις τους ΣΟυηδους με τους Ελληνες. Αλλη νοοτροπια τελειως.
Ο ελληνας ειναι απο την φυση του πιο ευσυγκινητος τυπος ανθρωπου... και ενας πιο ευσυγκινητος θα παρασυρθει πιο ευκολα...
θα πει κατι παραπανω πανω στα νευρα του ή θα κανει... θα πει "δεν βαριεσαι ας το γλεντησουμε" κτλπ κτλπ... τα ξερουμε τωρα αυτα....

Δεν εχεις την στεγνη και ψυχρη λογικη που εχει ενας Σουηδος... αν την ειχες δεν θα ησουν ετσι τωρα.
Αλλα περα απο αυτα εγω πιστευω πως αν πιανανε τους αλητες.... που κλεψανε τα περισσοτερα τωρα δεν θα ειχαμε προβλημα.
Παρολαυτα αυτο το λαθος της νοοτροπιας του ελληνα επρεπε καποια στιγμη να σταματησει και επειδη δεν σταματαει μονο του αν δεν αναγκαστει να σταματησει... απλα τωρα αναγκαζεται. Για αυτο λενε πως η αληθεια ειναι καπου στην μεση τελικα.....

Ναι μεν πρεπει να πιασουν τους κλεφτες και φταινε οι πολιτικοι αλλα και ο καθενας μας ξεχωριστα με τα μυαλα που ειχε δεν θα συνεχιζοταν για πολυ ακομη αυτο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2787
Εγγραφή: 01 Μάιος 2010, 21:07
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 05 Αύγ 2011, 23:00

και να σου πω την αληθεια δεν ψηνομαι να γινω Σουηδος... ο καθε λαος εχει τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα του.
ΕΜας μας χρειαζονται μονο μερικοι τιμιοι πολιτικοι (αν υπαρχουν) 2-3 πατριωτες να φτιαξουν τον τοπο.... και να ηρεμησουμε και εμεις λιγο
σαν λαος... και να μην ειμαστε πολυ πλεονεκτες... κατα τα αλλα ας μεινουμε οπως ειμαστε... ειμαστε μια χαρα...

Απλα μην σας κανουν να μισειτε την χωρα σας.... αυτο το "κλασσικος ελληνας" που λενε οσοι το λενε ειναι ενα ματσο ..... ασε να μην βρισω . Εσυ τι εισαι ρε φιλαρακι να γυρισεις να του πεις? ελληνας δεν εισαι? Αλλα εγινε φαντασμενος ο καθενας ξαφνικα και του βρωμισαν οι συμπατριωτες του. Καταλαβες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2787
Εγγραφή: 01 Μάιος 2010, 21:07
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό dim459 » 05 Αύγ 2011, 23:47

logari81
Εξοπλιστικές δαπάνες με την δικαιολογία ανύπαρκτων ή τεχνητών εχθρών

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σύμφωνο με βρίσκεις.
Με μια μικρή επιφύλαξη διότι εσχάτως δεν έχω παρακολουθήσει τα σχετικά μεγέθη, θυμάμαι προσφάτως παρελθόντα έτη που στον ετήσιο προϋπολογισμό οι δαπάνες για την άμυνα υπερέβαιναν το 30% (όπως και στην Τουρκία) και φυσικά ψηφίζονταν ομοφώνως (οι μοναδικές).
30% ! ! !
Όταν ο μέσος όρος στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν ξεπερνά το 4-5% (και πολλά λέω).
Το γιατί δύο αδύναμες οικονομικά χώρες στη ΝΑ Ευρώπη έχουν εξοπλιστικές δαπάνες τέτοιου ύψους είναι μια άλλη ιστορία και αντικείμενο τεράστιας συζήτησης, σκεφτείτε όμως τι ποσά δεσμεύονται κατ' αυτόν τον τρόπο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό logari81 » 06 Αύγ 2011, 01:40

Υπάρχουν μερικές προτάσεις που είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας, π.χ.:

Ένας καλός τρόπος να λες ψέματα είναι να λες μισές αλήθειες.
Ένας επικίνδυνος τρόπος να κάνεις λάθη είναι να κάνεις μισά σωστά.

´Οταν ο μεγάλος κλέφτης σου δείχνει τον μικρό κλέφτη για να την γλιτώσει ο ίδιος, πρόσεχε!! Στάσου και ξαναλογαριασέ τα. Όλες οι Cayenne που κυκλοφορούν είναι δημοσιοι υπάλληλοι δηλαδη; Ή μηπως "τα έχουνε βγάλει τα λεφττά τους" οι τύποι με τις Cayenne; Τί είδους άνθρωποι είναι αυτοί; Τί έργο έχουν παράγει για την κοινωνία;

Επίσης ο Έλληνας κι ο κάθε νότιος έχει να μάθει αρκετά πραγματα από τους βόρειους αλλά αλίμονό του αν επιδιώκει να γίνει ομοίωμά τους. Όποιος έχει δει τους βόρειους να σέρνονται στα πεζοδρόμια λιώμα τις Παρασκευές και τα Σάββατα, κατανοεί ότι ο πολιτισμένος δυτικός άνθρωπος δεν είναι παρά μια αυταπάτη.

Αν δεν υπάρξει πραγματική επένδυση στην παιδεία χωρίς οικονομικους φραγμούς τύπου cost-effectiveness και τέτοιες μπούρδες, νότιοι και βόρειοι θα απομακρυνονται συνεχώς από τις δυνατότητες του ανθρώπινου είδους για ανθρωπιά, ειλικρίνια, αλληλοσεβασμο, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, εργατικότητα.
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα .

Δημοσίευσηαπό headless » 06 Αύγ 2011, 08:13

fkol k4 έγραψε:
Επίσης , αν μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος :
- Γιατί στην Σουηδία που έχουν καλύτερες (σε ποιότητα) κρατικές παροχές το κράτος τους είναι πιό cost-effective από το δικό μας ;


Επειδή το σκανδιναβικό μοντέλο επιτρέπει μεν κοινωνικές παροχές από το κράτος,αλλά επιβάλλει και βαρύτατη φορολογία στους πολίτες.
Όταν φορολογείς με 40% (και τους φόρους τους πληρώνουν όλοι) είναι εύκολο να κάνεις κοινωνική πολιτική.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 17:30
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων