Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό ktogias » 10 Μάιος 2013, 13:35

Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις μου αποτέλεσε αυτό το άρθρο του techrepublic http://www.techrepublic.com/blog/10thin ... linux/3716 , καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε στο group μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/ubuntug ... 613961609/ σχετικά με το πόσο "επαγγελματικό", "εμπορικό" και απευθυνόμενο σε χρήστες που δεν έχουν γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας ή σχέση με το ΕΛΛΑΚ, γίνεται πλέον το ubuntu και αν αυτό τελικά είναι καλό ή κακό και για ποιους. Θέλησα να τις μοιραστώ λοιπόν και μαζί σας, οπότε διαβάστε και σχολιάστε υπεύθυνα ;) :

Αυτό με τον απλό χρήστη που θέλουμε να έχει ubuntu χωρίς να το ξέρει καν, χωρίς να ενδιαφέρεται ή να χρειαστεί να μάθει κάποια βασικά για το πως λειτουργεί ο υπολογιστής του και τι σημαίνει να τρέχει ubuntu αντί π.χ. macOS, θα έπρεπε να είναι, νομίζω, ένα πρώτο μόνο βήμα και όχι ο στόχος της κοινότητας ΕΛΛΑΚ. Σε πρώτη φάση είναι πολύ καλό και ευκταίο να καταφέρουμε μεγάλο πλήθος ανθρώπων να χρησιμοποιούν ubuntu ή οτιδήποτε άλλο Linux/ΕΛΛΑΚ core based και να είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Σε αυτή την κατεύθυνση έχει δώσει πολλά η Google με το android, και όπως προχωράει θα δώσει (ελπίζω) ακόμα περισσότερα η Canonical με το ubuntu στις αγορές desktop, laptop, tablet, mobile, tv. Τους servers και τις δικτυακές μικροσυσκευές τις έχουμε κατακτήσει προ πολλού. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά καταναλωτικά dsl routers και wifi hotspots που να μην χτυπάει ένας linux kernel στην καρδιά τους. Όλα αυτά είναι ωραία και φαίνεται να πηγαίνουν κατ' ευχήν.

Όμως θα είναι μεγάλο σφάλμα, κατά τη γνώμη μου πάντα, η κοινότητα του ΕΛΛΑΚ να μείνει εκεί. Το να βάλουμε το linux και το ΕΛΛΑΚ στις συσκευές όλων, έστω και "κρυφά", είναι μόνο το πρώτο βήμα, το οποίο έχει κάποιο νόημα μόνο αν συνεχίσουμε προς τον απώτερο στόχο που είναι, πάλι κατά τη γνώμη μου, η ενημέρωση και εκπαίδευση όλης της κοινωνίας πάνω στον τρόπο που λειτουργεί η ψηφιακή τεχνολογία, έτσι ώστε να κατανοήσουν και γίνουν πραγματικά κύριοι των συσκευών τους και του λογισμικού που αυτές τρέχουν. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να έχουμε μια κοινωνία ανθρώπων με πραγματική ψηφιακή παιδεία που δεν θα είναι έρμαια και εξαρτημένοι χρήστες του κλειστού ή ανοικτού λογισμικού που χρησιμοποιούν. Που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των ψηφιακών συσκευών και του τι σημαίνει ανοικτό, τι κλειστό λογισμικό, τι σημαίνει κρυφή κλειστή ανάπτυξη και μη διάθεση του κώδικα και τι συμμετοχική ανοικτή ανάπτυξη στην οποία όλοι μπορούν να πάρουν μέρος, και τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην ασφάλεια, την ιδιωτικότητα, την εμπιστευτικότητα, την ανεξαρτησία και τελικά στην ελευθερία σε κάθε σχεδόν πτυχή της ζωής τους, μια και η ψηφιακή τεχνολογία την επηρεάζει και την καθορίζει όλο και περισσότερο.

Βλέποντας τα πράγματα με μια τέτοια προοπτική, η στρατηγική "Ο απλός χρήστης πρέπει να χρησιμοποιεί ubuntu χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τίποτα για υπολογιστές, και είναι λάθος να ζητάμε ή να υποθέτουμε ότι ο χρήστης μιας διανομής linux πρέπει να ξέρει ή να μάθει 5 πράγματα παραπάνω." μου ακούγεται ανεκτή βραχυπρόθεσμα, αλλά καταστροφική αν επιμείνουμε σε αυτή χωρίς να περάσουμε κάποια στιγμή στο επόμενο στάδιο. Γιατί τι θα έχουμε καταφέρει ως κοινότητα ΕΛΛΑΚ αν σε 3 ή 5 χρόνια όλοι τρέχουν στις συσκευές τους λειτουργικά που έχουν linux και ΕΛΛΑΚ στον πυρήνα, αλλά αναπτύσσονται εντελώς ιεραρχικά και με ελάχιστη συμμετοχή της ευρείας κοινότητας, ενώ ο κόσμος που τα χρησιμοποιεί στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν θα έχει ιδέα για το τι είναι ΕΛΛΑΚ, ούτε γιατί θα πρέπει να το προτιμά, και απλά θα το επιλέγει μόνο λόγω μόδας ή επειδή του το πλασάρει η Χ ή Υ εταιρία; Θα είναι αυτοί οι χρήστες πιο ελεύθεροι και ανεξάρτητοι από αυτούς που χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό; Όχι. Μόνο οι εταιρίες που κατασκευάζουν τις συσκευές θα είναι πιο ελεύθερες, μαι και δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν τον Χ μεγάλο κατασκευαστή λογισμικού για να το φορτώσουν στις συσκευές που πουλάνε.

Αλλά τελικά το ΕΛΛΑΚ και το linux (θέλουμε να) αφορά και (θέλουμε να) δίνει δύναμη και ελευθερία μόνο τις εταιρίες τεχνολογίας, ή και τον καθένα άνθρωπο - χρήστη - καταναλωτή; Και ενώ οι εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ολοένα φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη δύναμη και ελευθερία που τους παρέχει το ΕΛΛΑΚ, και το χρησιμοποιούν και το προωθούν στα προϊόντα τους όλο και περισσότερο, ταυτόχρονα βλέπω κινήσεις προς ένα πιο ιεραρχικό και κλειστό μοντέλο στην ανάπτυξη και παραμετροποίηση του λογισμικού του τελικού προϊόντος που με προβληματίζει στο βαθμό που αφαιρεί μέρος της δύναμης και της ελευθερίας αυτής από τον τελικό χρήστη.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 22:52
IRC: ktogias
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Μάιος 2013, 15:00

Διαβάζω αρκετές φορές τέτοιου ύφους κείμενα. Κείμενα που αναφέρονται σε κάτι ευρύτερο, που επεκτείνεται πέρα από «τον έναν» ή «την ομάδα» και νοιάζεται «για όλους».
Κάθε φορά λοιπόν που διαβάζω ένα τέτοιο κείμενο, προβληματίζομαι.
Και προβληματίζομαι γιατί τις περισσότερες φορές από τέτοια κείμενα διαφαίνεται μια διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, για το «γενικότερο καλό».

Τώρα βέβαια θα μπορούσε να απορήσει κάποιος, «μα, αυτό είναι καλό, δεν είναι για να προβληματίζεσαι...».
Σωστά, είναι καλό. Δεν είναι η πρόθεση που με προβληματίζει, αλλά η οπτική γωνία.

Αν κάποιος που ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό το κάνει με αυτοσκοπό την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τότε τον προσκυνώ, του βγάζω το καπέλο και του σφίγγω το χέρι ταυτόχρονα.
Ομολογώ πως εμένα δεν με νοιάζει το «κοινωνικό σύνολο» αυτό καθ' αυτό, παρά μόνο οι προεκτάσεις του που εμμέσως ή αμέσως φτάνουν σ' εμένα και τους κοντινούς μου ανθρώπους.

Θεωρώ πως «η κοινωνία» ποτέ δεν θα φτάσει σε επίπεδο αφύπνισης σε κανέναν τομέα, φυσικά ούτε και στο λογισμικό. Αν γινόταν αυτό, τότε θα γινόταν γενικόιτερα, πράγμα που θεωρώ αδύνατο εξ' ορισμού.
Οπότε ναι, εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου το να φτιάξει η Canonical ή η όποια άλλη εταιρεία μια κάστα fanboys που θα έχουν το Ubuntu ή το κάθε Linux ως μόδα, αρκεί αυτό να με βοηθά κι εμένα να χρησιμοποιώ το λειτουργικό σύστημα της επιλογής μου ελεύθερα.
Δεν με ενδιαφέρει να επιλέξει η πλειοψηφία το ελεύθερο λογισμικό για την ελευθερία που θα του προσφέρει, εξάλλου πολλοί προτιμούν ένα πολυτελές κλουβί από μια κοπιαστική ελευθερία. Αναγνωρίζω το δικαίωμα του καθενός στην επιλογή αυτή.
Κατά συνέπεια, δεν με ενδιαφέρει το αν και κατά πόσο ο «διπλανός» μου επιλέγει την όποια ελευθερία του, με ενδιαφέρει η επιλογή του να μη στερεί τη δική μου ελευθερία. Για να ισχύει αυτό όμως, θα πρέπει η επιλογή του διπλανού να περιέχει μια ελευθερία μέσα στη δομή της, κάτι που το ελεύθερο λογισμικό το έχει.

Έτσι ναι, νομίζω πως απώτερο συμφέρον των κοινοτήτων του ΕΛΛΑΚ είναι να τρέχει ο καθένας έναν πυρήνα Linux ακόμα και αν δεν το ξέρει, ή δεν ξέρει τι είναι το Linux, ή τι είναι ο πυρήνας, ή τι είναι καν αυτό που κρατά στα χέρια του και πως πρέπει να δουλέψουν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Όποιος θέλει να το ψάχνει παραπάνω εξάλλου, θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στις κοινότητες του Ελεύθερου λογισμικού.

Κατ' αντιστοιχία, θα έλεγα «δεν με νοιάζει να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος λόγω της συνειδητοποίησης του κόσμου, ας γίνει και από μόδα. Αρκεί να αναπνέω εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι καλύτερα».

Sorry για τον κυνισμό...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 10 Μάιος 2013, 15:04

Δυστυχως ή ευτυχως, οι περισοτεροι χρηστες θελουν ενα υπολογιστη να κανουν τη δουλεια τους και δεν του ενδιαφερει ουτε πως δουλευει, ουτε πως να αλλαξουν κατι.
Απλα θελουν με ενα κλικ να κανουν τη δουλεια τους χωρις πολλα πολλα.
Δεν μιλαω μονο για το linux. Μιλαω για ολα τα λειτουργικά. Υπαρχουν χρήστες windows που δουλευουν χρόνια με windows και δεν ξέρουν ουτε πως να αλλαξουν background. Δεν το χρειαστηκανε ποτέ, δεν τους ενδιέφερε ποτέ.

Πιστευω πως ειναι καλη η στρατιγική της canonical να φτιαξει ενα τετοιο μοντελο (αποψη μου) γιατι θα φερει πολλους χρηστες οι οποιοι δεν ερχοντουσαν μονο και μονο επειδη δεν θελαν να κουρασουν το μυαλο τους παραπανω και αντι για 2 κλικ, να πρεπει να κανουν 3 ή να βαλουν μια εντολη στο τερματικό.
Μολις ερθουν αυτοι οι χρηστες και δουν πόσο πιο γρηγορο, σταθερο, virus-free κτλπ ειναι το linux, πιστευω θα το προτιμήσουν. Ειναι πολλοι που παροτι ειναι αποκλειστικοι χρηστες windows δεν τα αφηνουν παρότι εχουν 1000000 παράπονα.
Σε αυτο βεβαια θα παίξει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο, το ποσο θα μπορεσει η canonical να πεισει εταιρίες να βγαζουν λογισμικο, firmware, drivers κτλπ για linux. Γιατι οσο απλο και να γινει το ubuntu, αν ο χρηστης θέλει να εγκαταστησει την τάδε εφαρμογη και ή δεν υπάρχει για linux ή θέλει 25 workarounds για να δουλεψει... τότε δεν θα ασχοληθει. ή αν εχει την ταδε καρτα γραφικων και οι drivers ειναι αποτυχία (πχ ανεβαζει θερμοκρασιες, κρασαρει, δεν εχει καλη αποδοση κτλπ) τοτε απλα θα γυρισει στα παραθυρια ή οπου αλλου.

Αν το ανωτέρω συνδιαστει με ελευθερία σε αυτους που ειναι πιο "geeks" θα ειναι η τελειότητα.

Αρα συνοψίζοντας, θεωρω καλή την κινηση της canonical για να φερει κοσμο. > αρκει αυτο να συνδιαστει με συμφωνιες με μεγαλες εταιρίες software και hardware > αρκει αυτο να μην στερεί "εστω βασικες" ελευθερίες στον χρηστη.
Ισως μια παραχωρηση χρειαστει να γινει αναγκαστικά στο βωμο του να βελτιωθουν ολα τα υπολοιπα.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3105
Εγγραφή: 15 Ιαν 2012, 21:10
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Μάιος 2013, 18:20

Δεν με βρίσκει αντίθετο η έννοια της "φιλοσοφίας της ελευθερίας του λογισμικού" και προφανώς θα ήταν ευχής έργο αν όλοι συνειδητοποιούσαν τι σημαίνει και τη θεωρούσαν σημαντική παράμετρο στην επιλογή τους.
Από την άλλη τη θεωρώ ελαφρώς ουτοπική σαν προσέγγιση.
Υπάρχουν άνθρωποι (δεν θέλω να πω η πλειοψηφία, γιατί με πιάνει κατάθλιψη) των οποίων ο εγκέφαλος λειτουργεί εντελώς μηχανικά.
Δεν σκέφτονται, δεν προβληματίζονται και δεν επεξεργάζονται τίποτα, παρά ζουν μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο.
Δεν έχω την απαίτηση να το αλλάξουν ή έστω να το αξιολογήσουν, αλλά εν πάσει περιπτώσει να έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν ότι είναι προκαθορισμένο και από εκεί και πέρα ας πράξουν κατά βούληση.
Κάτω από αυτήν τη λογική που δυστυχώς επικρατεί, οι ανησυχίες περί "ελεύθερου λογισμικού" είναι μάλλον ψιλά γράμματα.
Δε διαφωνώ ότι πρέπει να υπάρχουν και να προβάλλονται, άλλωστε λέγε-λέγε, κάτι θα μείνει στην κούτρα του καθενός, αλλά αν κάποιος πρέπει να διαμορφώσει μια διαφορετική κουλτούρα και τα βήματα είναι από το Α έως το Ω, το ελεύθερο λογισμικό υποθέτω ότι είναι μετά το μέσο της αλφαβήτου.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3755
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό ktogias » 10 Μάιος 2013, 19:33

Παρατηρώ στις μέχρι τώρα απαντήσεις έναν λίγο πολύ "κοινό" παρανομαστή: Η φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ, και η ελευθερίες που αυτό εξασφαλίζει και παρέχει στους χρήστες αντιμετωπίζεται ως κάτι ουτοπικό και δευτερεύουσας σημασίας. Ίσως και ως "γραφικό". Θα θέσω λοιπόν την εξής ερώτηση:

"Αν δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε και να στηρίζουμε το ΕΛΛΑΚ και το Ubuntu για τη φιλοσοφία και τις ελευθερίες του, τότε γιατί; Αν δεν πρόκειται για μια αλλαγή κουλτούρας που ξεκινά από το χώρο της τεχνολογίας και μπορεί να επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας, γιατί πρόκειται; Ποιος ο λόγος που γράφουμε σε αυτό το φόρουμ και να μιλάμε για ubuntu και ΕΛΛΑΚ;"

Είναι για να φαινόμαστε πιο cool; Και αν αύριο θεωρηθεί πιο cool το Χ κλειστό σύστημα, θα πάμε και θα στηρίζουμε με πάθος αυτό;
Είναι για να είμαστε διαφορετικοί; Και αν αύριο το ΕΛΛΑΚ καθιερωθεί στη βιομηχανία, θα ψάξουμε κάτι άλλο "για λίγους", έστω και κλειστό, και θα πάμε σε αυτό;
Είναι γιατί δεν έχει ιούς; Και αν αύριο υπάρξει θέμα με ιους στο linux ή πάψουν να υπάρχουν και στα κλειστά συστήματα, θα πάψουμε να το στηρίζουμε;
Είναι γιατί είναι τεχνολογικά ανώτερο; Και αν αύριο κάποιο κλειστό σύστημα αποδειχθεί τεχνολογικά καλύτερο, πιο σταθερό και πιο γρήγορο, θα μεταναστεύσουμε χωρίς σκέψη σε αυτό;
Είναι γιατί έχει ωραίες κοινότητες και αισθανόμαστε ωραία να ανήκουμε σε αυτές; Και αν αύριο μια εταιρία φτιάξει μια πολύ τρέντυ και σούπερ κοινότητα γύρω από ένα κλειστό λογισμικό, θα γίνει αυτή η "παρέα" μας;

Εγώ απαντάω: "Τίποτα από τα παραπάνω. Όλα τα παραπάνω είναι side-effects της φιλοσοφίας και της ελευθερίας που εξασφαλίζει το ΕΛΛΑΚ. Γι' αυτό στηρίζω και χρησιμοποιώ το ΕΛΛΑΚ κατά κύριο λόγο για τη φιλοσοφία και την Ελευθερία του. Ακόμα και στιγμές που τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα για το ΕΛΛΑΚ ή κάποιο κλειστό προϊόν φαίνεται να έχει κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, επιλέγω την ελευθερία του ΕΛΛΑΚ." ... Άλλωστε ήρθα σε αυτό μια εποχή που δεν φημιζόταν για την ευκολία και τη λειτουργικότητά του στο desktop, ούτε ήταν της μόδας ή cool. Την εποχή που ενώ οι φίλοι μου δουλεύαν με τα win 98, τα ΝΤ και τα Milenium και παίζαν 3d παιχνίδια σε γραφικό περιβάλλον, εγώ παιδευόμουν 2 μέρες για να καταφέρω να ξεκινήσουν τα Χ και να δω κάτι διαφορετικό από τη μαύρη γραμμή εντολών στο REdhat linux μου.

Για αναρωτηθείτε κι εσείς και μοιραστείτε τις σκέψεις σας.... Γιατί είμαστε τελικά εδώ;
ktogias
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 22:52
IRC: ktogias
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Μάιος 2013, 19:52

ktogias έγραψε:Για αναρωτηθείτε κι εσείς και μοιραστείτε τις σκέψεις σας.... Γιατί είμαστε τελικά εδώ;

Μα φυσικά για ότι σημαίνει το ελεύθερο λογισμικό, τη φιλοσοφία του, τη χαρά του μοιράζεσθαι, και όλα αυτά που περιγράφεις.
Εμείς όμως είμαστε λίγοι. Σχεδόν δεν υπάρχουμε. Ούτε στη Βουλή δεν μπαίνουμε, δεν βγάζουμε καν 3%.
ktogias έγραψε:Παρατηρώ στις μέχρι τώρα απαντήσεις έναν λίγο πολύ "κοινό" παρανομαστή: Η φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ, και η ελευθερίες που αυτό εξασφαλίζει και παρέχει στους χρήστες αντιμετωπίζεται ως κάτι ουτοπικό και δευτερεύουσας σημασίας. Ίσως και ως "γραφικό". Θα θέσω λοιπόν την εξής ερώτηση:

Όχι ακριβώς, ως κάτι ουτοπικό βλέπω το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η φιλοσοφία του ελευθέρου λογισμικού πέρα από ένα κρίσιμο ποσοστό και όχι τη φιλοσοφία αυτή καθ' αυτή.
Αυτό το ποσοστό που επιλέγει να γίνει κομμάτι μιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού συνειδητά πάντα θα είναι μικρό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θα προτιμά πάντα ότι εκφράζει τη mainstream επιλογή. Για όποιο λόγο γίνεται κάτι mainstream επιλογή. Είτε αυτό το κάτι λέγεται παιχνίδια, ποιοτικές εφαρμογές, μόδα κτλ.
Αν γίνει όμως mainstream επιλογή το ελεύθερο λογισμικό, θα είναι καλό και για εμάς που θα το έχουμε επιλέξει για άλλους λόγους.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό ktogias » 10 Μάιος 2013, 20:53

fkol k4 έγραψε:Αν γίνει όμως mainstream επιλογή το ελεύθερο λογισμικό, θα είναι καλό και για εμάς που θα το έχουμε επιλέξει για άλλους λόγους.

Φαντάσου όμως με την ίδια λογική πόσο πολύ καλύτερο θα είναι για εμάς που πιστεύουμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ, αν η φιλοσοφία γίνει κάποια στιγμή "mainstream" και όχι μόνο ένα αποτέλεσμά της (το λογισμικό)! Δεν αξίζει να το προσπαθήσουμε, όσο ουτοπικό και αν φαίνεται σήμερα;
ktogias
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 305
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 22:52
IRC: ktogias
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Μάιος 2013, 21:33

ktogias έγραψε:Φαντάσου όμως με την ίδια λογική πόσο πολύ καλύτερο θα είναι για εμάς που πιστεύουμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ, αν η φιλοσοφία γίνει κάποια στιγμή "mainstream" και όχι μόνο ένα αποτέλεσμά της (το λογισμικό)! Δεν αξίζει να το προσπαθήσουμε, όσο ουτοπικό και αν φαίνεται σήμερα;


Αν θα ήταν καλύτερο λέει; Απλά καλύτερο; Τέλειο θα ήταν.

Επίσης, θα ήταν τέλειο αν μπορούσαμε να πείσουμε όλους όσους με το αυτοκίνητο διπλοπαρκάρουν ή περνάν την ουρά αυτών που περιμένουν να στρίψουν και κάθονται μπροστά τους να μην το κάνουν, γιατί αν δεν το κάνει κανείς τότε η κίνηση θα είναι λιγότερη και δεν θα χρειάζεται να το κάνουν.

Όπως θα ήταν τέλειο να μη ζητάμε ρουσφέτια από τους πολιτικούς, γιατί αν δεν ζητάει κανείς τότε δεν έχουν με τι να σε ελέγξουν.

Παράδειγμα από το στρατό (απολύτως on-topic).
Όταν τον Μάϊο του 1996 φαντάρος έφτασα στη Σαμοθράκη, οι «παλιοί» εκτός από τις συνηθισμένες πλάκες-καψώνια (πχ δίπλωμα οδήγησης λουκάνικου, ξύρισμα αγωνιστών του '21 κτλ), μου ανακοίνωσαν και έναν πολύ σοβαρό και απαράβατο κανόνα συγκατοίκησης.
Απαγορευόταν αυστηρώς κάθε είδους λουκέτο από οποιονδήποτε, παλιό ή νέο. Ό,τι κλειδωνόταν, πετιόνταν στα σκουπίδια κατευθείαν χωρίς ερώτηση και έρευνα ποιος και γιατί.

Για τους 6 μήνες που τηρήθηκε η παράδοση αυτή, ποτέ κανείς δεν έχασε το παραμικρό. Αφήναμε τα πορτοφόλια μας ανοιχτά επάνω στα κρεβάτια και πηγαίναμε για μπάνιο, γυρίζαμε και τα βλέπαμε συμμαζεμένα από τους διπλανούς για να μη χαθούν. Δεν κάνω καθόλου πλάκα και δεν υπερβάλλω, είχε συμβεί αρκετές φορές.

Φύγαμε αυτοί που είχαμε πάρει την παράδοση αυτή, και οι επόμενοι δεν την συνέχισαν και επέτρεπαν το κλείδωμα.
Επέστρεψα μαζί με άλλον έναν από την παλιά ομάδα μετά από τρεις μήνες. Η κατάσταση δεν είχε καμία σχέση με πριν. Ακόμα και κλειδωμένα, πράγματα χανόντουσαν πλέον.
Όταν εξηγούσαμε στους νέους που ήταν εκεί πως ήταν τα πράγματα χωρίς τα λουκέτα, μας κοιτούσαν με μια τεράστια απορία ζωγραφισμένη στο βλέμμα. Εδώ έχαναν πράγματα με τα λουκέτα, πως να τους πείσεις να τα πετάξουν;

Κάνε τον παραλληλισμό. Η ιστορία είναι απολύτως αληθινή.
Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσεις κάποιον πως αν δεν κλειδώνει κανένας είναι όλοι ασφαλέστεροι και το παραμικρό πισωγύρισμα τους στέλνει όλους πίσω.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 10 Μάιος 2013, 22:03

Το θέμα είναι το πως βλέπεις την τεχνολογία την βλέπεις σαν ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο. Να μας κάνει την ζωή μας ποιο εύκολη, σαν ένα μέσο που εππηρεάζει την ζωή σου ΑΜΕΣΑ και πρέπει να έχεις λόγο πάνω σε αυτό ή είναι απλά μια συσκευή που την αγοράζεις από κάποιο κατάστημα;

Προσωπικά προτιμώ ΕΛΛΑΚ η στην χειρότερη περίπτωση να είναι τουλάχιστον OPEN SOURCE διότι πιστεύω πως είναι η καλύτερη λύση να έχεις την τεχνολογία που θα "αναπνέει" μέσα από την κοινωνία που δε είναι ένα απλό προϊόν που ο καθένας συνεισφέρει σε ένα λιθαράκι για κάτι καλύτερο χωρίς κάποιος να το οικειοποιείται άμεσα. Είναι απλά ένας τρόπος που να δημιουργείς και να βοηθάς τους άλλους να δημιουργούν ποιο εύκολα. Ακόμη η ιδέα του ελευθέρου λογισμικού για μένα, είναι συνώνυμο στην ελευθερία της δημιουργίας που όλοι συνεισφέρουμε σε κάτι. Σαφώς δεν λέω και δεν υπάρχει θέμα στο να οικειοποιηθείς μια ξένη ιδέα αλλά αντιθέτως βλέπεις μια ιδέα την ιοθετείς και την βοηθάς να εξελιχθεί.

Το πρόβλημα είναι ποιο γενικό πρέπει να αρχίσουμε με την ερώτηση: "Τι είναι υπολογιστής για εσένα; Συσκευή η κάτι παραπάνω;" Γιατί είναι κάτι παραπάνω ένας υπολογιστής ... είναι ένα μέσο. Ένα μέσο που επηρρεάζει την ζωή σου και την καθημερινότητά σου. Και σε αυτό το μέσο πρέπει να έχεις λόγο και γνώμη γιατί αν δεν έχεις λόγο είναι σαν να μην έχεις λόγο σε ένα κομμάτι της ζωής σου.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2598
Εγγραφή: 12 Απρ 2009, 18:55
Τοποθεσία: Αχαρναί Αττικής
Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Re: Σκέψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ubuntu και όχι μόνο

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Μάιος 2013, 22:12

ktogias έγραψε:"Αν δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε και να στηρίζουμε το ΕΛΛΑΚ και το Ubuntu για τη φιλοσοφία και τις ελευθερίες του, τότε γιατί; Αν δεν πρόκειται για μια αλλαγή κουλτούρας που ξεκινά από το χώρο της τεχνολογίας και μπορεί να επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας, γιατί πρόκειται; Ποιος ο λόγος που γράφουμε σε αυτό το φόρουμ και να μιλάμε για ubuntu και ΕΛΛΑΚ;"


Γιατί πολύ απλά εμείς δεν είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι συμβαίνει γύρω μας.
Δες το από εντελώς τεχνικές συζητήσεις, έως και γενικότερου περιεχομένου.
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω έχουν μια ελιτίστικη χροιά, αλλά έχω επαναλάβει στο παρελθόν την (ελαφρώς αυθαίρετη) άποψη ότι οι χρήστες linux κατά κανόνα (μέχρι σήμερα) φαίνεται να έχουν ένα επίπεδο σαφώς ανώτερο του μέσου όρου.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς για το ελεύθερο λογισμικό, αλλά τι είναι σε θέση να αντιληφθούν οι άλλοι γύρω μας.
Δεν ξέρω αν λόγω ηλικίας και εμπειριών έχω χάσει το "αγωνιστικό" μου φρόνημα, πραγματικά όμως έχω πλέον ελάχιστη διάθεση να προσπαθώ να βάλω πράγματα στο κεφάλι του κάθε μπούφου, ειδικώς όταν κι αυτός δε φαίνεται να έχει διάθεση για κάτι τέτοιο.
Μου είναι πραγματικά πιο εύκολο να παραμένω στο μικρό μας "οικοσύστημα" με τον fkol k4, τον Learner, τον sotos21, τον mad και όλα τα άλλα παιδιά, με τα οποία ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε ο ένας τι λέει ο άλλος.
Αυτά...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3755
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων