Ευχαριστήστε έναν packager σήμερα

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Ευχαριστήστε έναν packager σήμερα

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 20 Φεβ 2014, 02:21

Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση του γράφοντος για το άρθρο "Who helps your Linux distribution run smoothly? Thank a packager today" του Luis Ibáñez για τον ιστότοπο http://opensource.com.
- Πρωτότυπο Αγγλικό άρθρο: http://opensource.com/business/14/2/thank-a-linux-packager-today
- Πληροφορίες για τον αρθρογράφο: http://opensource.com/users/luis-ibanez


Οι άνθρωποι πίσω από το παρασκήνια που εργάζονται ακούραστα για να κάνουν τη διανομή Linux σας να λειτουργεί ομαλά είναι οι packagers. Η συντριπτική πλειοψηφία των Linux packagers είναι εθελοντές που αφιερώνουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακά τους για να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν τα γρανάζια των διανομών Linux που αγαπούν.

Το οικοσύστημα του Linux γνωρίζει μέρες ευημερίας μέσω πολλών διαφορετικών διανομών. Ικανοποιεί διαφορετικά ακροατήρια, ανάγκες και στυλ. Παρουσιάζει διαβαθμίσεις από:
  • Ασφαλές και κατάλληλο για στρατιωτικές και οικονομικές εφαρμογές (RHEL)
  • Στην κόψη του ξυραφιού και δυναμικό (Fedora)
  • Παγκόσμιοι (Debian)
  • Εκπαιδευτικό (Edubuntu)
  • Για τον χομπίστα (Raspbian)
  • Για τον καλλιτέχνη πολυμέσων (Ubuntu Studio)
  • Για τον χρήστη που εκτιμά την ευκολία (Mint)
  • Για τις εφαρμογές desktop και cloud (Ubuntu)
  • Απλό και ελαφρωμέο (Arch)
  • Χτισμένο πιστά από τον πηγαίο κώδικα (Gentoo)
και συνεχίζει για δεκάδες άλλες διανομές που εξελίσσονται συνεχώς.

Σε κάθε περίπτωση, οι διανομές Linux συγκεντρώνουν ελεύθερα και ανοιχτού κώδικα πακέτα, τα διαμορφώνουν και τα συνδυάζουν μεταξύ τους με τρόπο που να εξασφαλίζει την ομαλή συμπεριφορά τους ως σύνολο. Χάρη σε όλες αυτές τις παραμετροποιήσεις και δοκιμές, όσοι υιοθετούν τις διανομές Linux έχουν την ασφάλεια να περιμένουν πως απλά με την εγκατάσταση ενός πακέτου (μιας δεδομένης εφαρμογής) αυτό θα λειτουργήσει καλά με τα άλλα πακέτα που είναι εγκατεστημένα στο σύστημα.

Τα «μαγικά ξωτικά» πίσω από τα παρασκήνια που εργάζονται ακούραστα για να κάνουν αυτό το έργο ομαλά είναι οι packagers. Η συντριπτική πλειοψηφία των Linux packagers είναι εθελοντές που αφιερώνουν τα βράδια και τα Σαββατοκύριακά τους για να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν τα γρανάζια των διανομών Linux που αγαπούν.

Πίσω στον Φεβρουάριο του 2012, είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος ασκούμενος του προγράμματος «Συντηρητής Debian του μήνα (MoM)», που ξεκίνησε από τον Andreas Tille. Ο στόχος του προγράμματος ΜοΜ είναι να μάθει και να εκπαιδεύσει τους νέους packagers για τη διανομή Debian κάνοντας ζεύγη εκπαιδευόμενων με μέντορες και κάνονας την εκπαίδευση κατά το πακετάρισμα μιας νέας πραγματικής εφαρμογής. Το πρόγραμμα έχει όλα τα συστατικά για την εξισορρόπηση ενός ενδιαφέροντος, προκλητικού έργου που σε ανταμοίβει.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου, μάθαμε πώς να πακετάρουμε το fis-gtm, την ανοικτού κώδικα υλοποίηση M/MUMPS που έχει μεγάλη σημασία για το οικοσύστημα του ανοιχτού κώδικα συστημάτων ηλεκτρονικών μητρώων υγείας. Το πακέτο fis-gtm μόλις έγινε δεκτό στο unstable κομμάτι της διανομής Debian.

Το πέρασμα από την εκπαίδευση μου άνοιξε τα μάτια. Έμαθα πολλά πολύ χρήσιμα εργαλεία και πρακτικές, τα οποία από τότε συνεχίζω να χρησιμοποιώ καθημερινά. Από τη σωστή χρήση των κλειδιών GPG, στο chroot containment και τον απομακρυσμένο διαμοιρασμό οθόνης με το tmux. Το περιβάλλον συνεργασίας είχε περιγραφεί σωστά από τον Andreas Tille ως: «Ξυπνάς το πρωί και συνειδητοποιείς ότι κάποιος σε μια άλλη ήπειρο έχει ήδη λύσει για σένα το πρόβλημα με το οποίο είχες κολλήσει χθες το βράδυ».

Σε ιδανικές συνθήκες, ο Linux packager συνεργάζεται στενά με τους προγραμματιστές του πακέτου με τέτοιο τρόπο ώστε οι νέες εκδόσεις του πακέτου να μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα για να συμπεριληφθούν στην επόμενη έκδοση της συγκεκριμένης διανομής Linux. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία του πακεταρίσματος αποκαλύπτει ζητήματα με το πακέτο που απαιτούν από τους προγραμματιστές να κάνουν αλλαγές και προσαρμογές. Ένας packager επίσης εργάζεται συντονισμένος στενά με τους άλλους packagers της ίδιας διανομής Linux, επειδή πολλά πακέτα έχουν εξαρτήσεις σε άλλα πακέτα ή παρέχουν υπηρεσίες για άλλα πακέτα, που καθιστά ζωτικής σημασίας ότι η κοινότητα των packagers συντονίζει τις ενημερώσεις της για να εξασφαλίσει τη συνοχή της τελικής διανομής Linux.

Ως χρήστες Linux , είναι συχνά εύκολο να ξεχνάμε (παραβλεπουμε;) πόση εργασία πηγαίνει στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας διανομής Linux.
Το να γίνει κάποιος Linux packager είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθει για την ανάπτυξη λογισμικού, τον έλεγχο της ποιότητας, τη διαχείριση ενός έργου και τη συντήρηση του λογισμικού σε ένα περιβάλλον γεμάτων πάθος ατόμων που νοιάζονται βαθιά για το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Αυτή είναι μια εμπειρία που όλοι οι νέοι προγραμματιστές θα έπρεπε να έχουν.

Αφού έμαθα τις δυσκολίες του Linux packaging, και έχοντας δει από πρώτο χέρι την αφοσίωση αυτής της κοινότητας, έχω αναπτύξει ένα μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση για το έργο τους. Τώρα, κάθε φορά που εγκαθιστώ ένα πακέτο, είτε είναι από τη γραμμή εντολών με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install package
ή
Κώδικας: Επιλογή όλων
yum install package

ή οποιοδήποτε από τα αντίστοιχα προγράμματα με γραφικό περιβάλλον, κάνω παύση και σκέφτομαι:

«Ευχαριστώ το πρόσωπο που ξόδεψε πολλές ώρες διαμορφώνοντας και χτίζοντας την εφαρμογή αυτή, ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ».

Σ.Μ: Όποιος για τον οποιονδήποτε λόγο έχει κάτσει να χτίσει πακέτα με τις παραδοσιακές μεθόδους (./configure, make, make install), καταλαβαίνει πόσο μεγάλη διευκόλυνση παρέχουν οι packagers αε εμάς τους απλούς χρήστες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα στους απανταχού εθελοντές packagers όλων των διανομών :bow: :clap:

Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Ευχαριστήστε έναν packager σήμερα

Δημοσίευσηαπό Muttley Black » 21 Φεβ 2014, 12:28

Πολύ ενημερωτικό, ευχαριστούμε πολύ!
:problem: ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ!!! :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμός: Ευσεβής πόθος ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ BunsenLabs 8.2 "Hydrogen" σε Toshiba satellite C660D 10D
Προδιαγραφές ⇛ AMD V140 │ 2GB │ ATI Mobility Radeon HD 4200 Series │ Realtec RTL8188C Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC│Realtec HD Audio │ 15.4" - 1366x768
Άβαταρ μέλους
Muttley Black
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 175
Εγγραφή: 09 Ιαν 2014, 21:19
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: MuttleyBlack
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Περί ανέμων