Περι greeklish

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Περι greeklish

Δημοσίευσηαπό RedDeviL » 29 Ιούλ 2014, 18:42

Η γραφή είναι απλά ένας ενδιάμεσος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους αρχαίους ώστε να μπορούν να συννενοηθούν αλλά και πάλι δεν ήταν απευθείας η επικοινωνία, οπότε έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό. Κάπως έτσι αναπτύχθηκε η ομιλία και όλο αυτό το θέμα (όπως και τα περισσότερα) μας δείχνει ότι συνήθως ένα καθημερινό πρόβλημα γεννάει από μόνο του την ανάγκη στους ανθρώπους να δημιουργήσουν τα κατάλληλα εργαλεία καταπολέμησής του.

Εάν τα greeklish 'βολεύουν' είτε επειδή κάποιοι έμαθαν να γράφουν έτσι λόγω του ότι τα πρώτα πληκτρολόγια δεν ανέγραφαν επάνω τους ελληνικούς χαρακτήρες και μπερδεύονταν με τα θ και τα ω, είτε επειδή κάποιοι δεν ξέρουν ορθογραφία στην ελληνική, είτε επειδή κάποιοι δεν ξέρουν πως να βάλουν τόνο (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) ή πως να βάλουν διαλυτικά κ.ο.κ. τότε σημαίνει πως όντως χρειάζονται. Για μένα το θέμα δεν είναι αν κάποιος θα γράψει σε greeklish ή όχι.

Για μένα το θέμα είναι κάποιος να μπορεί να αποτυπώνει τις ιδέες και τις σκέψεις του σωστά και να γίνεται σαφής σε ότι θέλει να πει - γράψει ακόμη κι αν χρησιμοποιεί την γραμμική Α' για να το επιτύχει αυτό. Ο λόγος που γενικά προτιμώ να γράφω σε greeklish είναι αποκλειστικά και καθαρά λόγω της ταχύτητας γραφής (μιας και από την πρώτη ημέρα ενασχόλησής μου με Pc σε greeklish έγραφα) καθώς και την αποφυγή να γυρίζω συνεχώς την γλώσσα όποτε θέλω να αναφέρω μία λατινική ορολογία. Πάντως όταν γράφω και σε ελληνικά χρησιμοποιώ την ανάποδη ενγκλινικά ας πούμε για τον ίδιο ακριβώς λόγο σκάυπ, φέισμπουκ είναι κάποια αντίστοιχα. Γνωρίζω ότι δεν είναι τίποτα το alt+shift αλλά είναι της ίδιας λογικής και τάσης με το να απλοποιούμε την ζωή μας στα πάντα.
1 Γνώσεις Linux: Σχεδόν καθόλου ┃ Προγραμματισμού: Καλές ┃ Αγγλικών: Αρκετά καλές
2 Ubuntu 12.04 precise 3.5.0-52-generic 32bit wubi (el_GR.UTF-8, GNOME gnome-classic), Ubuntu 3.5.0-51-generic
3 Intel Core i7-2600K CPU @ 3.40GHz ‖ RAM 4006 MiB ‖ MSI Z68A-GD65 (MS-7681) - MSI MS-7681
4 nVidia GF114 [GeForce GTX 560 Ti] [10de:1200] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
RedDeviL
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2014, 16:13
Τοποθεσία: Pireas
Εκτύπωση

Re: Περι greeklish

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Ιούλ 2014, 19:53

RedDeviL έγραψε:Η γραφή είναι απλά ένας ενδιάμεσος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους αρχαίους ώστε να μπορούν να συννενοηθούν

Βασικά για να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία σε κάποιον μη παρόντα ή για να διασώσουν-αποθηκεύσουν αυτή. Αλλιώς μια χαρά συνεννοούνταν και χωρίς γραφή.
RedDeviL έγραψε:Εάν τα greeklish 'βολεύουν'

Προφανώς κάποιους τους βολεύουν για τους χ-ψ λόγους, αλλιώς δεν θα υπήρχαν.
Από το ότι τα χρησιμοποιεί ένας αριθμός ανθρώπων, μέχρι του να "επισημοποιηθούν" αποκτώντας χαρακτήρα "εναλλακτικής" γραφής της ελληνικής, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ίσως με την πάροδο των ετών να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και για μην επαναλαμβάνω όσα είπα προηγουμένως ή όσα ειπώθηκαν εν γένει, δε βρίσκω το λόγο.
Έχω πχ παρατηρήσει την παροχή μαθημάτων της κινεζικής γλώσσας σε λατινική αλφάβητο για αλλοδαπούς, η οποία (αν έχω καταλάβει σωστά) σαν τάση πατρονάρεται ελαφρώς από την ίδια την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκμάθησή της από μη Κινέζους. Εκεί βεβαίως υπάρχει μια σκοπιμότητα, η οποία έχει να κάνει με την έκρηξη της εμπορικής δραστηριότητας της Κίνας και των ξένων επενδύσεων που υπάρχουν στη χώρα, γεγονότα που κάνουν την εκμάθηση της γλώσσας αν όχι αναγκαία, σαφώς εξυπηρετική, λόγω του μεγέθους της αγοράς. Κάτι τέτοιο δεν συντρέχει στη δική μας περίπτωση.
Τελευταία μετάβαση που μπορώ να θυμηθώ σε λατινική αλφάβητο ήταν στην Τουρκία, μετά την επικράτηση του Κεμάλ και των Νεότουρκων, οπότε αντί της αραβικής (ή αραβοειδούς, δεν είμαι σίγουρος) γραφής, επιβλήθηκε η λατινική, αφενός μεν στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού-εξευρωπαϊσμού της χώρας, αφετέρου δε στα πλαίσια καταπολέμησης του αναλφαβητισμού.
Ως προς το δεύτερο σκέλος όντως είχε αποτέλεσμα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή της αλφαβήτου, τουλάχιστον κατ' αποκλειστικότητα, το πιθανότερο είναι πως είχε να κάνει με την εν γένει μεταβολή των συνθηκών.
Άλλωστε οι Άραβες εξακολουθούν να μιλάνε και να γράφουν μια χαρά τη γλώσσα τους, χωρίς να χρειάστηκε να μεσολαβήσει κάποια μεταβολή.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Περι greeklish

Δημοσίευσηαπό talos » 10 Φεβ 2015, 11:24

Παρατήρηση επί του τεχνολογικού. Επίσημος τρόπος γραφής της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες υπάρχει. Είναι το πρότυπο ΕΛΟΤ-743 / ISO-843
http://el.wikipedia.org/wiki/ISO_843
Μην φτιάχνουμε λοιπόν άλλο ένα πρότυπο από το πουθενά
talos
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2013, 20:21
Εκτύπωση

Re: Περι greeklish

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Φεβ 2015, 13:24

talos έγραψε:Παρατήρηση επί του τεχνολογικού. Επίσημος τρόπος γραφής της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες υπάρχει. Είναι το πρότυπο ΕΛΟΤ-743 / ISO-843
http://el.wikipedia.org/wiki/ISO_843
Μην φτιάχνουμε λοιπόν άλλο ένα πρότυπο από το πουθενά

Παρατήρηση επί τού τεχνολογικού. Το ISO-843 περιέχει μη ascii χαρακτήρες.

Οπότε αν είναι να χρησιμοποιήσεις unicode γιατί να μην χρησιμοποιήσεις απλώς ελληνικούς χαρακτήρες;

Όσο για την προσβασιμότητα στούς ξένους η περίπτωση τών ελληνικών είναι πολύ διαφορετική από τα κινεζικά. Αυτό γιατί το ελληνικό αλφάβητο είναι εξαιρετικά συγγενικό στο λατινικό και επιπλέον γνώριμο ως οπλοστάσιο τών μαθηματικών (και γενικότερα τής επιστήμης). Η σωστή κατεύθυνση θα ήταν να «εξάγουμε» το αλφάβητό μας κάτι καλό και για εμάς και για τούς ξένους.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Περί ανέμων

cron