Kubuntu 14.04 LTS - εντυπώσεις

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Re: Kubuntu 14.04 LTS - εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό dim459 » 19 Ιαν 2014, 00:21

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ βασικώς KDE.
Εξ αρχής, από το 2006 πάντα είχα και KDE στο σύστημά μου.
Ποτέ όμως δεν είχα μόνο KDE και ομολογώ ότι έχω μια σχετική φοβία να το κάνω για δύο λόγους.
Πρώτον δεν είναι η προεπιλογή του ubuntu και έτσι κάποιες φορές ίσως παρουσιάσει μικροπροβληματάκια, πχ στη 13.04 εννοούσε να μη συνδέεται στο κλειδωμένο ασύρματο του εξοχικού μου, οπότε αναγκάστηκα να κάνω logout, να μπω με gnome shell (ομοίως δεν είναι η προεπιλογή) και αφού συνδέθηκε και αποθήκευσε το κλειδί, από εκεί και πέρα συνδεόταν κανονικά και στο KDE.
O δεύτερος είναι ότι οι τύποι στο KDE είναι ολίγον τι κασκαντέρ, υπό την έννοια ότι δε διστάζουν να αμολήσουν στην κυκλοφορία νεωτερισμούς, ακόμα και εις βάρος της σταθερότητας του desktop.
Τώρα βεβαίως βρισκόμαστε στην εποχή που το KDE 4.xx έχει ωριμάσει, οι μεταβολές δεν είναι δραματικές και όλα δουλεύουν καλά.
Όποιος όμως θυμάται την εποχή που φύγαμε από το 3.χχ και πήγαμε στο 4.χχ θα θυμάται και τα απίθανα κρασαρίσματα των πρώτων εκδόσεων. Ίσως όχι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά με ενοχλητική συχνότητα.
Από την άλλη βεβαίως οφείλω να ομολογήσω ότι όταν εμφανίστηκε το 4.χχ απλά έμενες με το στόμα ανοιχτό όταν το έβλεπες, οπότε ήταν μάλλον εύκολο να παραβλέψεις μικροθεματάκια, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος.
Ένα άλλο θεματάκι με το KDE είναι ακριβώς το τι είναι προεπιλογή και τι όχι.
Έχω την εντύπωση ότι εκεί δεν επικράτησε η λογική της ελευθερίας επιλογής από τον χρήστη, αλλά η προσπάθεια να ελαφρύνει το σύστημα, αφού ήταν γνωστή η γενίκευση "το KDE είναι βαρύ". Όντως λοιπόν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν είναι προεπιλεγμένα κάποια που στις μέρες μας θεωρούνται αυτονόητα, πχ προεπισκοπήσεις αρχείων βίντεο, pdf κλπ.
Είναι εύκολο να ενεργοποιηθούν, αλλά η έλλειψή τους μπορεί να προβληματίσει τον αρχάριο.
Η αλήθεια είναι ότι διατηρώ ως προς την τελευταία παράγραφο κάποιες επιφυλάξεις, διότι δεν έχω πρόσφατα δοκιμάσει KDE με άλλη διανομή και δεν ξέρω αν οι παραπάνω προεπιλογές οφείλονται στην ομάδα του KDE ή στην ομάδα του Kubuntu.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 18.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3721
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Προηγούμενη

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ubuntu +1