Στον οδηγό αυτό θα επιχειρήσω να παρουσιάσω την εγκατάσταση του Ubuntu 11.04 δημιουργώντας ξεχωριστές κατατμίσεις για το root ( / ) όπου θα εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα και το /home όπου αποθηκεύονται τα αρχεία και οι ρυθμίσεις μας .
Αυτού του τύπου η εγκατάσταση μας δίνει τη δυνατότητα στο μέλλον , αν πάθει κάποια ζημιά το λειτουργικό μας και χρειαζόμαστε φορμάτ ή αν θέλουμε να κάνουμε εκ νέου καθαρή εγκατάσταση του νέου Ubuntu ( 11.10 που θα βγει σε 6 μήνες ), να μη διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα αρχεία μας ή τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων μας . Αμέσως μετά το φορμάτ οι ρυθμίσεις των προγραμμάτων μας θα παραμείνουν ανέπαφες ( πχ Στον firefox οι σελιδοδείκτες μας , οι κωδικοί μας κλπ )
Όπως θα παρατηρήσετε δεν έχει μεταφραστεί ακόμα πλήρως στα ελληνικά όλο το λειτουργικό . Κατά την εγκατάσταση κάποια σημεία είναι ακόμα στα Αγγλικά. Η μεταφραστική ομάδα δουλευει για να είναι πλήρως μεταφρασμένο το λειτουργικό με το που θα βγεί η σταθερή έκδοση στις 28 Απριλίου. Στη διαδικασία της εγκατάστασης δεν αλλάζει τίποτα !!!
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΑ:
- Αρχικά πρέπει να κατεβάσουμε το κατάλληλο .iso αρχείο του λειτουργικού συστήματος ( Ubuntu 11.04) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπολογιστή μας (Intel x86 ή ΑΜD64). Για να το κατεβάσουμε πάμε ΕΔΩ.Aφού το έχουμε κατεβάσει , το γράφουμε σαν εικόνα σε ένα δισκάκι με ένα απο τα γνωστά προγράμματα όπως Brasero (υπάρχει στα αποθετήρια) ή K3b . Συμβουλή μου είναι να μην το γράψετε στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα αλλά σε μια σκάλα τουλάχιστον πιο κάτω διότι μερικές φορές ανάλογα με την περίπτωση παρουσιάζονται προβλήματα
- Έπειτα το βάζουμε το δισκάκι στο cd rom μας και κάνουμε επανεκκίνηση . Στην επανεκκίνηση πατάμε del ή tab και μπαινουμε στο Bios menu . Εκεί επιλέγουμε να κάνει Boot ο υπολογιστής κατα την εκκίνηση απο το cd rom. Πατάμε F10 για να αποθηκευτεί η ρύθμιση και κάνει αυτόματα επανεκκίνηση ο υπολογιστής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ :
Αρχικά στο παράθυρο που θα μας εμφανίσει , επιλέγουμε τη γλώσσα που θέλουμε (Ελληνικά επέλεξα εγω) και μετά πατάμε εγκατάσταση Ubuntu

Έπειτα στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί , βλέπουμε αν ο υπολογιστής μας πληρεί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να συνεχίσουμε την εγκατάσταση . Πρέπει να έχουν και οι 3 πράσινο τικ δίπλα τους . Επιλέγουμε παρακάτω το πρώτο κουτάκι που λέει "Λήψη ενημερώσεων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης" και μετά πατάμε Μπροστά

Στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μας . Επειδή εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές κατατμίσεις για το /home και το root (/) επιλέγουμε την δεύτερη επιλογή (something else) και πατάμε Mπροστά

Στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί μπορούμε να δούμε τους σκληρούς μας δίσκους . Kάθε δίσκος έχει όνομα /dev/sda /dev/sdb και πάει λέγοντας . Αρχικά μαρκάρουμε σε ποιον θέλουμε να κάνουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μας . Εγώ έχω έναν σκληρό των 10gb (/dev/sda) , οπότε θα κάνω σε αυτόν εγκατάσταση .Εσεις μπορεί να έχετε περισσότερους . Θα μαρκάρετε σε ποιον θα γινει η εγκατάσταση σας

Πατάμε νέος πίνακας κατατμήσεων στον σκληρό που έχουμε μαρκάρει , οπότε αμέσως από κάτω του θα εμφανιστεί η επιλογή "ελεύθερος χώρος " . Την μαρκάρουμε και πατάμε προσθήκη . Στο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε τις παρακάτω επιλογές . Καλό είναι επειδή σε αυτή την κατάτμηση θα εγκατασταθεί το λειτουργικό μας να του δώσετε ένα χώρο καμιά 20αριά gb , είναι αρκετά δε θα χρειαστείτε παραπάνω . Μη βλέπετε στο screenshot εγω που έβαλα μόνο 5 , είναι επειδή είναι πολύ μικρός ο σκληρός μου (10gb) . Εσείς βάλτε 15-20gb . Όλες τις άλλες επιλογές βάλτε τες όπως στην εικόνα και πατήστε εντάξει .

Ξανακάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία με τον εναπομείναντα Ελεύθερο χωο του δίσκου μας . Δηλαδή μαρκάρουμε πάλι την επιλογή "Ελεύθερος χώρος" > πατάμε προσθήκη και κάνουμε τις παρακάτω επιλογές . Η κατάτμιση αυτή θα χρησιμοποιηθεί σαν swap (xώρος εικονικής μνήμης) . Kαλό είναι να έχουμε μια κατάτμιση για swap , ειδικά όταν η ram του υπολογιστή μας δεν είναι μεγάλη . Σας συνιστώ να δώσετε γύρω στα 2.5gb για swap όπως κάνω εγω παρακάτω . Μόλις επιλέξουμε όλα όπως φαίνονται στην εικόνα πατάμε εντάξει

Συνεχίζουμε για μια τελευταία φορά την ίδια διαδικασία με όλο τον υπόλοιπο χώρο που σας έμεινε .Δηλαδή μαρκάρουμε πάλι την επιλογή "Ελεύθερος χώρος" > πατάμε προσθήκη και κάνουμε τις παρακάτω επιλογές. Η κατάτμηση αυτή θα είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σας (πολλά gb - μη βλέπετε εμένα που είναι λίγα , έχω μικρό σκληρό ) και θα χρησιμοποιηθεί ως /home . Κάνουμε λοιπόν τις παρακάτω επιλογές και πατάμε εντάξει

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
- Αφού ολοκληρώσαμε και το προηγούμενο βήμα , επιλέγουμε στην μπάρα την κατάτμηση που έχουμε το root (/) (σε εμένα είναι η /dev/sda1 και πατάμε το κουμπί "εγκατάσταση τώρα" . Κατα τη διάρκεια της εγκατάστασης μπορούμε να ρυθμίσουμε την ώρα μας επιλέγοντας την πόλη μας ( Αθήνα στην περίπτωση μας ) και πατώντας Μπροστά
- Έπειτα ρυθμίζουμε τη διάταξη του πληκτρολογίου και τη χώρα μας (εγω τα αφήνω όπως είναι) και πατάμε Μπροστά
- Βάζουμε τα στοιχεία μας , όπως όνομα και κωδικό και επιλέγουμε πάλι Μπροστά
- Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση Δηλάδή να γεμίσει η κάτω πορτοκαλί μπάρα
- Μόλις ολοκληρωθεί , θα μας ζητήσει επανεκκίνη , πατάμε να κάνει επανεκκίνηση και μετά απο λίγο μας ζητάει να βγάλουμε το δισκάκι και πατάμε enter
- Mόλις πατήσουμε enter κάνει ο υπολογιστής μας επανεκκίνηση και είμαστε πλέον έτοιμοι να απολαύσουμε το νέο μας λειτουργικό
Αναβάθμιση από 10.10 : Αν θέλετε να κάνετε αναβάθμιση απο το 10.10 στο 11.04 διατηρώντας τα / και home σας σε ξεχωριστές κατατμήσεις τότε πολύ απλά στο τελευταίο screenshot θα "ξετικάρετε" το κουτάκι της κατάτμησης του /home σας ώστε να μην την διαμορφώσει . Τικ θα έχει μόνο η κατάτμηση του root και θα πατήσετε Εγκατάσταση

Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα