Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Νοέμ 2012, 12:01



Στο συγκεκριμένο Οδηγό θα δώσουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για τους SSD δίσκους καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για την εγκατάσταση του Ubuntu σε αυτούς και για τη βελτίωση της απόδοσης τους. Ο συγκεκριμένος οδηγός βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία που απέκτησα κατά την προσπάθεια εγκατάστασης του λειτουργικού στο δικό μου δίσκο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους : Learner , sotos21 , simosx , fkol k4 που χωρίς τη βοήθεια τους , δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος οδηγός !



Περιεχόμενα:
Γενικές Πληροφορίες για τους Δίσκους SSD
Γενικές Πληροφορίες για Δίσκους HDD (Εκτενής Οδηγός Σκληρών Δίσκων από fkol k4)
Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD


Τι είναι SSD [1] :
Οι σκληροί δίσκοι SSD, δεν έχουν μηχανικά μέρη(=κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια. Σε αντίθεση με τους απλούς μαγνητικούς δίσκους, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες και τα διαβάζουν κάποιες κινούμενες κεφαλές.
Οι δίσκοι SSD δεν έχουν ούτε ένα κινούμενο εξάρτημα. H τεχνολογία ενός δίσκου SSD έχει περισσότερα κοινά με ένα USB flash drive απ'ότι με ένα απλό σκληρό δίσκο HDD. Η συντριπτική πλειοψηφία των δίσκων SSD που κυκλοφορούν στην αγορά χρησιμοποιούν μνήμη NAND, ένας τύπος ευμετάβλητης μνήμης, ο οποίος δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρήσει δεδομένα (ενώ η μνήμη RAM για παράδειγμα, χάνει όλα της τα δεδομένα κάθε φορά που κλείνουμε τον υπολογιστή). Επίσης η μνήμη NAND είναι σημαντικά πιο γρήγορη από ένα μηχανικό δίσκο ο οποίος χάνει αρκετό χρόνο στην αναζήτηση δεδομένων.

Συντήρηση ενός δίσκου SSD [1] :
H μόνη διαφορά που θα παρατηρήσετε εάν προμηθευτείτε ένα δίσκο SSD θα είναι η αυξημένη ταχύτητα. Όταν όμως θέλετε να συντηρήτε τον δίσκο σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες αρκτετά σημαντικοί για το χρόνο ζωής αλλά και τις επιδόσεις του.

  • Μην κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου σας. Η ανασυγκρότηση είναι μια τελείως άχρηστη εργασία για ένα δίσκο SSD και μειώνει τη διάρκεια ζωής του. Η ανασυγκρότηση είναι μια τεχνική η οποία "συμμαζεύει" αρχεία και φακέλους που είναι διάσπαρτα και τα συγκεντρώνει όλα μαζί ώστε να είναι γρηγορότερη η αναζήτηση και η προσπέλαση τους από ένα δίσκο HDD. Στους δίσκους SSD η αναζήτηση γίνεται σχεδόν ακαριαία αφού δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέρη για την προσπέλαση δεδομένων. Συμπεραίνουμε έτσι ότι με την ανασυγκρότηση ενός δίσκου SSD το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να μειώσουμε τη διάρκεια ζωής του.
  • Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες καταλόγου. Εάν το λειτουργικό σας σύστημα διαθέτει υπηρεσίες καταλόγου για γρηγορότερες αναζητήσεις, τότε απενεργοποιήστε το. Η ταχύτητα ανάγνωσης ενός δίσκου SSD είναι τόσο γρήγορη που η δημιουργία ενός καταλόγου αρχείων το μόνο που θα κάνει είναι να επιβαρύνει τον δίσκο με επιπλέον εγγραφές.
  • Αφήστε ένα κομμάτι του δίσκου άδειο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίσκων SSD προτείνουν να αφληνουμε το 10-20% του δίσκου άδειο. Ο κενός χώρος θα βοηθήσει τους αλγόριθμους που καθορίζουν τη θέση των δεδομένων στις μνήμες NAND και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Αποθηκεύστε τα αρχεία πολυμέσων σε ένα δίσκο HDD. Μέχρι οι τιμές στους δίσκους SSD να πέσουν αρκετά, δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύετε τα αρχεία πολυμέσων σε αυτούς. Μπορείτε να αγοράσετε ένα δίσκο HDD 1TB με λιγότερα από 100 ευρώ και να τον έχετε σαν αποθηκευτικό χώρο για τις ταινίες,τη μουσική και τις φωτογραφίες σας.
  • Επενδύστε σε μνήμη RAM: Συγκριτικά με το κόστος των δίσκων SSD, οι μνήμες RAM είναι φθηνές. Όσο περισσότερη RAM έχετε, τόσο λιγότερες αναγνώσεις / εγγραφές θα γίνονται στο δίσκο σας, και τόσο περισσότερο θα ζήσει.

Πλεονεκτήματα SSD [2] :
Δεν έχουν μηχανικά-κινούμενα μέρη. Αυτό συνεπάγεται στο ότι:
  • Δεν ζεσταίνονται,
  • Δεν κάνουν θόρυβο,
  • Είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω τότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να "πάει" στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές)
  • Δεν κινδυνεύουν να αστοχήσουν(=να χαλάσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα) λόγω δονήσεων
  • Δεν καίνε πολύ ρεύμα (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο)

Μειονεκτήματα SSD [2] :
  • Είναι ακριβοί και έχουν μικρό μέγεθος
  • Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών
  • Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι ταχύτητες εγγραφής είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των δίσκων HDD.

Τι είναι το TRIM στους SSD [2] :
Το TRIM είναι μία τεχνολογία που έχουν σχεδόν όλοι οι SSD, ας το πούμε αυτόματης ανασυγκρότησης, ώστε τα δεδομένα να είναι εύκολα προσπελάσιμα ακόμα και μετά από πολλές εγγραφές-σβησίματα-επανεγγραφές. Για να το πούμε πιο απλά, το TRIM είναι σαν μια νοικοκυρά που συμμαζεύει το χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έτσι ο ιδιοκτήτης, στον συμμαζεμένο αυτόν χώρο, βρίσκει πολύ γρήγορα αυτά που θέλει!
Σε τι βοηθάει; Στο να παραμένει ο δίσκος μας πάντα γρήγορος, στην ανάγνωση-εγγραφή των δεδομένων και να μην πέφτουν οι επιδόσεις του μετά από κάποιες επανεγγραφές-σβησίματα, λόγω της παρατεταμένης αναζήτησης.

Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD [2] :
Οι ssd είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive. Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να κάνει boot το Linux από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν.
Θα δείτε σημαντική διαφορά σε ταχύτητες και εκεί είναι και το όλο παιχνίδι.

Βιβλιογραφία :
[1] pcsteps.gr
[2] coolweb.gr
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2686
Εγγραφή: 27 Μαρ 2010, 21:07
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Νοέμ 2012, 12:01

Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD :

Κατατμήσεις (Partitions)
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως στον SSD συνίσταται να κάνουμε εγκατάσταση το λειτουργικό μας σύστημα και όχι να τον χρησιμοποιούμε ως αποθηκευτικό χώρο. Επειδή ένα από τα μειονεκτήματα των SSD είναι ο περιορισμένος αριθμός εγγραφών-επανεγγραφών που έχουν , θα πρέπει να κάνουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σβήσε/γράψε δεδομένων στο δίσκο μας.

Αν ο υπολογιστής μας (Desktop ή Laptop) έχει 2 δίσκους ( 1 SSD και 1 HDD ) συνίσταται οι κατατμήσεις να γίνουν ως εξής :

Κατατμήσεις SSD :
  • root (/) : 20 Gb
  • /home : Όλο τον υπόλοιπο χώρο ή τον μισό ανάλογα με το αν θέλετε να εγκαταστήσετε και άλλο λειτουργικό

Κατατμήσεις HDD :
  • Swap : Ανάλογα με το πόση ram έχετε. Αν έχετε λίγη ram (<= 2 Gb), σίγουρα θα χρειαστείτε swap. Σε αυτή την περίπτωση swap γύρω στα 2 Gb είναι αρκετά.
  • Όλος ο υπόλοιπος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση των αρχείων σας (ταινίες/μουσική/έγγραφα/εικόνες κλπ)

Προσοχή : Όλες οι κατατμήσεις πρέπει να είναι σε ext4 σύστημα αρχείων.
Με τις παραπάνω κατατμήσεις τι καταφέραμε να κάνουμε ; Ουσιαστικά εγκαταστήσαμε το λειτουργικό μας σύστημα στον SSD με 2 διαφορετικά partitions ( / και /home) έτσι ώστε το λειτουργικό και μόνο αυτό να τρέχει από τον SSD και να πηγαίνει σφαίρα ! Επιπλέον το γεγονός ότι χρησιμοποιήσαμε 2 διαφορετικές κατατμήσεις για / και /home μας δίνει τη δυνατότητα όταν θελήσουμε να εγκαταστήσουμε νέα έκδοση Ubuntu απλά να κάνουμε format την κατάτμηση του / αφήνοντας ανέπαφο το /home και κατ' επέκταση τις ρυθμίσεις μας.
Τέλος ο HDD χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος για όλα τα μεγάλα αρχεία μας , διότι όπως είπαμε πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά σβήσε-γράψε αρχείων / δεδομένων στον SSD με σκοπό να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του !

Παραμετροποίηση SSD για μέγιστη απόδοση
Αφού λοιπόν κάναμε την εγκατάσταση του λειτουργικού μας , σύμφωνα με τις παραπάνω κατατμίσεις , θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιπλέον ενέργειες για να βελτιώσουμε την απόδοση του SSD μας και να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του (μειώσουμε τα σβήσε-γράψε επ' αυτού).
Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε το TRIMM ( δες παραπάνω τι είναι) και να στείλουμε κάποιους φακέλους που αποθηκεύουν προσωρινά αρχεία ( όπως tmp, var/log) στη ram έτσι ώστε να μην καταπονείται ο SSD από πολλαπλές εγγραφές μικρών αρχείων. Επίσης στέλνουμε την cache του firefox και του chrome/ium στο tmp που προηγουμένως το έχουμε στείλει στα ram.
Πώς τα κάνουμε λοιπόν όλα αυτά ;

Καταχωρήσεις στο /etc/fstab
Καταρχήν για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το TRIMM θα πρέπει από το menu των BIOS να επιλέξουμε SATA mode "AHCI" . Αυτό θα το κάνετε από το menu των BIOS της μητρικής σας , συνήθως είναι επιλογή που βρίσκεται στην καρτέλα General.
First make sure that you have your SATA mode set to "AHCI" in your motherboard's BIOS this is a necessary step for Trim support.

Έπειτα προσθέτουμε τις επιλογές discard,noatime,nodiratime, μπροστά από ΚΑΘΕ κατάτμηση του SSD μας , στις αντίστοιχες εγγραφές στο αρχείο /etc/fstab. Επίσης προσθέτουμε τις παρακάτω 3 γραμμές στο τέλος του αρχείου :
Κώδικας: Επιλογή όλων
tmpfs /tmp     tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0


Αυτό το κάνουμε ως εξής :
Ανοίγουμε το αρχείο /etc/fstab δίνοντας στο τερματικό :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/fstab

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πάρτε αντίγραφο του αρχείου αυτού διότι αν κάτι πάει στραβα δεν θα κάνει boot το σύστημα σας !

Στο αρχείο αυτό προσθέτουμε τις παραπάνω γραμμές που είπαμε οπότε αυτό θα πρέπει να έχει τη μορφή :


Πατάμε Save και το κλείνουμε !

Καταχωρήσεις στο /etc/rc.local

Έπόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε κάποιες καταγραφές στο αρχείο rc.local.
Δίνουμε στο τερματικό :
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/rc.local

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πάρτε αντίγραφο του αρχείου αυτού διότι αν κάτι πάει στραβα μπορεί να μην κάνει boot το σύστημα σας !

και προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές στο τέλος του αρχείου :
Κώδικας: Επιλογή όλων
echo deadline > /sys/block/sdc/queue/scheduler     
echo 1 > /sys/block/sdc/queue/iosched/fifo_batch

Προσοχή : sdc είναι o ssd μου , εσείς θα βάλετε αντίστοιχα το δικό σας.

Το αρχείο θα πρέπει να μοίαζει έτσι (προσοχή στα κενά, όλα έχουν τη σημασία τους) :


Μεταφορά Cache Firefox/Chrome/Chromium στο tmp
Για Firefox κάνουμε τα παρακάτω βήματα :
1. Ανοίγουμε το about:config (Απλά βάλτο στη μπάρα διευθύνσεων και πάτα enter)
2. Πληκτρολόγησε browser.cache στην μπάρα στην κορυφή.
3. Βρές browser.cache.disk.enable και θέσε το στο false (με διπλό κλικ πάνω του).
4. Θέσε browser.cache.memory.enable στο true
5. Δημιούργησε μια νέα επιλογή με δεξίκλικ οπουδήποτε, Πάτα new και επέλεξε Integer.
6. Ονόμασε τη νέα επιλογή browser.cache.memory.capacity και πάτα OK.
7. Στο επόμενο παράθυρο που ζητά τον αριθμό των kilobytes που θες να προσθέσεις στην cache, απλά βάλε -1 για να δώσεις εντολή στον Firefox να καθορίσει δυναμικά το μέγεθος της cache.

Για Chrome/Chromium :
Δίνουμε στο τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/rc.local


και προσθέτουμε τις παρακάτω γραμμές :
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir /tmp/chromium
mount -t tmpfs -o size=1024M,mode=0744 tmpfs /tmp/chromium/
chmod 777 /tmp/chromium/ -R

Αν χρησιμοποιούμε chrome , όπου chromium βάζουμε chrome

To τελικό rc.local θα πρέπει να μοιάζει έτσι (Προσοχή πάλι στα κένα , όλα παίζουν το ρόλο τους) :

Πατάμε save και το κλείνουμε

Έπειτα δίνουμε στο τερματικό
Για Chromium
Κώδικας: Επιλογή όλων
rm -rf ~/.cache/chromium

και
Κώδικας: Επιλογή όλων
ln -s /tmp/chromium/ ~/.cache/chromium


Για Chrome
Κώδικας: Επιλογή όλων
rm -rf ~/.cache/google-chrome

και
Κώδικας: Επιλογή όλων
ln -s /tmp/chrome/ ~/.cache/google-chrome


Κάνουμε Επανεκκίνηση
Όταν ξαναμπούμε κοιτάμε να δούμε ότι ο φάκελος που δημιουργήσαμε έχει πάνω του ένα βελάκι.
Ανοίγουμε τον chrome/ium και βλέπουμε ένα βίντεο, τσεκάρουμε το μέγεθος του φακέλου και βλέπουμε ότι έχει μεγαλώσει, αν όμως κάνουμε επανεκκίνηση θα δούμε ότι είναι μηδέν.

Μονιμη Προσάρτηση Δίσκου HDD

Δίνουμε στο τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/fstab

Στο αρχείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε κάποιες γραμμές της μορφής (προσοχή τα κενά παίζουν ρόλο να είναι στοιχισμένα σωστά με τις άλλες γραμμές που προυπάρχουν στο fstab):
Κώδικας: Επιλογή όλων
UUID=<το UUID του partition>    /media/<μια επικεφαλίδα που θα βάλεις>    ext4    defaults    0    2


To UUID του partition το βρίσκουμε με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo blkid


Για παράδειγμα εγώ πρόσθεσα μόνο της παρακάτω γραμμή :


Πατάμε save κλείνουμε το αρχείο και κάνουμε επανεκκίνηση !

Τελευταίες Ενέργειες :
Ρυθμίζουμε όλα τα προγράμματα μας να στέλνουν τα downloads τους στον HDD και όχι στον SSD
Για παράδειγμα στον chrome/ium από τις ρυθμίσεις του πηγαίνουμε στα settings του (κλειδάκι) και επιλέγουμε ως direcotry για τις λήψεις τον HDD
Παρόμοια και για firefox και transmission/deluge ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε !

Επαλήθευση :
Προκειμένου να επαληθεύσουμε ότι όλα πήγαν καλά και ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τις παραπάνω ενέργειες που κάναμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε (προαιρετικά) τα εξής βήματα :

Αρχικά δίνουμε στο τερματικό :
Κώδικας: Επιλογή όλων
cat /sys/block/sda/queue/scheduler

και βλέπουμε αν ο επιλεγμένος scheduler είναι ο deadline (θα πρέπει να είναι μέσα σε αγκύλες [deadline] ). Δηλαδή θα πρέπει να πάρουμε το παρακάτω :
Κώδικας: Επιλογή όλων
noop [deadline] cfq


Έπειτα δίνοντας :
Κώδικας: Επιλογή όλων
df

βλέπουμε αν τα tmp, /var/log , /var/tmp και /tmp/chrome πάνε στη ram , δηλαδή στο tmpfs. Θα πρέπει να μας εμφανίζονται ουσιαστικά οι παρακάτω γραμμές :


Τέλος για να δούμε αν είναι ενεργοποιημένο το TRIMM ακολουθούμε τις οδηγίες εδώ (από τη μέση και κάτω)

Βιβλιογραφία :
Για την κατασκευή του συγκεκριμένου οδηγού χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω θέματα :
partitioning ssd + hdd
partitioning ssd +hdd askUbuntu
Partitioning ssd + swap size
Solid State Drives Arch Linux Wiki
How to Optimize SSD Drives in Linux

Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2686
Εγγραφή: 27 Μαρ 2010, 21:07
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Νοέμ 2012, 12:24

Είσαι μέγας!! :bow: :clap:
Άψογος και λεπτομερέστατος ο οδηγός! Σίγουρα θα φανεί χρήσιμος σε πολύ κόσμο τώρα που γίνονται όλο και πιο προσιτοί οι δίσκοι SSD.
Μπορώ να βάλω ένα link προς τον οδηγό σου σε αυτήν την υποενότητα;
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Νοέμ 2012, 12:28

fkol k4 έγραψε:Είσαι μέγας!! :bow: :clap:
Άψογος και λεπτομερέστατος ο οδηγός! Σίγουρα θα φανεί χρήσιμος σε πολύ κόσμο τώρα που γίνονται όλο και πιο προσιτοί οι δίσκοι SSD.
Μπορώ να βάλω ένα link προς τον οδηγό σου σε αυτήν την υποενότητα;

Φυσικά βάλε ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2686
Εγγραφή: 27 Μαρ 2010, 21:07
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό akounadis » 18 Νοέμ 2012, 12:49

Εγώ είμαι συλλέκτης ταινιών HD. Θα με εξυπηρετούσε αν ήταν το κόστος χαμηλό σε σύγκριση με τώρα.
Αφού γεμίσουν τα κελιά θα έχω μόνο την ανάγνωση των ταινιών. Σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης, η διάρκεια ζωή τους;
Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz ‖ RAM 7617 MiB ‖ Dell Inc. 065C71 - Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming
Intel Device [8086:591b] {i915} ⋮ nVidia Device [10de:1c8c] {nouveau}
wlp3s0: Intel Wireless 3165 [8086:3165] (rev 79) ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Συναντήσεις φίλων του Ubuntu-gr σε πόλεις της Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1050
Εγγραφή: 23 Δεκ 2009, 17:40
Τοποθεσία: Πειραιάς
Launchpad: akounadis
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Νοέμ 2012, 13:08

akounadis έγραψε:Εγώ είμαι συλλέκτης ταινιών HD. Θα με εξυπηρετούσε αν ήταν το κόστος χαμηλό σε σύγκριση με τώρα.
Αφού γεμίσουν τα κελιά θα έχω μόνο την ανάγνωση των ταινιών. Σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης, η διάρκεια ζωή τους;

Καλό είναι να μην αποθηκεύεις μεγάλα αρχεία στους SSD , πόσο μάλλον HD ταινίες.
Δεν σου προσφέρει και τίποτα αντικειμενικά να έχεις έναν SSD δίσκο και απλά να αποθηκεύεις εκεί αρχεία.
Δεν εκμεταλλεύεσαι έτσι τις δυνατότητες του δίσκου ! Δεν είναι αποθηκευτικά μέσα οι SSD !
Θεωρητικά από ότι έχω διαβάσει πρέπει να είναι ο μέσος χρόνος ζωής τους γύρω στα 5 χρόνια
Πρακτικά με τα παραπάνω tweaks που κάνουμε πολύ περισσότερο υποθέτω !
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2686
Εγγραφή: 27 Μαρ 2010, 21:07
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 18 Νοέμ 2012, 13:18

Εύγε ALdaperan (αλήθεια πόσες μέρες σου έφαγε να γράψεις τον οδηγό);
Μόνο τώρα που διάβασα τις ρυθμίσεις στο firefox κάτι δεν μου πήγε καλά, το ξανάψαξα και προφανώς έχουμε κάνει λάθος.
Η υπόδειξη "browser.cache.disk.enable και θέσε το στο false"
Το παραπάνω αν το μεταφράζω σωστά λέει, να μην κρατάει cash ο firefox Το γύρισα πάλι σε enable, δοκίμασα και πράγματι δούλευε όπως ο chrome.
Κάνε και το άλλο
Mε δεξί κλικ στο about:config και επιλέγουμε νέο, αλφαριθμητικό βάζουμε
browser.cache.disk.parent_directory και για τιμή /tmp
Αν θες (επειδή δεν είμαι τώρα σε ssd ) άνοιξε ένα βίντεο με τον firefox και κοίτα αν μεγαλώνει η μνήμη του (αν o φάκελος στο tmp γίνεται μεγαλύτερος) αν δεν μεγαλώνει τότε δεν κρατάει cash. Οπότε γύρισε το σε enable και κάνε και εσύ την δοκιμή (να μεγαλώνει και μετά την επανεκκίνηση να επανέρχεται)
Επίσης την άλλη εβδομάδα θα πάρω την θήκη που βάζουμε(σε laptop), στην θέση του dvd για να έχουμε και δεύτερο σκληρό(θα κάνω οδηγό)
Σε εκείνη την περίπτωση όμως ο ssd πρέπει να μπει στη θέση του dvd γιατί αλλιώς πάπαλα τα windows( σε όσους τα έχουν, δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν αλλάξουμε θέση στον hdd)
Το παραπάνω το έγραψα για να τονίσεις με κόκκινα γράμματα το Σχόλιο : sda είναι o ssd μου , εσείς θα βάλετε αντίστοιχα το δικό σας.
Αν δεν το είχες γράψει θα την πατούσα.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 04 Δεκ 2013, 23:37, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 18 Νοέμ 2012, 13:25

@sotos21 το κόκκινο το έβαλα. Btw sdc έπρεπε να βάλω και όχι sda στο σχόλιο , γιατί αυτός είναι ο δικός μου ssd
Αυτό με τον firefox που λες θα το κοιτάξω το απόγευμα.
Ευχαριστώ που τον παρατήρησες :thumbup:
Tον οδηγό τον έφτιαξα σήμερα το πρωί :mrgreen:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2686
Εγγραφή: 27 Μαρ 2010, 21:07
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Νοέμ 2012, 13:46

akounadis έγραψε:Εγώ είμαι συλλέκτης ταινιών HD. Θα με εξυπηρετούσε αν ήταν το κόστος χαμηλό σε σύγκριση με τώρα.
Αφού γεμίσουν τα κελιά θα έχω μόνο την ανάγνωση των ταινιών. Σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης, η διάρκεια ζωή τους;

Ό,τι γράφει και ο ALdaperan.
Απλά πληροφοριακά, όταν λέμε «διάρκεια ζωής του SSD», το εννοούμε για την ικανότητα ανάγνωσης-εγγραφής του.
Μετά το τέλος της διάρκειας ζωής του SSD, αυτό που χάνεται είναι η ικανότητα εγγραφής και όχι η ικανότητα ανάγνωσης.
Δηλαδή, μετά από κάποιο καιρό που ο δίσκος γερνά, απλά δεν μπορούμε να γράψουμε επάνω του, ό,τι έχουμε ομως αποθηκεύσει σε αυτόν, παραμένει προσβάσιμο (με μικρότερες ταχύτητες φυσικά).
Έτσι, δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε δεδομένα λόγω του πεπερασμένου της διάρκειας ζωής, οι λόγοι που θα μπορούσαμε να χάσουμε δεδομένα είναι οι ίδιοι με τους συμβατικούς δίσκους, δηλαδή βλάβες στα συστήματα αρχείων, bad sectors κτλ.
Όχι γιατί ο δίσκος «γέρασε». Τα τσιπάκια δεν χάνουν τα δεδομένα τους όσος καιρός και αν περάσει.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 18 Νοέμ 2012, 13:50

sdc έπρεπε να βάλω και όχι sda στο σχόλιο

Μήπως τότε πρέπει να βάλεις sdc και στην δεύτερη γραμμή
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials