Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το forum

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το forum

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Μαρ 2013, 23:22

Ο παρακάτω οδηγός δημιουργήθηκε από την συνεργασία των μελών eliasps, fkol k4, Learner.
Σαν πλατφόρμα συνεργασίας χρησιμοποιήθηκε το Ubuntu-pad



Tο ομορφότερο στοιχείο στο ελεύθερο λογισμικό, είναι η δυνατότητα που μας παρέχεται να μοιραζόμαστε όσα ξέρουμε με όσους θα ήθελαν επίσης να τα μάθουν.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η μετάδοση γνώσεων και ικανοτήτων μεταξύ μιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού.

Πολλά από τα μέλη του forum μας, όταν αποκτήσουν μια οικειότητα με κάποιο θέμα και κρίνουν πως αυτό πιθανά απασχολεί και άλλους, δημοσιεύουν κάποιον οδηγό για το θέμα αυτό.
Έτσι, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα τα εξής:
  • Ο διαμοιρασμός της γνώσης από αυτούς που την έχουν προς αυτούς που την έχουν ανάγκη.
  • Η πρόσβαση σε πληροφορίες που για οποιουσδήποτε λόγους (πχ γλωσσικούς) δεν είναι προσιτές σε όλους.
  • Η αναβάθμιση του forum - και κατ' επέκταση και της κοινότητας - που έρχεται μέσα από τη δημιουργία μιας μεγάλης γνωσιακής βάσης δεδομένων.
Υπάρχουν όμως και μέλη, που ενώ αποκτούν γνώσεις πάνω σε κάποιο θέμα, διστάζουν να γράψουν κάποιον παρόμοιο οδηγό φοβούμενοι πως δεν θα είναι καλό το τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτά τα μέλη απευθύνεται κυρίως αυτός ο οδηγός. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ένα «σχεδιάγραμμα εργασιών» για τη δημιουργία ενός πλήρους οδηγού για τα περισσότερα θέματα.

Φυσικά, όσα υπάρχουν παρακάτω είναι απλές υποδείξεις για διευκόλυνση και όχι κάποιο αυστηρό πρότυπο συγγραφής. Πιστεύουμε όμως, πως αν και δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθηθούν όλα κατά γράμμα, θα σας διευκολύνουν στο να συντάξετε το δικό σας οδηγό για το θέμα πάνω στο οποίο θέλετε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας.


Μπορούμε να προσπαθήσουμε να χωρίσουμε την όλη διαδικασία σε επί μέρους στάδια. Ασυνείδητα, όλοι χωρίζουμε κάθε πολύπλοκη εργασία που αναλαμβάνουμε (όπως πχ τη δημιουργία ενός οδηγού στο forum) σε στάδια. Κάνοντάς το όμως ενσυνείδητα, μπορούμε να βελτιώσουμε το καθένα από αυτά ή τουλάχιστον να κάνουμε την οργάνωση του έργου μας ευκολότερη.

Τα στάδια για τη δημιουργία - δημοσίευση ενός οδηγού για το forum, μπορούν να είναι:



  • Προετοιμασία του εαυτού μας:
    Η δική μας προετοιμασία είναι και η πιο σημαντική. Πρέπει πρώτα να έχουμε ενημερωθεί για τους κανονισμούς του forum και να έχουμε διαβάσει τις oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε linux ή forum ώστε να ακολουθήσουμε την κατάλληλη γραμμή και στον οδηγό μας.

    Για το αντικείμενο του οδηγού, φροντίζουμε να ενημερωθούμε για όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του θέματος, άσχετα με τα αν τελικά αυτές θα συμπεριληφθούν στο κείμενο του οδηγού. Είναι καλό να έχουμε μια σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος.
    • Αν το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε το γνωρίζουμε θεωρητικά (πχ είναι μέρος του αντικειμένου σπουδών μας), τότε είναι καλό να φροντίσουμε να κάνουμε μια μικρή πρακτική εξάσκηση ώστε να έχουμε μια εικόνα του πως είναι η πρακτική εφαρμογή αυτού που αναλύουμε.
    • Αν εξοικειωθήκαμε με κάποιο αντικείμενο πρακτικά (πχ λύσαμε κάποιο πρόβλημα και δίνουμε τη λύση ως οδηγό), τότε φροντίζουμε εν πρώτοις να έχουμε μια ιδέα του ποια είναι η διαδικασία που εφαρμόσαμε, ώστε να μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε πολλαπλές περιπτώσεις. Επίσης, είναι καλό να κάνουμε μια αναζήτηση για το αν το θέμα όπως το αναλύουμε ισχύει καθολικά ή αφορά μια συγκεκριμένη περίπτωση και φυσικά το αναφέρουμε στον οδηγό με ευδιάκριτο τρόπο.
    • Είναι πιθανό μια μερίδα μελών που θα διαβάσουν τον οδηγό μας να έχει ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή του. Καλό είναι - ειδικά αν το θέμα που περιγράφουμε είναι αρκετά εξειδικευμένο και δεν είναι και πολλά τα μέλη που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον επάνω στο συγκεκριμένο θέμα - να παρακολουθούμε το νήμα του οδηγού μας για πιθανές απορίες και ερωτήσεις μελών επάνω σε όσα έχουμε δείξει.

    Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τα πάντα για κάτι. Ακόμα και αν ξέρουμε όμως τα πάντα, δεν είναι σκόπιμο να τα συμπεριλάβουμε όλα σε έναν οδηγό.
    Αν κάποια πτυχή του θέματος μας διαφεύγει, μπορούμε απλά να την παραλείψουμε. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να την συμπεριλάβουμε αργότερα στον οδηγό μας με μια επεξεργασία.



  • Προετοιμασία του αναγνώστη:
    Ένας σύντομος αλλά περιεκτικός τίτλος και μια καλή πρώτη εισαγωγή στο θέμα του οδηγού, προϊδεάζουν τον αναγνώστη για το αν ο οδηγός αυτός είναι όντως το κείμενο που θέλει να διαβάσει, ενώ χτίζουν και τις πρώτες βάσεις εμπιστοσύνης του αναγνώστη προς τον οδηγό.

    Στον τίτλο είναι καλό επίσης να αναφέρουμε την έκδοση Ubuntu στην οποία απευθύνεται ο οδηγός μας. Στο λογισμικό (αλλά και στην τεχνολογία γενικότερα) τα πράγματα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Οπότε μη σας φανεί παράξενο αν ο οδηγός που γράφετε για το Ubuntu 12.10 δεν θα ισχύει στο Ubuntu 13.04.
    Ακόμα, λόγω αυτών των αλλαγών, καλό είναι να μένουμε ενημερωμένοι για το αντικείμενο που περιγράφουμε στον οδηγό μας, ώστε αν παρατηρήσουμε νέους τρόπους εφαρμογής του αντικειμένου, να επεξεργαστούμε τον οδηγό μας και να προσθέσουμε τις νέες εφαρμογές, ώστε ο οδηγός να παραμένει ενημερωμένος.


    Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αναγνώστης ενός οδηγού είναι κάποιος που έχει σκοπό να εφαρμόσει όσα περιγράφουμε, είτε για να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί, είτε για πειραματισμό.
    Σε κάθε περίπτωση, για να ακολουθήσει ένας αναγνώστης τα βήματα που εμείς περιγράφουμε σε έναν οδηγό, θα πρέπει να μας εμπιστευτεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει ο συντάκτης του οδηγού να φροντίσει να το καλλιεργεί.
    Σε αυτό βοηθά το να δίνουμε με σιγουριά τις πληροφορίες στους οδηγούς μας. Αν ο συντάκτης ενός οδηγού εκφράζεται με αβεβαιότητα για κάποια πτυχή (πχ με φράσεις όπως «ίσως εδώ θα μπορούσατε να...» ή «δεν είμαι σίγουρος για το αν...» και «αυτό ίσως να μην είναι σίγουρο...»), η αβεβαιότητα αυτή πιθανά θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες ενέργειες που περιγράφουμε.
    Εξάλλου, πρωτίστως ο συντάκτης ενός οδηγού θα πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στα γραφόμενά του, ώστε να εμπνεύσει την ίδια εμπιστοσύνη και στον αναγνώστη.



  • Προετοιμασία του οδηγού μας:
    Είναι καλό να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σκελετό με όσα θέλουμε να συμπεριλάβουμε στον οδηγό που θα δημιουργήσουμε.
    Μπορούμε έτσι να έχουμε μια πρώτη ιδέα για το πόσο εκτενής θα είναι, αν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση ή αντίθετα συμπύκνωση των πληροφοριών μας ή ακόμα και προσθήκη ή αφαίρεση κάποιου τμήματος.
    Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις απορίες που θα δημιουργηθούν στον αναγνώστη κατά την ανάγνωση του οδηγού μας και - αν είναι εφικτό - προσπαθούμε να τις απαντήσουμε με τη σειρά που πιστεύουμε πως αυτές θα δημιουργηθούν.
    Φροντίζουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις πάνω σε αυτά που σκοπεύουμε να γράψουμε και προσπαθούμε να απαντήσουμε όσες περισσότερες από αυτές μπορούμε.

    Φροντίζουμε ταυτόχρονα όμως να μην ξεφεύγουμε από το θέμα πλατειάζοντας με την ανάλυση πολύ βασικών εννοιών. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός μας έχει ως θέμα «Πως κάνουμε το Α στο Ubuntu». έχει νόημα να εξηγήσουμε σε τι μας εξυπηρετεί το να κάνουμε το Α στο Ubuntu, δεν έχει νόημα όμως να εξηγήσουμε τι είναι το Α ή τι είναι το Ubuntu.


    Για να μη γίνει κουραστικό και μονότονο το κείμενό μας, μπορούμε - αν γίνεται κάτι τέτοιο - να το χωρίσουμε σε αυτόνομες θεματικές ενότητες.
    Κατ' αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στον αναγνώστη:
    • Τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη πληροφορία, αν μόνο αυτή χρειάζεται.
    • Τη δυνατότητα να χωρίσει την ανάγνωση του οδηγού σε τμήματα. Αυτό βοηθά πολύ σε περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με κάποιον οδηγό που γράφουμε και είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος.



  • Παρουσίαση - μορφοποίηση:
    Mία καλή παρουσίαση στην εμφάνιση και τη δομή του οδηγού μπορεί να τον κάνει πιο ευχάριστο στο διάβασμα, ευανάγνωστο, πιο λειτουργικό και πιο εύχρηστο.
    Παρουσιάζοντας τον οδηγό μας οργανωμένα, με χωρισμένες κατηγορίες και σωστή διάκριση από το ένα βήμα στο επόμενο, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η χρήση εικόνων και γενικότερα οπτικών μέσων, συνδέσμων από άλλα νήματα του forum ή εκτός αυτού, βοηθάν να πετύχουμε μία όμορφη και δομημένη παρουσίαση που δεν θα είναι κουραστική στην ανάγνωση και έτσι θα υπάρχει μία συνοχή στο κείμενο.
    Η καθαρή παρουσίαση σε συνδυασμό με την προετοιμασία που έχουμε κάνει, το ύφος γραφής και την συνεργασία μεταξύ των μελών, μπορεί να μας δώσει ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα, τόσο από θέμα εμφάνισης και οργάνωσης, όσο και από αποτελεσματικότητας και πληρότητας πληροφοριών, που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

    Το forum της Ελληνικής κοινότητας του Ubuntu-gr, μας παρέχει πολλά και διαφορετικά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε το κείμενό μας, δίνοντας διαφορετικά μεγέθη στις γραμματοσειρές και πληθώρα χρωμάτων που μπορούν να σπάσουν την μονοτονία ενός μεγάλου κειμένου.
    Μπορούμε ακόμα να πετύχουμε την δημιουργία περιεχομένων, με συνδέσμους που θα μεταφέρουν τον αναγνώστη στα επιμέρους βήματα του οδηγού, ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει ευκολότερα την ακολουθία των βημάτων που περιγράφονται.

    Αυτά τα εργαλεία είναι τα BBCode Tags του forum και το καθένα από αυτά είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένους λόγους.
    Υπάρχουν BBCode Tags για κάθε λειτουργία, όπως αλλαγές στη γραμματοσειρά, προσθήκη video, εικόνων, πινάκων, λιστών και πολλά άλλα.
    Με την χρήση των BBCode Tags έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν πλήρη οδηγό, ο οποίος μπορεί να περιέχει:
    • Μενού περιεχομένων όπως αυτό, με τίτλους με συνδέσμους στην αρχή του κειμένου, που να παραπέμπουν στα αντίστοιχα βήματα στη συνέχεια του κειμένου.
      Έτσι παρέχουμε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να πάρει μία πρώτη ιδέα για το αντικείμενο του οδηγού και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει και τον βοηθάμε να μεταβεί σε όποια κατηγορία επιθυμεί μόνο με ένα κλικ. Η χρήση περιεχομένων είναι πολύ χρήσιμη ειδικά σε οδηγούς με μεγάλο κείμενο.
    • Ειδικά πεδία τα οποία περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και θέλουμε να ξεχωρίσουν από το υπόλοιπο κείμενο.
      Τέτοια BBCode Tags είναι τα info και alert, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα για να δώσουμε έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του οδηγού μας.

      Με την χρήση του info μπορούμε να κάνουμε διακριτές κάποιες πληροφορίες που παρέχουμε στον οδηγό μας, που ίσως μας παραπέμπουν σε άλλους οδηγούς εκμάθησης ενός αντικειμένου. Με αυτό επίσης, μπορούμε να δίνουμε σύντομα tips για βήματα του οδηγού μας.

      Το alert, είναι μία πολύ χρήσιμη λειτουργία που τοποθετεί το κείμενο της επιλογής μας μέσα σε αυτό το κίτρινο πεδίο με το κόκκινο θαυμαστικό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε σημεία του οδηγού μας που είναι κρίσιμης σημασίας και η εκτέλεσή τους από τον αναγνώστη απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή.


    • Εικόνες ή μικρογραφίες εικόνων με δυνατότητα μεγέθυνσης, που μπορούν να μπουν στα κατάλληλα σημεία του οδηγού ώστε να κάνουν ακόμα πιο κατανοητό το αντικείμενο που περιγράφουμε, δίνοντας ένα οπτικό παράδειγμα.
      Τέτοια BBCode Tags είναι το img, που μας επιτρέπει να συμπεριλάβουμε εικόνα στον οδηγό μας και το thumbnailpop, που μικραίνει το μέγεθος της εικόνας ώστε να εξοικονομήσουμε χώρο και παράλληλα να έχουμε την δυνατότητα να την μεγεθύνουμε με ένα κλικ.
      Συνηθίζουμε να ανεβάζουμε τις εικόνες στο imagebin της Ελληνικής κοινότητας του Ubuntu-gr, ώστε να είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουν να φαίνονται στον οδηγό:

    • Λίστες (list), στις οποίες γίνεται διάκριση διαφορετικών περιπτώσεων ή βημάτων στην διαδικασία που περιγράφουμε. Αυτές οι λίστες μπορεί να περιέχουν αρίθμηση που χωρίζει το ένα βήμα από το επόμενο και δίνουν μία σωστή ταξινόμηση που με την κατάλληλη χρήση, μπορεί να μειώσει τον βαθμό δυσκολίας μίας διαδικασίας.
        Παράδειγμα:
      1. Βήμα Α: Περιγραφή...
      2. Βημα Β: Περιγραφή...
    • Συνδέσμους που παραπέμπουν σε άλλους οδηγούς ή πηγές που θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούν ή να διαβάσει ο αναγνώστης για να πάρει περισσότερες πληροφορίες. H χρήση τους μπορεί να κάνει τον οδηγό μας πιο εύχρηστο δίνοντας επιπλέον πληροφορίες με τη μορφή συνδέσμου, αντί να τις γράψουμε οι ίδιοι και να γεμίσει ο οδηγός με κείμενα εκτός θέματος που μπορεί να αποπροσανατολίσουν τον αναγνώστη.
    • Εργαλεία γραμματοσειρών, όπως αλλαγή μεγέθους, χρώματα, έντονο ή και υπογραμμισμένο κείμενο, στοίχιση στο κέντρο, που με την χρήση τους μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε το κομμάτι του κειμένου που μας ενδιαφέρει, από το υπόλοιπο κείμενο.
      Οι τίτλοι κάθε κατηγορίας στον οδηγό θα είναι πιο ευδιάκριτοι αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο μέγεθος στην γραμματοσειρά και έντονο κείμενο, πράγμα που υποδεικνύει ξεκάθαρα πως τελειώσαμε με το ένα βήμα και περνάμε στο επόμενο.
    Αυτά και πολλά άλλα BBCode Tags του forum, αν συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο, μπορούν να δώσουν στον οδηγό μας μία οργανωμένη δομή, δίνοντας έμφαση στα σημεία όπου χρειάζεται προσοχή και άμεση σύνδεση μεταξύ των βημάτων που περιγράφουμε.
    Έτσι, ο οδηγός μας γίνεται πιο ολοκληρωμένος και εύχρηστος και διευκολύνουμε κάθε αναγνώστη, αρχάριο ή έμπειρο, να ακολουθήσει την διαδικασία που περιγράφουμε με ακρίβεια και σωστή σειρά και να επιτύχει στο τελικό αποτέλεσμα.



  • Παραδείγματα - φωτογραφικό υλικό - βίντεο:
    Συνηθίζεται πολλές φορές να αναφερόμαστε στην τεκμηρίωση για να δώσουμε πληροφορίες για κάτι. Παρόλο που η τεκμηρίωση είναι ίσως η εγκυρότερη πηγή πληροφόρησης, από μόνη της δεν επαρκεί για την κατανόηση κάποιου θέματος, καθώς συνήθως είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να δίνει πολλά τεχνικά στοιχεία σε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο. Η περιγραφή σε έναν οδηγό, θα πρέπει να είναι πιο αναλυτική από αυτή της τεκμηρίωσης.
    Πολλές φορές τα παραδείγματα μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στην κατανόηση κάποιων περιγραφών.

    Επίσης, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και τη δυνατότητα που μας δίνει το forum να χρησιμοποιούμε και άλλα μέσα εκτός από το κείμενο.
    Μια φωτογραφία περιγράφει ταχύτατα, με μεγάλη ακρίβεια και με λιγότερες λέξεις, κάτι που με το κείμενο θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο δυσνόητο.
    Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ένα σύντομο βίντεο που θα περιγράφει μια ενέργεια κατά την οποία μπορεί να είναι εύκολο για κάποιον να μπερδευτεί και να κάνει κάποιο λάθος, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο βοήθημα.
    Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν δύο ή τρία βίντεο μικρής διάρκειας (πχ 3-5 λεπτών) που να εξηγούν από ένα μικρό κομμάτι μιας διαδικασίας (πιθανώς αυτό που απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή), παρά ένα μεγάλης διάρκειας (πχ 15-20 λεπτών), κάτι το οποίο θα κάνει την παρακολούθησή του πιο δύσκολη.



  • Ύφος γραφής:
    Στόχος μας είναι να κάνουμε τον οδηγό να απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες.
    Μπορεί για τον συντάκτη κάποιες βασικές έννοιες ή τεχνικοί όροι να είναι αυτονόητοι, αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα και για τον κάθε αναγνώστη.
    Φροντίζουμε να περιγράφουμε κάθε διαδικασία ξεκινώντας από την αρχή, έχοντας πάντα στο μυαλό μας πως ίσως να απευθυνόμαστε και σε έναν αρχάριο χρήστη, οπότε εξηγούμε απλά και με λεπτομέρειες, όχι μόνο για να ακολουθήσει ο αναγνώστης σωστά τις οδηγίες, αλλά και για να κατανοήσει τη διαδικασία ώστε να μπορεί στην συνέχεια να την ακολουθήσει ακόμη και χωρίς καθοδήγηση, ή ακόμη και να προσπαθήσει να την επεκτείνει πέρα από όσα περιγράφουμε.

    Ο τρόπος σύνταξης του κειμένου μας, αντανακλά το πόση σημασία έχουμε δώσει στην εργασία που παρουσιάζουμε. Αν ο ίδιος ο συντάκτης δεν δώσει σημασία στο κείμενο που θα παρουσιάσει, πιθανώς το ίδιο θα κάνει και ο εκάστοτε αναγνώστης.
    Κάποια σημεία που μπορούμε να προσέξουμε, είναι τα παρακάτω:
    • Ελέγχουμε την ορθογραφία μας. Σε ένα αρκετά μεγάλο κείμενο όπως πιθανά να είναι ένας οδηγός, είναι φυσικό να μας ξεφύγουν κάποια ορθογραφικά-τυπογραφικά λάθη. Ένα εντελώς ανορθόγραφο κείμενο όμως, δείχνει τεμπελιά και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κύρος της εργασίας μας. Είναι καλό να συνηθίσουμε τη χρήση του ορθογράφου που μας παρέχει είτε ο περιηγητής μας, είτε η σουίτα εφαρμογών γραφείου μας, καθώς ακόμη και αν ξέρουμε καλή ορθογραφία, είναι πολύ πιθανό να μας ξεφύγουν πολλά σημεία κατά την πληκτρολόγηση.
    • Γραμματικά και συντακτικά λάθη. Τα λάθη αυτά, μπορούν να προκαλέσουν από μια μικρή ενόχληση στο μάτι του αναγνώστη έως και την παρανόηση όσων αναφέρουμε. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση φράσεων για τις οποίες δεν είναι σίγουρο πως μπορούμε να τις χειριστούμε σωστά και να χρησιμοποιούμε φράσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλύτερη εξοικείωση. Σιγουρευόμαστε πως όσα γράφουμε αποδίδουν σωστά αυτά που σκεφτόμαστε.
    • Απευθυνόμαστε σε όλους, οπότε καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό. Επίσης, επειδή πιθανώς αυτό που θα γράψουμε να το διαβάσουν αναγνώστες και των δύο φύλων, καλή ιδέα επίσης είναι να μην υποθέτουμε πως έχουμε μόνο άντρες για αναγνωστικό κοινό. Για παράδειγμα, αντί της φράσης «όταν είστε βέβαιοι πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε...», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την «όταν βεβαιωθείτε πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε...».
    • Έχουμε στο νου μας, πως ο γραπτός λόγος διαφέρει από την προφορική εκφορά του. Αποφεύγουμε τη χρήση φράσεων της αργκό, είτε της ιντερνετικής είτε της πραγματικής ζωής, καθώς δεν είναι σίγουρο πως κάθε αναγνώστης ξέρει τι σημαίνει η φράση που χρησιμοποιούμε. Επίσης, αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση «διακοσμητικών» στοιχείων όπως πιγκουϊνάκια, πολύχρωμα κείμενα κτλ και προσπαθούμε να μην ξεφεύγουμε οι ίδιοι από το θέμα μας.



  • Έμφαση σε κρίσιμα σημεία - παγίδες:
    Σε πολλές περιπτώσεις, κατά την περιγραφή μίας διαδικασίας, είναι πιθανό να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή κρίσιμα σημεία - παγίδες, που κρύβουν διάφορους κινδύνους αν δεν γίνει σωστή εφαρμογή των βημάτων.
    Οι κίνδυνοι αυτοί μεταξύ άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν:
    • Απώλεια δεδομένων.
    • Σπάσιμο του συστήματος.
    • Αδυναμία εκκίνησης του υπολογιστή κ.α.
    Οπότε, στα σημεία που κρύβονται τέτοιοι κίνδυνοι, χρειάζεται και η απαιτούμενη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν.

    Αν στην διαδικασία που περιγράφουμε στον οδηγό μας υπάρχουν τέτοια κρίσιμα σημεία - παγίδες που κρύβουν κινδύνους που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον χρήστη, όχι μόνο φροντίζουμε να τα αναφέρουμε, αλλά στόχος μας είναι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά καθώς και μία αναλυτική περιγραφή.
    Θέλουμε:
    • Να ενημερώσουμε τον αναγνώστη επισημαίνοντας τους κίνδυνους που υπάρχουν σε αυτά τα σημεία ώστε να αποκτήσει επίγνωση της κατάστασης, χωρίς να τον τρομάξουμε. Αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε με την χρήση λέξεων ή εκφράσεων όπως «Προσοχή...», «Είναι πολύ σημαντικό...», «Αν κάνουμε το Α πρωτού κάνουμε το Β, υπάρχει ο κίνδυνος να...». Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα εργαλεία του forum (βλ. ΒΒCode Tags), έχουν ως αποτέλεσμα να επισημάνουν τα επικίνδυνα σημεία και να τα ξεχωρίσουν από το υπόλοιπο κείμενο και με τον τρόπο αυτό, τόσο οπτικά, όσο ουσιαστικά, να κινήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να δώσει την απαιτούμενη προσοχή.
    • Στην συνέχεια, να είμαστε ιδιαίτερα αναλυτικοί και προσεκτικοί στην περιγραφή των βημάτων που θα εφαρμόσουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τους κινδύνους που υπάρχουν και να ξεπεράσουμε αυτά τα κρίσιμα σημεία χωρίς πρόβλημα. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με τον τρόπο και το ύφος της γραφής μας, ώστε ο αναγνώστης να μας εμπιστευτεί και να ξεπεράσει αυτές τις "παγίδες" ώστε να πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει.



  • Αναφορά πηγών:
    Αν ο οδηγός που συντάσσουμε είναι αποτέλεσμα δικής μας πειραματικής διαδικασίας, τότε η κύρια πηγή πληροφοριών για το θέμα είναι η διαδικασία αυτή. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίζουμε να περιγράψουμε αναλυτικά αυτά τα σημεία της που θεωρούμε κύρια.

    Αν ο οδηγός μας είναι και προϊόν έρευνας, τότε φροντίζουμε να παραπέμπουμε με κάποιον σύνδεσμο σε άρθρα που μας βοήθησαν να διευρύνουμε τις γνώσεις μας επάνω στο θέμα, ή να αναφέρουμε τη σχετική βιβλιογραφία αν έχουμε χρησιμοποιήσει πληροφορίες από κάποιο σύγγραμμα.
    Κατ' αυτόν τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε αναγνώστη να ανατρέξει στις αρχικές πηγές ώστε να εμβαθύνει στο θέμα αν θελήσει.
    Είναι επίσης ένας τρόπος να αποδώσουμε τα εύσημα σε συντάκτες εργασιών που προηγήθηκαν της δικής μας. Πολλές φορές δε, η άδεια υπό την οποία δημοσιεύεται ένα πόνημα, μας υποχρεώνει να το αναφέρουμε ως πηγή αν χρησιμοποιήσουμε πληροφορίες που βρίσκονται δημοσιευμένες σε αυτό.

    Ίσως στο forum να υπάρχουν ήδη και άλλοι οδηγοί που να αναφέρονται σε παρεμφερή θέματα με αυτό που αναλύουμε, είτε δίνοντας πληροφορίες σε πιο βασικό επίπεδο που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως υπόβαθρο γνώσεων για την κατανόηση του δικού μας οδηγού, είτε αναλύοντας εκτενέστερα κάποιο κεφάλαιο που χάριν συντομίας στο δικό μας οδηγό παρουσιάζεται συνοπτικά.
    Αν γνωρίζουμε την ύπαρξη τέτοιων οδηγών στο forum, είναι καλό να παραπέμπουμε σε αυτούς με κάποιον σύνδεσμο. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια αλληλοσυμπλήρωση των πληροφοριών στις οποίες μπορεί ο αναγνώστης να έχει πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να μεγαλώσουμε κατά πολύ το κείμενό μας ώστε να γίνει πολύ κουραστικό στην ανάγνωση.



  • Άδειες χρήσης (Licenses)
    Σημαντικό κομμάτι κατά την ολοκλήρωση του οδηγού μας, είναι η προσθήκη μιας άδειας χρήσης (License).
    Οι άδειες χρήσης που παρέχει το φόρουμ της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu είναι δύο.
    1. Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα
    2. Creative Commons Αναφορά-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα

    Επειδή το φόρουμ μας είναι ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους (ακόμη και από μη εγγεγραμμένους χρήστες) πρέπει στο τέλος του κάθε οδηγού να μπαίνει μια άδεια χρήσης από τον συντάκτη. Έτσι θα γνωρίζει ο αναγνώστης αν μπορεί και με ποιον τρόπο να αντιγράψει - αναδιανείμει τον οδηγό που διαβάζει.



  • Συνεργασία (Collaboration)
    Ο συγκεκριμένος οδηγός που διαβάζετε τώρα, δημιουργήθηκε με τη συνεργασία τριών μελών της Ελληνικής κοινότητας Ubuntu-gr. Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε βοήθεια αν δεν είστε σίγουρος για κάτι. Μη διστάσετε να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα (π.μ) σε κάποιον που θεωρείτε οικείο , για να σας πει την γνώμη του.
    Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο αν συνεργαστείτε με κάποιον άλλο και φτιάξετε έναν οδηγό από κοινού. Καμία σημασία δεν έχει ποιος δημοσιεύει τον οδηγό, σημασία όμως έχει να είναι όσο το δυνατόν πλήρης - ευανάγνωστος και αποδοτικός. Η συνεργασία με το/τα κατάλληλο/α άτομο/α πάντα αποδίδει τα βέλτιστα.

    Μη διστάζετε να δημοσιεύετε οδηγούς για κάποιο θέμα με το οποίο έχετε κάποια εξοικείωση.
    Δεν χρειάζεται ένας οδηγός να είναι τέλειος για να δημοσιευτεί, το τέλειο δεν υπάρχει. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις και των υπολοίπων μελών της κοινότητας που θα μας βοηθήσουν να τον βελτιώσουμε και πριν αλλά και μετά τη δημοσίευσή του, αλλά και την εμπειρία που θα αποκτήσουμε με τη δημοσίευση κάποιου οδηγού.

Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 03 Μαρ 2013, 23:38, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό konnn » 03 Μαρ 2013, 23:26

Συγχαρητήρια, μπράβο..
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3568
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2010, 17:54
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Μαρ 2013, 23:31

Ο παραπάνω οδηγός δεν είναι μόνο δικό μου έργο, αλλά το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ τριών μελών (eliasps, Learner και του υπογράφοντος).
Για τη συνεργασία στο κείμενο, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο http://pad.ubuntu.com.
Απλά, τους έπιασε η μετριοφροσύνη...
Guys, ευχαριστώ για τη συνεργασία... :clap:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Μαρ 2013, 23:32

Εύγε, χρειαζότανε τέτοιος οδηγός.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό ubuderix » 03 Μαρ 2013, 23:38

Τρομερό !!! :clap: :clap:
Πρέπει να γίνει κάτι σαν ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ εδώ μέσα :geek:
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΕ :bow:
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
1 Γνώσεις Linux: Προσπαθώ ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 3.7.0-030700-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-25-generic, Ubuntu 3.5.0-24-generic
3 Intel Pentium CPU G630 @ 2.70GHz ‖ RAM 3678 MiB ‖ ASRock H61M-S
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0846:4260 NetGear WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B] ⋮ eth0: Atheros Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1372175733.png
Άβαταρ μέλους
ubuderix
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1668
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 12:07
Τοποθεσία: Πειραιάς
Launchpad: ubuderix
IRC: ubuderix
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Μαρ 2013, 23:38

fkol k4 έγραψε:Guys, ευχαριστώ για τη συνεργασία... :clap:


Ubuntu λέμε φίλε μου , Ubuntu. Το λέει και η λέξη.

:clap: :clap: :clap:

Ωραίο βγήκε το αποτέλεσμα.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό the_eye » 03 Μαρ 2013, 23:39

Πολύ καλή δουλειά, αλλά τώρα πρέπει να κάνετε οδηγό και για το http://pad.ubuntu.com ;)
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 5.15.0-58-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11671
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Μαρ 2013, 23:44

the_eye έγραψε:Πολύ καλή δουλειά, αλλά τώρα πρέπει να κάνετε οδηγό και για το http://pad.ubuntu.com ;)

Δεν είναι τίποτα αυτό the_eye. Ένα pad είναι , μπαίνεις με το λογαριασμό Launchpad και ξεκινάς και γράφεις. Μόνο τον σύνδεσμο να κρατήσεις κάπου ως bookmark για να μην τον χάσεις.
Σε όποιον δώσεις τον σύνδεσμο μπορεί να γράφει να σβήνει να προσθέτει να αφαιρεί κλπ.
Απλά επειδή εδώ μέσα με π.μ ήταν δύσκολο να γίνει αυτή η δουλεία (θα πήζαμε στα π.μ) , φτιάξαμε το κείμενο εκεί και το τελειοποιήσαμε εδώ στο φόρουμ.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Μαρ 2013, 23:45

the_eye έγραψε:Πολύ καλή δουλειά, αλλά τώρα πρέπει να κάνετε οδηγό και για το http://pad.ubuntu.com ;)

Σωστά, αυτό είναι καλή ιδέα να το αναλάβει αυτός που είχε την ιδέα να το χρησιμοποιήσουμε...
:lol: :lol: :lol:
ΥΓ.
Τελικά κάποιες φορές είμαι πολύ χώστης...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Πως δημιουργούμε έναν πλήρη οδηγό (tutorial) για το foru

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Μαρ 2013, 23:54

:clap: :bow:
Ακριβώς, το λέει και η λέξη «Ubuntu»!

Να αναφέρω ένα δύο πράγματα για την συνεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί ο οδηγός.
Για εμένα, ήταν καταπληκτική εμπειρία! Είχα την ευκαιρία και να γνωρίσω καλύτερα τους fkol k4 και Learner, να μάθω πολλά τόσο με τις συζητήσεις όσο και βλέποντας τα κείμενά και τις προτάσεις τους μέσα στο ubuntu pad.
Κατάλαβα πως η συνεργασία μεταξύ των μελών όχι απλά είναι αποτελεσματική, αλλά επιμορφωτική και διασκεδαστική!
Γενικότερα, ήταν η πιο ωραία εμπειρία που είχα εδώ στο forum!

Καλό είναι να μάθουν και τα άλλα μέλη (όσοι δεν το γνωρίζουν) την χρήση του ubuntu pad (εγώ δεν το ήξερα μέχρι που το υπέδειξε ο Learner) και να δουν στην πράξη αυτή την εμπειρία. :)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials