Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Νοέμ 2013, 19:51

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε μερικά βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας χρήστης μετά την εγκατάσταση του Lubuntu στον υπολογιστή του καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Ο παρόν οδηγός είναι ελεγμένος στις εκδόσεις Lubuntu 13.10 και Lubuntu 14.04 LTS



:arrow: Περιεχόμενα
:arrow: Tips & Tricks

Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση πακέτων


Το Lubuntu διαθέτει δυο εργαλεία από προεπιλογή για να εγκαταστήσετε ή να απεγκαταστήσετε πακέτα-προγράμματα. Έρχεται με μια ελαφριά παραλλαγή του Ubuntu Software Center που έχει μετονομαστεί σε Lubuntu Software Center. Λείπουν όλα τα όμορφα αλλά βαριά γραφικά που έχει το Ubuntu Software Center και πως θα μπορούσε άλλωστε να μην λείπουν ; Μιλάμε για μια διανομή της οποίας ο πρωταρχικός της ρόλος είναι η ελαφρότητα, η γρήγορη απόκριση και απευθύνεται κυρίως σε υπολογιστές με χαμηλές δυνατότητες (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται από νεότερης γενιάς υπολογιστές).
Κάνοντας κλικ στο start menu (σηματάκι LXDE) κάτω αριστερά στο System Tools θα δείτε το Lubuntu Software Center. Κλικ εκεί για να ανοίξει.



Από το Get Software μπορείτε να ψάξετε μέσω του Search για να βρείτε λογισμικό να εγκαταστήστε, ενώ το Installed Software θα σας δείξει τι λογισμικό είναι ήδη εγκατεστημένο.

Ένα δεύτερο εργαλείο είναι ο GDebi package installer. Αυτός χρησιμεύει όταν θέλετε να εγκαταστήστε κάποιο πακέτο .deb που έχετε κατεβάσει στον υπολογιστή σας. (το κατέβασμα πακέτων .deb από το Internet δεν προτείνετε)



Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαθιστάτε πακέτα μέσω του τερματικού (lxterminal). Πατήστε CTRL+ALT+T για να ανοίξει και
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install <όνομα πακέτου>


Αλλαγή Fonts (γραμματοσειρές)


Η αλλαγή του προεπιλεγμένου font (αν δεν σας αρέσει), μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:
1) Μέσω του Customize Look and Feel

Από εκεί μπορείτε να αλλάξετε τα Fonts Widely. Δηλαδή σε όλο το σύστημα μέσω μιας ρύθμισης. Κλικ στο start menu , μετά στο preferences και μετά στο Customize Look and Feel. Από εκεί, στην πρώτη καρτέλα (Widget) θα δείτε το Default Font. Πατώντας επάνω θα ανοίξει η λίστα με τα Fonts. Επιλέξτε όποιο σας αρέσει καλύτερα. Αν έχετε ανοιχτό τον Firefox, τότε θα χρειαστεί να κάνετε ανανέωση της σελίδας για να δείτε το νέο Font σε δράση.
Άλλη μια ρύθμιση με την οποία μπορείτε να βελτιώσετε την εμφάνιση των fonts, είναι το Antialising και το Hinting. Πηγαίνοντας στην καρτέλα Fonts , ενεργοποιείστε το Antialising και το Hinting . Στο Hinting προτιμήστε τα Hinting Style: Slight και Sub-Pixel Geometry: RGB. Εδώ θα χρειαστεί κλείσιμο και εκκίνηση των προγραμμάτων που είναι ήδη ανοιχτά για να δείτε τις διαφορές.



2) Μέσω του Openbox Configuration Manager
Όπως είναι γνωστό, το Lubuntu έχει άμεση σχέση με το Openbox. Ο Openbox configuration manager είναι προεγκατεστημένος και από εκεί μπορείτε να αλλάξετε τα Fonts ξεχωριστά. Πηγαίνοντας στο start menu → preferences → Openbox Configuration Manager και στην καρτέλα Appearance θα δείτε τα Fonts ξεχωριστά.



Προσθήκη γλώσσας στην διάταξη πληκτρολογίου


Παλιότερα έπρεπε να επεξεργαστούμε ένα αρχείο για να επιτύχουμε την αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου. Πλέον αυτή η λειτουργία ενσωματώθηκε στον Keyboard Layout Handler. Κάντε ένα δεξί κλικ στο εικονίδιο της γλώσσας και πατήστε Keyboard Layout Handler Settings. Στο παράθυρο που θα ανοίξει ξετικάρετε το Keep System Layout και προσθέστε τα Ελληνικά πατώντας το Add.
Μπορείτε να ορίσετε τα πλήκτρα αλλαγής γλώσσας από το Change Layout Option και να ορίσετε πως θα φαίνεται το εικονίδιο (σημαία ή κάτι άλλο). Μην ξεχάσετε να τικάρετε το "Do not reset existing options" για να διατηρηθούν οι αλλαγές σας.



Ενεργοποίηση του xfce4-power-manager (laptop)


Ο xfce-power-manager είναι αυτός που διαχειρίζεται τα θέματα ενέργειας. Αν τρέχει σωστά θα δείτε ένα σηματάκι σαν μπαταρία κάτω δεξιά στο system tray. Αν δεν τρέχει τότε για να τον ενεργοποιήστε και να τρέχει σε κάθε session, προσθέστε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
xfce4-power-manager
στις εφαρμογές εκκίνησης.

Από τον xfce4-power-manager μπορείτε με δεξί κλικ στο εικονίδιο και κλικάρωντας το preferences, να αλλάξετε το πως συμπεριφέρεται το laptop σας κάτω από διαφορετικές συνθήκες (μπαταρία ή ρεύμα).



Αλλαγή θέματος κέρσορα (ποντίκι)


Δημιουργούμε τον φάκελο .icons με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir .icons

Βάζουμε τα αρχεία του θέματος (φάκελος συνήθως) μέσα στον φάκελο .icons και μετά επιλέγουμε τον κέρσορα από το Customize Look and Feel.

Κάντε το παρακάτω σαν παράδειγμα.
Κώδικας: Επιλογή όλων
wget "https://www.dropbox.com/s/j37z3cdom8pa00f/Terranove.tar.gz" -O Terranove.tar.gz
tar xvzf Terranove.tar.gz
mv Terranove/ .icons/


Ανοίξτε τώρα το Customize Look and Feel και πηγαίνετε στην καρτέλα Mouse Cursor. Εκεί θα δείτε πλέον το Terranove. Αν το επιλέξετε θα αλλάξει το θέμα του κέρσορα. Ίσως χρειαστεί logout - login για να χρησιμοποιηθεί σωστά.



Αλλαγή θέματος περιβάλλοντος


Η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με την αλλαγή κέρσορα. Μόνο που εδώ θα δημιουργήστε τον φάκελο .themes αντί για .icons. Ρίξτε μετά τον φάκελο του θέματος στον φάκελο .themes και από το Customize Look and Feel πηγαίνοντας στις καρτέλες Widget θα δείτε τα στοιχεία του θέματος σας.
Εικονίδια μπορείτε να εγκαταστήσετε και ξεχωριστά. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα fs-icons τα οποία διαθέτουν και .deb πακέτο για εγκατάσταση(μέσω PPA). Εκεί το μόνο που κάνετε είναι να προσθέσετε το PPA στις πηγές λογισμικού σας και να εγκαταστήστε το ανάλογο πακέτο. Μετά πηγαίνοντας στην καρτέλα Icon Theme , θα τα δείτε εκεί.



Τα θέματα δεν είναι τόσο απλά όπως ο κέρσορας του ποντικιού. Πρέπει το θέμα να είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να ταιριάζει στο γραφικό περιβάλλον (στην περίπτωση μας LXDE). Μια καλή πηγή θεμάτων είναι το http://gnome-look.org . Ψάξτε κυρίως για θέματα GTK2.x . Μερικά θέματα περιέχουν στην περιγραφή ή στον τίτλο και το LXDE γραφικό περιβάλλον. Παράδειγμα: Ambiance & Radiance For Xfce & LXDE.

Media Player και ήχος


Το Lubuntu δεν περιέχει καθόλου το pulseaudio μέσα. Δεν είναι καν εγκατεστημένο. Υπάρχει μόνον η alsa που για πολλούς είναι εντάξει. Δουλεύει σωστά χωρίς προβλήματα. Ωστόσο για αλλαγή ρυθμίσεων χρησιμοποιεί το alsamixer από τερματικό. Αν πατήστε ένα δεξί κλικ στο εικονίδιο του ήχου και μετά Volume Control Settings θα ανοίξει το alsamixer σε τερματικό. Από εκεί μπορείτε να ρυθμίσετε διάφορα κανάλια ήχου, να επιλέξετε κάρτα ήχου (F6) , να κάνετε mute ή Unmute κάποιο κανάλι ήχου (πατώντας το πλήκτρο M) . Πλοηγήστε με τα βελάκια και βγαίνετε (exit) με το Esc.



Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα GUI , υπάρχει το alamixergui . Εγκαταστήστε το μέσω τερματικού με την παρακάτω εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install -y alsamixergui
Θα το βρείτε στο menu Sound and Video (δεν έχει και την καλύτερη εμφάνιση).

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε και το pulseaudio, τότε τρέξετε σε τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install -y pulseaudio pavucontrol
pulseaudio -D

Θα βρείτε τον διαχειριστή ήχου pavucontrol στο menu Sound and Video και από εκεί μπορείτε να κάνετε διάφορες ρυθμίσεις.

Ως media player το Lubuntu περιέχει τον απλό και λιτό GNome MPlayer. Εγώ θα σας προτείνω να εγκαταστήστε έναν από τους γνωστούς media players στο Linux. Είτε VLC , είτε SMPlayer αν έχετε σκοπό να βλέπετε βίντεο.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install smplayer


Restricted-Extras


Το πακέτο lubuntu-restricted-extras είναι ένα χρήσιμο πακέτο που περιέχει όλα τα πακέτα (βιβλιοθήκες και codecs) που βρίσκονται κάτω από μια άδεια χρήσης που δεν επιτρέπει την χρήση τους εξ' αρχής. Δηλαδή δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ. . Μέσα σε αυτά τα πακέτα βρίσκεται και ο flash player που είναι απαραίτητος (ακόμη) για την αναπαραγωγή βίντεο σε Youtube...κλπ. Δώστε την παρακάτω εντολή για εγκατάσταση του πακέτου.

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install -y lubuntu-restricted-extras


Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης θα σας ρωτήσει αν συμφωνείτε με την άδεια χρήσης των γραμματοσειρών της Microsoft (Arial..κλπ) . Από προεπιλογή είναι επιλεγμένο το «όχι». Αν θέλετε να εγκαταστήστε τις γραμματοσειρές, αφού πατήστε OK στην πρώτη επιλογή, μετά χρησιμοποιείστε το πλήκτρο TAB για να επιλέξετε το «ναι» (Yes) και έπειτα πατήστε το Enter.

Εφαρμογές εκκίνησης


Ως εφαρμογές εκκίνησης το Lubuntu περιέχει 5-6 μέσα στον φάκελο /etc/xdg/autostart τον οποίο όμως δεν νομίζω ότι «σέβεται» και πολύ. Το αρχείο που «σέβεται» περισσότερο είναι το ~/.config/lxsession/Lubuntu/autostart . Οπότε αν θέλετε να εκκινεί κάποια εφαρμογή κατά την διάρκεια του login σας, προσθέστε την εκεί.
Πλέον υπάρχει και GUI τρόπος.
Από το start menu πηγαίνετε → Preferences → Default applications for LXSession και στην καρτέλα Autostart προσθέστε το πρόγραμμα (script ή εντολή) που θέλετε να εκκινεί στο Login. Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε το "Synclient TapButton1=0" για απενεργοποίηση του Tap σε Touchpad και το "xfce4-power-manager" για εκκίνηση του power-manager.



Δημιουργία keyboard shortcuts (xfce4-screenshooter)


Τα keyboard shortucts δεν ήταν ποτέ εύκολα στο Lubuntu. Ούτε τώρα είδα να έχει γίνει ευκολότερος ο τρόπος. Πρέπει να επεξεργαστείτε ένα αρχείο χειροκίνητα, το ~/.config/openbox/lubuntu-rc.xml.
Υπάρχει βέβαια και το GUI obkey , το οποίο προσωπικά ποτέ δεν με βόλεψε. Δοκιμάστε το αν θέλετε. Είναι ένα python script το οποίο σας δίνει ένα γραφικό περιβάλλον επεξεργασίας. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πως να θέσουμε το πλήκτρο PtrSc (PrintScreen) έτσι ώστε πατώντας το να παίρνουμε screenshot της επιφάνειας εργασίας.
Εγκαθιστούμε τον xfce4-screenshooter με την παρακάτω εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install -y xfce4-screenshooter


Ανοίγουμε το αρχείο με τον leafpad
Κώδικας: Επιλογή όλων
leafpad  .config/openbox/lubuntu-rc.xml
και προσθέτουμε στο τέλος τις παρακάτω γραμμές
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
<!-- Launch screenshooter when Print is pressed -->
<keybind key="Print">
<action name="Execute">
<command>/usr/bin/xfce4-screenshooter -f</command>
</action>
</keybind>

αποθηκεύουμε το αρχείο και μετά τρέχουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
openbox --reconfigure


Μερικές αντιστοιχίες πλήκτρων.
A ="Alt+"
C ="Ctrl+"
S = "Shift"
W = "Windows" key

Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να πειράξετε αυτό το αρχείο, κάντε το πρώτα ένα backup.
Κώδικας: Επιλογή όλων
cp .config/openbox/lubuntu-rc.xml .config/openbox/lubuntu-rc.xml.bak


Περιήγηση στο διαδίκτυο


Από την έκδοση Lubuntu 13.10 και μετά , ως default περιηγητής είναι ο Firefox. Οι devs του Lubuntu αποφάσισαν πως ο Firefox είναι ελαφρύτερος και ταχύτερος καθώς και πιο «ανθεκτικός» στο άνοιγμα πολλών καρτελών απ' ότι ο προκάτοχός του Chromium. Φυσικά όσο γεμίζετε τον Firefox με add-ons , τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες για καθυστερήσεις και κρασαρίσματα.

Υποστήριξη των εκδόσεων


Η υποστήριξη των εκδόσεων του Lubuntu είναι 9 μήνες. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έκδοση LTS (μακράς διάρκειας) αν και αυτό πρόκειται (πιθανότατα) να αλλάξει από την επερχόμενη έκδοση 14.04 η οποία συζητήθηκε πως θα είναι και η πρώτη LTS έκδοση του Lubuntu.

Tip: Αλλάζοντας διαχειριστή παραθύρων


Όπως γράφει και ο Sotos21 πιο κάτω μπορούμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο διαχειριστή παραθύρων (openbox) με κάποιον της αρεσκείας μας. Το σύστημα βέβαια θα επιβαρυνθεί αναλόγως τον διαχειριστή παραθύρων που θα επιλέξουμε. Μερικά παραδείγματα είναι ο KWin, metacity, Compiz.. κλπ.

Αφού εγκαταστήσουμε τα κατάλληλα πακέτα του διαχειριστή παραθύρων, πρέπει να τον επιλέξουμε από το μενού Running Applications στο Default applications for LXSession.



Με ένα logout - login θα τρέχει πλέον ο νέος Window Manager.

Tip: Docky και xcompmgr


Αν θέλουμε να κάνουμε λίγο πιο εύχρηστο το Lubuntu μας, καθώς και να του δώσουμε μια αίσθηση 3D paneling, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Docky και τον xcompmgr. Βρίσκονται και τα δυο στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu (που σημαίνει πως δεν χρειάζονται εξωτερικές πηγές - PPA..κλπ).
Ανοίγουμε ένα τερματικό και εκτελούμε τις παρακάτω εντολές μια-μια.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update
sudo apt-get install xcompmgr docky

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση , δίνουμε και τις δυο παρακάτω εντολές
Κώδικας: Επιλογή όλων
echo '@/usr/bin/xcompmgr' | tee -a ~/.config/lxsession/Lubuntu/autostart
echo '@/usr/bin/docky' | tee -a ~/.config/lxsession/Lubuntu/autostart


Κάνουμε μια αποσύνδεση (logout-login) και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι κάπως έτσι.


Βλέπετε το 3D Docky panel κάτω.
Η παραπάνω διαδικασία δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα μας, καθώς ο xcompmgr θεωρείται από τους ελαφρύτερους composition managers. Τον εγκαθιστούμε μόνο και μόνο για να έχουμε στο Docky μας, το 3D panel, καθώς και κάποια βασικά εφέ, όπως zoom..κλπ.


Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα

Υ.Γ.: Βελτιώσεις - Προσθήκες...κλπ, πάντα ευπρόσδεκτα.

Τελευταία επεξεργασία από Learner και 22 Μάιος 2014, 17:18, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 11 Νοέμ 2013, 23:27

Να μην ξεχάσουμε και την αλλαγή του διαχειριστή παραθύρων.
Εγκαθιστούμε πρώτα τον π.χ. metacity ή kwin ή ότι άλλο θέλουμε, κατόπιν πάμε στην παρακάτω διαδρομή που έχει η εικόνα δηλαδή
Μενού-προτιμήσεις-"ρυθμίσεις συνεδρίας επιφάνειας εργασίας"-"προχωρημένες επιλογές" και αλλάζω στο συγκεκριμένο παράδειγμα το openbox με kwin. Έτσι έχουμε και εφέ. Με kwin έχουμε τα πάντα --κύβους, εκρήξεις στα παράθυρα, κ.α.-- με metacity μόνο σκιές και διαφάνειες. Με compiz δεν έχω δοκιμάζει.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 12 Νοέμ 2013, 00:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Νοέμ 2013, 23:56

Το συγκεκριμένο που γράφεις σε ποια έκδοση το έχεις κάνει ; Από την 13.10 και μετά, δεν «σέβεται» το παράθυρο που επεξεργάζεσαι. Δεν «ακούει» καθόλου. Πρέπει να το αλλάξεις στο παράθυρο που δείχνω στις εφαρμογές εκκίνησης. Θα το προσθέσω το Tip.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 12 Νοέμ 2013, 00:03

Learner έγραψε:Το συγκεκριμένο που γράφεις σε ποια έκδοση το έχεις κάνει ; Από την 13.10 και μετά, δεν «σέβεται» το παράθυρο που επεξεργάζεσαι. Δεν «ακούει» καθόλου. Πρέπει να το αλλάξεις στο παράθυρο που δείχνω στις εφαρμογές εκκίνησης. Θα το προσθέσω το Tip.

Σε 12.04 είμαι, δεν ήξερα ότι δεν ισχύει στο 13.10.
Με το zram πως πάει το 13.10;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό Learner » 12 Νοέμ 2013, 01:16

sotos21 έγραψε:Σε 12.04 είμαι, δεν ήξερα ότι δεν ισχύει στο 13.10.
Με το zram πως πάει το 13.10;

Το πρόσθεσα ως Tip στον οδηγό. Αν και το θεωρώ δώρον άδωρων υπό την έννοια πως κάποιος βάζει Lubuntu για το ότι είναι ελαφρύ το σύστημα και ένας άλλος διαχειριστής παραθύρων (ειδικά κανένας compiz) θα το επιβαρύνει. Ωστόσο δεν αποκλείω την περίπτωση κάποιος να χρησιμοποιεί LXDE επειδή το γουστάρει.

Μια χαρά με το zram. Υπήρχε ένα θέμα παλιότερα με τον πυρήνα (κράσαρε) αλλά έχει διορθωθεί.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό eliasps » 12 Νοέμ 2013, 01:24

Μπράβο για τον οδηγό!

Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το LXDE δυστυχώς, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνω.
Και όταν το κάνω, ο οδηγός θα είναι σε ανοιχτό παράθυρο καθώς θα προσπαθώ να κατατοπιστώ.
Aς ελπίσουμε να μην βαρύνει άλλο το GNOME Shell και να μην μεταβώ στο Lubuntu από ανάγκη. :P
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 12 Νοέμ 2013, 11:37

Πολυ ωραιος οδηγος learner!
Για να βαλουμε το zram, πρεπει να προσθεσουμε το αποθετηριο του shnatsel ?
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo add-apt-repository ppa:shnatsel/zram
sudo apt-get update
sudo apt-get install zramswap-enabler
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3105
Εγγραφή: 15 Ιαν 2012, 21:10
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό Learner » 12 Νοέμ 2013, 11:46

madvinegar έγραψε:Για να βαλουμε το zram, πρεπει να προσθεσουμε το αποθετηριο του shnatsel ?

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται αποθετήριο. Για δώσε μια
Κώδικας: Επιλογή όλων
apt-cache policy zram-config

Αν υπάρχει το πακέτο εγκατέστησε το. Αυτό το πακέτο θα δημιουργήσει μια υπηρεσία εκκίνησης (upstart) η οποία θα ψάξει και θα βρει αν υπάρχει στον πυρήνα το module zram και θα το ενεργοποιήσει. Στην 13.10 και 14.04(development) είναι προ-ενεργοποιημένο.

Για να δεις αν λειτουργεί σωστά, δίνεις
Κώδικας: Επιλογή όλων
lsmod | grep -i zr
sudo blkid
dmesg | grep -i zram

και θα το καταλάβεις.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 12 Νοέμ 2013, 12:04

Learner έγραψε:
madvinegar έγραψε:Για να βαλουμε το zram, πρεπει να προσθεσουμε το αποθετηριο του shnatsel ?

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται αποθετήριο. Για δώσε μια
Κώδικας: Επιλογή όλων
apt-cache policy zram-config

Αν υπάρχει το πακέτο εγκατέστησε το. Αυτό το πακέτο θα δημιουργήσει μια υπηρεσία εκκίνησης (upstart) η οποία θα ψάξει και θα βρει αν υπάρχει στον πυρήνα το module zram και θα το ενεργοποιήσει. Στην 13.10 και 14.04(development) είναι προ-ενεργοποιημένο.

Για να δεις αν λειτουργεί σωστά, δίνεις
Κώδικας: Επιλογή όλων
lsmod | grep -i zr
sudo blkid

και θα το καταλάβεις.


Ολα μια χαρα με τα παραπανω που ειπες σε 13.04. Θενξ!
Εχω βαλει και preload.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3105
Εγγραφή: 15 Ιαν 2012, 21:10
Εκτύπωση

Re: Lubuntu - Ρυθμίσεις - Παραμετροποίηση.

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Νοέμ 2013, 12:11

Μπράβο, χρησιμότατος ο οδηγός! :clap:
Learner έγραψε:

Υ.Γ.: Βελτιώσεις - Προσθήκες...κλπ, πάντα ευπρόσδεκτα.




Tip: Plank Dock και Developers Team PPA


Μιας και αυτόν τον καιρό πειράζω κι εγώ ένα Lubuntu, ας προτείνω κι εγώ λοιπόν δύο πραγματάκια (πριν σταματήσει το Lubuntu μου να μοιάζει με Lubuntu Εικόνα ):

  1. Plank Dock

    Το plank είναι ένα πολύ απλό dock το οποίο αναπτύσσει η ομάδα του docky και προορίζεται να το αντικαταστήσει.
    Χρησιμοποιείται επίσης από το elementaryOS (με κάποιες μικροαλλαγές).

    Τα πλεονεκτήματα του plank είναι:
    1. Είναι κατά πολύ ελαφρύτερο από το docky
    2. Δεν χρειάζεται επιτάχυνση 3D για να λειτουργήσει σωστά (το docky όταν δεν υπάρχει επιτάχυνση 3D και ενεργός compositor χαλάει την εμφάνιση του λειτουργικού).
    3. Έχει ελάχιστες εξαρτήσεις και δεν έχει καμία εξάρτηση mono.
    4. Έχει υποστήριξη quicklists όπως και η μπάρα του Unity. Για παράδειγμα, με δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο του player, μπορούμε να έχουμε τις επιλογές Αναπαραγωγή, Παύση κτλ.
    Το αποθετήριο είναι διαθέσιμο για όλες τις εκδόσεις. Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε με τις παρακάτω εντολές:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-add-repository ppa:ricotz/docky
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install plank

    Έτσι, διατηρούμε το πολύ λιτό περιβάλλον του Lubuntu και έχουμε και ένα σημείο από όπου μπορούμε να τρέχουμε τις συχνότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε χωρίς να ψάχνουμε σε μενού:

  2. "Lubuntu Developers Team" PPA

    Αυτό είναι ένα αποθετήριο με πρόσθετες εφαρμογές για το Lubuntu, το οποίο το συντηρεί η ομάδα ανάπτυξης του Lubuntu.
    Περιλαμβάνει κάποια χρήσιμα βοηθήματα όπως οι εφαρμογές Lubuntu Tweaks και MenuLibre.

    Το Lubuntu Tweaks είναι ένα απλό εργαλείο για τη ρύθμιση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας του Lubuntu και για την επαναφορά κάποιων ρυθμίσεων.

    Το MenuLibre είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μας επιτρέπει είτε να βρούμε και να εκτελέσουμε μια εφαρμογή, είτε να αλλάξουμε κάποια στοιχεία του εκκινητή της (πχ το εικονίδιο ή το όνομά της), να προσθέσουμε μια quicklist σε μια εφαρμογή ώστε να την χρησιμοποιήσουμε με το plank αργότερα, ή να κάνουμε έναν δικό μας εκκινητή με μια δική μας εφαρμογή.

    Μπορούμε να προσθέσουμε το αποθετήριο με τις εντολές
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo apt-add-repository ppa:lubuntu-dev/non-official-apps
    sudo apt-get update

    Επειδή το αποθετήριο έχει άλλες εφαρμογές για κάθε έκδοση, μπορούμε να ανοίξουμε τον διαχειριστή πακέτων Synaptic, να πάμε κάτω αριστερά στην ενότητα Προέλευση, μετά να επιλέξουμε το αποθετήριο από πάνω και να εγκαταστήσουμε όποιες από τις διαθέσιμες εφαρμογές θέλουμε.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron