Μικρά tips για τους φίλους της μουσικής παραγωγής

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Μικρά tips για τους φίλους της μουσικής παραγωγής

Δημοσίευσηαπό georgek1984 » 10 Μάιος 2015, 17:35

Σε αυτών τον μικρό οδηγό θα μιλήσω για μερικές καλές τεχνικές που έμαθα στην πορεία με την ενασχόληση μου είτε μόνος, είτε από καθηγητές και φίλους.Σκοπός μου είναι οι φίλοι της μουσικής παραγωγής να αυξήσουν την έμπνευση τους ή και ακόμα να βρουν κάποια πράγματα ενδιαφέροντα από τον οδηγό αυτό και να τα κρατήσουν για τις δικές τους μουσικές παραγωγές.

Ο οδηγός αυτός χρησιμοποιεί μουσικές ορολογίες


1: Το παν στην μουσική παραγωγή αλλά και γενικότερα θα έλεγα σε όλα τα πράγματα της ζωής μας είναι η τάξη. Τι σημαίνει αυτό; πολύ απλά ΟΡΓΑΝΩΣΗ, μην περιμένετε να γράψετε ''καλή'' μουσική όταν τρώτε 30 λεπτά μπροστά από την οθόνη σας ώστε π.χ. να βρείτε ένα sample που αφορά ένα μπάσο. Οπότε μια καλή τακτική είναι πριν ξεκινήσετε τις παραγωγές σας να αφιερώσετε λίγο χρόνο ώστε να ομαδοποιείστε τους ήχους σας σε κατηγορίες μέσα σε φακέλους και υπο φακέλους.Δείτε το ακόλουθο βίντεο και θα καταλάβετε.

BINTEO ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

https://dl.dropboxusercontent.com/u/93267063/Screencast%202015-05-10%2014%3A15%3A14.mp4



2: Τώρα θα μιλήσουμε για διάφορα κολπάκια που ίσως σας φανούν χρήσιμα. π.χ. Ας υποθέσουμε πως δουλεύετε ήδη ένα κομμάτι και η έμπνευση σας έχει ''κολλήσει'' και το κομμάτι σας εδώ και μέρες μένει στάσιμο!. Μια πρώτη καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε στις ήδη γραμμένες μελωδίες που έχετε να εφαρμόσετε μερικά εφέ. Ίσως ένα απαλό delay να δώσει άλλο στυλ στις ήδη υπάρχουσες νότες,αυτή η μικρή επανάληψη των ήχων να δώσει άλλη πνοή!, για δοκιμάστε επίσης να εισάγετε και λίγο chorus ή λίγο reverb, ίσως ο ήχος σας ''χρωματιστεί'' λίγο περισσότερο και ''γλυκάνει''. Επίσης μην διστάσετε να εφαρμόσετε και arpeggiator, αυτό ίσως να είναι λιγάκι πιο τολμηρό διότι μπορεί να προσδώσει μια μπερδεμένη εν τέλει μελωδία. Αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να σας δώσει ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ιδικά σε νότες μεγάλης διάρκειας.

3: Μην είστε κολλημένος μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής! για να γράψετε όμορφες αλλά και καλές μελωδίες θα πρέπει να έχετε πολλά ακούσματα. Δοκιμάστε να ακούσετε όσα πιο πολλά είδη μουσικής μπορείτε. Στο τέλος προσπαθήστε να εισάγετε αυτά τα ερεθίσματα που αποκτήσατε στις δικές σας μελωδίες. Να θυμάστε πολλά είδη μουσικής ούτως η άλλως είναι μίξης άλλων ειδών ή εν τέλει συγγενικά. Σίγουρα στο τέλος θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον.

4: Μην φοβάστε να ακούτε γνώμες και μην δυσαρεστείτε με μια άσχημη κριτική, πολλές φορές ο απλός ακροατής μπορεί να σας δώσει την έμπνευση αλλά και τα φώτα για την καλύτερη συνέχιση του κομματιού σας. Μην είστε γενικά κλειστός και απόλυτος στις ιδέες σας.

5: Μην δουλεύετε ακατάπαυστα ένα κομμάτι, κάντε διαλείμματα. Πολλές φορές η εγκεφαλική κούραση μπορεί να δώσει λανθασμένο αποτέλεσμα. Τι εννοώ πείτε πως εργάζεστε ένα 5ορο σε ένα κομμάτι, μιξάρετε κόβετε ράβετε συχνότητες και κτλ, το ίδιο κομμάτι το βάζετε και το ξανά ακούτε μετά από 5 ώρες ή και ακόμα μετά από μέρες. Και τότε παρατηρείτε πως ο ήχος σας που πριν ακούγονταν τέλειος πλέον μοιάζει με ξεκούρδιστες κιθάρες!.Δεν σας έχει συμβεί; αυτό γίνεται γιατί εκείνη την ώρα που ο εγκέφαλος σας είναι ζαλισμένος μπορεί τις πολύ υψηλές συχνότητες να της αντιλαμβάνεται διαφορετικά ή και γενικά το όλο άκουσμα. Οπότε διαλείμματα ή και ακόμα συνέχιση του συγκεκριμένου κομματιού μετά από 1-2 μέρες μπορεί να αποβούν πολύ θετικές για την καλύτερη επίτευξη ενός κομματιού.

6: Δοκιμάστε σε ένα όργανο που ήδη έχετε παίξει και σας μοιάζει κάπως μονότονο, να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε μαζί με ένα άλλο όργανο. π.χ. Έχετε ένα πιάνο έτοιμο, βάλτε σε ένα άλλο κανάλι ένα διαφορετικό όργανο(ας πούμε βιολί) και αντιγράψτε το midi part του πιάνο στην συνέχεια επικολλήστε το στο midi κανάλι με το βιολί. Αυτή η τεχνική μπορεί να προσδώσει τελείως διαφορετικό άκουσμα, ο ήχος θα μοιάζει πιο ''γεμάτος''. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε στο δεύτερο όργανο να προσθέσετε και λίγες διαφορετικές νότες.

7: Δοκιμάστε να φτιάξετε δικά σας παράξενα αντικείμενα που μπορεί να προσδώσουν ωραίους ήχους ιδικά για εφέ στα τραγούδια σας. π.χ. πάρτε ένα άδειο μπουκάλι γυάλινο, γεμίστε το με μικρά πετραδάκια και λίγο άμμο. Επιστρέψτε στο home studio σας και ηχογραφήστε τον ήχο καθώς κουνάτε το μπουκάλι!. Σίγουρα σας ακούγετε παράξενο αυτό, αλλά πιστέψτε με, το έχω κάνει και βγάζει καλό αποτέλεσμα!. Ιδικά με λίγο chorus και ένα μεγάλο reverb είναι ένας ωραίος μυστήριος νέος ήχος!

8: Δοκιμάστε αυτοματισμούς στις εντάσεις των οργάνων σας ή ακόμα και στο τέμπο του κομματιού σας, μειώστε το και αυξήστε το . Σίγουρα σε μερικά σημεία αυτά θα ταιριάξουν και θα δώσουν στον ακροατή την αντίληψη ενός ωραίου και δουλεμένου κομματιού.

Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο κάτι από όλα αυτά και να σας έδωσα λίγη παραπάνω έμπνευση. Όποιος βρει ενδιαφέρον το θέμα αυτό θα χαρώ να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες. Καλές μουσικές παραγωγές σε όλους σας! :D

Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα
Γνώσεις Linux: Καλά πάμε ┃ Προγραμματισμού: Προχωράω ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικά
DEBIAN 8.1
Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7825 MiB ‖ Acer VA50_HC_CR - Acer Aspire V3-571G
Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ nVidia GF108M [GeForce GT 630M] [10de:0de9] {nvidia}
wlan0: Qualcomm Atheros AR9462 Wireless Network Adapter [168c:0034] (rev 01) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM57785 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b5] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
georgek1984
Ubuntistas
Ubuntistas
 
Δημοσιεύσεις: 35
Εγγραφή: 23 Οκτ 2012, 14:47
Τοποθεσία: Κως
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials