Orange Pi One εγκατάσταση Ubuntu 18.04

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Orange Pi One εγκατάσταση Ubuntu 18.04

Δημοσίευσηαπό the_eye » 23 Σεπ 2018, 11:57

Πρόσφατα πήρα ένα orange pi one για να στήσω έναν svxlink server για λειτουργία 24/7/365 http://www.svxlink.org και να αντικαταστήσω ένα pc που κάνει αυτή την δουλειά.
Το orange pi είναι μια ποιο οικονομική εκδοχή του raspberry pi, με πολλές διαφορετικές πλακέτες για να καλύψει την ανάγκη καθενός.


Οι πλακέτες αυτές έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική από τους υπολογιστές. Δεν έχουν bios και δεν έχουν την δομή της μητρικής όπου κουμπώνεις επάνω τον επεξεργαστή τις μνήμες, την κάρτα γραφικών και τους δίσκους.
Τα ποιο πολλά δομικά στοιχεία είναι ενσωματωμένα στο chip του επεξεργαστή. Ο οποίος όπως φαίνεται στην φωτογραφία είναι ο H3 και έχει 4 core arm cpu, κάρτα γραφικών, κάρτα ethernet, ελεγκτής RAM, ελεγκτής USB2 και ελεγκτής για την κάρτα sd.
Οπότε βλέπουμε ότι αρκετά πράγματα που σε ένα κλασικό pc είναι στην μητρική, εδώ έχουν μπει μέσα στον επεξεργαστή. Όλο αυτό έχει μειώσει απίστευτα το κόστος παραγωγής και το orange pi one κοστίζει περίπου στα 15 ευρώ.
http://www.orangepi.org/orangepione/

Η διαφορετική αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει μόνο με το hardware, αλλά και με το software. Το set εντολών του επεξεργαστή ARM είναι διαφορετικό από αυτό του X86 (PC), οπότε αν θέλουμε να τρέξουμε κάποιο εκτελέσιμο, πρέπει αυτό να έχει γίνει compile για την αρχιτεκτονική που θέλουμε. Στο ανοιχτό λογισμικό κάτι τέτοιο δεν είναι πρόβλημα, αφού διατίθεται ο πηγαίος κώδικας των προγραμμάτων οπότε και μπορεί να γίνει compile. Πέρα αυτού αρκετές διανομές όπως και το ubuntu έχουν πλήρη αποθετήρια για επεξεργαστές ARM.

Για να εγκαταστήσουμε μια διανομή πρέπει να την γράψουμε απ' ευθείας στην κάρτα micro SD και μετά βάζοντάς την και ανοίγοντας το orange pi αυτό εκκινεί άμεσα. Δεν υπάρχει η κλασική εγκατάσταση με το DVD ή usb απλά γράφουμε την εγκατάσταση στην κάρτα και είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για το τι μπορούμε να τρέξουμε πχ Android, debian, ubuntu με γραφικό ή χωρίς.

Εγώ επέλεξα το Armbian Bionic από εδώ : https://www.armbian.com/orange-pi-one/

Κατεβάζουμε το image το αποσυμπιέζουμε στον υπολογιστή μας και εκεί θα βρούμε ένα αρχείο με επέκταση ονόματος img. Αυτό το αρχείο με την εφαρμογή Δίσκοι (Disks) αφού βάλουμε την κάρτα micro SD στο PC μας με κάποιον reader επιλέγουμε την κάρτα και ζητάμε να κάνει επαναφορά εικόνας. Επιλέγουμε την εικόνα που κατεβάσαμε και σε λίγα δευτερόλεπτα τελείωσε η εγκατάσταση. Αυτό ήταν βάζουμε την κάρτα στο orange και φορτώνει άμεσα το λειτουργικό.

Στην πρώτη εκκίνηση θα μας ζητήσει να κάνουμε έναν χρήστη και να ορίσουμε ένα password και μετά θα έχουμε έναν έτοιμο server. Έχει έτοιμο ssh, οπότε μπορούμε άμεσα να το διαχειριστούμε από ένα pc για να τρέξουμε τις ενημερώσεις αλλά και να βάλουμε ότι χρειαζόμαστε. Έχει εργαλεία για να επιλέξουμε γραφικό περιβάλλον ή να κάνουμε εύκολα κάποιες ρυθμίσεις. Εμένα μου αρέσει να βάζω το webmin σε τέτοιες περιπτώσεις έτσι ώστε να έχω ένα web interface για την διαχείριση του server και να μπορώ να φορτώνω αρχεία και ρυθμίσεις εύκολα.


Ένα άλλο ατού αυτών των πλακετών είναι τα GPIO που διαθέτουν. Είναι 40 ακίδες τις οποίες μπορείς να τις χειριστείς με διαφόρους τρόπους και να κάνεις διάφορες λειτουργίες συνδυάζοντας το κατάλληλο hardware με το software.

http://linux-sunxi.org/Xunlong_Orange_Pi_One_%26_Lite

Υ.Γ. είδα ότι ο επεξεργαστής και οι μνήμες ζεσταίνονται αρκετά, οπότε καλό είναι να μπει μια ψήκτρα.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 5.15.0-58-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11671
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials