Μεταφορά μουσικής σε iphone χωρίς itunes και καλώδια

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Μεταφορά μουσικής σε iphone χωρίς itunes και καλώδια

Δημοσίευσηαπό dim459 » 26 Νοέμ 2022, 23:19

Ως γνωστόν iphone και linux δεν είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός.
Και ενώ με τα υπόλοιπα αρχεία κουτσά στραβά γίνεται δουλειά με το web interface του icloud, με τη μουσική υπάρχει πρόβλημσ, διότι (εξ όσων γνωρίζω) απαιτείται η χρήση του itunes, το οποίο δεν τρέχει σε linux και επίσης δεν λειτουργεί καλά ή και καθόλου μέσω wine, playonlinux κλπ. Επίσης η χρήση του rhythmbox που κατά καιρούς είναι εφικτή σε κάθε αναβάθμιση του ios (υποθέτω όχι τυχαία) καθίσταται αδύνατη.
Ξεκινώντας από το γεγονός πως θεώρησα ηλίθιο να ξαναεγκαταστήσω virtualbox αποκλειστικά γι' αυτήν την δουλειά, το έψαξα λίγο παραπάνω και κατέληξα στην παρακάτω λύση, η οποία προσφέρει καλή αναπαραγωγή και καλή ταξινόμηση της μουσικής ανά καλλιτέχνη και album για να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας.
Εκ προοιμίου πληροφορώ ότι δεν θα είναι δυνατή η εύρεση και αναπαραγωγή με την εφαρμογή "Μουσική" του iphone, οπότε όσοι δεν αντέχετε να χρησιμοποιείτε κάτι άλλο, ξεχάστε τον παρόντα οδηγό, μην μπαίνετε στον κόπο.

Θα χρειαστούμε :
α) Έναν δωρεάν λογαριασμό στο dropbox, ή google drive. Οι οδηγίες έχουν να κάνουν με το dropbox, δεν το έψαξα με το google drive, διότι είναι απελπιστικά γεμάτο από τα συνημμένα της αλληλογραφίας μου.
β) Εγκατεστημένα στο iphone τα apps του dropbox και του vlc από το Appstore, ειδικά του dropbox φροντίζουμε να το έχουμε συνδέσει στον dropbox λογαριασμό μας.

Βήματα :

α) Ανεβάζουμε στο dropbox είτε από το web interface είναι από την εφαρμογή του στο pc μας (μέσω του φακέλου που έχει δημιουργήσει) τον φάκελο με τα μουσικά αρχεία που θέλουμε και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση. Είναι σημαντικό για την μετέπειτα ταξινόμηση και εύρεση των αρχείων η μουσική μας να έχει σωστά φτιαγμένα τα tags (καλλιτέχνης, άλμπουμ, όνομα τραγουδιού κλπ).

β) Τρέχουμε τον vlc στο iphone.
Επιλέγουμε την καρτέλα "Δίκτυο" και από εκεί τις "Υπηρεσίες Νέφους". Επιλέγουμε τον cloud λογαριασμό μας, εν προκειμένω το dropbox.
Μας ζητάει να του επιτρέψουμε να ανοίξει το app του dropbox, θεωρητικά εφόσον το έχουμε σετάρει θα συνδεθεί αυτόματα, αλλιώς βάζουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας και συνδεόμαστε.

γ) Μέσα στο dropbox (του iphone) πηγαίνουμε στον φάκελο με το album που θέλουμε να προσθέσουμε. Δυστυχώς δεν δίνει επιλογή για μαζικό κατέβασμα τον αρχείων, οπότε θα χρειαστεί να πατήσουμε το σχετικό βελάκι μετά από κάθε τραγούδι 10-15 φορές, όσα δηλαδή είναι τα τραγούδια του album. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να κατέβει όλο το τραγούδι, τα πατάμε συνεχόμενα, το ένα μετά το άλλο.
Σε αυτό το σημείο σημειώνω ότι ο VLC δημιουργεί μέσα στο Files του iphone έναν φάκελο με το όνομά του και εκεί κατεβάζει τα αρχεία, αν κανείς θέλει να τα δει σαν αρχεία στον file brοwser του τηλεφώνου.

δ) Αφού ολοκληρωθεί το κατέβασμα και υπό την προύπόθεση ότι τα tags είναι σωστά (όπως προανέφερα) στην καρτέλα "Ήχος" του VLC, θα βρείτε τη μουσικά σας ταξινομημένη είτε κατά καλλιτέχνη, είτε κατά άλμπουμ, είτε κατά είδος. Επιλέγετε ότι θέλετε και προχωράτε στην αναπαραγωγή (υπάρχει και η δυνατότητα δημιουργίας playlists).

Κατόπιν αυτών μπορείτε να σβήσετε τα αρχεία από το dropbox, εκτός αν δεν θέλετε να τα κατεβάσετε και προτιμάτε την online αναπαραγωγή τους από τον VLC.

Αυτό είναι όλο. Υποθέτω ότι ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τα αρχεία βίντεο, αν και δεν με ενδιέφερε να το ψάξω περαιτέρω.
Με μία γραμμή vdsl στα 100mbps το συνολικό ανέβασμα κατέβασμα δεν μου πήρε παραπάνω από 2-2,5 λεπτά για ένα άλμπουμ mp3 στα 320 kbps, δηλαδή περίπου 100 mb. Προφανώς για lossless αρχεία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο λόγω μεγέθους, κάνω όμως την υπόθεση ότι κανείς δεν θα γεμίσει τον (πανάκριβο) αποθηκευτικό χώρο του iphone με αρχεία FLAC ή ALAC.

Πληροφοριακά δοκίμασα πριν τον vlc διάφορες άλλες εφαρμογές από το Appstore για αποθήκευση και αναπαραγωγή μουσικής από το cloud, αλλά πρώτον οι δωρεάν εκδόσεις τους είχαν όλες διαφημίσεις, και το χειρότερο είχαν κάκιστη ταξινόμηση των αρχείων και από τις ρυθμίσεις ταξινόμησης δεν γίνονταν και πολλά. Επιπλέον έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον VLC όσον αφορά στην ποιότητα αναπαραγωγής.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3755
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials