Αναβάθμιση του BIOS

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό Nisok » 22 Ιουν 2009, 12:24

Οδηγός αναβάθμισης του BIOS.

Επειδή, λόγω πίεσης στη δουλειά, δεν έχω βρει αρκετό χρόνο να τεστάρω όλες τις μεθόδους που παραθέτω όποιος το κάνει και βρεί σφάλματα ας στείλει pm για να τα διορθώσω. Επίσης όποιος χρησιμοποιήσει τον οδηγό και δει στη πορεία κάτι που "δεν του αρέσει" ας ρωτήσει καλύτερα πρίν προχωρήσει. Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.Αναβάθμιση του BIOS, χμμμμ. Μεγάλη κουβέντα. Τι είναι αναβάθμιση?? Κάποιοι θα απαντήσουν ότι από την έκδοση 1 πηγαίνεις στην 1.2... Είναι όμως αποδεκτή αυτή η απάντηση? Τι έχεις να κερδίσεις με την έκδοση 1.2 όταν η 1 είναι μια χαρά.
Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι θα νομίζουν ότι θα βελτιωθούν οι επιδόσεις του υπολογιστή τους ραγδαία είτε ότι θα αποκτήσουν περισσότερες θύρες USB (:-S). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι 8/10 δεν θα δουν καμία διαφορά.
Στη συνέχεια 1/10 βλέπει η συμβατότητα με το linux να μειώνεται, γιατί κάποιοι μεροληπτούν. Και μόνο 1/10 βλέπει κάποια βελτίωση, συνήθως διόρθωση κάποιου λάθους (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΑΜΠΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ). Η διόρθωση αυτή μπορεί να εκτιμηθεί από τους χρήστες κυρίως στα εξής σημεία:
  Πρώτα δευτερόλεπτα ανοίγματος του PC
  Στα σημεία που δουλεύει το παρωχημένο πλέον ACPI, είτε τα S1,S2,S3. Δηλαδή suspend, hybernate, resume.

Άρα άμα όλα τα αυτά δουλεύουν σωστά δεν έχετε κανένα λόγο να προβείτε σε καμία κίνηση. Αν πάλι δεν δουλεύουν αλλά δεν επηρεάζει αυτό τη καθημερινότητά σας πάλι μην κάνετε τίποτα. Αν όμως σας ενοχλεί είτε έχετε πεισμώσει και δεν κάνετε πίσω τότε συνεχίστε.

Για την πετυχημένη αναβάθμιση του BIOS είναι απαραίτητο να έχετε κάνει κάποια έρευνα. Δηλαδή να δείτε στο δίκτυο αν άλλοι κάνατε αυτή τη αναβάθμιση και αν είδαν διαφορά. Είτε κάτι σταμάτησε να παίζει. Είτε η συμβατότητα με το linux μειώθηκε. Όπως προανέφερα κάθε κατασκευαστής είναι μοναδικός και έτσι ένας γενικός οδηγός για την αναβάθμιση του BIOS δεν μπορεί να καλύψει όλα τα θέματα που μπορεί να ανακύψουν. Λόγο προσωπικής εμπειρίας εφιστώ ιδιαίτερη προσοχή σε κατόχους TOSHIBA και HP.

Λίγη Θεωρεία.
Η θεωρεία στο παρακάτω τμήμα είναι γενική. Κάθε κατασκευαστής είναι διαφορετικός και οι ιδιαιτερότητες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

BIOS (Basic Input – Output System):
Είναι ένα μικρό πρόγραμμα. Το BIOS έχει όσο κώδικα χρειάζεται ένα PC για να ελέγξει τον εαυτό του (POST), την οθόνη του, το πληκτρολόγιο του, κάποιας μορφής δίσκο και την σειριακή θύρα. Αυτό το πρόγραμμα αποθηκεύεται σε ένα ROM IC το οποίο είναι κολλημένο πάνω στη μητρική μας. Με αυτό το τρόπο είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάει πουθενά... δεν θα το πειράξει κάποιος άθελά του. Το ROM (read only memory) γράφετε μια φορά και μετά δεν μπορεί να αλλαχτεί τίποτα.

POST (Power – On Self Test)
Ελέγχει ότι έχει όλα τα απαραίτητα κομμάτια για να ξεκινήσει. Είναι κατ' ουσίαν ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που τρέχει λιγάκι πριν ξεκινήσει ουσιαστικά το BIOS. Είναι αυτό που στην δεύτερη φάση της ζωής του μετράει την RAM σας κάθε φορά που ανοίγετε το PC. Γενικά είναι αυτό που σας ειδοποιεί ότι κάτι είναι λάθος κάνοντας beeeep, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η κάρτα γραφικών.

Shadowing.
Λόγω του ότι η RAM είναι μερικές χιλιάδες φορές πιο γρήγορη από τα ROM μερικοί κατασκευαστές κατα τη διάρκεια της εκκίνησης αντιγράφουν το BIOS στη RAM. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Shadowing.

Μνήμη Flash.
Λόγω του ότι λάθη συμβαίνουν και το να επιστρέφεις το PC για επισκευή και να χρειάζεται να σου αλλάξουν μητρική είναι ασύμφορο το BIOS σταμάτησε να γράφεται σε ROM IC και γράφετε πλέον σε μνήμες flash. Όπως αυτές που έχουμε στα flashakia...

ΠΡΑΞΗ
Μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο δρόμους. Είτε να φτιάξουμε κάποιο bootable δίσκο είτε να το κάνουμε μέσα από το linux. Γενικά η πιο διαδεδομένη οδός είναι η δημιουργία του δίσκου. Στο δίσκο αυτό θα φορτώσουμε μια mini έκδοση DOS και θα τρέξουμε το εργαλείο διαγραφής του flash. Ο δίσκος μπορεί να είναι cd είτε floppy είτε USB, αν σας το επιτρέπει το BIOS σας.

Πάντα το πρώτο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι η καινούρια έκδοση του BIOS από τον κατασκευαστή μας. Αυτό είναι ένα αρχείο τύπου rom. Το κατεβάζουμε από την ιστοσελίδα του και προσέχουμε να έχει κατέβει σωστά. Αν κάτι μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν κατέβηκε σωστά – το ξανά κατεβάζουμε. Μαζί θα πρέπει να κατεβάσουμε και το εργαλείο για την διαγραφή και εγγραφή του flash, αυτό είναι κάποιο εκτελέσιμο.

Θα πρέπει να γνωρίζεται και με ποιόν τρόπο μπορεί να ξεκινήσετε το PC σας από άλλη συσκευή πλην του σκληρού δίσκου. Αν δεν το γνωρίζεται αυτό μπορείτε να το βρείτε στις οδηγίες του PC σας. Συνήθως πρόκειται για το πλήκτρο F12 (είτε F11) κατά τη διάρκεια του POST.
Floppy:
Πρώτος τρόπος:
Αν και το μέσο αυτό εν έτη 2009 προκαλεί το γέλιο, εγώ οφείλω να το παρουσιάσω γιατί κατά πολλούς αποτελεί την βέλτιστη λύση.
Θα χρειαστούμε μια δισκέτα στη οποία θα πρέπει να βάλουμε μια προρυθμισμένη εικόνα δισκέτας. Θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο fdos (http://www.fdos.org). Το fdos είναι μια bootable εικόνα που περιέχει ένα minimal DOS περιβάλλον το οποίο θα μας επιτρέψει να τρέξουμε το εργαλείο αναβάθμισης του κατασκευαστή. Για τη διαδικασία που μας ενδιαφέρει θα χρειαστούμε αυτό που ονομάζει normal bootdisk στην έκδοση 1.44. Αποσυμπιέστε και τρέξτε την εντολή, χωρίς να έχετε αναρτήσει τη δισκέτα σε κάποιο path.
Δίνετε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
dd if=FDOEM.144 of=/dev/fd0

Και περνάτε μέσα με κανονικό copy - paste τα αρχεία που κατεβάσατε από το κατασκευαστή σας.
Restart & flash!!

Δεύτερος τρόπος:
Σε αυτό το τρόπο θα κάνουμε χρήση του προγράμματος dosemuhttp://dosemu.sourceforge.net/ . Αυτό είναι ένας emulator δηλαδή ένας εξομοιωτής ενός DOS συστήματος. Ο λόγος που το χρειαζόμαστε είναι γιατί αφού έχουμε προγράμματα για DOS πρέπει να επεξεργαστούμε την δισκέτα ανάλογα.
Έτσι δίνουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install dosemu

Και μετά την εγκατάσταση για να ξεκινήσει ο εξομοιωτής
Κώδικας: Επιλογή όλων
dosemu

Βάλτε τη δισκέτα και δώστε την εντολή, η οποία θα κάνει format στη δισκέτα σας
Κώδικας: Επιλογή όλων
C:\ format a: /S /F:1440 /V:MYDISK

Για να βρείτε τα αρχεία που κατεβάσατε δώστε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
D:
Ο λόγος είναι γιατί το dosemu βλέπει στο D: το home σας. Με λίγη πλοήγηση βρείτε τα αρχεία που κατεβάσετε. Και δώστε την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
D:\ copy BIOSDIR\* a:\

Και τέλος
Κώδικας: Επιλογή όλων
D:\ exitemu

Restart και flash!!

CD:
Για το CD πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα.

Δημιουργήστε ένα φάκελο για κάνουμε προσωρινό mount του εικονικού δίσκου που θα δημιουργήσουμε.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo mkdir /mnt/temp

Στη συνέχεια αναρτήστε το εικονικό δίσκο στο path που δημιουργήσαμε

Κώδικας: Επιλογή όλων
mount -o loop -t vfat FDSTD.144.imz /mnt/temp


Στη συνέχεια κάνετε cipy-paste τα αρχεία του κατασκευαστή μέσα στο φάκελο /mnt/temp.

Αφού τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία κάνουμε αφαιρούμε το δίσκο από το path

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo umount /mnt/temp


Όλα αυτά που κάναμε όμως ήταν για την δημιουργία μια δισκέτας, αφού ξεκινήσαμε από το FDSTD114. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το μετασχηματίσουμε σε bootable iso.
Για το σκοπό αυτό θα ελέγξουμε αν έχουμε εγκατεστημένο το genisoimage.

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo aptitude install mkisofs


Then we create an ISO-image:
Code:

Κώδικας: Επιλογή όλων
genisoimage -o Bootable-CD-BIOS-Image.iso FDSTD.144.IMZ


H εικόνα είναι έτοιμη να καεί σε κάποιο CD.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής σας δεν σας δίνει κάποιο εργαλείο για να κάνετε flash στο bios από DOS αλλά μόνο μέσα από XP είτε VISTA τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το sm2flash.com ( όχι δεν είναι ιστοσελίδα). Είναι ένα προγραμματάκι που κάνει αυτή τη δουλειά. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα http://www.filewatcher.com/m/sm2flash.zip.5705.0.0.html. Βάλτε τα στην δισκέτα είτε το cdrom που φτιάξαμε στα προηγούμενα βήματα και τρέξετε το από το command prompt.

Χρήση του flashrom.
To flashrom είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να κάνει flash το bios μέσα από το λειτουργικό. Έχει φτιαχτεί από την ομάδα coreboot (πρώην linux bios). Αυτή η ομάδα επικεντρώνει τις ενέργειες στις στο να δημιουργήσει open source εκδόσεις bios για κάθε κατασκευαστή. Χρησιμοποιώντας το flashrom δεν είστε αναγκασμένοι να εγκαταστήσετε το coreboot αλλά μπορείτε και οποιδήποτε άλλο rom. Πρίν το χρησιμοποιήσετε όμως χρειάζεται αρκετή ενημέρωση σχετικά με την συμβατότητας της flash σας (http://www.coreboot.org/Flashrom). Επίσης μπορείτε να βρείτε πολύ βοήθεια στο κανάλι IRC που έχουν(http://www.coreboot.org/IRC). Τα παιδιά είναι πολύ εξυπηρετικά στο να σας βοηθήσουν να τσεκάρετε την συμβατότητα είτε και να κάνετε την αλλαγή του BIOS.

Αναφορές (πλην των links στο κείμενο):
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=318789
http://www.fdos.org/bootdisks/
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 2637
Εγγραφή: 25 Ιαν 2009, 15:00
Τοποθεσία: /home
IRC: nisok
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό ftso » 22 Ιουν 2009, 15:03

Nice :)

Πρόσφατα μπήκα και εγώ στο τριπάκι να κάνω bios update.
Αφού αρχικά είδα πιο μοντέλο είναι μητρική και τι version bios τρέχει:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dmidecode

:P

...άρχισα να ψάχνω τις νέες version...
Είχανε ήδη βγει καμιά δεκαριά, αλλά με αυτά που διάβαζα στο changelog τζάμπα κόπος...
Αφού δουλεύει μια χαρά, όρεξη για τρεξίματα αν γίνει καμιά πατάτα δεν έχουμε... :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6409
Εγγραφή: 12 Μάιος 2008, 13:40
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό Nisok » 22 Ιουν 2009, 20:48

Πολύ καλή αυτή η εντολή δεν την ήξερα.. :D
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 2637
Εγγραφή: 25 Ιαν 2009, 15:00
Τοποθεσία: /home
IRC: nisok
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό prov83 » 29 Ιουν 2009, 08:51

Πολύ καλός Nisok.
Ευχαριστώ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 442
Εγγραφή: 23 Απρ 2009, 15:35
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό Nisok » 29 Ιουν 2009, 11:32

Όπως λέω και στο alarm αν σκαλώσεις κάπου, ρώτα πριν προχωρήσεις.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 2637
Εγγραφή: 25 Ιαν 2009, 15:00
Τοποθεσία: /home
IRC: nisok
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό prov83 » 29 Ιουν 2009, 15:31

ok!!!
Σιγά μην έχω πρόβλημα :geek:
Μόλις βρώ λίγο χρόνο θα το τολμήσω.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 442
Εγγραφή: 23 Απρ 2009, 15:35
Τοποθεσία: Κέρκυρα
Εκτύπωση

Re: Αναβάθμιση του BIOS

Δημοσίευσηαπό Fedil » 27 Μαρ 2011, 14:18

Μαλλον πρεπει να γραφτει καλυτερα ο οδηγος γιατι καποια λινκς που υπαρχουν στο ποστ δεν δουλευουν πλεον και τα αρχεια δεν ειναι ευκολο να βρεθουν η πιθανον να εχουν αλλαξει και ονομασια.

Εγω δεν εχω καταλαβει ακομα πολλα πραγματα. Προσπαθω να αναβαθμισω το bios με ενα USB stick και καποια αρχεια δεν τα βρισκω.
Debian 8 Jessie 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 440
Εγγραφή: 06 Σεπ 2009, 16:32
Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εκτύπωση


 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΠΡΟΒΟΛΕΣ
  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials