Τεχνικοί υπολογιστών και linux

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Τεχνική υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Σεπ 2008, 16:06

Φίλε μου πρέπει να είσαι ένας στους χίλιους...
Οι περισσότεροι δεν κάθονται καν να ασχοληθούν,είτε λόγω αγνοιας είτε λόγω βαρεμάρας είτε,είτε,είτε...
Βασικά είναι ένας κύκλος:Οι κατασκευαστές hardware δε βγάζουν drivers γιατί δεν υπάρχει ζήτηση και ο κόσμος δεν βάζει linux γιατί δεν μπορεί να βρεί drivers.
(οκ το απλοποίησα λιγάκι αλλά κάπως έτσι είναι)
Και κάπου ανάμεσα είστε κι εσείς οι τεχνικοί,οι οποίοι ας μην ξεχνάμε ζείτε απο αυτό,δεν κάνετε απλά το χόμπι σας
Όμως αυτός ο κύκλος κάπου πρέπει να σπάσει,και είναι άτομα σαν κι εσένα που βοηθάνε πρωτίστως σε αυτό.
Και πάλι μπράβο σου.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 17:30
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό linuxman » 17 Σεπ 2008, 23:23

Εγώ μπορώ να πω ότι δεν είναι θέμα τον οδηγών για συσκευές το πρόβλημα άλλα άγνοια , ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλές φορές ότι υπάρχει κάτι άλλο ( να πεις που να το μάθει στο Πλαίσιο η στο Χ πλαίσιο κτλ ) άλλα αυτοί που έχουν ακούσει κάτι έχουν λανθασμένοι εντύπωση για το Λίνουξ , ενώ μεγάλη γάμμα χρηστών Η/Υ στην Ελλάδα ειδικά απλά δεν ξέρει ότι υπάρχει άλλο το ελεύθερο και πολύ καλύτερο , σε αυτό εμείς σαν χρήστες μπορούμε να συμβάλουμε , να το κάνουμε εγκατάσταση και μικρή εκπαίδευση σε φίλους , γνωστούς , στην δουλεία μας εφόσον επιτρέπουν συνθήκες και πάντα εξηγούμε πως και τι λειτουργεί και που και πότε μπορούνε να βρούνε λύση στο πρόβλημα εάν κάτι δεν λειτουργεί .

Και τώρα για τον george0 όπως ανέφεραν υπάρχουν καλή οδηγοί στα How to πως να κάνεις εγκατάσταση και ένας βίντεο οδηγός για σένα θα είναι ότι πρέπει
Video Οδηγός βασικής εγκατάστασης UBUNTU 8.04.1 LTS Desktop δες τα νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για σένα , εάν θα το κάνεις και σου φανούν αρκετά καλά κάνε μου μία χάρη γράψε τα σε ένα DVD και δώσε από ένα αντίγραφό σε κάθε τεχνικό που είχες πάρει τηλέφωνο και να τους πεις ότι βλέποντας αυτά το έχω κάνει και πολύ καλά , θέλω να πιστεύω ότι έχω βάλει τα δυνατά μου να τα κάνω όσο γίνεται πολύ καλύτερα.
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10378
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 20:41
Τοποθεσία: Thessaloniki / Macedonia / Greece
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό george0 » 19 Σεπ 2008, 02:10

παιδια να ειστε ολη καλα σας ευχαριστω ολους!!!
φιλε μου linuxman θα το κανο αυτο που μου ειπεσ :lol:
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: /Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ubuntu 8.10
Η/Υ_ intel pentium 4-30gh/ram 512 mb ddr/nx6200ax nvidia 512mb ddr2.(desktop)
george0
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 96
Εγγραφή: 06 Σεπ 2008, 16:59
Τοποθεσία: thessalonikh .
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό plicatilis » 19 Σεπ 2008, 10:45

Μπράβο rat! φίλε χαίρομε με κάτι τέτοια! συνέχισε και όπως πάντα με ειλικρίνεια στον πελάτη! ωραίος!

εντάξει το θέμα με τους drivers δεν είναι απλά ότι δεν δημιουργούνται από τις εταιρίες λόγο μικρής ζήτησης, αλλά κυρίως λόγο συμφερόντων που παίζονται και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Δεν νομίζω να είναι χάσιμο χρόνου π.χ. για την Asus να βγάλει drivers για μια κάρτα της για χρήστες linux... εγώ μόνο κέρδος βλέπω από αυτό...

george συνέχισε ακάθεκτος!
plicatilis
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 63
Εγγραφή: 23 Μάιος 2008, 14:55
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό g00fy » 12 Οκτ 2008, 23:52

Δυστυχώς είναι άσχημο να ακούς συναδέλφους οι οποίοι αποτρέπουν ή στην καλύτερη περίπτωση να αγνοούν την νέα τάση στον τομέα της πληροφορικής. Ναι, είναι αλήθεια οτι χρήματα δεν δαπανώνται απο τις επιχειρήσεις για την εκπαίδευση στο ανοικτό λογισμικό και στα “εναλλακτικά” λειτουργικά συστήματα.
Στη χώρα ακόμη βρισκόμαστε στη δημιουργία των βάσεων για την προώθηση του ανοικτού λογισμικού, αλλιώς δε θα χρειαζόταν να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή εδώ και να γράφουμε (τουλάχιστο όχι σε αυτό το βαθμό). Υπάρχει η “μεγάλη” εταιρία (M.......t ) η οποία εκπαιδεύσεις χιλιάδων ευρώ τις κάνει δώρο στις επιχειρήσεις για να μη χάσει μερίδιο απο την αγορά.
Απο την άλλη, υπάρχουν οι Τεχνικοί – Μηχανικοί – Μάστορες, όπως θέλετε πείτε τους, οι οποίοι και υποστηρίζουν καθημερινά την τεχνολογική – πληροφοριακή υποδομή αυτής της χώρας. Διαβάζουν τακτικά τόμους ολόκληρους πάνω στον Windows – exchange – SQL Server καθώς επίσης CISCO, CITRIX και πάει λέγοντας. Όλα αυτά τις περισσότερες φορές χωρίς ούτε καν να τους χωριγηθεί η βιβλιογραφία. Βάζουν-με χρήματα απο την τσέπη για την αγορά αυτών. Και γιατί; Γιατί η αγορά απαιτεί την εξειδίκευση σε αυτά και θεωρείται πλέον αυτονόητη η γνώση τους, σε αντίθεση περίπτωση μην περιμένεις ικανοποιητικές χρηματικές αποδοχές.
Έτσι είναι ο νόμος της αγοράς αυτή τη στιγμή. Θα δείς τις περισσότερες θέσεις εργασίας πως είναι για μηχανικούς Microsoft παρά για Administrators Linux. Οπότε πας με τη σιγουριά του παρόντος ή το ρίσκο επενδύοντας στο μέλλον.
Καταλήγουμε πως οι γνώσεις και η ενασχόληση με το Linux - *BSD, *Solaris κάποιων ανθρώπων είναι περισσότερο μεράκι, αγάπη και τρέλα παρά οι ανάγκες της σημερινής εργασίας.

Παραθέτω όμως και ένα παράδειγμα που μου έτυχε για να σας βάλω σε σκέψεις. Πρίν καιρό ήρθε ένας πελάτη στην επιχείρηση την οποία εργάζομαι και ρώτησε αν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει απο Linux και θα μπορούσε να του δώσει λύση. Κάλεσαν εμένα να μιλήσω μαζί του. Αφού μου ανέφερε γενικά τις ιδεές του για το Linux και με ρώτησε κάποια πράγματα (αρκετά) γι α αυτό μου είπε πως είχε αγοράσει την έκδωση του SUSE Pro και μου ζήτησε να τον βοηθήσω στην εγκατάστασή... Στον χώρο του, μετά το τέλος του οραρίου μου στη δουλειά και φυσικά... δωρεάν!!!
Και όταν του είπα πως φυσικά θα αστειεύεται, μου είπε πως “εμείς οι λινουξάδες βοηθάμε ο ένας τον άλλο υποτίθεται κι επειδή το Linux είναι δωρεάν λειτουργικό είναι ντροπή μου να ζητάω χρήματα για την υποστήριξή του”. Τα σχόλια τα αφήνω σ' εσάς.
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 614
Εγγραφή: 12 Σεπ 2008, 18:58
Τοποθεσία: Σε όλη τη Μακεδονία!
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Οκτ 2008, 00:01

Απο ένα γνωστό τραγούδι...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6409
Εγγραφή: 12 Μάιος 2008, 13:40
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 13 Οκτ 2008, 11:42

Ή όπως λέει και ένα παιδικό τραγουδάκι: Ή μήπως είμαστε;

Εμένα μου έτυχε το εξής. Σε μία εταιρία θέλανε να φορτώσουν τον κοινόχρηστο φάκελο του server σε υπολογιστές εκτός του τοπικού δικτύου. Εγώ τους είπα αυτό γίνεται αλλά δυστυχώς ξέρω να το κάνω μόνο σε linux (και ειλικρινά δε ξέρω πως γίνεται σε windows). Oπότε η τεχνική υποστήριξη της εταιρίας το υλοποίησε ως remote desktop, και η απάντηση που πήρα όταν τους ρώτησα γιατί, ήταν ότι σε όλες τις εταιρίες που υποστηρίζουν έτσι το κάνουν και λειτουργεί. Οταν τους είπα ότι είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει διαφορετικά (ίσως τελικά και να μη γίνεται διαφορετικά, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, ας με διαψεύσει κάποιος ότι ακόμη και στα windows γίνεται mount ενός φακέλου μόνο) τότε μου είπαν τότε κάντο μόνος σου.

Ίσως να έπεσα στην περίπτωση δε ξέρω. Όταν τους ανέφερα για ssh με νόμιζαν για εξωγήινο. Και η ερώτησή μου είναι το remote desktop των windows είναι κρυπτογραφημένο, όπως για παράδειγμα το ssh;

Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι στο μέλλον θα αρχίσουν και στην Ελλάδα να ζητούν οι επιχειρήσεις γνώσεις unix/linux.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1357
Εγγραφή: 13 Μάιος 2008, 13:57
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό headless » 13 Οκτ 2008, 12:10

g00fy έγραψε:Παραθέτω όμως και ένα παράδειγμα που μου έτυχε για να σας βάλω σε σκέψεις. Πρίν καιρό ήρθε ένας πελάτη στην επιχείρηση την οποία εργάζομαι και ρώτησε αν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει απο Linux και θα μπορούσε να του δώσει λύση. Κάλεσαν εμένα να μιλήσω μαζί του. Αφού μου ανέφερε γενικά τις ιδεές του για το Linux και με ρώτησε κάποια πράγματα (αρκετά) γι α αυτό μου είπε πως είχε αγοράσει την έκδωση του SUSE Pro και μου ζήτησε να τον βοηθήσω στην εγκατάστασή... Στον χώρο του, μετά το τέλος του οραρίου μου στη δουλειά και φυσικά... δωρεάν!!!
Και όταν του είπα πως φυσικά θα αστειεύεται, μου είπε πως “εμείς οι λινουξάδες βοηθάμε ο ένας τον άλλο υποτίθεται κι επειδή το Linux είναι δωρεάν λειτουργικό είναι ντροπή μου να ζητάω χρήματα για την υποστήριξή του”. Τα σχόλια τα αφήνω σ' εσάς.


Τί σχόλια να κάνεις αλήθεια...
Είμαι πράος άνθρωπος και δεν θυμώνω εύκολα,αλλά τον συγκεκριμένο στην καλύτερη περίπτωση θα τον έβριζα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 17:30
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό bullgr » 13 Οκτ 2008, 12:29

headless έγραψε:Τί σχόλια να κάνεις αλήθεια...
Είμαι πράος άνθρωπος και δεν θυμώνω εύκολα,αλλά τον συγκεκριμένο στην καλύτερη περίπτωση θα τον έβριζα.

Ο λόγος για αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι μερικοί νομίζουν (ευτυχώς όχι όλοι) επειδή είναι "τζάμπα" το Linux, είναι "τζάμπα" και όλα όσα έχουν σχέση μαζί του. Είναι δυστυχώς η λάθος νοοτροπία που έχουν μερικοί. Ή μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη "φιλοσοφία" που βρίσκεται πίσω από το linux.

Η φιλοσοφία του linux σου λέει ότι είναι open source, είναι από άποψη κόστους δωρεάν, αλλά από άποψη ηθικής-συνείδησης θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του στις κοινότητες των διανομών.

Και εδώ δεν χωράνε δικαιολογίες "δεν είμαι προγραμματιστής", "δεν μπορώ να μεταφράσω αγγλικά", "δεν γνωρίζω από τεχνικά θέματα"...
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσει και ο πιο άσχετος. Όποιος δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτα ή δεν γουστάρει, ας κάνει donation στη διανομή του.

Αλήθεια, πόσοι από μας έχουν κάνει donation στη canonical; Έστω το μισό της τιμής που θα κόστιζαν τα winblows που θα (υποτίθεται ότι) αγοράζαμε;
Αν ψαχτούμε θα δούμε ότι είμαστε απειροελάχιστοι...

Και έτσι ο συγκεκριμένος τύπος σου λέει: "Αφού είναι "τζάμπα" το linux γιατί να πληρώσω τον x & ψ τεχνικό να μου τα εγκαταστήσει;"
Όσο όμως θα υπάρχει αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται οι εταιρίες να ασχοληθούν με το Linux. Γιατί πολύ απλά διαπιστώνουν ότι δεν έχει κέρδος...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1853
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 21:45
Εκτύπωση

Re: Τεχνικοί υπολογιστών και linux

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 13 Οκτ 2008, 12:41

bullgr έγραψε:Η φιλοσοφία του linux σου λέει ότι είναι open source, είναι από άποψη κόστους δωρεάν, αλλά από άποψη ηθικής-συνείδησης θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουν, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του στις κοινότητες των διανομών.


Και εδώ να προσθέσουμε οτι open-source δε σημαίνει απαραίτητα και δωρεάν (FOSS - Free Open Source Software σημαίνει δωρεάν). Π.χ. η GPL δε σε δεσμεύει οτι δε μπορείς να ζητήσεις χρηματικό αντίτιμο για το λογισμικό που έχεις δημιουργήσει επειδή είναι GPLed. Δεσμεύει αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τον κώδικά σου να κάνουν τις αλλαγές διαθέσιμες σε όλους.

Άλλο open-source - άλλο δωρεάν.

Βέβαια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτά τα δύο ταυτίζονται, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι υπάρχει υποχρεωτικά αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 13:22
Εκτύπωση

Προηγούμενη

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων

cron