Η γραμμή εντολών

...ασύγχρονα μαθήματα Τερματικού

Η γραμμή εντολών

Δημοσίευσηαπό lucinos » 19 Μάιος 2011, 08:44

Το κείμενο (με μικροαλλαγές) το χώρισα σε τρία μέρη:


πρώτο μέρος

δεύτερο μέρος

τρίτο μέρος


ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
0. Περιεχόμενα-Εισαγωγή
* Γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών
1. Πρώτα βήματα
* Μπείτε στην γραμμή εντολών και μάθετε τα πραγματικά βασικά.
2. RTFM
* Περισσότερη εξοικείωση, μάθετε να διαβάζετε το εγχειρίδιο.
3. Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον
* Χρησιμοποιήστε γραμμή εντολών μέσα στο γραφικό περιβάλλον.
4. Αυτοσυμπλήρωση
* Πρώτα βήματα στο σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε αυτοσυμπλήρωση
5. Το ιστορικό
* Πλοηγηθείτε στο ιστορικό, ολίγα για τις ονομασίες αρχείων
6. Το δέντρο από την ρίζα
* Περισσότερες διαδρομές και ο ριζικός φάκελος
7. sudo φτιάξε έναν καφέ
* Η sudo και η gksudo
8.Σωλήνες και λίγες χρήσιμες εντολές
* "Διασωληνώστε" εντολές, διαχειριστείτε αρχεία και διαβάστε απλά κείμενα.
9.Μπαλαντέρ
* Ολίγα για τούς μεταχαρακτήρες.
10.Hχώ και τρόποι διαφυγής
* Δείτε την ηχώ σας και ξεπεράστε τούς χαρακτήρες-εμπόδια
11.ψάξε ψάξε κάτι θα βρεις
* Περισσότερα εγχειρίδια και εντοπισμός εντολών.

Κεφάλαιο δεύτερο
συνεχίζεται...

****************************************************
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατ αρχήν γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών;
Μα βεβαίως γιατί θέλετε να αισθανθείτε χακεράς! Έχετε δει βεβαίως έργα που κάποιος θαυματουργεί με τον υπολογιστή. Δεν το κάνει πιάνοντας φλώρικα το ποντίκι και κλικάροντας επιλογές στο γραφικό περιβάλλον, αλλά πληκτρολογεί. Κατά βάθος ξέρετε ότι ο πραγματικά ισχυρός τρόπος να επικοινωνήσετε με τον υπολογιστή είναι το πληκτρολόγιο. Είναι εύκολο να δώσει κάποιος παραδείγματα εργασιών πολύ δύσκολα ως αδύνατα στο γραφικό περιβάλλον (GUI) αλλά γίνονται άνετα στην γραμμή εντολών (CLI). Η microsoft πιστεύοντας ότι το GUI είναι το μέλλον, το αγνόησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το πλήρωσε καθώς ένα λειτουργικό χωρίς γραμμή εντολών είναι ανάπηρο. Σήμερα πολύς κόσμος χρησιμοποιεί εξομοιωτή bash στα windows αλλά επιπλέον η microsoft αναγνωρίζοντας το λάθος της δημιούργησε ένα νέο κέλυφος, το Windows PowerShell. (εδώ θα ασχοληθούμε βεβαίως με το bash)

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών. Φανταστείτε ότι θέλετε κάποια βοήθεια για κάτι. Τι είναι απλούστερο; Να ανοίξετε ένα τερματικό και να κάνετε copy-paste την εντολή που θα σάς δώσουν ή να σας πούνε κάνετε κλικ εκεί, ανοίξτε το τάδε μενού, επιλέξτε το τάδε πηγαίνετε εκεί σκρολάρετε το παράθυρο κάντε δεξί κλικ εκεί επιλέξτε το τάδε κοκ. Προφανώς το πρώτο. Το GUI το δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι μπορεί να ποικίλει, τόσο σε μορφή όσο και σε γλώσσα. Αυτό δεν το θεωρώ κακό, αντιθέτως είναι υπέροχο γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις, γιατί θα πρέπει να έχει το ίδιο GUI; Θέλω να μπορώ να φτιάξω το GUI όπως εγώ θέλω και είμαι αντίθετος στις προσπάθειες που γίνονται να επιβληθεί κάτι, ας το αφήσουμε όμως αυτό γιατί είναι μια πονεμένη ιστορία και ας αρκεστούμε ότι το bash (και καλώς) είναι μια παγκόσμια γλώσσα.

Σκεφτείτε κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Το bash μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλώσσα προγραμματισμού! Τα κλικαρίσματα με το ποντίκι φυσικά όχι.

Ακόμα ένας λόγος για να χρησιμοποιήσει κάποιος γραμμή εντολών είναι η οικονομία πόρων. Το GUI ξοδεύει γαργαντουϊκούς πόρους για ένα σωρό γραφικά που πραγματικά δεν έχετε ανάγκη. Στην σημερινή εποχή τής αφθονίας συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε την πραγματική οικονομία πόρων που προσφέρει η γραμμή εντολών.

Υπάρχουν βέβαια και λόγοι για να αποφύγετε το CLI. Το GUI μπορεί να είναι πιο αργός τρόπος για να κάνετε την δουλειά σας αλλά είναι συνήθως πιο ξεκούραστο και ασφαλέστερο για πολλές δουλειές. Για παράδειγμα συγκρίνετε την διαγραφή αρχείων στο CLI με το GUI. Στο CLI μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία που θέλετε με μια εντολή με τρόπο πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό από όττι στο GUI. Είναι όμως περισσότερο εύληπτο το GUI που επιλέγετε τι θέλετε να διαγραφεί και ακόμα και όταν τα διαγράφετε δεν χάνονται οριστικά αλλά πάνε πρώτα στον κάδο. Το GUI προσφέρει λοιπόν μαξιλαράκια για να προστατέψει τον χρήστη από τον εαυτό του. Στο CLI είστε εσείς και το μηχάνημα χωρίς προστατευτικά.

Πάντως όπως θα δείτε το CLI είναι κατά βάση απλό. Το πρόβλημά του δεν είναι ότι είναι δύσκολο. Το πρόβλημά του είναι ότι είναι αχανές. Δεν φαντάζεστε πόσο πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 23 Σεπ 2011, 06:27, έχει επεξεργασθεί 19 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Πρώτα βήματα

Δημοσίευσηαπό lucinos » 19 Μάιος 2011, 09:39

Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μπούμε στην γραμμή εντολών. Σχεδόν σε όλες τις διανομές λίνουξ αυτό μπορείτε να το κάνετε πατώντας Ctrl+Alt+F1 (και τα τρία πλήκτρα πατημένα ταυτόχρονα).Eπιστρέφετε στο γραφικό περιβάλλον με Alt+F7.

Όταν πατήσετε Ctrl+Alt+F1 θα σάς ζητήσει λογικά να κάνετε login. Πρέπει να γράψετε το όνομα τού χρήστη και να πατήσετε Enter. Στην συνέχεια θα σάς ζητήσει το συνθηματικό σας (password). Προσοχή! Όταν γράφετε το συνθηματικό σας δεν εμφανίζεται τίποτα, ούτε καν αστεράκια. Πατάτε Enter και σε περίπτωση επιτυχίας θα πρέπει να δείτε τον προτροπέα (prompt) ο οποίος στο ubuntu συνήθως είναι το σύμβολο $. Δεν είναι το μοναδικό σύμβολο που χρησιμοποιείται ως προτροπέας. Επίσης χρησιμοποιείται το # (για να δηλώνει τα δικαιώματα υπερχρήστη) αλλά και το > (θα το θυμάστε από την DOS) και % και ενδεχομένως και άλλα.

Δεξιά τού προτροπέα βλέπετε τον δρομέα (κέρσορα) που αναβοσβήνει δείχνοντας την θέση που θα εμφανιστεί όττι πληκτρολογήσετε.
Αριστερά τού προτροπέα έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Το τι μπορεί να γράφει είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. Στο ubuntu γράφει τον χρήστη που έχετε κάνει login μετά το σύμβολο @, μετά το όνομα τού υπολογιστή σας, μετά το σύμβολο : και μετά τον φάκελο που βρίσκεστε. Ο προσωπικός σας φάκελος συμβολίζεται με ~ (το κατσαρό), μια χρήσιμη σύντμηση.

Η βασική λογική τής γραμμής εντολών κατά βάση είναι απλούστατη. Γράφετε το όνομα τού προγράμματος που θέλετε να τρέξει και μετά πατάτε Enter. Τόσο απλό! (από εδώ και πέρα δεν θα ξαναπώ πατήστε Enter)

Δοκιμάστε για παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
date

Αυτό το πρόγραμμα σάς λέει την ημέρα και την ώρα. (αν εμφανιστούν μερικά τετραγωνάκια και ακατανόητα σύμβολα αυτό είναι γιατί κάποιοι είχαν την απίθανη ιδέα να μεταφράσουν την γραμμή εντολών στα ελληνικά)

Μπορείτε να δείτε και ένα ημερολόγιο με το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cal


Ήδη τρέξατε δυο προγράμματα σε γραμμή εντολών!
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 25 Μάιος 2011, 03:23, έχει επεξεργασθεί 6 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

RTFM

Δημοσίευσηαπό lucinos » 19 Μάιος 2011, 10:45

Ένα από τα χαρακτηριστικά τού λίνουξ είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα καθώς και να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι πολλοί χρήστες. Υποθέτοντας ότι έχετε κάνει τα παραπάνω, πατήστε Ctrl+Alt+F2 αν είστε στο γραφικό περιβάλλον ή Alt+F2 αν βρίσκεστε ήδη στην γραμμή εντολών. Θα βρεθείτε πάλι σε CLI και θα σάς ξαναζητήσει να κάνετε λογκίν. Μπορείτε να κάνετε λογκίν με τον ίδιο ή διαφορετικό χρήστη. Κάντε λογκίν.

Στον προτροπέα δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
free


Αυτό το πρόγραμμα δίνει την ελεύθερη μνήμη τού υπολογιστή σας.
Την μετράει όμως σε KB. Καθώς ο υπολογιστής μας έχει μνήμη τής τάξεως τών GB, δεν είναι βολικό μέγεθος. Πώς μπορούμε να το πούμε αυτό στο free; Δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε το εγχειρίδιο (μάνουαλ) τού free. Το εγχειρίδιο ανοίγει με ένα άλλο πρόγραμμα το man. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να μπει ως όρισμα το πρόγραμμα για το οποίο θέλετε να διαβάσετε.

δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
man free

Με τα βελάκια μπορείτε να κινηθείτε μέσα στο μάνουαλ.
Μπορείτε να δείτε ότι με την επιλογή (option) -m εμφανίζει τα μεγέθη σε MB.
Για να βγείτε από το εγχειρίδιο πατήστε q.

τρέξτε λοιπόν:
Κώδικας: Επιλογή όλων
free -m

Τώρα είναι πιο ευανάγνωστο!

ένα άλλο πρόγραμμα είναι το df. Αυτό σάς ενημερώνει για τούς δίσκους και την χωρητικότητά τους.
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -h

Η επιλογή -h είναι για να σάς τις εμφανίσει με ποιο ανθρώπινο τρόπο όπως μπορείτε να διαβάσετε στο μάνουαλ.

Οι επιλογές δίνονται μετά από μονή παύλα όταν το όνομά τους είναι μόνο ένα γράμμα ή από διπλή παύλα όταν είναι λέξεις. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές επιλογές τού ενός γράμματος μπορούμε να τις βάλουμε όλες μαζί. Δηλαδή
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -h -a
και
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -ha
κάνουν την ίδια δουλειά

Κάθε στιγμή με Alt+F1 μπορούμε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα όπου είχαμε τρέξει το date και το cal. Με κάθε άλλο F μέχρι το F6 (πάντα μαζί με το Alt) μπορούμε να πάμε σε νέα γραμμή εντολών. To F7 όπως είπαμε μάς επιστρέφει στο γραφικό περιβάλλον.
Με το clear μπορούμε να καθαρίσουμε την οθόνη, με το exit επιστρέφουμε εκεί που ζητάει λογκίν.

Επεξεργαστές κειμένου στην γραμμή εντολών υπάρχουν (για παράδειγμα το nano). Αλλά ας δοκιμάσουμε να τρέξουμε έναν που θέλει γραφικό περιβάλλον.
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit

Αυτό με αυτόν τον τρόπο θα αποτύχει.

Στην συνέχεια θα τρέξουμε το bash μέσα στο γραφικό περιβάλλον.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 25 Μάιος 2011, 03:24, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον

Δημοσίευσηαπό lucinos » 19 Μάιος 2011, 11:30

Έχουμε επιστρέψει στο γραφικό περιβάλλον. Αυτό που θέλουμε είναι να τρέξουμε το bash (την γραμμή εντολών) χωρίς να εγκαταλείψουμε το GUI. Για καλή μας τύχη υπάρχει ένα πρόγραμμα που κάνει αυτήν ακριβώς την δουλειά. Είναι το τερματικό (gnome-terminal) (στο KDE είναι το Konsole, στο XFCE το xfce-terminal). Αυτό είναι ένα πρόγραμμα τού γραφικού περιβάλλοντος (όπως και η πασιέντζα και τόσα άλλα) και μπορείτε να το βρείτε κάπου στις εφαρμογές σας. Πιθανότατα επίσης ισχύει και η συντόμευση Ctrl+Alt+t. Μπορείτε να ανοίξετε όσα τερματικά τραβάει η όρεξή σας. Στο τερματικό είστε κατευθείαν συνδεδεμένοι στον χρήστη σας (δεν χρειάζεται να κάνετε login). Και με το exit κλείνει το παράθυρο.
Επίσης από το τερματικό μπορούμε να τρέξουμε εφαρμογές τού GUI. Για παράδειγμα τώρα το
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit

θα τρέξει κανονικά και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο τού gedit.
Παρατηρήστε ότι δεν επιστρέφετε στον προτροπέα. Περιμένει να τερματίσει το gedit. Αν θέλετε να συνεχίσετε με την γραμμή εντολών πρέπει είτε να κλείσετε το gedit, είτε να ανοίξετε ένα νέο τερματικό. (Υπάρχει και άλλη δυνατότητα θα την αναφέρω ίσως αργότερα).
Δεν είναι αναγκαίο όμως να κλείσετε το gedit από το παράθυρό του. Μπορείτε να το σταματήσετε από το τερματικό. Ο συνδυασμός Ctrl+c τερματίζει βίαια οποιαδήποτε εργασία περιμένετε στο τερματικό, στην προκειμένη το gedit.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ το καλά αυτό γιατί στο GUI έχετε συνηθίσει το ctrl+c να αντιγράφει κείμενο. Όταν χρησιμοποιείτε τερματικό πάντα να αντιγράφετε κείμενο με το ποντίκι αποκλειστικά και να μην χρησιμοποιείτε τον συνδυασμό ctrl+c γιατί κάνει άλλη δουλειά και συγκεκριμένα διακόπτει την όποια εργασία κάνει, όσο σημαντική και αν είναι!

Μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα ελληνικά στο τερματικό βγαίνουν εντάξει.

*Το gedit είναι συνηθισμένος κειμενογράφος στο gnome. Αν έχετε άλλο γραφικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι εγκατεστημένο. Πχ αν έχετε KDE (όπως στο Kubuntu) απλά αντί για gedit δοκιμάστε kate ή kwrite.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 28 Αύγ 2011, 00:10, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Η γραμμή εντολών

Δημοσίευσηαπό pros » 19 Μάιος 2011, 12:38

Πολύ καλή προσπάθεια με ευχάριστη μορφή που παρακινεί κάποιον να δοκιμάσει!

lucinos έγραψε:Αυτό το πρόγραμμα σάς λέει την ημέρα και την ώρα. (αν εμφανιστούν μερικά τετραγωνάκια και ακατανόητα σύμβολα αυτό είναι γιατί κάποιοι είχαν την απίθανη ιδέα να μεταφράσουν την γραμμή εντολών στα ελληνικά)

lucinos έγραψε:Μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα ελληνικά στο τερματικό βγαίνουν εντάξει.


Τα ελληνικά παίζουν μια χαρά και στην γραμμή εντολών!
Δοκίμασε να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις...
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dpkg-reconfigure console-setup
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3534
Εγγραφή: 28 Ιαν 2009, 22:28
IRC: sterios
Εκτύπωση

Αυτοσυμπλήρωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Μάιος 2011, 00:00

Αυτήν την στιγμή στο τερματικό είμαστε στον προσωπικό μας φάκελο (θυμηθείτε συμβολίζεται και με το κατσαρό που βλέπετε πριν τον προτροπέα)
Μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα τού φακέλου με την ls.
Ας δημιουργήσουμε όμως έναν νέο φάκελο, αυτό γίνεται με την mkdir
τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir playground

Αν όλα πάνε καλά θα κάνει σιωπηλά αυτό που ζητήσαμε και θα μάς επιστρέψει τον προτροπέα. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση είναι για να αναφέρει σφάλμα.

Για να αλλάξουμε φάκελο χρησιμοποιούμε την cd, πχ για να μπούμε στο playground που μόλις δημιουργήσαμε τρέχουμε: (μην το γράψετε πριν διαβάσετε το παρακάτω)
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd playground

Εδώ είναι ευκαιρία να δείτε ένα θαυμαστό χαρακτηριστικό τής γραμμής εντολών. Όταν θα έχετε γράψει το cd p αντί να συνεχίσετε να γράφετε πατήστε το πλήκτρο [Tab]. Καθώς πιθανότατα δεν έχετε άλλο φάκελο που ξεκινάει από p ο υπολογιστής θα συμπληρώσει αυτόματα όλην την λέξη! θα εμφανιστεί στο τέλος και το σύμβολο /. Δεν έχει σημασία αν τρέξετε cd playground ή cd playground/, το ίδιο κάνει.
Η παλιά DOS δεν είχε αυτοσυμπλήρωση (autocomplete) και πραγματικά αν έχετε ποτέ δουλέψει σε γραμμή εντολών χωρίς αυτοσυμπλήρωση θα πάθετε πλάκα. Η αυτοσυμπλήρωση δεν είναι ένα τετριμμένο εργαλείο αλλά έχει σχεδιαστεί πολύ έξυπνα. Αν πχ υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στο πρώτο πάτημα δεν θα κάνει τίποτα αφήνοντάς σας να συμπληρώσετε, αλλά το δεύτερο πάτημα θα το εκλάβει σαν ερώτηση και θα σάς υποδείξει τις επιλογές σας. Ακόμα αν υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές αλλά όλες έχουν κοινά γράμματα μέχρις ενός σημείου θα σάς συμπληρώσει μέχρι εκεί. Αν οι επιλογές είναι πάρα πολλές θα σάς ρωτήσει πριν τις τυπώσει στην οθόνη.

Τώρα αντί για το κατσαρό ~ (που συμβολίζει τον προσωπικό σας φάκελο) πριν τον προτροπέα γράφει ~/playground που είναι ο φάκελος που βρισκόσαστε τώρα. Το σλας / είναι το διαχωριστικό φακέλων για το λίνουξ (στην DOS ήταν το ανάποδο σλας \). To σλας προϋπήρξε τού μπακσλας ως διαχωριστικό φακέλων και είναι το διαχωριστικό που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο. Μόνο η παντοκρατορία τής DOS και τών ms windows το κάνει να φαίνεται παράξενο στούς παλιούς. Υποθέτω ότι στούς νεωτέρους για τούς οποίους το διαδίκτυο είναι σημαντικότερο δεν θα κάνει καμμία εντύπωση.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 25 Μάιος 2011, 03:24, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Το ιστορικό

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Μάιος 2011, 11:07

Τώρα βρισκόμαστε στον φάκελο ~/playground.
Ένα άλλο καταπληκτικό χαρακτηριστικό τού λίνουξ είναι ότι θυμάται τι εντολές έχετε τρέξει στο παρελθόν!
Όταν είστε στον προτροπέα έχετε πρόσβαση στο ιστορικό απλούστατα πατώντας το πάνω βελάκι. Πατήστε το μια φορά και θα δείτε το cd playground/ που τρέξατε πριν. Πατήστε το άλλη μια φορά και θα δείτε το mkdir playground. Με το πάνω και κάτω βελάκι μπορείτε δηλαδή να πλοηγείστε στο ιστορικό τών εντολών που έχετε δώσει και να τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Στο mkdir playground χωρίστε τις λέξεις play και ground και δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir play ground

Όπως θα διαπιστώσετε δεν δημιουργήσατε έναν φάκελο play ground αλλά το κενό θεωρήθηκε διαχωριστικό ορισμάτων και δημιουργήσατε δύο φακέλους, τον ground και τον play.

Αργότερα πιθανότατα θα δούμε πώς να χειριστούμε το κενό σαν σύμβολο, αλλά γενικά να έχετε στον νού σας ότι τα προβληματικά σύμβολα πρέπει να αποφεύγονται. Προβληματικά σύμβολα είναι το κενό, το $, το &, το ! και άλλα καθώς και οι ελληνικοί χαρακτήρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε. Αλλά η χρήση τούς ενέχει προβλήματα. Για τον διαχωρισμό τών λέξεων έχει καθιερωθεί η κάτω παύλα _ η οποία είναι μια χαρά σύμβολο.

Έχοντας συμβουλέψει να αποφύγετε προβληματικά σύμβολα επανορθώνω μερικώς λέγοντας ότι μέσα σε φακέλους που βρίσκονται αποκλειστικά έγγραφα, εικόνες, βίντεο και όχι για παράδειγμα αρχεία συστήματος και προγράμματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σύμβολο συμπεριλαμβανομένων και τών ελληνικών φυσικά για ονόματα αρχείων και φακέλων.

Το μόνο πραγματικά απαγορευμένο σύμβολο είναι το σλας /.

Τα πεζά διακρίνονται σαφώς από τα κεφαλαία. Δηλαδή Dog, dog και DOG είναι ξεκάθαρα διαφορετικά ονόματα. (Σε αντίθεση με άλλα συστήματα)

Αρχεία και φάκελοι που το όνομά τους αρχίζει με τελεία . δεν εμφανίζονται (είναι κρυφά)

Το λίνουξ (σε αντίθεση με άλλα συστήματα) δεν ενδιαφέρεται για τις καταλήξεις τών αρχείων. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία τής χρήσης τής τελείας εκτός που αν μπει στην αρχή τα κάνει κρυφά και επίσης τα ονόματα . και .. όπως θα δούμε είναι πιασμένα.

Γενικά θεωρήστε σαν καλά σύμβολα: τα πεζά αγγλικά, τα κεφαλαία αγγλικά, τούς αριθμούς, την κάτω παύλα, την κανονική παύλα και την τελεία.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 01 Ιουν 2011, 19:18, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Η γραμμή εντολών

Δημοσίευσηαπό Rhinomick » 20 Μάιος 2011, 11:34

Πολύ ωραία παρουσίαση!!! :thumbup:
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλούτσικο πιστεύω ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Xubuntu 14.04 acer travelmate 4020
Προδιαγραφές ⇛ intel 1.6gh │ 2gb │ 15" /
Και pclinuxos mate 64bit σε acer aspire 5738z/cpu 2gh dual core/3GB ram/intel gma 4500/15"/
Και pclinuxos lxde 64bit σε Hp compaq presario CQ-60 |cpu 1,66 gh |3 GB ram |15"
Και Kubuntu 14.04.2 64bit σε dell inspiron 3542 / i3 / 4 GB RAM
Άβαταρ μέλους
Rhinomick
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 350
Εγγραφή: 28 Οκτ 2009, 12:15
Εκτύπωση

Re: Η γραμμή εντολών

Δημοσίευσηαπό linuxs » 20 Μάιος 2011, 14:02

Ωραίος! Congratulatios στην υπομονή σου ;)
Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί. Επιλέγουμε το θέμα που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃Προγραμματισμός: C┃Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Linux Ubuntu 10.4 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium @T4500 2.3GHz│ 512GB VRAM│ 500 HDD│ ATI RADEON HD545v 512 MB │ Screen: 15.6''
Άβαταρ μέλους
linuxs
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1060
Εγγραφή: 02 Ιούλ 2010, 13:19
Τοποθεσία: GR
IRC: linuxs
Εκτύπωση

Το δέντρο από την ρίζα

Δημοσίευσηαπό lucinos » 21 Μάιος 2011, 10:59

Ήρθε μάλλον η ώρα να δούμε κάποια βασικά για το σύστημα αρχείων.
Στα unix-οειδή όπως το λίνουξ "τα πάντα είναι αρχεία" και όλα τα αρχεία βρίσκονται σε ένα και μοναδικό δέντρο φακέλων. Όσοι είστε συνηθισμένοι στην DOS ξεχάστε τα c:, d: και λοιπά drives.
Το κατσαρό ~ σημαίνει όπως έχουμε αναφέρει τον προσωπικό σας φάκελο.
Η τελεία . σημαίνει τον τρέχοντα φάκελο (πχ τώρα που είστε στον playground, αυτόν)
Οι δύο τελείες .. σημαίνουν τον ακριβώς ανώτερο σε ιεραρχία (γονεϊκό) φάκελο από τον τρέχοντα (πχ τώρα που είστε στον playground, τον προσωπικό σας φάκελο
Το σλας / χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό φακέλων. Όταν όμως είναι μονάχο εννοεί τον ριζικό φάκελο. Όταν βρίσκεται στην αρχή εννοεί την απόλυτη διαδρομή.

Για παράδειγμα τώρα που είστε στον playground μπορείτε να μπείτε στον play με:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd play

ή
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ./play

ή ακόμα και με
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ../playground/play

Μια ενδιαφέρουσα διαφορά από την DOS. Στην DOS μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το cd.. (χωρίς κενό). Στο bash το κενό είναι αναγκαίο γιατί οι δύο τελείς θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μέρος τού ονόματος τής εντολής.

Μπορείτε να μπείτε στον play ανεξάρτητα ποιος είναι ο τρέχων φάκελος με
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ~/playground/play


Έχει όμως ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στον ριζικό φάκελο, δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ls /


κάθε τι εδώ μέσα έχει ενδιαφέρον (ψάξτε το), ενδεικτικά αναφέρω:
/boot Περιέχει μεταξύ άλλων τον πυρήνα Linux.
/bin Περιέχει προγράμματα (binaries) βασικά για το σύστημα. Για παράδειγμα εδώ είναι το ls
/dev Περιέχει τα αρχεία συσκευών που βλέπει ο υπολογιστής (θυμηθείτε τα πάντα είναι αρχεία)
/mnt Παραδοσιακά εδώ γινόντουσαν οι χειροκίνητες προσαρτήσεις (mount) συσκευών. Σήμερα συνήθως κάθεται κενό για να μάς θυμίζει τις παλιές μέρες.
/media Εδώ προσαρτώνται αυτόματα οι συσκευές (αν έχετε προσαρτημένο έναν δίσκο από εδώ θα μπείτε σε αυτόν)
/usr Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα προγράμματα.
/lib Βιβλιοθήκες προγραμμάτων (κάτι σαν τα DLL τών windows)
/etc Περιέχει τα αρχεία ρύθμισης τού συστήματος. Επίσης και σχετικά σκριπτάκια. Τα πάντα θα έπρεπε να είναι αναγνώσιμο κείμενο. Δεν θα έπρεπε να γίνουν παραχωρήσεις από αυτήν την ωραιότατη παράδοση.
/root Ο προσωπικός φάκελος τού υπερχρήστη (γνωστού και ως ρουτ)
/home Εδώ βρίσκονται οι προσωπικοί φάκελοι τών κοινών χρηστών όπως ο δικός σας προσωπικός φάκελος.

Κάτι που ίσως δεν έγινε ξεκάθαρο για την σχετική διαδρομή. Σε αντίθεση με το κατσαρό που είναι απλώς μια σύντμηση για τον προσωπικό φάκελο, η τελεία και οι δύο τελείες είναι σαν δυο φάκελοι που υπάρχουν σε κάθε φάκελο όπως μπορείτε να δείτε με την ls -a και έτσι πχ ο ~/.. σημαίνει τον /home ενώ ο ../.. σημαίνει δύο φακέλους πάνω στην ιεραρχία.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 29 Ιούλ 2011, 09:05, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα Τερματικού