Εισαγωγή - Μέρος πρώτο

...ασύγχρονα μαθήματα Τερματικού

Εισαγωγή - Μέρος πρώτο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:11

Μέρος πρώτο
Spoiler: show
0. Εισαγωγή
* Γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών
1. Πρώτα βήματα
* Μπείτε στην γραμμή εντολών και μάθετε τα πραγματικά βασικά.
2. RTFM
* Περισσότερη εξοικείωση, μάθετε να διαβάζετε το εγχειρίδιο.
3. Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον
* Χρησιμοποιήστε γραμμή εντολών μέσα στο γραφικό περιβάλλον.
4. Αυτοσυμπλήρωση
* Πρώτα βήματα στο σύστημα αρχείων, χρησιμοποιήστε αυτοσυμπλήρωση
5. Το ιστορικό
* Πλοηγηθείτε στο ιστορικό, ολίγα για τις ονομασίες αρχείων

Μέρος δεύτερο
Spoiler: show
1. Το δέντρο από την ρίζα
* Περισσότερες διαδρομές και ο ριζικός φάκελος
2. sudo φτιάξε έναν καφέ
* Η sudo και η gksudo
3.Σωλήνες και λίγες χρήσιμες εντολές
* "Διασωληνώστε" εντολές, διαχειριστείτε αρχεία και διαβάστε απλά κείμενα.
4.Μπαλαντέρ
* Ολίγα για τούς μεταχαρακτήρες.
5.Hχώ και τρόποι διαφυγής
* Δείτε την ηχώ σας και ξεπεράστε τούς χαρακτήρες-εμπόδια
6.Ψάξε-ψάξε κάτι θα βρεις
* Περισσότερα εγχειρίδια και εντοπισμός εντολών.

Μέρος τρίτο
Spoiler: show
1. Σημαντικά προγράμματα σε γραμμή εντολών
* Μερικά διαμάντια τής γραμμής εντολών.
2. Ανακατευθύνσεις
* Περισσότερα για την είσοδο και την έξοδο
3. Ψευδώνυμα
* Δημιουργείστε δικές σας εντολές
4.Λεξιγνωσία
* Γιατί το λέμε τερματικό;
5.Σκριπτάκια
* Δημιουργήστε το πρώτο σας εκτελέσιμο σε bash
6.Άδειες αρχείων
* Λίγο περισσότερα για τις άδειες
7.Διαχείριση εργασιών
* kill bill

****************************************************

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κατ αρχήν γιατί να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών;
Μα βεβαίως γιατί θέλετε να αισθανθείτε χακεράς! Έχετε δει βεβαίως έργα που κάποιος θαυματουργεί με τον υπολογιστή. Δεν το κάνει πιάνοντας φλώρικα το ποντίκι και κλικάροντας επιλογές στο γραφικό περιβάλλον, αλλά πληκτρολογεί. Κατά βάθος ξέρετε ότι ο πραγματικά ισχυρός τρόπος να επικοινωνήσετε με τον υπολογιστή είναι το πληκτρολόγιο. Είναι εύκολο να δώσει κάποιος παραδείγματα εργασιών πολύ δύσκολα ως αδύνατα στο γραφικό περιβάλλον (GUI) αλλά γίνονται άνετα στην γραμμή εντολών (CLI). Η microsoft πιστεύοντας ότι το GUI είναι το μέλλον, το αγνόησε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το πλήρωσε καθώς ένα λειτουργικό χωρίς γραμμή εντολών είναι ανάπηρο. Σήμερα πολύς κόσμος χρησιμοποιεί εξομοιωτή bash στα windows αλλά επιπλέον η microsoft αναγνωρίζοντας το λάθος της δημιούργησε ένα νέο κέλυφος, το Windows PowerShell. (εδώ θα ασχοληθούμε βεβαίως με το bash)

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε γραμμή εντολών. Φανταστείτε ότι θέλετε κάποια βοήθεια για κάτι. Τι είναι απλούστερο; Να ανοίξετε ένα τερματικό και να κάνετε copy-paste την εντολή που θα σάς δώσουν ή να σας πούνε κάνετε κλικ εκεί, ανοίξτε το τάδε μενού, επιλέξτε το τάδε πηγαίνετε εκεί σκρολάρετε το παράθυρο κάντε δεξί κλικ εκεί επιλέξτε το τάδε κοκ. Προφανώς το πρώτο. Το GUI το δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι μπορεί να ποικίλει, τόσο σε μορφή όσο και σε γλώσσα. Αυτό δεν το θεωρώ κακό, αντιθέτως είναι υπέροχο γιατί ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και προτιμήσεις, γιατί θα πρέπει να έχει το ίδιο GUI; Θέλω να μπορώ να φτιάξω το GUI όπως εγώ θέλω και είμαι αντίθετος στις προσπάθειες που γίνονται να επιβληθεί κάτι, ας το αφήσουμε όμως αυτό γιατί είναι μια πονεμένη ιστορία και ας αρκεστούμε ότι το bash (και καλώς) είναι μια παγκόσμια γλώσσα.

Σκεφτείτε κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Το bash μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλώσσα προγραμματισμού! Τα κλικαρίσματα με το ποντίκι φυσικά όχι.

Ακόμα ένας λόγος για να χρησιμοποιήσει κάποιος γραμμή εντολών είναι η οικονομία πόρων. Το GUI ξοδεύει γαργαντουϊκούς πόρους για ένα σωρό γραφικά που πραγματικά δεν έχετε ανάγκη. Στην σημερινή εποχή τής αφθονίας συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε και να αγνοήσουμε την πραγματική οικονομία πόρων που προσφέρει η γραμμή εντολών.

Υπάρχουν βέβαια και λόγοι για να αποφύγετε το CLI. Το GUI μπορεί να είναι πιο αργός τρόπος για να κάνετε την δουλειά σας αλλά είναι συνήθως πιο ξεκούραστο και ασφαλέστερο για πολλές δουλειές. Για παράδειγμα συγκρίνετε την διαγραφή αρχείων στο CLI με το GUI. Στο CLI μπορείτε να διαγράψετε τα αρχεία που θέλετε με μια εντολή με τρόπο πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό από όττι στο GUI. Είναι όμως περισσότερο εύληπτο το GUI που επιλέγετε τι θέλετε να διαγραφεί και ακόμα και όταν τα διαγράφετε δεν χάνονται οριστικά αλλά πάνε πρώτα στον κάδο. Το GUI προσφέρει λοιπόν μαξιλαράκια για να προστατέψει τον χρήστη από τον εαυτό του. Στο CLI είστε εσείς και το μηχάνημα χωρίς προστατευτικά.

Πάντως όπως θα δείτε το CLI είναι κατά βάση απλό. Το πρόβλημά του δεν είναι ότι είναι δύσκολο. Το πρόβλημά του είναι ότι είναι αχανές. Δεν φαντάζεστε πόσο πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 08 Σεπ 2011, 15:01, έχει επεξεργασθεί 11 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Πρώτα βήματα

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:12

Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μπούμε στην γραμμή εντολών. Σχεδόν σε όλες τις διανομές λίνουξ αυτό μπορείτε να το κάνετε πατώντας Ctrl+Alt+F1 (και τα τρία πλήκτρα πατημένα ταυτόχρονα).Eπιστρέφετε στο γραφικό περιβάλλον με Alt+F7.
Spoiler: show
Στο ubuntu οι παραπάνω συνδυασμοί πιθανότατα θα λειτουργήσουν, διαφορετικά δοκιμάστε με τα υπόλοιπα πλήκτρα F, F1-F6 είναι γραμμή εντολών και F7 και πάνω γραφικό περιβάλλον συνήθως και όχι μόνο στο ubuntu.

Όταν πατήσετε Ctrl+Alt+F1 θα σάς ζητήσει λογικά να κάνετε login. Πρέπει να γράψετε το όνομα τού χρήστη και να πατήσετε Enter. Στην συνέχεια θα σάς ζητήσει το συνθηματικό σας (password). Προσοχή! Όταν γράφετε το συνθηματικό σας δεν εμφανίζεται τίποτα, ούτε καν αστεράκια. Πατάτε Enter και σε περίπτωση επιτυχίας θα πρέπει να δείτε τον προτροπέα (prompt) ο οποίος στο ubuntu συνήθως είναι το σύμβολο $. Δεν είναι το μοναδικό σύμβολο που χρησιμοποιείται ως προτροπέας. Επίσης χρησιμοποιείται το # (για να δηλώνει τα δικαιώματα υπερχρήστη) αλλά και το > (θα το θυμάστε από την DOS) και % και ενδεχομένως και άλλα.

Δεξιά τού προτροπέα βλέπετε τον δρομέα (κέρσορα) που αναβοσβήνει δείχνοντας την θέση που θα εμφανιστεί όττι πληκτρολογήσετε.
Αριστερά τού προτροπέα έχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Το τι μπορεί να γράφει είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. Στο ubuntu γράφει τον χρήστη που έχετε κάνει login μετά το σύμβολο @, μετά το όνομα τού υπολογιστή σας, μετά το σύμβολο : και μετά τον φάκελο που βρίσκεστε. Ο προσωπικός σας φάκελος συμβολίζεται με ~ (η περισπωμένη), μια χρήσιμη σύντμηση.

Η βασική λογική τής γραμμής εντολών κατά βάση είναι απλούστατη. Γράφετε το όνομα τού προγράμματος που θέλετε να τρέξει και μετά πατάτε Enter. Τόσο απλό! (από εδώ και πέρα δεν θα ξαναπώ πατήστε Enter)

Δοκιμάστε για παράδειγμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
date

Αυτό το πρόγραμμα σάς λέει την ημέρα και την ώρα. (αν εμφανιστούν μερικά τετραγωνάκια και ακατανόητα σύμβολα αυτό είναι γιατί κάποιοι είχαν την απίθανη ιδέα να μεταφράσουν την γραμμή εντολών στα ελληνικά)

Μπορείτε να δείτε και ένα ημερολόγιο με το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cal


Ήδη τρέξατε δυο προγράμματα σε γραμμή εντολών!
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 16 Σεπ 2012, 20:49, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

RTFM

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:12

Ένα από τα χαρακτηριστικά τού λίνουξ είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολλές εργασίες ταυτόχρονα καθώς και να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι πολλοί χρήστες. Υποθέτοντας ότι έχετε κάνει τα παραπάνω, πατήστε Ctrl+Alt+F2 αν είστε στο γραφικό περιβάλλον ή Alt+F2 αν βρίσκεστε ήδη στην γραμμή εντολών. Θα βρεθείτε πάλι σε CLI και θα σάς ξαναζητήσει να κάνετε λογκίν. Μπορείτε να κάνετε λογκίν με τον ίδιο ή διαφορετικό χρήστη. Κάντε λογκίν.

Στον προτροπέα δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
free


Αυτό το πρόγραμμα δίνει την ελεύθερη μνήμη τού υπολογιστή σας.
Την μετράει όμως σε KB. Καθώς ο υπολογιστής μας έχει μνήμη τής τάξεως τών GB, δεν είναι βολικό μέγεθος. Πώς μπορούμε να το πούμε αυτό στο free; Δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε το εγχειρίδιο (μάνουαλ) τού free. Το εγχειρίδιο ανοίγει με ένα άλλο πρόγραμμα το man. Αλλά σε αυτό θα πρέπει να μπει ως όρισμα το πρόγραμμα για το οποίο θέλετε να διαβάσετε.

δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
man free

Με τα βελάκια μπορείτε να κινηθείτε μέσα στο μάνουαλ.
Μπορείτε να δείτε ότι με την επιλογή (option) -m εμφανίζει τα μεγέθη σε MB.
Για να βγείτε από το εγχειρίδιο πατήστε q.

τρέξτε λοιπόν:
Κώδικας: Επιλογή όλων
free -m

Τώρα είναι πιο ευανάγνωστο!

ένα άλλο πρόγραμμα είναι το df. Αυτό σάς ενημερώνει για τούς δίσκους και την χωρητικότητά τους.
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -h

Η επιλογή -h είναι για να σάς τις εμφανίσει με ποιο ανθρώπινο τρόπο όπως μπορείτε να διαβάσετε στο μάνουαλ.

Οι επιλογές δίνονται μετά από μονή παύλα όταν το όνομά τους είναι μόνο ένα γράμμα ή από διπλή παύλα όταν είναι λέξεις. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές επιλογές τού ενός γράμματος μπορούμε να τις βάλουμε όλες μαζί. Δηλαδή
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -h -a
και
Κώδικας: Επιλογή όλων
df -ha
κάνουν την ίδια δουλειά

Spoiler: show
Ο κανόνας με την απλή και διπλή παύλα έχει μακρόχρονη παράδοση, ισχύει για όλες τις βασικές εντολές και είναι γενικότερα πολύ συνηθισμένος. Δεν είναι όμως απόλυτος παγκόσμιος νόμος. Για την σύνταξη τής κάθε εντολής συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό της.


Κάθε στιγμή με Alt+F1 μπορούμε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα όπου είχαμε τρέξει το date και το cal. Με κάθε άλλο F μέχρι το F6 (πάντα μαζί με το Alt) μπορούμε να πάμε σε νέα γραμμή εντολών. To F7 όπως είπαμε μάς επιστρέφει στο γραφικό περιβάλλον.
Με το clear μπορούμε να καθαρίσουμε την οθόνη, με το exit επιστρέφουμε εκεί που ζητάει λογκίν.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 10 Φεβ 2012, 12:38, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Το τερματικό στο γραφικό περιβάλλον

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:12

Βρισκόμαστε στην γραμμή εντολών με ctrl+alt+F1.

Επεξεργαστές κειμένου στην γραμμή εντολών υπάρχουν (για παράδειγμα το nano). Αλλά ας δοκιμάσουμε να τρέξουμε έναν που θέλει γραφικό περιβάλλον. πχ το gedit*. Τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit

Αυτό με αυτόν τον τρόπο θα αποτύχει. Επιστρέψτε στο γραφικό περιβάλλον.
* Αν χρησιμοποιείτε γραφικό περιβάλλον gnome είναι πρακτικά βέβαιο ότι υπάρχει το gedit αλλά αν είσαστε σε άλλο γραφικό περιβάλλον μπορεί να μην υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση αντί για το gedit χρησιμοποιήστε κάποιο πρόγραμμα τού γραφικού περιβάλλοντος που υπάρχει πχ στο KDE οι αντίστοιχοι κειμενογράφοι είναι το kwrite και το kate.


Αυτό που θέλουμε είναι να τρέξουμε το bash (την γραμμή εντολών) χωρίς να εγκαταλείψουμε το GUI. Για καλή μας τύχη υπάρχει ένα πρόγραμμα που κάνει αυτήν ακριβώς την δουλειά. Είναι το τερματικό (gnome-terminal) (στο KDE είναι το Konsole, στο XFCE το xfce-terminal). Αυτό είναι ένα πρόγραμμα τού γραφικού περιβάλλοντος (όπως και η πασιέντζα και τόσα άλλα) και μπορείτε να το βρείτε κάπου στις εφαρμογές σας. Πιθανόν να ισχύει και η συντόμευση Ctrl+Alt+t.
Spoiler: show
Αν έχετε δυσκολία να το βρείτε:
Σε unity ή gnome3 πατήστε το σούπερ και αναζητήστε τερματικό ή terminal
Σε gnome 2:
Applications menu -> Accessories -> Terminal
μενού Εφαρμογές → Βοηθήματα → Τερματικό
Σε KDE:
KMenu -> System -> Terminal Program (Konsole)
KMenu → Σύστημα → Τερματικό (Konsole)
Σε Xfce:
Applications menu -> System -> Terminal
μενού Εφαρμογές → Βοηθήματα → Τερματικό

ή πατήστε <Alt>+<F2> και δώστε: gnome-terminal ή konsole ή xfce-terminal αντιστοίχως.

Μπορείτε να ανοίξετε όσα τερματικά τραβάει η όρεξή σας. Στο τερματικό είστε κατευθείαν συνδεδεμένοι στον χρήστη σας (δεν χρειάζεται να κάνετε login). Και με το exit κλείνει το παράθυρο.
Επίσης από το τερματικό μπορούμε να τρέξουμε εφαρμογές τού GUI. Για παράδειγμα τώρα τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit

θα τρέξει κανονικά και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο τού gedit.

Παρατηρήστε ότι δεν επιστρέφετε στον προτροπέα. Περιμένει να τερματίσει το gedit. Αν θέλετε να συνεχίσετε με την γραμμή εντολών πρέπει είτε να κλείσετε το gedit, είτε να ανοίξετε ένα νέο τερματικό. (Υπάρχει και άλλη δυνατότητα θα την αναφέρω ίσως αργότερα).
Δεν είναι αναγκαίο όμως να κλείσετε το gedit από το παράθυρό του. Μπορείτε να το σταματήσετε από το τερματικό. Ο συνδυασμός Ctrl+c τερματίζει βίαια οποιαδήποτε εργασία περιμένετε στο τερματικό, στην προκειμένη το gedit.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ το καλά αυτό γιατί στο GUI έχετε συνηθίσει το ctrl+c να αντιγράφει κείμενο. Όταν χρησιμοποιείτε τερματικό πάντα να αντιγράφετε κείμενο με το ποντίκι αποκλειστικά και να μην χρησιμοποιείτε τον συνδυασμό ctrl+c γιατί κάνει άλλη δουλειά και συγκεκριμένα διακόπτει την όποια εργασία κάνει, όσο σημαντική και αν είναι!
Στο λίνουξ μάθετε να χρησιμοποιείτε το μεσαίο πλήκτρο τού ποντικιού για αντιγραφή επικόλληση! Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι απλώς υποκατάστατο αλλά πολύ καλύτερος τρόπος.

Μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα ελληνικά στο τερματικό βγαίνουν εντάξει.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 02 Σεπ 2011, 12:15, έχει επεξεργασθεί 7 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Αυτοσυμπλήρωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:13

Αυτήν την στιγμή στο τερματικό είμαστε στον προσωπικό μας φάκελο (θυμηθείτε συμβολίζεται και με την περισπωμένη που βλέπετε πριν τον προτροπέα)
Τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
pwd

Αυτό μάς δίνει τον φάκελο που βρισκόμαστε. Την πλήρη διαδρομή. Το σύμβολο / (σλας ή πλαγία) χρησιμοποιείται ως διαχωριστικό φακέλων. Στην DOS ήταν το \ (αντιπλαγία). Η πλαγία προϋπήρξε τής αντιπλαγίας ως διαχωριστικό φακέλων και είναι το διαχωριστικό που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο. Μόνο η παντοκρατορία τής DOS και τών ms windows την κάνει να φαίνεται παράξενη στούς παλιούς. Υποθέτω ότι στούς νεωτέρους για τούς οποίους το διαδίκτυο είναι σημαντικότερο δεν θα κάνει καμμία εντύπωση.

Ας δημιουργήσουμε όμως έναν νέο φάκελο, αυτό γίνεται με την mkdir
τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir playground

Αν όλα πάνε καλά θα κάνει σιωπηλά αυτό που ζητήσαμε και θα μάς επιστρέψει τον προτροπέα. Οποιαδήποτε άλλη αντίδραση είναι για να αναφέρει σφάλμα.
Για να δείτε τα περιεχόμενα τού φακέλου που είστε, τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ls


Για να αλλάξουμε φάκελο χρησιμοποιούμε την cd, πχ για να μπούμε στο playground που μόλις δημιουργήσαμε τρέχουμε: (μην το γράψετε πριν διαβάσετε το παρακάτω)
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd playground

Εδώ είναι ευκαιρία να δείτε ένα θαυμαστό χαρακτηριστικό τής γραμμής εντολών. Όταν θα έχετε γράψει το cd p αντί να συνεχίσετε να γράφετε πατήστε το πλήκτρο <Tab>. Καθώς πιθανότατα δεν έχετε άλλο φάκελο που ξεκινάει από p ο υπολογιστής θα συμπληρώσει αυτόματα όλην την λέξη! θα εμφανιστεί στο τέλος και το σύμβολο /. Δεν έχει σημασία αν τρέξετε cd playground ή cd playground/, το ίδιο κάνει.
Η παλιά DOS δεν είχε αυτοσυμπλήρωση (autocomplete) και πραγματικά αν έχετε ποτέ δουλέψει σε γραμμή εντολών χωρίς αυτοσυμπλήρωση θα πάθετε πλάκα. Η αυτοσυμπλήρωση δεν είναι ένα τετριμμένο εργαλείο αλλά έχει σχεδιαστεί πολύ έξυπνα. Αν πχ υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στο πρώτο πάτημα δεν θα κάνει τίποτα αφήνοντάς σας να συμπληρώσετε, αλλά το δεύτερο πάτημα θα το εκλάβει σαν ερώτηση και θα σάς υποδείξει τις επιλογές σας. Ακόμα αν υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές αλλά όλες έχουν κοινά γράμματα μέχρις ενός σημείου θα σάς συμπληρώσει μέχρι εκεί. Αν οι επιλογές είναι πάρα πολλές θα σάς ρωτήσει πριν τις τυπώσει στην οθόνη.

Τώρα αντί για την περισπωμένη ~ (που συμβολίζει τον προσωπικό σας φάκελο) πριν τον προτροπέα γράφει ~/playground που είναι ο φάκελος που βρισκόσαστε τώρα.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 08 Φεβ 2012, 08:51, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Το ιστορικό

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:13

Τώρα βρισκόμαστε στον φάκελο ~/playground.
Ένα άλλο καταπληκτικό χαρακτηριστικό τού λίνουξ είναι ότι θυμάται τι εντολές έχετε τρέξει στο παρελθόν!
Όταν είστε στον προτροπέα έχετε πρόσβαση στο ιστορικό απλούστατα πατώντας το πάνω βελάκι. Πατήστε το μια φορά και θα δείτε το cd playground/ που τρέξατε πριν. Πατήστε το άλλη μια φορά και θα δείτε το mkdir playground. Με το πάνω και κάτω βελάκι μπορείτε δηλαδή να πλοηγείστε στο ιστορικό τών εντολών που έχετε δώσει και να τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Στο mkdir playground χωρίστε τις λέξεις play και ground και δώστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkdir play ground

Όπως θα διαπιστώσετε (πχ με την ls ) δεν δημιουργήσατε έναν φάκελο play ground αλλά το κενό θεωρήθηκε διαχωριστικό ορισμάτων και δημιουργήσατε δύο φακέλους, τον ground και τον play.

Αργότερα πιθανότατα θα δούμε πώς να χειριστούμε το κενό σαν σύμβολο, αλλά γενικά να έχετε στον νού σας ότι τα προβληματικά σύμβολα πρέπει να αποφεύγονται. Προβληματικά σύμβολα είναι το κενό, το $, το &, το ! και άλλα καθώς και οι ελληνικοί χαρακτήρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε. Αλλά η χρήση τούς ενέχει προβλήματα. Για τον διαχωρισμό τών λέξεων έχει καθιερωθεί η κάτω παύλα _ η οποία είναι μια χαρά σύμβολο.

Έχοντας συμβουλέψει να αποφύγετε προβληματικά σύμβολα επανορθώνω μερικώς λέγοντας ότι μέσα σε φακέλους που βρίσκονται αποκλειστικά έγγραφα, εικόνες, βίντεο και όχι για παράδειγμα αρχεία συστήματος και προγράμματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σύμβολο συμπεριλαμβανομένων και τών ελληνικών φυσικά για ονόματα αρχείων και φακέλων.

Το μόνο πραγματικά απαγορευμένο σύμβολο είναι το σλας /.

Τα πεζά διακρίνονται σαφώς από τα κεφαλαία. Δηλαδή Dog, dog και DOG είναι ξεκάθαρα διαφορετικά ονόματα. (Σε αντίθεση με άλλα συστήματα)

Αρχεία και φάκελοι που το όνομά τους αρχίζει με τελεία . δεν εμφανίζονται (είναι κρυφά)

Το λίνουξ (σε αντίθεση με άλλα συστήματα) δεν ενδιαφέρεται για τις καταλήξεις τών αρχείων. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία τής χρήσης τής τελείας εκτός που αν μπει στην αρχή τα κάνει κρυφά και επίσης τα ονόματα . και .. που είναι πιασμένα και συγκεκριμένα συμβολίζουν τον παρόντα και τον γονικό φάκελο.

Έτσι αν τρέξετε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd .

θα παραμείνετε στον ίδιο φάκελο. Το σκέτο cd όμως δεν σάς αφήνει στον παρόντα φάκελο. Σάς πηγαίνει πάντα στον προσωπικό σας φάκελο!

Αν είστε στον playground, ο γονικός είναι ο προσωπικός σας φάκελος. Τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ..

Τώρα είστε πίσω στον προσωπικό σας φάκελο.
Τώρα τρέξτε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ls playground

Ελπίζω να θυμηθήκατε την την αυτοσυμπλήρωση.
Αυτό σάς δείχνει τα περιεχόμενα τού playground.

Επιστρέφοντας στο θέμα τών "καλών" συμβόλων, θεωρήστε σαν καλά σύμβολα: τα πεζά αγγλικά, τα κεφαλαία αγγλικά, τούς αριθμούς, την κάτω παύλα, την κανονική παύλα και την τελεία.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 23 Σεπ 2012, 04:34, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Εισαγωγή - Κεφάλαιο πρώτο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:13

δεύτερο μέρος
για μερικές στοιχειώδης γνώσεις τού bash.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 13 Σεπ 2012, 18:51, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Εισαγωγή - Κεφάλαιο πρώτο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:13

pros έγραψε:Πολύ καλή προσπάθεια με ευχάριστη μορφή που παρακινεί κάποιον να δοκιμάσει!

lucinos έγραψε:Αυτό το πρόγραμμα σάς λέει την ημέρα και την ώρα. (αν εμφανιστούν μερικά τετραγωνάκια και ακατανόητα σύμβολα αυτό είναι γιατί κάποιοι είχαν την απίθανη ιδέα να μεταφράσουν την γραμμή εντολών στα ελληνικά)

lucinos έγραψε:Μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα ελληνικά στο τερματικό βγαίνουν εντάξει.


Τα ελληνικά παίζουν μια χαρά και στην γραμμή εντολών!
Δοκίμασε να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις...
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dpkg-reconfigure console-setup
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 30 Αύγ 2011, 22:45, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Εισαγωγή - Κεφάλαιο πρώτο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:14

Απαντάτε ελεύθερα στο νήμα! Τώρα που συμμάζεψα τα ποστ ώστε να εμφανίζονται μόνος στην πρώτη σελίδα οι απαντήσεις δεν παρεμβάλλονται!
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 31 Αύγ 2011, 15:24, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Re: Εισαγωγή - Κεφάλαιο πρώτο

Δημοσίευσηαπό lucinos » 30 Αύγ 2011, 21:14

...
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: 12 Δεκ 2010, 22:04
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Μαθήματα Τερματικού