Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμίας

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμίας

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 07 Σεπ 2011, 17:34

Η ανάπτυξη της διανομής bodhi Linux έχει πλέον σταματήσει όπως ανακοίνωσε ο Jeff Hoogland (project leader) στο προσωπικό του blog.
(http://jeffhoogland.blogspot.no/2014/09/stepping-down-from-bodhi-linux-lead.html)





Κάθε οδηγός (όπως αυτός) αλλά και κάθε θέμα, υπάρχει η δυνατότητα να προστίθεται στα αγαπημένα σας θέματα του λογαριασμού σας στο forum, ώστε ή να ανατρέχετε εύκολα σε αυτό ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι στους σελιδοδείκτες του browser σας, ή να το βρίσκετε αμέσως για να το προτείνετε σε κάποιον άλλο χρήστη. Δείτε εδώ πως μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο.


Γενικά

Αν και η παρούσα κοινότητα είναι η Ελληνική κοινότητα Ubuntu και η παρουσίαση μιας άλλης διανομής φαντάζει “παράταιρη”, θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την περίπτωση της διανομής Bodhi linux. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη διανομή δεν είναι απλά Debian-based όπως και το Ubuntu, αλλά Ubuntu-based. Οπότε, ελλείψει της παρουσίας κοινότητας Bodhi linux στην Ελλάδα, μάλλον η Ελληνική κοινότητα της μητρικής διανομής είναι η αρμοδιοτέρα για την φιλοξενία του Bodhi Linux.

Η κεντρική σελίδα της διανομής είναι η http://bodhilinux.com και αν γνωρίζετε Αγγλικά μπορείτε να την επισκεφτείτε και να πάρετε πολλές πληροφορίες γι αυτήν,καθώς επίσης και να κατεβάσετε την .iso εικόνα της .

Από τη νέα έκδοση 2.0 του Bodhi Linux, υπάρχει και η επιλογή της .iso εικόνας 64bit αρχιτεκτονικής.



Συνοπτικά, η διανομή είναι χτισμένη με βάση το minimal CD της τρέχουσας έκδοσης του Ubuntu LTS, χρησιμοποιώντας όμως κυρίως τα εργαλεία του Lubuntu (LXDE) και όχι του συνηθισμένου Ubuntu με Gnome περιβάλλον.

Η πρώτη έκδοση του Bodhi Linux (εκδόσεις 1.0 εώς και 1.4.0) βασίζeται στην 10.04 LTS έκδοση του Ubuntu. Οι δεύτερη έκδοση του Bodhi Linux (εκδόσεις 2.x) έχουν ως βάση την 12.04 LTS έκδοση του Ubuntu. Το Bodhi Linux έχει ως βάση τις LTS εκδόσεις του Ubuntu ώστε να εκμεταλλεύεται τη σταθερότητα που αυτές προσφέρουν.


Αυτό έχει σαν σκοπό την δημιουργία μιας ελαφρύτερης έκδοσης που θα τρέχει ικανοποιητικά και σε πιο αδύναμους υπολογιστές με λιγότερη διαθέσιμη μνήμη (απαιτήσεις του Bodhi Linux σε hardware ). Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης σε πιο σύγχρονα μηχανήματα. Η κύρια διαφορά του με τις υπόλοιπες εκδόσεις του Ubuntu που ήδη γνωρίζουμε (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu και Lubuntu) είναι το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί.
Υπεύθυνος γι αυτό είναι ο Enlightenment 17 window manager. Είναι ένας X window manager με χαρακτηριστικό την modular σχεδίασή του, την μικρή απαίτηση πόρων συστήματος, αλλά παράλληλα και τις μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης της εμφάνισής του. Είναι ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται στα οπτικά εφέ στο λειτουργικό σύστημα, αλλά είτε το μηχάνημα που χρησιμοποιούν είναι δύσκολο να σηκώσει το βάρος των compiz (Unity), mutter (Gnome) ή και Plasma (KDE), είτε απλά δεν θέλουν να αφιερώσουν πολλούς πόρους του συστήματός τους.
Ο Enlightenment 17 δεν είναι όμως μόνο ένας X window manager , αλλά συνοδεύεται και από ένα σύνολο βιβλιοθηκών (EFL libraries) το οποίο επιτρέπει την δημιουργία εγγενών (native) εφαρμογών, κατά τον ίδιο τρόπο που το Gnome χρησιμοποιεί τις Gtk εφαρμογές και το KDE τις Qt εφαρμογές αντίστοιχα.

Πρώτη επαφή


Κατά την εκκίνηση με το Live CD ή το Live USB, θα εμφανιστούν κάποια παράθυρα που θα σας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξετε το προφίλ που θέλετε για τον Ε17 (πόσα εφέ θέλετε δηλαδή) και το θέμα της διανομής. Δηλαδή, από την πρώτη στιγμή η διανομή κάνει εμφανή την προσοχή της στο θέμα «προσωπική προσαρμογή του desktop». Αν δεν σας αρέσουν οι επιλογές σας τελικά μην στενοχωρηθείτε, είναι πολύ εύκολο να τις αλλάξετε μετά μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού.
Αυτό που θα παρατηρήσετε σίγουρα, είναι το ότι δεν υπάρχει το δεξί κλικ. Γενικότερα, για τον Enlightenment 17 ισχύει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός αριστερού και δεξιού κλικ. Αντίθετα, το κεντρικό μενού εμφανίζεται με αριστερό κλικ σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας. Από εκεί μπορείτε να διαχειρίζεστε όλες τις λειτουργίες και εφαρμογές. Το κεντρικό μενού εμφανίζεται επίσης με την συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl+Alt+M.

Από την έκδοση 1.4 και μετά, υπάρχει και η επιλογή "Boot into memory" που θα βρείτε στο Live CD.
Αυτή η επιλογή φορτώνει ολόκληρο το λειτουργικό στη μνήμη του συστήματος. Αυτό καθυστερεί την εκκίνηση του Live CD, αλλά κάνει πολύ ταχύτερη την εκτέλεση των εφαρμογών. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το CD και να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό με άλλο δίσκο αν θέλετε.
Αυτή η λειτουργία απαιτεί τουλάχιστον 512MB μνήμης RAM.
Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα αν θέλετε να μην φορτωθεί το λειτουργικό στη μνήμη και να διαβάζεται από το δίσκο.



Εγκατάσταση


Από το περιβάλλον του live-cd ή του live-usb επιλέξτε την λειτουργία “Install release”, για να μπείτε στον εγκαταστάτη. Ο εγκαταστάτης είναι αυτός του Ubuntu, οπότε θα βρεθείτε σε γνώριμο περιβάλλον.
Αν είναι η πρώτη εγκατάσταση linux που κάνετε, ισχύουν όσα μπορείτε να διαβάσετε στους οδηγούς που ήδη υπάρχουν σε αυτό το forum.
Γενικά, για την εγκατάσταση του Bodhi Linux ισχύει ακριβώς ότι ισχύει και για την εγκατάσταση του Ubuntu

Πρώτη εκκίνηση


Spoiler: show

Ισχύει για την έκδοση 1.x του Bodhi Linux


Κατά την επιλογή του λειτουργικού από το μενού του grub, θα παρατηρήσετε την πρώτη διαφορά σε σχέση με το Ubuntu 10.04 LTS. Ο πυρήνας της διανομής δεν είναι ο default για την 10.04 LTS 2.6.32, αλλά ο 3.0.09. Αυτό οφείλεται στην ομάδα εξέλιξης της διανομής και μάλλον έχει σαν στόχο την υποστήριξη πιο σύγχρονου hardware. Για όσους αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα διαχείρισης ενέργειας στους φορητούς υπολογιστές, στα αποθετήρια της διανομής υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης του 2.6.32. Βέβαια, μιλάμε ουσιαστικά για μια Ubuntu διανομή, οπότε μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιον πιο καινούριο πυρήνα αν θέλουμε, ακριβώς όπως θα κάναμε και στο Ubuntu.


Θα παρατηρήσετε πως κατά το Login δεν υπάρχει το παράθυρο επιλογής του χρήστη μας. Έτσι, πληκτρολογούμε 2 φορές. Μία φορά το όνομα του χρήστη και μία φορά το password μας.
Υπεύθυνος γι αυτό είναι ο LXDM, ο Display Manager που χρησιμοποιεί το LXDE. Μπορούμε αν θέλουμε να ρυθμίσουμε την αυτόματη είσοδό μας στο λειτουργικό μέσω της εφαρμογής LXDM AutoLogin Configuration που είναι προ εγκαταστημένη, ή ακόμα και να αντικαταστήσουμε τον LXDM με κάποιον άλλο Display Manager όπως τον GDM, τον Display Manager του Gnome ή τον Lightdm του Ubuntu.

Για τους πολύ σκληροπυρηνικούς που θέλουν να εξοικονομήσουν και το τελευταίο δευτερόλεπτο Boot time στο σύστημά τους (αν και το Bodhi Linux δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο), γίνεται ακόμα και να καταργηθεί ο Display Manager με τη χρήση του NODM (NO Display Manager). Οδηγίες από τον Jeff Hoogland (επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης της διανομής και ιδρυτής της) στον σύνδεσμο: Get right to X with No Display Manager.



Φυσικά, θα επανεμφανιστούν τα παράθυρα επιλογής λειτουργίας γραφικού περιβάλλοντος όπως και με το live-cd ή το live-usb, αλλά για τελευταία φορά. Αν αργότερα θελήσουμε να αλλάξουμε κάτι, θα πρέπει από εδώ και πέρα να το κάνουμε μετά την σύνδεσή μας μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού.


Εφαρμογές


Λόγω του ότι το Bodhi στηρίζεται στα εργαλεία που παρέχονται από το Lubuntu και όχι από το συνηθισμένο Ubuntu με Gnome, έχει κάποιες διαφορές στις προ εγκατεστημένες εφαρμογές. Οι κυριότερες είναι οι εξής:
- Ο προ εγκαταστημένος browser Midori, χρησιμοποιεί την μηχανή WebKit και είναι ελαφρύς και ταχύτατος (ίσως γρηγορότερος και από τους Chrome-Chromium), χωρίς όμως να έχει τις δυνατότητες παραμετροποίησης του Mozilla Firefox για παράδειγμα. Κάποιος καλομαθημένος (σαν εμένα) στα άπειρα add-ons και extensions, πιθανά θα θελήσει να εγκαταστήσει και κάποιον (ή κάποιους) ακόμα περιηγητές.
- Τον ρόλο του επεξεργαστή κειμένου στην θέση του gedit (kate για KDE) έχει ο Leafpad. Πολύ εύχρηστη και απλή εφαρμογή. Ίσως αν χρησιμοποιείτε εντατικά τον κειμενογράφο, να σας λείψουν κάποιες προχωρημένες λειτουργίες των άλλων δύο κειμενογράφων. Για απλή συγγραφή κειμένου και επεξεργασία αρχείων συστήματος, δεν θα σας λείψει τίποτα.
- Την θέση του Nautilus (ή του Dolphin για KDE) έχει ο PCManFM. Ελαφρύς και ταχύτατος, χωρίς τα πολλά πρόσθετα scripts προσαρμογής του Nautilus, αλλά με ενσωματωμένες ευκολίες όπως «Άνοιγμα ως διαχειριστής» και Άνοιγμα στο τερματικό».

- Lxterminal αντί του gnome-terminal ( konsole στο KDE ) για εφαρμογή τερματικού. Η μόνη εφαρμογή που δεν μπόρεσα να συνηθίσω και αναγκάστηκα να εγκαταστήσω το gnome-terminal, καθώς έλειπε η (βασική για μένα) λειτουργία όπου μπορείς να ρίξεις ένα αρχείο ή φάκελο μέσα στο τερματικό και να εμφανιστεί η πλήρη ονομασία του μαζί με την διαδρομή του.

Για την έκδοση 2.0 του Bodhi Linux, τη θέση του Lxterminal έχει πάρει η εφαρμογή Terminology. Είναι μια νέα εφαρμογή τερματικού η οποία βασίζεται στις βιβλιοθήκες του Ε17 και παρ' ότι είναι νέα εφαρμογή, είναι αρκετά εύχρηστη.




Μια διαφορά για την οποία όμως είναι υπεύθυνη αυτή την φορά η ομάδα ανάπτυξης της διανομής και όχι τα εργαλεία του Lubuntu (LXDE), είναι η επιλογή στο κεντρικό μενού “Bodhi linux”-”Add software” αντί του κέντρου λογισμικού Ubuntu. Φυσικά, το παλιό καλό Synaptic παραμένει.
Το Bodhi linux AppCenter είναι ένα πλήρες κέντρο εφαρμογών με εφαρμογές που δίνουν βάση είτε στην πληρότητα παραμέτρων (Nikhila Application Set), είτε στην μικρή κατανάλωση πόρων συστήματος (Pratibha Application Set). Ανάμεσά τους θα βρείτε πολλές ήδη γνωστές όπως οι Gimp, Vlc, Thunderbird και άλλες. Οι εκδόσεις των εφαρμογών του Bodhi linux AppCenter είναι μεταγενέστερες από αυτές του Ubuntu 10.04 LTS και πακετάρονται από την ομάδα ανάπτυξης της διανομής.
Δύο από αυτές που προτείνω, είναι οι ePhoto και ePDFView. Είναι και οι δύο πανάλαφρες και εγώ τουλάχιστον δεν έχω διαπιστώσει να υστερούν σε τίποτα από τις αντίστοιχες eog (eye of gnome) και evince αντίστοιχα, ενώ η ePhoto βασίζεται στις βιβλιοθήκες του Ε17 και είναι native εφαρμογή του Enlightenment.
Όποια εφαρμογή θελήσετε και δεν την βρείτε στο Bodhi linux AppCenter, μπορείτε να την βρείτε στο Synaptic. Φυσικά, επειδή στο κάτω κάτω η διανομή είναι Ubuntu, αν κάτι δεν υπάρχει, μπορείτε να προσθέσετε το αποθετήριό της όπως ακριβώς και στο Ubuntu και να την εγκαταστήσετε. Κανένα από τα αποθετήρια που έχω προσθέσει δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Από την έκδοση 1.2.0 stable και μετά, έχει προστεθεί από το Development team της διανομής και το αποθετήριο GETDEB για περισσότερες επιλογές πακέτων. Αν παρ' όλα αυτά υπάρχει κάτι που δεν βρίσκετε, υπάρχει και η δυνατότητα να πακεταριστεί από την ομάδα ανάπτυξης και να συμπεριληφθεί στα αποθετήρια της διανομής, αρκεί να το ζητήσετε στο σχετικό topic του Αγγλόφωνου Forum.



Spoiler: show

Ισχύει για την έκδοση 1.0 του Bodhi Linux:


Προσθέτουμε αποθετήρια της 10.04 lucid lynx έκδοσης αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς στο Αγγλόφωνο forum της διανομής, πολλές φορές δίνονται οδηγίες για την πρόσθεση αποθετηρίων μεταγενέστερων εκδόσεων (έχω προσέξει πρόταση για πρόσθεση αποθετηρίου μέχρι και της 11.04 Natty), εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το Bodhi Linux είναι ουσιαστικά μία semi-rolling διανομή μεταξύ των LTS εκδόσεων του Ubuntu.


Το Bodhi linux AppCenter για την εγκατάσταση πακέτων έχει τις επιλογές "Download" και "Install now" . Η "Install now" , χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη "apt-url" λειτουργία των Midori και Firefox. Αν είστε λάτρης των Chrome-Chromium ή του Opera, η λειτουργία "Install now" δεν υποστηρίζεται και θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα πακέτα αφού πρώτα τα κατεβάσετε με την λειτουργία "Download".



Πρώτες ρυθμίσεις


Όπως θα σας ειδοποιήσει και το Bodhi linux software center την πρώτη φορά που θα πάτε να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει για να ανανεωθούν-ενεργοποιηθούν όλα τα αποθετήρια να δώσετε στο τερματικό την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update

Οπότε, είναι καλό να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε.
Μια βασικότατη έλλειψη (παράλειψη;) της διανομής, είναι η απουσία του διαχειριστή ενημερώσεων (update-manager) από τις προ εγκατεστημένες εφαρμογές.
Προσθέστε τον από το Synaptic ή με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install update-manager

**Ακόμα καλύτερη δουλειά από τον Update manager κάνει η εφαρμογή 2clickUpdateCore του «δικού μας» Salih Emin (και στο Launchpad), η οποία εκτελείται μέσω τερματικού. Προτιμήστε την από αυτή με το γραφικό περιβάλλον, η οποία είναι σχεδιασμένη για το Gnome. Την χρησιμοποιώ καιρό, δουλεύει τέλεια και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Πατώντας πάνω στο Link μπορείτε να την εγκαταστήσετε. Ευχαριστούμε Salih!



Ελληνικά

Από την έκδοση 1.2.1 stable και μετά, τα παρακάτω βήματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Αν εγκαταστήσουμε την διανομή στα Ελληνικά, θα έχουμε κανονικά την Ελληνική γλώσσα στο σύστημά μας όπως και στο Ubuntu, ενώ και η εναλλαγή του πληκτρολογίου θα ρυθμιστεί αυτόματα στον συνδυασμό Alt+Shift.


H διανομή Bodhi linux έχει την δυνατότητα εγκατάστασης διαφόρων γλωσσικών πακέτων από το Bodhi linux AppCenter, δυστυχώς όμως τα Ελληνικά δεν είναι ένα από αυτά. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε (είτε από το Synaptic είτε από το τερματικό) τα πακέτα language-pack-el, language-pack-el-base, language-support-el, language-support-fonts-el, language-support-writing-el και language-support-translations-el.
Αν προτιμάτε (όπως εγώ) το τερματικό γι αυτές τις δουλειές, η εντολή είναι:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install language-pack-el language-pack-el-base language-support-el language-support-writing-el language-support-translations-el

Μετά θα πρέπει να αλλάξουμε (αν θέλουμε βέβαια) την γλώσσα συστήματος. Αυτό γίνεται αφού ανοίξουμε το κεντρικό μενού και πάμε διαδοχικά “Settings-Modules-settings”, τσεκάρουμε το module “language”. Μετά, ανοίγουμε ξανά το κεντρικό μενού και πάμε διαδοχικά “Settings-All-Language-Language settings” και ρυθμίζουμε την επιθυμητή γλώσσα για το λειτουργικό.
Για να μπορέσουμε να γράψουμε Ελληνικά με τον κλασσικό συνδυασμό Alt+Shift, θα πρέπει να προσθέσουμε στο τέλος του κρυφού αρχείου .bashrc που βρίσκεται στον προσωπικό μας φάκελο (~/.bashrc) την γραμμή εντολών
Κώδικας: Επιλογή όλων
setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

Αυτό το κάνουμε με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
gksudo leafpad ~/.bashrc

Για όσους θέλουν, στο Bodhi linux AppCenter υπάρχει και η εφαρμογή lxkeymap η οποία εναλλάσσει το πληκτρολόγιο μέσω ενός παραθύρου με γραφικό περιβάλλον.
Αν κάποια στιγμή “κολλήσει” η συντόμευση και δεν εναλλάσσεται το πληκτρολόγιο, δίνουμε από το τερματικό την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dpkg-reconfigure locales


Συντομεύσεις πληκτρολογίου


Από προεπιλογή, το Bodhi linux έχει ενεργοποιημένες πολύ λίγες συντομεύσεις πληκτρολογίου. Αυτές περιλαμβάνουν τις:
Alt + left click – Μετακίνηση ενός παραθύρου
Ctrl+Alt + X – Κλείσιμο ενός παραθύρου (όχι Alt+F4 όπως συνήθως)
Ctrl+Alt + Βελάκι – Μετακίνηση στην επιφάνεια εργασίας προς την κατεύθυνση που δείχνει το βελάκι .
Ctrl+Alt + M – Εμφάνιση κεντρικού μενού
Shift + F10 – Κατακόρυφη μεγιστοποίηση παραθύρου
Alt+Shift + F10 – Οριζόντια μεγιστοποίηση παραθύρου
Alt+Tab – Εναλλαγή παραθύρων στην ίδια επιφάνεια εργασίας .

Αυτές φυσικά είναι ελλιπείς. Είναι όμως πολύ εύκολο να προσθέσουμε και άλλες. Για να δούμε την διαδικασία, θα προσθέσουμε τον έλεγχο της έντασης του ήχου από τα σχετικά πλήκτρα (ναι, ούτε καν αυτό δεν υπάρχει !!!).
Πάμε λοιπόν να ανοίξουμε το κεντρικό μενού και επιλέγουμε με την σειρά “Ρυθμίσεις – όλα - είσοδος – Keys”. Ελληνικά πλέον, αλλά δυστυχώς ο Ε17 δεν έχει μεταφραστεί πλήρως. Πατώντας στο “Keys”, εμφανίζεται το παράθυρο δημιουργίας συντομεύσεων. Αριστερά φαίνονται οι επιλογές συντομεύσεων, στις οποίες βέβαια μπορούμε να προσθέσουμε και τις δικές μας, ενώ δεξιά οι προς ανάθεση λειτουργίες. Πατάμε αριστερά λοιπόν στην “Προσθήκη συνδυασμού” και μας ζητείται ο συνδυασμός που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για την συντόμευση. Στην προκειμένη περίπτωση, ας πατήσουμε το πλήκτρο που χαμηλώνει την ένταση. Θα δούμε ότι αναγνωρίζεται ως “XF86AudioLowerVolume”. Έπειτα, πάμε στο δεξί μέρος του παραθύρου και στην επικεφαλίδα “Mixer”, επιλέγουμε την λειτουργία “Decrease Volume” και πατάμε “Εφαρμογή”.

Με την ίδια διαδικασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε όσες και όποιες ακόμα συντομεύσεις πληκτρολογίου θέλουμε. Συντομεύσεις πληκτρολογίου μας δίνει την δυνατότητα ο Ε17 να δημιουργήσουμε και από το μενού διαλόγου του παραθύρου μιας εφαρμογής (δηλαδή πάνω, απέναντι από τα χ,._), αλλά είναι προτιμότερο να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο.


Προσαρμογή του Enlightenment 17 στα μέτρα μας


Πιστεύω ότι μέχρι τώρα έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι η φιλοσοφία του Enlightenment 17 αλλά και του Bodhi linux γενικότερα, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες default λειτουργίες, ώστε ο χρήστης να εγκαθιστά και να ενεργοποιεί αυτές που χρειάζεται με τον τρόπο που αυτός τις χρειάζεται.

Όσον αφορά την εμφάνιση του desktop, μια επίσκεψη στο artwork του Bodhi linux team μας δείχνει τα θέματα, λογότυπα, wallpapers και λοιπά eye candy stuff της διανομής. Μια ματιά επίσης στα Desktop of the week φανερώνει τις δυνατότητες του Ε17. Καθώς εγώ είμαι οπαδός του ρητού «το απλό είναι καλύτερο», δεν έχω εξερευνήσει σε βάθος αυτές τις δυνατότητες οπότε δεν μπορώ να καθοδηγήσω με ακρίβεια, είναι όμως σίγουρο ότι με λίγη ενασχόληση μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλες αλλαγές.

Όσον αφορά όμως την προσαρμογή της λειτουργίας του, η κεντρική ιδέα είναι ότι ο Ε17 βασίζεται σε βασικά προγράμματα τα οποία ονομάζονται modules ή αρθρώματα. Αυτά, ελέγχουν βασικές λειτουργίες του συστήματος και ελάχιστα είναι σε λειτουργία ως προεπιλογή. Μπορούμε όμως όποια λειτουργία ελέγχει κάποιο άρθρωμα, να την ενεργοποιούμε αφού υπάρχει ήδη στο σύστημα. Αν κάποιο module μας λείπει και θεωρούμε ότι μας χρειάζεται, μπορούμε να το αναζητήσουμε στον ιστότοπο της διανομής (http://www.bodhilinux.com/e17guide/e17guideEN/modules.html) και να το εγκαταστήσουμε από το Bodhi linux AppCenter ή από το Synaptic.
Μια ενδεικτική αναφορά στα modules και τις λειτουργίες τους θα βρείτε εδώ:(http://www.bodhilinux.com/e17guide/e17guideEN/module_reference.html).
Έναν ολοκληρωμένο οδηγό χρήσης του Enlightenment 17 (στα Αγγλικά) μπορείτε να βρείτε εδώ: The Bodhi Guide to Enlightenment.


Τα Docks του Ε17 ονομάζονται ράφια (shelves) και μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα θέλουμε, να τα τοποθετήσουμε σε όποια μεριά θέλουμε και να διαμορφώσουμε την εμφάνιση και το περιεχόμενό τους. Είναι native (εγγενή) modules του Ε17 και είναι το αντίστοιχο της μπάρας εφαρμογών όπως αυτή υπήρχε στο Gnome panel του Gnome 2 με μεγαλύτερο όμως περιθώριο παραμετροποίησης λειτουργιών και εμφάνισης.
Σε αυτά τοποθετούμε τα λεγόμενα Gadgets, τα οποία είναι η υλοποίηση σε εντολές των δυνατοτήτων που παρέχουν τα modules.
Κάποια gadgets για παράδειγμα είναι το ρολόΪ, το ημερολόγιο, το κουμπί του κεντρικού μενού, το ibar (καμμία σχέση με την Apple, είναι ο χώρος που φιλοξενεί τα εικονίδια των εφαρμογών) αλλά και άλλα.
Φυσικά, μας δίνεται η δυνατότητα όποια από αυτά τα στοιχεία θέλουμε να τα προσθέσουμε και στην επιφάνεια εργασίας, ή ακόμα και σε κάποιες από τις επιφάνειες εργασίας.


Για τις ελάχιστες φορές που κάτι στο γραφικό περιβάλλον θα χαλάσει, η εντολή επανεκκίνησης του Ε17 (αντίστοιχη του compiz --replace και του unity --reset) είναι η “Κεντρικό μενού-Enlightenment-επανέναρξη” και διαρκεί μόλις 1 δευτερόλεπτο. Μάλλον όμως δεν θα αντιμετωπίσετε πολλές φορές αυτό το φαινόμενο, καθώς το περιβάλλον είναι σταθερότατο αν και με αρκετή λιγότερη εξέλιξη από τα περισσότερο γνωστά «μεγάλα» περιβάλλοντα Gnome και KDE.



Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσετε που δεν αφορά άμεσα το γραφικό περιβάλλον (σύνδεση στο δίκτυο, προσαρτήσεις, οδηγοί καρτών κ.α.), μπορείτε απλά να παραβλέψετε ότι η διανομή ονομάζεται Bodhi linux και να εφαρμόσετε τους οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων για το Ubuntu.
Τους φίλους της ευκολίας των ρυθμίσεων με την εφαρμογή Ubuntu Τweak θα τους στενοχωρήσω ελαφρώς, καθώς αυτή δεν χρησιμεύει πλέον όσο στο Ubuntu με Gnome περιβάλλον. Βέβαια, εξακολουθεί να είναι μία χρήσιμη εφαρμογή, αλλά προσφέρει πλέον λιγότερες λειτουργίες καθώς δεν γίνεται να ρυθμίσει θέματα που αφορούν την εμφάνιση.

Πρόσθετοι οδηγοί για το Bodhi Linux που υπάρχουν μέσα στο Forum:

- Οδηγός για την εμφάνιση keyboard layout indicator με σημαίες για ένδειξη από τον joe iwannou



Άλλες παρουσιάσεις και άρθρα στο Internet:
Linux inside - http://www.linuxinside.gr/forum/bodhi-linux-017
Osarena.net - http://osarena.net/2011/09/nea-ekdosi-g ... linux.html
Osarena.net - http://osarena.net/2011/06/dianomi-tou- ... -spai.html
Osarena.net - http://osarena.net/2011/05/bodhi-linux- ... overo.html
Osarena.net - http://osarena.net/2011/03/bodhi-linux- ... o-tou.html
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Bodhi_Linux
DistroWatch - http://distrowatch.com/table.php?distribution=bodhi

Πρόσθετο υλικό για κατέβασμα:
E17-stuff.org - http://e17-stuff.org/

Όλες οι εικόνες αυτού του οδηγού προέρχονται από το προσωπικό μου desktop. Φυσικά, μπορεί οποιοσδήποτε να τις χρησιμοποιήσει. Όποια επεξεργασία τους, έγινε με το GIMP σε λειτουργικό σύστημα Bodhi linux. H κακή ποιότητα στις φωτογραφίες που δείχνουν την οθόνη login και το κεντρικό μενού, οφείλεται στο ότι η οθόνη φωτογραφήθηκε με κινητό τηλέφωνο (δυστυχώς το screenshot δεν δουλεύει με ανοιχτό το μενού).

Η παρουσίαση ανανεώθηκε ελαφρά με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της κυκλοφορίας της έκδοσης Bodhi Linux 2.0 stable από τον επικεφαλής του Bodhi Linux team, Jeff Hoogland.



Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 16 Σεπ 2014, 08:14, έχει επεξεργασθεί 18 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 07 Σεπ 2011, 18:59

Η παρουσίαση άλλων διανομών δεν είναι παράταιρη ποτέ κατά τη γνώμη μου, γιατί όλο το θέμα του ελεύθερου λογισμικού και του linux συνδέεται άρρηκτα με την ύπαρξη επιλογών. Πιστεύω ότι όλοι είναι εδώ επειδή το θέλουν και επειδή ξέρουν γιατί το θέλουν. Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι έχουν δοκιμάσει άλλες διανομές ή έχουν πολλά μηχανήματα που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, οπότε η ενημέρωση και η ανάπτυξη επιλογών πρέπει να είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Εγώ πάω και ένα βήμα πιο πέρα : ίσως θα μπορούσε να υπάρξει μια κατηγορία με παρουσιάσεις άλλων διανομών (ίσως όχι για ειδικότερα θέματα γιατί δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα) αλλά οπωσδήποτε οι παρουσιάσεις θα ήταν χρήσιμες. Για παράδειγμα, έχω ακούσει πολλά για το e-17 αλλά δεν βρήκα το χρόνο να το δοκιμάσω ακόμα (τρεξίματα απρόοπτα). Μου αρέσει να δω μια παρουσίαση της διανομής που το χρησιμοποιεί. Θα μου άρεσε να δω μια καλή παρουσίαση από rolling release διανομές ή παρουσιάσεις από desktop environments όπως το openbox που έχει κάνει ο headless εδωμέσα.

Δεν ξέρω, άποψή μου. Τώρα θα διαβάσω και την παρουσίαση, απάντησα μόνο και μόνο έχοντας διαβάσει την πρώτη πρόταση. Προκαταβολικό ευχαριστώ για τον κόπο, σίγουρα θα σκίζει και από περιεχόμενο.

EDIT : Ωραία η παρουσίαση. Μία ερώτηση μόνο : Μια που το e-17 είναι κάτι τρίτο σε σχέση με το gnome και kde, πως είναι η οπτική ομοιομορφία όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές gtk και qt ; Δηλαδή αν ανοίξεις πχ το vlc και το thunderbird ταυτόχρονα, θα είναι ίδιο το θέμα κατευθείαν ή πρέπει να κάνεις ρυθμίσεις και να εγκαταστήσεις πακέτα που θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα (της ομοιομορφίας) ;
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2008, 15:02
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 07 Σεπ 2011, 19:58

Τα θέματα που ελέγχουν την εμφάνιση των παραθύρων , τα χρώματα των κουμπιών , τον φόντο των επιλεγμένων κομματιών κειμένου , ελέγχονται κυρίως από gtk θέματα . Το Enlightement θέμα ελέγχει κυρίως την εμφάνιση βασικών στοιχείων του λειτουργικού όπως τα ράφια και τα παράθυρα του μενού ρυθμίσεων . Έτσι , θεωρητικά μπορείς να έχεις ένα κίτρινο (όπως αυτό στα screenshots) θέμα για το λειτουργικό και ένα πράσινο (πχ) για τις εφαρμογές .

Βέβαια , γίνεται είτε να επιλέξεις ένα "ταιριαστό ζευγάρι" θεμάτων (στα enlightement θέματα του artwork υπαρχουν προτεινόμενα gtk θέματα για την ομοιομορφία που λες) , είτε να προσαρμόσεις τα στοιχεία του θέματος ένα ένα . Επειδή όμως υπάρχουν υπερβολικά πράγματα που μπορείς να προσαρμόσεις , μάλλον είναι καλύτερα να συνδυάζεις 2 ταιριαστά θέματα . Εκτός αν είσαι φανατικός θιασώτης του customizing . Εγώ είμαι μάλλον τεμπέλης σε κάτι τέτοια .

Από εκεί και πέρα , αν μια εφαρμογή έχει μια εμφάνιση "trademark" , σίγουρα κρατά κάποια στοιχεία . Για παράδειγμα το VLC το γκρι-μπεζ σώμα του παραθύρου του και ο Thunderbird τον λευκό φόντο .
Εφαρμογές Qt δεν έχω εγκαταστήσει , γιατί προερχόμενος από την Gnome 11.04 Natty , οι Gtk μου φαίνονται περισσότερο οικείες .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Σεπ 2011, 16:55

Η παρουσίαση - οδηγός ανανεώθηκε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της 1.2.0 έκδοσης της διανομής Bodhi Linux .

Εδώ , η ανακοίνωση της κυκλοφορίας της από το blog του Jeff Hoogland , κύριου developer της διανομής και εδώ η καταχώριση στο DistroWatch .

Κύριες διαφορές της νέας έκδοσης όπως εξηγεί και ο ίδιος :

- Έκδοση 3.0.0 του πυρήνα Linux αντί του 2.6.39
- Τελευταίο build του Enlightement .
- Κατάργηση κάποιων E17 modules που είχαν μείνει πίσω σε εξέλιξη .
- Αναβάθμιση πακέτων ( Firefox 6.0 , Chromium 13 , Opera 11.51 , nVidia 280.13 ) .
- Προεγκατεστημένο πακέτο βοήθειας .
- Προσθήκη του αποθετηρίου GETDEB στο sources.list της διανομής .
- Ιπτάμενοι Πιγκουϊνοι στο Desktop σας :D ( ναι , μάλλον θεωρείται αρκετά σημαντικό ώστε να μπει στο release announcement ! ).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 11 Σεπ 2011, 17:31

Καλό distro ο Enlightment υποστιρίζεται από κανά καλό driver για GMA500?
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2598
Εγγραφή: 12 Απρ 2009, 18:55
Τοποθεσία: Αχαρναί Αττικής
Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό Rhinomick » 11 Σεπ 2011, 17:36

Καινούρια έκδοση;Την πάτησα,μόλις και ολοκλήρωσα το στήσιμο της προηγούμενης :!: :shock: :shock: :shock:
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλούτσικο πιστεύω ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Xubuntu 14.04 acer travelmate 4020
Προδιαγραφές ⇛ intel 1.6gh │ 2gb │ 15" /
Και pclinuxos mate 64bit σε acer aspire 5738z/cpu 2gh dual core/3GB ram/intel gma 4500/15"/
Και pclinuxos lxde 64bit σε Hp compaq presario CQ-60 |cpu 1,66 gh |3 GB ram |15"
Και Kubuntu 14.04.2 64bit σε dell inspiron 3542 / i3 / 4 GB RAM
Άβαταρ μέλους
Rhinomick
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 350
Εγγραφή: 28 Οκτ 2009, 12:15
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Σεπ 2011, 17:50

pc_magas έγραψε:Καλό distro ο Enlightment υποστιρίζεται από κανά καλό driver για GMA500?

O Enlightement από μόνος του , δεν είναι παρά μια εναλλακτική του metacity-compiz , του Kwin και του mutter του gnome3 . Φαντάσου το κάτι σαν το Eubuntu (E=E17) , αντίστοιχα με τις ονομασίες Kubuntu (K=KDE) , Lubuntu (L=Lxde) και Χubuntu (X=Xfce) . To μόνο που έχει παραπάνω από τα 2 "μικρά" lxde και xfce , είναι και ένα σετ βιβλιοθηκών με κάποιες εφαρμογές ακόμα .

Oτι drivers έχει το ubuntu , έχει και το Bodhi . Απλά , μιας και είναι "ελαφρύ" desktop , ίσως και να δουλεύει λίγο καλύτερα με τους χάλια drivers της GMA500 για Linux .

Για τους "περιπετειώδεις" , να πω ότι o E17 βρίσκεται στα αποθετήρια του ubuntu , και μπορεί να εγκατασταθεί πανεύκολα με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install e17

Δεν το έχω δοκιμάσει στην 11.04 , το έχω κάνει όμως για κανένα μήνα στην 10.10 χωρίς να αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα . Όποιος θέλει να δοκιμάσει το περιβάλλον χωρίς να βάλει άλλη μια διανομή , έχει και αυτή την επιλογή . (Αυτό το τελευταίο θα το προσθέσω στον οδηγό).
Προσθήκη:
Rhinomick έγραψε:Καινούρια έκδοση;Την πάτησα,μόλις και ολοκλήρωσα το στήσιμο της προηγούμενης :!: :shock: :shock: :shock:

Ώχ , άστα . :mrgreen:
Και εμένα μια μέρα μου έφαγε αν ξαναστήσω τα πάντα από την αρχή . Αν και ήταν μια ευκαιρία να διορθώσω και κάτι "στραβά" που είχα κάνει την προηγούμενη φορά . :)
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 13 Σεπ 2011, 00:05

fkol k4 έγραψε:
Rhinomick έγραψε:Καινούρια έκδοση;Την πάτησα,μόλις και ολοκλήρωσα το στήσιμο της προηγούμενης :!: :shock: :shock: :shock:

Ώχ , άστα . :mrgreen:
Και εμένα μια μέρα μου έφαγε αν ξαναστήσω τα πάντα από την αρχή . Αν και ήταν μια ευκαιρία να διορθώσω και κάτι "στραβά" που είχα κάνει την προηγούμενη φορά . :)


Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να την ξανά-εγκαταστήσετε. Εγώ ήμουν στην 1.1.0 και αναβάθμισα στην 1.2.0, με ένα
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Απ' ό,τι κατάλαβα η πολιτική του Bodhi είναι να βασίζεται στις LTS εκδόσεις του Ubuntu και μέχρι την επόμενη LTS να βγάζει "ενδιάμεσες" εκδόσεις -ή αν θέλετε iso- με το λογισμικό που αυτό επιλέγει και όποτε είναι έτοιμο. Δηλαδή είναι κάτι σαν "κυλιόμενη" (Rolling Release) αλλά... μέχρι την επόμενη LTS του Ubuntu, δηλαδή "semi-rolling release". Και αυτή πολιτική -το να μην κυνηγούν τις 6-μηνιαίες εκδόσεις- μου αρέσει πολύ επειδή, κατά την γνώμη μου, έτσι θα είναι πιο ποιοτική διανομή.

Την έχω βάλει στο netboot [cpu: 1.6GHz ; Ram: 1GHz ; HDD] και είναι πολύ ανταποκρίσημο και δεν μου τύχει να κολλάει καθόλου. Σε σχέση με το Lubuntu 11.04 καταναλώνει λίγο λιγότερη RAM, αλλά ο επεξεργαστής είναι λίγο ασταθής. Το Lubuntu είναι σχετικά πιο απλό και user-friendly, ενώ από ομορφιά νομίζω δεν είναι ανάγκη να τα συγκρίνουμε... ούτε καν αντικειμενικά! Από Xubuntu και "πάνω" ούτε συζήτηση και τα δυο είναι εμφανώς γρηγορότερα. Την προτείνω ανεπιφύλακτα για netbooks και όχι μόνο.

Το Enlightenment έχει λαμπρό μέλλον και πρέπει να το δούμε και σαν default GUI σε αρκετές διανομές!

ΥΓ: Πολύ καλή παρουσίαση. Χρειαζόταν... :bow:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 815
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2008, 22:21
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 13 Σεπ 2011, 13:11

Καταρχήν εντυπωσιάστηκα από την εγκατάσταση ΔΥΟ μόλις λεπτά μαζί με τις ρυθμίσεις,δηλαδή έχοντας κάνει τις κατατμήσεις και έχοντας δώσει όνομα,κωδικό και που θα εγκατασταθεί ο grub πατάω να ξεκινήσει και σε 50sec μου λέει ολοκληρώθηκε και ζητάει επανεκκίνηση.Αφού σκέφτηκα θα κάνει λάθος δεν μπορεί κάτι θα παρέλειψε.Είναι όμως όλα σωστά και από όλες τις διανομές που έχω δοκιμάσει η πιο γρήγορη μετά το puppel. Σε θέμα ομορφιάς απλά δεν παίζεται και στην αναλογία πόρων/ταχύτητας/eyecandy είναι μακράν το καλύτερο.
Τα χαλάμε όμως στην φιλικότητα εγκατάστασης οδηγών για βασικά πακέτα και όταν λέω βασικά πακέτα εννοώ ασύρματο δίκτυο και κάρτα γραφικών.
Πως θα κερδίσει χρήστες η κατά τα άλλα καταπληκτική διανομή αν εγώ που έχω πάρα πολλές φορές και με διάφορους τρόπους εγκαταστήσει τους παραπάνω οδηγούς δεν τα κατάφερα.
Για να γίνω πιο σαφής όταν ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και μπαίνω στο λειτουργικό ως συνήθως καιγόταν το σύμπαν.Εφαρμόζω τις παραπάνω οδηγίες(για ενημερώσεις) και μετά κατεβάζω τους οδηγούς της ΑΤΙ, τους εγκαθιστώ, κάνω επανεκκίνηση παίρνω μαύρη οθόνη.
Δεν στεναχωριέμαι καθόλου είπαμε 2 λεπτά κάνει η εγκατάσταση και ξεκινώ από την αρχή.
Αυτή τη φορά σκέφτομαι θα πάω με τον νόμο, εγκαθιστώ από το synaptic το jockey-gtk με τις εξαρτίσεις του και όλα ο.κ.
Το ανοίγω και προσπαθώ να βάλω μπρος και τους δύο προτεινόμενους οδηγούς(ασύρματο δίκτυο και κάρτα γραφικών)(έναν-έναν) αλλά μου γράφει η εγκατάσταση απέτυχε.Προφανώς λείπουν και άλλες εξαρτήσεις δεν μου τις αναφέρει όμως στο synaptic και αν πρόκειται να βάλω όλο το gnome για μια κάρτα γραφικών χάνω όλη την ουσία της ελαφριάς διανομής.
Κατεβάζω λοιπόν το mini iso της καλύτερης διανομής ubuntu για εμένα την 10.10 και μετά από την ΕΙΚΟΣΑΛΕΠΤΗ εγκατάσταση έκανα συγκρίσεις με την Bodhi.
200ΜΒ χρειάζεται η λειψή 10.10 αντί 105ΜΒ ram της Βodhi Δεν έχει απολύτως τίποτα άλλο εκτός τα gnome-core synaptic gdm network-manager-gnome chromium-browser vlc.
Boot-time (σε ocz ssd 120GB )(από grub σε πλήρη λειτουργικό, δεν έχω login screen)
11.04: 15sec 10.10 (minimal) 10sec Bodhi 7sec
To Bodhi είναι δύο φορές ταχύτερο δέκα φορές πιο όμορφο και εκατό φορές πιο λειτουργικό(από το minimal πάντα)
Τα παραπάνω δείχνουν ότι το μέλλον είναι όλο δικό του.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Bodhi linux-Enlightement 17.Παρουσίαση-οδηγός γνωριμας

Δημοσίευσηαπό ftso » 21 Σεπ 2011, 18:07

προστέθηκε στους οδηγούς
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6409
Εγγραφή: 12 Μάιος 2008, 13:40
Τοποθεσία: Αθήνα
IRC: ftso
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials