Γιατί να επιλέξω Linux; - Why Linux?

...σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό (άρθρα μελών - αναδημοσιεύσεις - συζητήσεις)

Συντονιστής: ubuderix

Γιατί να επιλέξω Linux; - Why Linux?

Δημοσίευσηαπό ArisGop » 12 Ιουν 2012, 02:05

Ξεχάστε τους ιούς.
Spoiler: show
Αν ο υπολογιστής σας σβήνει χωρίς να σας ρωτήσει, αν εμφανίζονται παράξενα παράθυρα με κείμενα που δεν καταλαβαίνετε και κάθε λογής διαφημίσεις χωρίς να τα ζητήσετε, αν στέλνονται email σε όλες τις επαφές σας χωρίς να το γνωρίζετε, τότε ο υπολογιστής σας πιθανότατα έχει ιό. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι τρέχει Windows.

Το Linux σχεδόν δεν επιτρέπει ιούς. Και δεν είναι του στυλ "Ε, ξέρεις τώρα, όχι και τόσο συχνά". Αντιθέτως είναι του στυλ "Αν ποτέ ακούσεις για ιό στο Linux, έλα να με βρεις. Βέβαια, δεν είναι αδύνατο να υπάρξει ένας ιός στο Linux. Όμως το Linux κάνει κάτι τέτοιο ιδιαίτερα απίθανο, για διάφορους λόγους:

• Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα Microsoft Windows, και οι πειρατές θέλουν να κάνουν όση ζημιά μπορούν (και να αποκτήσουν τον έλεγχο): γι'αυτό στοχεύουν στα Windows. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Ο Apache web server (ένας web server είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει σε ένα απομακρυσμένο υπολογιστή και στέλνει ιστοσελίδες στον browser σας όταν το ζητήσετε), ο οποίος είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς (ενάντια στον IIS server της Microsoft), και παρόλα αυτά υποφέρει από πολύ λιγότερες επιθέσεις/σφάλματα από εκείνο της Microsoft.
• Το Linux χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση εξουσιοδοτήσεων. Στα Windows εσείς (και όποιο πρόγραμμα εγκαθιστάτε) έχει συνήθως εξουσιοδότηση να κάνει σχεδόν τα πάντα στο σύστημα. Αν έχετε όρεξη να τιμωρήσετε το PC σας γιατί εξαφάνισε την πολύτιμη δουλειά σας, μπορείτε να μπείτε στον κατάλογο του συστήματος και να σβήσετε ό,τι θέλετε: τα Windows δεν θα φέρουν αντίρρηση. Φυσικά, στην επόμενη εκκίνηση θα αρχίσουν τα προβλήματα. Φανταστείτε όμως ότι αφού μπορείτε να σβήσετε αυτά τα αρχεία του συστήματος, το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλα προγράμματα, ή τουλάχιστον να τα καταστρέψουν. Το Linux δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που ζητάτε να κάνετε κάτι που έχει να κάνει με το σύστημα, χρειάζεται ένας κωδικός διαχειριστή (και αν δεν είστε διαχειριστής του συστήματος, απλά δεν μπορείτε να το κάνετε). Οι ιοί δεν μπορούν απλά να γυρίζουν και να σβήνουν αρχεία του συστήματος. Δεν έχουν την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.
• Περισσότερα μάτια οδηγούν σε λιγότερα κενά ασφαλείας. Το Linux είναι λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής στον κόσμο μπορεί να ρίξει μια ματιά στον κώδικα (τη "συνταγή" κάθε προγράμματος), και να βοηθήσει, ή απλά να πει στους άλλους προγραμματιστές "Έι, τι θα γινόταν αν μπλα μπλα, αυτό δεν είναι ένα κενό ασφαλείας;"


Το σύστημά σας είναι ασταθές;
Spoiler: show
Έχετε χάσει ποτέ πολύτιμη δουλειά γιατί κράσαραν τα Windows; Σβήνετε τον υπολογιστή σας πάντα όπως πρέπει, ή κάποιες φορές απλά το σβήνετε γιατί τα Windows τρελάθηκαν και δεν μπορείτε να κάνετε πια τίποτα; Είδατε ποτέ την "μπλε οθόνη του θανάτου" ή μηνύματα σφάλματος που σας λένε ότι ο υπολογιστής σας χρειάζεται να σβήσει για περίεργες αιτίες;

Οι τελευταίες εκδόσεις των Windows, ειδικά οι εκδόσεις "Professional" έχουν γίνει πιο σταθερές από ότι παλιά. Παρόλα αυτά, προβλήματα αυτού του είδους συμβαίνουν ακόμη αρκετά συχνά.

Φυσικά, κανένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι τέλειο, και αυτοί που σας λένε ότι το δικό τους ποτέ δεν κρασάρει λένε ψέματα. Όμως, κάποια λειτουργικά συστήματα είναι τόσο σταθερά που οι χρήστες τους δεν τα έχουν δει ποτέ να κρασάρουν, ακόμη και μετά από μερικά χρόνια. Αυτό ισχύει για το Linux. Ένας καλός τρόπος να το διαπιστώσετε είναι ο εξής: Όταν ένα σύστημα κρασάρει, πρέπει να σβήσει ή να επανεκκινηθεί. Για το λόγο αυτό, αν ο υπολογιστής σας μπορεί να μείνει αναμμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το πόσο τον χρησιμοποιείτε, τότε μπορείτε να πείτε ότι το σύστημά σας είναι σταθερό. Λοιπόν, το Linux μπορεί να τρέχει για χρόνια χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση (οι περισσότεροι servers στο internet τρέχουν Linux, και συνήθως δεν κάνουν ποτέ επανεκκίνηση). Φυσικά, με βαριές αναβαθμίσεις θα χρειάζεται επανεκκίνηση (με τον σωστό τρόπο). Όμως αν εγκαταστήσετε το Linux, και έπειτα χρησιμοποιείτε το σύστημά σας όσο θέλετε, αφήνοντας τον υπολογιστή σας αναμμένο συνεχώς, μπορείτε να συνεχίσετε έτσι για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τις περισσότερες φορές δεν θα αφήσετε τον υπολογιστή σας αναμμένο για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά αυτό δείχνει πόσο σταθερό είναι το Linux.


Το Linux προστατεύει τον υπολογιστή σας.
Spoiler: show
Ιοι, δούριοι ίπποι, διαφημιστικά, spyware... Τα Windows αφήνουν όλα αυτά να μπουν εύκολα στον υπολογιστή σας. Το άμεσο διάστημα πριν ένα Windows PC (συνδεδεμένο στο Internet και με το τυπικό "Service Pack 2" εγκατεστημένο) μολυνθεί είναι 40 λεπτά (και κάποιες φορές χρειάζονται μόνο 30 δευτερόλεπτα).

Επομένως μπορείτε είτε να 1) εγκαταστήσετε ένα firewall, 2) εγκαταστήσετε ένα antivirus, 3) εγκαταστήσετε ένα anti-adware, 4) ξεφορτωθείτε τον Internet Explorer και το Outlook (αντικαθιστώντας τα με τον Firefox και το Thunderbird), και 5) να προσεύχεστε πως οι πειρατές δεν είναι αρκετά έξυπνοι για να ξεπεράσουν αυτά τα μέτρα ασφαλείας και ότι, αν αποκαλυφθεί ένα κενό ασφαλείας, η Microsoft θα το διορθώσει σε λιγότερο από ένα μήνα (κάτι που δεν συμβαίνει και τόσο συχνά). Αλλιώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Linux και να κοιμάστε ήσυχος/η από εδώ και πέρα.

Όπως είπαμε ήδη στο κεφάλαιο "ιοι", το λογισμικό ανοιχτού κώδικα (πχ. το Linux) σημαίνει ότι περισσότερα μάτια κοιτούν τον κώδικα. Κάθε προγραμματιστής στον πλανήτη Γη μπορεί να κατεβάσει τον κώδικα, να ρίξει μια ματιά, και να δει αν περιέχει κενά ασφαλείας. Αντιθέτως, οι μόνοι που μπορούν να δουν τον πηγαίο κώδικα των Windows (την "συνταγή" τους) είναι αυτοί/ες που δουλεύουν για τη Microsoft. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες (ίσως εκατομμύρια) σε σχέση με μερικές χιλιάδες. Πρόκειται για σημαντική διαφορά.

Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι ακριβώς πόσα κενά έχει ένα σύστημα σε σχέση με τα άλλα. Αν έχει πολλά κενά, μα κανείς δεν τα έχει ανακαλύψει (ακόμη και οι πειρατές), ή πρόκειται για ασήμαντα κενά (που δεν επηρεάζουν κάποιο σημαντικό τμήμα του συστήματος), οι πειρατές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά. Αντιθέτως το θέμα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να λυθεί ένα κενό ασφαλείας από τη στιγμή που αποκαλύπτεται. Όταν ένα κενό αποκαλύπτεται σε ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε στην κοινότητα μπορεί να ρίξει μια ματιά και να βοηθήσει να λυθεί. Η λύση (και η νέα έκδοση) συνήθως εμφανίζεται εντός λίγων ημερών, συχνά μάλιστα εντός λίγων ωρών. Η Microsoft δεν έχει τους αντίστοιχους πόρους, και συνήθως εκδίδει διορθώσεις ασφαλείας περίπου ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του κενού (και κάποιες φορές τη δημοσίευσή του): αυτό δίνει παραπάνω από αρκετό χρόνο στους πειρατές να κάνουν ό,τι θέλουν στον υπολογιστή σας.


Μην πληρώνετε €200 για το λειτουργικό σας. (και μην το αντιγράφετε παράνομα)
Spoiler: show
Πιθανότατα θα σκέφτεστε: "Μα δεν πλήρωσα για τα Windows". Είστε σίγουρος/η; Αν ο υπολογιστής σας είχε Windows από την αρχή, τότε τα πληρώσατε, ακόμη και αν δεν σας το είπαν στο κατάστημα. Η τιμή μιας άδειας Windows είναι κατά μέσον όρο το ένα τέταρτο της τιμής ενός νέου υπολογιστή. Επομένως αν δεν αποκτήσατε τα Windows με παράνομο τρόπο, πιθανότατα τα πληρώσατε. Από πού νομίζετε πως βγάζει χρήματα η Microsoft;

Αντιθέτως, μπορείτε να αποκτήσετε το Linux απολύτως δωρεάν. Ακριβώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν ένα καλό, ασφαλές, αποδοτικό και όμορφο σύστημα, και προσφέρουν δωρεάν τους καρπούς της δουλειάς τους σε όλους για να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα (αν αναρωτιέστε γιατί το κάνουν, στείλτε μου ένα email και θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ :) ). Φυσικά, κάποιες εταιρείες βγάζουν χρήματα πωλώντας υποστήριξη, τεκμηρίωση, κλπ., για τη δική τους έκδοση του Linux, και αυτό είναι σίγουρα καλό. Τις περισσότερες φορές όμως δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε ούτε δραχμή.


Ελευθερία!
Spoiler: show
Το Linux και τα προγράμματα "Ανοιχτού Κώδικα" είναι δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι η άδεια χρήσης τους είναι "ελεύθερη και δωρεάν", και η πιο γνωστή είναι η GPL (General Public License). Αυτή η άδεια δηλώνει πως οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να αντιγράψει το πρόγραμμα, να δει τον πηγαίο κώδικα (την "συνταγή"), να τον αλλάξει, και να τον μοιράσει εφόσον διατηρεί την άδεια χρήσης GPL.

Και τι σας νοιάζει η ελευθερία; Φανταστείτε ότι η Microsoft εξαφανίζεται αύριο (εντάξει, δεν είναι και τόσο πιθανό, αλλά γιατί όχι σε 5 ή σε 10 χρόνια;). Ή φανταστείτε ότι ξαφνικά τριπλασιάζει την τιμή μιας άδειας για τα Windows για το Office. Αν είστε δεσμευμένος/η με τα Windows, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Εσείς (ή η επιχείρησή σας) εξαρτάται από αυτή την μία εταιρεία, από το λογισμικό της, και δεν μπορείτε να δουλέψετε χωρίς αυτό (ένας υπολογιστής είναι άχρηστος χωρίς λειτουργικό σύστημα). Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εξαρτάστε από μία εταιρεία και την εμπιστεύεστε απόλυτα ώστε κάτι τόσο σημαντικό όσο οι υπολογιστές σας να δουλεύουν όπως πρέπει. Αν η Microsoft αποφασίσει να χρεώνει $1000 για την επόμενη έκδοση των Windows, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε (εκτός φυσικά από το να επιλέξετε το Linux). Αν τα Windows έχουν κάποιο πρόβλημα που σας ενοχλεί συνέχεια και η Microsoft δεν το διορθώνει, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα (και το να αναφέρετε προβλήματα στην Microsoft δεν είναι και τόσο εύκολο, δείτε το κεφάλαιο "Αναφορά προβλημάτων").

Με τον Ανοιχτό Κώδικα, αν κάποιο project ή εταιρεία υποστήριξης πάψει να υπάρχει, όλος ο κώδικας παραμένει ανοιχτός στην κοινότητα και οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να το βελτιώνουν. Αν αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εσάς, μπορείτε να το κάνετε και μόνος/η σας. Αν κάποιο πρόβλημα σας ενοχλεί, μπορείτε να το αναφέρετε, να μιλήσετε με τους προγραμματιστές μα ακόμη καλύτερα, να το διορθώσετε μόνος/η σας (ή να προσλάβετε κάποιον να το κάνει στη θέση σας), και να στείλετε τις αλλαγές πίσω στους προγραμματιστές ώστε να επωφεληθούν όλοι από τη διόρθωση. Μπορείτε να κάνετε (σχεδόν) ό,τι θέλετε με το πρόγραμμα.


Γιατί να χρειάζεται να εγκαταστήσετε πρόγραμμα και μετά το τέλος της εγκατάστασης;
Spoiler: show
Η εγκατάσταση των Windows είναι μόνο η αρχή. Φανταστείτε ότι μόλις εγκαταστήσατε τα Windows 7 και ετοιμάζεστε να κάνετε επίδειξη των δεξιοτήτων σας. Ένας φίλος σας έστειλε ένα email με συνημμένο ένα αρχείο PDF : κρίμα, δεν έχετε το πρόγραμμα για να το διαβάσετε. Πρέπει να μπείτε στο internet, να βρείτε μια σελίδα που να σας επιτρέπει να κατεβάσετε τον Adobe Reader (ή κάποιο άλλο PDF viewer), να το κατεβάσετε, να το εγκαταστήσετε, ίσως και να κάνετε επανεκκίνηση. Ουφ, πάλι καλά, τώρα είστε έτοιμος/η. Συνημμένο στο email του φίλου σας είναι και ένα αρχείο κειμένου, το file.doc. Τα Windows σας δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε και αυτό: τέλεια. Είτε πρέπει να αγοράσετε το Microsoft Office, ή να κατεβάσετε το OpenOffice, μα και πάλι, πρέπει να το βρείτε, να το κατεβάσετε (ας ελπίσουμε ότι έχετε γρήγορη σύνδεση στο internet), να το εγκαταστήσετε, κλπ. Ο φίλος σας σας έστειλε επίσης μια εικόνα, με η αντίθεση είναι κακή, το ίδιο και η φωτεινότητα, και χρειάζεται να την "κόψετε". Πρέπει λοιπόν να αγοράσετε το Photoshop (πόσες εκατοντάδες ευρώ κοστίζει; ) ή να κατεβάσετε το GIMP (αυτό είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με παρόμοιες δυνατότητες όπως το Photoshop) : ψάξτε, κατεβάστε, εγκαταστήστε, κλπ. Φτάνει πια : πήρατε μια πρώτη ιδέα, τα Windows έχουν σοβαρές ελλείψεις, και η εγκατάστασή τους είναι μόνο ο μισός κόπος.

Όταν όμως εγκαθιστάτε το Linux (όπως το ubuntu, Mandriva, Fedora, κλπ., αυτές είναι διαφορετικές διανομές του Linux), αποκτάτε επίσης, χωρίς επιπλέον εγκαταστάσεις :

• Ό,τι χρειάζεστε για να γράφετε κείμενα, να επεξεργάζεστε λογιστικά φύλλα, να ετοιμάζετε παρουσιάσεις, εικόνες, εξισώσεις.
• Ένα web browser (π.χ. τον Firefox) και ένα πρόγραμμα email (π.χ. το Thunderbird, ή το Evolution).
• Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων (GIMP) σχεδόν το ίδιο καλό με το Photoshop.
• Ένα πρόγραμμα chat.
• Ένα πρόγραμμα προβολής ταινιών.
• Ένα πρόγραμμα μουσικής με βιβλιοθήκη.
• Ένα πρόγραμμα ανάγνωσης PDF.
• Ό,τι χρειάζεστε για να αποσυμπιέσετε αρχεία (ZIP, κλπ.).
κλπ.

Μπορείτε απλούστατα να αρχίσετε να δουλεύετε άμεσα.


Ξεχάστε τους οδηγούς υλικού.
Spoiler: show
Καινούργιο υλικό υπολογιστών, ακόμα και το απλούστερο, έρχεται συνήθως μαζί με ένα CD. Μέσα στο CD, υπάρχει ένα πολύ μικρό λογισμικό που λέγεται «οδηγός υλικού». Αν διαβάσατε τις οδηγίες χρήσης, τότε θα ξέρετε ότι το υλικό δεν θα λειτουργήσει σε έναν υπολογιστή με Windows έως ότου εγκαταστήσετε αυτόν τον οδηγό. Αν κάνατε όπως οι περισσότεροι και δεν διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης, τότε πιθανότατα το καταλάβατε από μόνοι σας μόλις συνειδητοποιήσατε ότι το καινούργιο σας χάι-τεκ γκάτζετ δεν δουλεύει απ' ευθείας.

Βάλε CD, κάνε κλικ πάνω στον οδηγό εγκατάστασης, περίμενε, βγάλε το CD, επανεκκίνησε τον υπολογιστή.

Αν αγοράσατε το υλικό πριν από αρκετό καιρό και πάτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά σε κάποιον άλλο υπολογιστή, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν παίρνετε καν το CD υπ' όψιν και κατεβάζετε την τελευταία έκδοση των οδηγών από την σελίδα του κατασκευαστή. Κάτι που μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, δεδομένης της, ας πούμε περίεργης οργάνωσης των ιστοσελίδων κάποιων κατασκευαστών.

Εντάξει, τώρα αυτό είναι μόνον ένα κομμάτι υλικού. Τώρα φανταστείτε ότι θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows σε έναν ολοκαίνουργιο, ανέγγιχτο, υπολογιστή. Για κάθε κομματάκι hardware θα πρέπει να βρείτε τον τελευταίο οδηγό (ή να χρησιμοποιήσετε το CD), να τον εγκαταστήσετε και να κάνετε επανεκκίνηση ανά διαστήματα. Κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, πληκτρολόγιο, ποντίκι, τσιπ μητρικής, κτλ. (καλύτερα να φτιάξεις την κάρτα γραφικών πρώτα ώστε να μην ξεμείνεις με την υψηλής απόδοσης οθόνη σου σε κατάσταση χαμηλής ανάλυσης). Και όλο αυτό έπειτα από μια αρκετά μακρά περίοδο εγκατάστασης των ίδιων των Windows.

Το Linux δεν χρειάζεται ξεχωριστούς οδηγούς. Όλοι οι οδηγοί περιέχονται ήδη στον πυρήνα Linux, την καρδιά του συστήματος, και αυτό έρχεται πακέτο μαζί με κάθε εγκατάσταση Linux. Αυτό σημαίνει τα εξής:

• Μια πολύ γρήγορη και αυτόνομη διαδικασία εγκατάστασης. Μόλις την έχεις τελειώσει, έχεις τα πάντα όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να δουλεύεις (συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού που θα χρησιμοποιήσεις, βλέπε το μέρος «Γιατί να χρειάζεται να εγκαταστήσετε προγράμματα...» αυτής της ιστοσελίδας).
• Περιφερειακά έτοιμα για χρήση από το κουτί.
• Λιγότερο κακό για τον πλανήτη καθώς όλα αυτά τα CD δεν θα χρειάζεται να έρχονται μαζί με το hardware πια (τουλάχιστον μέχρι ούτε τα Windows να μην τα χρειάζονται πια).


Αναβαθμίστε όλα σας τα προγράμματα με ένα κλικ.
Spoiler: show
Τα Windows έχουν ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο που λέγεται "Windows update", το οποίο σας επιτρέπει να αναβαθμίσετε το σύστημά σας με τα τελευταία updates.

Τι γίνεται όμως με τα προγράμματά σας που δεν είναι Microsoft; Τα προγράμματα Adobe; Τον συμπιεστή ZIP; Το πρόγραμμα εγγραφής CD/DVD; Browsers και προγράμματα email κλπ; Πρέπει να τα αναβαθμίζετε ένα-ένα. Και αυτό παίρνει χρόνο, καθώς κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του σύστημα αναβάθμισης.

Το Linux έχει ένα κεντρικό σημείο που λέγεται "διαχειριστής πακέτων", το οποίο φροντίζει για όλα τα προγράμματα που έχετε εγκαταστήσει. Έτσι αν θέλετε να έχετε τις τελευταίες εκδόσεις από τα πάντα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε το πλήκτρο "Αναβάθμιση" εκεί κάτω:

Εικόνα


Γιατί να αντιγράφετε παράνομα λογισμικό όταν μπορείτε να το έχετε δωρεάν;
Spoiler: show
Λοιπόν, είστε απόλυτα καθαρός/ή, έχετε *γκουχ* αγοράσει μια άδεια για όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιήσατε ποτέ *γκουχ*, και κανείς δεν μπορεί να σας ενοχλήσει για αυτό; Ε λοιπόν, αν αυτή είναι η περίπτωση, τότε συγχαρητήρια :)

Όμως, για τους περισσότερους, ας είμαστε ειλικρινείς, το παράνομα αντιγραμμένο λογισμικό είναι αρκετά σύνηθες. Η αντιγραφή του Adobe Photoshop αντί για την αγορά του σας γλυτώνει από εφιάλτες. Όμως, είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα χάρη σε αυτό; Όχι και τόσο, ε... Οι παραγωγοί λογισμικού προοδεύουν διαρκώς και βρίσκουν νέους τρόπους να εντοπίζουν παράνομους ιδιοκτήτες, και καθώς όλο και περισσότεροι έχουμε ευρυζωνική (μόνιμη) σύνδεση στο internet, μπορούν να προσθέσουν ένα online χαρακτηριστικό στο πρόγραμμά τους που θα ελέγχει το αντίγραφό σας κάθε φορά που το τρέχετε.

Αν τρέχετε το Linux και εγκαθιστάτε ελεύθερο λογισμικό, δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για αυτό ποτέ ξανά! Η πλειοψηφία του ελεύθερου (όπως η ελευθερία λόγου) λογισμικού είναι δωρεάν (όπως η δωρεάν μπύρα). Μπορείτε να βρείτε αντικαταστάτες για τα περισσότερα εμπορικά προγράμματα που υπάρχουν. Ίσως να τους λείπουν κάποιες από τις προχωρημένες δυνατότητες, αλλά θα είναι παραπάνω από αρκετά για τους περισσότερους. Αυτή είναι μια λίστα από κάποια εμπορικά προγράμματα, και τα αντίστοιχα προγράμματα ανοιχτού κώδικα :

Adobe Illustrator (~$500) ► Inkscape
Adobe InDesign (~$700) ► Scribus
Adobe Photoshop (~$600) ► The GIMP
Adobe Premiere (~$800) ► Pitivi, Kino, Cinelerra
Adobe Reader (free) ► Evince, Kpdf, GV
Apple iTunes (free) ► AmaroK, Rhythmbox, Banshee
Autodesk 3ds Max (~$3500) ► Blender
Autodesk Maya (~$7000) ► Blender
Bittorrent (free) ► Transmission
Cubase (~$500) ► Ardour
Kazaa (free) ► aMule, eMule
Microsoft Excel (~$200) ► LibreOffice Spreadsheet
Microsoft Internet Explorer (free) ► Firefox, Chrome, Konqueror
Microsoft Office (~$400) ► LibreOffice
Microsoft Windows Mail (free) ► Thunderbird, Evolution, KMail
Microsoft Powerpoint (~$200) ► LibreOffice Presentation
Microsoft Windows Media Player (free) ► Mplayer, VLC, Totem, Kaffeine, Xine
Microsoft Word (~$200) ► LibreOffice Word Processor
Microsoft Windows Messenger (free) ► Pidgin, Kopete, aMSN
Nero (~$100) ► Brasero, K3b
Pro Tools (~$600) ► Ardour
Quark XPress (~$800) ► Scribus
QuickTime Player (free) ► Mplayer, VLC, Totem, Kaffeine, Xine
Winamp (free) ► AmaroK, Rhythmbox, Banshee


Χρειάζεστε νέο λογισμικό; Μην ψάχνετε στο δίκτυο, το Linux θα σας το φέρει.
Spoiler: show
Αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα νέο πρόγραμμα στα Windows, θα πρέπει:

• Να ψάξετε στο δίκτυο να βρείτε ποιο πρόγραμμα ταιριάζει στις ανάγκες σας.
• Να βρείτε μια ιστοσελίδα που να σας επιτρέψει να το κατεβάσετε.
• Ίσως να το πληρώσετε.
• Να κατεβάσετε το πρόγραμμα.
• Να το εγκαταστήσετε.
• Ίσως να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας.

Ουφ, είναι πολλή δουλειά για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο!

Με τι Linux, τα πάντα είναι πολύ πιο απλά. Το Linux έχει αυτό που λέμε "διαχειριστής πακέτων": κάθε πρόγραμμα εμπεριέχεται σε ένα "πακέτο". Αν χρειάζεστε κάποιο νέο πρόγραμμα, απλά ανοίξτε τον διαχειριστή πακέτων, πληκτρολογήστε μερικές λέξεις-κλειδιά, επιλέξτε ποιο πρόγραμμα θέλετε να εγκαταστήσετε και πατήστε "εφαρμογή" ή "OK". Αλλιώς μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον κατάλογο προγραμμάτων ανά κατηγορίες (πρόκειται για τεράστια συλλογή).

Εικόνα

Επομένως πρώτο: δεν χρειάζεται να σερφάρετε. Δεύτερο: δεν χρειάζεται να κατεβάζετε και να εγκαθιστάτε προγράμματα από μόνος/η σας. Τρίτο: περισσότερος χρόνος για να δοκιμάσετε πραγματικά το πρόγραμμα.


Κάντε άλμα στην νέα γενιά περιβαλλόντων εργασίας.
Spoiler: show
Έχετε εντυπωσιαστεί από τα τρισδιάστατα εφέ και την διαφάνεια που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα Windows Vista, και αποφασίσατε ότι αυτές οι μοναδικές δυνατότητες αξίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ; Μάλιστα αγοράσατε ένα νέο υπολογιστή ώστε να καλύψετε τις (πολύ υψηλές) απαιτήσεις των Vista; Σας κορόιδεψαν: το Linux τα καταφέρνει καλύτερα, δωρεάν, και με πολύ λιγότερες απαιτήσεις σε hardware.



Η ψηφιακή σας ζωή μοιάζει σκόρπια;
Spoiler: show
Αν ξέρετε ήδη τι σημαίνει fragmentation, και έχετε ήδη συνηθίσει να κάνετε "ανασυγκρότηση δίσκου" σχεδόν κάθε μήνα, η σύντομη εξήγηση είναι: το Linux δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση.

Τώρα φανταστείτε ότι ο σκληρός σας δίσκος είναι μια τεράστια ντουλάπα, με εκατομμύρια συρτάρια (ευχαριστώ τον Roberto Di Cosmo για αυτή την παρομοίωση). Κάθε συρτάρι περιέχει ένα σταθερό αριθμό δεδομένων. Συνεπώς, αρχεία που δεν χωρούν σε ένα τέτοιο συρτάρι πρέπει να χωριστούν σε κομμάτια. Κάποια αρχεία είναι τόσο μεγάλα που χρειάζονται χιλιάδες συρταριών. Και φυσικά η πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία είναι πολύ πιο εύκολη αν τα συρτάρια τους είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Τώρα φανταστείτε ότι είστε ο ιδιοκτήτης αυτής της ντουλάπας, όμως δεν έχετε τον χρόνο να την οργανώσετε, και θέλετε να προσλάβετε κάποιον που θα κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς. Παρουσιάζονται δύο υποψήφιοι για τη θέση, μια γυναίκα και ένας άντρας.

• Ο άντρας έχει την ακόλουθη στρατηγική: απλά αδειάζει τα συρτάρια όταν σβήνετε ένα αρχείο, διαιρεί κάθε νέο αρχείο σε μικρά κομμάτια με μέγεθος συρταριού και τοποθετεί τυχαία κάθε κομμάτι στο πρώτο διαθέσιμο συρτάρι. Όταν αναφέρετε πως κάτι τέτοιο δυσκολεύει την ανεύρεση των τμημάτων ενός αρχείου, η απάντηση είναι πως μια δεκαριά εργατών πρέπει να δουλεύουν κάθε σαββατοκύριακο τακτοποιώντας την ντουλάπα.
• Η γυναίκα έχει διαφορετική στρατηγική: σημειώνει σε ένα χαρτί τα διαδοχικά άδεια συρτάρια. Όταν φτάνει ένα νέο αρχείο, ψάχνει σε αυτή τη λίστα για μια ακολουθία άδειων συρταριών με κατάλληλο μήκος και τοποθετεί εκεί το αρχείο. Με αυτό τον τρόπο, εφόσον υπάρχει επαρκής δραστηριότητα, η ντουλάπα είναι πάντοτε τακτοποιημένη.

Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να προσλάβετε τη γυναίκα (θα έπρεπε να το ξέρετε, οι γυναίκες είναι πολύ πιο οργανωτικές :) ). Λοιπόν, τα Windows χρησιμοποιούν την πρώτη μέθοδο, ενώ το Linux την δεύτερη. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα Windows, τόσο πιο αργή γίνεται η πρόσβαση στα αρχεία σας. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το Linux, τόσο πιο γρήγορο γίνεται. Η επιλογή είναι δική σας!


Αλλάξτε την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας σας.
Spoiler: show
Αν είστε χρήστης των Windows, η επιφάνεια εργασίας σας δεν θα διαφέρει σημαντικά από αυτή:

Εικόνα

Πάνω-κάτω όλοι οι χρήστες των Windows έχουν την ίδια επιφάνεια εργασίας. Μπορείτε βέβαια να αλλάξετε το wallpaper, ή το χρώμα του περιγράμματος των παραθύρων σας (το δεδομένο είναι μπλε), αλλά βασικά θα καταλήξετε στο συνηθισμένο περιβάλλον Windows.

Με το Linux, έχετε και πάλι επιλογές. Δεν είστε πια αναγκασμένος/η να δεχτείτε τον ένα-και-μοναδικό τρόπο να διαχειρίζεστε πολλαπλά παράθυρα: μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων προγραμμάτων, που λέγονται "διαχειριστές παραθύρων". Αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με αυτό, καθώς θα έχετε ένα αρκετά καλό διαχειριστή παραθύρων από την αρχή. Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να τον αλλάξετε αν το θέλετε.

Αν λοιπόν σας αρέσει μια απλή, αποτελεσματική και εύχρηστη επιφάνεια εργασίας, πιθανότατα θα σας αρέσει αυτή:

Εικόνα

Αν σας αρέσει μια πιο μοντέρνα και φανταχτερή εμφάνιση, ίσως θελήσετε να επιλέξετε αυτή:

Εικόνα

Όπως βλέπετε, με το Linux εσείς αποφασίζετε για την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας σας. Και δεν χρειάζεται καν να αποφασίσετε μια για πάντα: μπορείτε να επιλέγετε διαφορετικό στυλ περιβάλλοντος κάθε φορά που ξεκινάτε τον υπολογιστή σας.


Γιατί τα Windows σας γίνονται κάθε μέρα πιο αργά;
Spoiler: show
Τα Windows έχουν έναν αριθμό σχεδιαστικών λαθών, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς πιο αργά και να μην διαρκούν πολύ. Πιθανώς να ακούσατε πολλές φορές κάποιον να λέει "Ο υπολογιστής μου έχει γίνει πολύ αργός, θα κάνω επανεγκατάσταση". Η επανεγκατάσταση των Windows λύνει το πρόβλημα... μέχρι την επόμενη φορά.

Πιθανώς να πιστεύετε πως απλά έτσι είναι οι υπολογιστές, είναι πολύ νέα τεχνολογία, οπότε ακόμη δεν είναι αρκετά σταθεροί. Ε λοιπόν, δοκιμάστε το Linux και θα εκπλαγείτε. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, το σύστημά σας θα είναι εξίσου γρήγορο και λειτουργικό όπως την ημέρα που το εγκαταστήσατε, και επιπλέον δεν θα έχετε ιούς, διαφημιστικά, "σκουλήκια" κλπ., τα οποία θα σας εξανάγκαζαν να κάνετε επανεγκατάσταση έτσι κι αλλιώς.

Έχω καταφέρει να πείσω πολλούς να υιοθετήσουν το Linux, κρατώντας παράλληλα τα Windows στον σκληρό τους, γιατί χρειαζόταν κάποιο λογισμικό που δεν υπάρχει στο Linux (πχ AutoCad), οπότε χρησιμοποιούν και τα δύο συστήματα. Από την ημέρα που άλλαξαν, έχουν επαν-εγκαταστήσει τα Windows τουλάχιστον μία φορά ανά 1 ή 2 χρόνια. Το Linux όμως δεν τους έχει προδώσει, και τρέχει το ίδιο γρήγορα ακόμη και σήμερα.

Το Linux σας επιτρέπει να περνάτε περισσότερο καιρό δουλεύοντας και λιγότερο καιρό επαν-εγκαθιστώντας ξανά και ξανά.


Κάντε κάτι για το περιβάλλον.
Spoiler: show
Πώς μπορεί το Linux να διαφέρει από τα Windows όσον αφορά το περιβάλλον, θα με ρωτήσετε. Στο κάτω-κάτω της γραφής, και τα δύο είναι κομμάτια λογισμικού με αμελητέα επίδραση στη μόλυνση ή την κλιματική αλλαγή. Λοιπόν, το να επιλέξετε το Linux μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το περιβάλλον:

• Τα Windows και το Mac OS πωλούνται σε κουτιά. Αυτό σημαίνει ότι τεράστιες ποσότητες χαρτιού και πλαστικού χρειάζεται να παραχθούν πριν αυτά τα κουτιά φτάσουν στα ράφια του καταστήματος της γειτονιάς σας (και να πεταχτούν αφότου τα χρησιμοποιήσετε). Το Linux μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το Internet; δεν χρειάζεται καμία ποσότητα πλαστικού ή χαρτιού.
• Κλειστές εφαρμογές για τα Windows ή το Mac OS πωλούνται συνήθως επίσης σε κουτιά σε τοπικά καταστήματα, ενώ αντιθέτως μπορείτε να κατεβάσετε τις περισσότερες εφαρμογές για Linux από το Internet, δωρεάν (και πάλι αποφεύγοντας τεράστιες ποσότητες χαρτιού και πλαστικού!).
• Καθώς οι απαιτήσεις hardware για τα Windows ή το Mac OS αυξάνουν διαρκώς, πολλοί υπολογιστές αχρηστεύονται, και θα έπρεπε να πεταχτούν... από την άλλη το Linux τρέχει μια χαρά ακόμη και σε πολύ παλιούς υπολογιστές, μπορούν να ανακυκλωθούν για διάφορους σκοπούς (αποθήκευση, πρόσβαση στο internet, multimedia, κλπ.) αντί να πεταχτούν!
• Εκατομύρια CD παράγονται για να πωληθούν κουτιά Windows ή Mac OS στους καταναλωτές. Το Linux επίσης χρειάζεται να εγγραφεί σε CD πριν την εγκατάσταση (όχι πάντα -- εγκαταστάσεις από το δίκτυο ή από ένα σκληρό δίσκο είναι επίσης συνηθισμένες). Όμως, οι περισσότεροι επιλέγουν να το γράψουν σε ένα επανεγγράψιμο CD ("CD-RW"), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για άλλους σκοπούς μετά το τέλος της εγκατάστασης (σε αντίθεση με τα κλειστά λειτουργικά συστήματα, δεν χρειάζεστε το CD μετά την εγκατάσταση, και μπορείτε πάντα να το ξανα-κατεβάσετε).


Λογισμικό χωρίς κερκόπορτες.
Spoiler: show
Η διαφορά μεταξύ «κλειστού» (ιδιόκτητου) λογισμικού και λογισμικού «ανοικτού κώδικα» είναι (μα καλά, πώς το μάντεψες;) ότι ο «πηγαίος κώδικάς» τους είναι ανοικτός. Εμ, εντάξει, και τι με νοιάζει εμένα; Λοιπόν, ο «πηγαίος κώδικας», ή απλά «κώδικας», είναι σαν να λέμε η μυστική συνταγή κάθε λογισμικού, όπως ακριβώς η συνταγή για ένα κέικ. Όταν αγοράζεις ένα κέικ, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βρεις την ακριβή συνταγή (παρόλο που μπορεί να μαντέψεις κάποια μέρη, «έχει καρύδα εδώ μέσα»). Αν ένα ζαχαροπλαστείο μοίραζε ελεύθερα την συνταγή του σούπερ επιτυχημένου του τσιζκέικ σύντομα θα έμενε χωρίς δουλειά γιατί οι άνθρωποι θα το έφτιαχναν μόνοι τους στο σπίτι τους και θα έπαυαν να το αγοράζουν. Παρομοίως, η Microsoft δεν δίνει τη συνταγή, ή τον «πηγαίο κώδικα», των προγραμμάτων της, όπως τα Windows, και με το δίκιο της γιατί από εκεί βγάζει τα λεφτά της.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να βάλουν ό,τι θέλουν μέσα στην συνταγή, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε. Αν θέλουν να βάλουν ένα κομμάτι κώδικα που να λέει «κάθε 12η του μήνα, αν ο υπολογιστής είναι ονλάιν, φτιάξε μια λίστα με όλα τα αρχεία που έχουν κατεβασθεί σε αυτόν τον υπολογιστή τον τελευταίο μήνα και στείλε την πίσω στη Microsoft μέσω του διαδικτύου». Η Microsoft κατά πάσα πιθανότητα δεν το κάνει αυτό, αλλά πώς μπορείς να ξέρεις, εφόσον όλα είναι κλειστά, αόρατα, μυστικά?

Πριν λίγο καιρό (Οκτώβριος 2008) πολλοί Κινέζοι χρήστες Windows (οι περισσότεροι από αυτούς με πειρατικές κόπιες Windows) είδαν κάτι περίεργο να συμβαίνει με τον υπολογιστή τους: κάθε μια ώρα, η οθόνη τους γινόταν μαύρη για μερικά δευτερόλεπτα. Όχι κάτι που μπορεί να σε εμποδίσει από το να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά κάτι που μπορεί σίγουρα να σε κάνει να τρελαθείς. Η Microsoft είχε προσθέσει μερικές γραμμές κώδικα (ένα συστατικό στη συνταγή) που έλεγε «αν αυτή η κόπια Windows ανιχνευθεί ως πειρατική, κάνε την οθόνη μαύρη για μερικά δευτερόλεπτα κάθε ώρα». Το θέμα τώρα δεν είναι ότι το λογισμικό ήταν πειρατικό: το πειρατικό λογισμικό είναι κακό, τελεία και παύλα. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι χρήστες έλαβαν μια αυτόματη ενημέρωση για τα Windows (οι ενημερώσεις συνήθως επιδιορθώνουν προβλήματα και προσθέτουν νέες λειτουργίες) χωρίς να γνωρίζουν πώς αυτή θα επηρέαζε το σύστημά τους. Κανείς δεν ήξερε.

Το να αλλάζεις τον πηγαίο κώδικα ενός λογισμικού ανοικτού κώδικα είναι μια πολύ πιο ανοικτή διαδικασία. Εξ ορισμού, όλες οι συνταγές είναι δημόσιες. Αυτό δεν έχει σημασία για εσένα, εφόσον δεν μπορείς να κατανοήσεις τον κώδικα έτσι κι αλλιώς, όμως οι άνθρωποι που τον καταλαβαίνουν μπορούν να τον διαβάσουν και να μιλήσουν. Και έτσι κάνουν. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να αλλάξει τον πηγαίο κώδικα, όλοι οι άλλοι προγραμματιστές μπορούν να δουν την αλλαγή («ρε φίλε, γιατί πρόσθεσες αυτόν τον κώδικα εδώ που κατασκοπεύει το πληκτρολόγιο του χρήστη, τρελάθηκες τελείως;»). Και ακόμα και στην περίπτωση που τη βαρέσει σε ολόκληρη την ομάδα των προγραμματιστών ενός λογισμικού και αρχίσουν να προσθέτουν κακόβουλο κώδικα παντού, κάποιος έξω από την ομάδα μπορεί να πάρει τον κώδικα, να αφαιρέσει όλα τα κακά τμήματα, να δημιουργήσει μια ολοκαίνουργια έκδοση και να πει στον κόσμο ποια είναι η διαφορά. Είναι ανοικτό.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορείς να νιώθεις σίγουρος ότι λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν κάνει κακά πράγματα πίσω από την πλάτη σου: η κοινότητα παρακολουθεί από κοντά όλες τις συνταγές.


Απολαύστε δωρεάν και απεριόριστη υποστήριξη χρηστών.
Spoiler: show
Ένα από τα μεγάλα προσόντα της κοινότητας Ανοιχτού Κώδικα (και κυρίως του Linux), είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια πραγματική κοινότητα. Χρήστες και προγραμματιστές είναι πραγματικά εκεί έξω, σε forums, mailing lists, IRC channels, βοηθώντας νέους χρήστες. Απολαμβάνουν να βλέπουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν το Linux, και χαίρονται να τους βοηθούν να συνηθίσουν το νέο τους σύστημα.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνετε, κάποιο πρόγραμμα δεν λειτουργεί όπως θα περιμένατε, ή κάποια λειτουργία που δεν βρίσκετε, μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Αν υπάρχει κάποιος γύρω σας (οικογένεια; συνάδελφοι;) που χρησιμοποιεί Linux, πιθανότατα θα χαρεί να σας βοηθήσει. Διαφορετικά μπορείτε να βρείτε πραγματικά χιλιάδες τόπους στο διαδίκτυο όπου καλοί Σαμαρείτες θα σας απαντήσουν και βήμα-βήμα θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημά σας: οι geeks είναι συνήθως πολύ συμπαθείς, αν ρωτήσετε ευγενικά. Απλά γράψτε "βοήθεια linux" (ή αντικαταστήστε το "linux" με την συγκεκριμένη διανομή που επιλέξατε -- δείτε το κεφάλαιο εγκατάστασης) στο Google και είμαι βέβαιος πως θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε.


Παρά πολλά παράθυρα; Χρησιμοποιήστε επιφάνεια εργασίας.
Spoiler: show
Δεν ήμουν ποτέ χρήστης των Windows και υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω: αφότου ανοίξετε τον επεξεργαστή κειμένου, τον browser, το πρόγραμμα email, το πρόγραμμα messenger και μερικά άλλα παράθυρα για να βρείτε τα αρχεία σας, πώς μπορείτε εσείς οι χρήστες Windows και δεν χάνεστε σε αυτό το μπάχαλο;

Οι επιφάνειες εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν θα αντάλλασσα με τίποτα. Πιθανότατα έχετε μόνο μια οθόνη, έτσι; Δοκιμάστε το Linux, και θα έχετε τέσσερις. Βέβαια, δεν θα μπορείτε να κοιτάτε και τις τέσσερις ταυτόχρονα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία αφού τα μάτια σας δεν μπορούν να κοιτούν σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Ας βάλουμε στην πρώτη οθόνη τον επεξεργαστή κειμένου σας. Στη δεύτερη το πρόγραμμα messenger. Στην τρίτη τον browser. Έστω ότι γράφετε κάτι στον επεξεργαστή κειμένου και θέλετε να ελέγξετε κάτι στο δίκτυο, δεν χρειάζεται να ψάξετε στα παράθυρά σας για να βρείτε τον browser, σωρευμένο πίσω από όλα τα άλλα παράθυρα. Απλά γυρίστε στην τρίτη οθόνη σας και ορίστε, να τος.

Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω οθόνη, και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κάτω δεξιά γωνία:

Εικόνα

Εκεί μπορείτε να αλλάξετε επιφάνεια εργασίας. Βλέπετε ότι έχει τέσσερις (εικονικές) οθόνες, αλλά μπορείτε να έχετε περισσότερες (εγώ έχω 12, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ακόμα περισσότερες). Εκείνη στα αριστερά είναι επισημασμένη: πρόκειται για την παρούσα οθόνη. Για να δείτε μιαν άλλη, απλά επιλέξτε εκείνη που θέλετε (κάθε μία δείχνει μια μικρή προεπισκόπηση των παραθύρων που περιέχει: σε αυτή την περίπτωση οι άλλες τρεις είναι άδειες), ή χρησιμοποιείστε μια από τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου.
Εικόνα


Μην περιμένετε χρόνια να λυθούν τα προβλήματα, αναφέρετέ τα και παρακολουθήστε τα.
Spoiler: show
Αν βρείτε κάποιο πρόβλημα στα Windows, βασικά μπορείτε να περιμένετε και να προσεύχεστε ότι η Microsoft θα το διορθώσει σύντομα (και αν συμβιβάζει την ασφάλεια του συστήματός σας, θα πρέπει να προσεύχεστε διπλά). Θα πιστεύετε ότι το να αναφέρετε αυτό το πρόβλημα στην Microsoft (έτσι ώστε να μπορέσουν να το διορθώσουν πιο γρήγορα) είναι εύκολο. Για μαντέψτε ξανά. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα αυτό. Τι γίνεται αν η Microsoft δεν προσέξει καν το πρόβλημα; Ε τότε, ας ελπίσουμε πως η επόμενη έκδοση των Windows θα το διορθώσει (όμως θα χρειαστεί να πληρώσετε μερικές εκατοντάδες ευρώ επιπλέον).

Σχεδόν όλα τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα (μεταξύ αυτών και οι διανομές Linux) έχουν ένα σύστημα παρακολούθησης προβλημάτων. Μπορείτε όχι μόνο να αναφέρετε προβλήματα (μάλιστα σας ενθαρρύνουν να το κάνετε !) περιγράφοντας πώς συναντήσατε το πρόβλημα, αλλά και να δείτε τι συμβαίνει μετά από αυτό : τα πάντα είναι ανοιχτά και διαφανή σε όλους. Οι προγραμματιστές θα απαντήσουν, πιθανώς να ζητήσουν κάποιες έξτρα πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να διορθώσουν το πρόβλημα. Θα γνωρίζετε πότε διορθώθηκε το πρόβλημα, και θα γνωρίζετε πώς να αποκτήσετε την νέα έκδοση (και πάλι δωρεάν, φυσικά). Επομένως εδώ έχετε ανθρώπους που φροντίζουν τα προβλήματά σας, σας ενημερώνουν για αυτά, και όλα αυτά δωρεάν ! Αν το πρόβλημα λυθεί στο δικό σας σύστημα, θα λυθεί και σε όλους τους άλλους : είναι προς το συμφέρον όλων να συνεργαστούν για να βελτιωθεί το λογισμικό. Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύει ο ανοιχτός κώδικας.


Βαρεθήκατε να επανεκκινείτε συνέχεια τον υπολογιστή σας;
Spoiler: show
Μόλις αναβαθμίσατε ένα ή δύο μικρά στοιχεία των Windows με το "Windows update"; Παρακαλώ επανεκκινήστε. Μόλις εγκαταστήσατε ένα πρόγραμμα; Παρακαλώ επανεκκινήστε. Το σύστημά σας είναι ασταθές; Δοκιμάστε να επανεκκινήσετε, πιθανότατα τα πάντα θα δουλεύουν καλύτερα μετά.

Τα Windows σας ζητούν συνέχεια να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας, και αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό (ίσως κατεβάζετε ένα μεγάλο αρχείο, και δεν θέλετε να το διακόψετε απλά επειδή αναβαθμήσατε μερικά τμήματα του συστήματός σας). Όμως ακόμη και αν επιλέξετε "Επανεκκίνηση αργότερα", τα Windows εξακολουθούν να σας ενοχλούν κάθε δέκα λεπτά για να σας θυμίσει πως πραγματικά πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Και αν τύχει να μην βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή σας και δεν δείτε την ερώτηση, με χαρά θα επανεκκινήσει από μόνο του. Τέρμα το κατέβασμα του μεγάλου αρχείου.

Το Linux βασικά δεν χρειάζεται επανεκκινήσεις. Είτε εγκαθιστάτε νέο software (ακόμη και πολύ μεγάλα προγράμματα) ή εκτελείτε αναβαθμίσεις ρουτίνας στο σύστημά σας, δεν θα ρωτηθείτε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Αυτό είναι αναγκαίο μόνο αν ένα τμήμα της "καρδιάς" του συστήματος αναβαθμίζεται, και κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο ανά αρκετές εβδομάδες.

Γνωρίζετε τους servers του Internet; Πρόκειται για τους μεγάλους υπολογιστές που ανταποκρίνονται όταν ζητάτε μια ιστοσελίδα, και στέλνουν τις πληροφορίες στον browser σας. Οι περισσότεροι από αυτούς τρέχουν Linux, και καθώς πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι (ένας επισκέπτης μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή), δεν επανεκκινούν πολύ συχνά (οι υπηρεσίες τους δεν είναι διαθέσιμες όταν το σύστημα επανεκκινεί. Πραγματικά, πολλοί από αυτούς δεν έχουν κάνει επανεκκίνηση εδώ και μερικά χρόνια. Το Linux είναι σταθερό, τρέχει μια χαρά χωρίς επανεκκινήσεις όλη την ώρα.

Πιθανότατα δεν θα αφήσετε τον υπολογιστή σας ανοιχτό για εβδομάδες, μα το νόημα είναι: το σύστημα δεν θα σας ενοχλεί για επανεκκινήσεις όλη την ώρα.


Δώστε στον παλιό υπολογιστή σας νέα ζωή.
Spoiler: show
Τα Windows χρειάζονται όλο και ισχυρότερο hardware με κάθε νέα έκδοση (95, 98, 2000, Me, XP, etc.). Συνεπώς, αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε Windows, θα πρέπει να αγοράζετε συνεχώς νέο hardware. Δεν βλέπω όμως το λόγο για αυτή τη διαρκή εξέλιξη. Φυσικά, πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μεγάλη υπολογιστική ισχύ και το νέο hardware και οι τεχνολογίες τους βοηθούν πραγματικά. Όμως για τους περισσότερους χρήστες, που σερφάρουν στο internet, διαβάζουν και γράφουν email, γράφουν κείμενα και slides, ποιο το νόημα να αγοράζουν έναν νέο υπολογιστή κάθε 2, 3 ή 4 χρόνια, εκτός από το να πλουτίζουν τους κατασκευαστές υπολογιστών; Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που ο υπολογιστής σας δεν μπορεί πια να κάνει αυτό που έκανε μια χαρά πριν 5 χρόνια;

Το Linux "τρέχει" μια χαρά σε παλιότερο hardware, στο οποίο τα Windows 7 πιθανότατα θα αρνούνταν καν να εγκατασταθούν, ή θα σας άφηναν να περιμένετε 20 δευτερόλεπτα μετά από κάθε κλικ. Φυσικά, το Linux δεν θα απογειώσει τον 12-χρονών υπολογιστή σας, αλλά θα "τρέχει" μια χαρά σε αυτό και θα σας επιτρέψει να εκτελείτε τις συνήθεις εργασίες (σερφάρισμα στο internet, συγγραφή κειμένων, κλπ) μια χαρά. Πραγματικά, ο υπολογιστής που σας προσφέρει αυτή τη σελίδα δεν είναι και τόσο νέος και "τρέχει" Linux: αν διαβάζετε αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι δουλεύει (και αν η σελίδα αργεί να φορτώσει, να κατηγορείτε μονάχα τη σύνδεσή μου στο Internet).


Παίξτε εκατοντάδες δωρεάν παιχνίδια.
Spoiler: show
Εκατοντάδες παιχνίδια είναι διαθέσιμα με ελεύθερη και δωρεάν άδεια χρήσης (ελεύθερη όπως ο λόγος και δωρεάν όπως η μπύρα): δι-διάστατα, τρισ-διάστατα, γρίφοι, παιχνίδια πολέμου, online multiplayer games, ό,τι θέλετε!


Βοηθάτε άλλες χώρες, και τη δική σας.
Spoiler: show
Η Microsoft είναι μια αμερικάνικη εταιρεία, και η επιτυχία της είναι πολύ καλή για την Αμερικανική οικονομία.

Αν όμως δεν ζείτε στις ΗΠΑ, όταν αγοράζετε κλειστό λογισμικό (πχ Windows), περίπου τα μισά χρήματα πηγαίνουν απευθείας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (πχ της Microsoft): αυτά τα χρήματα εγκαταλείπουν τη χώρα σας, ενώ τα άλλα μισά μένουν (ποσοστά πωλήσεων, κλπ: χωρίς τεχνικό όφελος). Η χώρα σας δεν παράγει τίποτα, και δεν χρειάζεται καν ειδικευμένο προσωπικό για να πουλήσει κουτιά. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε επαγγελματίες πληροφορικής χωρίς υψηλό επίπεδο γνώσεων, που απλά εγκαθιστούν και ρυθμίζουν κλειστό λογισμικό χωρίς την δυνατότητα αλλαγής/μάθησης/βελτίωσης.

Με το δωρεάν λογισμικό (πχ το Linux), η οικονομία (και οι γνώσεις των επαγγελματιών πληροφορικής) της χώρας σας βελτιώνονται, χάρη στην ύπαρξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις, υποστήριξη, συμβουλευτική, κλπ.

Οι άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και που διατηρούν τα χρήματα στην χώρα σας θα επωφεληθούν από αυτό, αντί για εκείνους/ες που απλά πωλούν κουτιά με προκαθορισμένες ατάκες, στέλνοντας τα χρήματά σας εκτός της χώρας και αφήνοντας επαγγελματίες πληροφορικής χωρίς πραγματικές τεχνικές γνώσεις.


Χρησιμοποιήστε MSN, AIM, ICQ, Jabber, με ένα μόνο πρόγραμμα.
Spoiler: show
Πιθανώς να έχετε λογαριασμούς σε διάφορες υπηρεσίες messenger, όπως τα MSN, Yahoo, ICQ, Jabber, AIM, κλπ. Αν τρέχετε Windows ή Mac OS X, πιθανότατα χρειάζεστε ένα πρόγραμμα για να συνδεθείτε στο καθένα από αυτά: το MSN Messenger για το MSN, το ICQ για το ICQ, κλπ.

Με το Pidgin, το πρόγραμμα messenger για το Linux (υπάρχει και για τα Windows, ενώ στο Mac OS X ονομάζεται "Adium"), μπορείτε να συνδεθείτε σε όλες αυτές τις υπηρεσίες ταυτόχρονα, με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, και να δείτε όλες τις επαφές σας με την μία.


Ακούστε μουσική.
Spoiler: show
Το Linux έχει διάφορα προγράμματα μουσικής (μεταξύ άλλων τα AmaroK, Rhythmbox, Banshee, κλπ.), και κάποια από αυτά είναι πραγματικά εξαιρετικά. Δοκιμάστε π.χ. το AmaroK (δείτε το screenshot): παίζει τέλεια τις μουσικές σας, μαθαίνει ποια κομμάτια προτιμάτε, φέρνει αυτόματα τον τίτλο (και τους στίχους) από το Internet, ακόμη και τα εξώφυλλα των CD!

Εικόνα


Παρακολουθήστε τις καιρικές προβλέψεις.
Spoiler: show
Βαρεθήκατε να έχετε ένα θερμόμετρο έξω από το παράθυρο και να το κοιτάτε πριν βγείτε έξω; Απλά ρίξτε μια ματιά στην οθόνη του Linux σας και παρακολουθήστε τις καιρικές προβλέψεις:

Εικόνα

Φυσικά, το Linux δεν σας αναγκάζει να κάνετε οτιδήποτε, οπότε μπορείτε να το τοποθετήσετε όπου θέλετε στην οθόνη σας, ή και να το αφαιρέσετε τελείως (τελικά, δεν είναι πιο ωραίο να κοιτάτε έξω από το παράθυρο;). Μπορείτε να επιλέξετε τον τόπο που μένετε (ή οπουδήποτε αλλού) από μια πλήρη λίστα τοποθεσιών (οκ, έκλεψα, επέλεξα την Χονολουλού για την παρακάτω οθόνη, έχει 2°C αυτή τη στιγμή στο Παρίσι!)


Περισσότερα εδω.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Visual Basic .NET, C++, HTML, PHP, MySQL, CSS ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 (x64)
Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6850 @ 3.00GHz │ Kingston 4GB 800Mhz │ Nvidia GeForce 8800 GT 512MB │ SAMSUNG SyncMaster SA100 1368x768 | Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller | Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controler
Άβαταρ μέλους
ArisGop
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 14 Μάιος 2011, 12:53
Τοποθεσία: 127.0.0.1
Εκτύπωση

Re: Γιατί να επιλέξω Linux; - Why Linux?

Δημοσίευσηαπό HardCotton » 13 Ιουν 2012, 01:35

Πολλά τα θετικά στο ubuntu, βέβαια, όπως κάθε λειτουργικό δεν είναι αλάνθαστο, αλλά όλα τα παραπάνω, από ότι έχω διαβάσει δηλαδή, ισχύουν..
Προσωπική Ιστοσελίδα
Γνώσεις ✒ ❶ Linux: Λίγο (Αρχάριος Ακόμα) | ❷ Programming: Πολύ | ❸ English: Καλά
Λειτουργικά ✒ ❶ Linux Kubuntu 12.04 | ❷ Linux Ubuntu 12.04 | ❸ Microsoft Windows 7 Home Premium | ❸ Microsoft Windows XP Pro SP3
Προδιαγραφές ✒ Intel® Pentium® Dual Core™ Processor T4500 (2.3GHz, 1MB cache, 800MHz FSB) | 4GB DDR3 | Intel GMA 4500MHD | Screen: 15,6'' HD
☣ Hello World ☣
Άβαταρ μέλους
HardCotton
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: 21 Απρ 2012, 20:13
Τοποθεσία: Athens
IRC: HardCotton
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο ΕΛ/ΛΑΚ - Φιλοσοφία και Ιστορία