Dual Boot Windows 7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημένα)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Dual Boot Windows 7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημένα)

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 05:15

O oδηγός ισχύει και για τις εκδόσεις 12.04 LTS, 14.04 LTS και 14.10.


Dual Boot
Εικόνα Ubuntu 12.10 - Windows 7 Εικόνα


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον fkol k4, για την καθοδήγηση που προσέφερε, τις προτάσεις που έκανε καθώς και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να με βοηθήσει να φτιάξω και να βελτιώσω αυτόν τον οδηγό.



Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση τoυ Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) σε υπολογιστή με προεγκατεστημένα Windows 7, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε και τα δύο λειτουργικά συστήματα (Dual Boot).

Η διαδικασία αυτή, αποτελείται κυρίως από δύο μέρη:
  1. Την συρρίκνωση της κατάτμησης στην οποία είναι εγκατεστημένα τα Windows, ώστε να ελευθερωθεί χώρος για την εγκατάσταση του Ubuntu.
    Για να γίνει αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο "Disk Management" (Διαχείριση δίσκων) που είναι προεγκατεστημένο στα Windows.
    O λόγος που θα χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο εργαλείο, είναι επειδή μας αποτρέπει από διαγραφή σημαντικών αρχείων συστήματος των Windows, που είναι αδύνατον να μετακινηθούν, ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην υπάρχουσα εγκατάσταση των Windows και να αποφύγουμε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.
  2. Τη δημιουργία τριών (3) κατατμήσεων (για χρήση /, /home και swap) στον χώρο που προηγουμένως ελευθερώσαμε, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από το Ubuntu.
    Oι λόγοι που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές κατατμήσεις για τον ριζικό κατάλογο / και το /home, είναι για ευκολία και ταχύτητα σε μελλοντικές αναβαθμίσεις της διανομής, καθώς και για διατήρηση των ρυθμίσεων των εφαρμογών και των προσωπικών μας αρχείων, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε νέα εγκατάσταση του Ubuntu. Το τελευταίο μπορεί να γίνει και με αντιγραφή των αρχείων μας στην κατάτμηση των Windows.
Eπίσης, στον οδηγό γίνεται και μία σύντομη αναφορά για την δημιουργία LiveCD/USB και την εκκίνηση από αυτό.

Για την περιγραφή της διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα VirtualBox. Αυτό σημαίνει πως τα μεγέθη των partitions που φαίνονται στον οδηγό είναι ενδεικτικά παραδείγματα.
Στον οδηγό έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες και λειτουργικά συστήματα στα Αγγλικά. Για να είναι ευκολότερα κατανοητός ο οδηγός από χρήστες που δεν γνωρίζουν Αγγλικά, υπάρχουν δίπλα από κάθε αγγλικό όρο παρενθέσεις που περιέχουν την αντίστοιχη Ελληνική μετάφραση με χρήση μπλε χρώματος.
Έχω ακολουθήσει με επιτυχία ακριβώς την ίδια διαδικασία σε αρκετούς υπολογιστές, με όλους τους συναδιασμούς των λειτουργικών Ubuntu 11.10/12.04/12.10 - Windows Vista/7 (σύντομα θα προσθέσω οδηγίες και για τα 8).
Επιπλέον, μία περίπτωση όπου η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόστηκε με επιτυχία, είναι αυτή.



Για την εγκατάσταση του Ubuntu σε EFI mode, διαβάστε πρώτα τον οδηγό:
Ubuntu & UEFI - Εγκατάσταση - Τεκμηρίωση (από τον Learner)






→Δημιουργία LiveCD/USB

Προκειμένου να εγκαταστήσουμε το Ubuntu στον υπολογιστή μας, το μόνο που θα χρειαστούμε, είναι ένα LiveCD/USB του Ubuntu. Για την δημιουργία LiveCD/USB του Ubuntu μέσω των Windows, θα πρέπει:
  • Να έχουμε το αρχείο .iso τoυ Ubuntu 12.10 (ή 12.04 LTS) που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Μπορούμε να κατεβάσουμε το .iso της τρέχουσας (νεότερης ή LTS) έκδοσης του Ubuntu, από εδώ.
  • Να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε στα Windows το πρόγραμμα UNetbootin, για να δημιουργήσουμε LiveUSB. Διαφορετικά, για την δημιουργία LiveCD υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (ρωτήστε ανά περίπτωση).


→Συρρίκνωση της κατάτμησης των Windows

Πριν κάνουμε οτιδήποτε, καλό είναι να κάνουμε μία ανασυγκρότηση δίσκου, για να "συμμαζέψουμε" τα σκορπισμένα αρχεία στον σκληρό δίσκο.
Επίσης, καλό θα ήταν για να αποφύγουμε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων και γενικά οποιαδήποτε σύγχυση, να αποσυνδέσουμε όποια εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (σκληρούς δίσκους) υπάρχουν συνδεδεμένα στον υπολογιστή.
Ακόμα, πάντα πριν μία τέτοια διαδικασία (repartitioning) που επηρεάζει τον σκληρό δίσκο, όσο ασφαλής και να πιστεύουμε ότι είναι, συνιστάται να κάνουμε ένα backup τα προσωπικά μας αρχεία, για να μην χαθούν σε περίπτωση σφάλματος.


Αν θέλετε να διαβάσετε και να μάθετε περισσότερα για τους σκληρούς δίσκους και τις κατατμήσεις, κάντε κλικ εδώ.



Αφού έχουμε φτιάξει το LiveCD/USB του Ubuntu 12.10, έχουμε κάνει ανασυγκρότηση δίσκου, κάναμε backup τα αρχεία μας και έχουμε αποσυνδέσει τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (εάν υπάρχουν), θα πρέπει να ελευθερώσουμε χώρο από τον σκληρό μας δίσκο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του Ubuntu.
Για να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστεί να συρρικνώσουμε την υπάρχουσα κατάτμηση στην οποία είναι εγκατεστημένα τα Windows (συνήθως C:). Αυτό θα γίνει με την χρήση του εργαλείου Disk Management, το οποίο είναι προεγκατεστημένο στα Windows.

Για την συρρίκνωση της κατάτμησης των Windows:
  • Πατάμε Start (Έναρξη) και στην αναζήτηση γράφουμε Disk Management (Διαχείριση δίσκων). Το πρόγραμμα θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα και κάνουμε κλικ πάνω του για να το ανοίξουμε.

    * Aν χρησιμοποιούμε Windows XP, για να ανοίξουμε την Διαχείριση δίσκων, πηγαίνουμε:
    Πίνακας ελέγχου→Επιδόσεις και συντήρηση→Εργαλεία διαχείρισης→Διαχείριση υπολογιστή→Διαχείριση δίσκων.
    Eναλλακτικά, πατάμε Start (Έναρξη) και στην συνέχεια Run (Eκτέλεση). Πληκτρολογούμε "compmgmt.msc" και πατάμε ΟΚ.
    Θα ανοίξει η "Διαχείρηση υπολογιστή" όπου περιέχει το "Διαχείριση δίσκων".


  • Όταν ανοίξει το Disk Management, θα δούμε στο κεντρικό παράθυρο μία λίστα με τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή και τις ήδη υπάρχουσες κατατμήσεις.
    Το πιθανότερο είναι να υπάρχουν περισσότερες από μία κατατμήσεις στον υπολογιστή, γιατί τα Windows πολλές φορές κρατάνε ξεχωριστή κατάτμηση μεγέθους 100MB "δεσμευμένη από αρχεία συστήματος". Τέλος, θα υπάρχει και η κατάτμηση που περιέχει τα Windows, συνήθως με την ονομασία C: και θα είναι η μεγαλύτερη στο μέγεθος.
    Η τελευταία κατάτμηση, δηλαδή δίσκος C:, είναι αυτός που μας ενδιαφέρει και θα συρρικνώσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρο για την εγκατάσταση του Ubuntu.

    Αν στον δίσκο μας υπάρχουν περισσότερες κατατμήσεις από αυτές που φαίνονται στην εικόνα, συνεχίζουμε διαβάζοντας τον οδηγό:
    Εγκατάσταση Ubuntu σε δίσκο με 4 primary partitions. (από τον Learner)



  • Eντοπίζουμε στο Disk Management τον δίσκο των Windows (συνήθως C:) κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και πατάμε «Shrink Volume...» (Συρρίκνωση Τόμου...).

  • Το παράθυρο που θα ανοίξει, θα έχει τίτλο «Shrink C:» (Συρρίκνωση του C:) και θα είναι κάπως έτσι:

    Εδώ, βλέπουμε τα παρακάτω:
    • Total size before shrink in MB: (Συνολικό μέγεθος σε MB πριν από τη συρρίκνωση:)
      O αριθμός δίπλα, αντιστοιχεί στο μέγεθος (MB) της κατάτμησης C:, πριν την συρρίκνωση.
    • Size of available shrink space in MB: (Μέγεθος διαθέσιμου χώρου συρρίκνωσης σε MB:)
      O αριθμός δίπλα, αντιστοιχεί στο μέγιστο μέγεθος που μπορούμε να συρρικνώσουμε την κατάτμηση C:, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στα αρχεία των Windows. Συνεπώς, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί και στον μέγιστο χώρο που μπορεί να πάρει η κατάτμηση που θα δημιουργήσουμε για το Ubuntu.
    • Enter the amount of space to shrink in MB: (Μέγεθος χώρου σε ΜΒ προς συρρίκνωση:)
      O αριθμός δίπλα, αντιστοιχεί στο μέγεθος (MB) της νέας κατάτμησης που θα δημιουργήσουμε για το Ubuntu.
      To μέγεθος αυτό, το επιλέγουμε εμείς, ανάλογα με το συνολικό μέγεθος του σκληρού δίσκου και πόσο χώρο θέλουμε να διαθέσουμε για το Ubuntu.
      Όπως ανέφερα, δεν μπορεί να ξεπερνάει το μέγεθος που αναγράφεται στην παραπάνω ρύθμιση.
    • Total size after shrink in MB: (Συνολικό μέγεθος σε MB μετά τη συρρίκνωση:)
      Ο αριθμός δίπλα, αντιστοιχεί στο μέγεθος που θα έχει η κατάτμηση C: των Windows, μετά την συρρίκνωση.
    Αφού επιλέξουμε το μέγεθος της κατάτμησης στην οποία θα εγκαταστήσουμε το ubuntu, πατάμε κάτω κάτω στο παράθυρο, το κουμπί «Shrink» (Συρρίκνωση) για να συρρικνωθεί η κατάτμηση C: και να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος.
  • Τέλος, μετά την συρρίκνωση, στο αρχικό παράθυρο του Disk Management, μπορούμε να δούμε τον χώρο που μόλις δημιουργήσαμε (Unallocated) για να εγκαταστήσουμε το Ubuntu.

    Θα το αφήσουμε εσκεμμένα ως «Unallocated» (Δεν έχει εκχωρηθεί), για να το εντοπίσουμε πιο εύκολα όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε για την εγκατάσταση του Ubuntu.

    Για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα με την συρρίκνωση του δίσκου C:, κλείνουμε το Disk Management και κάνουμε μία επανεκκίνηση στον υπολογιστή. Αφού διαπιστώσουμε πως ο υπολογιστής λειτουργεί σωστά και έχουμε κανονικά πρόσβαση στα Windows, συνδέουμε το LiveCD/USB στον υπολογιστή και κάνουμε τερματισμό.


→Eκκίνηση από το LiveCD/USB του Ubuntu

Για να προχωρήσουμε με την εγκατάσταση του Ubuntu, αφού προηγουμένως συνδέσαμε στον υπολογιστή το LiveCD/USB που έχουμε δημιουργήσει, ανοίγουμε τον υπολογιστή και επιλέγουμε κατά την εκκίνηση να γίνει Boot από το LiveCD/USB.
  • Σε πολλές περιπτώσεις αν χρησιμοποιούμε USB, χρειάζεται να γίνει ρύθμιση στο BIOS του υπολογιστή, ώστε να αλλάξει η σειρά προτεραιότητας εκκίνησης, με πρώτη επιλογή το USB. Ο τρόπος για να γίνει αυτό, διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή και από BIOS σε BIOS.
    Σε άλλες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια αλλαγή στο BIOS του υπολογιστή, αλλά να πατήσουμε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο κατά την εκκίνηση, ώστε ο υπολογιστής να κάνει boot από το LiveCD/USB
  • Αν χρησιμοποιούμε LiveCD, τότε εμφανίζεται ένα μήνυμα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή που λέει: Press any key to boot from CD...
    Πατάμε λοιπόν ένα τυχαίο πλήκτρο και ο υπολογιστής θα κάνει εκκίνηση από το LiveCD.


→Δοκιμή του Ubuntu, δημιουργία κατατμήσεων (partitions) και εγκατάσταση


Για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση του Ubuntu σε δίσκο SSD, μπορείτε να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό:
Εγκατάσταση Ubuntu σε SSD και παραμετροποίηση (από τον ALdaperan).



Έχουμε κάνει λοιπόν εκκίνηση από το LiveCD/USB και ήρθε η στιγμή να κάνουμε τα πρώτα βήματα στο Ubuntu.
  • Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσουμε, αφού εκκινήσουμε τον υπολογιστή από το LiveCD/USB, θα είναι ένα παράθυρο που θα μας ζητάει να επιλέξουμε μεταξύ «Try Ubuntu» (Δοκιμάστε το Ubuntu) και «Ιnstall Ubuntu» (Eγκατάσταση του Ubuntu).
    Eπίσης, αριστερά θα περιέχει μία λίστα με τις διαθέσιμες γλώσσες για το περιβάλλον Live του Ubuntu. Προεπιλεγμένη γλώσσα είναι η Αγγλική. Αν προτιμάμε την Ελληνική, μπορούμε να την επιλέξουμε από την λίστα.
    Επιλέγουμε λοιπόν, την γλώσσα που θέλουμε και στην συνέχεια πατάμε το κουμπί που γράφει «Try Ubuntu» (Δοκιμάστε το Ubuntu) και περιμένουμε να φορτώσει το δοκιμαστικό περιβάλλον (Live).

  • Όταν φορτώσει, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία σύντομη περιήγηση στο Ubuntu για να πάρουμε μία ιδέα για το περιβάλλον του και να κοιτάξουμε αν όλα λειτουργούν σωστά (ήχος, internet κλπ), πρωτού προχωρήσουμε στην προετοιμασία της εγκατάστασης.
    Ακόμα, ένας σημαντικός λόγος που επιλέξαμε να δοκιμάσουμε το Ubuntu, είναι η ελευθερία κινήσεων και η σύνδεση/πλοήγηση στο internet κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Έτσι, αν συναντήσουμε κάποιο πρόβλημα ή μπερδευτούμε κάπου, να συνδεθούμε εύκολα και γρήγορα στο Forum της Ελληνικής Κοινότητας του Ubuntu, για να λάβουμε άμεση βοήθεια και υποστήριξη.
    Αν είναι όλα εντάξει και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με την εγκατάσταση, κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο με το όνομα «Install Ubuntu 12.10» (Εγκατάσταση Ubuntu 12.10) που βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας.

  • Θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα μας λέει να επιλέξουμε την γλώσσα που θέλουμε να έχει το Ubuntu (όταν θα εγκατασταθεί στον υπολογιστή).
    Eπιλέγουμε την γλώσσα που θέλουμε και πατάμε «Continue» (Συνέχεια).

  • Στην συνέχεια, θα δούμε στο παράθυρο κάποια πράγματα για την προετοιμασία της εγκατάστασης. Δηλαδή έναν έλεγχο για το αν ο δίσκος μας έχει περισσότερο χώρο από 4.9GB, αν είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα και αν υπάρχει σύνδεση στο internet.
    Επιπλέον, υπάρχουν και οι επιλογές «Download updates while installing» (Λήψη ενημερώσεων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης) και «Install this third-party software» (Εγκατάσταση αυτού του λογισμικού τρίτων).
    Bάζουμε τικ [✓] στην επιλογή «Download updates while installing» (Λήψη ενημερώσεων κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης).
    Στην επιλογή «Install this third-party software» (Εγκατάσταση αυτού του λογισμικού τρίτων), δεν βάζουμε τικ, διότι υπάρχει η πιθανότητα να εγκατασταθούν κάποιοι οδηγοί που δεν λειτουργούν σωστά και ίσως μας δημιουργήσουν πρόβλημα αργότερα.
    Κάνουμε τις επιλογές και πατάμε το κουμπί «Continue» (Συνέχεια).

  • To επόμενο βήμα, είναι να επιλέξουμε τον τύπο της εγκατάστασης. Επιλέγουμε «Something Else» (Κάτι άλλο), για να μπορέσουμε στην συνέχεια να δημιουργήσουμε τις κατατμήσεις που θέλουμε και πατάμε «Continue» (Συνέχεια).

  • Φτάσαμε στο σημείο που θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατατμήσεις.
    Εδώ, βλέπουμε μία λίστα των κατατμήσεων (partitions) που υπάρχουν στον σκληρό δίσκο.

    Ο σκληρός δίσκος όπως φαίνεται και στην εικόνα, συμβολίζεται ως «/dev/sd<γραμμα>» (συνήθως /dev/sda) και τα partitions που υπάρχουν σε αυτόν, συμβολίζονται ως «/dev/sd<γράμμα><αριθμός>» (πχ /dev/sda1, /dev/sda2 ... ), όπου κάθε διαφορετικός αριθμός αντιστοιχεί σε διαφορετική κατάτμηση του δίσκου.
    Αν στον υπολογιστή μας υπάρχουν και άλλοι δίσκοι συνδεδεμένοι, θα εμφανίζονται με διαφορετικό γράμμα (πχ /dev/sdb) και ίσως ο καθένας έχει δικά του partitions ( πχ /dev/sdb1 /dev/sdb2 ... ).
    Eπίσης βλέπουμε, ότι στον δίσκο μας υπάρχουν κάποιες κατατμήσεις τύπου ntfs, oι οποίες χρησιμοποιούνται από τα Windows και δεν θα τις πειράξουμε καθόλου. Αν κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτές, θα προκληθεί πρόβλημα στα Windows.
    Το κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που αναφέρεται ως «free space» (ελεύθερος χώρος). Αυτό το free space, είναι ο χώρος που ελευθερώσαμε προηγουμένως, με την συρρίκνωση του δίσκου C:. Mπορούμε να δούμε ότι έχει το ίδιο μέγεθος που του ορίσαμε στο Disk Management και τότε το αφήσαμε «Unallocated», για να εμφανιστεί τώρα ως free space και να το εντοπίσουμε εύκολα.

    Σε αυτό το free space, θα δημιουργήσουμε τις τρεις κατατμήσεις για τον ριζικό κατάλογο /, το /home και την εικονική μνήμη (swap).

  • Στο σημείο αυτό λοιπόν, θα δημιουργήσουμε τις κατατμήσεις που θα χρησιμοποιεί το Ubuntu:

    1. Δημιουργία κατάτμησης για τον «ριζικό κατάλογο /», ο οποίος είναι ο αρχικός φάκελος που περιέχει όλους τους φακέλους και τα αρχεία συστήματος του Ubuntu (τα προγράμματα, τον πυρήνα κλπ):
      Επιλέγουμε το free space (ελεύθερος χώρος) κάνοντας ένα κλικ πάνω του και πατάμε από κάτω το κουμπί με το σύμβολο "+".

      Στο μικρό παράθυρο που θα ανοίξει, βλέπουμε τα παρακάτω:

      • Size (Μέγεθος): είναι το μέγεθος που θα δώσουμε στην νέα κατάτμηση.
      • Type for the new parition (Τύπος της νέας κατάτμησης): είναι o τύπος της νέας κατάτμησης. Αν είναι Primary (Πρωτεύουσα), σημαίνει πως περιέχει αρχεία συστήματος, ενώ αν είναι Logical (Λογική), χρησιμοποιείται από το υλικό του υπολογιστή (CPU, RAM κλπ).
      • Location for the new partition (Θέση της νέας κατάτμησης): είναι η θέση που θα έχει η κατάτμηση στον ελεύθερο χώρο του δίσκου.
      • Use as (Χρήση ως): είναι ο τύπος των αρχείων.
      • Μount point (Σημείο επαφής): τι θα προσαρτήσουμε στην κατάτμηση.
      Εμείς, θα δημιουργήσουμε αυτήν την κατάτμηση για τον ριζικό κατάλογο / και για να το κάνουμε αυτό, θα δώσουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις (όπως φαίνονται και στην εικόνα):

      - Size (Μέγεθος): Συνήθως βάζουμε από 15 εώς 30GB. Ρωτήστε ανά περίπτωση.

      - Type for the new parition (Τύπος της νέας κατάτμησης): Επιλέγουμε «Primary» (Πρωτεύουσα).

      - Location for the new partition (Θέση της νέας κατάτμησης): Eπιλέγουμε «Beginning of this space» (Αρχή αυτού του διαστήματος).

      - Use as (Χρήση ως): Επιλέγουμε «ext4 journaling file system» (σύστημα αρχείων ext4 με journal).

      - Μount point (Σημείο επαφής): Eπιλέγουμε " / ".



      Και τέλος, πατάμε "OK".
      Aμέσως μόλις δημιουργηθεί, μπορούμε να δούμε στην λίστα των κατατμήσεων του αρχικού παραθύρου, πως προστέθηκε και αυτή που μόλις δημιουργήσαμε (ext4, /).
      H κατάτμηση αυτή, συμβολίζεται τώρα ως /dev/sda3 (στην εικόνα).
      Εικόνα



    2. Συνεχίζουμε με δημιουργία νέας κατάτμησης για την swap (εικονική μνήμη), η οποία είναι ένας δεσμευμένος χώρος στον σκληρό δίσκο που χρησιμοποιείται ως μνήμη, όταν ένα μεγάλο ποσοστό της RAM είναι σε χρήση:
      Eπιλέγουμε πάλι το free space με το ποντίκι και πατάμε το κουμπί με το σύμβολο "+".

      Στο παράθυρο που θα ανοίξει, θα κάνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις (όπως φαίνονται και στην εικόνα):

      - Size (Μέγεθος): Το μέγεθος εξαρτάται από την μνήμη RAM του υπολογιστή μας. Οι απόψεις ποικίλουν, πολλοί βάζουν ίδια τιμή με το μέγεθος της RAM, άλλοι το μισό και άλλοι το διπλάσιο. Ρωτήστε ανά περίπτωση.

      - Type for the new parition (Τύπος της νέας κατάτμησης): Επιλέγουμε «Logical» (Λογική).

      - Location for the new partition (Θέση της νέας κατάτμησης): Eπιλέγουμε «End of this space» (Τέλος αυτού του διαστήματος).

      - Use as (Χρήση ως): Επιλέγουμε «swap area» (χώρος εικονικής μνήμης).



      Και τέλος, πατάμε "OK".
      Bλέπουμε και τώρα, πως η νέα κατάτμηση προστέθηκε στην λίστα του αρχικού παραθύρου (swap).
      Εικόνα

      Ο χώρος που περίσσεψε μετά την δημιουργία του χώρου εικονικής μνήμης, θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία κατάτμησης για το /home, αμέσως παρακάτω.


    3. Η τρίτη και τελευταία κατάτμηση που θα δημιουργήσουμε, είναι αυτή για το /home, το οποίο περιέχει τα προσωπικά αρχεία των χρηστών του Ubuntu, επομένως και τα δικά μας (εικόνες, μουσική, βίντεο κλπ):
      Eπιλέγουμε ξανά το free space με το ποντίκι και πατάμε το κουμπί με το σύμβολο "+".

      Στο παράθυρο που θα ανοίξει, θα κάνουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις (όπως φαίνονται και στην εικόνα):

      - Size (Μέγεθος): Ότι έχει περισσέψει από το free space.

      - Type for the new parition (Τύπος της νέας κατάτμησης): Επιλέγουμε «Primary» (Πρωτεύουσα).

      - Location for the new partition (Θέση της νέας κατάτμησης): Eπιλέγουμε «Beginning of this space» (Αρχή αυτού του διαστήματος).

      - Use as (Χρήση ως): Επιλέγουμε «ext4 journaling file system» (σύστημα αρχείων ext4 με journal).

      - Μount point (Σημείο επαφής): Eπιλέγουμε "/home".



      Και τέλος, πατάμε "OK".
      Όπως και πριν, μπορούμε να δούμε ότι στην λίστα του αρχικού παραθύρου, προστέθηκε και η κατάτμηση που φτιάξαμε για το /home (ext4, /home).
      Εικόνα


      Oλοκληρώνοντας την δημιουργία των κατατμήσεων, θα βάλουμε τικ [✓] στα κουτάκια της στήλης «Format?» (Διαμόρφωση;) ΜΟΝΟ για τις κατατμήσεις που μόλις δημιουργήσαμε για τα /, /home, swap. Είναι πολύ πιθανό, το τικ να έχει μπει αυτόματα.
      Εικόνα


      Τονίζω ξανά, τις κατατμήσεις που υπήρχαν (τύπου: ntfs) πριν την δημιουργία των τριών που κάναμε, ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.
      Τικ στην επιλογή "Format?" (Διαμόρφωση;) θα έχουν μόνο τα partitions που μόλις δημιουργήσαμε (εφόσον υπάρχει η επιλογή).
      ΠΡΟΣΟΧΗ στην επιλογή Format.

  • Τελευταίο βήμα πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση, είναι η θέση που θα εγκατασταθεί ο grub (bootloader).
    O boot loader είναι ένα μικρό πρόγραμμα το οποίο φορτώνει το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, αφού το BIOS έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους που πραγματοποιεί όταν ανοίγει ο υπολογιστής. Όπως καταλαβαίνουμε, ο boot loader είναι απαραίτητος για την εκκίνηση ενός λειτουργικού συστήματος. Μεταξύ άλλων διανομών, τo Ubuntu χρησιμοποιεί τον grub (GRand Unified Bootloader), που ανιχνέυει ποιά λειτουργικά συστήματα είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας και μας παρέχει την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε όποιο από αυτά επιθυμούμε.
    Kάτω κάτω στο παράθυρο με την λίστα των κατατμήσεων, βλέπουμε τo «Device for boot loader installation» (Μονάδα για εγκατάσταση του φορτωτή εκκίνησης) και μέσα στην λίστα των επιλογών, θα υπάρχει και ο σκληρός μας δίσκος.
    Θα επιλέξουμε να γίνει η εγκατάσταση του boot loader, στον δίσκο που έχουμε χωρίσει σε partitions και όχι σε κάποιο από αυτά τα partitions.
    Η επιλογή θα είναι το /dev/sda χωρίς κάποιον αριθμό δίπλα.

    Και εδώ θα χρειαστεί προσοχή για την θέση εγκατάστασης του boot loader. Πολλές φορές, αν χρησιμοποιούμε LiveUSB για την εγκατάσταση, τότε η προεπιλεγμένη θέση εγκατάστασης του boot loader είναι το USB και όχι ο σκληρός μας δίσκος. Αν εγκατασταθεί ο boot loader στο USB τότε θα είναι αδύνατον να κάνει boot ο υπολογιστής στο Ubuntu. Oπότε η επιλογή μας, είναι ο δίσκος του υπολογιστή.


    Όταν τελειώσουμε με τις παραπάνω ρυθμίσεις, η εικόνα που θα βλέπουμε θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:

  • Αφού ολοκληρώσαμε πλέον την προετοιμασία της εγκατάστασης και την δημιουργία των κατατμήσεων, πατάμε το κουμπί «Install Νow» (Εγκατάσταση Τώρα) για να ξεκινήσει η εγκατάσταση του Ubuntu.

  • Το μόνο που απομένει τώρα, είναι να δώσουμε κάποιες πληροφορίες για την σωστή λειτουργία του συστήματός μας. Θα μας ζητηθεί αρχικά να επιλέξουμε την τοποθεσία μας, προκειμένου να πάρει ο υπολογιστής σωστές ρυθμίσεις της ώρας και της ημερομηνίας. Επιλέγουμε από την λίστα την τοποθεσία και πατάμε «Continue» (Συνέχεια).

  • Στην συνέχεια, επιλέγουμε γλώσσα πληκτρολόγησης (διάταξη πληκτρολογίου) εκτός της Αγγλικής. Επιλέγουμε τα Ελληνικά από την λίστα και συνεχίζουμε. Και να μην επιλέξουμε διάταξη πληκτρολογίου, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές σε αυτό και μετά την εγκατάσταση με πολύ εύκολο τρόπο. Πατάμε «Continue» (Συνέχεια).

  • Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε κάποια στοιχεία, για την δημιουργία του λογαριασμού μας στο σύστημα. Τα στοιχεία αυτά είναι το όνομά μας (name), το όνομα του υπολογιστή (hostname), το όνομα χρήστη (username), καθώς και τον κωδικό μας, που θα χρησιμοποιούμε στο Ubuntu κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε αλλαγές στο σύστημα.

    Σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε αυτόν τον κωδικό, γιατί θα τον χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά.


    Οπότε πληκτρολογούμε προσεκτικά τον κωδικό μας (υπάρχει διάκριση μικρών-κεφαλαίων) και επαληθεύουμε πληκτρολογώντας τον κωδικό για δεύτερη φορά ακριβώς από κάτω.
    Μεταξύ των «Log in automatically» (Αυτόματη είσοδος χρήστη) και «Require my password to log in» (Απαίτηση του κωδικού μου για την είσοδο στο σύστημα), επιλέγουμε ότι θέλουμε. Αν προτιμάμε να μην μας ζητάει κωδικό κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή μας, επιλέγουμε «Log in automatically» (Αυτόματη είσοδος χρήστη). Διαφορετικά επιλέγουμε Require my password to log in» (Απαίτηση του κωδικού μου για την είσοδο στο σύστημα).
    Δεν βάζουμε τικ στην επιλογή «Encrypt my home folder» (Κρυπτογράφηση του προσωπικού μου φακέλου).
    Aφού δώσουμε τα στοιχεία που χρειάζονται και κάνουμε τις απαραίτητες επιλογές, πατάμε «Continue» (Συνέχεια).

  • Η εγκατάσταση του Ubuntu ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σε μερικά λεπτα! Μπορείτε παράλληλα, να κάνετε πλοήγηση στο διαδίκτυο.

    Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα:

    Μας ενημερώνει ότι η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε και πως αν θέλουμε, μπορούμε να παραμείνουμε στο περιβάλλον Live (δοκιμής) του Ubuntu ή αν θέλουμε να κάνουμε επανεκκίνηση ώστε να μπούμε κανονικά στο Ubuntu που μόλις εγκαταστήσαμε. Επιλέγουμε «Restart Now» (Επανεκκίνηση Τώρα).
    Πριν γίνει η επανεκκίνηση, θα μας εμφανίσει ένα μήνυμα που θα λέει να αφαιρέσουμε από τον υπολογιστή οποιοδήποτε μέσο εκκίνησης έχουμε συνδέσει (δηλαδή το LiveCD/USB με το οποίο κάναμε την εγκατάσταση) και να πατήσουμε ENTER. Οπότε αφαιρούμε από τον υπολογιστή το LiveCD/USB και πατάμε ENTER για να γίνει η επανεκκίνηση.


→Mετά την εγκατάσταση - grub menu

Αφού ο υπολογιστής εκκινήσει ξανά, θα εμφανιστεί στην αρχή ένα μενού επιλογών για την εκκίνηση, το οποίο θα είναι περίπου όπως φαίνεται στην εικόνα:

Είναι το μενού του grub (boot loader) και θα εμφανίζεται κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής. Από αυτό το μενού θα επιλέγουμε σε ποιό λειτουργικό σύστημα θα κάνουμε εκκίνηση, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα με τα βελάκια του πληκτρολογίου. Μεταξύ των επιλογών, βλέπουμε το «Ubuntu» που μόλις εγκαταστήσαμε και το «Windows 7» που ήταν προεγκατεστημένο. Αγνοήστε τις άλλες επιλογές, αφορούν ρυθμίσεις για το σύστημα που δεν είναι της παρούσης.
  • Εαν επιλέξουμε Windows 7 (loader), θα κάνουμε boot στα Windows7 που ήταν εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας.
    Εικόνα

  • Επιλέγοντας το «Ubuntu» από το μενού του grub, το πρώτο πράγμα που θα δούμε, θα είναι η οθόνη που δείχνει πως φορτώνει το Ubuntu (plymouth) και αφού φορτώσει, θα βρεθούμε στην οθόνη εισόδου (login). Γράφουμε τον κωδικό που δημιουργήσαμε κατά την εγκατάσταση, για να εισέλθουμε στο Ubuntu και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το Ubuntu!
    Εικόνα

Η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και έχουμε Dual Boot: Ubuntu - Windows!




Spoiler: show
→H κατάτμηση των Windows στο Ubuntu (Προαιρετικό)

Βρισκόμαστε στο Ubuntu και μπορούμε κάτω κάτω στην αριστερή μπάρα (ονομάζεται Launcher) να δούμε ένα εικονίδιο (όπως φαίνεται στην εικόνα) αμέσως πιο πάνω από τον κάδο απορριμμάτων, που αν πάμε το ποντίκι επάνω του βλέπουμε πως έχει όνομα «Χ GB Volume» (Τόμος Χ GB).
Αυτή είναι η κατάτμηση των Windows (o δίσκος C:) και την αναγνωρίζει το Ubuntu ως συσκευή, για αυτό και εμφανίζεται στην αριστερή μπάρα.

Αν θέλουμε, για να μην μπερδευόμαστε και να την αναγνωρίζουμε εύκολα, μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα εμφάνισης από «Χ GB Volume» (Τόμος Χ GB) σε "Windows". Για να το κάνουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε την προεγκατεστημένη εφαρμογή «Disks» (Eργαλείο δίσκων) του Ubuntu.
Η διαδικασία, είναι η παρακάτω:
  • Βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας μας. Πατάμε το κουμπί που βρίσκεται πάνω πάνω στην αριστερή μπάρα που έχει το λογότυπο του Ubuntu (ονομάζεται Dash).

  • Στο πεδίο της αναζήτησης, πληκτρολογούμε την λέξη "disks" και αμέσως βλέπουμε πως το πρόγραμμα «Disks» (Eργαλείο δίσκων) εμφανίζεται στα αποτελέσματα. Κάνουμε κλικ επάνω του για το ανοίξουμε.

  • Αφού ανοίξει, βλέπουμε στο κεντρικό παράθυρο στα αριστερά μία λίστα με τις συσκευές αποθήκευσης που υπάρχουν στον υπολογιστή μας. Μεταξύ αυτών θα υπάρχει και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή. Κάνουμε κλικ επάνω του και βλέπουμε στο κέντρο του παραθύρου στο δεξιό κομμάτι έναν πίνακα που δείχνει τις κατατμήσεις του δίσκου.

  • Εντοπίζουμε την κατάτμηση των Windows (στην περίπτωση εδώ είναι η /dev/sda2) και κάνουμε ένα κλικ πάνω της. Από κάτω μπορούμε να δούμε πως εμφανίστηκαν κάποιες πληροφορίες για την κατάτμηση (μέγεθος τύπος κλπ). Μπορούμε αν θέλουμε να ρίξουμε μία ματιά στις πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε πως είναι η κατάτμηση των Windows.

  • Στην συνέχεια, ακριβώς κάτω από τον πίνακα των κατατμήσεων του δίσκου, υπάρχει ένα κουμπί που έχει εικονίδιο δύο γρανάζια. Το πατάμε.

  • Στο μενού επιλογών που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε «Edit Filesystem Label» (Επεξεργασία Ετικέτας του Filesystem) κάνοντας κλικ.

  • Θα ανοίξει ένα μικρό παράθυρο με τίτλο «Change Filesystem Label» (Aλλαγή Eτικέτας του Filesystem) και εκεί θα μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα (ετικέτα) της κατάτμησης. Πληκτρολογούμε το νέο όνομα «Windows» και πατάμε το κουμπί «Change» (Αλλαγή).

  • Θα ανοίξει ένα παράθυρο με τίτλο «Authenticate» (Πιστοποίηση) και θα μας ζητάει να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό μας. Αυτόν τον κωδικό τον ορίσαμε εμείς κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του Ubuntu, στο σημείο που εισάγαμε το όνομά μας (name), το όνομα του υπολογιστή (hostname) και το όνομα χρήστη (username). Πληκτρολογούμε λοιπόν τον κωδικό μας προσεκτικά και πατάμε το κουμπί που λέει «Authenticate» (Πιστοποίηση).

  • Αμέσως βλέπουμε στον πίνακα του κεντρικού παραθύρου του προγράμματος, ότι η κατάτμηση μετονομάστηκε σε "Windows".

  • Kλείνουμε το πρόγραμμα «Disks». Επιβεβαιώνουμε πως έγινε η αλλαγή του ονόματος της κατάτμησης, πηγαίνοντας το ποντίκι επάνω στο εικονίδιο της συσκευής στην αριστερή μπάρα. Εκεί θα δούμε πως το όνομα που εμφανίζεται, άλλαξε από «Χ GB Volume» (Τόμος Χ GB) σε Windows.




Aν είστε νέοι στον κόσμο του Linux και στο Ubuntu, μπορείτε να συνεχίσετε διαβάζοντας τις:

Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Θα σας λύσουν πολλές απορίες, θα σας διευκολύνουν με τα πρώτα σας βήματα στο περιβάλλον του Ubuntu και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ευχέρεια.



Kαλώς ορίσατε στο Ubuntu!

Εικόνα

Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα
Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 08 Μάιος 2013, 02:54, έχει επεξεργασθεί 19 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 05:33

Ένα μεγάλο ευχαριστώ (αν και είναι λίγο) στον fkol k4, για την καθοδήγηση που προσέφερε, τις προτάσεις που έκανε καθώς και για τον χρόνο που αφιέρωσε για να με βοηθήσει να φτιάξω και να βελτιώσω αυτόν τον οδηγό. :)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό Learner » 09 Νοέμ 2012, 06:26

:clap: :thumbup: :thumbup: :clap:
Αναλυτικότατος οδηγός , προσπάθησα να βρω λάθη ή παραλείψεις , αλλά όταν συνεργάζονται ικανά και έμπειρα μέλη , δύσκολα βρίσκεις. Έγινε sticky στους οδηγούς. :thumbup:

Η γνώμη μου για το πως αυτός ο οδηγός θα μπορούσε να γίνει υπέρ-πλήρης (να βελτιωθεί κι άλλο) βρίσκεται μέσα στο SPOILER
Spoiler: show
Σε όσους οδηγούς έχω δει , πάντα ακολουθείται η "για προχωρημένους" οδός εγκατάστασης.
Για έναν υπέρ-πλήρη οδηγό (για αρχάριους) θα έπρεπε (κατά τη γνώμη μου πάντα) η ενότητα "εγκατάσταση" να σπάσει σε 2 μέρη.
Το ένα να δείχνει τον απλό τρόπο εγκατάστασης όπου δεν χρειάζεται καμία διαδικασία κατατμήσεων - ούτε συρρίκνωση της κατάτμησης των Windows, απλά να έχουμε ελεύθερο χώρο στα Windows χρειάζεται. Να αναφερθούν τα κρίσιμα σημεία (π.χ περίπτωση ήδη 4 πρωτευόντων κατατμήσεων, να μην σύρει ο χρήστης τον χώρο υπέρ του Ubuntu, να έχει υπόψιν του πως αν γίνει εγκατάσταση από USB μπορεί ο grub να εγκατασταθεί στο USB και πως το διορθώνει κλπ)
Το άλλο να δείχνει τον τρόπο εγκατάστασης όπως είναι τώρα , για προχωρημένους, με κατατμήσεις - ξεχωριστό /home κλπ
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 06:54

Eυχαριστώ πολύ Learner!

Σωστές οι παρατηρήσεις σου στο spoiler (αυτήν με το grub και το usb την έχω αναφέρει κάπου μέσα σε alert).
Spoiler: show

Και εδώ θα χρειαστεί προσοχή για την θέση εγκατάστασης του boot loader. Πολλές φορές, αν χρησιμοποιούμε LiveUSB για την εγκατάσταση, τότε η προεπιλεγμένη θέση εγκατάστασης του boot loader είναι το USB και όχι ο σκληρός μας δίσκος. Αν εγκατασταθεί ο boot loader στο USB τότε θα είναι αδύνατον να κάνει boot ο υπολογιστής στο Ubuntu. Oπότε η επιλογή μας, είναι ο δίσκος του υπολογιστή.


Θα κοιτάξω να τα δω στο VB, να τραβήξω τις εικόνες και θα τα προσθέσω στον οδηγό. :)
Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 09 Νοέμ 2012, 07:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 09 Νοέμ 2012, 07:09

Ένα ακόμα εύγε και από εμένα.
Αν συνεχίσουν οι τόσο καλοί οδηγοί σε λίγο θα καταντήσει το forum σε forum παραπομπών.
Εκτός από την επισήμανση του Learner να πω και εγώ την δικιά μου. Αφορά το πρώτο μέρος, εκεί που ο χρήστης δουλεύει στα windows 7 και υπογράμμισα τα windows 7 για να τονίσω ότι αν είναι στα windows xp θα κολλήσει, ενώ το σημαντικότερο, αν είναι στα windows 8 δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 09 Νοέμ 2012, 12:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 07:19

Eυχαριστώ sotos21!

sotos21 έγραψε:Εκτός από την επισήμανση του Learner να πω και εγώ την δικιά μου. Αφορά το πρώτο μέρος, εκεί που ο χρήστης δουλεύει στα windows 7 και υπογράμμισα τα windows 7 για να τονίσω ότι αν είναι στα wjndows xp θα κολλήσει, ενώ το σημαντικότερο, αν είναι στα windows 8 δεν ξέρω αν ισχύουν τα ίδια.

Κάθε επισήμανση ευπρόσδεκτη προκειμένου να βελτιωθεί ο οδηγός.
Έχεις δίκιο για την επισήμανση. Το Disk Μanagement δεν είναι εγκατεστημένο στ XP και επομένως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Το θέμα είναι πως έχω καιρό να χρησιμοποιήσω (κανονικά) Windows και δεν γνωρίζω κάποιο καλό πρόγραμμα για την δημιουργία κατάτμησης για το Ubuntu.
Aν γνωρίζεις κάποιο (αν είναι open source ακόμα καλύτερα), και θες να μου δώσεις οδηγίες για να τις προσθέσω στον οδηγό, ευχαρίστως να το κάνω. Βέβαια, για τα XP, οι κατατμήσεις μπορούν να δημιουργηθούν από τον installer του Ubuntu ή με χρήση του Gparted στο Live. Θα το κοιτάξω για να δω ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για τα XP και θα το προσθέσω σε ξεχωριστή κατηγορία στον οδηγό.

Όσο για τα 8, θα ήθελα να τα περιλαμβάνει ο οδηγός για να γίνει πιο universal.
Ο fkol k4 μου ανέφερε κάποια πράγματα για τα 8 (έχει να κάνει με το hybernation αντί του shutdown), αλλά περιμένω να τα δοκιμάσω ο ίδιος πρώτα, για να μην τα προσθέσω στον οδηγό στα "τυφλά". Aφού τα δω λοιπόν από πρώτο χέρι, θα κοιτάξω να γράψω οδηγίες.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 09 Νοέμ 2012, 07:29

Βρήκα την διαδρομή για τα windows xp αν θες την συμπληρώνεις είναι: Πίνακας ελέγχου->Επιδόσεις και συντήρηση->Εργαλεία διαχείρισης->Διαχείριση υπολογιστή->Διαχείριση δίσκων.
Τώρα αν ξέρει κάποιος αν εμφανίζεται η εφαρμογή γράφοντας κάτι στην Αναζήτηση ή στην εκτέλεση ας το πει.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 07:49

sotos21 έγραψε:Βρήκα την διαδρομή για τα windows xp αν θες την συμπληρώνεις είναι: Πίνακας ελέγχου->Επιδόσεις και συντήρηση->Εργαλεία διαχείρισης->Διαχείριση υπολογιστή->Διαχείριση δίσκων.
Τώρα αν ξέρει κάποιος αν εμφανίζεται η εφαρμογή γράφοντας κάτι στην Αναζήτηση ή στην εκτέλεση ας το πει.

Eυχαριστώ! Το πρόσθεσα:
Spoiler: show

* Aν χρησιμοποιούμε Windows XP, για να ανοίξουμε την Διαχείριση δίσκων, πηγαίνουμε:
Πίνακας ελέγχου→Επιδόσεις και συντήρηση→Εργαλεία διαχείρισης→Διαχείριση υπολογιστή→Διαχείριση δίσκων.
Eναλλακτικά, πατάμε Start (Έναρξη) και στην συνέχεια Run (Eκτέλεση). Πληκτρολογούμε "compmgmt.msc" και πατάμε ΟΚ.
Θα ανοίξει η "Διαχείρηση υπολογιστή" όπου περιέχει το "Διαχείριση δίσκων"


Θα τα δοκιμάσω και εγώ στο VirtualBox να δω αν χρειάζεται να γίνει προσθήκη κάποιων λεπτομερειών που ίσως παραλείπονται.

Είχα την εντύπωση πως δεν είναι προεγκατεστημένο στα XP.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 09 Νοέμ 2012, 08:11

Μπράβο eliasps, αστέρι βγήκε ο οδηγός!
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημέ

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Νοέμ 2012, 08:15

fkol k4 έγραψε:Μπράβο eliasps, αστέρι βγήκε ο οδηγός!

Eυχαριστώ και πάλι για την πολύτιμη βοήθεια!
Όπως είπα, θα προσθέσω και οδηγίες για τα Windows 8, αφού δω ακριβώς τι γίνεται.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron