Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Μαρ 2013, 21:41

Αν βρείτε αυτόν τον οδηγό χρήσιμο, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στα αγαπημένα σας θέματα του λογαριασμού σας στο forum, ώστε ή να ανατρέχετε εύκολα σε αυτόν ανεξάρτητα από το αν υπάρχει στους σελιδοδείκτες του browser σας, ή να τον βρίσκετε αμέσως και να τον προτείνετε σε κάποιον χρήστη.
Δείτε εδώ πως μπορείτε να το κάνετε.


Για το θέμα του οδηγού, υπάρχουν οδηγίες και σε προγενέστερη δημοσίευση από το μέλος headless, τον οποίο ευχαριστώ που μου το υπενθύμισε.
Οι οδηγίες αυτές μπορούν να βρεθούν ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=20689&p=213861&hilit=e4rat#p213861


Αν και στον κόσμο του Linux ο χρόνος εκκίνησης του λειτουργικού αποτελεί πολύ μικρότερης σημασίας θέμα από ότι στον κόσμο του Microsoft Windows, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν αρκετής βελτίωσης (δείτε στην επόμενη δημοσίευση πως μπορούμε να καταγράφουμε με ακρίβεια τους χρόνους εκκίνησης του λειτουργικού μας).
Τα περισσότερα Laptop για παράδειγμα, πωλούνται με μηχανικούς σκληρούς δίσκους των 5400 rpm, κάτι που είναι ικανό να κάνει το χρόνο εκκίνησης ακόμα και ενός Linux λειτουργικού να φαντάζει... αιώνας!!!

Στον παρακάτω οδηγό θα παρακολουθήσουμε βήμα βήμα τη διαδικασία με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις του Ubuntu σε αυτόν τον τομέα.


Εισαγωγή: Τι και πως!
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η διαδικασία αφορά μόνο μηχανικούς δίσκους (HDD) και όχι στερεάς κατάστασης (SSD).
Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης, το λειτουργικό ζητά να διαβάσει από το δίσκο μια σειρά από αρχεία. Τα αρχεία αυτά, είναι διασκορπισμένα σε πολλές μεριές του δίσκου, έτσι οι πολλαπλές αναζητήσεις - μετακινήσεις των κινούμενων μερών του δίσκου προκαλούν αυτές τις καθυστερήσεις.
Το εργαλείο e4rat το οποίο χρησιμοποιείται στον οδηγό αυτό, αναλαμβάνει να μετακινήσει τα αρχεία που χρειάζεται για την εκκίνηση το λειτουργικό σε θέση που να επιτρέπει τη συνεχή ανάγνωσή τους χωρίς πολλές μετακινήσεις του δίσκου.
Είναι μια διαδικασία αντίστοιχης λογικής με το λεγόμενο defragmentation στο windows, μόνο που δεν αφορά τη συνοχή των καθ' εαυτού αρχείων, αλλά τη δημιουργία ενός συνεχούς block μιας συγκεκριμένης ομάδας αρχείων.

Το e4rat λειτουργεί μόνο σε συστήματα αρχείων ext4, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν στην εγκατάσταση του Ubuntu μας έχει χρησιμοποιηθεί ext4 σύστημα αρχείων. Επίσης, απαιτεί να έχουμε πυρήνα Linux 2.6.31 ή νεότερο. Και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα είναι ήδη προεπιλογές σε κάθε σύγχρονη εγκατάσταση Ubuntu.



Εγκατάσταση
Για να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του εργαλείου e4rat που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της εκκίνησης, θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε από το σύστημά μας το πακέτο ureadahead που χρησιμοποιεί το Ubuntu μιας και τα δύο αυτά πακέτα συγκρούονται.
Το ureadahead κάνει μια παρόμοια δουλειά με το e4rat, χωρίς όμως να ανασυγκροτεί αρχεία στο δίσκο. Το ureadahead έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται με δίσκους SSD. Αυτός είναι και ο λόγος που ο οδηγός ισχύει μόνο για μηχανικούς δίσκους (HDD), καθώς αν χρησιμοποιούμε δίσκο SSD το ureadahead που ήδη λειτουργεί στο Ubuntu μας, κάνει καλύτερη δουλειά.

Απεγκαθιστούμε το ureadahead δίνοντας στο τερματικό μας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get purge ureadahead

Με την αφαίρεση του ureadahead θα αφαιρεθεί και το μετά-πακέτο ubuntu-minimal, κάτι όμως το οποίο λογικά δεν έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να το επαναφέρουμε δίνοντας την εντολή sudo apt-get install --reinstall ubuntu-minimal κάτι το οποίο θα αφαιρέσει το πακέτο e4rat και θα εγκαταστήσει ξανά το ureadahead.


Επόμενη κίνηση είναι να κατεβάσουμε το πακέτο .deb του e4rat. Αυτό μπορούμε να το βρούμε πατώντας πάνω σε αυτόν το σύνδεσμο.
Θα πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο για την αρχιτεκτονική του λειτουργικού μας πακέτο (amd64 για 64bit λειτουργικό, i386 για 32bit λειτουργικό).
Εγκαθιστούμε το πακέτο deb με το Κέντρο λογισμικού ή το Gdebi (αν το έχουμε εγκαταστήσει) απευθείας από τον περιηγητή μας αν αυτός υποστηρίζει κάτι τέτοιο (firefox), ή κάνοντας διπλό κλικ επάνω στο πακέτο .deb μόλις κατέβει.


Προετοιμασία: Συλλογή δεδομένων εκκίνησης
Επόμενο βήμα είναι μα συλλέξουμε τα δεδομένα για το ποια αρχεία χρειάζεται να διαβάσει το σύστημα κατά την εκκίνηση. Αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε μέσα από το μενού του grub, οπότε θα χρειαστεί να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.
Δεν αφήνουμε τον υπολογιστή να ολοκληρώσει την επανεκκίνηση, αλλά στο μενού του grub πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο ώστε να παύσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση.

Αν δεν εμφανίζεται στον υπολογιστή σας το μενού του grub, θα χρειαστεί να κρατάτε πατημένο το πλήκτρο shift () κατά την επανεκκίνηση για να το εξαναγκάσετε να εμφανιστεί.


Παρακάτω βλέπουμε το μενού του grub:

Εκεί, θα επιλέξουμε την καταχώρηση που μας ενδιαφέρει (αυτή δηλαδή που εκκινεί το λειτουργικό μας).
Ενώ θα έχουμε επιλεγμένη τη γραμμή αυτή, θα πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο e για να μπούμε σε λειτουργία επεξεργασίας.
Θα ψάξουμε για τη γραμμή που ξεκινά με " linux /boot/vmlinuz-... ". Θα πρέπει να πάμε στο τέλος αυτής της γραμμής, να αφήσουμε ένα κενό και να προσθέσουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
init=/sbin/e4rat-collect



Καλό θα είναι να έχετε γράψει από πριν κάπου την εντολή, αλλά βοηθά επίσης να ξέρουμε πως στο περιβάλλον επεξεργασίας λειτουργεί και το auto-completion, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε το πλήκτρο TAB () ώστε να συμπληρώνεται αυτόματα - και σίγουρα σωστά - η εντολή μας.


Μόλις συμπληρώσουμε την εντολή, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+x ( x) για να συνεχιστεί η εκκίνηση.

Έτσι, το e4rat για τα επόμενα 120 δευτερόλεπτα θα καταγράψει ποια αρχεία διαβάζει το σύστημα κατά την εκκίνηση και θα δημιουργήσει το αρχείο καταγραφών
Κώδικας: Επιλογή όλων
/var/lib/e4rat/startup.log

Μπορούμε να επαληθεύσουμε πως η καταγραφή έγινε σωστά δίνοντας στο τερματικό μας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
file /var/lib/e4rat/startup.log
η οποία θα πρέπει να μας επιστρέψει το αποτέλεσμα πως το αρχείο είναι απλό αρχείο κειμένου UTF-8.


Ανακατανομή των αρχείων εκκίνησης
Επόμενο βήμα είναι η εκκίνηση σε low-level λειτουργία κειμένου.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ακολουθώντας την ίδια πρακτική όπως και στο προηγούμενο βήμα, να επεξεργαστούμε την ίδια γραμμή εκκίνησης του λειτουργικού μας.
Οπότε, πατάμε οποιοδήποτε πλήκτρο στο μενού του grub ώστε να σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση και έπειτα το πλήκτρο e για να μπούμε ξανά σε λειτουργία επεξεργασίας.
Θα επεξεργαστούμε με τον ίδιο τρόπο την ίδια με πριν γραμμή, μόνο που τώρα θα προσθέσουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
single
και θα πατήσουμε ξανά Ctrl+x ( x) για να συνεχίσουμε την εκκίνηση.


Αυτό θα εκκινήσει το σύστημα βάζοντάς μας σε περιβάλλον γραμμής εντολών.

Αν δεν μπείτε απευθείας σε περιβάλλον γραμμής εντολών, ενδεχομένως να χρειαστεί να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων Alt+Ctrl+F1 (  ) για να δείτε το prompt της γραμμής εντολών. Στο δικό μου σύστημα, χρειάστηκε επίσης να μεταφερθώ στο TTY7 με τα πλήκτρα Alt+F7 ( ) για να γίνει ορατή η γραμμή εντολών, μιας και στα ΤΤΥ1-ΤΤΥ6 δεν ήταν ορατή.


Εκεί θα πρέπει να δώσουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
e4rat-realloc /var/lib/e4rat/startup.log

Από αυτό το σημείο και μετά, έχουμε συνδεθεί στο σύστημα ως ο χρήστης root. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να δίνουμε το πρόθεμα sudo για καμία εντολή, οπότε χρειάζεται προσοχή καθώς οποιοδήποτε λάθος κάνουμε μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημά μας.


Αυτό θα επανατοποθετήσει τα αρχεία σε πιο ευνοϊκή θέση ώστε να διαβάζονται γρηγορότερα από το σύστημα. Η εντολή μπορεί να αργήσει να ολοκληρωθεί, μην ανησυχήσετε πως το σύστημα κόλλησε.
Μόλις η εντολή ολοκληρωθεί, θα δώσει κάποια αποτελέσματα βελτιώσεων. Δώστε την εντολή ξανά και ξανά, μέχρι να αναφέρει πως δεν είναι πλέον δυνατή περαιτέρω βελτίωση (το κείμενο στο πράσινο πλαίσιο στη φωτογραφία):

Τώρα, το μόνο που μένει είναι να ενεργοποιήσουμε τις αλλαγές που έχουμε ήδη κάνει στο σύστημά μας.


Ενεργοποίηση e4rat κατά την εκκίνηση
Όσο ακόμα βρισκόμαστε σε περιβάλλον γραμμής εντολών, δίνουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
nano /etc/default/grub

Αυτό θα ανοίξει το αρχείο ρυθμίσεων του bootloader στον επεξεργαστή κειμένου κονσόλας nano.
Εκεί, ψάχνουμε και βρίσκουμε τη γραμμή " GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="... ".
Με τα βελάκια, μετακινούμε το δείκτη στο τελευταίο σημείο πριν το κλείσιμο των εισαγωγικών, αφήνουμε ένα κενό και προσθέτουμε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
init=/sbin/e4rat-preload

Στο δικό μου σύστημα για παράδειγμα, η γραμμή ήταν GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash", οπότε μετά την επεξεργασία έγινε GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash init=/sbin/e4rat-preload".
Αποθηκεύουμε τις αλλαγές με το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+o ( o) και βγαίνουμε από τον επεξεργαστή με το συνδυασμό πλήκτρωνCtrl+x ( x).

Έπειτα, ενημερώνουμε τον grub για τις αλλαγές δίνοντας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
update-grub
και επανεκκινούμε το σύστημά μας δίνοντας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
reboot



Σύγκριση αποτελεσμάτων
Στην επόμενη επανεκκίνηση, μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τη διαφορά ταχύτητας στη εκκίνηση του λειτουργικού μας, συγκρίνοντας τους χρόνους πριν και μετά τις αλλαγές μας (ανοίξτε τις εικόνες με μεσαίο κλικ για να τις δείτε σε κανονικό μέγεθος):
Πριν: και μετά:



Τι χάνουμε
Στο δικό μου σύστημα μετά τις αλλαγές, δεν εμφανίζεται πλέον η οθόνη plymouth (η μωβ οθόνη με το λευκό Ubuntu και τις τελίτσες....), αλλά υπάρχει πλέον στη θέση της μια μαύρη οθόνη.
Δεν έχω προσπαθήσει να την επαναφέρω, ακόμα όμως και αν δεν επανέλθει θεωρώ πως είναι μικρό τίμημα για τη διαφορά που επετεύχθη.

Η κακή ποιότητα κάποιων εικόνων του οδηγού, οφείλεται στο ότι δεν χρησιμοποιήθηκε εικονική μηχανή (πχ το VirtualBox) για τη δοκιμή, αλλά όλα τα βήματα έγιναν απευθείας επάνω στο φυσικό προσωπικό μου σύστημα και οι εικόνες πάρθηκαν από την οθόνη του υπολογιστή με τη χρήση ενός απλού κινητού τηλεφώνου.
Χρησιμοποιήθηκε η standard (Unity) έκδοση του Ubuntu 12.04.2 LTS


Αρχική πηγή πληροφοριών για τα βήματα που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, είναι το παρακάτω blogpost:
http://rafalcieslak.wordpress.com/2013/03/17/e4rat-decreasing-bootup-time-on-hdd-drives


Θα ήταν ενδιαφέρον για όσους κάνετε την επέμβαση στο δικό σας σύστημα, να αναφέρετε αν και κατά πόσο υπήρξε βελτίωση στο χρόνο εκκίνησης. Υποθέτω, πως κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη χρησιμότερο σε ένα laptop ή ένα μηχάνημα με αργό σκληρό δίσκο.

Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 19 Μαρ 2013, 00:38, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό Learner » 18 Μαρ 2013, 21:51

Δεν «κάθεσαι καλά» με τίποτα ε ; Και βάζεις κι εμένα στη πρίζα.. !!!

Καλά , πάνω από 30 δευτερόλεπτα διαφορά ; Σοβαρά μιλάμε τώρα ; Το δοκιμάζω ευθείς αμέσως και επιστρέφω με επεξεργασία του ποστ για αποτελέσματα εικόνων.

Σε ότι αφορά τον οδηγό , κάνε μια προσθήκη και βάλε οδηγίες για το bootchart. Ίσως κάποιοι δεν το γνωρίζουν. Για να γίνει σωστή σύγκριση θα πρέπει αφού εγκαταστήσουν το bootchart να κάνουν μια επανεκκίνηση(για να δημιουργηθεί και η εικόνα) και μετά αφού ακολουθήσουν τον οδηγό , άλλη μια επανεκκίνηση για σύγκριση αποτελεσμάτων. ;)

EDIT: Αποτελέσματα
ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ


:thumbup: :clap:
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 18 Μαρ 2013, 22:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Προσθήκη αποτελεσμάτων
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Πως καταγράφουμε χρόνους εκκίνησης με το bootchart.

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Μαρ 2013, 22:16

Το bootchart είναι ένα εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να εμφανίσουμε μια αναλυτική και λεπτομερή εικόνα της εκκίνησης του λειτουργικού μας.
Κατά την εκκίνηση, καταγράφει τις ενέργειες του λειτουργικού μας και τις αποθηκεύει μετά από κάθε εκκίνηση σε εικόνα τύπου .png στον κατάλογο /var/log/bootchart/
Την εικόνα αυτή, μπορούμε να την ελέγχουμε για να δούμε τι συμβαίνει κατά την εκκίνηση του λειτουργικού μας.

Το bootchart είναι ένας απλός (αγαθο)δαίμονας, υπάρχει όμως και το εργαλείο pybootchartgui το οποίο μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε διαδραστικά.
Μετά την εκκίνηση, δημιουργείται ένα συμπιεσμένο αρχείο τύπου .tgz στον παραπάνω φάκελο, από το οποίο με τη χρήση του pybootchartgui μπορούμε να εξάγουμε μια ακόμη λεπτομερέστερη (μεγαλύτερης ανάλυσης) εικόνα.

Η χρήση του γίνεται από το τερματικό και είναι αρκετά εύκολη, μπορείτε να τη δείτε δίνοντας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
pybootchartgui --help
στο τερματικό αφού το εγκαταστήσετε.
Ένα παράδειγμα είναι η εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
pybootchartgui /var/log/bootchart/<όνομααρχείου.tgz>

που δημιουργεί την εικόνα στον προσωπικό φάκελο.

  1. Καθαρισμός δεδομένων σε τερματισμό & επανεκκίνηση με το Upstart (Ubuntu & Ubuntu-based διανομές)
    Αν θέλουμε σε κάθε επανεκκίνηση ή τερματισμό του συστήματος να καθαρίζονται αυτόματα τα περιεχόμενα του φακέλου /var/log/bootchart/ ώστε να ξέρουμε πως ό,τι περιέχεται μέσα είναι μόνο τα δεδομένα της τελευταίας εκκίνησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Upstart ώστε να το κάνει για λογαριασμό μας.
    Δημιουργήστε το παρακάτω αρχείο κειμένου
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    description "Cleaning bootchart data"

    start on runlevel [06]

    script
    # Διαγραφή δεδομένων bootchart
    rm -f /var/log/bootchart/*
    end script

    και αποθηκεύστε το με όνομα bootchartlogclean.conf (η κατάληξη .conf έχει σημασία) στο φάκελο /etc/init/

    Το αρχείο δεν χρειάζεται να είναι εκτελέσιμο.

    Αυτό θα χρησιμοποιεί το Upstart του Ubuntu ώστε να καθαρίζει τα περιεχόμενα του φακέλου σε κάθε επανεκκίνηση ή τερματισμό του συστήματος.

  2. Καθαρισμός δεδομένων σε τερματισμό & επανεκκίνηση με το SysVinit (Debian & Debian based διανομές, credit: Learner)
    Για να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας το SysVinit (που χρησιμοποιεί το Debian, αλλά o ο ίδιος τρόπος λογικά δουλεύει και στο Ubuntu), κάνετε το εξής:
    • Δημιουργείτε ένα αρχείο με περιεχόμενο
      Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
      #!/bin/bash
      rm -f /var/log/bootchart/*

      και το αποθηκεύετε με όνομα bootchartlogclean (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλο όνομα, προσαρμόστε τις επόμενες εντολές) στο φάκελο /etc/init.d/
    • Το κάνετε εκτελέσιμο δίνοντας την εντολή
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      sudo chmod +x /etc/init.d/bootchartlogclean
    • Δημιουργείτε έναν συμβολικό δεσμό στο φάκελο /etc/rc6.d/ με την εντολή
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      cd /etc/rc6.d/ && sudo ln -s /etc/init.d/bootchartlogclean K99bootchartlogclean
    • Δημιουργείτε έναν συμβολικό δεσμό στο φάκελο /etc/rc0.d/ με την εντολή
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      cd /etc/rc0.d/ && sudo ln -s /etc/init.d/bootchartlogclean K99bootchartlogclean

Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του bootchart


Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του pybootchartgui

Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 23 Μαρ 2013, 23:22, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Μαρ 2013, 22:27

Learner έγραψε:Δεν «κάθεσαι καλά» με τίποτα ε ; Και βάζεις κι εμένα στη πρίζα.. !!!
Καλά , πάνω από 30 δευτερόλεπτα διαφορά ; Σοβαρά μιλάμε τώρα ; Το δοκιμάζω ευθείς αμέσως και επιστρέφω με επεξεργασία του ποστ για αποτελέσματα εικόνων.

Ναα, ξέρεις εγώωω... το laptop σου σκέφτηκα...ΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόναΕικόνα

Learner έγραψε:Σε ότι αφορά τον οδηγό , κάνε μια προσθήκη και βάλε οδηγίες για το bootchart. Ίσως κάποιοι δεν το γνωρίζουν. Για να γίνει σωστή σύγκριση θα πρέπει αφού εγκαταστήσουν το bootchart να κάνουν μια επανεκκίνηση(για να δημιουργηθεί και η εικόνα) και μετά αφού ακολουθήσουν τον οδηγό , άλλη μια επανεκκίνηση για σύγκριση αποτελεσμάτων. ;)

Οδηγός για τον οδηγό, ε; σωστός, χρειάζεται. :thumbup:
έτοιμος... :wave:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 18 Μαρ 2013, 22:37

Εύγε fkol k4 θα σε τιμήσω και θα δείξω τα αποτελέσματα.(αύριο όμως γιατί τώρα φοράω τον ssd)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό konnn » 19 Μαρ 2013, 00:15

Προστέθηκε στους οδηγούς.

1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3568
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2010, 17:54
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό Learner » 19 Μαρ 2013, 00:21

konnn έγραψε:

Προστέθηκε στους οδηγούς.



Learner :twisted:

Απ' τη χαρά μου που μειώθηκε το boot κατά 17 ολόκληρα δευτερόλεπτα , ξέχασα να τον προσθέσω στη λίστα. :shh:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό headless » 19 Μαρ 2013, 00:23

Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 17:30
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 19 Μαρ 2013, 00:28

headless έγραψε:http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=20689&p=213861&hilit=e4rat#p213861

Πως και μας είχε ξεφύγει τόσο καιρό αυτό; :problem:
Ωραίος, θα το προσθέσω αν μου επιτρέπεις ως αναφορά και στο αρχικό ποστ.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Επιταχύνετε την εκκίνηση του Ubuntu (μόνο HDD).

Δημοσίευσηαπό konnn » 19 Μαρ 2013, 00:44

Learner έγραψε:
konnn έγραψε:

Προστέθηκε στους οδηγούς.



Learner :twisted:

Απ' τη χαρά μου που μειώθηκε το boot κατά 17 ολόκληρα δευτερόλεπτα , ξέχασα να τον προσθέσω στη λίστα. :shh:


:)
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3568
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2010, 17:54
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron