Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2013, 22:13

Σήμερα πέρασα (καθαρή εγκατάσταση) την 13.10 gnome 64 bit final beta, στο desktop (quad 6600, 4 gb ddr2, ATI HD 6450).
Λοιπόν οι εντυπώσεις είναι σε γενικές γραμμές θετικές.
Καταρχήν μου έκανε εντύπωση το πόσο γρήγορα εγκαταστάθηκε (από usb).
Για άλλη μια φορά τα γραφικά πέταγαν με τον ανοιχτό οδηγό μετά την εγκατάσταση, ομολογώ όμως ότι μετά πέρασα τον κλειστό, γιατί για κάποιο λόγο που δεν έχω κατανοήσει ακόμα και τις δύο τελευταίες φορές που άλλαξα έκδοση, μετά από λίγο καιρό ο ανοιχτός δεν δούλευε.
Το gnome shell δουλεύει επιτέλους μια χαρά (ούτε μαύρα φόντα, ούτε κολλήματα) αν και μου έχει μείνει μια απορία. Αφού από το home, το οποίο άφησα αφορμάριστο έσβησα πριν την εγκατάσταση ΟΛΟΥΣ τους κρυφούς φακέλλους εκτός από του mozilla, chromium και libreoffice, που ακριβώς βρήκε τη ρύθμιση για το προηγούμενο wallpaper που είχα και το χρησιμοποίησε ; Μαγικά πράγματα (εντάξει κάποια λογική εξήγηση υπάρχει, αλλά αδυνατώ να τη βρω). Εν πάση περιπτώσει δεν παραπονιέμαι, ούτως ή άλλως με έβγαλε από τον κόπο να το αλλάξω.
Επιτέλους υπάρχει ξανά και το language indicator για τη διάταξη πληκτρολογίου, για να βλέπουμε και ποια γλώσσα είναι επιλεγμένη.
Η προεπιλογή super + space για την αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου όμως είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΠΑΣΤΙΚΗ, για να μην πω αυτό που θέλω και μου την πέσει ο the_eye (ξανά.... ). Το κακό είναι ότι από τις ρυθμίσεις η αλλαγή συνδυασμού πλήκτρων προς το παρόν δε δουλεύει, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής το κάνει disabled υπάρχει καταχωρημένο και σχετικό bug. Eλπίζω να το φτιάξουν γρήγορα, διότι έχω βλαστημήσει, κάθε φορά που θέλω να αλλάξω γλώσσα πρέπει να σημαδεύω και δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να μπω στη διαδικασία να αλλάξω μια συνήθεια δεκαετιών με χρήση του alt + shift.
Tα άσχημα τώρα ή μάλλον αστεία.
Αν δεν κάνω λάθος το libreoffice για να λειτουργήσει χρειάζεται εγκατεστημένη java. Έλα όμως που οι φωστήρες στο iso εγκατάστασης δεν την είχαν και φυσικά δεν εγκαταστάθηκε (ούτε βεβαίως και την κατέβασε από μόνο του).
Επιχειρώ να ανοίξω το writer, τζίφος. Επιχειρώ ξανά ομοίως. Ε, λοιπόν το τρέχω από τερματικό, και διαπιστώνω ότι παραπονιέται για την έλλειψη java. Καταπληκτικό ! Την εγκαθιστώ και λέω, ε τώρα θα ανοίξει. Αμ δε ! Αυτή τη φορά ζήταγε μια βιβλιοθήκη, της οποίας δε συγκράτησα το όνομα, και ψάχνοντας διαπιστώνω ότι υπάρχει μέσα σε ένα πακέτο 800 mb. Ναι καλά τώρα, σιγά μην το κατέβαζα. Τελος πάντων αφού είδα και αποείδα, είπα να κάνω τις ενημερώσεις μπας και στρώσει από μόνο του. Όντως έστρωσε, όμως εκεί περίμενε άλλη έκπληξη, οι ενημερώσεις ήταν 1 gb. Συγγνώμη final beta iso μερικών ημερών και χρειαζόταν 1 gb ενημερώσεις ;
Τέλος πάντως τις έκανε και αυτές και όλα πλέον λειτουργούν κανονικά και γρήγορα.
Πέρασα και τη libdvdcss2 σύμφωνα με τις χρησιμότατες πληροφορίες του fkol k4 και το μόνο που μένει είναι να μου πει κάποιο καλό παιδί που βρίσκουμε τους w64codecs τώρα που το medibuntu μας άφησε χρόνους. Τώρα θα μου πεις τους χρειάζεσαι ; Ναι ρε παιδί μου τους θέλω, είναι ψυχολογικό το ζήτημα...
Παραβλέποντας λοιπόν το ζήτημα του libreoffice, αφού παίρνω ως δεδομένο ότι κάποιος πρέπει να εγκαθιστά τις ενημερώσεις πριν ασκήσει κριτική (αν και τη java δεν διαπίστωσα να τη βάζει πουθενά από μόνο του), το μόνο ουσιαστικό μου παράπονο είναι η αλλαγή πληκτρολογίου που είναι βασανιστική.
Εντυπώσεις θετικές λοιπόν.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό eliasps » 10 Οκτ 2013, 22:32

Kαι εμένα είναι θετικές οι εντυπώσεις μου από το Ubuntu GNOME 13.10, αλλά αυτό με την αλλαγή της διάταξης πληκτρολογίου για μένα είναι αυτό που λένε dealbreaker.
Προς το παρόν δεν θα εγκαταστήσω, ούτε θα αναβαθμίσω σε Ubuntu GNOME 13.10 για να το χρησιμοποιώ ως την κύρια διανομή στον υπολογιστή μου, παρά μόνο όταν διορθωθεί.

Αυτό που θα ήθελα να δω σύντομα, είναι πολλά σταθερά πακέτα από το GNOME 3.10 να εγκαθίστανται εύκολα στο Ubuntu GNOME 13.10 μέσω των γνωστών αποθετηρίων και συγκεκριμένα του gnome3-next.
Είναι γνωστό πως το Ubuntu όταν κυκλοφορεί δεν περιέχει το τελευταίο GNOME και δεν μου αρέσει που μένω πίσω από αυτή την άποψη, αλλά αν γίνεται καλή δουλειά με τις δοκιμές των νέων πακέτων ώστε αυτά να μπαίνουν γρήγορα στα αποθετήρια, τότε το Ubuntu GNOME θα με καλύψει και σε αυτό τον τομέα.

Μπράβο για το review!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Οκτ 2013, 22:46

dim459 έγραψε:αν και μου έχει μείνει μια απορία. Αφού από το home, το οποίο άφησα αφορμάριστο έσβησα πριν την εγκατάσταση ΟΛΟΥΣ τους κρυφούς φακέλλους εκτός από του mozilla, chromium και libreoffice, που ακριβώς βρήκε τη ρύθμιση για το προηγούμενο wallpaper που είχα και το χρησιμοποίησε ; Μαγικά πράγματα (εντάξει κάποια λογική εξήγηση υπάρχει, αλλά αδυνατώ να τη βρω).

Ο φάκελος του chromium είναι μέσα στον .config, οπότε ίσως να την γλίτωσε κατά τύχη και κανένας άλλος από εκεί μέσα.
dim459 έγραψε:Η προεπιλογή super + space για την αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου όμως είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΠΑΣΤΙΚΗ, για να μην πω αυτό που θέλω και μου την πέσει ο the_eye (ξανά.... ). Το κακό είναι ότι από τις ρυθμίσεις η αλλαγή συνδυασμού πλήκτρων προς το παρόν δε δουλεύει, οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής το κάνει disabled υπάρχει καταχωρημένο και σχετικό bug. Eλπίζω να το φτιάξουν γρήγορα, διότι έχω βλαστημήσει, κάθε φορά που θέλω να αλλάξω γλώσσα πρέπει να σημαδεύω και δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να μπω στη διαδικασία να αλλάξω μια συνήθεια δεκαετιών με χρήση του alt + shift.

Ό,τι και να πεις, έχω πει χειρότερα...ΕικόναΕικόναΕικόνα
Τα σχόλια στο bug λένε πως δεν θα φτιαχτεί για την 13.10 (δεν υπάρχει χρόνος), αν και στο τελευτίο σημερινό μήνυμα είδα ένα "fix committed", λες;;;; μπααα....
dim459 έγραψε:το μόνο που μένει είναι να μου πει κάποιο καλό παιδί που βρίσκουμε τους w64codecs τώρα που το medibuntu μας άφησε χρόνους. Τώρα θα μου πεις τους χρειάζεσαι ; Ναι ρε παιδί μου τους θέλω, είναι ψυχολογικό το ζήτημα...

Έχω την εντύπωση πως το w64codecs είναι απλά μια συλλογή του mplayer και κάποιων libavcodecs53 και libavdevice, οπότε μπαίνουν και ξεχωριστά (υπάρχουν στα αποθετήρια).
Το libavcodecs αν θυμάμαι καλά έχει περάσει και σε libavcodecs54, οπότε ίσως να είναι προτιμότερο.
Αυτά που εγκαθιστώ εγώ είναι συνήθως το ubuntu-restricted-extras (αλλά χωρίς τις γραμματοσειρές της Microsoft), libavcodecs53-extra, mplayer2, gnome-mplayer. Ως τώρα δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2013, 23:03

eliasps έγραψε:Αυτό που θα ήθελα να δω σύντομα, είναι πολλά σταθερά πακέτα από το GNOME 3.10 να εγκαθίστανται εύκολα στο Ubuntu GNOME 13.10 μέσω των γνωστών αποθετηρίων και συγκεκριμένα του gnome3-next.


Δεν ξέρω αν θα το επιχειρούσα ξανά. Το είχα κάνει στη 13.04 με το 3.8, δούλευε, αλλά με προβληματάκια.

fkol k4 έγραψε:Ο φάκελος του chromium είναι μέσα στον .config, οπότε ίσως να την γλίτωσε κατά τύχη και κανένας άλλος από εκεί μέσα.


Το ξέρω, σίγουρα δεν άφησα τίποτε άλλο μέσα στο .config.

fkol k4 έγραψε:Αυτά που εγκαθιστώ εγώ είναι συνήθως το ubuntu-restricted-extras (αλλά χωρίς τις γραμματοσειρές της Microsoft), libavcodecs53-extra, mplayer2, gnome-mplayer. Ως τώρα δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.


Εντάξει, αυτά τα έχω ούτως ή άλλως.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό abramis » 11 Οκτ 2013, 03:35

αυτό με την γλώσσα που δεν γίνεται να βάλεις alt+shift, ισχύει γενικά για το ubuntu ή μόνο στο gnome; δλδ σε xubuntu 13.10 υπάρχει θέμα; καλά ας μην προτρέχουμε, να περιμένουμε την τελική να δούμε. πάντως άμα ισχύει παντού, θα μείνω κι εγώ παντού με τα 13.04.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 757
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 03:01
Τοποθεσία: Θεσ/νίκη
Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Οκτ 2013, 10:10

abramis έγραψε:αυτό με την γλώσσα που δεν γίνεται να βάλεις alt+shift, ισχύει γενικά για το ubuntu ή μόνο στο gnome; δλδ σε xubuntu 13.10 υπάρχει θέμα;

Όχι, έχει να κάνει με το gnome-settings-daemon και το indicator-keyboard. Σε Lubuntu, Kubuntu, Xubnutu 13.10 που έχω δοκιμάσει η αλλαγή keyboard layout λειτουργεί μια χαρά.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 11 Οκτ 2013, 14:48

έχω εγκαταστήσει και εγώ εδώ και 3 μέρες το 13.10 gnome remix και σε γενικές γραμμές είναι όλα μια χαρά. Εμφανέστατα πιο γρήγορο από την 12.04 , πιο ελαφρύ από το ubuntu με το unity και αρκετά σταθερό για την ηλικία του. Έκανα εγκατάσταση και το αποθετήριο gnome3-next αλλά παρόλο που έχει αρκετά νέα και ωραία features, αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα τα οποία μερικά από αυτά ήταν και σοβαρά για αυτό το έκανα απεγκατάσταση και όλα είναι μια χαρά πλέον. Προς το παρών το κρατάω για κύριο λειτουργικό αφού τα προβλήματα που έχω εντωπίσει είναι ασήμαντα...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1149
Εγγραφή: 10 Μαρ 2009, 06:08
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό dim459 » 11 Οκτ 2013, 19:24

Χμμμ, άλλη μια ερώτηση.
Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τη γλώσσα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία, χωρίς από το settings->region & language να αλλάξουμε όλο το formats ; Το σύστημα το έχω πάντα στα αγγλικά, πλην όμως λόγω τοποθεσίας έχει αυτομάτως επιλέξει στο formats την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ημερομηνία να αναγράφεται στα ελληνικά, το οποίο δεν είναι προβληματικό, αλλά είναι ελαφρώς αστείο.
Αν αλλάξω το formats, μου αλλάζει και διάφορα άλλα στοιχεία, όπως αριθμούς νόμισμα και η πιο ανώδυνη αλλαγή που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι να επιλέξω την Ιρλανδία.
Να και ένα screenshot :

Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό eliasps » 11 Οκτ 2013, 21:17

dim459 έγραψε:Χμμμ, άλλη μια ερώτηση.
Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τη γλώσσα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία, χωρίς από το settings->region & language να αλλάξουμε όλο το formats ; Το σύστημα το έχω πάντα στα αγγλικά, πλην όμως λόγω τοποθεσίας έχει αυτομάτως επιλέξει στο formats την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ημερομηνία να αναγράφεται στα ελληνικά, το οποίο δεν είναι προβληματικό, αλλά είναι ελαφρώς αστείο.
Αν αλλάξω το formats, μου αλλάζει και διάφορα άλλα στοιχεία, όπως αριθμούς νόμισμα και η πιο ανώδυνη αλλαγή που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι να επιλέξω την Ιρλανδία.
Να και ένα screenshot :


Αν και όταν διάβασα την ερώτηση αρχικά σκέφτηκα να μην απαντήσω, αλλά άλλαξα γνώμη και το αφήνω στην κρίση σου αν θες να δοκιμάσεις το παρακάτω.
O τρόπος που ακολούθησα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί βλακώδης, αλλά ήταν "λύση" πάνω στην απελπισία μου. :oops:
Τον γράφω τελικά, καλού κακού μπας και εμπνεύσει κανέναν να μας προτείνει κάτι σωστό.
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως υπάρχει ορθή λύση, αλλά μου διαφεύγει. Ίσως κάποια ρύθμιση στο dconf;

Aντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα και δεν βρήκα σωστό τρόπο να το διορθώσω, αφού ακολούθησα όλες τις συμβατικές οδηγίες.
Άρχισα μετά τους πειραματισμούς και στο τέλος τα κατάφερα με ανορθόδοξο τρόπο, τον οποίον δεν θα πρότεινα σε κανέναν, οπότε αν θες δοκίμασέ το με ατομική σου ευθύνη.
Αντί να δώσω μία ξερή οδηγία για το πως να εφαρμόσεις την αλλαγή που θέλεις, θα περιγράψω εκτεταμένα τι προσπάθειες έκανα και απέτυχαν και τέλος πως το "κατάφερα".

Μην επιχειρήσετε να εφαρμόσετε την παρακάτω διαδικασία, δεν προτείνεται σε αρχάριους χρήστες ή χρήστες που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις της γλώσσας. Aν παρόλα αυτά επιχειρήσει κάποιος να ακολουθήσει τα βήματα, όλα τα παρακάτω πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά.



Τι συμβαίνει και δημιουργείται αυτή η κατάσταση:
  1. Επιλέγουμε κατά την εγκατάσταση το σύστημά μας να είναι σε αγγλική γλώσσα.
  2. Ο εγκαταστάτης ρυθμίζει τα τοπικά formats (διάταξη διευθύνσεων, νομίσματα, διάταξη αριθμών/σύμβολα κλπ) και την γλώσσα του ημερολογίου ανάλογα την τοποθεσία μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά την εγκατάσταση το σύστημά μας να έχει τα πάντα στα αγγλικά, εκτός από το ημερολόγιο που είναι στα ελληνικά.

Μπορούμε εύκολα να δούμε γιατί, ανοίγοντας το System Settings > Language Support*, στην καρτέλα Regional Formats βλέπουμε να είναι η ρύθμιση στα ελληνικά.
Αυτό συμπεριλαμβάνει το ημερολόγιο σε ελληνική γλώσσα, την υποδιαστολή στους αριθμούς να είναι κόμμα (,) και το νόμισμα να είναι το Euro.
Αν επιχειρήσουμε να το αλλάξουμε στα αγγλικά (US) τότε ναι μεν αλλάζει η γλώσσα του ημερολογίου στα αγγλικά, αλλά αλλάζουν και τα υπόλοιπα, δηλαδή η υποδιαστολή γίνεται τελεία (.) και το νόμισμα από € γίνεται $. Πράγμα που δεν το θέλουμε.

Στην προσπάθειά μου να αλλάξω μόνο τη γλώσσα του ημερολογίου χωρίς να επηρεαστούν τα υπόλοιπα, το πρώτο που δοκίμασα είναι να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές στο αρχείο /etc/default/locale όπου είναι αποθηκευμένες οι σχετικές ρυθμίσεις. Μπορούμε να δούμε τις τρέχουσες στο αποτέλεσμα της εντολής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
locale

To oποίο σε μία τέτοια κατάσταση είναι αυτό:
Κώδικας: Επιλογή όλων
LANG=en_US.UTF-8
LANGUAGE=en_US:en
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC=el_GR.UTF-8
LC_TIME=el_GR.UTF-8
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY=el_GR.UTF-8
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER=el_GR.UTF-8
LC_NAME=el_GR.UTF-8
LC_ADDRESS=el_GR.UTF-8
LC_TELEPHONE=el_GR.UTF-8
LC_MEASUREMENT=el_GR.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=el_GR.UTF-8
LC_ALL=

Παρατηρούμε πως είναι όλα στα ελληνικά, εκτός από τα δύο πρώτα που αφορούν το σύστημα.
Εμάς μας ενδιαφέρει η παράμετρος LC_TIME που αφορά το format του ημερολογίου.
Η πρώτη δοκιμή λοιπόν ήταν να ανοίξω το αρχείο που locale που ανέφερα παραπάνω και να αλλάξω το LC_TIME=el_GR.UTF-8 σε LC_TIME=en_US.UTF-8:
Κώδικας: Επιλογή όλων
gksudo gedit /etc/default/locale

Aφού αποθήκευσα την αλλαγή, μετά από επανεκκίνηση δεν είδα αποτελέσματα, ακόμα το ημερολόγιο ήταν στα ελληνικά και η επιστροφη της εντολής locale ήταν ακριβώς ίδια με την πρώτη φορά.

Δοκίμασα να κάνω το ίδιο με εντολές που παρέχει το σύστημα, όπως:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo update-locale LC_TIME=en_US.UTF-8

Αλλά πάλι δεν γινόταν κάτι μετά από logout-login ή επανεκκίνηση.

Αυτό που έκανα και τελικά λειτούργησε, αλλά δεν είναι ο σωστός τρόπος (ούτε ως workaround δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις), είναι να αλλάξω τις ρυθμίσεις στο αρχείο της ελληνικής γλώσσας, αντικαθιστώντας το κομμάτι που αφορά το ημερολόγιο, με το αντίστοιχο στο αρχείο της αγγλικής γλώσσας. Έτσι, ουσιαστικά στην ελληνική γλώσσα όλα είναι ίδια, μόνο που υπάρχει αγγλικό ημερολόγιο. Αφού γίνει η αλλαγή έκανα recompile τα locales και μετά από επανεκκίνηση το Regional Format ήταν πάλι στα ελληνικά, δηλαδή η υποδιαστολή, το νόμισμα, αλλά το ημερολόγιο ήταν σε αγγλική γλώσσα.

ΑΝ θες να κάνεις κάτι τέτοιο (που όπως είπα δεν το προτείνω), τότε:
  • Πρέπει πρώτα να πάρεις backup των αρχείων που θα ανοίξουμε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo cp /usr/share/i18n/locales/en_US /διαδρομή/backup/en_US.backup
    sudo cp /usr/share/i18n/locales/el_GR /διαδρομή/backup/el_GR.backup
  • Ανοίγεις δύο τερματικά:
  • Στο ένα εκτελείς:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    gksudo gedit /usr/share/i18n/locales/en_US

    Kαι στο άλλο:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    gksudo gedit /usr/share/i18n/locales/el_GR
  • Θα έχεις έτσι στον gedit δύο καρτέλες όπου στη μία θα είναι το αρχείο της ελληνικής γλώσσας και στην άλλη το αρχείο της αγγλικής, του οποίου το περιεχόμενο (του en_US) θα είναι αυτό:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    escape_char /
    comment_char %
    % Locale for English locale in the USA
    % Contributed by Ulrich Drepper <drepper@redhat.com>, 2000

    LC_IDENTIFICATION
    title "English locale for the USA"
    source "Free Software Foundation, Inc."
    address "59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA"
    contact ""
    email "bug-glibc-locales@gnu.org"
    tel ""
    fax ""
    language "English"
    territory "USA"
    revision "1.0"
    date "2000-06-24"
    %
    category "en_US:2000";LC_IDENTIFICATION
    category "en_US:2000";LC_CTYPE
    category "en_US:2000";LC_COLLATE
    category "en_US:2000";LC_TIME
    category "en_US:2000";LC_NUMERIC
    category "en_US:2000";LC_MONETARY
    category "en_US:2000";LC_MESSAGES
    category "en_US:2000";LC_PAPER
    category "en_US:2000";LC_NAME
    category "en_US:2000";LC_ADDRESS
    category "en_US:2000";LC_TELEPHONE

    END LC_IDENTIFICATION

    LC_CTYPE
    copy "en_GB"
    END LC_CTYPE

    LC_COLLATE

    % Copy the template from ISO/IEC 14651
    copy "iso14651_t1"

    END LC_COLLATE

    LC_MONETARY
    int_curr_symbol "<U0055><U0053><U0044><U0020>"
    currency_symbol "<U0024>"
    mon_decimal_point "<U002E>"
    mon_thousands_sep "<U002C>"
    mon_grouping 3;3
    positive_sign ""
    negative_sign "<U002D>"
    int_frac_digits 2
    frac_digits 2
    p_cs_precedes 1
    int_p_sep_by_space 1
    p_sep_by_space 0
    n_cs_precedes 1
    int_n_sep_by_space 1
    n_sep_by_space 0
    p_sign_posn 1
    n_sign_posn 1
    %
    END LC_MONETARY

    LC_NUMERIC
    decimal_point "<U002E>"
    thousands_sep "<U002C>"
    grouping 3;3
    END LC_NUMERIC

    LC_TIME
    abday "<U0053><U0075><U006E>";"<U004D><U006F><U006E>";/
    "<U0054><U0075><U0065>";"<U0057><U0065><U0064>";/
    "<U0054><U0068><U0075>";"<U0046><U0072><U0069>";/
    "<U0053><U0061><U0074>"
    day "<U0053><U0075><U006E><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U004D><U006F><U006E><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0054><U0075><U0065><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0057><U0065><U0064><U006E><U0065><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0054><U0068><U0075><U0072><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0046><U0072><U0069><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0053><U0061><U0074><U0075><U0072><U0064><U0061><U0079>"

    week 7;19971130;7
    first_weekday 1
    first_workday 2
    abmon "<U004A><U0061><U006E>";"<U0046><U0065><U0062>";/
    "<U004D><U0061><U0072>";"<U0041><U0070><U0072>";/
    "<U004D><U0061><U0079>";"<U004A><U0075><U006E>";/
    "<U004A><U0075><U006C>";"<U0041><U0075><U0067>";/
    "<U0053><U0065><U0070>";"<U004F><U0063><U0074>";/
    "<U004E><U006F><U0076>";"<U0044><U0065><U0063>"
    mon "<U004A><U0061><U006E><U0075><U0061><U0072><U0079>";/
    "<U0046><U0065><U0062><U0072><U0075><U0061><U0072><U0079>";/
    "<U004D><U0061><U0072><U0063><U0068>";/
    "<U0041><U0070><U0072><U0069><U006C>";/
    "<U004D><U0061><U0079>";/
    "<U004A><U0075><U006E><U0065>";/
    "<U004A><U0075><U006C><U0079>";/
    "<U0041><U0075><U0067><U0075><U0073><U0074>";/
    "<U0053><U0065><U0070><U0074><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U004F><U0063><U0074><U006F><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U004E><U006F><U0076><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U0044><U0065><U0063><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>"
    % Appropriate date and time representation (%c)
    % "%a %d %b %Y %r %Z"
    d_t_fmt "<U0025><U0061><U0020><U0025><U0064><U0020><U0025><U0062><U0020><U0025><U0059><U0020><U0025><U0072><U0020><U0025><U005A>"
    %
    % Appropriate date representation (%x)
    % "%m/%d/%Y"
    d_fmt "<U0025><U006D><U002F><U0025><U0064><U002F><U0025><U0059>"
    %
    % Appropriate time representation (%X)
    % "%r"
    t_fmt "<U0025><U0072>"
    %
    % Appropriate AM/PM time representation (%r)
    % "%I:%M:%S %p"
    t_fmt_ampm "<U0025><U0049><U003A><U0025><U004D><U003A><U0025><U0053><U0020>/
    <U0025><U0070>"
    %
    % Strings for AM/PM
    %
    am_pm "<U0041><U004D>";"<U0050><U004D>"
    %
    % Appropriate date representation (date(1)) "%a %b %e %H:%M:%S %Z %Y"
    date_fmt "<U0025><U0061><U0020><U0025><U0062><U0020><U0025><U0065>/
    <U0020><U0025><U0048><U003A><U0025><U004D><U003A><U0025><U0053><U0020>/
    <U0025><U005A><U0020><U0025><U0059>"
    END LC_TIME

    LC_MESSAGES
    yesexpr "<U005E><U005B><U0079><U0059><U005D><U002E><U002A>"
    noexpr "<U005E><U005B><U006E><U004E><U005D><U002E><U002A>"
    yesstr "<U0059><U0065><U0073>"
    nostr "<U004E><U006F>"
    END LC_MESSAGES

    LC_PAPER
    height 279
    width 216
    END LC_PAPER

    LC_NAME
    name_fmt "<U0025><U0064><U0025><U0074><U0025><U0067><U0025><U0074>/
    <U0025><U006D><U0025><U0074><U0025><U0066>"
    name_miss "<U004D><U0069><U0073><U0073><U002E>"
    name_mr "<U004D><U0072><U002E>"
    name_mrs "<U004D><U0072><U0073><U002E>"
    name_ms "<U004D><U0073><U002E>"
    END LC_NAME


    LC_ADDRESS
    postal_fmt "<U0025><U0061><U0025><U004E><U0025><U0066><U0025><U004E>/
    <U0025><U0064><U0025><U004E><U0025><U0062><U0025><U004E><U0025><U0068>/
    <U0020><U0025><U0073><U0020><U0025><U0065><U0020><U0025><U0072><U0025>/
    <U004E><U0025><U0054><U002C><U0020><U0025><U0053><U0020><U0025><U007A><U0025>/
    <U004E><U0025><U0063><U0025><U004E>"
    country_name "<U0055><U0053><U0041>"
    country_post "<U0055><U0053><U0041>"
    country_ab2 "<U0055><U0053>"
    country_ab3 "<U0055><U0053><U0041>"
    country_num 840
    country_car "<U0055><U0053><U0041>"
    country_isbn 0
    lang_name "<U0045><U006E><U0067><U006C><U0069><U0073><U0068>"
    lang_ab "<U0065><U006E>"
    lang_term "<U0065><U006E><U0067>"
    lang_lib "<U0065><U006E><U0067>"
    END LC_ADDRESS

    LC_TELEPHONE
    tel_int_fmt "<U002B><U0025><U0063><U0020><U0028><U0025><U0061><U0029>/
    <U0020><U0025><U006C>"
    tel_dom_fmt "<U0028><U0025><U0061><U0029><U0020><U0025><U006C>"
    int_select "<U0031><U0031>"
    int_prefix "<U0031>"
    END LC_TELEPHONE

    LC_MEASUREMENT
    measurement 2
    END LC_MEASUREMENT
  • Aντιγράφεις από εδώ το κομμάτι που αφορά το LC_TIME, είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ των LC_TIME ... END LC_TIME:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    LC_TIME
    abday "<U0053><U0075><U006E>";"<U004D><U006F><U006E>";/
    "<U0054><U0075><U0065>";"<U0057><U0065><U0064>";/
    "<U0054><U0068><U0075>";"<U0046><U0072><U0069>";/
    "<U0053><U0061><U0074>"
    day "<U0053><U0075><U006E><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U004D><U006F><U006E><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0054><U0075><U0065><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0057><U0065><U0064><U006E><U0065><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0054><U0068><U0075><U0072><U0073><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0046><U0072><U0069><U0064><U0061><U0079>";/
    "<U0053><U0061><U0074><U0075><U0072><U0064><U0061><U0079>"

    week 7;19971130;7
    first_weekday 1
    first_workday 2
    abmon "<U004A><U0061><U006E>";"<U0046><U0065><U0062>";/
    "<U004D><U0061><U0072>";"<U0041><U0070><U0072>";/
    "<U004D><U0061><U0079>";"<U004A><U0075><U006E>";/
    "<U004A><U0075><U006C>";"<U0041><U0075><U0067>";/
    "<U0053><U0065><U0070>";"<U004F><U0063><U0074>";/
    "<U004E><U006F><U0076>";"<U0044><U0065><U0063>"
    mon "<U004A><U0061><U006E><U0075><U0061><U0072><U0079>";/
    "<U0046><U0065><U0062><U0072><U0075><U0061><U0072><U0079>";/
    "<U004D><U0061><U0072><U0063><U0068>";/
    "<U0041><U0070><U0072><U0069><U006C>";/
    "<U004D><U0061><U0079>";/
    "<U004A><U0075><U006E><U0065>";/
    "<U004A><U0075><U006C><U0079>";/
    "<U0041><U0075><U0067><U0075><U0073><U0074>";/
    "<U0053><U0065><U0070><U0074><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U004F><U0063><U0074><U006F><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U004E><U006F><U0076><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>";/
    "<U0044><U0065><U0063><U0065><U006D><U0062><U0065><U0072>"
    % Appropriate date and time representation (%c)
    % "%a %d %b %Y %r %Z"
    d_t_fmt "<U0025><U0061><U0020><U0025><U0064><U0020><U0025><U0062><U0020><U0025><U0059><U0020><U0025><U0072><U0020><U0025><U005A>"
    %
    % Appropriate date representation (%x)
    % "%m/%d/%Y"
    d_fmt "<U0025><U006D><U002F><U0025><U0064><U002F><U0025><U0059>"
    %
    % Appropriate time representation (%X)
    % "%r"
    t_fmt "<U0025><U0072>"
    %
    % Appropriate AM/PM time representation (%r)
    % "%I:%M:%S %p"
    t_fmt_ampm "<U0025><U0049><U003A><U0025><U004D><U003A><U0025><U0053><U0020>/
    <U0025><U0070>"
    %
    % Strings for AM/PM
    %
    am_pm "<U0041><U004D>";"<U0050><U004D>"
    %
    % Appropriate date representation (date(1)) "%a %b %e %H:%M:%S %Z %Y"
    date_fmt "<U0025><U0061><U0020><U0025><U0062><U0020><U0025><U0065>/
    <U0020><U0025><U0048><U003A><U0025><U004D><U003A><U0025><U0053><U0020>/
    <U0025><U005A><U0020><U0025><U0059>"
    END LC_TIME
  • Πας μετά στην καρτέλα για τα ελληνικά (el_GR) και:
    1. Στο κομμάτι:
      Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
      category  "el_GR:2000";LC_IDENTIFICATION
      category "el_GR:2000";LC_CTYPE
      category "el_GR:2000";LC_COLLATE
      category "el_GR:2000";LC_TIME
      category "el_GR:2000";LC_NUMERIC
      category "el_GR:2000";LC_MONETARY
      category "el_GR:2000";LC_MESSAGES
      category "el_GR:2000";LC_PAPER
      category "el_GR:2000";LC_NAME
      category "el_GR:2000";LC_ADDRESS
      category "el_GR:2000";LC_TELEPHONE

      Aλλάζεις το:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      category  "el_GR:2000";LC_TIME

      Σε:
      Κώδικας: Επιλογή όλων
      category  "en_US:2000";LC_TIME
    2. Kαι στη συνέχεια βρίσκεις το αντίστοιχο κομμάτι του LC_TIME ... END LC_TIME και το αντικαθιστάς όλο με αυτό που αντέγραψες από το αγγλικό (ουσιαστικά το σβήνεις και κάνεις επικόλληση).
  • Αποθηκεύεις τις αλλαγές στο ελληνικό (στο αγγλικό δεν έγινε καμία), κλείνεις τo gedit και κάνεις compile το νέο αρχείο με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo locale-gen
  • Ρυθμίζεις από το Language Support το Regional Format να είναι στα ελληνικά (Αpply System Wide).
  • Τέλος, μετά από επανεκκίνηση είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Όπως καταλαβαίνεις δεν αξίζει τον κόπο όλο αυτό. Ρισκάρεις τη σταθερότητα του συστήματος αν γίνει λάθος. Το GNOME-Shell δεν διαχειρίζεται καλά τέτοια σφάλματα.
Για πολλοστή φορά τονίζω πως δεν είναι ορθός τρόπος επίλυσης αυτής της κατάστασης και πως μάλλον θα υπάρχει κάτι που θα είναι.

Μπορείς με παρόμοιο τρόπο να φτιάξεις ένα δικό σου locale - greeklish :P αντί να πειράξεις το ελληνικό.
Ή μπορείς μέσα στο αγγλικό να αλλάξεις τον χαρακτήρα της υποδιαστολής, το νόμισμα, τον χαρακτήρα που χωρίζει τις χιλιάδες και γενικά ότι θες, υπάρχουν άπειροι συνδιασμοί.

Πληροφορίες για το Locale :geek:

Συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης.

*Aν δεν υπάρχει το Language Support στο System Settings, γίνεται εγκατάσταση με:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install gnome-language-selector
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση 13.10 gnome 64 bit final beta, εντυπώσεις

Δημοσίευσηαπό dim459 » 11 Οκτ 2013, 23:26

ΠΩ-ΠΩ-ΠΩ ! ! !
Όντως δε θα το κάνω, αλλά ΜΠΡΑΒΟ για την υπομονή και την επιμονή σου !
Εντυπωσιάστηκα !
Τελικά όλα πειράζονται στο linux...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3754
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ubuntu +1