Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό koleygr » 08 Φεβ 2015, 01:04

fkol k4 έγραψε:Σε εμένα υπάρχει, μήπως το partition table του δίσκου δεν είναι GPT;


Ναι... έχεις δίκιο... δεν το είχα GPT... ευτυχώς που έκανα την ερώτηση πριν περάσω καμιά 15αριά λειτουργικά και
μετά πρέπει να τα περνάω από την αρχή :) Thanks
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
Spoiler: show
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 21:08
Τοποθεσία: Χανια
Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό koleygr » 13 Φεβ 2015, 16:56

Καλησπέρα,
Έχω πάρει ένα καινούριο σκληρό και έχω σκοπό να τον κάνω τον κύριο σκληρό του υπολογιστή μου και να φτιάξω ενα GPT ώστε να βάζω όσες διανομές linux μου αρέσουν αφού τις δοκιμάσω για λίγο καιρό. Σκέφτομαι λοιπόν να έχω:
1) ένα τελευταίο σε σειρά partition για όλα τα buck up των σημαντικών μου αρχείων.
2) ένα πρότελευταίο partition (COMMON) για τα αρχεία που θα έχω κοινά μεταξύ όλων των διανομών όπως πχ τα αρχεία της δουλειάς μου (σημειώσεις κλπ που φτιάχνω εγώ), μουσική κλπ
3) Το πρώτο partition που θα είναι το partition του grub όπως λέει εδώ ο οδηγός
4) Πιθανόν ένα κοινό boot partition για όλες τις διανομές αν αυτό δε δημιουργεί προβλήματα και είναι σωστό (Σκεφτομαι να δοκιμάσω πχ και το Gentoo και αυτό για κάποιο λόγο συνιστά ένα ext2 boot partition. Δεν ξέρω ποιό λόγο έχει να θελει χωριστό boot, αλλά σκεύτηκα αν είναι να φτιάξω τέτοιο partition γιατί να μην το έχω μιά και καλή κοινό για όλες τις διανομές... Αν λέω βλακεία ας μήν φτιάξω το boot και ας το φτιάξω μόνο για το Gentoo αν και όταν το περάσω)
5) Τα υπόλοιπα θα είναι τα root και home των διάφορων διανομών.

Η ερωτήσεις:
1) Τί filesystem προτείνετε για τα back up και τί για το common παρτιτιον. (Στο common δουλεύω σχεδον συνέχεια και από τη μία δε θελω να γίνονται συνεχώς αλλαγές -πχ να μην είναι journal- για να κρατήσει λίγη ζωή παραπάνω ο σκληρός αλλά από την άλλη καλά θα ήταν να μή χάνω τη δουλείά που έχω κάνει πχ με μιά διακοπή ρεύματος... δε θέλω να θυσιάσω όμως τη μισή ζωή του σκληρού μου)
2) Πώς μπορώ όταν εκγαθιστώ κάποια διανομή linux να της λέω πως το common partition ανήκει στο χρήστη μου και να μη μου ζητάει password για να την κάνει mount αλλά ούτε και να την κάνει mount αυτόματα με την είσοδο (Αν δε γίνεται αυτό, ας την κάνει mount...) Δοκίμασα με chgrp και chmod στο group (μετά που είχα κανει mount) μεσα από debian αλλά απέτυχα.
3) Έχει νόημα και είναι δυνατόν να έχω κοινό boot σε όλες μου τις διανομές? ή μήπως θα δημιουργήσει πρόβλημα αυτό?
4) Εχω ακούσει πως μπορώ να έχω κοινό home αλλά από την άλλη πως μπορεί να δημιουργίσει προβλήματα μεταξύ των διανομών καίτι τέτοιο. Αν το ρίσκαρα... θα κέρδιζα κάτι εκτός από χώρο? πχ θα μπορούσα να περάσω τα manual προγράμματα που εγκαθισώ μέσα αππό μιά διανομή και να έχουν περαστεί και στις άλλες χωρίς προβλήματα... παράδειγμα το qt5.
5) Αξίζει σε κάποιες διανομές να έχω χωριστό home (δικό τους ή κοινό με άλλες). Αν ναί σε τί εξυπηρετεί (πχ... αν κάνω νέα εγκατάσταση διατηρώ το home όπως ήταν... αλλά αυτό σημαίνει πως δέ χρειάζεται νέα εγκατάσταση το qt5 για παράδειγμα?

ΥΓ: Έχω σκοπό να εγκαταστήσω τουλάχιστον μιά δεκαριιά διανομές linux (τις πιό δημοφιλείς κυρίως) και να δοκιμάζω προγράμματα που φτιάχνω με C++ και Qt η pyQt και IDLE, που προσπαθώ να τις κανω όσο πιό cross platform μπορώ... Δε με ενδιαφέρει να βάλω win στο δίσκο αυτό... Αν χρειαστεί θα βάλω σε άλλον. Χρησιμοποιώ πολύ Qt, IDLE και αρκετά LibreOffice και kile. Μήπως αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προτιμώ το KDE?

Δε βιάζομαι... οπότε μπορώ να περιμένω μέχρι να πάρω απαντήσεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω πως δεν γράφω σε λάθος θέμα αφού το όλο θέμα είναι η διαμόρφωση του δισκου μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν τελειώσω θα κάνω και έναν οδηγό αν θέλετε γιαν "δοκιμαστές" πολλαπλών λίνουξ διανομών.
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
Spoiler: show
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 21:08
Τοποθεσία: Χανια
Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 13 Φεβ 2015, 18:15

koleygr έγραψε:1) Τί filesystem προτείνετε για τα back up και τί για το common παρτιτιον

ext4 και για τα 2.
koleygr έγραψε:Στο common δουλεύω σχεδον συνέχεια και από τη μία δε θελω να γίνονται συνεχώς αλλαγές -πχ να μην είναι journal- για να κρατήσει λίγη ζωή παραπάνω ο σκληρός αλλά από την άλλη καλά θα ήταν να μή χάνω τη δουλείά που έχω κάνει πχ με μιά διακοπή ρεύματος... δε θέλω να θυσιάσω όμως τη μισή ζωή του σκληρού μου

Τίμα τα δεδομένα σου. Ο δίσκος να πάει να να να να...
Άσε που αν δεν είναι Seagate, δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει. Επίσης, το backup δεν είναι backup αν είναι στον ίδιο δίσκο.
koleygr έγραψε:2) Πώς μπορώ όταν εκγαθιστώ κάποια διανομή linux να της λέω πως το common partition ανήκει στο χρήστη μου και να μη μου ζητάει password για να την κάνει mount αλλά ούτε και να την κάνει mount αυτόματα με την είσοδο (Αν δε γίνεται αυτό, ας την κάνει mount...) Δοκίμασα με chgrp και chmod στο group (μετά που είχα κανει mount) μεσα από debian αλλά απέτυχα.

Το αν θα σου ζητάει passwd για το common partition δεν έχει να κάνει με τα αν αυτό ανήκει στο χρήστη, αλλά με το ίδιο το setup της διανομής. Πχ το Debian ζητάει, το Ubuntu όχι. Δεν ξέρω όμως που ακριβώς υπάρχει αυτή η ρύθμιση.
koleygr έγραψε:3) Έχει νόημα και είναι δυνατόν να έχω κοινό boot σε όλες μου τις διανομές? ή μήπως θα δημιουργήσει πρόβλημα αυτό?

Δεν ξέρω, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω το λόγο ξεχωριστού /boot για καμία διανομή.
koleygr έγραψε:4) Εχω ακούσει πως μπορώ να έχω κοινό home αλλά από την άλλη πως μπορεί να δημιουργίσει προβλήματα μεταξύ των διανομών καίτι τέτοιο. Αν το ρίσκαρα... θα κέρδιζα κάτι εκτός από χώρο? πχ θα μπορούσα να περάσω τα manual προγράμματα που εγκαθισώ μέσα αππό μιά διανομή και να έχουν περαστεί και στις άλλες χωρίς προβλήματα... παράδειγμα το qt5.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινήσεις αν εννοείς κοινό /home/ ή κοινό $HOME. Για το 1ο δεν υπάρχει θέμα, το 2ο δεν θα το συνιστούσα.
Αυτό για το Qt5 δεν το κατάλαβα. Το Qt5 είναι runtime environment, το έχεις εγκαταστήσει στον χρήστη και όχι στο σύστημα; Αν ναι, σε τι εξυπηρετεί η επιλογή αυτή;
koleygr έγραψε:5) Αξίζει σε κάποιες διανομές να έχω χωριστό home (δικό τους ή κοινό με άλλες). Αν ναί σε τί εξυπηρετεί (πχ... αν κάνω νέα εγκατάσταση διατηρώ το home όπως ήταν... αλλά αυτό σημαίνει πως δέ χρειάζεται νέα εγκατάσταση το qt5 για παράδειγμα?

Ως άνω.
koleygr έγραψε:ΥΓ: Έχω σκοπό να εγκαταστήσω τουλάχιστον μιά δεκαριιά διανομές linux (τις πιό δημοφιλείς κυρίως) και να δοκιμάζω προγράμματα που φτιάχνω με C++ και Qt η pyQt και IDLE, που προσπαθώ να τις κανω όσο πιό cross platform μπορώ... Δε με ενδιαφέρει να βάλω win στο δίσκο αυτό... Αν χρειαστεί θα βάλω σε άλλον.

Όσο μένεις σε διανομές Linux, δεν ορίζεται ως cross-plattform η εφαρμογή. Όλες οι διανομές είναι μια κοινή πλατφόρμα.
Ως cross-plattform ορίζεται η εφαρμογή που τρέχει σε διαφορετικά λειτουργικά όπως Linux, BSD, Windows, OSX.
Η εφαρμογή που έφτιαξες στη διανομή Χ φυσικά θα τρέχει και στη διανομή Ψ, αρκεί να είναι εγκαταστημένο το κατάλληλο Runtime Environment. Πχ, μια pyQt εφαρμογή τρέχει σε όλες τις διανομές μιας και το RE της pyQt είναι διαθέσιμο παντού.
Τώρα, αν την έχεις φτιάξει στο Arch πχ και χρησιμοποιείς μια λειτουργία που υπάρχει μόνο στην τελευταία έκδοση της pyQt, τότε ή απλά θα πρέπει να περιμένεις αυτή να μπει στο Debian ή θα πρέπει να την εγκαταστήσεις εσύ στο Debian χειροκίνητα.
koleygr έγραψε:Χρησιμοποιώ πολύ Qt, IDLE και αρκετά LibreOffice και kile. Μήπως αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προτιμώ το KDE?

Όχι. Χρησιμοποίησε ό,τι σε βολεύει περισσότερο.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό koleygr » 13 Φεβ 2015, 19:48

fkol k4 έγραψε:
koleygr έγραψε:1) Τί filesystem προτείνετε για τα back up και τί για το common παρτιτιον

ext4 και για τα 2.

Ωραία... Σ ευχαριστώ πολύ... Έπειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ext4, αν έχω καταλάβει καλά όταν πχ πέσει το ρεύμα στην επόμενη επανεκκίνηση πρέπει να κάνω κάτι
πχ να μήν κάνω mount το partition στο οποίο δούλευα αλλά να κάνω κάτι άλλο πριν το mount (χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για το journal, ή να κάνω mount αλλά να πριν ανοίξω το αρχείο
να χρησιμοποιήσω κάποιο εργαλείο για το journal... ή μήπως όλα γίννονται αυτόματα και μόλις το ανοίξω θα μέ ρωτήσει πχ αν θέλω να διατηρήσω τις μη αποθηκευμένες αλλαγές?
"fkol k4 έγραψε:Τίμα τα δεδομένα σου. Ο δίσκος να πάει να να να να...
Άσε που αν δεν είναι Seagate, δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει. Επίσης, το backup δεν είναι backup αν είναι στον ίδιο δίσκο.


Έχεις δίκιο σε αυτό, αλλά απλώς δεν εκφράστηκα καλά. Τα buck up που διατηρώ, τα κάνω αποθήκευση συμπιεσμένα κατα καιρούς σε ένα partition του σκληρού μου και ταυτόχρονα τα αντιγράφω σε partition ενός εξωτερικόυ, σε ενα paertition του netbook και καμιά φορά και σε ένα flashάκι... Oπότε είμαι ασφαλής αν την παίξει οποιοδήποτε partition οποιουφήποτε υπολογιστή μου, αν πάρει φωτιά οποιοςδήποτε υπολογιστής μου και τη γλυτώσει το flashaki ή ο εξωτερικός... αν τρακάρω κουβαλώντας το flashaki, το netbook και τον εξωτερικό κλπ.
Δεν είμαι ασφαλής αν γίνει ηλεκτρονικός πόλεμος και δέν έχω ανεβάσει σε cloud service τη δουλειά μου ή αν γίνει παγκόσμιος ηλεκτρονικός πόλεμος από εξωγήινους κλπ. :)
Αλλά μπορεί και να μή με ενδιαφέρει και τόσο πολύ τότε...

fkol k4 έγραψε:Το αν θα σου ζητάει passwd για το common partition δεν έχει να κάνει με τα αν αυτό ανήκει στο χρήστη, αλλά με το ίδιο το setup της διανομής. Πχ το Debian ζητάει, το Ubuntu όχι. Δεν ξέρω όμως που ακριβώς υπάρχει αυτή η ρύθμιση.


Ευχαριστώ... έψαχνα τί έχω κάνει λάθος κατά την εγκατάσταση και υποψιαζόμουν πως είχα φτιάξει τη διανομή μέσα από το ubuntu και γι αυτό δε μου ζητούσαν password...
To mint και το debian ζητάνε.

fkol k4 έγραψε:Δεν ξέρω, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν βλέπω το λόγο ξεχωριστού /boot για καμία διανομή.


Έλεγα μήπως... σ ευχαριτστώ... Απλώς το Gentoo ζητάει χωριστό /boot και νόμιζα πως ίσως βοηθάει γενικά το linux κατι τέτοιο.

fkol k4 έγραψε:Εδώ θα πρέπει να διευκρινήσεις αν εννοείς κοινό /home/ ή κοινό $HOME. Για το 1ο δεν υπάρχει θέμα, το 2ο δεν θα το συνιστούσα.
Αυτό για το Qt5 δεν το κατάλαβα. Το Qt5 είναι runtime environment, το έχεις εγκαταστήσει στον χρήστη και όχι στο σύστημα; Αν ναι, σε τι εξυπηρετεί η επιλογή αυτή;


Το $HOME τί είναι? Εγώ μιλούσα για partition /home. Εσύ μιλάς για το φάκελο χρήστη μέσα στο σύστημα? Έτσι κι αλλιώς εγώ δίνω το ίδιο όνομα χρήστη σε όλες μου τις διανομές... Αυτό δε σημαίνει πως θα γινόταν κοινό και το $HOME? Μήπως πρέπει να αλλάζω όνομα χρήστη στις διανομές μου? Αν μπορείς εξήγησε τί διαφορά έχει και τι προτείνεις.

Off topic:
Το Qt το έχω περάσει από τη σελίδα του στην οποία αναγνώρισε πως έχω λίνουξ και κατέβασα εναν installer. Δέν ξέρω γιατί... αλλά χωρίς να με ρωτήσει... μιου έφτιαξε ένα φάκελο Qt μέσα στο /home/koleygr της κάθε διανομής μου και δεν νομίζω να έχει αρχέία αλλού γιατι μόνο αυτός ο φάκελος πιάνει 900 MB και πιθανολογώ πως έχει τα πάντα... Τώρα που το σκεύτομαι ίσως έπρεπε να τρέξω το αρχείο μετά από sudo su... θα τα έβαζε έτσι κοινά για όλους τους χηστες? Πηγαίνοντας τώρα στη σελίδα install και όχι download του Qt βρίσκω επιλογές για Embedded linux και X11 το Χ11 επρεπε να διαλέξω? Anyway αυτό ήταν μάλλον δικό μου λάθος απλώς σκευτόμουν μήπως ότι περνάω στο χρήστη σε ξεχωριστό /home το γλυτώνω μεταξύ των διανομών με κάποιο τρόπο αλλά μάλλον θα έχω μπλεξίματα με κάτι τέτοιο


fkol k4 έγραψε:Όσο μένεις σε διανομές Linux, δεν ορίζεται ως cross-plattform η εφαρμογή. Όλες οι διανομές είναι μια κοινή πλατφόρμα.
Ως cross-plattform ορίζεται η εφαρμογή που τρέχει σε διαφορετικά λειτουργικά όπως Linux, BSD, Windows, OSX.
Η εφαρμογή που έφτιαξες στη διανομή Χ φυσικά θα τρέχει και στη διανομή Ψ, αρκεί να είναι εγκαταστημένο το κατάλληλο Runtime Environment. Πχ, μια pyQt εφαρμογή τρέχει σε όλες τις διανομές μιας και το RE της pyQt είναι διαθέσιμο παντού.
Τώρα, αν την έχεις φτιάξει στο Arch πχ και χρησιμοποιείς μια λειτουργία που υπάρχει μόνο στην τελευταία έκδοση της pyQt, τότε ή απλά θα πρέπει να περιμένεις αυτή να μπει στο Debian ή θα πρέπει να την εγκαταστήσεις εσύ στο Debian χειροκίνητα.


Έχω σκοπό να φτιάξω τα προγράμματα που ετοιμάζω, ωστε να τρέ4χουν άν είναι δυνατόν και σε win που το έχει ο πολύς κόσμος...
Κάποια από αυτά, θέλω να τρέχουν και σε android για αυτό και κατέβασα την Qt5 και δεν αρκέστηκα στα repositories. Αλλά δεν αναφέρθηκα στα win, γιατι αυτός ο δίσκος θα έχει μόνο linux και όταν θα θέλω να δοκιμάσω να τα "πακετάρω" για win ωστε να μην τους βάζω να κάνουν compile τον κώδικά μου... τότε θα ζητήσω από το Bill να μου κάνει δώρο δυο τρεις διανομές
win για να του κάνω τη χάρη να μην ταλαιπωρώ πολύ τους πελάτες του... και θα τις περνάω δοκιμαστικά σε άλλο σκληρό που έχει φάει τα ψωμιά του έτσι κι αλλιώς :)

fkol k4 έγραψε:
koleygr έγραψε:Χρησιμοποιώ πολύ Qt, IDLE και αρκετά LibreOffice και kile. Μήπως αυτό σημαίνει οτι πρέπει να προτιμώ το KDE?

Όχι. Χρησιμοποίησε ό,τι σε βολεύει περισσότερο.

Ευχαριστώ... Απλώς είδα πως πχ ο kile μου κατέβαζε και τις μισες λειτουργίες του kde για να τρέξει και είπα μήπως...
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
Spoiler: show
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 21:08
Τοποθεσία: Χανια
Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 13 Φεβ 2015, 20:52

koleygr έγραψε:Έλεγα μήπως... σ ευχαριτστώ... Απλώς το Gentoo ζητάει χωριστό /boot και νόμιζα πως ίσως βοηθάει γενικά το linux κατι τέτοιο.

Ούτε για το Gentoo χρειάζεται ξεχωριστό /boot. Είναι παλιότερη τακτική και απλά έχει μείνει η πρόταση από κεκτημένη ταχύτητα.
koleygr έγραψε:Έπειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ext4

Νομίζω πως έχεις χρησιμοποιήσει. Είναι το default σύστημα αρχείων για όλες τις διανομές Linux.
Για το ρεύμα δεν νομίζω πως χρειάζεται να γίνει κάποια ειδική ενέργεια γενικότερα, εχθές που έπεσε το ρεύμα σε εμένα απλά περίμενα να έρθει και ξανάνοιξα τον υπολογιστή.
Δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα σε κανένα διαμέρισμα (είτε BTRFS, είτε NTFS, είτε ext4).
koleygr έγραψε:Το $HOME τί είναι? Εγώ μιλούσα για partition /home. Εσύ μιλάς για το φάκελο χρήστη μέσα στο σύστημα? Έτσι κι αλλιώς εγώ δίνω το ίδιο όνομα χρήστη σε όλες μου τις διανομές... Αυτό δε σημαίνει πως θα γινόταν κοινό και το $HOME? Μήπως πρέπει να αλλάζω όνομα χρήστη στις διανομές μου? Αν μπορείς εξήγησε τί διαφορά έχει

Ναι, $HOME είναι ο φάκελος χρήστη.
Επίσης ναι, αν έχεις κοινό /home partition και βάλεις το ίδιο όνομα χρήστη θα γίνει κοινό και το $HOME, πολύ σωστά. Αλλά:
Ας πούμε πως έχεις κοινό $HOME σε Debian, Ubuntu Arch και Fedora και πως χρησιμοποιείς Firefox.
Το Ubuntu περνά στον νεότερο Firefox γρηγορότερα από όλες τις διανομές, η Fedora και το Arch 2-3 μέρες μετά το Ubuntu και το Debian χρησιμοποιεί Firefox-esr.
Ας πούμε λοιπόν πως σήμερα έκανες ενημέρωση στον Firefox για το Ubuntu, οπότε τσεκάρει για συμβατότητα της νέας έκδοσης με τα add-ons, όλα καλά...
Αύριο εκκινείς από Fedora ή Arch και ανοίγεις τον Firefox. Αυτό σημαίνει πως το προφίλ του Firefox έχει περάσει πλέον στην έκδοση 36, αλλά εσύ ανοίγεις έκδοση 35.
Ακόμα καλύτερα, το Debian θα έχει την 31 (τελευταία esr).
Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλά προγράμματα (και κυριότερα με ρυθμίσεις gtk, dconf κτλ)
koleygr έγραψε:και τι προτείνεις.

Να μην κάνεις κοινό /home. Κάνε ένα partition τη διανομή (ούτε /boot ούτε /home, μόνο ένα /), έτσι κι αλλιώς τα αρχεία σου τα έχεις αλλού.
koleygr έγραψε:Ευχαριστώ... Απλώς είδα πως πχ ο kile μου κατέβαζε και τις μισες λειτουργίες του kde για να τρέξει και είπα μήπως...

Για deb-based διανομές μπορείς να παρακάμπτεις τις δευτερεύουσες εξαρτήσεις με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get --no-install-recommends install <package>
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό koleygr » 13 Φεβ 2015, 22:09

fkol k4 έγραψε:Ούτε για το Gentoo χρειάζεται ξεχωριστό /boot. Είναι παλιότερη τακτική και απλά έχει μείνει η πρόταση από κεκτημένη ταχύτητα.


Έ τους άσχετους... δεν είναι ικανοί να φτιάξουν ουτε έναν οδηγό χωρίς να παραπέμπουν σε ξεπερασμένες τακτικές... Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχει
άλλη διαδικασία αν δεν κάνεις ξεχωριστό /boot και συγκεκριμένα με ext2.

fkol k4 έγραψε:Νομίζω πως έχεις χρησιμοποιήσει. Είναι το default σύστημα αρχείων για όλες τις διανομές Linux.
Για το ρεύμα δεν νομίζω πως χρειάζεται να γίνει κάποια ειδική ενέργεια γενικότερα, εχθές που έπεσε το ρεύμα σε εμένα απλά περίμενα να έρθει και ξανάνοιξα τον υπολογιστή.
Δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα σε κανένα διαμέρισμα (είτε BTRFS, είτε NTFS, είτε ext4).


Και σε αυτό έχεις δίκιο. Άν και συνήθως κάνω παντού custom install και δέ θυμόμουν να διάλεξα ποτέ ext4 ... είδα στο Gparted οτί μόνο το ubuntu μου είναι σε ext3 και όλα τα άλλα ext4.

fkol k4 έγραψε:Να μην κάνεις κοινό /home. Κάνε ένα partition τη διανομή (ούτε /boot ούτε /home, μόνο ένα /), έτσι κι αλλιώς τα αρχεία σου τα έχεις αλλού.


Ωραία... Η λύση που σκεφτηκα (τελικά το google λέει πως το σκεφτομαι γράφεται με φ :) ) είναι πχ στις debian based διανομες μου και εφόσον ξέρω
πού εγκαθίσταται το κάθε τί, να τα κάνω copy paste από την πρώτη διανομή... να γλυτώσω το download... αλλά από την άλλη το download το κάνει μόνο του
ενώ το να βρώ πού γράφει το κάθε πακέτο και να το παραμετροποιήσω αναλόγως θα με κάνει βέβαια καλύτερο linux-user αλλά μάλλον πως θέλει το χρόνο του
και έχει και πολύ ρίσκο να μη δουλέψει τίποτα στο τέλος... (off topic ήταν αυτό)

fkol k4 έγραψε:Για deb-based διανομές μπορείς να παρακάμπτεις τις δευτερεύουσες εξαρτήσεις με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get --no-install-recommends install <package>


Δεν είχα συνειδιτοποιήσει πως υπάρχουν δευτερέυουσες εξαρτήσεις... Νόμιζα πως κάθε φορά βάζει μόνο τα απαραίτητα...

Θενκς...

Υ.Γ.: Αρχίζω και τον οδηγό για multi-linux... μόνο που οι μισές φωτο θα είναι από κάμερα γιατι δεν χρησιμοποιώ virtual box
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
Spoiler: show
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: 01 Ιαν 2010, 21:08
Τοποθεσία: Χανια
Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 13 Φεβ 2015, 22:22

koleygr έγραψε:Δεν είχα συνειδιτοποιήσει πως υπάρχουν δευτερέυουσες εξαρτήσεις... Νόμιζα πως κάθε φορά βάζει μόνο τα απαραίτητα...

Τα πακέτα deb υποστηρίζουν 3 επίπεδα εξαρτήσεων και ως προεπιλογή εγκαθίστανται τα 2 πρώτα:
- Οι βασικές εξαρτήσεις ("depended"). Xωρίς αυτές το πρόγραμμα δεν λειτουργεί
- Οι "recommended" (πρόσθετες λειτουργίες που μπορεί και να μην χρειαστείς)
- Οι "suggested" (να ρίξω κι αυτό μέσα μήπως...)
Οπότε, για την εγκατάσταση έχουμε
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get --no-install-recommends install <package> # εγκατάσταση μόνο "depended"
sudo apt-get install <package> # εγκατάσταση "depended" και "recommended"
sudo apt-get --install-recommends install <package> # εγκατάσταση "depended" "recommended" και "suggested"
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό giwrgosatma » 12 Σεπ 2015, 03:21

Learner έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι ως APM στον σκληρό δίσκο εννοούμε το Advanced Power Management και έχει σχέση και αυτό με τις στροφές. Κι εγώ στο 254 το έχω (μέσω hdparm).

Εσενα σε εβγαλε αυτο εδω ?
1 Linux: Μέτριο┃ Προγρ: Visual Basic,Java,CSS 3,HTML 5 ┃ Αγγλ: Καλά
2 Operating System:||Lubuntu 15.04|| CPU: Intel Core 2 Duo E7400 @ 2.80GHz, RAM: 4,00GB Dual-Channel DDR2 @ 333MHz, Motherboard: ASRock G41C-GS (CPUSocket),Graphics:2047MB NVIDIA GeForce GT 610 (Gigabyte)
Άβαταρ μέλους
giwrgosatma
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: 10 Ιαν 2014, 16:46
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό Learner » 12 Σεπ 2015, 19:24

giwrgosatma έγραψε:
Learner έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι ως APM στον σκληρό δίσκο εννοούμε το Advanced Power Management και έχει σχέση και αυτό με τις στροφές. Κι εγώ στο 254 το έχω (μέσω hdparm).

Εσενα σε εβγαλε αυτο εδω ?

Αυτός ο δίσκος είναι πανάρχαιος. "Σκυλιά" οι Hitachi έτσι; Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τους προτιμούν για servers ;)

Όχι δεν μου εμφανίζει τέτοιο μήνυμα. Αντίθετα μου γράφει ότι επιτρέπεται. Ίσως να μην το υποστηρίζει ο δίσκος, ίσως να μην υποστηρίζει τον δίσκο το πρόγραμμα Disks.


Δοκίμασε με το hdparm. Δες το current APM level με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i management

αν μιλάμε για τον /dev/sda.
Άλλαξε το με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hdparm -S 254 /dev/sda

και τσέκαρε το ξανά με την προηγούμενη εντολή.
Αν θέλεις να δεις όλους τους δίσκους, πχ στο Desktop που έχω τρεις, δίνω
Κώδικας: Επιλογή όλων
for i in /dev/sd{a,b,c} ; do sudo hdparm -I $i | grep -i management ; done

και τα αποτελέσματά μου είναι
Κώδικας: Επιλογή όλων
   Advanced power management level: disabled
      *   Power Management feature set
          Advanced Power Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management
   Advanced power management level: 254
      *   Power Management feature set
      *   Advanced Power Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management
   Recommended acoustic management value: 128, current value: 254
      *   Power Management feature set
          Automatic Acoustic Management feature set
      *   Host-initiated interface power management

Πρόσεξε το τελευταίο όπου γράφει "Automatic Acoustic Management" (ΑΑΜ) αντί APM. Μερικοί δίσκοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, το ονομάζουν έτσι δηλαδή. Αυτός είναι ένας WD δίσκος.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Εκτενής οδηγός σκληρών δίσκων

Δημοσίευσηαπό giwrgosatma » 12 Σεπ 2015, 21:02

Learner έγραψε:
giwrgosatma έγραψε:
Learner έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι ως APM στον σκληρό δίσκο εννοούμε το Advanced Power Management και έχει σχέση και αυτό με τις στροφές. Κι εγώ στο 254 το έχω (μέσω hdparm).

Εσενα σε εβγαλε αυτο εδω ?

Αυτός ο δίσκος είναι πανάρχαιος. "Σκυλιά" οι Hitachi έτσι; Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τους προτιμούν για servers ;)

Όχι δεν μου εμφανίζει τέτοιο μήνυμα. Αντίθετα μου γράφει ότι επιτρέπεται. Ίσως να μην το υποστηρίζει ο δίσκος, ίσως να μην υποστηρίζει τον δίσκο το πρόγραμμα Disks.


Δοκίμασε με το hdparm. Δες το current APM level με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i management

αν μιλάμε για τον /dev/sda.
Άλλαξε το με
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hdparm -S 254 /dev/sda

και τσέκαρε το ξανά με την προηγούμενη εντολή.
Αν θέλεις να δεις όλους τους δίσκους, πχ στο Desktop που έχω τρεις, δίνω
Κώδικας: Επιλογή όλων
for i in /dev/sd{a,b,c} ; do sudo hdparm -I $i | grep -i management ; done

και τα αποτελέσματά μου είναι
Κώδικας: Επιλογή όλων
   Advanced power management level: disabled
      *   Power Management feature set
          Advanced Power Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management
   Advanced power management level: 254
      *   Power Management feature set
      *   Advanced Power Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management
   Recommended acoustic management value: 128, current value: 254
      *   Power Management feature set
          Automatic Acoustic Management feature set
      *   Host-initiated interface power management

Πρόσεξε το τελευταίο όπου γράφει "Automatic Acoustic Management" (ΑΑΜ) αντί APM. Μερικοί δίσκοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, το ονομάζουν έτσι δηλαδή. Αυτός είναι ένας WD δίσκος.

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i management
[sudo] password for atmatsidis:
   Advanced power management level: disabled
   Recommended acoustic management value: 128, current value: 128
      *   Power Management feature set
          Advanced Power Management feature set
      *   Automatic Acoustic Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management

Κώδικας: Επιλογή όλων
for i in /dev/sd{a,b,c} ; do sudo hdparm -I $i | grep -i management ; done
   Advanced power management level: disabled
   Recommended acoustic management value: 128, current value: 128
      *   Power Management feature set
          Advanced Power Management feature set
      *   Automatic Acoustic Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management
   Recommended acoustic management value: 254, current value: 254
      *   Power Management feature set
      *   Automatic Acoustic Management feature set
      *   Host-initiated interface power management
          Device-initiated interface power management

pως φαινεται ?
Αυτός ο δίσκος είναι πανάρχαιος. "Σκυλιά" οι Hitachi έτσι; Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τους προτιμούν για servers

καλοι ειναι αλλα εχουν αρκετο θορυβο
1 Linux: Μέτριο┃ Προγρ: Visual Basic,Java,CSS 3,HTML 5 ┃ Αγγλ: Καλά
2 Operating System:||Lubuntu 15.04|| CPU: Intel Core 2 Duo E7400 @ 2.80GHz, RAM: 4,00GB Dual-Channel DDR2 @ 333MHz, Motherboard: ASRock G41C-GS (CPUSocket),Graphics:2047MB NVIDIA GeForce GT 610 (Gigabyte)
Άβαταρ μέλους
giwrgosatma
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 201
Εγγραφή: 10 Ιαν 2014, 16:46
Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron