Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό eliasps » 01 Απρ 2016, 21:44

Σε αυτό το νήμα θα δημοσιεύω κάποιους οδηγούς που παρέχει δωρεάν το The Linux Foundation για την εκπαίδευση των χρηστών Linux στα πλαίσια της ύλης του Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS). Οι οδηγοί αυτοί αποσκοπούν στην κάλυψη της ύλης του LFCS σε όσο το δυνατόν λιγότερο κείμενο για την διευκόλυνση του αναγνώστη και υποψηφίου για την απόκτηση του εν λόγω πιστοποιητικού.



Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως οι οδηγοί αυτοί ΔΕΝ είναι δικοί μου, απλά τους μετέφρασα. Επίσης, η άδειά τους δεν διευκρινίζεται, επικοινώνησα με το Linux Foundation όπου μου δόθηκε άδεια προσωπικά για την μετάφραση και αναδημοσίευση των οδηγών από τον Nate Kartchner, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Θα σας συμβούλευα να εγγραφείτε σε αυτή την πρωτοβουλία του Linux Foundation ώστε να λαμβάνετε και εσείς αυτούς τους οδηγούς στην αρχική τους μορφή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στον σύνδεσμο παραπάνω.



Αυτή η σειρά οδηγών που θα αποτελείται συνολικά από 24 οδηγούς έχει ως σκοπό να μας διδάξει:
  • Πως να χρησιμοποιούμε έναν κειμενογράφο από την γραμμή εντολών για την δημιουργία και επεξεργασία αρχείων.
  • Πως να διαχειριστούμε το σύστημα αρχείων στο Linux.
  • Πως να διαχειριστούμε γενικότερα ένα σύστημα Linux, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης χρηστών, δικαιωμάτων, αντιγράφων ασφαλείας και άλλα.
  • Πως να εξασφαλίσουμε πως το σύστημά μας θα είναι προστατευμένο από ιούς, crackers και άλλες τρύπες ασφαλείας.
  • Πολλά ακόμα.
Πρόκειται για εκμάθηση με χρήση «ασκήσεων» αντί καθαρών οδηγιών.



Περιεχόμενα:



Επεξεργασία αρχείων κειμένου


Εισαγωγή:
Πολλές ρυθμίσεις που αφορούν εφαρμογές και υπηρεσίες συστήματος αλλά και το ίδιο το σύστημα αποθηκεύονται σε αρχεία κειμένου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για να γίνει αλλαγή στις ρυθμίσεις μίας υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα το httpd, θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε ένα αρχείο και να κάνετε επανεκκίνηση της υπηρεσίας. Τα CentOS, openSSUSE, Ubuntu και όλες οι διανομές γενικότερα, έρχονται στους υπολογιστές μας με εργαλεία γραμμής εντολών προεγκατεστημένα.
Οι κειμενογράφοι αποτελούν ένα θέμα πάντα επίκαιρο ανάμεσα στις συζητήσεις μίας κοινότητας Linux. Συγκεκριμένα οι Vim και EMACS αποτελούν αγαπημένους κειμενογράφους πολλών χρηστών Linux. Και οι δύο είναι άκρως παραμετροποιήσιμοι και μπορούν να ρυθμιστούν κατάλληλα ώστε να είναι αποτελεσματικοί σε πληθώρα περιπτώσεων και εργασιών. O Nano είναι επίσης ένας δημοφιλής κειμενογράφος, αν και λιγότερο παραμετροποιήσιμος, είναι ο πιο εύκολος για χρήση από νέους χρήστες.

Ορολογία:
  • Vim: Ένας κειμενογράφος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 ως μία βελτιωμένη έκδοση ενός κειμενογράφου που υπήρχε στα Unix-like συστήματα για πολλά χρόνια πριν. Λειτουργεί έχοντας δύο κύριες κατηγορίες κατάστασης. Την φυσιολογική κατάσταση και την κατάσταση εισαγωγής. Στην φυσιολογική του κατάσταση, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πλοήγηση, επιλογή, χρήση εντολών και άλλα και στην κατάσταση εισαγωγής για την εισαγωγή κειμένου (με την χρήση του πλήκτρου "i" και για επιστροφή στην φυσιολογική του κατάσταση με την χρήση του πλήκτρου "esc").
  • Nano: Ένας απλούστερος κειμενογράφος που είναι περισσότερο οικείος από τον Vim σε χρήστες που έχουν συνηθίσει τα κλασσικά σημειωματάρια ή τον Gedit. Ανοίγει σε κατάσταση επεξεργασίας και χρησιμοποιεί συνδυασμούς πλήκτρων με το "Ctrl" + κάποιο γράμμα για την εφαρμογή ενεργειών στο αρχείο που επεξεργαζόμαστε.
  • Αρχείο κειμένου: Είναι ένα οποιοδήποτε αρχείο που περιέχει κείμενο. Στο Linux, οι καταλήξεις αρχείων λειτουργούν περισσότερο ως μία σύμβαση που επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν τον σκοπό κάθε αρχείου, παρά ως μία απαίτηση συστήματος για την σωστή χρήση των αρχείων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κειμενογράφο για να επεξεργαστείτε απλά αρχεία κειμένου (.txt), αρχεία HTML (.html), bash scripts (.sh), perl scripts (.pl) και πολλά περισσότερα.

Σενάριο:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Nano για την δημιουργία ενός αρχείου κειμένου που αποτελείται από μία λίστα εργασιών που πρέπει να κάνεις. Απλά τις προσθέτετε στο κείμενο και αποθηκεύετε το αρχείο χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συνδυασμό πλήκτρων που φαίνεται στο υπόμνημα του nano. Αν θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο στο αρχείο αφού το έχοετε αποθηκεύσει, απλά το ανοίγετε, προσθέτετε αυτό που θυμηθήκατε και αποθηκεύετε εκ νέου το αρχείο.

Δοκιμάστε το:
  • Δημιουργήστε ένα αρχείο κειμένου με όνομα "todo.txt". Προσθέστε μέσα το κείμενο που θέλετε και αποθηκεύστε το αρχείο.
  • Aνοίξτε ξανά το αρχείο todo.txt, αλλάξτε το κείμενό σας και αποθηκεύστε το.

O nano και ο Vim είναι κειμενογράφοι στη γραμμή εντολών που έρχονται προεγκατεστημένοι σε πολλές διανομές Linux. Ο Vim δεν ανοίγει σε κατάσταση επεξεργασίας όπως ο nano, αλλά όλοι οι κειμενογράφοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα και την επεξεργασία οποιουδήποτε αρχείου αποτελείται από κείμενο.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για την δημιουργία του αρχείου "todo.txt" εκτελέστε στην γραμμή εντολών:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    nano

    Και στη συνέχεια πληκτρολογήστε το κείμενό σας. Αποθηκεύστε το αρχείο με την χρήση του συνδυασμού “ctrl + o” και πληκτρολογήστε το όνομα που θέλετε να δώσετε στο αρχείο (todo.txt). Κλείστε τον κειμενογράφο πατώντας “ctrl + x”.
  • Για να επεξεργαστείτε το αρχείο, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    nano todo.txt

    Και κάντε τις αλλαγές που θέλετε. Αποθηκεύστε το αρχείο με την χρήση του συνδυασμού “ctrl + o” και στη συνέχεια Enter για να επιβεβαιώσετε την αποθήκευση των αλλαγών. Κλείστε τον κειμενογράφο πατώντας “ctrl + x”.



Διαχείριση αρχείων κειμένου


Εισαγωγή:
Μπορείτε να εκτελέσετε κάποιες βασικές ενέργειες σε ένα αρχείο κειμένου χωρίς την χρήση ενός κειμενογράφου. Σε μερικές περιπτώσεις, είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία της γραμμής εντολών κατάλληλα για διαχείριση κειμένου από το να κάνουμε κάποιες ενέργειες χειροκίνητα με τη χρήση κειμενογράφου.

Ορολογία:
  • Standard output (stdout): Οι περισσότερες εντολές εμφανίζουν τα αποτελέσματά τους στην οθόνη. Αυτό είναι γνωστό και ως Standard output (stdout).
  • cat: Η εντολή cat εμφανίζει το περιεχόμενο ενός αρχείου κειμένου στην οθόνη.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    cat filename.txt
  • tail: Η εντολή tail εμφανίζει στην οθόνη τις τελευταίες 10 γραμμές ενός αρχείου κειμένου (με το πλήκτρο q κάνουμε έξοδο).
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tail filename.txt
  • head: Η εντολή head εμφανίζει στην οθόνη τις πρώτες 10 γραμμές ενός αρχείου κειμένου (με το πλήκτρο q κάνουμε έξοδο)
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    head filename.txt
  • > ή >>: Χρησιμοποιούνται για την ανακατεύθυνση αποτελέσματος μίας εντολές κάπου αλλού αντί της οθόνης (για παράδειγμα σε κάποιο αρχείο). Το >> μεταφέρει το αποτέλεσμα μίας εντολής σε κάποιον προορισμό, ενώ το > διαγράφει τυχόν υπάρχον περιεχόμενο στον προορισμό και γράφει το αποτέλεσμα της εντολής.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    cat filename.txt > newfile.txt
  • echo: Η εντολή echo επαναλαμβάνει το κείμενο που την ακολουθεί και το εμφανίζει στην οθόνη.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    echo hello world
  • paste: Η εντολή paste τοποθετεί μαζί τις γραμμές από δύο αρχεία κειμένου δίπλα δίπλα (προρυθμισμένα) ή στη σειρά.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    paste file1.txt file2.txt
  • sort: Η εντολή sort αλλάζει την σειρά του περιεχομένου ενός αρχείου κειμένου, αλφαβητικά (προρυθμισμένα).
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sort file1.txt
  • sed: Η εντολή sed χρησιμοποιείται για την αναζήτηση σε κείμενο και την αντικατάσταση χαρακτήρων.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sed ‘s/ΧαρακτήραςΠουΑντικαθιστάται/ΧαρακτήραςΠουΑντικαθιστά/flag’

Σενάριο:
Δημιουργήστε 2 αρχεία κειμένου με ονόματα "fruit.txt" και "colour.txt". Σε διαφορετικές γραμμές στο fruit.txt βάλτε "apple, grape, banana" και σε διαφορετικές γραμμές στο colour.txt βάλτε "red, purple, yellow". Τώρα έχετε 2 αρχεία με 3 γραμμές το καθένα.

Δοκιμάστε το:
Δοκιμάστε χρησιμοποιώντας τις παραπάνω εντολές να χειριστείτε τα αρχεία "fruit.txt" και "colour.txt" για να επιτύχετε τα παρακάτω:
  • Να εμφανίσετε το περιεχόμενο και των 2 αρχείων στην οθόνη, το ένα μετά το άλλο.
  • Να εμφανίσετε το περιεχόμενο και των 2 αρχείων στην οθόνη, δίπλα δίπλα
  • Να προσθέσετε μία γραμμή με την λέξη "watermelon" στο αρχείο fruit.txt και μία γραμμή με τη λέξη "pink" στο αρχείο colour.txt.
  • Να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο με όνομα "fruitcolour.txt" το οποίο θα περιέχει τα περιεχόμενα των αρχείων fruit.txt και colour.txt δίπλα δίπλα.
  • Να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο με όνομα "reversefruitcolour.txt" το οποίο θα περιέχει τα περιεχόμενα των αρχείων fruit.txt και colour.txt δίπλα δίπλα σε αντίστροφη αλφαβητική σειρά.
  • Αλλάξτε το αρχείο reversefruitcolour.txt έτσι ώστε να περιέχει μόνο τη γραμμή "I am colour blind".
  • Πάρτε το αρχείο reversefruitcolour.txt, αντικαταστήστε την λέξη "blind" με την λέξη "coordinated" και βάλτε το αποτέλεσμα σε αρχείο με όνομα "snappydresser.txt".

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για να εμφανίσετε το περιεχόμενο και των 2 αρχείων στην οθόνη, το ένα μετά το άλλο, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    cat fruit.txt colour.txt
  • Για να εμφανίσετε το περιεχόμενο και των 2 αρχείων στην οθόνη, δίπλα δίπλα, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    paste fruit.txt colour.txt
  • Για να προσθέσετε μία γραμμή με την λέξη "watermelon" στο αρχείο fruit.txt και μία γραμμή με τη λέξη "pink" στο αρχείο colour.txt, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    echo “watermelon” >> fruit.txt
    echo “pink” >> colour.txt
  • Για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο με όνομα fruitcolour.txt το οποίο θα περιέχει τα περιεχόμενα των αρχείων fruit.txt και colour.txt δίπλα δίπλα, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    paste fruit.txt colour.txt > fruitcolour.txt
  • Για να δημιουργήσετε ένα νέο αρχείο με όνομα reversefruitcolour.txt το οποίο θα περιέχει τα περιεχόμενα των αρχείων fruit.txt και colour.txt δίπλα δίπλα σε αντίστροφη αλφαβητική σειρά, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sort -r fruitcolour.txt > reversefruitcolour.txt
  • Για να αλλάξετε το αρχείο reversefruitcolour.txt έτσι ώστε να περιέχει μόνο τη γραμμή "I am colour blind", εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    echo “I am colour blind” > reversefruitcolour.txt
  • Για να πάρετε το αρχείο reversefruitcolour.txt, αντικαταστήστε την λέξη "blind" με την λέξη "coordinated" και να βάλετε το αποτέλεσμα σε αρχείο με όνομα "snappydresser.txt", εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sed s/blind/coordinated/ reversefruitcolour.txt > snappydresser.txt



Αρχειοθέτηση και Συμπίεση


Εισαγωγή:
Μερικές φορές θα χρειαστεί να μεταφέρετε κάποια αρχεία μέσω ενός δικτύου, ή με τη χρήση e-mail ως επισυνάψεις. Ή όταν έχετε ολοκληρώσει ένα project, μπορεί να θέλετε να συμμαζέψετε όλα τα αρχεία του και να τα αρχειοθετήσετε μαζί εξοικονομώντας λίγο χώρο στο δίσκο. Η αρχειοθέτηση αρχείων και καταλόγων σε ένα μοναδικό αρχείο διατηρώντας την σειρά και την αρχική ιεραρχία των αρχείων και φακέλων είναι ο μόνος τρόπος να πετύχετε κάτι τέτοιο. Με τη συμπίεση μπορείτε να κάνετε αυτά τα αρχεία και τους φακέλους να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο δίσκο από ότι αν τα είχατε υπό τη φυσιολογική τους μορφή. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την αρχειοθέτηση και συμπίεση αρχείων και καταλόγων στο Linux είναι η χρήση της εντολής tar η οποία αρχειοθετεί το περιεχόμενο πολλών αρχείων και φακέλων σε ένα μόνο αρχείο με την κατάληξη ".tar". Αυτά τα αρχεία τα ονομάζονται tarballs και συνήθως συμπιέζονται με τους αλγόριθμους gzip ή bzip2. Ο αλγόριθμος gzip είναι γρηγορότερος, ενώ ο bzip2 κάνει τα αρχεία να καταλαμβάνουν ακόμη λιγότερο χώρο.

Ορολογία:
  • tar: H εντολή tar δημιουργεί ένα αρχείο που αποτελείται από κάποια συγκεκριμένα αρχεία και καταλόγους.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tar -[παράμετροι] [όνομα αρχείου .tar] αρχείο1 αρχείο2 κατάλογος1 κατάλογος2
  • Συχνές παράμετροι:
    • v - εμφάνιση λειτουργιών και συνολικής προόδου της διαδικασίας στην οθόνη.
    • z - χρήση του αλγορίθμου gzip για συμπίεση.
    • j - χρήση του αλγορίθμου bzip2 για συμπίεση.
  • Απαραίτητες παράμετροι:
    • c -δημιουργία του αρχείου .tar.
    • f - ορισμός ονομασίας του .tar που θα δημιουργηθεί.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tar -cvzf onoma_arxeiou.tar arxeio1 arxeio2 katalogos1 katalogos2
  • Αρχείο .tar: Το αρχείο που θα περιέχει τα αρχεία και τους φακέλους που έχουμε ορίσει. Τα απλά αρχεία .tar έχουν το μέγεθος που έχουν στο σύνολο τα αρχεία και οι φάκελοι που αρχειοθετήθηκαν.
  • gzip και bzip2: Είναι οι αλγόριθμοι συμπίεσης.Το gzip παράγει μεγαλύτερα αρχεία από το bzip2, αλλά γρηγορότερα.
  • tarball: Ονομασία των αρχείων .tar.

Σενάριο:
Δημιουργήστε έναν κατάλογο (φάκελο) με το όνομα "hats" και μέσα σε αυτόν έναν κατάλογο με το όνομα "casual". Στον κατάλογο "hats" δημιουργήστε κάποια αρχεία κειμένου με ονόματα "fedora.txt" και "bowler.txt". Στην συνέχεια στον κατάλογο "casual" δημιουργήστε δύο αρχεία με όνομα "snapback.txt" και "bucket.txt".

Δοκιμάστε το:
Δοκιμάστε την αρχειοθέτηση και τη συμπίεση αρχείων και καταλόγων ακολουθώντας τα παρακάτω:
  • Δημιουργήστε ένα αρχείο tar συμπιεσμένο με τον αλγόριθμο gzip με όνομα "casual.tar.gz" που θα περιέχει τα αρχεία "snapback.txt" και "bucket.txt" χωρίς καταλόγους.
  • Δημιουργήστε ένα αρχείο tar συμπιεσμένο με τον αλγόριθμο bzip2 με όνομα "justincase.tar.gz" που θα περιέχει τo αρχείο "fedora.txt" και τον κατάλογο "casual".
  • Δημιουργήστε ένα αρχείο tar (ασυμπίεστο) που θα περιέχει τα πάντα εκτός από τον κατάλογο "hats".

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη συμπίεση είναι ο gzip καθώς πλέον οι δίσκοι είναι μεγάλοι και τα δίκτυα γρήγορα. Η παράμετρος για την εμφάνιση πληροφοριών στην οθόνη (v) θα σας δείχνει τι συμβαίνει καθώς πραγματοποιείται η διαδικασία. Οι παράμετροι c και f όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απαραίτητοι για την δημιουργία και την ονομασία του αρχείου tar.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για την προετοιμασία:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    mkdir hats
    mkdir hats/casual
    touch hats/fedora.txt
    touch hats/bowler.txt
    touch hats/casual/snapback.txt
    touch hats/casual/bucket.txt
  • Δημιουργία ενός αρχείου tar συμπιεσμένο με τον αλγόριθμο gzip με όνομα "casual.tar.gz" που θα περιέχει τα αρχεία "snapback.txt" και "bucket.txt" χωρίς καταλόγους:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tar -cvzf casual.tar.gz hats/casual/bucket.txt hats/casual/snapback.txt
  • Δημιουργία ενός αρχείου tar συμπιεσμένο με τον αλγόριθμο bzip2 με όνομα "justincase.tar.gz" που θα περιέχει τo αρχείο "fedora.txt" και τον κατάλογο "casual":
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tar -cvjf justincase.tar.bz hats/fedora.txt hats/casual/
  • Δημιουργία ενός αρχείου tar (ασυμπίεστο) που θα περιέχει τα πάντα εκτός από τον κατάλογο "hats":
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    tar -cvf hats/bowler.txt hats/fedora.txt hats/casual/snapback.txt hats/casual/



Σχηματισμός δίσκων ως συσκευή RAID


Εισαγωγή:
Με το Redundant Array of Independent Disks (RAID) μπορούμε να κάνουμε το σύστημα να θεωρεί διαφορετικούς σκληρούς δίσκους σαν έναν δίσκο, προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις, την διαθεσιμότητα, την αξιοπιστία και την χωρητικότητα του χώρου αποθήκευσης. Τα δεδομένα διανείμονται σε όλους τους δίσκους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτός ο συνδυασμός να δημιουργεί αυτές τις βελτιώσεις. Οι επιλογές για την διανομή των δεδομένων είναι γνωστές ως RAID levels και υπάρχουν 4 οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα, αλλά και άλλες. Στο Linux υπάρχουν πολλά εργαλεία λογισμικού για την εφαρμογή RAID, που μας δινουν επιπλέον ευεληξία για τον έλεγχο του υλικού και των εφαρμογών σε αυτό. Το μέγεθος μίας συσκευής RAID περιορίζεται από τη μικρότερη κατάτμηση που υπάρχει σε αυτή. Αξιοσημείωτο είναι πως ενώ μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία συσκευή RAID με τη χρήση κατατμήσεων στον ίδιο δίσκο, αυτό θα ακύρωνε τον σκοπό το του RAID.

Ορολογία:
  • RAID: Η διαδικασία με την οποία κάνουμε τους δίσκους στο σύστημα να συμπεριφέρονται ως ένας λογικός δίσκος.
  • RAID levels: Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διανείμουμε δεδομένα σε μία συσκευή RAID για την βελτίωση της αποθήκευσης δεδομένων και των επιδόσεων της εγγραφής / ανάγνωσης (read / write).
  • Striping: Η διαδικασία όπου σκοπίμως αποθηκεύουμε λογικές ακολουθίες δεδομένων σε ξεχωριστούς δίσκους για την αύξηση της διακίνησης εκμεταλλευόμενοι τις λειτουργίες εγγραφής και ανάγνωσης (read and write).
  • Mirroring: Αποθήκευση αντιγράφων των ίδιων δεδομένων στην ίδια τοποθεσία σε διαφορετικούς δίσκους. Μας δίνει την δυνατότητα να ανακτήσουμε τα δεδομένα σε περίπτωση που κάποιος δίσκος αδυνατεί να λειτουργήσει και αυξάνει την διακίνηση με την εκμετάλλευση των λειτουργιών εγγραφής και ανάγνωσης (read and write).
  • Parity: Ένας μαθηματικός τρόπος για την ασφάλιση των δεδομένων χωρίς την χρήση του mirroring. Πιο οικονομικός καθώς απαιτούνται λιγότεροι δίσκοι.
  • RAID 0: Ένα από τα RAID levels. Χρήση τουλάχιστον 2 κατατμήσεων. Τα δεδομένα διανέμονται με συμμετρία σε όλους τους δίσκους, επιπρόσθετη χωρητικότητα των δίσκων, χωρίς πλεονασμό. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η επίδοση της εγγραφής / ανάγνωσης, πράγμα χρήσιμο όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε δεδομένα εφαρμογών.
  • RAID 1: Ένα από τα RAID levels. Χρήση τουλάχιστον 2 δίσκων, χρειάζεται άρτιος αριθμός δίσκων. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στους δίσκους με mirroring. H συσκευή RAID έχει την χωρητικότητα της μικρότερης κατάτμησης. Χρήσιμο για κατατμήσεις με λειτουργικά συστήματα ή άλλα δεδομένα όπου η επιτυχία ανάκτησης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας.
  • RAID 5: Ένα από τα RAID levels. Χρήση τουλάχιστον 3 δίσκων. Τα δεδομένα διανέμονται με τον τρόπο parity στους δίσκους. Η συσκευή RAID έχει την χωρητικότητα όλων των δίσκων μαζί, εκτός από έναν καθώς οι πληροφορίες (parity) ενός δίσκου διανέμονται στην υπόλοιπη χωρητικότητα. Χρήσιμο για υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων. Όμως, με αυτές τις ρυθμίσεις το σύστημα επηρεάζεται από αργό build και σφάλματα rebuild.
  • RAID 1+0: Ένα από τα RAID levels. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε mirrored δίσκους. Η συσκευή RAID έχει συνδυασμένους τους mirrored δίσκους (για παράδειγμα 4x1TB δίσκοι = 2x1TB RAID συσκευές με συνολική χωρητικότητα 2TB). Χρήσιμο για διακομιστές με βάσεις δεδομένων και εφαρμογές που βασίζονται σε γρήγορη ταχύτητα εγγραφής / ανάγνωσης.
  • mdadm: Το εργαλείο mdadm χρησιμεύει στην διαχείριση πολλαπλών δίσκων. Στο Linux το χρησιμοποιούμε για τον συνδυασμό πολλών κατατμήσεων σε συσκευές RAID.
  • Init system: Ένα λειτουργικό σύστημα Linux σε λειτουργία αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό εφαρμογών και υπηρεσιών. Το init system διαχειρίζεται τη σειρά με την οποία όλες αυτές οι εφαρμογές και υπηρεσίες ξεκινούν την λειτουργία τους κατά την εκκίνηση του συστήματος. Πλέον, οι περισσότερες διανομές Linux χρησιμοποιούν το SystemD init system.


Σενάριο:
Δημιουργήστε μία mirrored συσκευή RAID χρησιμοποιώντας δύο κατατμήσεις και επιβεβαιώστε πως το λειτουργικό σύστημα είναι ρυθμισμένο ώστε να εκκινεί την υπηρεσία mdadm αυτόματα κατά την εκκίνηση. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο κατατμήσεις για να το επιτύχετε αυτό.

Δοκιμάστε το:
  • Επιβεβαιώστε πως το mdadm είναι εγκατεστημένο, χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων του λειτουργικού σας.
  • Χρησιμοποιήστε το mdadm για την δημιουργία μίας mirrored συσκευής RAID χρησιμοποιώντας 2 κατατμήσεις.
  • Ελέγξτε την κατάσταση της νέας συσκευής RAID που δημιουργήθηκε με την χρήση του mdadm.
  • Το εργαλείο mdadm έχει μία υπηρεσία παρακολούθησης που ονομάζεται mdmonitor. Για την ρύθμιση του mdmonitor ώστε να παρακολουθεί τη συσκευή που δημιουργήσατε, απαιτείται σάρωση της συσκευής.
  • Προσθέστε το αποτέλεσμα της σάρωσης του mdadm στο αρχείο "mdadm.conf" που συνήθως βρίσκεται στη θέση: /etc/mdadm/. Αν δεν υπάρχει, τότε δημιουργήστε το και προσθέστε μία διεύθυνση e-mail για να αποστέλλονται ειδοποιήσεις. Το MAILADDR root είναι μία καλή επιλογή.
  • Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα να εκκινεί την υπηρεσία παρακολούθησης κατά την εκκίνηση.

Οι συσκευές RAID έχουν ως σκοπό την ανταλλαγή επιδόσεων και πλεονασμού που αρμόζουν ανά περίπτωση. Όσο μεγαλύτερη η συσκευή RAID, τόσο περισσότερο χρόνο σπαταλά στο ενδεχόμενο εκ νέου στησίματος στην περίπτωση δυσλειτουργίας δίσκου. Η χρήση συσκευής RAID δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για την εγκατάσταση του mdadm:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    apt-get install mdadm #yum install -y mdadm
  • Χρήση του mdadm για την δημιουργία μίας mirrored συσκευής RAID χρησιμοποιώντας 2 κατατμήσεις:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    mdadm --create --verbose /dev/md0 --level=mirror --raid-devices=2 /dev/sdb1
  • Έλεγχος της κατάστασης της νέας συσκευής RAID που δημιουργήθηκε με την χρήση του mdadm:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    mdadm --detail /dev/md0
  • Σάρωση της συσκευής:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    mdadm --detail --scan
  • Προσθήκη του αποτελέσματος της σάρωσης του mdadm στο αρχείο "mdadm.conf" που συνήθως βρίσκεται στη θέση: /etc/mdadm/. Αν δεν υπάρχει, τότε πρέπει να γίνει δημιουργία του αρχείου και προσθήκη μιας διεύθυνσης e-mail για να αποστέλλονται ειδοποιήσεις. Το MAILADDR root είναι μία καλή επιλογή.
  • Ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος να εκκινεί την υπηρεσία παρακολούθησης κατά την εκκίνηση:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    systemctl start mdmonitor #ή mdmonitor.service
    systemctl enable mdmonitor



Ρύθμιση κατάτμησης SWAP


Εισαγωγή:
Ένας υπολογιστής έχει μία συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης. Όταν η μνήμη γεμίσει με δεδομένα από τρέχουσες εφαρμογές και υπηρεσίες, το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί χώρο από τον σκληρό δίσκο ως μνήμη για δεδομένα με χαμηλή προτεραιότητα. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται από την μνήμη στον δίσκο και ξανά πίσω στην μνήμη εφόσον ζητηθούν από κάποια εφαρμογή. Αυτός ο χώρος στον δίσκο όπου μεταφέρονται τα δεδομένα όταν γεμίζει η μνήμη, καλείται ως κατάτμηση SWAP. Μία σύμβαση που χρησιμοποιείται συχνά για το μέγεθος της κατάτμησης swap είναι πως πρέπει να είναι 1,5 ή και 2 φορές μεγαλύτερο από αυτό της φυσικής μνήμης. Οι εγκαταστάτες που χρησιμοποιούν μερικές διανομές, όπως το Ubuntu, το CentOS και άλλες προσθέτουν άλλα 500MB παραπάνω από το μέγεθος της μνήμης του υπολογιστή για την κατάτμηση swap, αν αυτό γίνει αυτόματα. Διαφορετικά, η χρήση για την οποία προορίζεται το σύστημα θα καθορίσει το μέγεθος αυτής της κατάτμησης.

Ορολογία:
  • Partition (κατάτμηση): Οι σκληροί δίσκοι χωρίζονται σε κατατμήσεις πριν χρησιμοποιηθούν. Mία κατάτμηση συμπεριλαμβάνει ένα μέρος του δίσκου ή ολόκληρο τον δίσκο.
  • fdisk: Είναι ένα εργαλείο για την δημιουργία και διαχείριση κατατμήσεων, με τον περιορισμό σε δίσκους έως 2TB. Δουλεύει σε MBR δίσκους.
  • parted: Είναι ένα εργαλείο για την δημιουργία και διαχείριση κατατμήσεων, χωρίς περιορισμό μεγέθους. Δουλεύει σε MBR και GPT δίσκους και έχει δύο λειτουργίες, μία στη γραμμή εντολών και μία διαδραστική.
  • mkswap: Η εντολή "mkswap" ορίζει μία κατάτμηση για χρήση swap.
  • swapon: Η εντολή "swapon" λέει στο σύστημα να ξεκινήσει την χρήση μίας συγκεκριμένης κατάτμησης swap.

Σενάριο:
Δοκιμάστε την ρύθμιση μίας κατάτμησης swap δημιουργώντας μία. Για να το κάνετε αυτό απαιτείται η δημιουργία μίας κατάτμησης swap αν δεν υπάρχει ήδη. Η δημιουργία κατατμήσεων θα καλυφθεί σε άλλο κομμάτι αυτής της σειράς οδηγών.

Δοκιμάστε το:
  • Δημιουργήστε μία κατάτμηση με την χρήση του parted ή του fdisk. Αφού πρόκειται για εξάσκηση, δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο μέγεθος. Θυμηθείτε να το ορίσετε ως κατάτμηση swap.
  • Σημειώστε ποια είναι η ονομασία της κατάτμησης (για παράδειγμα: /dev/sdc1). Αυτό μπορείτε να το δείτε με την χρήση της εντολής lsblk ή της fdisk -l, ή μέσω του parted.
  • Χρησιμοποιήστε την εντολή mkswap στην κατάτμηση swap για να την προετοιμάσετε για χρήση.
  • Χρησιμοποιήστε την εντολή swapon για να πείτε στο σύστημα να αρχίσει να χρησιμοποιεί την κατάτμηση swap.
  • Χρησιμοποιήστε την εντολή swapon με την παράμετρο -s για να δείτε τις ενεργές κατατμήσεις swap.

Μία κατάτμηση πρέπει να οριστεί ως swap όταν δημιουργηθεί. Οι κατατμήσεις swap σε προσωπικούς υπολογιστές συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερες από την φυσική μνήμη του υπολογιστή έτσι ώστε τα δεδομένα της μνήμης να εγγραφούν εκεί όταν το σύστημα μπει σε κατάσταση hybernation.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για την δημιουργία κατάτμησης:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    parted /dev/sda
    (parted) mkpart
    Partition name? []? swap
    File system type? [ext2]? linux-swap
    Start? 0
    End? 4
  • Για να βρείτε ποια είναι η ονομασία της κατάτμησης:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    lsblk
  • Για να ορίσετε την κατάτμηση ως swap:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    mkswap /dev/PARTITION
  • Για την εκκίνηση λειτουργίας της κατάτμησης:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    swapon /dev/PARTITION
  • Για να επιβεβαιώσετε πως η κατάτμηση είναι σε χρήση:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    swapon -s



Στοιχεία αρχείων


Εισαγωγή:
Τα λειτουργικά συστήματα Linux επιτρέπουν κατά ένα μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στην πρόσβαση στα αρχεία και στους καταλόγους. Κάθε αρχείο και κατάλογος έχει κάποια στοιχεία τα οποία καθορίζουν την πρόσβαση που έχει ο ιδιοκτήτης (owner), η ομάδα (group) και οι υπόλοιποι χρήστες. Αυτά τα στοιχεία καθορίζουν αν ένας χρήστης ή μία διεργασία μπορεί να επεξεργαστεί, να διαβάσει, ή να εκτελέσει ένα αρχείο.
Η πρόσβαση στα αρχεία, ή αλλιώς τα δικαιώματα (permissions) ρυθμίζονται ιεραρχικά. H πρόσβαση του group είναι ανώτερη από την πρόσβαση γενικά των χρηστών, ενώ η πρόσβαση του owner είναι ανώτερη από την πρόσβαση του group. Τα δικαιώματα σε ένα αρχείο αναπαριστώνται αριθμητικά ως οκταδικό σύστημα αρίθμησης.

Ορολογία:
  • Permission levels: Κάθε αρχείο και κατάλογος έχει ένα όρισμα δικαιωμάτων σε τρία επίπεδα: owner, group, και world (γενικό). Τα δικαιώματα σε κάθε επίπεδο αναπαριστώνται ως οκταδικό σύστημα αρίθμησης (τριψήφιος αριθμός με έναν αριθμό για τον owner, το group και τους υπόλοιπους).
  • Permission types: Τα δικαιώματα δίνονται προκειμένου να εφαρμοστούν ενέργειες σε αρχεία και καταλόγους: read (ανάγνωση), write (εγγραφή) και execute (εκτέλεση). Για να υπολογιστεί η οκταδική αναπαράσταση των δικαιωμάτων σε ένα group, κάθε ενέργεια αξίζει ενα συγκεκριμένο αριθμό.
    • Read permission = 4
    • Write = 2
    • Execute = 1
    Για παράδειγμα, αν τα δικαιώματα επιτρέπουν read, write και execute, αυτό αναπαρίσταται ως 7.
  • ls -l: Η εντολή "ls" χρησιμοποιείται για να μας εμφανίσει μία λίστα αρχείων σε έναν κατάλογο. Όταν έχει την παράμετρο “-l” εμφανίζει και τα στοιχεία του αρχείου που αφορούν τα δικαιώματα. Οι πρώτοι 10 χαρακτήρες της εντολής είναι τα στοιχεία του αρχείου:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    drwxr-xr-x. 3 root root 18 Feb 11 22:49 mnt

    • 1ος χαρακτήρας: Τύπος (d = directory (κατάλογος), - = file (αρχείο))
    • 2ος - 4ος χαρακτήρας: Owner permissions (read, write, execute = 7)
    • 5ος - 7ος χαρακτήρας: Group permissions (read και execute, αλλά όχι write = 5)
    • 8ος - 10ος χαρακτήρας: World permissions (read και execute, αλλά όχι write = 5)
    • Owner: root
    • Group: root
  • chmod: Η εντολή "chmod" χρησιμοποιείται για την αλλαγή των δικαιωμάτων σε ένα αρχείο ή κατάλογο.
  • chown: Η εντολή "chown" χρησιμοποιείται για την αλλαγή της ιδιοκτησίας ενός αρχείου.

Σενάριο:
Η παρακάτω σειρά παραδειγμάτων δείχνει διαφορετικά σενάρια όπου μπορείτε να ανακαλύψετε και να αλλάξετε τα στοιχεία των αρχείων που αφορούν τα δικαιώματα.

Δοκιμάστε το:
  • Βρείτε τα δικαιώματα του καταλόγου /home.
  • Βρείτε την αριθμητική αναπαράσταση των δικαιωμάτων του /etc/hosts.
  • Αν τα δικαιώματα ενός αρχείου αναπαριστώνται από το 755, τι ενέργειες μπορούν να κάνουν τα μέλη του group του owner;
  • Δημιουργήστε ένα αρχείο στον κατάλογο /root που ονομάζεται "star.txt" και αλλάξτε την ιδιοκτησία του σε διαφορετικό χρήστη.
  • Αλλάξτε τα δικαιώματα του αρχείου "star.txt" έτσι ώστε ο owner, το group του owner και οι υπόλοιποι χρήστες να μπορούν να το διαβάσουν (read) και να το εκτελέσουν (execute).

Eφαρμόζοντας σε ένα αρχείο το "Chmod 777" σημαίνει πως όλοι μπορούν να διαβάσουν, να εγγράψουν και να εκτελέσουν το αρχείο.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για να βρείτε τα δικαιώματα του καταλόγου /home, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    ls -l /
  • Η αριθμητική αναπαράσταση των δικαιωμάτων του /etc/hosts: 622
  • Το 755 σημαίνει πως τα μέλη του group του owner μπορούν να διαβάσουν και να εκτελέσουν το αρχείο.
  • Για τη δημιουργία ενός αρχείου στον κατάλογο /root που ονομάζεται "star.txt" και αλλαγή της ιδιοκτησίας του σε διαφορετικό χρήστη, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    touch /root/star.txt
    chown USER /root/start.txt
  • Για την αλλαγή των δικαιωμάτων του αρχείου "star.txt" έτσι ώστε ο owner, το group του owner και οι υπόλοιποι χρήστες να μπορούν να το διαβάσουν (read) και να το εκτελέσουν (execute), εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    chmod 555 /root/star.txt



Αναζήτηση αρχείων


Εισαγωγή:
Υπάρχει ένα ρητό στο Linux που λέει «όλα είναι ένα αρχείο», το οποίο μπορεί να εκφραστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως «όλα είναι προσβάσιμα στο σύστημα αρχείων». Η γραμμή εντολών του Linux έρχεται εφοδιασμένη με την δυνατότητα αναδρομικής αναζήτησης στο σύστημα αρχείων, για αρχεία και καταλόγους, βασισμένη στα κριτήρια της αναζήτησης στην εντολή.

Ορολογία:
  • find: Η εντολή "find" δέχεται κριτήρια αναζήτησης και επιστρέφει αποτελέσματα που ταιριάζουν σε αυτά. Γενικότερα, παίρνει την μορφή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find /διαδρομή/για/κατάλογο/αναζήτησης ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • wildcard: Οι Wildcards (μπαλαντέρ) χρησιμοποιούνται για να αναπαραστήσουν ένα σετ δυνατών τιμών ή χαρακτήρων στην αναζήτηση. Για παράδειγμα ο μπαλαντέρ "*" σημαίνει την αναζήτηση οποιουδήποτε κειμένου, δηλαδή το "*.txt" σημαίνει "όλα τα αρχεία κειμένου". Το "*leksi*" σημαίνει την αναζήτηση αρχείων και φακέλων που περιέχουν μέσα στην ονομασία τους την λέξη "leksi".
  • recursion (αναδρομή): Εξ ορισμού, η εντολή "find" κάνει αναζήτηση αναδρομικά, δηλαδή αναζητά σε έναν προορισμένο κατάλογο και σε κάθε κατάλογο μέσα στον αρχικό σε άπειρο βάθος καταλόγων εκεί μέσα.
  • change time (ctime): Η τελευταία φορά που έγιναν αλλαγές στα στοιχεία του αρχείου (ιδιοκτησία, δικαιώματα και τα λοιπά).
  • access time (atime): Η τελευταία φορά που υπήρξε πρόσβαση σε ένα αρχείο, είτε διαβάστηκε είτε επεξεργάστηκε.
  • modified time (mtime): Η τελευταία φορά που το περιεχόμενο ενός αρχείου άλλαξε.

Σενάριο:
Η σειρά παραδειγμάτων που ακολουθεί δείχνει διαφορετικά σενάρια στα οποία μπορεί να γίνει η χρήση της εντολής find.

Δοκιμάστε το:
  • Βρείτε μία λίστα των αρχείων που υπάρχουν στον τρέχον κατάλογο.
  • Βρείτε όλους τους καταλόγους που λέγονται "tmp"
  • Βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, αλλά μη συμπεριλάβετε στα αποτελέσματα τους καταλόγους.
  • Βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, αλλά μη συμπεριλάβετε στα αποτελέσματα τους καταλόγους, ούτε αρχεία .gz, ή αρχεία που περιέχουν το "sshd" στο όνομά τους.
  • Βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, τα οποία είναι είτε αρχεία .gz, ή αρχεία που περιέχουν το "sshd" στο όνομά τους, αλλά μη συμπεριλάβετε καταλόγους στο αποτέλεσμα. Εν ολίγοις, βρείτε αυτά τα αρχεία που εξαιρέσατε στο προηγούμενο παράδειγμα.
  • Βρείτε όλα τα αρχεία που δεν είναι ιδιοκτησία του χρήστη root.
  • Βρείτε όλα τα αρχεία στα οποία έγιναν αλλαγές τις δύο τελευταίες μέρες.
  • Βρείτε όλα τα αρχεία τα οποία είναι μεγαλύτερα από 1MB αλλά μικρότερα από 3MB.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  • Για να βρείτε τη λίστα των αρχείων που υπάρχουν στον τρέχον κατάλογο, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find .

    Εδώ, η τελεία σημαίνει πως η αναζήτηση γίνεται στον τρέχον κατάλογο.
  • Για να βρείτε όλους τους καταλόγους που λέγονται "tmp", εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -type d -name “tmp”

    Εδώ, με το "/" ορίζεται ως κατάλογος αναζήτησης ο ριζικός, δηλαδή ολόκληρο το σύστημα αρχείων. Το "-type d" είναι κριτήριο αναζήτησης καταλόγων μόνο, ενώ το -name “tmp” ορίζει το όνομα το οποίο αναζητάμε.
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, αλλά χωρίς να συμπεριλάβετε στα αποτελέσματα τους καταλόγους, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -type f -iname *ssh*

    Εδώ, με το "/" ορίζεται ως κατάλογος αναζήτησης ο ριζικός, δηλαδή ολόκληρο το σύστημα αρχείων. Το "-type f" είναι κριτήριο αναζήτησης αρχείων μόνο, ενώ το -iname *ssh* ορίζει το όνομα το οποίο αναζητάμε, αλλά με ευαισθησία σε πεζά ή κεφαλαία γράμματα.
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, αλλά χωρίς να συμπεριλάβετε στα αποτελέσματα τους καταλόγους, ούτε αρχεία .gz, ή αρχεία που περιέχουν το "sshd" στο όνομά τους, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -type f -iname *ssh* ! -name “*.gz” ! -name “sshd*”

    Εδώ, με το "/" ορίζεται ως κατάλογος αναζήτησης ο ριζικός, δηλαδή ολόκληρο το σύστημα αρχείων. Το "-type f" είναι κριτήριο αναζήτησης αρχείων μόνο, ενώ το -iname *ssh* ορίζει το όνομα το οποίο αναζητάμε, αλλά με ευαισθησία σε πεζά ή κεφαλαία γράμματα. Το ! -name “sshd*” είναι εντολή άρνησης (!) για το όνομα sshd* ώστε να το εξαιρέσουμε από την αναζήτηση.
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία που περιέχουν την λέξη "ssh" στο όνομά τους, τα οποία είναι είτε αρχεία .gz, ή αρχεία που περιέχουν το "sshd" στο όνομά τους, αλλά χωρίς να συμπεριλάβετε καταλόγους στο αποτέλεσμα, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -type f -iname *ssh* -name “*.gz” -o -name “sshd*

    Εδώ, με το "/" ορίζεται ως κατάλογος αναζήτησης ο ριζικός, δηλαδή ολόκληρο το σύστημα αρχείων. Το "-type f" είναι κριτήριο αναζήτησης αρχείων μόνο, ενώ το -iname *ssh* ορίζει το όνομα το οποίο αναζητάμε, αλλά με ευαισθησία σε πεζά ή κεφαλαία γράμματα. Το -name “sshd*” τώρα δεν εξαιρεί την αναζήτηση για το όνομα sshd* αλλά έχει την παράμετρο -o (που σημαίνει ή) ώστε να το συμπεριλάβει.
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία που δεν είναι ιδιοκτησία του χρήστη root, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / ! -user root -type f
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία στα οποία έγιναν αλλαγές τις δύο τελευταίες μέρες, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -ctime -2
  • Για να βρείτε όλα τα αρχεία τα οποία είναι μεγαλύτερα από 1MB αλλά μικρότερα από 3MB, εκτελέστε:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    find / -size +1M -size -3M



Επίλυση προβλημάτων στο σύστημα αρχείων


Εισαγωγή:
Όταν ένα λειτουργικό σύστημα σταματήσει να ανταποκρίνεται, για παράδειγμα, λόγω μίας δυσλειτουργίας στην παροχή ενέργειας, λανθασμένου τερματισμού, ή λόγω κάποιου άλλου γεγονότος, τα προσαρτημένα συστήματα αρχείων ενδέχεται να φθαρούν. Γενικότερα, η φθορά στα συστήματα αρχείων σημαίνει πως το superblock (το κομμάτι του συστήματος αρχείων το οποίο περιέχει πληροφορίες για το ίδιο το σύστημα αρχείων, όπως ο τύπος, το μέγεθος, τα δεδομένα, ο ελεύθερος χώρος και άλλα) δεν έχει ενημερωθεί και περιέχει λανθασμένες πληροφορίες.

Ορολογία:
  • fsck: Το εργαλείο "fsck" χρησιμοποιείται για τον έλεγχο και την επιδιόρθωση ατελειών στα συστήματα αρχείων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειροκίνητα, αλλά μπορεί να εκτελεστεί και αυτόματα αν είναι ενεργοποιημένη η ανίχνευση σφαλμάτων στα συστήματα αρχείων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή, ή αν έχει ρυθμιστεί στο "fstab". Για να γίνει χρήση αυτού το εργαλείου πρέπει το σύστημα αρχείων στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί να μην είναι προσαρτημένο.
  • dd: Η εντολή "dd" χρησιμοποιείται για την αντιγραφή και προεραιτικά για την μετατροπή δεδομένων. Αν γίνει λανθασμένη χρήση της, μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων.

Σενάριο:
Για την προσομοίωση κάποιας δυσλειτουργίας στην παροχή ενέργειας όπου προκαλείται φθορά του συστήματος αρχείων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή "dd" προκειμένο να γράψετε τυχαία δεδομένα σε ένα άδειο σύστημα αρχείων και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσετε την εντολή "fsck" για να επιδιορθώσετε το σύστημα αρχείων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το εφαρμόσετε σε κάποιο σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείτε, διότι μπορεί να προκληθεί απώλεια δεδομένων!

Δοκιμάστε το:
  1. Χρησιμοποιήστε την εντολή "dd" για να αντιγράψετε τυχαία δεδομένα σε ένα άδειο σύστημα αρχείων το οποίο θα φθαρεί εσκεμμένα.
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    dd if=/dev/zero count=1 bs=4096 seek=0 of=/dev/PARTITION

    Όπου αντικαθιστάτε το "PARTITION" με το σύστημα αρχείων στο οποίο θα εφαρμόσετε το εν λόγω σενάριο. ΜΗΝ εφαρμόσετε αυτή τη διαδικασία σε κάποιο σύστημα αρχείων που περιέχει σημαντικά δεδομένα, διότι θα χαθούν.
  2. Ελέγξτε και επιδιορθώστε το φθαρμένο σύστημα αρχείων με τη χρήση της εντολής "fsck":
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck /dev/PARTITION
  3. Επιβεβαιώστε με την χρήση της εντολής "fsck" πως το σύστημα αρχείων έχει επιδιορθωθεί:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck /dev/PARTITION
  4. Επαληθεύστε πραγματοποιώντας έναν εξαναγκασμένο έλεγχο, με την χρήση της εντολής "fsck" και την παράμετρο "-f":
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck -f /dev/PARTITION
  5. Χρησιμοποιείστε την εντολή "dd" για να προκαλέσετε ξανά φθορά στο σύστημα αρχείων:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    dd if=/dev/zero count=1 bs=4096 seek=0 of=/dev/PARTITION
  6. Ελέγξτε και επιδιορθώστε αυτόματα το φθαρμένο σύστημα αρχείων με την χρήση της εντολής "fsck" και την παράμετρο "-y":
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck -y /dev/PARTITION

Μην χρησιμοποιείτε την εντολή "fsck" σε προσαρτημένο σύστημα αρχείων.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
  1. Η έξοδος της εντολής "dd" θα είναι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    1+0 records in
    1+0 records out
    4096 bytes (4.1 kB) copied, 0.00825589 s, 496 kB/s
  2. Η έξοδος της εντολής "fsck" θα είναι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck from util-linux 2.23.2
    e2fsck 1.42.9 (28-Dec-2013)
    ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
    fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks...
    /dev/md0 was not cleanly unmounted, check forced.
    Resize inode not valid. Recreate<y>? yes
    Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
    Pass 2: Checking directory structure
    Pass 3: Checking directory connectivity
    Pass 4: Checking reference counts
    Pass 5: Checking group summary information
    Free blocks count wrong for group #0 (4883, counted=4884).
    Fix<y>? yes
    Free blocks count wrong (87432, counted=87433).
    Fix<y>? yes
    /dev/md0: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
    /dev/md0: 11/24096 files (9.1% non-contiguous), 8695/96128 blocks
  3. Η έξοδος της εντολής "fsck" θα είναι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck from util-linux 2.23.2
    e2fsck 1.42.9 (28-Dec-2013)
    /dev/md0: clean, 11/24096 files, 8695/96128 blocks
  4. Η έξοδος της εντολής "fsck" θα είναι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    [root@localhost thildred]# fsck -f /dev/md0
    fsck from util-linux 2.23.2
    e2fsck 1.42.9 (28-Dec-2013)
    Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
    Pass 2: Checking directory structure
    Pass 3: Checking directory connectivity
    Pass 4: Checking reference counts
    Pass 5: Checking group summary information
    /dev/md0: 11/24096 files (9.1% non-contiguous), 8695/96128 blocks
  5. Η έξοδος της εντολής "dd" θα είναι η ίδια όπως στο πρώτο βήμα.
  6. Η έξοδος της εντολής "fsck" θα είναι:
    Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
    fsck from util-linux 2.23.2
    e2fsck 1.42.9 (28-Dec-2013)
    ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
    fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks...
    /dev/md0 was not cleanly unmounted, check forced.
    Resize inode not valid. Recreate? yes
    Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
    Pass 2: Checking directory structure
    Pass 3: Checking directory connectivity
    Pass 4: Checking reference counts
    Pass 5: Checking group summary information
    Free blocks count wrong for group #0 (4883, counted=4884).
    Fix? yes
    Free blocks count wrong (87432, counted=87433).
    Fix? yes
    /dev/md0: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****
    /dev/md0: 11/24096 files (9.1% non-contiguous), 8695/96128 blocks




Μορφοποίηση συστημάτων αρχείων


Εισαγωγή:
Προτού μία κατάτμηση ενός δίσκο μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση αρχείων, πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτή ένα σύστημα τοποθέτησης και εύρεσης αρχείων. Αυτό είναι το λεγόμενο σύστημα αρχείων (filesystem), και υπάρχουν διάφορα τέτοια συστήματα που ικανοποιούν διαφορετικές απαιτήσεις. Τα λειτουργικά συστήματα Windows, εδώ και κάποια χρόνια, χρησιμοποιούν το σύστημα αρχείων New Technology File System (NTFS), τα λειτουργικά συστήματα Mac OSX χρησιμοποιούν το Hierarchical File System Plus (HFS+), ενώ τα συστήματα Linux συνήθως χρησιμοποιούν το fourth extended filesystem (ext4).

Ορολογία:
  • Κατάτμηση (partition): Οι δίσκοι χωρίζονται σε κατατμήσεις (partitions) πριν χρησιμοποιηθούν. Μία κατάτμηση μπορεί να αποτελείται από ένα κομμάτι του δίσκου, ή και από ολόκληρο τον δίσκο.
  • Σύστημα αρχείων (filesystem): Είναι ένας τρόπος της οργάνωσης των δεδομένων στον δίσκο, έτσι ώστε αυτά να εντοπίζονται και να διαχειρίζονται από τα λειτουργικά συστήματα.
  • Ext4: Πρόκειται για το σύστημα αρχείων (filesystem) το οποίο χρησιμοποιείται από τις περισσότερες διανομές Linux.
  • Journalling: Είναι μία ιδιότητα ενός συστήματος αρχείων να καταγράφει τις αλλαγές στις οποίες υπόκεινται τα αρχεία που περιέχει. Έτσι, μειώνεται ο χρόνος ανάκτησης σε περίπτωση δυσλειτουργίας του δίσκου, καθώς και η πιθανότητα εμφάνισης φθοράς στο σύστημα αρχείων.
  • mkfs: Η εντολή "mkfs" χρησιμοποιείται για την δημιουργία ενός συστήματος αρχείων σε μία κατάτμηση.
  • lsblk: Η εντολή "lsblk" χρησιμοποιείται για την εμφάνιση λίστας με τους σκληρούς δίσκους, τις κατατμήσεις και τα συστήματα αρχείων που υπάρχουν στο σύστημα.

Σενάριο:
Έχετε προσθέσει έναν νέο σκληρό δίσκο στον server σας και έχετε δημιουργήσει μία κατάτμηση σε αυτόν για αποθήκευση δεδομένων. Μορφοποιήστε την κατάτμηση με το σύστημα αρχείων ext4.

Δοκιμάστε το:
  1. Χρησιμοποιήστε την εντολή "lsblk" για να δείτε τη λίστα των συσκευών αποθήκευσης που υπάρχουν στο σύστημά σας.
  2. Χρησιμοποιήστε την εντολή "mkfs" για να δημιουργήσετε ένα σύστημα αρχείων ext4 σε μία άδεια κατάτμηση.
  3. Χρησιμοποιήστε την εντολή "parted" στην διαδραστική της λειτουργία για να επιβεβαιώσετε πως η κατάτμηση δημιουργήθηκε.

Τα συστήματα αρχείων δημιουργούνται σε κατατμήσης αντί απευθείας στον δίσκο. Είναι δυνατόν να εγγραφεί ένα νέο σύστημα αρχείων πάνω από ένα ήδη υπάρχον σύστημα αρχείων, όμως θα προκλειθεί απώλεια δεδομένων.

Απαντήσεις:
Spoiler: show
[*]Για την εμφάνιση της λίστας με της συσκευές αποθήκευσης του συστήματος, εκτελέστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
lsblk

Το αποτέλεσμα θα έχει την εξής δομή:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
NAME
MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda
8:0 0 8G 0 disk
|-- sda1
8:1 0 500M 0 part /boot
|-- sda2
8:2 0 7.5G 0 part
|-- centos-swap 253:0 0 820M 0 lvm [SWAP]
|-- centos-root 253:1 0 6.7G 0 lvm /
sdb
8:16 0 100.1M 0 disk
|-- sdb1
8:17 0 99M 0 part

[*]Για την δημιουργία ενός συστήματος αρχείων σε μία άδεια κατάτμηση, η εντολή είναι η εξής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
mkfs.ext4 /dev/sdxY

Όπου ορίζεται το σωστό όνομα που αντιστοιχεί στην κατάτμηση.
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
mke2fs 1.42.9 (28-Dec-2013)
...
Writing superblocks and filesystem accounting information: done

[*]Για να επιβεβαιώσετε πως η κατάτμηση δημιουργήθηκε, εκτελέστε:
Κώδικας: Επιλογή όλων
parted /dev/sdx

Η διαδικασία θα έχει διαδραστική λειτουργία, με την εξής μορφή:
Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
(parted) print
Model: ATA VBOX HARDDISK (scsi)
Disk /dev/sdb: 105MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:
Number Start End Size File system Name Flags
1
1049kB 105MB 104MB ext4
test




ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ


Εισαγωγή:
Ορολογία:
Σενάριο:
Δοκιμάστε το:
Απαντήσεις:

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό ubuderix » 01 Απρ 2016, 22:27

Δεν έχω λόγια !!!!! :clap: :bow:
1 Γνώσεις Linux: Προσπαθώ ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 3.7.0-030700-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-25-generic, Ubuntu 3.5.0-24-generic
3 Intel Pentium CPU G630 @ 2.70GHz ‖ RAM 3678 MiB ‖ ASRock H61M-S
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0846:4260 NetGear WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B] ⋮ eth0: Atheros Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1372175733.png
Άβαταρ μέλους
ubuderix
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1668
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 12:07
Τοποθεσία: Πειραιάς
Launchpad: ubuderix
IRC: ubuderix
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό konnn » 02 Απρ 2016, 11:23

Συγχαρητήρια Ηλία.
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3568
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2010, 17:54
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό Learner » 02 Απρ 2016, 14:07

Μπράβο Ηλία για τη πρωτοβουλία. Σίγουρα θα φανεί χρήσιμος ο οδηγός και όχι μόνο σε όσους/ες έχουν σκοπό να δώσουν LFCS.

Ίσως θα ήταν καλύτερα,

1) Να αφήσεις ένα, δυο κενά μηνύματα ως "reserved" για να συμπληρώσεις τα υπόλοιπα, ώστε να μη "ξεχειλώσει" πολύ η μετάφραση.
Για να γίνει τώρα αυτό θα πρέπει να διαγραφούν τα μηνύματα (μαζί με αυτό) και να τα κάνουμε ξανά.
2) Να σκεφτείς το https://www.gitbook.com/ για μεταφορά της μετάφρασης κι εκεί.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό eliasps » 02 Απρ 2016, 18:42

Ευχαριστώ παιδιά! :)

Learner έγραψε:1) Να αφήσεις ένα, δυο κενά μηνύματα ως "reserved" για να συμπληρώσεις τα υπόλοιπα, ώστε να μη "ξεχειλώσει" πολύ η μετάφραση.
Για να γίνει τώρα αυτό θα πρέπει να διαγραφούν τα μηνύματα (μαζί με αυτό) και να τα κάνουμε ξανά.

Έχεις δίκιο, δεν το σκέφτηκα. Ίσως αν μπορεί ο the_eye να το κάνει χειροκίνητα χωρίς διαγραφή των μηνυμάτων, αλλιώς βλέπουμε.

Learner έγραψε:2) Να σκεφτείς το https://www.gitbook.com/ για μεταφορά της μετάφρασης κι εκεί.

Γιατί όχι, θα το κάνω!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό eliasps » 04 Απρ 2016, 02:17

Learner έγραψε:Να σκεφτείς το https://www.gitbook.com/ για μεταφορά της μετάφρασης κι εκεί.

Έτοιμο και το e-book!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό fog » 04 Απρ 2016, 10:12

Εξαιρετική δουλειά. Μπράβο Ηλία :cool:
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 655
Εγγραφή: 31 Μαρ 2015, 13:33
Τοποθεσία: /home/fog
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό abramis » 04 Απρ 2016, 14:55

πολύ καλή δουλειά, όταν βρω χρόνο θα ασχοληθώ σοβαρά με αυτά. μπορείς @Learner να βάλεις στο θέμα και κάτι πηγές, τι να διαβάσουμε, από ένα θέμα που χες κάνει παλιά για το ίδιο (ή παρόμοιο, δεν θυμάμαι καλά, έλεγες ότι είχες ασχοληθεί κανένα εξάμηνο και η εξέταση ήταν 2 ώρες online, κάτι σαν teamviewer). ή έστω το λινκ εκείνου του θέματος.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 757
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 03:01
Τοποθεσία: Θεσ/νίκη
Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό Learner » 05 Απρ 2016, 16:54

abramis έγραψε:μπορείς @Learner να βάλεις στο θέμα και κάτι πηγές, τι να διαβάσουμε, από ένα θέμα που χες κάνει παλιά για το ίδιο (ή παρόμοιο, δεν θυμάμαι καλά, έλεγες ότι είχες ασχοληθεί κανένα εξάμηνο και η εξέταση ήταν 2 ώρες online, κάτι σαν teamviewer). ή έστω το λινκ εκείνου του θέματος.


Το συγκεκριμένο είναι προσωπική εμπειρία, δεν έχει να κάνει με οδηγό όπως εδώ. Επί τη ευκαιρία ανανέωσα και το ποστ.
Το link εδώ: http://wp.me/p3HF9I-FY
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Linux Sysadmin Tutorials από το The Linux Foundation

Δημοσίευσηαπό eliasps » 10 Μάιος 2016, 12:39

Ενημέρωση:
  • Προστέθηκε νέα ενότητα με θέμα "Επίλυση προβλημάτων στο σύστημα αρχείων". Έγινε και η ενημέρωση στο GitBook.
  • Προστέθηκε νέα ενότητα με θέμα "Μορφοποίηση συστημάτων αρχείων". Έγινε και η ενημέρωση στο GitBook.
Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 23 Μάιος 2016, 18:05, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Ενημέρωση: Μορφοποίηση συστημάτων αρχείων
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4017
Εγγραφή: 16 Δεκ 2011, 22:25
Τοποθεσία: Αθήνα, Αττική
Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials