

Άνοιξα λοιπόν το καπάκι του και τι είδα; Η υποδοχή για το δεύτερο κανάλι της μνήμης λείπει τελείως!!!!!




Πάντως ήταν μεγάλη πατάτα αυτή της Lenovo!

Συντονιστής: adem1
Το θέμα συγχωνεύτηκε
ψαχνοντας σε ποια τοποθεσια ειναι και τι κανει βρισκεται στο /lib/modules/4-.xx-x/kenerl/drivers/mtd/spi-nor, εχοντας παλιοτερες εκδοσεις iso διαφορων διανομων 4.0.14 και κατι δεν υπαρχει τετοιος driver ουτε στη fedora 27 με τον 4.13.9-300.fc27.x86_64 υπαρχει κατι ουτε στα boot confings, σε arch 4.14+ επισης δεν υπαρχει κατι σε αυτες τις διαδρομες, αυτο λοιπον καταρριπτει τη γενικοτητα bug στον kernel 4.13+ και περιοριζεται μονο σε ubuntu.
Εδω[url]http://linuxiumcomau.blogspot.gr/2017/12/lenovo-bios-issues.html?m=1
[/url] αναφερεται οτι η canonical πειραματιζοταν απο τον 4.11.0-0.5 με τον εκαστοτε driver, το χαρακτηριστικο του driver ειναι η δυνατοτητα update bios σε linux περιβαλλον που καμια αλλη ομαδα-διανομη τουλαχιστον να φαινεται οτι δουλευε πανω σε αυτο και για αυτο η απουσια του driver σε αλλες διανομες και ο περιορισμος του προβληματος μονο στο ubuntu-μεταξυ laptop lenovo-dell-hp.
Το σχολιο, ποιος λαλακας στην canonical ειχε τη φαεινη ιδεα να ενσωματωσει τετοια λειτουργια στον πυρηνα και σε τι ανταποκριση θα ειχε απο τον οικιακο χρηστη να κανει update bios στον υπολογιστη του σε linux? κανενας χρηστης ακομα και ο πιο εμπειρος που κανει update bios δεν κανει σε περιβαλλον linux, windows ειναι ο ασφαλεστερος δρομος, αυτες οι πρωτοτυπες ιδεες του ubuntu ολο και με εντυπωσιαζουν
Να συμπληρωσω οτι ο εν λογο driver κανει stand by το bios εν αναμονη για φλασαρισμα γραφει μερικες χιλιαδες στην nvram chip memory της μητρικης και οταν εξαντλειται ο αριθμος εγγραφων τοτε η μνημη γινεται rom με αποτελεσμα να γινεται read only το bios, εξου και δεν αποθηκευονται οι οποιες αλλαγες στο bios αλλα ουτε και επαναφλασαρισμα του επειδη η memory flash εξαντλειται ο αριθμος κυκλων εγγραφης, ολες η μητρικες το εχουν αυτο, και δεν παρατηρειται μονο σε lenovo laptops αλλα πολλοι αναφερονται και σε dell, toshiba, hp pavilion, το οτι δεν παρατηρειται σε ολες τις μαρκες ειναι ειτε λογο ασυμβατοτητας των spi drivers σε πολλες μητρικες δεν κανει τιποτα και δεν προκαλουνε προβλημα ειτε λογο δημοφιλιας και ενδιαφεροντως στο linux κομματι απεχει απο το κοινο και δεν εγκαθιστανται σε πολλα pc.
Φανταστειτε το μεριδιο αγορας κοινου το linux να κατειχε το 90% εναντι των windows θα επεφταν οι μηνυσεις βροχη η να συνεβαινε σε περιβαλλον windows τι θα ειχε γινει, θα ηταν πολλα τα θυματα pc
lepidas έγραψε:Δεν είναι μαλ***α της canonical, αν μπορεί κάποιος να "γράψει" στο BIOS-uefi τότε πιασε το αβγό και κούρευτο. Το uefi μόνο κακό έκανε, μας πήγε 500 χρόνια πίσω.
https://www.pcsteps.gr/90064-τι-είναι-το-bios-τι-είναι-το-uefi-διαφορές/
The cause of the issue? The Intel SPI driver.
This innocuous sounding low-level level kernel feature gives Linux the ability to upgrade BIOS firmware on a motherboard directly.
In the upstream Linux kernel the Intel SPI driver is disabled as it’s not yet considered ready for use. The driver’s documentation even warns that it shouldn’t be enabled “unless you know what you are doing” at it can overwrite SPI flash which “may render the system unbootable”.
Canonical, for reasons unknown, chose to enable the SPI driver in the kernel used by the Artful Aardvark.
Worse still, it turns out users didn’t need to install Ubuntu to be affected as the bug can be triggered just by booting a live image.