Ηχεία για pc 2.1 Creative Kratos S5

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Ηχεία για pc 2.1 Creative Kratos S5

Δημοσίευσηαπό dim459 » 05 Ιουν 2018, 02:14

Λοιπόν, ας ξεκινήσω από τα πεζά, γιατί αξίζει τον κόπο, για όποιον ψάχνεται για κάτι σχετικό αυτές τις μέρες.
Μέχρι χθες τα έβρισκε κανείς στα δύο γνωστά πολυκαταστήματα υπολογιστών στα 150 και 126 ευρώ.
Σήμερα ένα εξ αυτών τα έβαλε σε προσφορά στα 110 ευρώ, τιμή εξαιρετική για όσα προσφέρουν, οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν, δεν ξέρω για πόσο θα υπάρχουν διαθέσιμα.
Επί της ουσίας τώρα.
Πρόκειται για ένα σετ με subwoofer και δύο δορυφόρους.
Διαθέτει δύο αναλογικές εισόδους, rca και mini jack, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι διαθέτει ενσωματωμένη κάρτα ήχου 24/96, αυνδεόμενη μέσω usb στο pc. Σε Kubuntu 16.04 αναγνωρίστηκε άμεσα και με μια απλή αλλαγή στο output του ήχου, την επέλεξα και έτσι απέφυγα την σύνδεση μέσω της on board κάρτας ήχου, η οποία προφανώς δεν λέει και πολλά πράγματα. Το σχετικό καλώδιο usb υπάρχει στη συσκευασία, όσοι πρόκειται να επιλέξουν αναλογική σύνδεση πρέπει να διαθέτουν ή προμηθευτούν το ανάλογο καλώδιο.
Η κατασκευή είναι άκρως ενδιαφέρουσα, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι και οι τρεις μονάδες είναι φτιαγμένες από ξύλο (ΟΚ, mdf) και όχι πλαστικό, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην απόδοση.
Ο ήχος τώρα. Δεν διαθέτω ιδιαίτερη εμπειρία σε ηχεία υπολογιστή (οπότε είναι απλά ότι καλύτερο έχω ακούσει από τέτοιου είδους σετ), διαθέτω όμως μεγάλη εμπειρία σε αξιόλογα ηχοσυστήματα.
Η απόδοσή τους απλά με εξέπληξε.
Πολύ καθαρός ήχος και αναπάντεχος διαχωρισμός και αέρας ανάμεσα στα όργανα, ενώ το μπάσο είναι εντυπωσιακό για το μέγεθος των μονάδων, επίσης καθαρό, χωρίς να κρεμάει ή να μπουμάρει. Σημειώνω ότι ακόμα και οι δορυφόροι έχουν αξιόλογο μπάσο, και δεν είναι αποκλειστικά το sub που κάνει όλη τη δουλειά.
Είχα διαβάσει κάποια σχόλια για μπουμάρισμα και παραμορφώσεις όταν ρυθμίζεται πολύ ψηλά το μπάσο στο sub. Με μία λέξη : αηδίες ! ! Το sub δεν προορίζεται για να κάνει κανείς τον χώρο night club, έρχεται να καλύψει ένα φάσμα συχνοτήτων που αδυνατούν να καλύψουν τα ηχεία ενός εύρους τιμής (και μεγέθους καμπίνας). Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι αυτό, η απόδοση του σετ είναι εξαιρετική, γεμίζει τον ήχο, χωρίς να παραμορφώνει ακόμα και όταν επίτηδες ρύθμισα το μπάσο σε ψηλότερη ένταση από αυτή που ήταν τονικά σωστή (σαν κάγκουρας) ίσα ίσα για να δω πως συμπεριφέρεται. Οι παραμορφώσεις αρχίζουν κοντά στο τέρμα της σχετικής ρύθμισης, οπότε προφανώς ο ήχος έχει ήδη πάει περίπατο, ήδη έχουν πνιγεί οι άλλες συχνότητες από το μπάσο. Άλλωστε στη ζωή μου έχω δει όλα κι όλα 2-3 sub που δεν το κάνουν αυτό ακόμα και στο maximum, αλλά μιλάμε για μονάδες με τετραψήφια νούμερα τιμής.
Αν λοιπόν κάποιος ενδιαφέρεται να ακούει σωστά μουσική, έστω και με "τσιμπημένο μπάσο" δεν θα έχει πρόβλημα.
Η συνολική ένταση είναι ικανοποιητική, δεν κάνει για πάρτυ, αλλά γεμίζει με υψηλές στάθμες ένα μεσαίο προς μεγάλο living room και το σημαντικότερο απ' όλα με σωστό ήχο.
Για δοκιμή έβαλα και ένα action movie, ο σχετικός τζερτζελές έβγαινε μια χαρά, αν και πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σετ υπερβαίνει αυτά τα όρια, έχει σαφώς μουσικό προσανατολισμό.
Κλείνοντας θα πω ότι παίζει καλύτερα από όλα τα midi συστήματα που έχω ακούσει και καλύτερα από αρκετά εισαγωγικά συστήματα-σετ ενισχυτή ηχείων.
Μπορώ να κάνω επίσης μια σύγκριση με ένα σετ ψηφιακού ενισχυτή. sub και δορυφόρων, mini home theater (5.1) της sony (δεν θυμάμαι μοντέλο), από το οποίο υστερεί μόνο στην στάθμη, σαφώς όμως το ξεπερνά στην ποιότητα του ήχου.
Όσο γερνά μαθαίνει κανείς, δεν περίμενα τέτοια απόδοση από ηχειάκια υπολογιστή και μάλιστα στα 110 ευρώ.
Well done Creative ! !
(Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες περί διαστάσεων κλπ, με ένα γκουγκλάρισμα τις βρίσκει κανείς εύκολα)
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 18.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3729
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Ηχεία για pc 2.1 Creative Kratos S5

Δημοσίευσηαπό dim459 » 05 Ιουν 2018, 22:27

Ας προσθέσω μερικά σχόλια ακόμα.
Για να μην γράφω μόνο τα θετικά, παρατήρησα ότι συμβαίνει και εδώ ότι συμβαίνει σε όλα τα μικρά (και κυρίως μικρού βάρους) subs, ιδιαίτερα όταν το woofer κοιτάει προς τα κάτω.
Σε υψηλές στάθμες έχει την τάση να "ταξιδεύει" μιας και το βάρος του δεν επαρκεί για να το κρατήσει σταθερό όταν το woofer πάλλεται έντονα. Μιλάμε για μικρομετακινήσεις, αλλά εν πάση περιπτώσει συμβαίνουν. Η λύση είναι γνωστή, ταινία διπλής όψης στα στηρίγματα του sub, μην το κάνετε όμως σε ξύλινο πάτωμα, είναι δεδομένο ότι θα χαλάσει το λούστρο. Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι να παρεμβάλει κανείς ένα πλακάκι στις διαστάσεις της βάσης του sub (κατά προτίμηση βαρύ, πχ γρανιτοπλακάκι) ή ένα χοντρό κομμάτι μελαμίνη ή mdf, πάνω στο οποίο θα κολληθεί η ταινία διπλής όψης. Ως γενικότερη συμβουλή, σε ξύλινο πάτωμα ρυθμίζουμε χαμηλότερα την ένταση του sub, συντονίζεται εύκολα και από μόνο του τονίζει τα μπάσα (για τα ηχεία και κυρίως τα ηχεία δαπέδου χρησιμοποιούμε ακίδες - αν είναι πολύ μυτερές πάντα με τα σχετικά πιατάκια ή παρεμβάλλουμε άλλο υλικό, αλλιώς χαλάμε το πάτωμα).
Για όσους μελαγχολήσουν που σε linux δεν μπορούμε να τρέξουμε το software παραμετροποίησης ήχου (βασικά πρόκειται για presets ισοστάθμισης) της creative (ή οποιουδήποτε κατασκευαστή) θυμηθείτε ότι έχουμε το προνόμιο ευρύτερης παραμετροποίησης.
Αν και σιχαίνομαι την ισοστάθμιση υπάρχουν άπειρες λύσεις. ΠΧ εγώ χρησιμοποιώ ως player τον clementine, που εκτός από τη δυνατότητα custom ισοστάθμισης, προσφέρει και καμιά εικοσαριά presets έτοιμα. Φαντάζομαι ότι το ίδιο γίνεται και με άλλες εφαρμογές.
Εξυπακούεται ότι με εγγραφή στο configuration file του, μπορούν να προστεθούν άπειρα έτοιμα presets.
Όποιον τον ενδιαφέρει το σπορ, μπορεί να ρίξει μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.linux.org/threads/clementine-equalizer-presets.11282/
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 18.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3729
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Ηχεία για pc 2.1 Creative Kratos S5

Δημοσίευσηαπό abramis » 05 Ιουν 2018, 23:59

πάντως 110 ευρώ για 2.1 ηχεία είναι αρκετά λεφτά για μένα. εγώ είχα πάρει https://www.e-shop.gr/hercules-xps-2160-p-PER.503008 το '09 ίδιας ισχύος 60Watt RMS στα 64 ευρώ τότε. ακόμη τα χω και τα χαίρομαι. κρίμα που δεν υπάρχουν στην αγορά άλλο, είχαν πάρει και φίλοι μου πιο απλά μοντέλα και τους βγήκαν διαμάντακια. στα 110 θα προτιμούσα κάποιο 5.1 σύστημα. κι όσο για τη κάρτα ήχου, σε desktop βρίσκεις εύκολα με ένα 20αρικο pci-e ή αν έχεις μητρική 2015+ και 80+ ευρώ σίγουρα θα χει audio capacitors της προκοπης.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 757
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 03:01
Τοποθεσία: Θεσ/νίκη
Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Re: Ηχεία για pc 2.1 Creative Kratos S5

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Ιουν 2018, 02:15

@abramis
Για το μοντέλο που γράφεις έχω ακούσει καλά λόγια, δυστυχώς δεν το έχω ακούσει να παίζει, οπότε δεν έχω άποψη.
Όσον αφορά στην τιμή, ναι, αν τα δεις σαν ηχεία υπολογιστή, είναι τσιμπημένη. Αν τα δεις σαν εναλλακτικό ηχοσύστημα, πχ ενός βοηθητικού χώρου (μπορούν να αποτελέσουν κάτι τέτοιο), την θεωρώ καλή.
Το 5.1, προϋποθέτει ότι ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια και στο desktop μου ακούω μόνο μουσική. Όπως πιθανώς κατάλαβες έχω μια παραξενιά με τον ήχο, όταν ακούω μουσική θέλω να ακούω καλά, έχω την κατάρα του να προσέχω πρώτα το πώς παίζει και μετά το τι παίζει. Στο home theater έχω προφανώς pc, αλλά εκεί παίζει με πολυκάναλο ηχοσύστημα. Επιπλέον δεν αρέσκομαι ιδιαιτέρως σε πολυκάναλες παραγωγές μουσικών έργων, ειδικά όταν είναι συμπιεσμένες, πχ σε dolby digital ή dts. Παραδέχομαι ότι σαν πρώτη εντύπωση μου τραβούν την προσοχή, αλλά αφού περάσει αυτή η πρώτη εντύπωση εξασθενεί και το ενδιαφέρον μου.
Δεν θα επένδυα ποτέ σε μια κάρτα ήχου, βασιζόμενος στην ποιότητα του αναλογικού της τμήματος, ειδικά αν μιλάμε για εσωτερική pci. Ξέρω ότι υπάρχουν εξαιρετικές υλοποιήσεις, αλλά το περιβάλλον τους είναι καταστροφικό για το αναλογικό σήμα, μιλάμε για ένα σύστημα με πληθώρα κινητών μερών (δίσκοι, ανεμιστήρες), μαγνητικά πεδία και γειτνίαση με wireless συσκευές. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώ τις ψηφιακές συνδέσεις όταν ο ήχος προέρχεται από pc (μην παρεξηγηθώ, σιχαίνομαι τον ψηφιακό ήχο, αλλά εν πάση περιπτώσει για pc μιλάμε), αν έπρεπε να συνδέσω οπωσδήποτε αναλογικά, μάλλον θα διάλεγα μια usb υλοποίηση για να είναι κάπως μακριά από το tower.
Τέλος στις τιμές των ακριβών καρτών, αρχίζει να μπαίνει κανείς στα χωράφια αξιοπρεπών stand alone συσκευών, οπότε δεν ξέρω αν τελικά αξίζει η δαπάνη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 18.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3729
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας