Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Εργαλεία-Προτάσεις-Σχόλια)

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ενημερώστε και την ελληνική κοινότητα του GNOME για σφάλματα που δεν αφορούν μόνο το Ubuntu.
https://www.gnome.gr/contribute/

Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό ilpara » 21 Μάιος 2009, 13:03

Σε συνέχεια του νήματος Μαθήματα Python αποφασίστηκε ότι το καταρχήν διδασκόμενο βιβλίο θα είναι το "A byte of Python" (3.Χ) (άδεια CC) και αποφασίστηκε η μετάφραση του στα Ελληνικά! Αργότερα ίσως προχωρήσουμε και με άλλο βιβλίο όπως το "Dive into python". Τον συντονισμό της μετάφρασης ανέλαβε ο Μάριος Ζηντίλης, όσοι έχουν πρόθεση (χρόνο και δυνατότητα) να συνεισφέρουν στην μετάφραση ας το δηλώσουν εδώ και ο Μάριος θα αναλάβει τον συντονισμό.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2250
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 11:43
Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
IRC: ilpara
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό dimosfire » 21 Μάιος 2009, 14:02

Καλημερα σε ολους παιδια.Θελω να σας βοηθησω στην μεταφραση αν και δεν εχω καμμια γνωση στον προγραμματισμο ουτε ιδιαιτερες γνωσεις στο linux.Αν νομιζετε οτι θα σας φανω χρησιμος πολυ ευχαριστως.
ubuntu 9.10 (AMD64),Innovator desktop, motherboard MSI K8N NEO4-F,cpu AMD ATHLON64 3500+ 2.20GHz,ram 1GHz, καρτα γραφ.GIGABYTE GEFORCE 6600 256MB,καρτα τηλεορ.κ radio FM PROLINK PIXELVIEW PLAYTV PRO/ΑΓΓΛΙΚΑ-ΚΑΛΑ/ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡ.-ΚΑΘΟΛΟΥ.
dimosfire
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: 02 Φεβ 2009, 11:07
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό chrish » 21 Μάιος 2009, 16:02

Count on me boyz...ίδη έχω στα χέρια μου το pdf και περιμένω....απλά να ενημερώσω πως το Σ/Κ θα είμαι λίγο πνιγμένος για να βγάλω μπόλικο πράμα :)
Linux: Λίγο ┃ Προγραμματισμός: Μέτριο ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Kubuntu 9.04
CPU: P4 3.2GHz ┃ RAM: 512MB/400Hz ┃ NVIDIA 7100GS 512MB AGP ┃ 2xIDE HDD 80GB ┃ PCTV USB2 pinnacle
Άβαταρ μέλους
chrish
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 16 Μάιος 2009, 07:48
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 21 Μάιος 2009, 17:05

Κι εγώ μέσα είμαι. Αυξάνεστε και πληθύνεστε. :D

@dimosfire: Δεν νομίζω να απαιτείται γνώση προγραμματισμού (αν και βοηθάει) για την μετάφραση. Γενικά, αν συναντήσεις κάποιον όρο που δεν ξέρεις πως να τον μεταφράσεις αφήσέ τον όπως είναι ή βάλ' τον σε παρένθεση. Ούτως ή άλλως, οι μεταφράσεις μας θα πρέπει να ελεγχθούν και να διορθωθούν από τους διδάσκοντες που έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3185
Εγγραφή: 05 Νοέμ 2008, 00:25
Τοποθεσία: Ιωάννινα, Ήπειρος
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό ilpara » 21 Μάιος 2009, 18:26

Epirotes έγραψε:Γενικά, αν συναντήσεις κάποιον όρο που δεν ξέρεις πως να τον μεταφράσεις αφήσέ τον όπως είναι ή βάλ' τον σε παρένθεση

Επειδή η ορολογία είναι στα αγγλικά, και επειδή όλο και κάποιο αγγλικό βιβλίο θα κοιτάξουν αργότερα οι περισσότεροι μαθητές, θεωρώ σημαντικό για τους όρους δίπλα από την μεταφρασμένη ελληνική λέξη να υπάρχει σε παρένθεση και η αγγλική, ας ληφθεί υπόψιν στις μεταφράσεις ;)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX
 
Δημοσιεύσεις: 2250
Εγγραφή: 11 Μάιος 2008, 11:43
Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
IRC: ilpara
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 21 Μάιος 2009, 19:09

Καλησπέρα σε όλους - πήρα την πρωτοβουλία και μετέφρασα (σε κάποια σημεία λίγο πιο ελεύθερα - και άλλαξα λίγο το παράδειγμα της σελ. 24 στο pdf σχετικά με την εντολή echo ώστε να μην περιέχει directories που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο σύστημα) το κεφάλαιο 5 : First Steps

Κώδικας: Επιλογή όλων
Python el: Πρώτα Βήματα




Εισαγωγή

Τώρα θα δούμε πως μπορούμε να τρέξουμε ένα παραδοσιακό "Hello world" πρόγραμμα στην Python. Αυτό θα σας διδάξει πως να γράφετε, να αποθηκεύετε και να τρέχετε προγράμματα Python.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την Python ώστε να τρέξετε το πρόγραμμά σας - χρησιμοποιώντας την κονσόλα του διαδραστικού διερμηνευτή (interactive interpreter prompt) ή χρησιμοποιώντας ένα αρχείο πηγαίου κώδικα (source code file). Τώρα θα δούμε πως χρησιμοποιούνται οι δύο αυτές μέθοδοι.



Χρησιμοποιώντας Την Κονσόλα Του Διερμηνευτή (Interpreter Prompt)

Εκκινήστε το διερμηνευτή (interpreter) στη γραμμή εντολών δίνοντας την εντολή python  .

Οι χρήστες Windows, μπορείτε να τρέξετε το διερμηνευτή σε γραμμή εντολών αν έχετε ορίσει τη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH κατάλληλα.

Εάν χρησιμοποιείτε το IDLE, κάντε κλικ στο Start -> Programs -> Python 3.0 -> IDLE (Python GUI).

Τώρα εισάγετε print('Hello World') ακολουθούμενο από το πλήκτρο Enter. Θα πρέπει να δείτε τις λέξεις Hello World ώς αποτέλεσμα.

$ python3.0
Python 3.0.1+ (r301:69556, Apr 15 2009, 15:59:22)
[GCC 4.3.3] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> print('Hello World')
Hello World
>>>

Παρατηρήστε οτι η Python σας δίνει το αποτέλεσμα της γραμμής άμεσα! Αυτό που μόλις γράψατε είναι μία εντολή σε Python. Χρησιμοποιούμε την print (=τύπωσε) για να τυπώσουμε (!!!) οποιαδήποτε τιμή της παρέχουμε. Εδώ, της δίνουμε το κείμενο Hello World και αυτό τυπώνεται στην οθόνη.


Πως Να Κλείσετε Την Κονσόλα Του Διερμηνευτή

   Για να κλείσετε την κονσόλα, πατήστε ctrl-d (σύμβολο EOF - End Of File) αν χρησιμοποιείται το IDLE ή κάποιο κέλυφος Linux/BSD.
   Αν χρησιμοποιείται τη γραμμή εντολών των Windows, πατήστε ctrl-z ακολουθούμενη από το πλήκτρο enter.



Επιλέγοντας Έναν Επεξεργαστή Κώδικα (Editor)

Προτού προχωρήσουμε στη συγγραφή προγραμμάτων Python σε αρχεία πηγαίου κώδικα, χρειαζόμαστε έναν επεξεργαστή κώδικα για να γράψουμε τον κώδικά μας. Η επιλογή ενός επεξεργαστή είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να επιλέξετε τον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιήσετε όπως θα επιλέγατε ένα αυτοκίνητο που θα αγοράζατε. Ένας καλός επεξεργαστής θα σας βοηθήσει να γράψετε προγράμματα Python εύκολα, κάνοντας το ταξίδι σας πιο άνετο και σας βοηθά να φθάσετε στον προορισμό σας (την επίτευξη του στόχου σας) με έναν πολύ πιο εύκολο και ασφαλή τρόπο.

Μία από τις πολύ βασικές απαιτήσεις είναι η συντακτική επισήμανση όπου όλα τα διαφορετικά τμήματα του Python προγράμματoς χρωματίζονται κατάλληλα έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και να έχετε μία εικόνα της εκτέλεσής του.

Εάν χρησιμοποιείτε Windows, τότε προτείνω να χρησιμοποιήσετε το IDLE. Το IDLE κάνει συνατκτική επισήμανση του κώδικα και πολλά περισσότερα όπως το οτι σας επιτρέπει να τρέχετε τα προγράμματά σας μέσα στο IDLE ανάμεσα σε άλλα πράγματα.
Μία ειδική επισήμανση: Μη χρησιμοποιήσετε το Notepad - είναι μία κακή επιλογή επειδή δεν κάνει συντακτική επισήμανση και επίσης δεν υποστηρίζει τη στοίχιση του κειμένου που είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στην περίπτωσή μας όπως θα δούμε αργότερα. Καλοί επεξεργαστές όπως το IDLE (και ο VIM επίσης) θα σας βοηθήσουν αυτόματα σε αυτό.

Εάν χρησιμοποιείτε Linux/FreeBSD, τότε έχετε πλήθος επιλογών για τον επεξεργαστή που θα χρησιμοποιήσετε. Εάν ξεκινάτε μόλις τώρα τον προγραμματισμό, πιθανόν θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Geany (Σημείωση μεταφραστή: Σίγουρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Geany - ανεξάρτητα από το αν ξεκινάτε τώρα ή όχι!) Έχει μία φιλική γραφική διεπαφή και κουμπιά για την εύκολη μεταγλώττιση και εκτέλεση των Python προγραμμάτων σας.

Εάν είστε έμπειρος προγραμματιστής, τότε ήδη θα χρησιμοποιείτε το Vim ή τον Emacs. Δε χρειάζεται να πούμε οτι πρόκειται για δύο από του πιο ισχυρούς επεξεργαστές κώδικα και θα οφεληθείτε από τη χρήση τους για τη συγγραφή των Python προγραμμάτων σας. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Vim για τα περισσότερα προγράμματα μου. Αν είστε αρχάριος προγραμματιστής, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Kate που είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Σε περίπτωση που είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε χρόνο ώστε να μάθετε το Vim ή τον Emacs, τότε συνιστώ ανεπιφύλακτα να μάθετε να χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε από τους δύο καθώς θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι στην πορεία.

Σε αυτό το βιβλίο, θα χρησιμοποιήσουμε το IDLE, το IDE (Integrated Development Environment - Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης) και επεξεργαστή κώδικα που επιλέξαμε. Το IDLE εγκαθίσταται εξ ορισμού από το πρόγραμμα εγκατάστασης της Python σε Windows και OS X. Είναι επίσης διαθέσιμο για εγκατάσταση σε Linux (http://love-python.blogspot.com/2008/03/install-idle-in-linux.html) και BSDs στα αντίστοιχα αποθετήρια (repositories).
(Σημείωση: Για εγκατάσταση στο Ubuntu 9.04 του IDLE για Python 3.x δώστε σε τερματικό την εντολή: sudo apt-get install idle3)

Θα δούμε πως χρησιμοποιούμε το IDLE στο επόμενο τμήμα. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του IDLE (http://www.python.org/idle/doc/idlemain.html).

Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να διερευνήσετε άλλες επιλογές όσον αφορά τον επεξεργαστή κώδικα, δείτε τη λίστα επεξεργαστών κώδικα για Python (http://www.python.org/cgi-bin/moinmoin/PythonEditors) και κάντε την επιλογή σας.
Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα IDE (Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης) για Python. Δείτε την ολοκληρωμένη λίστα IDEs που υποστηρίζουν την Python (http://www.python.org/cgi-bin/moinmoin/IntegratedDevelopmentEnvironments) για περισσότερες λεπτομέρειες. Αφού ξεκινήσετε να γράφετε μεγάλα προγράμματα σε Python, τα ολοκληρωμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, παρακαλώ επιλέξτε έναν κατάλληλο επεξεργαστή για Python - μπορεί να κάνει τη συγγραφή προγραμμάτων σε Python πιο διασκεδαστική και εύκολη.


Για του χρήστες του Vim

Υπάρχει μία  καλή εισαγωγή στο πώς να μετατρέψετε το Vim σε ένα ισχυρό Python IDE από τον John M. Anderson (http://blog.sontek.net/2008/05/11/python-with-a-modular-ide-vim/).


Για τους χρήστες του Emacs

Υπάρχει μία  καλή εισαγωγή στο πώς να μετατρέψετε τον Emacs σε ένα ισχυρό Python IDE από τον Ryan McGuire (http://www.enigmacurry.com/2008/05/09/emacs-as-a-powerful-python-ide/).



Χρησιμοποιώντας Ένα Αρχείο Πηγαίου Κώδικα

Ας επιστρέψουμε στον προγραμματισμό. Είναι παράδοση όποτε μαθαίνουμε μία καινούργια γλώσσα προγραμματισμού, το πρώτο πρόγραμμα που γράφουμε και τρέχουμε να είναι το πρόγραμμα 'Hello World' ('Καλημέρα Κόσμε') - το μόνο που κάνει είναι να λέει 'Hello World' όταν το τρέξουμε. Όπως έχει πει και ο Simon Cozens [1], είναι 'το παραδοσιακό ξόρκι προς τους θεούς του προγραμματισμού για να μας βοηθήσουν να μάθουμε τη γλώσσα καλύτερα' :).

Εκκινήστε τον επεξεργαστή κώδικα που επιλέξατε, εισάγετε το πρόγραμμα που ακολουθεί και αποθηκεύστε το ως  helloworld.py

Αν χρησιμοποιείτε το IDLE, κάντε κλικ στο File → New Window και εισάγετε το ακόλουθο πρόγραμμα. Έπειτα κάντε κλικ στο File → Save.

#!/usr/bin/python
#Filename: helloworld.py
print('Hello World')

Τρέξτε αυτό το πρόγραμμα ανοίγοντας ένα κέλυφος (τερματικό στο Linux ή γραμμή εντολών στο DOS) και εισάγοντας την εντολή  python helloworld.py
(Σημείωση μεταφραστή: Πρέπει πριν δώσετε την εντολή python helloworld.py να έχετε μεταβεί στο φάκελο όπου είναι αποθηκευμένο το αρχείο helloworld.py)

Αν χρησιμοποιείται το IDLE, χρησιμοποιείστε το μενού Run → Run Module ή τη συντόμευση πληκτρολογίου F5.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό :

$ python helloworld.py
Hello World

Αν πήρατε την έξοδο που φαίνεται πιο πάνω, συγχαρητήρια! - τρέξατε επιτυχώς το πρώτο σας πρόγραμμα σε Python.

Σε περίπτωση που πήρατε κάποιο μήνυμα λάθους, παρακαλώ ξαναγράψτε το παραπάνω πρόγραμμα ακριβώς όπως το βλέπετε πιο πάνω και τρέξτε το ξανά. Σημειώστε οτι η Python κάνει διάκριση πεζών-κεφαλαίων π.χ. το print δεν είναι το ίδιο με το Print - παρατηρήστε το πεζό p στο πρώτο και το κεφαλαίο P στο τελευταίο. Επίσης, βεβαιωθείτε οτι δεν υπάρχουν κενά ή tabs πριν τον πρώτο χαρακτήρα (γράμμα) σε κάθε γραμμή - θα δούμε γιατί αυτό είναι σημαντικό αργότερα.



Πως Δουλεύει

Ας εξετάσουμε τις δύο πρώτες γραμμές του προγράμματος. Αυτές ονομάζονται σχόλια - οτιδήποτε δεξιά του συμβόλου # είναι σχόλιο και χρησιμοποιούνται κυρίως ως σημειώσεις για τον αναγνώστη του προγράμματος.

Η Python δε χρησιμοποιεί τα σχόλια εκτός από την ειδική περίπτωση της πρώτης γραμμής όπως εδώ. Αυτή αποκαλείται γραμμή shebang - οποτεδήποτε οι πρώτοι δύο χαρακτήρες του αρχείου πηγαίου κώδικα είναι #! ακολουθούμενοι από την τοποθεσία ενός προγράμματος αυτό πληροφορεί το Linux/Unix σύστημα οτι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να εκτελεστεί με αυτό το διερμηνευτή όταν θα έρθει η ώρα της εκτέλεσής του. Αυτό εξηγείται λεπτομερώς στο επόμενο τμήμα. Σημειώστε οτι μπορείτε πάντα να τρέξετε το πρόγραμμα σε οποιαδήποτε πλατφόρμα καθορίζοντας το διερμηνευτή απ' ευθείας στη γραμμή εντολών όπως για παράδειγμα με την εντολή python helloworld.py .


Σημαντικό

Χρησιμοποιείτε τα σχόλια στα προγράμματά σας για να εξηγήσετε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του προγράμματος - είναι χρήσιμο για τους αναγνώστες του προγράμματός σας έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να καταλάβουν τι κάνει το πρόγραμμα. Θυμηθείτε, αυτό το άτομο μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος μετά από έξι μήνες!

Τα σχόλια ακολουθούνται από μία εντολή Python. Εδώ καλούμε τη συνάρτηση print που απλά τυπώνει το κείμενο 'Hello World'. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις συναρτήσεις σε ένα από τα επόμενα κεφάλαια - αυτό ππυ πρέπει να κατανοείτε αυτή τη στιγμή είναι πως οτιδήποτε δώσετε ανάμεσα στις παρενθέσεις θα τυπωθεί στην οθόνη. Σε αυτή την περίπτωση, δίνουμε το 'Hello World' το οποίο αποκαλούμε string - μην ανησυχείτε, θα εξερευνήσουμε αυτές τις ορολογίες πιο λεπτομερώς αργότερα.



Εκτελέσιμα Προγράμματα Python

Τα παρακάτω έχουν ισχύ μόνο για χρήστες Linux/Unix αλλά οι χρήστες Windows μπορεί να είναι εξίσου περίεργοι σχετικά με την πρώτη γραμμή του προγράμματος. Πρώτα, πρέπει να δώσουμε στο πρόγραμμα δικαίωμα εκτέλεσης χρησιμοποιώντας την εντολή chmod και μετά να τρέξουμε το πηγαίο πρόγραμμα.

$ chmod a+x helloworld.py
$ ./helloworld.py
Hello World

Η εντολή chmod χρησιμοποιείται εδώ για να αλλάξουμε την κατάσταση του αρχείου δίνοντας δικαιώματα εκτέλεσης σε όλους τους χρήστες του συστήματος. Έπειτα, εκτελούμε το πρόγραμμα απ' ευθείας καθορίζοντας την τοποθεσία του αρχείου πηγαίου κώδικα. Χρησιμοποιούμε το ./ για να υποδηλώσουμε οτι το πρόγραμμα βρίσκεται στην τρέχουσα διαδρομή (στο φάκελο που είμαστε).

Για να γίνουν τα πράγματα πιο διασκεδαστικά, μπορείτε να μετονομάσετε το αρχείο απλώς σε helloworld και να το εκτελείτε με ./helloworld και θα συνεχίσει να λειτουργεί εφ' όσον το σύστημα γνωρίζει οτι πρέπει να το τρέξει το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το διερμηνευτή του οποίου η τοποθεσία καθορίζεται στην πρώτη γραμμή του κώδικα.

Τί γίνεται όμως αν δε γνωρίζουμε που βρίσκεται ο διερμηνευτής της Python; Τότε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό πρόγραμμα env που είναι διαθέσιμο σε συστήματα Linux/Unix. Απλά τροποποιήστε την πρώτη γραμμή του προγράμματος ώς εξής:

#!/usr/bin/env python

Το πρόγραμμα env θα αναζητήσει το διερμηνευτή της Python με τον οποίο θα εκτελεστεί το πρόγραμμά μας.

Μέχρι τώρα, μπορούσαμε να τρέξουμε το πρόγραμμά μας αφ' όσον γνωρίζαμε ακριβώς τη διαδρομή προς αυτό. Αν όμως θέλαμε να μπορούμε να το τρέξουμε από οπουδήποτε; Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε αποθηκεύοντας το πρόγραμμα σε μία από τις διαδρομές που περιέχονται στη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH. Κάθε φορά που τρέχετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, το σύστημα το αναζητά σε κάθε μία από της διαδρομές που περιέχονται στη μεταβλητή περιβάλλοντος PATH και, αν βρεθεί, το πρόγραμμα εκτελείται. Μπορούμε να κάνουμε το πρόγραμμά μας διαθέσιμο παντού απλά αντιγράφοντας το αρχείο πηγαίου κώδικα σε μία από τις διαδρομές που περιέχονται στην PATH.

$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games
$ cp helloworld.py /usr/local/bin/helloworld
$ helloworld
Hello World

Μπορούμε να δούμε τα περιεχόμενα της PATH χρησιμοποιώντας την εντολή echo (σε τερματικό) και προσθέτοντας πριν το όνομα της μεταβλητής το σύμβολο $ για να δείξουμε στο κέλυφος οτι θέλουμε την τιμή της συγκεκριμένης μεταβλητής. Μπορείτε να προσθέσετε μία διαδρομή στη μεταβλητή PATH δίνοντας σε τερματικό την εντολή PATH=$PATH:/home/swaroop/mydir  όπου '/home/swaroop/mydir' είναι η διαδρομή που θέλετε να προσθέσετε.


Αυτή η μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη αν θέλετε να γράψετε χρήσιμα scripts που θέλετε να μπορείτε να τα τρέχετε από οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Είναι σα να δημιουργείτε τις δικές σας εντολές όπως π.χ. η εντολή cd ή οποιαδήποτε άλλη εντολή χρησιμοποιείτε σε ένα τερματικό στο Linux ή στη γραμμή εντολών του DOS.

Προσοχή
Στην Python ένα πρόγραμμα, ένα script ή λογισμικό όλα έχουν την ίδια σημασία.



Αναζητώντας Βοήθεια

Αν χρειάζεστε γρήγορα πληροφορίες σχετικά με μία συνάρτηση ή εντολή στην Python, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη βοήθεια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ειδικά όταν χρησιμοποιείτε την κονσόλα του διερμηνευτή. Για παράδειγμα, δώστε help(print) - θα εμφανίζει την τεκμηρίωση για τη συνάρτηση print που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση στην οθόνη.

Σημείωση
Πατήστε το q για να κλείσετε τη βοήθεια.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με σχεδόν οτιδήποτε στην Python. Χρησιμοποιήστε τη help() για να μάθετε περισσότερα για τη χρήση της ίδιας της βοήθειας!

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με τελεστές όπως το return, τότε πρέπει να τους τοποθετήσετε ανάμεσα σε απλά εισαγωγικά π.χ. help('return') έτσι ώστε να μη μπερδευτεί η Python σχετικά με το τί προσπαθείτε να κάνετε.



Σύνοψη

Θα πρέπει τώρα να μπορείτε να γράφετε, να αποθηκεύετε και να εκτελείτε προγράμματα Python με ευκολία. Τώρα που είστε ένας χρήστης της Python, ας μάθουμε περισσότερα σχετικά με την Python.



Παραπομπές:
[1] Ο συγγραφέας του καταπληκτικού βιβλίου "Beginning Perl"
Τελευταία επεξεργασία από cyberpython και 21 Μάιος 2009, 22:04, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 13:22
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό dimosfire » 21 Μάιος 2009, 19:11

Ευχαριστω για τις πληροφοριες Εpirotes και ilpara θα κανουμε οτι καλυτερο.
ubuntu 9.10 (AMD64),Innovator desktop, motherboard MSI K8N NEO4-F,cpu AMD ATHLON64 3500+ 2.20GHz,ram 1GHz, καρτα γραφ.GIGABYTE GEFORCE 6600 256MB,καρτα τηλεορ.κ radio FM PROLINK PIXELVIEW PLAYTV PRO/ΑΓΓΛΙΚΑ-ΚΑΛΑ/ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡ.-ΚΑΘΟΛΟΥ.
dimosfire
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 141
Εγγραφή: 02 Φεβ 2009, 11:07
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό Μάριος Ζηντίλης » 22 Μάιος 2009, 11:37

Υπάρχει ένας ενδεδειγμένος τρόπος μετάφρασης του βιβλίου, ο οποίος περιγράφεται στο Translation Howto, και τον έχουν ακολουθήσει άλλοι για τη μετάφραση του βιβλίου σε 19 άλλες γλώσσες. Εγώ προτιμώ να γίνει έτσι η μετάφραση, που σημαίνει ότι θα μεταφράσουμε επακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου χωρίς αλλαγές.

Έχω φτιάξει ένα χρήστη σ' εκείνο τον ιστότοπο με το όνομα Ubuntu-gr.org, μέσω του οποίου θα υποβάλλω το κομμάτι που μεταφράζει ο καθένας, αφού το μορφοποιήσω με συντακτικό wiki (η μετάφραση αυτή θα μπορεί να αναφερθεί και ως δράση -και σημαντική μάλιστα- στον περιοδικό απολογισμό της κοινότητας).

Τώρα, για να μην καθυστερήσουμε τα μαθήματα, μια που ο ανυπόμονος Σόκομπαν ήθελε μεταφρασμένο υλικό μέχρι την Κυριακή (κατά την οποία εγώ θα επιδίδομαι αναιδώς εις κρεατοφαγίαν και ζυθοποσίαν, εορτάζοντας τους τριψήφιους αριθμούς στα ποσοστά μετάφρασης του GNOME), προτείνω την εξής μοιρασιά για τις μεταφράσεις της πρώτης δόσης:

(η αρίθμηση είναι από τα περιεχόμενα)

Κεφάλαιο 5: Τα πρώτα βήματα (το έχει ήδη μεταφράσει ο κυβερνοπύθων πιο πάνω).
Κεφάλαιο 6: Τα βασικά: αριθμοί και συμβολοσειρές, μέθοδοι συμβολοσειρών, σταθερές, μεταβλητές και τύποι δεδομένων (σχετικά εκτενές κεφάλαιο).
Κεφάλαιο 7: Τελεστές και προτεραιότητα, εκφράσεις (αυτό είναι σχετικά σύντομο κεφάλαιο).

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν το Κεφ. 6 να το μοιραστούν, και κάποιος το Κεφ. 7. Εθελοντές;

Τέλος, κάτι που λείπει από το αρχικό βιβλίο και θα το προσθέσουμε αυθαίρετα, είναι ένα αγλλοελληνικό γλωσσάρι, το οποίο θα διαμορφωθεί μέσα από τις μεταφράσεις.
Άβαταρ μέλους
Μάριος Ζηντίλης
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 220
Εγγραφή: 25 Σεπ 2008, 11:16
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό atermon » 22 Μάιος 2009, 13:34

Συμφωνώ απολυτα με τον Μάριο και αναλαμβάνω να μεταφράσω το έκτο(6) κεφάλαιο. Αν πρωτοστατήσω το ΣΚ εις την ζυθοποσίαν, θα καθυστερήσω 2-3 μέρες. Την Τετάρτη το αργότερο δεσμεύομαι να στείλω τη μετάφραση.

Σημείωση: Τα κεφάλαια με τη σειρά αυτή βρίσκονται online, μη μπερδευτούν μερικοί με το αρχείο PDF του βιβλίου και υπενθυμίζω ότι αναφερόμαστε στην Python 3.0
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 711
Εγγραφή: 13 Μάιος 2008, 20:31
Εκτύπωση

Re: Μαθήματα Python - Μετάφραση Διδασκόμενης Ύλης

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 22 Μάιος 2009, 13:39

Και εγώ αναλαμβάνω το κεφάλαιο 7 αν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 13:22
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Μεταφράσεις Λογισμικού