File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό kostas papavasiliou » 20 Δεκ 2008, 19:39

Zεύξη των υπολογιστών με αρκετούς τρόπους και προγράμματα.  θα γράψω τον πιο εύκολο:

πρώτον κατάφερα να ανταλλάζω αρχεία από και προς με το desktop και  lap top  ( το desktop έχει windows και το lap top  έχει και windows και ubuntu)  με την εξής διαδικασία:

1)
εγκατέστησα στο ubuntu το samba το οποίο το βρήκα απο την προσθαφαίρεση.   <ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ> 
θα πρέπει να κάνετε τους φακέλους που θέλετε ανιχνεύσιμους στο δίκτυο (δεξί κλικ πάνω στον φάκελο sharing options>share this folder ) η αν πρόκειται για ολόκληρο partition θα το κάνετε μέσα από το sasmba (μενού> διαχειριστή συστήματος>samba>προσθήκη κοινού πόρου> και επιλέγετε το partition που θέλετε.    τώρα θα πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο samba  στο ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ> ΒΑΣΙΚΟ: βάζουμε το όνομα της ομάδας εργασίας π.χ home .
στο ΑΣΦΑΛΕΙΑ> ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: (εγώ έχω βάλει share)  γιατί με τι άλλες επιλογές δεν τα κατάφερα.
ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΜΈΝΑ  ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ: ναι
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ: χωρίς λογαριαστεί
και πατάμε οκ   ! τέλος από αυτόν τον υπολογιστή!

2)
ΤΩΡΑ ΣΤΟ WINDOWS  πάμε στις θέσεις δυκτιου ( λογικά εάν δεν έχουμε κάνει καμία εργασία σε αυτήν την τοποθεσία θα είναι κενή)    αριστερά βλέπουμε κάποιες επιλογές πηγαίνουμε στο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΎΟΥ Η ΔΙΚΤΎΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ>επόμενο>επόμενο>επόμενο ( ουφ ζαλίστηκα με τα επόμενα)  στην ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ: βάζουμε κάτι για να χαρακτηρίσουμε τον υπολογιστή μας ( εγώ έχω το όνομα του λειτουργικού συστήματος. δηλαδή windows  < μιας και το ρυθμίζουμε ας το ονομάσουμε κιόλας>) 
στο ΟΝΟΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ:  βάζουμε οποιοδήποτε όνομα το οποίο θα φαινετε μέσα στο δυκτιο ( εγώ έχω βάλει kostas-desktop)   και ξανά ΕΠΟΜΕΝΟ
στην ομάδα εργασίας πρέπει να βάλετε το ίδιο όνομα που βάλατε στο   ubuntu   (όπως είδαμε παραπάνω π.χ home)    και ξανά ΕΠΟΜΕΝΟ στο τι θέλετε να κάνετε Μαρκάρετε το <Ενεργοποίηση κοινής χρήσης αρχείων και εκτυπωτών>   και ξανά ΕΠΟΜΕΝΟ.   Τώρα θα δείτε μια περιληπτική ανασκόπηση με όσα κάνατε και ξανά ΕΠΟΜΕΝΟ. (Ουφ! τέλος με τα ΕΠΟΜΕΝΑ)    
θα σας ζήτηση να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σε μια δισκέτα ( καλό θα ήταν αν θα χρησιμοποιήσετε και άλλον υπολογιστή με windows  στο δυκτιο να γίνει αποθήκευση και μετά μόνο τρέχετε στον άλλο υπολογιστή αυτό που αποθηκεύσατε στην δισκέτα η στο usb.    Αν δεν υπάρχει άλλος υπολογιστής με windows επιλέξτε <τερματισμός οδηγού> και ξανά ένα τελευταίο ΕΠΟΜΕΝΟ ( βαρέθηκα με αυτά τα ΕΠΟΜΕΝΑ.)    Κάνουμε μια επανεκκίνηση αφού μας ζητηθεί και        THE AND

σημείωση:(< για να κάνετε οποιοδήποτε φάκελο κοινόχρηστο κάνετε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγετε κοινή χρήση και ασφάλεια και Μάργκαρετε  το δεύτερο και τρίτο κουτάκι τα οποία ανήκουν στην δικτυακή κοινή χρήση και ασφάλεια>)

Τώρα σε ποιες τοποθεσίες θα βρούμε τον ένα υπολογιστή μέσα απ'τον άλλο:

Στο ubuntu                 από το μενού          τοποθεσίες>δυκτιο

Στο  windows             από τις θέσεις δικτύου  (αριστερά στα εικονίδια)     επιλέγουμε    προβολή υπολογιστών ομάδας εργασίας.

Για να δικτυώσετε 2 pc με ubuntu    ακολουθήστε και στα δυο την ίδια διαδικασία όπως βλέπουμε παραπάνω στο (1)


Και καλο file sharing!!!!     

Α!  και συχωρεστε με για τα ορθογραφικά μου!!!
Τελευταία επεξεργασία από kostas papavasiliou και 23 Δεκ 2008, 23:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Μέτριος
2 Ubuntu 11.04 natty 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.38-8-generic,
3 Intel Core i7-2630QM CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 5889 MiB ‖ CLEVO CO. W25xHNx
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09) ⋮ nVidia Device [10de:0df4] (rev a1)
wlan0: Realtek RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter [10ec:8176] (rev 01
kostas papavasiliou
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 20 Δεκ 2008, 19:34
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu -ubuntu or windows-ubuntu with samba SSH

Δημοσίευσηαπό gourgi » 20 Δεκ 2008, 23:05

καταρχάς bravο για τον οδηγό.
μπορείς να αλλάξεις τον τίτλος και να αφαιρέσεις το ssh ; πρόκειται για διαφορετική υπηρεσία που δεν καλύπτεις με τον παρόν οδηγό.
εκτός αν δεν τον πρόσθεσες ακόμα :P
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 681
Εγγραφή: 02 Ιουν 2008, 14:45
Τοποθεσία: Ξάνθη - Πτελεός
IRC: gourgi
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu -ubuntu or windows-ubuntu with samba SSH

Δημοσίευσηαπό logari81 » 21 Δεκ 2008, 03:13

@papavasiliou καταρχην καλως ήρθες και σε ευχαριστουμε για τον οδηγό σου. Καλο θα ηταν να δεις λιγο τις παρακάτω οδηγιες
viewtopic.php?f=2&t=396
ετσι ώστε να μαθεις πως μπορεις να κανεις τον οδηγο σου πιο ευαναγνωστο. Επίσης ειναι πολύ χρησιμο να υπαρχουν εικόνες των σημαντικότερων βηματων. Μπορεις με τον καιρο σιγα σιγα να τα συμπληρωσεις κι αυτα.

Μεταφράζω εδώ απο το γερμανικο wiki
http://wiki.ubuntuusers.de/Samba_Server_GNOME

Samba Server Gnome

Στο γραφικό περιβάλλον GNOME μπορει κανείς να όρισει κοινόχρηστους φακέλους και να κανει τις σημαντικότερες ρυθμίσεις πολύ εύκολα. Επειδή η διαδικασία έχει αλλάξει από το Ubuntu 8.04 και μετα, ο παρακάτω οδηγός αφορά μονο εκδόσεις Ubuntu μεταγενεστερες του 8.04.

Εγκατάσταση

Για να ειναι δυνατός ο ορισμός κοινόχρηστων φακέλων μέσω Samba, ειναι απαραίτητη η εγκατάσταση του παρακάτω μετα-πακέτου:
* samba
Ακόμα κι αν δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο αυτό εκ των πρωτερων, την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουμε να ορισουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο σε γραφικό περιβάλλον GNOME, θα μας ζητηθεί να γίνει η εγκατάσταση οπότε θα πρεπει απλως να πατήσουμε ΟΚ και να δώσουμε τον κωδικό μας.
Προαιρετικά μπορουμε να εγκαταστήσουμε τα παρακάτω πακέτα τεκμηρίωσης:
* samba-doc: Τεκμηρίωση Samba
* samba-doc-pdf: Το ιδιο σε μορφή pdf

Γενικα

Παλαιότερα η δημιουργια κοινόχρηστων φακέλων Samba απαιτούσε την προσθήκη μιας καταχώρησης στο αρχείο /etc/samba/smb.conf, την οποία μπορουσαν να πραγματοποιήσουν μονο χρήστες που ανήκουν στην ομαδα "admin" με δικαιώματα root. Μετά την έκδοση 3.0.23 η Samba προσφέρει την δυνατότητα σε απλούς χρήστες να δημιουργούν κοινόχρηστους φακέλους χωρίς δικαιώματα root. Η μόνη προϋπόθεση ειναι να ανήκει ο χρηστης στην ομάδα "sambashares". Από την έκδοση 8.04 του Ubuntu υποστηρίζεται αυτήν η δυνατότητα και μεσω GNOME/Nautilus.

Για όλους τους κοινόχρηστους φακέλους που έχουμε ορίσει μέσω GNOME/Nautilus δεν υπαρχει πλέον καποια καταχώρηση στο /etc/samba/smb.conf . Ανταυτού υπάρχει για κάθε κοινόχρηστο φάκελο ένα αντίστοιχο αρχειο κειμένου στον κατάλογο /var/lib/samba/sambashares/ το οποίο περιέχει τις απαραίτητες ρυθμισεις. Το αρχείο ανήκει στον εκάστοτε χρήστη, ο οποίος είναι ο μονος που εχει δικαιώματα να το αλλάξει ή να το σβήσει. Υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται να γινει επεξεργασία αυτου του αρχειου μεσω κάποιου κειμενογραφου.

Για όλους τους χρήστες που θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε στους κοινόχρηστους φακέλους πρεπει να ορισθεί ενας κωδικός. Αυτό γινεται με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo smbpasswd -a username


Ορισμός κοινόχρηστου φακέλου

Στην πράξη ο ορισμός ενός κοινόχρηστου φακέλου ειναι πολύ απλός. Κάνοντας δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να ορισουμε ως κοινόχρηστο, λαμβάνουμε το παρακάτω παράθυρο:



οπότε επιλέγουμε "Sharing Options" και ανοιγει το παρακάτω παράθυρο



Για να δημιουργήσουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο ενργοποιούμε την επιλογη "Share this folder" οπως φαινεται στην παραπάνω εικόνα. Αν μεχρι τωρα δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο samba, σε αυτό το βήμα θα μας ζητηθει να εγκατασταθεί οποτε και πρατουμε αντίστοιχα. Έπειτα πρεπει να ορισουμε ενα όνομα για την καταχώρηση και προεραιτικά ένα σχόλιο. Επιπλεον μπορουμε να επιλέξουμε εάν όσοι εχουν προσβαση στον φάκελο θα έχουν και δικαιώματα εγγραφής σε αυτόν - επιλογη: "Allow other people to write in this folder". Τελος μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε χρηστης χωρις κωδικο - επιλογή: "Guest access" (σε περίπτωση που ενεργοποιήσουμε αυτην την επιλογη το βημα για ορισμό κωδικο των χρτηστων με την εντολή smbpasswd που περιγράφτηκε παραπάνω ειναι περιττό).

Αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων

Επειδη η Samba δεν μπορει να δώσει απομακρυσμένη προσβαση σε αρχεία τα οποία δεν είναι ούτε τοπικα προσβάσιμα λόγω περιορισμένων δικαιωμάτων, μας ζητείται στο τέλος της διαδικασιας να επιτρέψουμε στον Nautilus να προσαρμόσει τα δικαιώματα των φακέλων και αρχείων αυτόματα:



οπότε αποδεχόμαστε.

Ορισμός κοινόχρηστων φακέλων σε Windows-Partitions

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία μπορουμε να ορισουμε κοινοχρηστους φακέλους και σε partition που ειναι φορμαρισμενα σε συτημα αρχειων FAT ή NTFS. Υπάρχουν όμως κάποια σημεια που αξίζουν προσοχής:
* Επειδη τα δικαιώματα και η ιδιοκτησία των αρχειων σε windows partitions ορίζονται κατα την προσάρτηση του partition και δεν μπορούν να αλλαχτούν εκ των υστέρων, η "αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων" που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα φερει καποιο αποτέλεσμα. Θα πρεπει απλώς να εχουμε φροντίσει κατα την προσάρτηση του partition να έχει ορισθει ως ιδιοκτητης του partition o χρήστης με τον οποιο κανουμε login κι οχι ο χρηστης root (που ειναι συνηθως η προεπιλογη του Ubuntu). Για τον σκοπό αυτόν θα πρεπει πιθανώς να τροποποιήσουμε κατάλληλα το αρχειο /etc/fstab (προσθετωντας π.χ. την παράμετρο uid=1000 αντι της uid=0).
* Ιδιαίτερα για να ειναι δυνατή η προσβαση χωρις κωδικο, δηλαδη για την επιλογή "Guest access" θα πρεπει στο αρχειο /etc/fstab να εχει οριστει η παράμετρος "umask=xxx".

συνεχίζεται ...
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό johnnik » 16 Ιαν 2009, 01:16

Οι οδηγοί είναι πολύ καλοί κατ'αρχήν μπράβο! Ωστόσο το θέμα μου είναι αλλού. Έχω καταφέρει να βλέπω μεταξύ τους το laptop με Kubuntu 8.10, το pc ubuntu 8.10/windows xp (σπάαααανια πια...),το pc της αδερφής μου με win xp. Το πρόβλημα είναι το εξής. Αν για παράδειγμα πάω να παίξω απ'το ubuntu ένα αρχείο video που υπάρχει στο laptop (Kde 4) κάνει ελάχιστα δευτερόλεπτα caching και ξεκινάει. Όλα καλά δλδ. Αντίστροφα όμως, αν απ'το laptop πάω να παίξω από το σκληρό του ubuntu το kde 4(αν έχω καταλάβει καλά αυτό φταίει) δεν παίζει με τη μία, αλλά ξεκινάει να αντιγράψει όλο το αρχείο στο temp πριν το παίξει( π.χ. ένα 40λεπτο video θέλει ένα 10 λεπτο - ταχύτητα είναι γύρω στα 600/700 kb/s) το οποίο φυσικά είναι σπαστικό... :( Φαντάζομαι ότι είναι κάποια ρύθμιση του Kde 4 την οποία δεν ξέρω. Αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει...
johnnik
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 29 Ιούλ 2008, 15:08
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό linuxman » 16 Ιαν 2009, 02:22

Μεταξύ τον 2 Η/Υ με Λίνουξ καλύτερα να βάλεις το NFS = Network File System και τότε η ταχύτητα θα είναι μία χαρά .
Εκεί μπορείς να προσθέσεις και αυτόματο τρόπο προσάρτησης τον δίσκων στην εκκίνηση .
Δηλαδή εάν θέλουμε να έχουμε ένα File Server γίνεται πολύ καλά με το NFS , δεν ξέρω για τα παράθυρα άλλα φαντάζομαι ότι και εκεί γίνεται .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 10378
Εγγραφή: 10 Μάιος 2008, 20:41
Τοποθεσία: Thessaloniki / Macedonia / Greece
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό volosguard » 30 Απρ 2009, 21:42

Καλησπερα σας.Έχω ένα laptop κι ένα PC με εγκατεστημένο το Kubuntu 8.10.Ενώ έκανα τις διαδικασίες που προαναφέρονται έχς καταφερει απλά να βλέπω τον φάκελο home τον οποίο και διαμοιράζω, αλλά μου λέει από κάτω ότι δεν υπαρχει κανένας φάκελος ή αρχείο μεσα σ'αυτόν.Γιατί δεν φαίνονται οι φάκελοι desktop,music,pictures κτλ?
Dell Inspiron 1525/intel Core2 Duo 2.0 GHz/RAM DDR2 2Gb/Intel Mobile 965 express(integrated)
volosguard
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: 17 Ιαν 2009, 21:07
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό kostas papavasiliou » 02 Μάιος 2009, 00:47

Δοκιμασαι να κανεις μια επανεκινηση και μετα δες αν παλι δεν φαινεται τιποτα!
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Μέτριος
2 Ubuntu 11.04 natty 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.38-8-generic,
3 Intel Core i7-2630QM CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 5889 MiB ‖ CLEVO CO. W25xHNx
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09) ⋮ nVidia Device [10de:0df4] (rev a1)
wlan0: Realtek RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter [10ec:8176] (rev 01
kostas papavasiliou
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 20 Δεκ 2008, 19:34
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό apollon » 20 Ιούλ 2009, 01:05

Spoiler: show
logari81 έγραψε:@papavasiliou καταρχην καλως ήρθες και σε ευχαριστουμε για τον οδηγό σου. Καλο θα ηταν να δεις λιγο τις παρακάτω οδηγιες
viewtopic.php?f=2&t=396
ετσι ώστε να μαθεις πως μπορεις να κανεις τον οδηγο σου πιο ευαναγνωστο. Επίσης ειναι πολύ χρησιμο να υπαρχουν εικόνες των σημαντικότερων βηματων. Μπορεις με τον καιρο σιγα σιγα να τα συμπληρωσεις κι αυτα.

Μεταφράζω εδώ απο το γερμανικο wiki
http://wiki.ubuntuusers.de/Samba_Server_GNOME

Samba Server Gnome

Στο γραφικό περιβάλλον GNOME μπορει κανείς να όρισει κοινόχρηστους φακέλους και να κανει τις σημαντικότερες ρυθμίσεις πολύ εύκολα. Επειδή η διαδικασία έχει αλλάξει από το Ubuntu 8.04 και μετα, ο παρακάτω οδηγός αφορά μονο εκδόσεις Ubuntu μεταγενεστερες του 8.04.

Εγκατάσταση

Για να ειναι δυνατός ο ορισμός κοινόχρηστων φακέλων μέσω Samba, ειναι απαραίτητη η εγκατάσταση του παρακάτω μετα-πακέτου:
* samba
Ακόμα κι αν δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο αυτό εκ των πρωτερων, την πρώτη φορά που θα επιχειρήσουμε να ορισουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο σε γραφικό περιβάλλον GNOME, θα μας ζητηθεί να γίνει η εγκατάσταση οπότε θα πρεπει απλως να πατήσουμε ΟΚ και να δώσουμε τον κωδικό μας.
Προαιρετικά μπορουμε να εγκαταστήσουμε τα παρακάτω πακέτα τεκμηρίωσης:
* samba-doc: Τεκμηρίωση Samba
* samba-doc-pdf: Το ιδιο σε μορφή pdf

Γενικα

Παλαιότερα η δημιουργια κοινόχρηστων φακέλων Samba απαιτούσε την προσθήκη μιας καταχώρησης στο αρχείο /etc/samba/smb.conf, την οποία μπορουσαν να πραγματοποιήσουν μονο χρήστες που ανήκουν στην ομαδα "admin" με δικαιώματα root. Μετά την έκδοση 3.0.23 η Samba προσφέρει την δυνατότητα σε απλούς χρήστες να δημιουργούν κοινόχρηστους φακέλους χωρίς δικαιώματα root. Η μόνη προϋπόθεση ειναι να ανήκει ο χρηστης στην ομάδα "sambashares". Από την έκδοση 8.04 του Ubuntu υποστηρίζεται αυτήν η δυνατότητα και μεσω GNOME/Nautilus.

Για όλους τους κοινόχρηστους φακέλους που έχουμε ορίσει μέσω GNOME/Nautilus δεν υπαρχει πλέον καποια καταχώρηση στο /etc/samba/smb.conf . Ανταυτού υπάρχει για κάθε κοινόχρηστο φάκελο ένα αντίστοιχο αρχειο κειμένου στον κατάλογο /var/lib/samba/sambashares/ το οποίο περιέχει τις απαραίτητες ρυθμισεις. Το αρχείο ανήκει στον εκάστοτε χρήστη, ο οποίος είναι ο μονος που εχει δικαιώματα να το αλλάξει ή να το σβήσει. Υπο φυσιολογικές συνθήκες δεν χρειάζεται να γινει επεξεργασία αυτου του αρχειου μεσω κάποιου κειμενογραφου.

Για όλους τους χρήστες που θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε στους κοινόχρηστους φακέλους πρεπει να ορισθεί ενας κωδικός. Αυτό γινεται με την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo smbpasswd -a username


Ορισμός κοινόχρηστου φακέλου

Στην πράξη ο ορισμός ενός κοινόχρηστου φακέλου ειναι πολύ απλός. Κάνοντας δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να ορισουμε ως κοινόχρηστο, λαμβάνουμε το παρακάτω παράθυρο:



οπότε επιλέγουμε "Sharing Options" και ανοιγει το παρακάτω παράθυρο



Για να δημιουργήσουμε εναν κοινόχρηστο φάκελο ενργοποιούμε την επιλογη "Share this folder" οπως φαινεται στην παραπάνω εικόνα. Αν μεχρι τωρα δεν εχουμε εγκαταστήσει το πακέτο samba, σε αυτό το βήμα θα μας ζητηθει να εγκατασταθεί οποτε και πρατουμε αντίστοιχα. Έπειτα πρεπει να ορισουμε ενα όνομα για την καταχώρηση και προεραιτικά ένα σχόλιο. Επιπλεον μπορουμε να επιλέξουμε εάν όσοι εχουν προσβαση στον φάκελο θα έχουν και δικαιώματα εγγραφής σε αυτόν - επιλογη: "Allow other people to write in this folder". Τελος μπορούμε να επιλέξουμε εάν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε χρηστης χωρις κωδικο - επιλογή: "Guest access" (σε περίπτωση που ενεργοποιήσουμε αυτην την επιλογη το βημα για ορισμό κωδικο των χρτηστων με την εντολή smbpasswd που περιγράφτηκε παραπάνω ειναι περιττό).

Αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων

Επειδη η Samba δεν μπορει να δώσει απομακρυσμένη προσβαση σε αρχεία τα οποία δεν είναι ούτε τοπικα προσβάσιμα λόγω περιορισμένων δικαιωμάτων, μας ζητείται στο τέλος της διαδικασιας να επιτρέψουμε στον Nautilus να προσαρμόσει τα δικαιώματα των φακέλων και αρχείων αυτόματα:



οπότε αποδεχόμαστε.

Ορισμός κοινόχρηστων φακέλων σε Windows-Partitions

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία μπορουμε να ορισουμε κοινοχρηστους φακέλους και σε partition που ειναι φορμαρισμενα σε συτημα αρχειων FAT ή NTFS. Υπάρχουν όμως κάποια σημεια που αξίζουν προσοχής:
* Επειδη τα δικαιώματα και η ιδιοκτησία των αρχειων σε windows partitions ορίζονται κατα την προσάρτηση του partition και δεν μπορούν να αλλαχτούν εκ των υστέρων, η "αυτόματη προσαρμογή των δικαιωμάτων αρχειων και φακέλων" που περιγράψαμε παραπάνω δεν θα φερει καποιο αποτέλεσμα. Θα πρεπει απλώς να εχουμε φροντίσει κατα την προσάρτηση του partition να έχει ορισθει ως ιδιοκτητης του partition o χρήστης με τον οποιο κανουμε login κι οχι ο χρηστης root (που ειναι συνηθως η προεπιλογη του Ubuntu). Για τον σκοπό αυτόν θα πρεπει πιθανώς να τροποποιήσουμε κατάλληλα το αρχειο /etc/fstab (προσθετωντας π.χ. την παράμετρο uid=1000 αντι της uid=0).
* Ιδιαίτερα για να ειναι δυνατή η προσβαση χωρις κωδικο, δηλαδη για την επιλογή "Guest access" θα πρεπει στο αρχειο /etc/fstab να εχει οριστει η παράμετρος "umask=xxx".

συνεχίζεται ...


Στο pc μου έχω ubuntu9.02/win xp και στο laptop ubuntu 9.04. Εκανα δεξί κλικ στο φάκελο στο pc και μου βγάζει αυτό το μήνυμα:

Εικόνα
Εικόνα

Ισως επειδή υπάρχουν τα xp μέσα στο σύστημα. Στο laptop η ενέργεια έγινε κανονικά με το samba.

Τι πρέπει να κάνω στο pc;
Τελευταία επεξεργασία από medigeek και 20 Ιούλ 2009, 02:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Έβαλα το quote σε spoiler, είναι αρκετά μεγάλο :)
Γνώσεις ⇛ Linux ΑρχάριοςΠρογραμματισμός ΌχιΑγγλικά ΕλάχισταΛειτουργικό σε Η/Υ Ubuntu 9,04 (jaunty)BIOS AS-Rocks P43Twins 32bitΕπεξεργαστής Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E2700 2.53GHz - Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E2700 2.53GHzΜνήμη 2 GBΚάρτα Γραφικών Nvdia Geoforce 8600 GTΚάρτα Ήχου Realteck HD Audio
apollon
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 16 Ιούλ 2009, 00:04
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό logari81 » 20 Ιούλ 2009, 09:20

Για να γινει η εγκατασταση του απαραίτητου πακέτου πρεπει ο υπολογιστης να ειναι συνδεμενος στο ιντερνετ. Επιπλέον θα πρεπει να κλεισεις ότι προγραμμα εγκαταστασης λογισμικου εχεις ήδη ανοιχτό (π.χ. Synaptic Package Manager). Αν εξακολουθει να σου βγαζει το σφάλμα πηγαινει απλώς στον Synaptic Package Manager βρες το πακετο samba κι εγκατέστησέ το. Το ίδιο ειναι.
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: File sharing ubuntu-ubuntu ή windows-ubuntu με Samba

Δημοσίευσηαπό apollon » 20 Ιούλ 2009, 14:49

logari81 έγραψε:Για να γινει η εγκατασταση του απαραίτητου πακέτου πρεπει ο υπολογιστης να ειναι συνδεμενος στο ιντερνετ. Επιπλέον θα πρεπει να κλεισεις ότι προγραμμα εγκαταστασης λογισμικου εχεις ήδη ανοιχτό (π.χ. Synaptic Package Manager). Αν εξακολουθει να σου βγαζει το σφάλμα πηγαινει απλώς στον Synaptic Package Manager βρες το πακετο samba κι εγκατέστησέ το. Το ίδιο ειναι.


Στο synaptic δεν υπάρχει το samba ετσι σκετο. Υπάρχει samba4-clients, samba4 κλπ αυτά λες;
Γνώσεις ⇛ Linux ΑρχάριοςΠρογραμματισμός ΌχιΑγγλικά ΕλάχισταΛειτουργικό σε Η/Υ Ubuntu 9,04 (jaunty)BIOS AS-Rocks P43Twins 32bitΕπεξεργαστής Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E2700 2.53GHz - Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E2700 2.53GHzΜνήμη 2 GBΚάρτα Γραφικών Nvdia Geoforce 8600 GTΚάρτα Ήχου Realteck HD Audio
apollon
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 16 Ιούλ 2009, 00:04
Εκτύπωση

Επόμενο

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials