Rosegarden-οδηγίες χρήσης

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Rosegarden-οδηγίες χρήσης

Δημοσίευσηαπό vista killer » 06 Αύγ 2009, 20:24

Αρχίσα να ασχολούμε αυτές τις μέρες εδώ στις διακοπές που βρίσκομαι με το rosegarden τελείως ερασιτεχνικά. Το rosegarden πρέπει να είναι ότι καλύτερο πρόγραμμα υπάρχει σε linux για την επεξεργασία midi αρχείων ήχου αλλά από τι έχω καταλάβει και για την δημιουργία τους.
Αρχικά για να δουλέψουμε το rosegarden θα πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει και το jack. Σε ubuntu θα πρέπει να εγκαταστήσουμε εκτός από το πακέτο jack και το qjackctl που είναι το γραφικό εργαλείο για την διαχείριση του jack. Μετά βάζουμε και το rosegarden που θα βρούμε στο synaptic καθώς και το πρόγραμμα qsynth η το πρόγραμμα zynaddsubfx.
Από τι έχω καταλάβει τα δύο τελευταία προγράμματα είναι software midi και χρειάζονται ώστε να ακουστεί κάποιος ήχος όταν η κάρτα σας δεν υποστιρίζει hardware midi. Ανεξάρτητα το zynaddsubfx είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα δημιουργίας midi αρχείων με αρκετά εφέ καθως και με δυνατότητα προσθήκης διάφορων νέων ήχων και εφέ. Αν το βάλετε στα advanced mode θα εκπλαγείτε με το πλήθος διακοπτών και εφέ που υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
Για να δουλέψουμε το rosegarden θα πρέπει να αρχικά να ανοίξουμε το jack control πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα αντιμετωπισα ένα πρόβλημα καθώς αν έτρεχα κάποιο άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε την κάρτα ήχου απλά δεν μπορούσε να τρέξει και σου έβγαζε ένα warning. Δεν το έψαξα γιατί γινόταν αυτό. Απλά το άνοιγα όταν έκλεινα τα προγράμματα που παίζαν μουσική.
Μετά τρέχουμε το rosegarden και τέλος ανοίγουμε ένα από τα qsynth η zynaddsubfx. Από τι έχω καταλάβει το jack θα τα συνδέσει κάπως μεταξύ τους.
Ομως για να ακούσουμε κάποιον ήχο από το qsynth η το rosegarden θα πρέπει να τους έχουμε φορτώσει και κάποια αρχεία ήχων. Από τι οδηγίες που διάβασα στο mandriva forum εδώ:

http://mandrivausers.org/index.php?/top ... rosegarden

προτείνουν αυτήν εδώ την σελίδα για να κατεβάσουμε αρχεία ήχων .sf2. Φαντάζομαι όμως οτι θα υπάρχουν και άλλα..

http://www.personalcopy.com/linuxfiles.htm

Απο τα δύο αρχεία που υπάρχουν εκεί προτείνουν το personal copy. Αφού κατεβάσουμε το αρχείο το αποσυμπιέζουμε και το μεταφέρουμε σε κάποιον φάκελο. Το zynaddsubfx δεν χρειάζετε να του φορτώσουμε τίποτα.
Για να φορτώσουμε το αρχείο ήχον στο rosegarden πάμε στο settings>rosegarden settings και στο παράθυρο που θα ανοίξει πάμε στο midi στην καρτέλα general και στο soundfont πατάμε choose και δίνουμε το path του αρχείου.
Για το qsynth πάμε στο setup και εκεί στο παράθυρο soundfonts και από εκεί βάζουμε το path για το αρχείο. Λόγο ενός προβλήματος που υπάρχει στο qsynth με τους φακέλους που έχουν ελληνικά ονόματα θα πρέπει να έχουμε το αρχείο σε κάποιο φάκελό με αγγλικό όνομα.
Τέλος για να παίξουμε κάποιo midi αρχείο με το rosegarden πάμε στο file>open ανοίγουμε το αρχείο και μετά πατάμε το play. Τέλος για να ακούσουμε κάποιον ήχο πατάμε στο κουμπί manage midi device στην πρώτη μπάρα στο πεδίο βάζουμε την συσκευή που θέλουμε δλδ η το qsynt η το zynnaddsubfx.
Γενικά μου πήρε αρκετή ώρα για να βρω πως ακούσω ήχο από το rosegarden και το google δεν βοήθησε και πολύ αλλά τελικά βρήκα το mandriva forum που μου έδωσε κάποια στοιχεία για να λύσω το πρόβλημα.
Καλό θα είναι όποιος γνωρίζει περισσότερα για την χρήση του προγράμματος να τα προσθέσει εδώ.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1550
Εγγραφή: 13 Μάιος 2008, 11:57
Εκτύπωση

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron