Δημοσιεύτηκε: 26 Αύγ 2010, 08:21
από Epirotes
popeye έγραψε:Καλημέρα παιδιά.
Πρόσθεσα στο PC μου έναν δεύτερο σκληρό δίσκο και έχω μερικές απορίες:
Κατ' αρχήν τώρα έχω dual boot (Win7 - Ubuntu) στον 1ο δίσκο.
1)Θέλω να αφήσω τον ένα δίσκο όπως είναι και στον άλλο (στον καινούργιο) να εγκαταστήσω το Opensuse 11.3. Γίνεται αυτό; Από ποιόν δίσκο θα μπουτάρει; Στην εκκίνηση θα μου βγάζει το grub και θα μου δείχνει και τον 2ο δίσκο; Μήπως πρέπει να ρυθμίσω τίποτα στο BIOS;

Δυστυχώς, δεν έχω ιδέα τι bootloader έχει το Opensuse 11.3, πάντως όποιο λειτουργικό βάλεις τελευταίο αυτό θα αναλάβει και τον bootloader κι από ποιόν δίσκο ή διαμέρισμα θα μπουτάρει. Στο BIOS μόνο για 1η συσκευή εκκίνησης το CD/DVD ή μπουτάρεις από στικάκι. Off topic:
Λοιπόν, γενικώς το θέμα είναι ότι πρώτα εγκαθιστάται το όποιο λειτουργικό του Θείου Μπιλάκου, μετά ότι άλλο linux. To OpenSuse θα λειτουργεί μεν απο το 2ο δίσκο αλλά τον bootloader του καλά είναι να είναι στην ρίζα του πρώτου δίσκου, όπου λογικά θα διαγράψει τον grub, αλλά αν σε βολεύει κι έχει αναγνωρίσει κανονικά όλα τα λειτουργικά, όλα καλά.

popeye έγραψε:2)Πώς θα κάνω την εγκατάσταση; Κανονικά όπως ξέρω και όταν έρθει η ώρα να φτιάξω τα partitions (χειροκίνητα) θα με ρωτήσει σε ποιόν δίσκο θέλω να το εγκαταστήσω (το Opensuse);
Ευχαριστώ :geek:

Εξαρτάται πως ξέρεις να την κάνεις ;) βασικά κάπως έτσι όπως το περιγράφεις πρέπει να είναι. :?: :angel:

Πάντως δεν συνιστάται να εγκατασταθεί μέσα από ΧΡ ή 7 ή ότι άλλο, εγκατάσταση wubi δηλαδή, γιατί αυτή είναι εικονική και μόνο για δοκιμή στην αρχή. Συνιστάται πάντα για Ubuntu να υπάρχουν τρία διαμερίσματα /, /home και swap, και τα τρία ως λογικά διαμερίσματα σε εκτεταμένο διαμέρισμα, ουδέν πρόβλημα. Δώσε και το αποτέλεσμα του fdisk -l με τον δεύτερο δίσκο συνδεδεμένο μέσα σε code tags :!:

;)