Εγκατάσταση λειτουργικού σε δεύτερο σκληρό δίσκο  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Εγκατάσταση λειτουργικού σε δεύτερο σκληρό δίσκο

Δημοσίευσηαπό popeye » 26 Αύγ 2010, 07:23

Καλημέρα παιδιά.
Πρόσθεσα στο PC μου έναν δεύτερο σκληρό δίσκο και έχω μερικές απορίες:
Κατ' αρχήν τώρα έχω dual boot (Win7 - Ubuntu) στον 1ο δίσκο.
1)Θέλω να αφήσω τον ένα δίσκο όπως είναι και στον άλλο (στον καινούργιο) να εγκαταστήσω το Opensuse 11.3. Γίνεται αυτό; Από ποιόν δίσκο θα μπουτάρει; Στην εκκίνηση θα μου βγάζει το grub και θα μου δείχνει και τον 2ο δίσκο; Μήπως πρέπει να ρυθμίσω τίποτα στο BIOS;
2)Πώς θα κάνω την εγκατάσταση; Κανονικά όπως ξέρω και όταν έρθει η ώρα να φτιάξω τα partitions (χειροκίνητα) θα με ρωτήσει σε ποιόν δίσκο θέλω να το εγκαταστήσω (το Opensuse);
Ευχαριστώ :geek:
Άβαταρ μέλους
popeye
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση λειτουργικού σε δεύτερο σκληρό δίσκο

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 26 Αύγ 2010, 08:21

popeye έγραψε:Καλημέρα παιδιά.
1)Θέλω να αφήσω τον ένα δίσκο όπως είναι και στον άλλο (στον καινούργιο) να εγκαταστήσω το Opensuse 11.3. Γίνεται αυτό; Από ποιόν δίσκο θα μπουτάρει; Στην εκκίνηση θα μου βγάζει το grub και θα μου δείχνει και τον 2ο δίσκο; Μήπως πρέπει να ρυθμίσω τίποτα στο BIOS;

Δυστυχώς, δεν έχω ιδέα τι bootloader έχει το Opensuse 11.3, πάντως όποιο λειτουργικό βάλεις τελευταίο αυτό θα αναλάβει και τον bootloader κι από ποιόν δίσκο ή διαμέρισμα θα μπουτάρει. Στο BIOS μόνο για 1η συσκευή εκκίνησης το CD/DVD ή μπουτάρεις από στικάκι. Off topic:
Λοιπόν, γενικώς το θέμα είναι ότι πρώτα εγκαθιστάται το όποιο λειτουργικό του Θείου Μπιλάκου, μετά ότι άλλο linux. To OpenSuse θα λειτουργεί μεν απο το 2ο δίσκο αλλά τον bootloader του καλά είναι να είναι στην ρίζα του πρώτου δίσκου, όπου λογικά θα διαγράψει τον grub, αλλά αν σε βολεύει κι έχει αναγνωρίσει κανονικά όλα τα λειτουργικά, όλα καλά.

popeye έγραψε:2)Πώς θα κάνω την εγκατάσταση; Κανονικά όπως ξέρω και όταν έρθει η ώρα να φτιάξω τα partitions (χειροκίνητα) θα με ρωτήσει σε ποιόν δίσκο θέλω να το εγκαταστήσω (το Opensuse);

Εξαρτάται πως ξέρεις να την κάνεις ;) βασικά κάπως έτσι όπως το περιγράφεις πρέπει να είναι. :?: :angel:

Πάντως δεν συνιστάται να εγκατασταθεί μέσα από ΧΡ ή 7 ή ότι άλλο, εγκατάσταση wubi δηλαδή, γιατί αυτή είναι εικονική και μόνο για δοκιμή στην αρχή. Συνιστάται πάντα για Ubuntu να υπάρχουν τρία διαμερίσματα /, /home και swap, και τα τρία ως λογικά διαμερίσματα σε εκτεταμένο διαμέρισμα, ουδέν πρόβλημα. Δώσε και το αποτέλεσμα του fdisk -l με τον δεύτερο δίσκο συνδεδεμένο μέσα σε code tags :!:

;)
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 26 Αύγ 2010, 08:35

Epirotes έγραψε:Πάντως δεν συνιστάται να εγκατασταθεί μέσα από ΧΡ ή 7 ή ότι άλλο, εγκατάσταση wubi δηλαδή, γιατί αυτή είναι εικονική και μόνο για δοκιμή στην αρχή.

Σωστός! Τὸ wubi ἔχει πάρει στὸ λαιμό του Mark περισσότερους ἀπὸ ὅσους ἔχει βοηθήσει. Ἡ μόνη μικρὴ διόρθωση εἶναι ὅτι δὲν θυμᾶμαι νὰ ὑπάρχει κάτι ἀνάλογο τοῦ wubi σὲ ἄλλες διανομὲς, ἄσχετες πρὸς τὸ Ubuntu, ἰδίως σὲ διανομές rpm.
Ὅσο γιὰ τὸν bootloader, ἂν ἔχει φτιάξει τὸν grub (ἢ καὶ τὸν burg, ἀκόμη περισσότερο) ἔτσι ποὺ νὰ τὸν ἐξυπηρετεῖ, καλύτερα νὰ ὁρίσει νὰ γίνεται ἡ ἐκκίνηση ἀπὸ τὸν πρῶτο sector τοῦ νέου διαμερίσματος (ἢ τοῦ δεύτερου δίσκου), ἀφήνοντας τὸν grub στὸ MBR τοῦ συστήματος καὶ φτιάχνοντας μὲ τὸ χέρι τὴν καταχώρηση τοῦ νέου λειτουργικοῦ.
Χώρια πού, ἂν ἔχει τὸν BURG, δὲν χρειάζεται πολλά-πολλά. Μὲ ἕνα sudo update-burg, ἂν δὲν κάνω λάθος, ἀναγνωρίζονται ἀμέσως ὅλα τὰ λειτουργικὰ ποὺ εἶναι ἐγκατεστημένα στὸ σύστημα.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό popeye » 26 Αύγ 2010, 08:43

[quote="Epirotes"]Εξαρτάται πως ξέρεις να την κάνεις ;) βασικά κάπως έτσι όπως το περιγράφεις πρέπει να είναι. :?: [quote="Epirotes"]
Έχω κάνει 3 partitions: "/", "/home" και swap.
Οπότε αφού είναι έτσι τέλος η εγκατάσταση στον 2ο σκληρό. Καλύτερα να τον χρησιμοποιήσω για backup αρχείων.
1)Εάν φορτώσω το Opensuse σε USB stick γίνεται; Πάλι θα επηρεάζει τον bootloader;
2)Πώς το φορτώνω σε USB stick; Και το κυριότερο πως το κάνω να λειτουργεί;
Δεν το έχω ξανακάνει.
Άβαταρ μέλους
popeye
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim137 » 26 Αύγ 2010, 12:49

popeye έγραψε:.
1)Εάν φορτώσω το Opensuse σε USB stick γίνεται; Πάλι θα επηρεάζει τον bootloader;
2)Πώς το φορτώνω σε USB stick; Και το κυριότερο πως το κάνω να λειτουργεί;
Δεν το έχω ξανακάνει.

κοίτα τους 2 οδηγούς
viewtopic.php?f=9&t=417
Greeklug
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛GNU/Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος┃ Αγγλικά: Σκράπας
Ubuntu 12.04 (el_GR.UTF-8),
Intel Atom CPU D525 1.80GHz ‖ RAM 3945 MiB ‖ Intel D525MW -
Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a001] (rev 02)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
jim137
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jim137
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 26 Αύγ 2010, 16:38

popeye έγραψε:Καλημέρα παιδιά.
2)Πώς θα κάνω την εγκατάσταση; Κανονικά όπως ξέρω και όταν έρθει η ώρα να φτιάξω τα partitions (χειροκίνητα) θα με ρωτήσει σε ποιόν δίσκο θέλω να το εγκαταστήσω (το Opensuse);

Εδώ υπάρχει απάντηση για το θέμα σου http://forum.greeklug.gr/viewtopic.php?f=28&t=747#p3496
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό popeye » 08 Σεπ 2010, 10:00

Πληροφοριακά και μόνο σας ενημερώνω ότι εγκατέστησα το OpenSuse 11.3 στον δεύτερο σκληρό.
Στο boot ανοίγει κανονικά ο grub και τα περιέχει όλα τα λειτουργικά (Win7, Ubuntu, OpenSuse).
Τώρα πως γίνεται και ενώ δεν πείραξα τίποτα από το BIOS (σαν 1η συσκευή διαβάζει τον 1ο σκληρό ενώ το OpenSuse είναι εγκατεστημένο στον 2ο σκληρό) δεν ξέρω.
Πάντως έγινε όπως το ήθελα!
Άβαταρ μέλους
popeye
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 08 Σεπ 2010, 10:20

Ο 1ος σκληρος ειναι ο boot. Παει και διαβαζει και φερνει τον GRUB. Μετα ο GRUB κανονιζει να παει να βρει την Σουζυ που ειναι στον δευτερο σκληρο...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση λειτουργικού σε δεύτερο σκληρό δίσκο  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό popeye » 08 Σεπ 2010, 10:28

:clap: :clap: :clap: :clap:
Άβαταρ μέλους
popeye
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lorienubu » 10 Νοέμ 2014, 23:06

Καλησπέρα
κάνω τις ερώτησεις σε αυτό το νήμα καθώς είναι παρεμφερή.

Στο Laptop έχω 2 σκληρούς, ο πρώτος είναι ssd και έχω εγκαταστήσει τα win7.
Ο δεύτερος είναι hdd 1 TB, με 4 partition. Τα 2 είναι με δεδομένα, το 3 είναι recovery και το 4ο (120 GB έχει την παλιά εγκατάσταση των win7.
Θέλω στο 2ο σκληρό να εγκαταστήσω τα UBU κάνοντας 4 partition (./ 20GB ,/home 30GB, /swap 4GB και τα υπόλοιπα 66GB σε ntsf ως κοινής χρήσης partition από ubu και win7).
Ερώτηση 1: αν κάνω το / primary και όλα τα υπόλοιπα logical θα έχω πρόβλημα;
Ερώτηση 2: θα έχω πρόβλημα με τόσα partirion?
Ερώτηση 3: το ότι είναι σε διαφορετικό δίσκο θα επηρεάσει το boot των windows, θα γίνεται δλδ boot μεσω του grub?

Αλέξης
Κώδικας: Επιλογή όλων
1 Γνώσεις Linux: Καθόλου ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα Βήματα ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικά
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-36-generic 32bit (el_GR.UTF-8, LXDE Lubuntu), Ubuntu 3.13.0-32-generic
3 Intel Pentium M processor 1.60GHz ‖ RAM 992 MiB ‖
4 Intel 82852/855GM Integrated Graphics Device [8086:3582] {i915}
5 eth0: Intel 82801DB PRO/100 VE (MOB) Ethernet Controller [8086:103d] (rev 83) ⋮ eth1: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection [8086:4220] (rev 05)
lorienubu
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα