Εγκατάσταση του Ubuntu 18.04 LTS (με εικόνες)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εγκατάσταση του Ubuntu 18.04 LTS (με εικόνες)

Δημοσίευσηαπό Learner » 29 Απρ 2018, 17:18

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τη διαδικασία εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, όπως αυτή προτείνεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ιστότοπο tutorials.ubuntu.com.

ΕπισκόπησηΤο Ubuntu 18.04 LTS είναι μια έκδοση μακράς διάρκειας με υποστήριξη για 5 έτη από την ημερομηνία κυκλοφορίας. Δηλαδή θα υποστηρίζεται έως τον Απρίλιο του 2023.
Για να δείτε τι νέο φέρνει αυτή η έκδοση διαβάστε τη δημοσίευση στην αρχική σελίδα της κοινότητας.

Προϋποθέσεις

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση:

 • Συνδέστε το Laptop στη πρίζα.
 • Εξασφαλίστε τουλάχιστον 25GB ελεύθερου χώρου ή 5GB για μια minimal εγκατάσταση.
 • Να έχετε πρόσβαση είτε σε ένα DVD ή USB το οποίο περιέχει την έκδοση του Ubuntu που θέλετε να κάνετε εγκατάσταση.
 • Σιγουρέψτε ότι έχετε ένα πρόσφατο backup των δεδομένων σας. Αν και είναι απίθανο να πάει κάτι στραβά, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα.

Εκκίνηση από DVD
Είναι εύκολο να κάνετε εγκατάσταση το Ubuntu από ένα DVD. Εφόσον έχετε δημιουργήσει το DVD με την έκδοση Ubuntu που θέλετε να κάνετε εγκατάσταση, τοποθετήστε το στον υπολογιστή και κάντε μια επανεκίννηση.
Ο υπολογιστής θα εκκινήσει από το DVD και θα βρεθείτε στην αρχική οθόνη του προγράμματος εγκατάστασης.

Εκεί επιλέγετε "Εγκατάσταση του Ubuntu" για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Μπορείτε να δοκιμάσετε το Ubuntu χωρίς να το εγκαταστήσετε επιλέγοντας "Δοκιμάστε το Ubuntu"

Εκκίνηση από USB
Αν και οι περισσότεροι υπολογιστές είναι προ-ρυθμισμένοι ώστε να εκκινούν αυτόματα από ένα USB, σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρείτε με πιο πλήκτρο μπορείτε να αλλάξετε τη διαδικασία εκκίνησης. Πρέπει να θέσετε ως πρώτο μέσο εκκίνησης το USB. Συνήθως είναι πλήκτρα όπως το "Del" , "F11" , "F12" ή "F2". Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον υπολογιστή σας ή ψάξτε στο διαδίκτυο.


Διάταξη πληκτρολογίου
Στην επόμενη εικόνα θα σας ζητηθεί να ορίσετε τη διάταξη πληκτρολογίου. Εδώ το πρόγραμμα εγκατάστασης μαντεύει μόνο του τη σωστή διάταξη βάσει της γλώσσας εγκατάστασης. Στη παρακάτω εικόνα βλέπετε ότι έχει επιλεγεί "Αγγλικό (US)" και αυτό έχει γίνει επίτηδες. Το πρόγραμμα εγκατάστασης είχε επιλέξει την Ελληνική διάταξη, αλλά λόγω παλαιότερων προβλημάτων όπου δεν μπορούσε κάποιος να θέσει username και password στα Αγγλικά, προτίμησα να μη το ρισκάρω. Μετά την εγκατάσταση μπορείτε να προσθέσετε εύκολα νέα διάταξη πληκτρολογίου.Ενημερώσεις και άλλο Λογισμικό
Το επόμενο παράθυρο σας ζητά να ορίσετε την εγκατάσταση που επιθυμείτε. Αυτό είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της 18.04. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα υπάρχει πλέον η επιλογή της "Ελάχιστης Εγκατάστασης" εκτός της "Κανονικής". Εδώ προτείνεται να επιλέξετε την "Κανονική", εκτός αν προτιμάτε την "Ελάχιστη" για κάποιο άλλο λόγο.
Προτείνεται επίσης να επιλέξετε και τα δυο κουτάκια "Λήψη ενημερώσεων κατά την εγκατάσταση του Ubuntu" και "Εγκατάσταση λογισμικού τρίτων ........"Είδος Εγκατάστασης
Η επόμενη εικόνα ίσως είναι η πιο σημαντική από όλες, καθώς θα διαφέρει στον καθένα. Αναλόγως εάν θέλετε να κάνετε εγκατάσταση το Ubuntu ως μοναδικό λειτουργικό σύστημα ή να δημιουργήσετε σύστημα διπλής εκκίνησης (dual boot), θα σας προσφερθούν διαφορετικές επιλογές.
Στη παρακάτω εικόνα βλέπουμε την εγκατάσταση του Ubuntu ως μοναδικό λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή. Επομένως επιλέγουμε την "Διαγραφή του δίσκου ...."

Τοποθεσία
Το επόμενο παράθυρο ορίζει την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε αυτόματα. Εφόσον έχουμε ενεργή σύνδεση στο Internet κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το πρόγραμμα εγκατάστασης θα μαντέψει που βρισκόμαστε και θα ορίσει την τοποθεσία αυτόματα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να ορίσουμε την τοποθεσία χειροκίντητα κάνοντας κλικ επάνω σε κάποιο σημείο του χάρτη.Στοιχεία Σύνδεσης
Στη συνέχεια θα μας ζητηθούν τα στοιχεία σύνδεσης για το λογαριασμό που θα δημιουργήσουμε.Διαδικασία Εγκατάστασης
Έπειτα θα ξεκινήσει η διαδικασία της εγκατάστασης, δείχνοντας ένα slide show με πληροφορίες για το Ubuntu και το λογισμικό που περιέχεται. Αν όλα πάνε καλά, και αναλόγως την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet, πρέπει να διαρκέσει από 10 έως 20 λεπτά.

Στο τέλος θα δούμε το μήνυμα ότι "Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε ....." και δεν έχουμε παρά να πατήσουμε "Επανεκκίνηση Τώρα"Έχουμε πλέον εγκαταστήσει το Ubuntu με επιτυχία !

Για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουμε είτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, είτε μετά, μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια σε αυτό εδώ το φόρουμ. Όχι απαραίτητα σε αυτό εδώ το νήμα(thread), αλλά στο φόρουμ γενικότερα ανοίγωντας ένα νέο θέμα στη κατάλληλη ενότητα. Διαβάστε πως.

Εικόνα
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΠΡΟΒΟΛΕΣ
  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials