Αρχικές οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Αρχικές οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 16 Ιουν 2012, 13:00

Κατ' αρχήν, καλωσορίσατε στον κόσμο του Ubuntu αλλά και του Linux γενικότερα.
Κάθε επαφή με κάτι νέο, είναι λογικό να μας προκαλεί κάποιες απορίες και κάθε διαφορά με ότι έχουμε συνηθίσει να μας ξενίζει.
Εδώ, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις πρώτες απορίες που μπορεί να έχει ένας νέος χρήστης του Ubuntu και να δώσουμε μια γενική κατεύθυνση για το πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.

Αν βρείτε αυτόν τον οδηγό χρήσιμο, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στα αγαπημένα σας θέματα του λογαριασμού σας στο forum, ώστε ή να ανατρέχετε εύκολα σε αυτόν ανεξάρτητα από το αν υπάρχει στους σελιδοδείκτες του browser σας, ή να τον βρίσκετε αμέσως και να τον προτείνετε σε κάποιον χρήστη.
Δείτε εδώ πως μπορείτε να το κάνετε αυτό.


Σε αυτόν τον οδηγό, δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με το πως θα γίνει η εγκατάσταση του Ubuntu. Γι αυτόν το σκοπό υπάρχουν πολλοί και καλοί οδηγοί σε άλλα σημεία, είτε σε μορφή κειμένου είτε ως βίντεο.
Αντιθέτως, θα υποθέσουμε πως έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση του Ubuntu και πως τώρα βλέπετε μπροστά σας τη γνωστή μας επιφάνεια εργασίας.

Θα ασχοληθούμε με τις πρώτες ρυθμίσεις και τα πρώτα πράγματα που θα σας βοηθήσουν ώστε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα του λειτουργικού και να αποκτήσετε μια μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση του.

Δεν θα ασχοληθούμε με δύσκολες και περίπλοκες ρυθμίσεις, ο οδηγός αυτός έχει ως σκοπό μόνο το να βοηθήσει κάποιον ο οποίος δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή με το Linux γενικότερα και το Ubuntu ειδικότερα να εξοικειωθεί με τη βασική χρήση.
Ως «πειραματόζωο», χρησιμοποιούμε την έκδοση Ubuntu 12.04 LTS με το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας Unity Desktop.

- Τί στο καλό είναι αυτό το Ubuntu;
Χοντρικά, το Ubuntu είναι ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές, όπως και το Windows της Microsoft και το Mac OS της Apple. Οπτικά αλλά και σε τρόπο λειτουργίας, συγγενεύει περισσότερο με το δεύτερο, καθώς έχουν κοινή κατά κάποιο τρόπο καταγωγή.
Κάποια πράγματα που είναι κοινά για όλα τα λειτουργικά συστήματα (πχ ανοίγουμε και κλείνουμε παράθυρα εφαρμογών, εγκαθιστούμε και αφαιρούμε εφαρμογές), ισχύουν και στο Ubuntu.
Υπάρχουν όμως και διαφορές. Για παράδειγμα, τα προγράμματα του Windows δεν τρέχουν στο Ubuntu, όπως φυσικά και τα προγράμματα του Ubuntu δεν τρέχουν στο Windows.
Κάθε λειτουργικό χρησιμοποιεί τα δικά του αντίστοιχα προγράμματα για τις ίδιες εργασίες.
Αυτό που το ξεχωρίζει από το Windows και το Mac OS, είναι πως το Ubuntu είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα (ή αλλιώς διανομή Linux).
Βέβαια, για κάποια πολύ γνωστά προγράμματα του Linux (όπως για παράδειγμα ο Mozilla Firefox) υπάρχουν εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα, οπότε είναι πιθανό κάποια από τα προγράμματα που χρησιμοποιούσατε στο Windows, να τα βρείτε κι εδώ.
Περιεχόμενα


- Ok, το Ubuntu είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα. Αλλά τί είναι Linux;
Ένα Linux λειτουργικό σύστημα (ή αλλιώς διανομή Linux) είναι το λειτουργικό σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στον πυρήνα Linux. Ο πυρήνας είναι απαραίτητο στοιχείο για όλα τα λειτουργικά συστήματα και το καθένα χρησιμοποιεί τον δικό του πυρήνα.
Έτσι, το Microsoft Windows πχ χρησιμοποιεί τον πυρήνα windows, το Mac OS της Apple χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του πυρήνα BSD και το Ubuntu τον πυρήνα Linux.

Η διαφορά, είναι πως ενώ τα Windows και Mac OS χρησιμοποιούν τον πυρήνα τους κατ' αποκλειστικότητα, τον πυρήνα Linux τον χρησιμοποιούν και κάποιες άλλες εκδόσεις (αυτό που ονομάζουμε «διανομές Linux») οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες μικροδιαφορές μεταξύ τους.
Εμείς, θα ασχοληθούμε με το Ubuntu.
Περιεχόμενα


- Γιατί ασχολούμαστε με αυτή την έκδοση και όχι με κάποια άλλη;
Με απλά λόγια, γιατί θα την έχουμε για καιρό.

Η έκδοση 12.04 του Ubuntu είναι μια έκδοση LTS (Long Term Support), ή στα Ελληνικά «Έκδοση μακράς υποστήριξης».
Για το Ubuntu κυκλοφορεί μια νέα έκδοση δύο φορές το χρόνο. Μία στο τέλος του Απριλίου και μία στο τέλος του Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η ονομασία κάθε έκδοσης προέρχεται από την ημερομηνία της κυκλοφορίας της. Το πρώτο μισό του ονόματος (το 12 δηλαδή), δηλώνει το έτος κυκλοφορίας και το δεύτερο μισό (το 04 δηλαδή), τον μήνα.
Οπότε, η 12.04 μπορούμε να καταλάβουμε πως ονομάζεται έτσι γιατί κυκλοφόρησε τον Απρίλιο (τέταρτο μήνα) του 2012.
- Και το LTS που κολλάει;
Κάθε έκδοση του Ubuntu, κανονικά υποστηρίζεται με ενημερώσεις ασφαλείας για μια περίοδο 18 μηνών (ενάμιση χρόνο). Μετά από αυτούς τους 18 μήνες, δεν υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας και συνίσταται να περνάμε σε μια πιο νέα έκδοση που θα έχει κυκλοφορήσει σε αυτό το διάστημα.
Επειδή όμως αυτό για κάποιους είναι πολύ μικρό διάστημα, υπάρχουν οι εκδόσεις LTS.
Αυτές είναι οι εκδόσεις που κυκλοφορούν τον Απρίλιο κάθε ζυγού έτους (2006, 2008, 2010, 2012, 2014 κ.ο.κ) και υποστηρίζονται για πέντε χρόνια με ενημερώσεις ασφαλείας, που σημαίνει πως είναι πιο κατάλληλες για όποιον θέλει να έχει ένα σύστημα που να διαρκεί παραπάνω χωρίς να χρειάζεται να το αλλάζει τακτικά.
Γι αυτό το λόγο, όσοι χρησιμοποιούν το Ubuntu σε υπολογιστές επαγγελματικής χρήσης, τις προτιμούν για τη σταθερότητα που προσφέρουν.
Περιεχόμενα


- Έκανα την εγκατάσταση. Τώρα πώς το χρησιμοποιώ; Πού βρίσκονται οι εφαρμογές;
Ωραία, ας δούμε λίγο τα βασικά στοιχεία που βλέπουμε όταν μπαίνουμε στο Ubuntu για πρώτη φορά.
Η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu, μπορεί χοντρικά να χωριστεί σε δύο μέρη με λειτουργίες:

Τον Εκκινητή (Launcher) που είναι η μπάρα με τα εικονίδια στα αριστερά και τη Μπάρα μενού (Menu bar) που είναι η γκρίζα μπάρα στο επάνω μέρος.
Αυτές οι θέσεις (αριστερά ο Εκκινητής και επάνω η μπάρα μενού), είναι σταθερές και δεν αλλάζουν.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

 • Εκκινητής:
  Ο εκκινητής είναι το σημείο από όπου έχουμε άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές που θέλουμε να χρησιμοποιούμε συχνά. Μπορούμε να του προσθέτουμε αλλά και να του αφαιρούμε εφαρμογές. Εκεί επίσης εμφανίζεται ένα εικονίδιο για κάθε μέσο που συνδέουμε στον υπολογιστή (CD, USB stick, εξωτερικός δίσκος κτλ).
  Ας δούμε τις κυριότερες λειτουργίες του εκκινητή:

   Περιεχόμενα
  1. Εικόνα
   Πατώντας το κουμπί του Dash, εμφανίζουμε το κεντρικό μενού επιλογών του Ubuntu, που είναι αυτό:

   Από το Dash μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα.
   Αν πιάσουμε ένα εικονίδιο και το σύρουμε στο εκκινητή, τότε αυτό θα προστεθεί σε αυτόν.
   Αν γράψουμε κάτι στην επάνω γραμμή που έχει τον μεγεθυντικό φακό, τότε το Ubuntu θα ψάξει να το βρει. Μπορούμε να ψάξουμε κάποιο από τα αρχεία μας γράφοντας ένα κομμάτι από το όνομά του, μια εφαρμογή μας είτε με το Αγγλικό όνομά της (πχ gedit) είτε με το Ελληνικό της όνομα (επεξεργαστής κειμένου), ένα τραγούδι ή ένα βίντεο που έχουμε στον υπολογιστή μας κτλ.
   Το τι θέλουμε να ψάξουμε, μπορούμε να το καθορίσουμε από τα εικονίδια στην κάτω μεριά στο τετράγωνο του Dash. Αυτά, από αριστερά προς τα δεξιά όπως φαίνονται στη φωτογραφία, είναι:
   • Εικονίδιο «Σπιτάκι»: Γενικό ψάξιμο, μας δείχνει ότι ταιριάζει σε αυτό που γράφουμε, είτε είναι αρχείο είτε είναι εφαρμογή, είτε οτιδήποτε.
   • Εικονίδιο «Χάρακας, μολύβια κτλ»: Ψάχνουμε για εφαρμογές. Άμα θέλουμε, πατάμε στο φίλτρο στα δεξιά ώστε να ψάξουμε για εφαρμογές μιας συγκεκριμένης κατηγορίας.
   • Εικονίδιο «Σελίδα»: Ψάχνουμε για έγγραφα.
   • Εικονίδιο «Νότες»: Ψάχνουμε στα τραγούδια μας.
   • Εικονίδιο «Φιλμ»: Ψάχνουμε στα βίντεό μας.

   Μπορούμε να εγκαταστήσουμε και άλλα τέτοια εικονίδια (ονομάζονται lenses ή φακοί), ώστε να ψάχνουμε και άλλα πράγματα (πχ βίντεο στο Youtube).   Περιεχόμενα
  2. Εικόνα
   Ο Ναυτίλος (Nautilus), είναι η εφαρμογή που μας επιτρέπει να βλέπουμε τα αρχεία μας. Είναι το αντίστοιχο του Windows explorer (προσοχή: όχι του Internet Explorer, αλλά του Windows explorer, δηλαδή του «Ο υπολογιστής μου»).

   Πιο συγκεκριμένα, ο προσωπικός φάκελος είναι ο κεντρικός φάκελος που περιέχει μέσα του τους γνωστούς φακέλους Έγγραφα, Μουσική, Βίντεο κτλ.


   Πατώντας επάνω στο εικονίδιο, εμφανίζεται το παράθυρο του Ναυτίλου:

   Από ότι βλέπετε, το συνηθισμένο μενού του παράθυρου της εφαρμογής (Αρχείο, Επεξεργασία κτλ) υπάρχει και στο Ubuntu, αλλά δεν εμφανίζεται στο παράθυρο της εφαρμογής, αλλά στη μπάρα μενού. Το μενού αυτό δεν φαίνεται, παρά μόνο αν πάτε με το ποντίκι στη μπάρα μενού (όπως στη φωτογραφία.
   Αυτό, είναι μια λειτουργία του Ubuntu που ονομάζεται Globalmenu και χρησιμεύει στο να εξοικονομείται χώρος στην οθόνη του H/Y.

   Αν θέλετε, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε. Υπάρχουν τρόποι γι αυτό δημοσιευμένοι στο forum.   Ας πατήσουμε ξανά με δεξί κλικ αυτή τη φορά επάνω στο εικονίδιο του Ναυτίλου, χωρίς πρώτα να τον κλείσουμε:

   Αυτό το μικρό μενού που εμφανίζεται με το δεξί κλικ στο εικονίδιο, ονομάζεται "Quicklist" και μας επιτρέπει διάφορες πιο «ειδικές» επιλογές από το να ανοίξουμε απλά την εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο του Ναυτίλου.

   Υπάρχει τρόπος να προσθέτουμε Quicklists και σε άλλα εικονίδια εφαρμογών. Μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας Quicklists για μια δική μας συγκεκριμένη λειτουργία (πχ, να φτιάξουμε μια Quicklist που να μπορούμε να επιλέξουμε να ανοίγει ο Firefox κατευθείαν εδώ στο forum). Γι αυτό το σκοπό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βοηθητικές εφαρμογές όπως το MyUnity (αναφέρεται και παρακάτω στον οδηγό).   Για κάθε παράθυρο που είναι ανοιχτό, υπάρχει και μια τελίτσα στα αριστερά του εικονιδίου. Αν θέλουμε να διαλέξουμε ποιο από τα δύο παράθυρα που έχουμε ανοιχτά θα είναι το ενεργό, μπορούμε να πατήσουμε επάνω στο εικονίδιο με τις τελίτσες και θα εμφανιστεί αυτό:

   Πατώντας επάνω στο παράθυρο που θέλουμε, το ορίζουμε ως το ενεργό παράθυρο. Αυτό ήταν!

   Περιεχόμενα
  3. Εικόνα

   Η υπηρεσία συγχρονισμού αρχείων Ubuntu One δεν θα είναι πλέον ενεργή από την 1η Ιουνίου 2014 και μετά, οπότε αν τη χρησιμοποιείτε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να πάρετε τα αρχεία σας σε κάποιο τοπικό μέσο αποθήκευσης.   Περιεχόμενα
  4. Εικόνα
   Κάτι που σίγουρα θα σας φανεί καινούριο αν ως τώρα είχατε εμπειρία μόνο από τη χρήση windows, είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε παραπάνω από μια επιφάνειες εργασίας.
   Αυτές οι επιφάνειες είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη και μπορεί να περιέχει η κάθε μία τις δικές της εφαρμογές.
   Ετσι για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε σε μία επιφάνεια ένα μεγιστοποιημένο παράθυρο μιας εφαρμογής λογιστικού φύλλου, ενώ σε μια άλλη επιφάνεια εργασίας άλλα παράθυρα βοηθητικών εφαρμογών, το διαχειριστή ενημερώσεων κτλ.

   Πατώντας επάνω στο εικονίδιο εναλλαγής επιφανειών εργασίας, θα δείτε την οθόνη να χωρίζεται ως εξής:

   Για να μεταφερθείτε σε μία από αυτές τις επιφάνειες, κάντε επάνω της διπλό κλικ.

   Περιεχόμενα
  5. Εικόνα
   Τα γνωστά σε όλους Απορρίμματα.
   Πατώντας επάνω στο εικονίδιο, θα ανοίξει ο φάκελος των απορριμάτων, από όπου μπορείτε είτε να επαναφέρετε είτε να διαγράψετε οριστικά τα περιεχόμενά του.
   Σύροντας με το ποντίκι οτιδήποτε στο εικονίδιο Απορρίμματα, αυτό θα μεταφερθεί εκεί.
  Περιεχόμενα

 • Μπάρα μενού:
  Η μπάρα μενού χρησιμεύει κυρίως ως μπάρα πληροφοριών. Όπως ήδη είπαμε, εκεί βρίσκεται το μενού του ενεργού παραθύρου χάρη στη λειτουργία globalmenu. Εκεί βρίσκονται επίσης μικρο εφαρμογές ενδείξεων (indicator applets) που μας δίνουν πληροφορίες όπως η ώρα, ημερομηνία, το αν έχουμε συνδεθεί στο διαδίκτυο κτλ.

  Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα indicator applets για περισσότερες ενδείξεις.


  Μπορούμε όμως και από τη μπάρα μενού να έχουμε πρόσβαση σε κάποιες πολύ σημαντικές λειτουργίες του Ubuntu. Ας δούμε τις επιλογές που μας παρέχει η μπάρα μενού (στις παρενθέσεις φαίνεται το πως ονομάζει το Ubuntu τα διάφορα μενού στα Αγγλικά):

   Περιεχόμενα
  1. Το κύριο μενού (main menu): Συμβολίζεται από το εικονίδιο με το σχήμα γραναζιού.

   Πατώντας επάνω του, εμφανίζεται το κύριο μενού:
   Από εδώ μπορούμε να κάνουμε τις ενημερώσεις του λειτουργικού και των εφαρμογών μας, να ρυθμίσουμε τους εκτυπωτές μας, να επιλέξουμε τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή ή να ορίσουμε αν θέλουμε μια εφαρμογή να εκτελείται αυτόματα με την έναρξη του υπολογιστή.
   Το μεγαλύτερο υπομενού, είναι αυτό που γράφει Ρυθμίσεις συστήματος (System settings). Πατώντας επάνω στις ρυθμίσεις συστήματος, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

   Από εδώ, πατώντας στο εκάστοτε εικονίδιο, κάνουμε ρυθμίσεις για τον τομέα που αναγράφει επάνω το εικονίδιο. Δηλαδή, πατώντας στο «Ώρα και ημερομηνία», μπορούμε να ρυθμίσουμε την ώρα και την ημερομηνία του υπολογιστή.

   Περιεχόμενα
  2. Το μενού χρήστη (user menu): Είναι το εικονίδιο με το ανθρωπάκι και το όνομά μας δίπλα.

   Από εδώ, μπορούμε να αλλάξουμε λογαριασμό χρήστη, ή να κάνουμε ρυθμίσεις στο λογαριασμό του ενεργού χρήστη.

   Περιεχόμενα
  3. Το μενού ώρας-ημερομηνίας (date-time menu):

   Πατώντας πάνω στην ένδειξη της ημερομηνίας, ρυθμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να προβάλλεται η ώρα και η ημερομηνία, αλλά και να κάνουμε και τις σχετικές ρυθμίσεις.

   Περιεχόμενα
  4. Το μενού ήχου (sound menu):

   Πατώντας πάνω στο εικονίδιο -μεγάφωνο ρυθμίζουμε την ένταση του ήχου, μπορούμε όμως επίσης να ανοίξουμε αλλά και να ελέγχουμε την εφαρμογή Rhythmbox, την εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής του Ubuntu.

   Περιεχόμενα
  5. Το μενού δικτύου (network menu): Το εικονίδιο με τα δύο αντίθετα βέλη.

   Από εδώ μπορούμε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε τη σύνδεσή μας στο διαδίκτυο, αλλά και να ρυθμίζουμε τα διάφορα είδη σύνδεσης (wifi, vnc κτλ)

   Περιεχόμενα
  6. Το μενού κοινωνικής δικτύωσης (social networking menu):

   Πατώντας στο φάκελο, ρυθμίζουμε το status μας για τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε αλλά και να εκτελούμε τον Thunderbird, την εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ubuntu. Αν έχουμε ενεργό λογαριασμό Ubuntu One, μπορούμε να τον ρυθμίσουμε επίσης από αυτό το μενού.

   Περιεχόμενα
  7. Το μενού πληκτρολογίου (keyboard menu): Το μικρό πληκτρολόγιο με την ένδειξη της ενεργής γλώσσας δίπλα.

   Από αυτό το μενού αλλάζουμε διάταξη πληκτρολογίου. Επίσης, προσθέτουμε ή αφαιρούμε διατάξεις και ρυθμίζουμε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου.
  Περιεχόμενα

 • Εκτός όμως από τον εκκινητή και τη μπάρα μενού, το Ubuntu προσφέρει και κάποιες άλλες ευκολίες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

   Περιεχόμενα
  • Το HUD (Heads Up Display):
   Σας έχει τύχει ποτέ να εργάζεστε με μια εφαρμογή που να έχει ένα μεγάλο και πολύπλοκο μενού, να ψάχνετε να βρείτε μέσα στο μενού μια επιλογή και να μη θυμάστε που βρίσκεται;
   Το HUD κάνει ακριβώς αυτό. Χτυπώντας ελαφρά το πλήκτρο Alt, εμφανίζεται το πεδίο αναζήτησης του HUD:

   Εκεί, μπορείτε να γράψετε τη λειτουργία που θέλετε να βρείτε και το HUD θα την βρει για εσάς! Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε, τόσο καλύτερα θα «μαντεύει» τι είναι αυτό που ψάχνετε,

   Περιεχόμενα
  • Ένας ενσωματωμένος χάρτης συντομεύσεων: Για πολλές από τις λειτουργίες του Ubuntu, είναι βολικότερο να χρησιμοποιείτε μια συντόμευση πληκτρολογίου παρά να ψάχνετε μέσα σε μενού και να κάνετε συνεχή κλικ. Ποιες όμως είναι οι συντομεύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιούμε;
   Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Super (αν χρησιμοποιείτε windows για καιρό θα το γνωρίζετε ως πλήκτρο windows), θα εμφανιστεί στην οθόνη ένας χάρτης με τις κυριότερες συντομεύσεις του Ubuntu:


   Περιεχόμενα
  • Ένας ενσωματωμένος πλήρης οδηγός χρήσης: Ενεργοποιώντας την εφαρμογή Βοήθεια, εμφανίζεται στην οθόνη το παράθυρο του οδηγού χρήσης του Ubuntu:

   Είναι πλήρως μεταφρασμένος στα Ελληνικά και καλύπτει από τα πιο απλά θέματα εώς και θέματα που θα απασχολήσουν ακόμα και έμπειρους χρήστες. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον συμβουλεύεστε, καθώς καλύπτει τα περισσότερα θέματα αρκετά αναλυτικά. Μπορείτε να τον βρείτε και να τον χρησιμοποιήσετε ακόμα και όταν δεν είσαστε στο Ubuntu σας, αρκεί να είσαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

   Πατήστε εδώ για να δείτε την Ελληνική διαδικτυακή έκδοση του οδηγού, ή εδώ για να δείτε την Αγγλική.

Περιεχόμενα


- Ok, αρχίζω και το «πιάνω», αλλά δεν με φτάνουν αυτές οι εφαρμογές. Υπάρχουν άλλες; Πού μπορώ να τις βρώ;
Φυσικά υπάρχουν! Οι εφαρμογές, βρίσκονται στα αποθετήρια της διανομής. Ξέρω ξέρω, αυτό ήταν σαν Κινέζικα...

Χοντρικά, τα αποθετήρια είναι τοποθεσίες σε διάφορους servers που μέσα τους περιέχουν τις εφαρμογές και ότι άλλο λογισμικό (πχ ενημερώσεις) χρειαστεί.
Τις εφαρμογές και ότι άλλο υπάρχει μέσα στα αποθετήρια, τα συντηρούν (αλλά και τα ελέγχουν για την ποιότητα και την ασφάλειά τους) οι υπεύθυνοι της ομάδας ανάπτυξης της διανομής, στη δική μας περίπτωση δηλαδή η Canonical,η εταιρεία που αναπτύσσει το Ubuntu.
Έτσι λοιπόν, το Ubuntu είναι ρυθμισμένο από την αρχή να ψάχνει για ότι χρειάζεται μέσα σε αυτά τα αποθετήρια.

- Πως μπορούμε λοιπόν να ψάξουμε στα αποθετήρια και να εγκαταστήσουμε και άλλες εφαρμογές;
Γι αυτό το σκοπό, θα χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή, το Κέντρο λογισμικού Ubuntu. Πάμε στον εκκινητή και πατάμε επάνω στο εικονίδιο:
Εικόνα
Έτσι, θα ανοίξει το παράθυρο της εφαρμογής:

Στη αριστερή πλευρά του παραθύρου υπάρχουν οι κατηγορίες των εφαρμογών, ενώ στη δεξιά πλευρά υπάρχει η κατάταξή τους με βάση κάποια στατιστικά στοιχεία (πιο πρόσφατες, πιο δημοφιλείς κτλ).
Αν ξέρετε τι ακριβώς ψάχνετε, μπορείτε να το γράψετε στο πεδίο αναζήτησης επάνω δεξιά και να το βρει για εσάς το Κέντρο λογισμικού.
Αν ήδη έχετε έναν περιηγητή δικτύου ανοιχτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την αντίστοιχη του Κέντρου λογισμικού διαδικτυακή εφαρμογή.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στο διαδικτυακό Κέντρο λογισμικού Ubuntu.


Περιεχόμενα


- Θέλω όμως κάτι που δεν υπάρχει στο Κέντρο λογισμικού Ubuntu. Πού αλλού να ψάξω; Μπορώ να προσθέσω αποθετήρια και εφαρμογές;
Μπορούμε να διαχειριστούμε πλήρως τα αποθετήρια του συστήματός μας. Αυτό σημαίνει είτε να προσθέσουμε, είτε να αφαιρέσουμε, είτε να απενεργοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα αποθετήρια. Αυτό, μπορούμε να το κάνουμε ως εξής:
Πάμε στο μενού του Κέντρου λογισμικού και επιλέγουμε Επεξεργασία→Πηγές λογισμικού. Πατώντας επάνω στην επιλογή Πηγές λογισμικού, θα ανοίξει το παράθυρο της εφαρμογής που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα αποθετήρια του συστήματός μας.

Πρόσβαση στην εφαρμογή Πηγές λογισμικού, μπορούμε να έχουμε είτε μέσω του Κέντρου λογισμικού, είτε μέσω του Διαχειριστή ενημερώσεων (πατώντας κάτω αριστερά στις Ρυθμίσεις...), είτε απευθείας από το Dash.Πάμε να δούμε πως μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις πηγές λογισμικού (τα αποθετήρια δηλαδή) του συστήματός μας:

Παρεμπιπτόντως, σας προτείνω ως αρχική ρύθμιση σε μια καινούρια εγκατάσταση, αν δεν έχετε εμπειρία με το λειτουργικό σας, να κάνετε τις ρυθμίσεις των τριών παραπάνω καρτελών ακριβώς όπως φαίνονται στις φωτογραφίες.


 • Η πρώτη καρτέλα, μας δείχνει τα βασικά αποθετήρια του Ubuntu. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, καλό είναι να είναι όλα ενεργοποιημένα όπως δείχνει η φωτογραφία (το « » στην αρχή) . Από αυτή την καρτέλα επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε τον εξυπηρετητή (server) στον οποίο ψάχνει το Ubuntu, αν για παράδειγμα αυτός αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
 • Η δεύτερη καρτέλα, χρησιμεύει για να προσθέτουμε και να αφαιρούμε αποθετήρια στο σύστημά μας. Ο τρόπος για να προσθέσουμε ένα αποθετήριο είναι απλός: Βρίσκουμε τη διαδικτυακή του διεύθυνση, την αντιγράφουμε και πατάμε σε αυτή την καρτέλα κάτω αριστερά εκεί που λέει Προσθήκη. Κάνουμε επικόλληση της διεύθυνσης του αποθετηρίου και αποθηκεύουμε το αποτέλεσμα. Αυτό ήταν, το νέο αποθετήριο έχει προστεθεί στο σύστημά μας (δείτε το και σε βίντεο).

  Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα αποθετήριο στο σύστημά μας, οι εφαρμογές που αυτό περιέχει γίνονται αυτόματα διαθέσιμες για εγκατάσταση από το Κέντρο λογισμικού.

 • Στην τρίτη καρτέλα ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά του Ubuntu σχετικά με τις ενημερώσεις. Αν δεν είστε σίγουροι πως θέλετε να κάνετε κάτι συγκεκριμένο, βάλτε τις ρυθμίσεις ακριβώς όπως στη φωτογραφία.

- Μόνο έτσι μπορώ να εγκαταστήσω εφαρμογές δηλαδή;; Αν βρω κάτι στο διαδίκτυο και μου αρέσει δεν υπάρχει τρόπος να το εγκαταστήσω;

Πιθανώς υπάρχει, είναι όμως ο λάθος τρόπος όσον αφορά το Linux. Κάνουμε κάτι τέτοιο μόνο αν είναι ανάγκη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε. Το να βάζουμε στον υπολογιστή μας ό,τι βρούμε μπροστά μας, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να διαλύσουμε το σύστημά μας.
Δεν προτείνεται και φυσικά δεν θα δείξουμε τον τρόπο μιας τέτοιας εγκατάστασης από αυτόν τον οδηγό. Αν βρείτε κάτι και θεωρείτε πως είναι ανάγκη να το εγκαταστήσετε, συμβουλευτείτε τους υπόλοιπους οδηγούς του forum. Αν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, μπορείτε να ανοίξετε ένα θέμα ζητώντας τη βοήθεια εμπειρότερων χρηστών.


Περιεχόμενα


Υπάρχουν κάποια χρήσιμα πράγματα που θα ήταν καλό να τα έχω έτσι κι αλλιώς; Τί μου προτείνεις;
Υπάρχουν κάποια βασικά εργαλεία που μας διευκολύνουν στη χρήση του υπολογιστή μας γενικά. Αυτά που περιγράφονται παρακάτω, μπορείτε είτε να τα αναζητήσετε στο Κέντρο λογισμικού Ubuntu, είτε απλά να πατήσετε στους συνδέσμους που παραθέτω για να τα εγκαταστήσετε (το πάτημα του συνδέσμου, θα ανοίξει το Κέντρο λογισμικού Ubuntu ώστε να κάνετε την εγκατάσταση):

 • Εφαρμογές περιοριστικών δικαιωμάτων: Είναι κάποιοι κωδικοποιητές/αποκωδικοποιητές (codecs) που μας επιτρέπουν να παίζουμε βίντεο και μουσική στον υπολογιστή, να βλέπουμε flash video στο διαδίκτυο κτλ. Τα ονόματα των πακέτων είναι αυτά που αναφέρονται στους συνδέσμους:

  Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του ubuntu-restricted-extras


 • Οι γραμματοσειρές της Microsoft: Κάποιες φορές, ίσως χρειαστεί να διαβάσουμε ένα έγγραφο που θα μας στείλει κάποιος από έναν windows υπολογιστή. Για να έχει τη σωστή εμφάνιση, θα πρέπει το σύστημά μας να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του εγγράφου:

  Αν έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως το ubuntu-restricted-extras τότε δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε και αυτό, καθώς το περιλαμβάνει.


  Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του ttf-mscorefonts-installer


 • Η εφαρμογή ρύθμισης της εμφάνισης MyUnity: Η εφαρμογή MyUnity, μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τις επιλογές της εμφάνισης του Ubuntu σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο.
  Spoiler: show
  Δυστυχώς λόγω κάποιων προβλημάτων ασυμβατότητας, στην έκδοση 12.10 δεν θα βρείτε διαθέσιμη αυτή την εφαρμογή.

  Πατήστε εδώ για να δείτε μια παρουσίαση της εφαρμογής MyUnity.


  Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του myunity


 • Η εφαρμογή - πολυεργαλείο Ubuntu Tweak: Το Ubuntu Tweak είναι ένα πολυεργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις και προσαρμογές στο Ubuntu μας, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ένα δικό του ξεχωριστό Κέντρο λογισμικού με το οποίο είναι πανεύκολο να προσθέσουμε έξτρα αποθετήρια και τις εφαρμογές που αυτά περιέχουν στο σύστημά μας.

  Κάποιες παρουσιάσεις του Ubuntu Tweak, μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ κι εδώ.


  Δυστυχώς, το Ubuntu Tweak είναι μια από τις εφαρμογές που δεν περιλαμβάνονται στα αποθετήρια του Ubuntu, οπότε για να το εγκαταστήσουμε θα πρέπει πρώτα να προσθέσουμε το αποθετήριό του στο σύστημά μας.
  Αν και πιο πάνω περιγράφεται ο τρόπος προσθήκης ενός αποθετηρίου, αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα δίνοντας μια απλή εντολή στην εφαρμογή ΤερματικόTerminal). Ανοίξτε την εφαρμογή (εκτός από το Dash, μπορείτε να το εκκινήσετε με το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + Alt + T), αντιγράψτε την παρακάτω εντολή και επικολλήστε την με το ποντίκι στο τερματικό σας.
  Δώστε τον κωδικό σας όταν θα σας ζητηθεί. Μην ανησυχήσετε που δεν θα φαίνεται τίποτα όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας, είναι για λόγους ασφαλείας.
  Κώδικας: Επιλογή όλων
  sudo apt-add-repository --yes ppa:tualatrix/ppa && sudo apt-get --quiet update

  Τώρα, αφού έχει πλέον προστεθεί με αυτή την εντολή το αποθετήριο της εφαρμογής στο σύστημά μας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Ubuntu Tweak.

  Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του ubuntu-tweak

Περιεχόμενα


- Καλά, τερματικό και γραμμή εντολών στο 2012; Γιατί; Είσαστε με τα καλά σας;
Η αλήθεια είναι πως αν επισκεφθείτε τα περισσότερα από τα θέματα στο φόρουμ όπου περιγράφεται ένα πρόβλημα και αναζητείται λύση, θα δείτε ευρύτατη χρήση του τερματικού και της γραμμής εντολών. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:
 • Τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο απλό και γρήγορο.
  Ας πάρουμε για παράδειγμα την προσθήκη του αποθετηρίου του Ubuntu Tweak που κάναμε νωρίτερα. Για να το κάνουμε αυτό μέσω του γραφικού περιβάλλοντος, θα έπρεπε να γίνουν τα εξής βήματα:
  • Να ανοίξουμε το Dash, ή το Κέντρο λογισμικού Ubuntu ή το Διαχειριστή ενημερώσεων.
  • Από εκεί, να ανοίξουμε την εφαρμογή Πηγές λογισμικού και να πάμε στην 2η καρτέλα με τίτλο Άλλο λογισμικό.
  • Να πατήσουμε Προσθήκη... και να εισάγουμε τη διεύθυνση του αποθετηρίου.
  • Να κλείσουμε την εφαρμογή ώστε να ανανεωθούν οι πληροφορίες από τα αποθετήρια για να γίνει διαθέσιμη η εφαρμογή.
  Όπως είναι φανερό, το να ανοίξεις το τερματικό και να δώσεις μια εντολή που τα κάνει όλα αυτά αυτόματα, είναι πολύ γρηγορότερο. Έτσι, όσο περισσότερο εξοικειώνεται ένας χρήστης με το Ubuntu,τόσο περισσότερο εξερευνά σε ποια πράγματα μπορεί να διευκολυνθεί με τη χρήση του τερματικού.
 • Είναι κοινή γλώσσα για όλα τα συστήματα.
  Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε πως να χρησιμοποιούμε το Ubuntu με το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον Unity με τον εκκινητή και τη μπάρα μενού. Υπάρχουν όμως και εκδόσεις που χρησιμοποιούν άλλα γραφικά περιβάλλοντα (για παράδειγμα τα Gnome Shell, KDE, XFCE, LXDE, E17 και άλλα), για τα οποία η κάθε ενέργεια παρουσιάζει διαφορές στα βήματα που πρέπει να γίνουν.
  Ανάλογα με το τι ισχύει στο κάθε γραφικό περιβάλλον, θα έπρεπε οι οδηγίες να αλλάζουν.
  Η εντολή όμως στο τερματικό, είναι κοινή, οπότε η ενέργεια αυτή θα είναι επιτυχής ανεξάρτητα από το γραφικό περιβάλλον στο οποίο δόθηκε.

Πατώντας εδώ, μπορείτε να βρείτε έναν οδηγό χρήσης της γραμμής εντολών και του τερματικού του Ubuntu.Για πολλές από τις απορίες που θα σας δημιουργηθούν και δεν αναφέρει τίποτα αυτός ο οδηγός, εκτός από το forum όπου μπορείτε να ζητήσετε την καθοδήγηση πιο έμπειρων χρηστών, υπάρχουν στο διαδίκτυο και πολλά θέματα για τα οποία υπάρχουν βίντεο με οδηγίες, ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητά.
Τέτοια βίντεο μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω σημεία:


Περιεχόμενα


Ελπίζω να ευχαριστηθείτε την εμπειρία χρήσης του Ubuntu και να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε.

Creative Commons License
Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα
Τελευταία επεξεργασία από fkol k4 και 10 Απρ 2014, 11:15, έχει επεξεργασθεί 10 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4829
Εγγραφή: 28 Φεβ 2011, 22:56
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 16 Ιουν 2012, 13:32

Εύγε χαρά στο κουράγιο σου!
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 6302
Εγγραφή: 21 Φεβ 2011, 21:28
Τοποθεσία: Αθήνα
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό clepto » 16 Ιουν 2012, 13:37

απλά καταπληκτικό! συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 4102
Εγγραφή: 07 Ιαν 2010, 16:27
Τοποθεσία: Πάτρα
Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό Learner » 16 Ιουν 2012, 13:41

:D .. Βιβλίο έγραψες πάλι !! ..:D

:clap: :clap: :clap:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 9765
Εγγραφή: 08 Νοέμ 2010, 21:24
Τοποθεσία: Αθήνα
Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό parenthesis » 16 Ιουν 2012, 14:14

Φανταστικός οδηγός! Θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δείχνω σε κάποιον που θέλει να το γυρίσει σε Ubuntu!
:clap: :clap:
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Dual boot:
 • Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-34-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic
 • Fedora 19 Schrödinger’s Cat 3.13.5-101.fc19.x86_64 64bit (el_GR.utf8, gnome)
3 Intel Core i5-3337U CPU @ 1.80GHz ‖ RAM 3844 MiB ‖ TOSHIBA VCUAA - TOSHIBA SATELLITE U940
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E Ethernet [10ec:8136] (rev 05) ⋮ wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 [8086:0887] (rev c4)
Άβαταρ μέλους
parenthesis
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 150
Εγγραφή: 06 Οκτ 2009, 22:47
Launchpad: mara_sdr
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό medigeek » 16 Ιουν 2012, 19:51

Ουαο, κι εγώ που νόμιζα πως ήμουν ο μόνος που δίνει εκτενείς απαντήσεις. :P

Πολύ καλός ο οδηγός :clap: :thumbup: :clap: :thumbup:
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 5023
Εγγραφή: 24 Μάιος 2008, 14:49
Τοποθεσία: Σερβία/Κύπρος
Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό dim459 » 16 Ιουν 2012, 20:05

sotos21 έγραψε:χαρά στο κουράγιο σου!

Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ όταν διάβαζα τον οδηγό.
Μπράβο ! !
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 22.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX
 
Δημοσιεύσεις: 3753
Εγγραφή: 15 Φεβ 2009, 19:28
Τοποθεσία: Bόρεια Αττική
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό Reinach » 16 Ιουν 2012, 21:49

Καλά...μιλάμε για τον Απόλυτο Οδηγό. Διάβασα μόνο τις πρώτες παραγράφους, δεν χρειάστηκε περισσότερο: Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο :clap:
Εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει μπανεράκι στην κεφαλίδα του φόρουμ για να "χτυπάει στο μάτι".

Συγχαρητήρια fkol k4 για τον κόπο σου + για το θαυμάσιο αποτέλεσμα.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 5.15.0-58-generic 64bit (el_GR.UTF-8, MATE mate)
3 Intel Core i5-1035G1 CPU @ 1.00GHz ‖ RAM 19566 MiB ‖ LENOVO LNVNB161216 - LENOVO 81WE
4 Intel Iris Plus Graphics G1 (Ice Lake) [8086:8a56] {i915}
5 wlp0s20f3: Intel Ice Lake-LP PCH CNVi WiFi [8086:34f0] (rev 30) ⋮ enx7cc2c61085a5: 2357:0601 TP-Link UE300 10/100/1000 LAN (ethernet mode) [Realtek RTL8153]
Άβαταρ μέλους
Reinach
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 692
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2008, 20:48
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 17 Ιουν 2012, 01:18

Ακόμα ένας αναλυτικός, περιεκτικός και εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός.
Σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου! :clap:
Ilias95
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1548
Εγγραφή: 29 Απρ 2011, 23:26
Εκτύπωση

Re: Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu.

Δημοσίευσηαπό alexiskara » 17 Ιουν 2012, 08:19

Σε ευχαριστω πολυ,ειναι πολυ χρησιμο για εμενα!!!!!!!μπραβο σου!
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-26-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 Pentium Dual-Core CPU T4200 2.00GHz ‖ RAM 3921 MiB ‖ Hewlett-Packard 3624 - HP Pavilion dv7 Notebook PC
4 AMD nee ATI RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4530/4570/545v] [1002:9553] {radeon}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02) ⋮ eth1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
alexiskara
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2011, 19:07
Εκτύπωση

Επόμενο

 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
  ΠΡΟΒΟΛΕΣ
  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials