Δημοσιεύτηκε: 21 Μαρ 2012, 21:09
από Γιώργος Φιωτάκης
lucinos έγραψε:Κατ αρχήν διαφωνώ με αυτόν τον κανόνα. Επιπλέον ενδέχεται και να σημαίνει dirty operating system :D

Δικαίωμα σου να διαφωνείς αλλά για την εποχή του, ήταν ένα πολύ καλό σύστημα. Εκτός αν με το «dirty» εννοείς ότι έπρεπε να «λερώσεις» λίγο τα χεράκια σου...οπότε μ' αρέσεις!

lucinos έγραψε:Σε γενικές γραμμές τα ίδια λες με μένα αλλά:
υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι με Pentium III και 256MB RAM ή ακόμα καλύτερα 512ΜΒ RAM μπορεί να υπάρξει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Δεν λέμε τα ίδια, εσύ λες ότι για μηχανήματα κάτω από pentium παίζει μόνο το DOS, εγώ λέω ότι παίζει linux, απλά το θεωρώ άσκοπο να το δοκιμάσει κανείς γιατί δεν έχει νόημα.
Παρακάτω αναφέρω ότι έχω ο ίδιος μηχάνημα pentium III με 768MB RAM μάλιστα, το οποίο τρέχει πλήρως και αξιοπρεπώς την 8.10 -άσχετο με το ότι εγώ του έχω αφήσει την 7.04 (για συναισθηματικούς κυρίως λόγους :) ). Αν και δεν το έχω δοκιμάσει με πιο σύγχρονο σύστημα, αμφιβάλω αν μπορεί να σηκώσει εκδόσεις μετά την 9.10 αλλά και να μπορεί, οι εφαρμογές που δουλεύουν σε γραφικό περιβάλλον θα σέρνονται, οπότε δεν έχει νόημα.

lucinos έγραψε:Αυτό που αναφέρεις σαν κύριο και ίσως μοναδικό λόγο να χρησιμοποιήσει κάποιος DOS το υπονόησα όταν ανέφερα για δουλειές που οι κατασκευαστές δεν τις προσφέρουν μέσω Linux.

Όντως, το κατάλαβα, απλά το έκανα πιο συγκεκριμένο.

lucinos έγραψε:Επίσης είναι ο κατά την άποψή μου λογικότερος τρόπος να τρέξεις έναν υπολογιστή από 8088 μέχρι 386 ή και 486 και από πολλές απόψεις καλός τρόπος ακόμα και για τούς pentium

Εδώ ίσως έχεις ένα δίκιο, αν θεωρήσουμε πως τέτοια μηχανήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για να τρέξουν εφαρμογές που είχαν σχεδιαστεί γι' αυτά κι έχουν την ίδια ηλικία. Ακόμα κι αυτά όμως έχουν προβλήματα, πχ είχα δοκιμάσει να τρέξω το f18 που έτρεχε σε 286 πάνω σε pentium Ι και ήταν η πλήρης απογοήτευση γιατί ο επεξεργαστής ήταν πανίσχυρος και με το που πατούσες ένα κουμπί πάπαλα :)
(οι μικρότεροι μη διαβάζετε, εμείς είμαστε γέροι και ξαναμωραθήκαμε με την ευκαιρία...)

lucinos έγραψε:Οι παλιοί υπολογιστές είναι καλοί για ιστορικούς/εκπαιδευτικούς λόγους και κακό να τούς πετάμε στα σκουπίδια και οικολογικούς λόγους. Φυσικά πιστεύω ότι ακόμα και αν κάποιος είναι ευχαριστημένος με πολύ χαμηλές επιδώσεις είναι λογικότερο να επενδύσει σε κάτι σύγχρονο όπως το Raspberry Pi για 25 ή 35 δολλάρια με επεξεργαστή ARM στα 800 MHz και 256 MB RAM φαίνεται να τρέχει ικανοποιητικά Debian, Fedora, Arch και έχει δυνατότητα να παίξει ταινίες υψηλής ανάλυσης (1080). Αυτή η λύση φαίνεται μακράν προτιμότερη γιατί είναι ένας σύγχρονος και όχι παρωχημένος σχεδιασμός, είναι πολύ οικονομικό ενεργειακά, πιάνει ελάχιστο χώρο και δεν κάνει θόρυβο. Στην πράξη θα έρθει πολύ οικονομικότερα από την συντήρηση ενός παλιού μηχανήματος..

Αυτό λέω κι εγώ, είναι ασύμφορο από άποψη χρόνου και κόστους, είναι μουσειακά κομμάτια και σαν τέτοια αξίζει να τα έχει κανείς - αν πάλι πιάνουν χώρο, νομίζω πως όλοι οι δήμοι έχουν υπηρεσία που τα μαζεύει (τουλάχιστον στα Χανιά υπάρχει) και το σωστό είναι να επικοινωνούν μαζί τους για να αποσύρονται σωστά.

lucinos έγραψε:Πιστεύω (και το πίστευα και τότε) ότι υπήρξε μια αδικαιολόγητη βιασύνη εγκατάλειψης τής DOS για χάρη τών windows. Θυμάμαι την δεκαετία τού 90 όλος ο κόσμος να εκνευρίζεται από την χαμηλή ταχύτητα τών υπολογιστών και κάθε φορά που έβγαιναν ταχύτερα μηχανήματα ήταν ακόμα πιο αργά με τις καινούργιες εκδόσεις τών windows. Ούτε οι επιχειρήσεις τότε ωφελήθηκαν από τα windows, ούτε τα παιχνίδια (εκείνης τής εποχής), ούτε πολύ περισσότερο η εκπαίδευση. Το 1994 το Linux έφτασε στην έκδοση 1.0 και βγήκε και εμπορικά (Red Hat και Suse) οπότε ούτε καν τα windows NT ήταν χρήσιμα. Θα ήταν ιδανικό αν όλος αυτός ο κόσμος αντί να παιδεύεται με τα προβλήματα, τα κολλήματα και τις αναμονές τών windows χρησιμοποιούσε απλά DOS (πράγμα που δεν αποκλείει γραφικά προγράμματα όπως διαχειριστές αρχείων σε παραθυρικό στυλ ή WYSIWYG επεξεργαστές κειμένου) και η μετάβαση σε ανώτερο λειτουργικό ήταν προς το λίνουξ.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι υπολογιστές άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια με την έλευση των windows95 διεθνώς, τότε μάλλον δεν θυμάσαι καλά ή είχες καθαρά επαγγελματική σχέση με τους υπολογιστές. Δεν χρησιμοποιούσα Linux τότε, αλλά δεν ήταν εύκολο ούτε καν να ακούσεις για linux, πόσο μάλλον να το εγκαταστήσεις και να το κάνεις να δουλέψει στα απίθανα μηχανήματα που κυκλοφορούσαν τότε. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εφαρμογές σε DOS mode γιατί πολύ απλά αυτές έχουν...γενικά οι επιχειρήσεις δεν ακολουθούν ποτέ την αιχμή της τεχνολογίας, πόσο μάλλον εκείνη την εποχή που υπολογιστές έβλεπες μόνο σε λογιστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αν θεωρείς ότι εφαρμογές του στυλ norton commander ή wordperfect ήταν σε παραθυρικό στυλ, ναι ήταν, αλλά μην ξεχνάς ότι τότε τα ποντίκια ήταν είδος πολυτελείας στην αγορά και στην ουσία πιο πολύ σε δυσκόλευαν.
Ο απογαλακτισμός των windows από το DOS έφτασε σε ικανοποιητικό επίπεδο όντως με τα XP, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν ωφελήθηκε στο σύνολο της από τα windows. Θα δεχόμουν αν θες ότι θα έπρεπε να επικρατήσει το OS/2 αντί των windows αλλά ας μη γελιόμαστε, οι υπολογιστές δεν θα έμπαιναν ποτέ στα σπίτια αν εκείνη την εποχή εμφανιζόταν το Linux αντί των Windows.