Δημοσιεύτηκε: 19 Ιαν 2009, 13:31
από Dimitris
xristosn έγραψε:Ωστόσο νομίζω ότι σε κάποια πράγματα υπάρχει μια υπερβολή και σε κάποια άλλα ..... πενία και κακομοιριά. Υπάρχουν για παράδειγμα κάμποσα προγράμματα για μοντάζ αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κανένα εμπορικό? Άποψή μου είναι ότι σε μερικά πράγματα απουσιάζει ο συντονισμός.

O καθένας προσφέρει εκεί που έχει τις γνώσεις. Αν δεν υπάρξει ζήτηση για κάτι, τότε δε θα υπάρξει και το πρόγραμμα που να το κάνει. Αν πιστεύεις ότι κάπου λείπει ο συντονισμός τότε στο χέρι σου είναι να ξεκινήσεις κάτι. Δε χρειάζεται να γνωρίζεις προγραμματισμό για να συντονίσεις. Το sourceforge σου δίνει να ξεκινήσεις ένα project και να ψάξεις για προγραμματιστές. Μη νομίζεις ότι είναι εύκολο να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν. Χρειάζεται πολύ ενθουσιασμός και μεράκι αν κάτι δεν υποστηρίζεται από εταιρία. Και αν μια εταιρία δεν έχει άμεσα κέρδη τότε δεν πρόκειται να ξεκινήσει ένα καινούριο project.

Από την άλλη στη δημιουργία ενός προγράμματος, αν δεν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο να βασιστείς, υπάρχει η φάση του σχεδιασμού. Δεν κάνεις τίποτε άλλο από το να πετάς ιδέες και σκίτσα πάνω στο χαρτί--ακόμη ένα σημείο που δε χρειάζεσαι να είσαι προγραμματιστής--για το πως θα φαίνεται και θα λειτουργεί το πρόγραμμα. Έπειτα κάθε πρόγραμμα χρειάζεται ιστοσελίδα, forum, mailing list για το συντονισμό και τη προώθηση του προϊόντος, ενέργειες οι οποίες δε χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι όλοι μπορούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Εγώ δεν είχα ιδέα από γραφικά--στη fortran τα καταφέρνω καλά--παρόλ' αυτά έφαγα τα μούτρα μου δοκιμάζοντας και κατάλαβα ότι όλα όσα ανέφερα είναι απαραίτητα για την επιβίωση ενός project. Aν έχεις κάποια ιδέα για κάτι, ρίξ'την στο τραπέζι, δοκίμασε, πειραματίσου, ψάξε για άτομα που έχουν τις γνώσεις και την όρεξη να βοηθήσουν. Κανείς δεν είπε ότι το ελεύθερο λογισμικό δεν απαιτεί δουλειά και κόπο για να γίνει. Απλώς η απόλαυση της δημιουργίας είναι πολύ μεγαλύτερη μετά!