Να βάλω partitions;  Το θέμα επιλύθηκε

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Να βάλω partitions;

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 29 Ιουν 2010, 17:23

Στο laptop που έχω me windows 7 με 250 GB σκληρό σκέφτομαι να το χωρίσω σε 2 partition και στο 2ο να εγκαταστήσω ubuntu ή να βάλω σε όλο το laptop, άμα βάλω partitions θα κολλάει και θα πηγαίνει πιο αργα;
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Να βάλω partitions;  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό elefher » 29 Ιουν 2010, 17:31

Μόνο καλό θα του κάνεις.Κοίταξε εδώ Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες για να δείς πώς θά το κάνεις
⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός:C/C++ ┃ Αγγλικά: χάλια
⇛ ubuntu 10.10 LTS 32-bit
⇛ Intel(R) core(TM)2 Duo CPU E4600@2.4GHz ┃ RAM:2GB DDR2 ┃ ATI SAPPHIRE HD 2400 PRO 250MB
⇛ Netbook ACER ASPIRE ONE D250 με ubuntu 10.10 LTS 32-bit
⇛ Turbo-X με ubuntu 12.04 LTS 32-bit Intel® Core™2 Duo CPU T8100 @ 2.10GHz × 2 VESA: M74
Άβαταρ μέλους
elefher
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Να βάλω partitions;

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 29 Ιουν 2010, 17:49

Όχι δεν θα κολλάει ούτε θα πηγαίνει πιο αργά. Τα διαμερίσματα (partitions) είναι ξεχωριστά μεταξύ και δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο. Τώρα για να βάλεις ubuntu εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις άλλα τρία διαμερίσματα στον ελεύθερο χώρο που έχεις. Πριν ξεκινήσεις όμως μπες στα Windows και κάνε μια εξέταση δίσκου και μια ανασυγκρότηση δίσκου (το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό). Μετά θα μπεις με το CD του Ubuntu, επιλέγοντας Δοκιμή δίχως εγκατάσταση κι όταν φορτώσει (αργεί κάπως) η επιφάνεια εργασίας θα πας System -> Adminstration -> Gparted και κάνεις σμίκρυνση το διαμέρισμα τον windows και φτιάχνεις άλλα τρία διαμερίσματα ως εξής: ένα 15-20 GB σε ext4 (όπου θα μπει το σύστημα ή /), ένα διπλάσιο της μνήμης RAM που έχεις (ή γύρω στα 3 GB) ως linux swap κι ένα τον υπόλοιπο χώρο πάλι σε ext4 (όπου θα μπει το /home, τα προσωπικά σου αρχεία, δηλ.). Αν το κάνεις έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που αναβαθμίζεις το λειτουργικό να κάνεις back-up τα προσωπικά σου αρχεία. Μπορείς, εφόσον, υπάρχει ο χώρος να τα φτιάξεις όλα ως πρωτεύοντα διαμερίσματα ή αν δεν υπάρχει ο χώρος, επειδή π.χ. υπάρχει κάποιο συνήθως κρυφό διαμέρισμα για επαναφορά του υπολογιστή, να φτιάξεις ένα εκτεταμένο διαμέρισμα (extended partition) και να τα φτιάξεις εκεί ως λογικά διαμερίσματα (logical). Ρίξε μια ματιά και στους οδηγούς που έχουμε. Και τέλος, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους (ο πρώτος σύνδεσμος στην υπογραφή μου) και φτιάξε την υπογραφή σου σύμφωνα με τις εκεί οδηγίες (η παίρνοντας την δική μου ως υπόδειγμα).
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 29 Ιουν 2010, 21:24

Τελικά εγώ ακολούθησα τον οδηγό αλλα στο τέλος μου έβγαλε error....
Τι να κάνω;
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 29 Ιουν 2010, 22:06

Ακολούθησε αυτούς τούς οδηγούς viewtopic.php?f=9&t=2358&st=0&sk=t&sd=a#p22229 & viewtopic.php?f=9&t=455 & κάνε τις κατατμήσεις (partitions) όπως σου έγραψε ο Epirotes. Απλά μην δώσεις πάνω από 30 Gb στο /home (προσωπικός φάκελος) γιατί τα window$ δεν υποστηρίζουν τα file systems (συστήματα αρχείων) του Linux, οπότε δεν τα αναγνωρίζουν. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα τρέχεις τα 7άρια δεν θα βλέπεις καθόλου τα partitions του ubuntu. Γεγονός πού είναι & καλό όσον αφορά την ασφάλεια του Linux. Όταν θα τρέχεις το ubuntu θα μπορείς να δεις το partition των window$, αλλα να διαβάσεις & να γράψεις-διαγράψεις μέσα σε αυτό αν θές. Αυτό γιατί ο πυρήνας Linux υποστηρίζει πολλά file systems μεταξύ αυτών & αυτά των window$ (fat32, ntfs). Έτσι θέλει προσοχή στο τί κάνεις μέσα σε window$ partitions μέσω Linux. Γι' αυτό σου είπα να μην δώσεις πολύ χώρο στο /home. Γιατί όσο λιγότερο χώρο δώσεις στο /home, τόσο περισσότερο χώρο θα έχεις στα window$ για τα window$ μόνο. Ενώ με το ubuntu βλέπεις & διαχειρίζεσαι όλο το δίσκο.
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Desktops & Laptops