Αγορά λάπτοπ & μετάβαση από Win7 σε Ubuntu

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Re: Αγορά λάπτοπ & μετάβαση από Win7 σε Ubuntu

Δημοσίευσηαπό dubuntu » 21 Απρ 2014, 10:39

.Το μηχανημα που λες μάλλον έχει μόνο λατινικό πληκτρολογιο.Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει (εμενα οταν αγορασα καθόλου) ανετα θα βάλεις τα ελληνικά κ οποια αλλη γλωσσα θελεις.Η οικογενεια ubuntu εχει το ubuntu, kubuntu, ubuntu gnome , xubuntu, lubuntu, edubuntu mythubuntu, ubuntu studio ,ubuntu kylin ως επισημες διανομες.Τα τρια πρωτα εχουν ομορφα κ τρεντυ γραφικα τα αλλα δυο έιναι πιο ελαφρα κ στα επομενα τρια εχουν προστεθει επιπλεον εφαρμογες κ το τελευταιο απευθύνεται σε Κινεζους. Ολα το ιδια βασικά είναι κ οποιο θες βαζεις , στεκει αυτό που σου ειπαν για αρχη να ξεκινησεις με απλο ubuntu. Μπορεις να τα κατεβαζεις να τα γραφεις σε dvd- cd σε αργη ταχυτητα κ να τα δοκιμάζεις χωρις εγκατασταση
Λειτουργικό ⇛ lxde debian 12
Άβαταρ μέλους
dubuntu
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 21 Απρ 2014, 16:27

Μόνο λατινικό; χμμμ... :think: Αν βάλω μετά ελληνικά, δεν ξέρω αν θα είναι ίδια η διάταξη...μια φίλη που αγόρασε από Γαλλία και πέρασε μετά ελληνικό πληκτρολόγιο, τα γράμματα είναι σε διαφορετικές θέσεις :/
Με βλέπω για αυτό εδώ http://www.mediamarkt.gr/mcs/product/DE ... langId=-18
αν και με προβληματίζει λίγο το 1.80Ghz
Σκέφτομαι να το κάνω dual-boot για να λύσω το θέμα με τα cd-rom, να το γυρνάω δηλαδή στα Windows μόνο για αυτά

Το ψάχνω συνέχεια, και είμαι μεταξύ Edubuntu, Linux Mint, Lubuntu και HandyLinux :oops:

Έχω όμως ακόμη πολλές απορίες:
1α)Πώς τα γράφω σε cd/dvd; Αρχικά από που θα βρω τη διανομή; (από την αρχική του σάιτ, εδώ;) Μπορώ σε στικάκι για να μην ψάχνω για κενό dvd; :P
1β) Για τη δοκιμή στο desktop αρχικά, μέχρι να πάρω το λάπτοπ αύριο-μεθαύριο, να κοιτάω για 32-bit ή 64-bit;
2) Υπάρχει κίνδυνος να κάνω καμιά χαζομάρα στα Windows και να με σκοτώσει ο πατέρας μου;
3)Αφού "παίξω" και ψηθώ για τα καλά, θα χρειαστώ άπειρη βοήθεια για την εγκατάσταση, είμαι μπιτ άσχετη με αυτά, οπότε θα σας παιδέψω να μου τα λέτε σαν σε 5χρονο :P

*Εννοείται ότι δεν τα περιμένω όλα έτοιμα, έχω φάει όλο το ίντερνετ να ψάχνω και να διαβάζω, αλλά όπως και να το κάνουμε, με μηχανήματα 460 γιούρος δεν είναι να παίζουμε λες και είναι μπάρμπι* 8-)
Χρήστης Windows Vista & 7, εντελώς άσχετη με Ubuntu/Linux
Laptop: Sony Vaio 15,4'', CPU: Intel Pentium Dual T3400 2.16Ghz, 4GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 3430
Desktop: Turbo-X, CPU: Intel Core 2 Duo E7400 2.80Ghz
Anti-virus: Norton
Αγγλικά: Άριστα
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 21 Απρ 2014, 16:55

τι έχουν μεσα αυτα τα cd rom? εχουν μερικα links που ανοιγει ο browser? εχουν φαρμογες? εχουν τραγουδια? εχουν video?
πρεπει να μας πεις

1α. ναι με στικακι καλυτερα
1β.αναλογα αν το desktop σου ειναι 32 ή 64
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 21 Απρ 2014, 17:21

λογικά απ'ολα (δεν τα έχω ανοίξει ακόμη όλα, είναι μπόλικα). Σίγουρα τα περισσότερα θα ειναι απλά cd για τις ακουστικές ασκήσεις των βιβλίων (ελλείψει cd-player σε μερικά σπίτια...), κάποια όμως περιέχουν εκπαιδευτικές εφαρμογές, συμπληρωματικές των μεθόδων, τύπου "παιχνιδάκια", αντιστοιχίσεις, γραμματικές/επικοινωνιακές δραστηριότητες... σε κάποια που κοίταξα δεν γραφουν καν αν παίζουν σε λίνουξ...

τέλεια, έχω στικάκι ^_^
32 είναι (ε τω μεταξύ νόμιζα ότι ειναι 64 :Ρ) Εικόνα
Laptop: Sony Vaio 15,4'', CPU: Intel Pentium Dual T3400 2.16Ghz, 4GB RAM, ATI Mobility Radeon HD 3430
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 21 Απρ 2014, 17:28

Mademoiselle έγραψε:λογικά απ'ολα (δεν τα έχω ανοίξει ακόμη όλα, είναι μπόλικα). Σίγουρα τα περισσότερα θα ειναι απλά cd για τις ακουστικές ασκήσεις των βιβλίων (ελλείψει cd-player σε μερικά σπίτια...), κάποια όμως περιέχουν εκπαιδευτικές εφαρμογές, συμπληρωματικές των μεθόδων, τύπου "παιχνιδάκια", αντιστοιχίσεις, γραμματικές/επικοινωνιακές δραστηριότητες... σε κάποια που κοίταξα δεν γραφουν καν αν παίζουν σε λίνουξ...

τέλεια, έχω στικάκι ^_^
32 είναι (ε τω μεταξύ νόμιζα ότι ειναι 64 :Ρ) Εικόνα

εδω λεει οτι το λειτουργικο συστημα του wind ειναι 32bit, δε λεει οτι ο επεξεργαστης σου ειναι 32bit. και με λιγο ψαξιμο στο google βλεπω οτι αυτος ειναι 64bit.
οσο αφορα τα CD αν ειναι προγραμματα του wind τα ειπαμε παραπανω.
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 21 Απρ 2014, 17:42

ποια είναι η διαφορά 32/64-bit στο λειτουργικό κ τον επεξεργαστή; νόμιζα ότι μόνο για το λειτουργικό υπάρχει αυτός ο όρος -.- (πιο άσχετη πεθαίνεις λέμε :P :P)
αν πάρω το dell κ εχω κ τα 2 λειτουργικά δεν λύνω το θέμα; βασικά θα χρησιμοποιώ τα λίνουξ, εκτός από τα μαθήματα που θα θέλω τα cd κ θα μπαινω από wind

σε φλασάκι 32gb πόσες διανομές παίζει να μπορώ να περασω για να δοκιμασω 2-3 να δω ποια με βολευει;

*και πάλι ευχαριστώ ;) *
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 21 Απρ 2014, 17:48

σε 32bit επεξεργαστη βαζεις 32bit λειτουργικο κλπ
ναι το λυνεις το θεμα
βαλε μια διανομη στο φλασακι, υπαρχει τροπος και για πολλες αλλα παει στο advanced level
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 21 Απρ 2014, 17:53

Mademoiselle έγραψε:Το ψάχνω συνέχεια, και είμαι μεταξύ Edubuntu, Linux Mint, Lubuntu και HandyLinux :oops:

Σου συνιστώ ισχυρά να ξεκινήσεις με το Ubuntu 14.04 LTS μέχρι να συνηθίσεις το Linux.

Mademoiselle έγραψε:1α)Πώς τα γράφω σε cd/dvd; Αρχικά από που θα βρω τη διανομή; (από την αρχική του σάιτ, εδώ;) Μπορώ σε στικάκι για να μην ψάχνω για κενό dvd;

Σύνδεσμοι λήψης υπάρχουν στο θέμα του συνδέσμου που έδωσα παραπάνω.
Μπορείς αντί για DVD να το γράψεις σε USB με το πρόγραμμα UNetbootin.

Mademoiselle έγραψε:1β) Για τη δοκιμή στο desktop αρχικά, μέχρι να πάρω το λάπτοπ αύριο-μεθαύριο, να κοιτάω για 32-bit ή 64-bit;

Όπως είπε ο lepidas, αναλόγως τον επεξεργαστή του desktop.
Για σιγουριά, επέλεξε 32bit.
Εκτός αν το Windows του desktop είναι 64.

Mademoiselle έγραψε:2) Υπάρχει κίνδυνος να κάνω καμιά χαζομάρα στα Windows και να με σκοτώσει ο πατέρας μου;

Υπάρχει.
Αν τα κάνεις όλα σωστά, τότε επόμενο είναι να κυλήσουν όλα ομαλά.
Όμως ΠΑΝΤΑ πριν μπεις τέτοιες διαδικασίες (εγκαταστάσεων και partitioning) πρέπει:
  1. Να κρατάς backup των προσωπικών σου αρχείων σε έναν εξωτερικό δίσκο, ώστε να υπάρχουν εκεί σε περίπτωση σφάλματος στον υπολογιστή.
  2. Να έχεις πάντα εύκαιρο ένα CD των Windows για την περίπτωση που χρειαστεί να τα εγκαταστήσεις ξανά.
Μικρές οι πιθανότητες για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά better safe than sorry που λένε...

Mademoiselle έγραψε:3)Αφού "παίξω" και ψηθώ για τα καλά, θα χρειαστώ άπειρη βοήθεια για την εγκατάσταση, είμαι μπιτ άσχετη με αυτά, οπότε θα σας παιδέψω να μου τα λέτε σαν σε 5χρονο

Αν σκέφτεσαι για dual boot, δες εδώ περιγραφές της διαδικασίας για να πάρεις μία πρώτη ιδέα:
*Υπάρχουν κάποιες διαφορές όμως όταν ο υπολογιστής έχει Windows 8 προεγκατεστημένο, λόγω ενός νέου firmware που προστέθηκε.
Για περισσότερες απορίες, γράψε εδώ.

Mademoiselle έγραψε:*Εννοείται ότι δεν τα περιμένω όλα έτοιμα, έχω φάει όλο το ίντερνετ να ψάχνω και να διαβάζω, αλλά όπως και να το κάνουμε, με μηχανήματα 460 γιούρος δεν είναι να παίζουμε λες και είναι μπάρμπι*

Ότι και να κάνεις στραβά στην εγκατάσταση ή στο dual boot στο laptop, το χειρότερο σενάριο είναι να μην λειτουργούν τα λειτουργικά συστήματα που έχει μέσα.
Πράγμα που διορθώνεται εύκολα με νέα εγκατάσταση.
Αυτές οι διαδικασίες που θα χρειαστεί να κάνεις για να επιτύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν μη αναστρέψιμο πρόβλημα στον υπολογιστή.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δωθεί αρκετή προσοχή όταν γίνονται.

Mademoiselle έγραψε:ποια είναι η διαφορά 32/64-bit στο λειτουργικό κ τον επεξεργαστή; νόμιζα ότι μόνο για το λειτουργικό υπάρχει αυτός ο όρος

Είναι θέμα αρχιτεκτονικής επεξεργαστή. Ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν πως λειτουργεί ένας επεξεργαστής και πως διαχειρίζεται την μνήμη του υπολογιστή.
Αλλά ας μη μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Όταν ο επεξεργαστής υποστηρίζει 64bit λειτουργικά, τότε μπορούν να εγκατασταθούν και τα 32bit και τα 64.
Όταν όμως είναι αρχιτεκτονικής 32bit, τότε τα 64 δεν κάνουν, δεν θα λειτουργούν.

Mademoiselle έγραψε:σε φλασάκι 32gb πόσες διανομές παίζει να μπορώ να περασω για να δοκιμασω 2-3 να δω ποια με βολευει;

Μία διανομή ανά stickάκι.
Υπάρχει τρόπος να περάσεις περισσότερες, αλλά θέλει έξτρα δουλειά που καλύτερα να αποφύγεις προς το παρόν.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 21 Απρ 2014, 18:01

ωραία, ξεκινάω με 1 λοιπον, αλλά πώς τη γραφω στο φλασάκι;
μπερδεύομαι με το θέμα "διανομές"
να το κατεβάσω από εδω http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download
ή από τα σαιτ των διανομών, πχ
http://www.linuxmint.com/download.php
http://handylinux.org/
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu
https://edubuntu.org/download :?:
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mademoiselle » 21 Απρ 2014, 18:04

α συγνωμη, τωρα ειδα το νεο ποστ :)
Mademoiselle
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ