Στην τελική, θα πρέπει να σκεφτείς πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα σου... Προσπάθησε να τα κοστολογήσεις... Αξίζουν πάνω από 350 ευρώ; Εάν ναι, τότε πρέπει να πας για εξωτερικό controller και ας χρειαστεί να "ματώσεις" οικονομικά.
Όλα αυτά εάν θέλεις να καταφύγεις στη λύση του raid 0+1...
Μια άλλη φθηνή λύση είναι αυτή που ακολουθώ εγώ: Image backup του δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα εάν εγκαταστήσεις μια φορά τις εφαρμογές που θέλεις) και τα δεδομένα τα σώζω σε έναν NAS (Network Attached Storage) που δημιούργησα με το και στο οποίο έχω δύο 500άρηδες δίσκους σε συστοιχία raid 1 (software raid μέσω FreeNAS).
Σε όποια λύση και να καταφύγεις όμως θα πρέπει να σκεφτείς πρώτα αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω: Πόσο κοστολογείς τα δεδομένα σου;
Πάντως μακριά από ενσωματωμένους raid controllers γιατί κάνουν περίεργα πράγματα... Ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών εδώ στην περιοχή μου την πάθανε έτσι και έχασαν όλα τα δεδομένα... Φαντάσου, τιμολόγια, πελάτες, αποθήκη... Μιλάμε για καταστροφή... Και όλα αυτά γιατί αντικατέστησαν τον χαλασμένο δίσκο με έναν καινούργιο αλλά ο δύστροπος ενσωματωμένος controller της μητρικής σε άφηνε να κάνεις το λάθος να συγχρονίσεις τον παλιό δίσκο στον καινούργιο!!!
Αυτό σε software raid δεν γίνεται... Από την εμπειρία που είχα σε software raid στο ubuntu, μαρκάρεις τον χαλασμένο δίσκο ως fault και αφού βάλεις τον καινούργιο δίσκο στον υπολογιστή, τον προσθέτεις στη συστοιχία και ΜΟΝΟ από τον παλιό γίνεται συγχρονισμός στον καινούργιο. Είναι δομημένο έτσι το software raid που δεν σου αφήνει περιθώρια λάθους. Και εσκεμμένα να προσπαθήσεις να κάνεις συγχρονισμό από τον καινούργιο στον παλιό δίσκο, απλά δεν γίνεται.
Με λίγα λόγια ή θα δώσεις γύρω στα 350 ευρώ για εξωτερικό raid controller ή ακολούθα τη λύση του software raid... Είναι πολύ πιο αξιόπιστο από οποιονδήποτε ενσωματωμένο raid controller μιας μητρικής.