RAID 0+1 (how???)

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Re: RAID 0+1 (how???)

Δημοσίευσηαπό bullgr » 20 Φεβ 2009, 11:15

Στην τελική, θα πρέπει να σκεφτείς πόσο πολύτιμα είναι τα δεδομένα σου... Προσπάθησε να τα κοστολογήσεις... Αξίζουν πάνω από 350 ευρώ; Εάν ναι, τότε πρέπει να πας για εξωτερικό controller και ας χρειαστεί να "ματώσεις" οικονομικά.

Όλα αυτά εάν θέλεις να καταφύγεις στη λύση του raid 0+1...

Μια άλλη φθηνή λύση είναι αυτή που ακολουθώ εγώ: Image backup του δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα εάν εγκαταστήσεις μια φορά τις εφαρμογές που θέλεις) και τα δεδομένα τα σώζω σε έναν NAS (Network Attached Storage) που δημιούργησα με το και στο οποίο έχω δύο 500άρηδες δίσκους σε συστοιχία raid 1 (software raid μέσω FreeNAS).

Σε όποια λύση και να καταφύγεις όμως θα πρέπει να σκεφτείς πρώτα αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω: Πόσο κοστολογείς τα δεδομένα σου;

Πάντως μακριά από ενσωματωμένους raid controllers γιατί κάνουν περίεργα πράγματα... Ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών εδώ στην περιοχή μου την πάθανε έτσι και έχασαν όλα τα δεδομένα... Φαντάσου, τιμολόγια, πελάτες, αποθήκη... Μιλάμε για καταστροφή... Και όλα αυτά γιατί αντικατέστησαν τον χαλασμένο δίσκο με έναν καινούργιο αλλά ο δύστροπος ενσωματωμένος controller της μητρικής σε άφηνε να κάνεις το λάθος να συγχρονίσεις τον παλιό δίσκο στον καινούργιο!!!

Αυτό σε software raid δεν γίνεται... Από την εμπειρία που είχα σε software raid στο ubuntu, μαρκάρεις τον χαλασμένο δίσκο ως fault και αφού βάλεις τον καινούργιο δίσκο στον υπολογιστή, τον προσθέτεις στη συστοιχία και ΜΟΝΟ από τον παλιό γίνεται συγχρονισμός στον καινούργιο. Είναι δομημένο έτσι το software raid που δεν σου αφήνει περιθώρια λάθους. Και εσκεμμένα να προσπαθήσεις να κάνεις συγχρονισμό από τον καινούργιο στον παλιό δίσκο, απλά δεν γίνεται.

Με λίγα λόγια ή θα δώσεις γύρω στα 350 ευρώ για εξωτερικό raid controller ή ακολούθα τη λύση του software raid... Είναι πολύ πιο αξιόπιστο από οποιονδήποτε ενσωματωμένο raid controller μιας μητρικής.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 20 Φεβ 2009, 21:18

και τις 2 φορές έχει γίνει βλακεία από εξωτερικό παράγοντα. (τον οποίο δεν μπορούσα καν να φανταστώ ή να αποτρέψω....)
Όπως και να'χει θέλω σίγουρα ασφάλεια στα δεδομένα μου. Είχα μιλήσει με 1-2 τεχνικούς γνωστούς μου και ΚΑΙ οι δύο με προέτρεψαν σε RAID 0+1. Για ποιο λόγο να μην το κάνω? καθώς θα έχει επιδόσεις και τα δεδομένα θα είναι ασφαλή.
Στο manual της μητρικής μου, είδα ότι θα μπορέσω να συνδέσω τους 2 σκληρούς σε RAID χωρίς πρόβλημα. Έχει κανείς καμιά άλλη εμπειρία περί αυτού θα ήθελα να με ενημερώσει. Σίγουρα δεν έχω το budget, ούτε τις ανάγκες μια εταιρίας και επειδή ήδη είμαι εκτός προϋπολογισμού θα κάνω δουλειά με ότι έχω.

Ξέχασα να αναφέρω πως τους δύο σκληρούς τους θέλω καθαρά για αποθήκευση(στις θέσεις SATA1 kai SATA2). Έχω ήδη ένα raptor 150GB (στη θέση SATA0) για να έχω μέσα το λειτουργικό και τα προγράμματα επξεργασίας.
Οπότε στην περίπτωση μου "καλή" δεν είναι η ιδέα μου? (η RAM μου είναι 2 GB ddr2 @ 667 και CPU P4 @ 3.6 με HT)
Θέλω να δώσω έμφαση στην ασφάλεια των δεδομένων μου, αλλά αν μπορέσω να έχω και καλύτερη απόδοση θα το προτιμούσα)

Από το manual της μητρικής μου μόνο το nVIDIA MCP-04 Chipset υποστηρίζει RAID 0+1.
Συγχωρέστε με που ίσως επιμένω πολύ, όμως έχω κουραστεί πολύ με το όλο θέμα και θέλω να το κάνω για να τελειώνει καθώς καινούριο εξάμηνο ξεκίνησε και οι εργασίες τρέχουν. Οπότε χάνω πολύτιμο χρόνο....
Τελευταία επεξεργασία από T3rmInAt0r και 20 Φεβ 2009, 22:09, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 20 Φεβ 2009, 21:27

bullgr έγραψε:

Μια άλλη φθηνή λύση είναι αυτή που ακολουθώ εγώ: Image backup του δίσκου που περιέχει το λειτουργικό σύστημα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα εάν εγκαταστήσεις μια φορά τις εφαρμογές που θέλεις) και τα δεδομένα τα σώζω σε έναν NAS (Network Attached Storage) που δημιούργησα με το και στο οποίο έχω δύο 500άρηδες δίσκους σε συστοιχία raid 1 (software raid μέσω FreeNAS).

Αυτό το πρόγραμμα που παινεύεις πολύ, λειτουργεί μόνο σε linux ή και σε windows. Δυστυχώς οι ανάγκες μου απαιτούν και τα δυο λειτουργικά εγκατεστημένα χωρίς περιθώριο επιλογών (ούτε να "βολεύει" να έχω το ένα από τα δυο σε image) .
Μπορώ να το χρησιμοποιήσω κατ'ευθείαν πάνω στο μηχάνημά μου ή θα χρειαστεί κάποιο dock station ή mini rack για να βάλω εκεί τους δίσκους μου?
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 20 Φεβ 2009, 22:08

Είναι linux, εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε υπολογιστή και λειτουργεί ανεξάρτητα... Δεν είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο το εγκαθιστάς σε ένα λειτουργικό σύστημα windows ή linux αλλά ένα αυτόνομο embedded λειτουργικό σύστημα.

Παίρνεις έναν υπολογιστή χαμηλού κόστους ή μεταχειρισμένο πχ P4, τοποθετείς τους δίσκους σου που θέλεις να είναι raid 1, εγκαθιστάς το FreeNAS και από το web περιβάλλον που έχει ρυθμίζεις τα πάντα... raid, samba shares, ip, μέχρι και ftp server έχει, ssh server, κατεβαστήρι torrent!!!

Ως δίσκο εκκίνησης του λειτουργικού καλό είναι να χρησιμοποιήσεις compact flash κάρτα μνήμης που θα κουμπώνει σε ένα (υπάρχουν και στην Ελλάδα) μιας και βολεύουν περισσότερο σε embedded λειτουργικά για λόγους μικρής χωρητικότητας (μια CF 512mb αξίας 3 ευρώ φτάνει) αλλά είναι και πιο βολικό στην εγκατάσταση γιατί στην ουσία η εγκατάσταση είναι μια αντιγραφή ενός image. Εκτός αυτού είναι και το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης και φθοράς (δεν υπάρχουν μηχανικά μέρη).

Ελπίζω να σε κατατόπισα... Για ότι άλλες απορίες έχεις μη διστάσεις να ρωτήσεις...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 21 Φεβ 2009, 02:53

bullgr έγραψε:Είναι linux, εγκαθίσταται σε οποιοδήποτε υπολογιστή και λειτουργεί ανεξάρτητα... Δεν είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο το εγκαθιστάς σε ένα λειτουργικό σύστημα windows ή linux αλλά ένα αυτόνομο embedded λειτουργικό σύστημα.

Παίρνεις έναν υπολογιστή χαμηλού κόστους ή μεταχειρισμένο πχ P4, τοποθετείς τους δίσκους σου που θέλεις να είναι raid 1, εγκαθιστάς το FreeNAS και από το web περιβάλλον που έχει ρυθμίζεις τα πάντα... raid, samba shares, ip, μέχρι και ftp server έχει, ssh server, κατεβαστήρι torrent!!!

Ως δίσκο εκκίνησης του λειτουργικού καλό είναι να χρησιμοποιήσεις compact flash κάρτα μνήμης που θα κουμπώνει σε ένα (υπάρχουν και στην Ελλάδα) μιας και βολεύουν περισσότερο σε embedded λειτουργικά για λόγους μικρής χωρητικότητας (μια CF 512mb αξίας 3 ευρώ φτάνει) αλλά είναι και πιο βολικό στην εγκατάσταση γιατί στην ουσία η εγκατάσταση είναι μια αντιγραφή ενός image. Εκτός αυτού είναι και το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης και φθοράς (δεν υπάρχουν μηχανικά μέρη).

Ελπίζω να σε κατατόπισα... Για ότι άλλες απορίες έχεις μη διστάσεις να ρωτήσεις...

Πραγματικά τώρα μπερδεύτικα πιο πολύ από ποτέ....
Με άλλα λόγια μου λες να αγοράσω ( ή να δημιουργήσω) ένα καινούριο σύστημα το οποίο να το έχω συνδεδεμένο δικτυακά?
Και το freenas αν δεν είναι λειτουργικό τότε είναι "ειδικό" hardware...

(Σόρρυ για πολλαπλή φορά, αλλά με αυτό που λες, πρέπει να εγκαταλήψω την ιδέα του 0+1..... και τα είχα βρεί τόσο ωραία για το σύστημά μου)

Σημείωση... το desktop που έχω τώρα είναι P4 @ 3.6 GHz / RAM 2GB @ 667 MHz /1 raptor 150GB / 2 x 750 GB(για raid) δεν είναι κάτι το εξιζητημένο (για να μη πω αρχαιότητα....)
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 21 Φεβ 2009, 11:27

Να τα πάρουμε από την αρχή...
Για να τρέχεις raid συστοιχία στον ίδιο υπολογιστή που χρησιμοποιείς θα πρέπει ή να γίνεται μέσω raid controller ή software raid.
Στην περίπτωση όμως των ενσωματωμένων raid controllers της μητρικής τα είπαμε και πιο πάνω πως είναι αναξιόπιστοι. Η άλλη λύση είναι η αγορά ενός εξωτερικού controller ο οποίος όμως κοστίζει γύρω στα 200-400 ευρώ.

Άρα αφού αποκλείουμε την περίπτωση των raid controllers, πάμε στο software raid... Εκεί όμως εάν μου έλεγες ότι έχεις μόνο ubuntu στον υπολογιστή σου και όχι dual boot με windows, θα σου έλεγα να ακολουθήσεις τον οδηγό που έχω κάνει και σου πρότειναν πιο πάνω. Γιατί στην περίπτωση αυτή, το software raid θα ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ στο ubuntu. Εάν κάνεις μετά boot στα windows δεν θα βλέπεις τους δίσκους. Θα είναι ανύπαρκτοι για τα windows.

Άρα όπως καταλαβαίνεις στην δική σου περίπτωση δεν γίνεται να έχεις συστοιχία raid στο ίδιο μηχάνημα που χρησιμοποιείς... Χρειάζεσαι ένα δεύτερο μηχάνημα που θα το έχεις στο τοπικό σου δίκτυο και το οποίο μέσω samba θα βλέπεις τη συστοιχία raid δίσκων και από το ubuntu αλλά και από τα windows.

Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι ένα δεύτερο μηχάνημα ακόμα και παλιό πχ P4... Εκεί έχεις δύο λύσεις:
Η μία (και η πιο δύσκολη) είναι να εγκαταστήσεις το ubuntu server, το samba (τον κάνεις δηλαδή file server) και ακολουθώντας τον οδηγό μου κάνεις το software raid.
Η δεύτερη και πολύ πιο εύκολη είναι να βάλεις freeNAS όπως σου έγραψα πιο πάνω. Το FreeNAS είναι λειτουργικό σύστημα embedded και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ. Είναι πολύ εύκολο στην εγκατάσταση (στην ουσία αντιγράφεις το image στην CF μνήμη) και η ρύθμισή του γίνεται μέσω web περιβάλλοντος από το δικό σου μηχάνημα (όπως γίνεται και με το router).

Ελπίζω να σου έλυσα τις απορίες...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 21 Φεβ 2009, 13:35

Πολυ αναλυτικός ο οδηγός σου και σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να τον γράψεις με τόση λεπτομέρεια.
Όμως σε περίπτωση που έχω μόνο ένα μηχάνημα μόνο?
Ο onboard controller της nVIDIA ίσως να μην είναι καλός. Ένας άλλος? ονόματι promise? ( Η μητρική μου έχει 2 controllers για RAID)
Τα προβλήματα του ενσωματωμένου controller που εμφανίζονται? Αν κάνω μόνο RAID 1. Έχω 2 στιγμιότυπα του ίδιου σκληρού. Το σύστημα είναι τόσο αναξιόπιστο ώστε να μη μπορώ να προλάβω να ενσωματώσω ένα 2ο σκληρο σε περίπτωση βλάβης?
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Desktops & Laptops