Πολύ ελαφριά διανομή για παλιό Laptop με 512 MB ram

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Re: Πολύ ελαφριά διανομή για παλιό Laptop με 512 MB ram

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 03 Φεβ 2014, 18:02

britgreek έγραψε:ενώ από άποψη λειτουργιών έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες ενεργοποιημένες/εγκατεστημένες σε σχέση με το Ubuntu. Βασικά είναι σχεδόν σαν Mac.

Αυτο ακριβως ηθελα να γραψω. Το KDE με το Elementary ειναι τα άκρα αντιθετα σε θεμα παραμετροποίησης.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό britgreek » 03 Φεβ 2014, 18:10

madvinegar έγραψε:
britgreek έγραψε:ενώ από άποψη λειτουργιών έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες ενεργοποιημένες/εγκατεστημένες σε σχέση με το Ubuntu. Βασικά είναι σχεδόν σαν Mac.

Αυτο ακριβως ηθελα να γραψω. Το KDE με το Elementary ειναι τα άκρα αντιθετα σε θεμα παραμετροποίησης.

Συμφωνώ απόλυτα, αν και τώρα μαθαίνω τις διάφορες δυνατότητες. Ωστόσο, πιστεύω ότι μια διανομή σαν το ElementaryOS μάλλον έλειπε, για να καλύψει όσους απλά θέλουν ένα εύκολο λειτουργικό στο οποίο δύσκολα θα κάνουν κάτι λάθος, ενώ παράλληλα είναι όμορφο, με "κανονικές" γραμματοσειρές, τέλειο font smoothing, και πολύ γρήγορο. Στη συγκεκριμένη διανομή, ακόμα και το flash δεν υστερεί σε ταχύτητα σε σχέση με τα windows 7. Για μένα η εμφάνιση του KDE, τουλάχιστον στο Mint που δουλεύω από το Σεπτέμβριο σε υπολογιστή γραμματείας, δείχνει παιδική.

Στη δουλειά που πέρασα Elementary, είναι η πρώτη φορά που μου ζητούν να τους το περάσω στα λάπτοπ τους. Μάλλον επειδή μοιάζει με Mac.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Άριστο
2 Ubuntu 17.10 64bit
britgreek
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Φεβ 2014, 19:26

dim459 έγραψε:Off topic:
britgreek έγραψε:O,τι πιο όμορφο έχω χρησιμοποιήσει σε λειτουργικό,

Καλά, βάλε KDE και τα λέμε... όρεξη να έχεις να πειράζεις...

Η εντονότερη και σκληρότερη κριτική προς το KDE στα Ίντερνετς ακόμα και από τους ίδιους τους χρήστες του, αφορά ακριβώς την εμφάνιση και τη γενικότερη «καρτουνίστικη» αισθητική **. Έχουν δίκιο.
Η κύρια στάση άμυνας της ομάδας του KDE δεν είναι «δεν έχετε δίκιο, είναι μια χαρά», αλλά «όλο γι αυτό παραπονιέστε, αλλά δεν είδα κανέναν από εσάς τους καλλιτέχνες να πιάνει χαρτί και μολύβι να βάλει ένα χεράκι», κάτι στο οποίο επίσης έχει δίκιο.
Γι αυτό, ευχάριστη είδηση αποτελεί η ίδρυση της παρακάτω ομάδας με σκοπό να βοηθήσει ακριβώς σε αυτόν τον τομέα :clap: , αν και εδώ που τα λέμε το λογότυπο της σελίδας ομολογουμένως δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό ως προς τις διαθέσεις της... :mrgreen:
britgreek έγραψε:Το ElementaryOS είναι πιο κομψό κατά τη γνώμη μου. Γι' αυτό και γεμίζει το internet με πολύ καλές κριτικές, ενώ από άποψη λειτουργιών έχει πολύ λιγότερες δυνατότητες ενεργοποιημένες/εγκατεστημένες σε σχέση με το Ubuntu. Βασικά είναι σχεδόν σαν Mac.

madvinegar έγραψε:Αυτο ακριβως ηθελα να γραψω. Το KDE με το Elementary ειναι τα άκρα αντιθετα σε θεμα παραμετροποίησης.

Μια χαρά λειτουργίες παραμετροποίησης έχει και το elementary, αλλά τις έχει κρυμμένες στον dconf-editor και σε αρχεία ρυθμίσεων. Η λογική είναι «αυτός που ξέρει τι θέλει και πως να το κάνει, ας πειράξει. Οι υπόλοιποι καλύτερα να μείνουν με τις προεπιλογές».
Ως άποψη, έχει και τα καλά αλλά και τα κακά της.
britgreek έγραψε:πιστεύω ότι μια διανομή σαν το ElementaryOS μάλλον έλειπε, για να καλύψει όσους απλά θέλουν ένα εύκολο λειτουργικό στο οποίο δύσκολα θα κάνουν κάτι λάθος, ενώ παράλληλα είναι όμορφο, με "κανονικές" γραμματοσειρές, τέλειο font smoothing, και πολύ γρήγορο. Στη συγκεκριμένη διανομή, ακόμα και το flash δεν υστερεί σε ταχύτητα σε σχέση με τα windows 7.

Οκ, ας μην υπερβάλλουμε και τόσο. Ψυχραιμία.
Για το elementary έχω γράψει κι εγώ ένα κάρο καλά πράγματα, έχω κάνει την παρουσίασή του για το περιοδικό Ubuntistas και είμαι και στη μεταφραστική του ομάδα γιατί η προσπάθεια αξίζει κάθε βοήθεια, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι ένα rebranded Ubuntu 12.04 LTS με τα καλά που το χαρακτηρίζουν και με τα κακά που το χαρακτηρίζουν επίσης.
Το font rendering είναι αυτό του Ubuntu και μάλιστα κατ' επιλογή του επικεφαλής του project Fabien Foret (είχε προταθεί το infinality patch το οποίο απέρριψε) και το flash επίσης. Και όποιος καταφέρει να κάνει τον Midori να δείξει flash βίντεο ας πει και σε εμένα τον τρόπο αν δεν βαριέται... :P

Και μιας και το θέμα του νήματος λέγεται «Πολύ ελαφριά διανομή για παλιό Laptop με 512 MB ram», να πούμε πως σε καμία περίπτωση το elementary δεν βρίσκεται στην κατηγορία των «ελαφριών» διανομών, αλλά στην κατηγορία των διανομών με πλήρες Gnome Shell, KDE ή Unity.

** Ακόμα εντονότερο είναι αυτό το φαινόμενο όσον αφορά το Enlightenment, για το οποίο η πιο συχνή φράση (στην οποία συμφωνώ απόλυτα) είναι «μακάρι να προχωρήσει, η ομάδα ανάπτυξης κάνει πολύ καλή δουλειά. Αν καταφέρουν να βρουν και κανένα θέμα που να μη σου βγάζει τα μάτια με την κακογουστιά του, τότε μπορεί να το χρησιμοποιήσει και κάποιος που δεν ανήκει στην ομάδα ανάπτυξης».
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό britgreek » 03 Φεβ 2014, 19:42

Δεν ξέρω τι ισχύει κατά κανόνα, αλλά εγώ κοιτάζω τη δική μου περίπτωση. Σε συγκεκριμένο laptop LG, για το οποίο έχω ανοίξει και θέμα, χρειάστηκε να μου δώσετε οδηγίες για να μην είναι θολή η οθόνη με Ubuntu, mint, κλπ. Στο elementary, απλά παίζει τέλεια by default. Το ίδιο και ο σταθερός της γραμματείας που πλέον έχει και ElementaryOS. Καμία σχέση η ευκρίνεια της οθόνης σε σχέση με mint KDE.

Εμένα ο Midori έχει flash, επειδή κάπου βρήκα οδηγίες στο net και το έφτιαξα (αν λέμε το ίδιο: βίντεο από youtube, flash games, κλπ). Τις οδηγίες τις βρήκα εδώ
Κώδικας: Επιλογή όλων
https://gist.github.com/lewisgoddard/6223985
Βέβαια, για μένα browser σαν τον Chrome απλά δεν υπάρχει στις διανομές που έχω δοκιμάσει.

Αυτό που πραγματικά λείπει και έξυνα το κεφάλι μου με τις ώρες για να το βρω, είναι η δυνατότητα αναζήτησης αρχείων. Το πρόβλημα το έλυσα εγκαθιστώντας το gnome search tool, για το οποίο έκανα συντόμευση στο Plank. Και επίσης, θα έπρεπε να βγαίνει αναδυόμενο παράθυρο όταν βάζεις φλασάκι. Δεν το κάνει. Απλά πράγματα, τα οποία για windows χρήστες είναι αυτονόητα.

Κατά τη γνώμη μου, ως χρήστης που χρησιμοποιεί σε επαγγελματικό περιβάλλον διανομές Linux, το Elementary είναι καταπληκτικό και δεν βαραίνει πολύ τους υπολογιστές μου, ούτε έχει τρελές απαιτήσεις. Το ubuntu, αλλά και το mint, είναι αρκετά βαριά σε απόκριση, χωρίς να χρειάζομαι όλες τις δυνατότητές τους. Πιστεύω ότι ναι μεν το elementary χρησιμοποιεί ως βάση το Ubuntu, αλλά διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό. Έχει κενά, αλλά και τρομερές προοπτικές γιατί στα μάτια του προσωπικού μου, των φίλων, των παιδιών μου, κλπ, είναι πιο αρεστό. Ίσως, ξαναλέω, γιατί θυμίζει mac. Τι θυμίζει, δηλαδή... ίδιο είναι.

Όταν έκανα την εγκατάσταση αρχικά, είχα πολλά freeze. Το έλυσα, ακολουθώντας αυτό
Κώδικας: Επιλογή όλων
https://bugs.launchpad.net/elementaryos/+bug/1170774
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Άριστο
2 Ubuntu 17.10 64bit
britgreek
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mirage » 04 Φεβ 2014, 01:04

Νέα...απ το συστημα, λοιπον έγινε παραγγελια για 1 GB μνημη και η διανομή που θα περασω τελικά μάλλον θα είναι το lubuntu.To ειχα σε ενα αλλο παλιο πισι που ειχα πριν καποια χρόνια στην τότε εκδοση του...2-3 χρόνια πριν αν θυμαμαι καλα και μου αρεσε.Εν αναμονη λοιπον...
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμού: Λίγο ┃ Αγγλικών:Πολύ Καλά
2 Ubuntu 12.04 precise 3.8.0-36-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-35-generic
3 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASUS INC. M2N-E
4 nVidia G73 [GeForce 7600 GS] [10de:0392] {nvidia}
5 eth0: nVidia MCP55 Ethernet [10de:0373] (rev a2)
mirage
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mirage » 07 Φεβ 2014, 10:06

Tελικά επειτα από δοκιμές που περιελάμβαναν μέχρι και puppylinux εγκατέστησα το lubuntu 12.04 LTS και έτρεχε υποφερτά ακόμα και με τα 512MB μνήμης!Αυριο έρχεται το έξτρα 1GB και το "ξεγραμμένο" Vaio θα είναι ξάνα σε χρήση ,κατά τραγική ειρωνία βέβαια την ημέρα που η Sony πούλησε το αντοστοιχο τμήμα...έτσι είναι η ζωή όμως!
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!
2 Ubuntu 12.04 precise 3.8.0-36-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-35-generic
mirage
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 07 Φεβ 2014, 10:24

mirage έγραψε:Tελικά επειτα από δοκιμές που περιελάμβαναν μέχρι και puppylinux εγκατέστησα το lubuntu 12.04 LTS και έτρεχε υποφερτά ακόμα και με τα 512MB μνήμης!Αυριο έρχεται το έξτρα 1GB και το "ξεγραμμένο" Vaio θα είναι ξάνα σε χρήση ,κατά τραγική ειρωνία βέβαια την ημέρα που η Sony πούλησε το αντοστοιχο τμήμα...έτσι είναι η ζωή όμως!

Έκανα ακριβώς το ίδιο με εσένα, δηλαδή σε ένα laptop με 512 MB αγόρασα άλλο τόσο και τώρα έχει 1GB.
Το πρόβλημα μου είναι ότι σέρνεται στα βιντεάκια του youtube λόγω επεξεργαστή (P4 στα 2.6 Hz) σε lubuntu 14.04
Η τελευταία διανομή που δεν σερνόταν και ας είχε 512 ΜΒ ram ήταν η lubuntu 11.10 (50-65% χρήση cpu)
Από την 12.04 και μετά δεν ξέρω τι φταίει. Ίσως ο Xorg ίσως οι browsers ίσως μεγάλωσαν οι απαιτήσεις του internet, ότι και να έγινε θέλει τώρα ακόμα και σε puppy, 85 με 100% cpu για ένα 240 ή 360p ανάλυσης βίντεο.(μιλάω πάντα για youtube γιατί άμα πάμε σε dailymotion κλάφτα Χαράλαμπε)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mirage » 07 Φεβ 2014, 10:36

Το puppy πέταγε με τον opera....Το lubuntu τωρα και πάλι σε σχεση με τα XP καλυτερα τα πάει αν και ακόμα με 512ΜΒ ram.
Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει αλλά αφού όλες οι σελίδες έχουν πάνω την "Άρτα και τα Γιάννενα" τι περιμένεις? λογικό είναι να αυξάνονται οι απαιτήσεις....
mirage
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 07 Φεβ 2014, 20:37

mirage έγραψε:Tελικά επειτα από δοκιμές που περιελάμβαναν μέχρι και puppylinux εγκατέστησα το lubuntu 12.04 LTS και έτρεχε υποφερτά ακόμα και με τα 512MB μνήμης!

Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί, επιλέγουμε την απάντηση που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε κάποιον να βρει εύκολα τη λύση σε παρόμοιο θέμα απλά πατώντας πάνω στο πράσινο τικ.

Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 07 Φεβ 2014, 20:44

mirage έγραψε: εγκατέστησα το lubuntu 12.04 LTS και έτρεχε υποφερτά ακόμα και με τα 512MB μνήμης!

Απλά πληροφοριακά, το Lubuntu 12.04 ΔΕΝ είναι LTS. Για το κομμάτι του γραφικού περιβάλλοντος η υποστήριξη έχει ήδη λήξει.
Lubuntu blog έγραψε:
Unlike Ubuntu, Lubuntu 12.04 is not a LTS, this version will be supported for 18 months. However, a lot of work has been done to improve the stability of the system
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Desktops & Laptops