RAID 0+1 (how???)

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

RAID 0+1 (how???)

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 18 Φεβ 2009, 23:06

Μετά από αλλεπάλληλα "χτυπήματα" από τη μοίρα πήρα τη μεγάλη απόφαση. Έκανα μια επένδυση σε 2 χ 750 GB seagate σκληρούς δίσκους SATA 2 με σκοπό να τους βάλω σε διάταξη RAID 0+1. Τους σκληρούς τους έχω στα χέρια μου.... το επόμενο βήμα?
Έχω μητρική GA 8N SLI Royal με NVIDIA nForce 4 SLI intel edition chipset πάνω. Από το παρακάτω site είδα οτι υποστηρίζεται η λειτουργία για 2 σκληρους.

http://www.hardwarezone.com/articles/vi ... cid=6&pg=7

Από κάποιο άλλο φορουμ είδα ότι αρκεί να πάω στα BIOS και να αλλάξω τον controler από SATA σε RAID και αυτό όλο.... Όμως που θα δηλώσω τι τύπου RAID θέλω ? (δεν πρέπει να δηλώσω και ποιος σκληρός θα είναι primary?) Έπειτα, όταν μετέπειτα κάνω εγκατάσταση κάποιο λειτουργικό (καλή ώρα Ubuntu και ώ μη γένετο windows....) δεν πρέπει να φορτώνω και RAID drivers ή κάτι τέτοιο????

Όποιος έχει πληροφορίες (ή κάποιο καλό tutorial) για οτιδήποτε από αυτά ας μη διστάσει να απαντήσει
Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: RAID 0+1 (how???)

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 18 Φεβ 2009, 23:14

Mάλλον αυτό εδώ δεν το είδες viewtopic.php?f=9&t=222
Πριν ρωτήσεις για οδηγούς κοίτα πρώτα στα περιεχόμενα viewtopic.php?f=9&t=859
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 18 Φεβ 2009, 23:23

Με 2 δίσκους φτιάχνεις raid-0, ταχύτατο ΑΛΛΑ καθόλου ασφάλεια, αν χαλάσει ο ένας δίσκος έχεις χάσει τα πάντα
ή
raid-1, οι 2 δίσκοι φαίνονται σαν ένας και τα δεδομένα συνέχεια αντιγράφονται και στους δύο, αν χάλασει ένας συνεχίζεις κανονικά και μόλις αντικαταστήσεις τον χαλασμένο το σύστημα τον αντιγράφει αυτόματα...

Όχι raid 0+1 πάντως...
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 18 Φεβ 2009, 23:27

dpol έγραψε:Με 2 δίσκους φτιάχνεις raid-0, ταχύτατο ΑΛΛΑ καθόλου ασφάλεια, αν χαλάσει ο ένας δίσκος έχεις χάσει τα πάντα
ή
raid-1, οι 2 δίσκοι φαίνονται σαν ένας και τα δεδομένα συνέχεια αντιγράφονται και στους δύο, αν χάλασει ένας συνεχίζεις κανονικά και μόλις αντικαταστήσεις τον χαλασμένο το σύστημα τον αντιγράφει αυτόματα...

Όχι raid 0+1 πάντως...

o συνδυασμός RAID 0 και RAID 1 είναι το RAID 0+1 και είναι ότι καλύτερο και ασφαλές μπορείς να κάνεις για να έχεις επιδόσεις και ασφάλεια.

Όσο για το άλλο θέμα πρότεινε ο Dimitris το είδα, όμως είναι για RAID 1 και για server. Εγώ θέλω να κάνω το RAID από τη μητρική και να λειτουργεί με οποιοδήποτε λειτουργικό.

έχω δεί και το site http://www.hardwaresecrets.com/article/393/2 όμως δεν έχει αυτό που ψάχνω

(μήπως κάποιος ξέρει το RAID Morphing τι είναι?)
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 19 Φεβ 2009, 02:51

Δεν ξέρω άλλα εγώ θα έλεγα ότι εάν θες να έχεις RAID σωστό θα πρέπει να πάρεις κάρτα PCI raid controller , software raid δεν είναι και πάντοτε ασφαλές όσο το hardware raid είναι δεδομένο αυτό .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 19 Φεβ 2009, 14:45

linuxman έγραψε:Δεν ξέρω άλλα εγώ θα έλεγα ότι εάν θες να έχεις RAID σωστό θα πρέπει να πάρεις κάρτα PCI raid controller

Σωστά... Στην επιχείρηση όπου εργάζομαι αγοράστηκε ένα hp proliant server ο οποίος είχε ενσωματωμένο raid controller, με τον οποίο είχαμε τρελά προβλήματα... Τελικά πήραμε και τον εξτρά controller (αξίας 350 ευρώ) και ξαφνικά όλα δούλευαν άψογα. Και οι τρεις συστοιχίες δίσκων raid 1 δούλευαν άψογα.

Επειδή και πριν πάρουμε τον hp server είχαμε για δύο χρόνια έναν απλό P4 με software raid (χρησιμοποιώντας τον οδηγό μου στο link που έδωσε ο dimitris) κατέληξα στο εξής συμπέρασμα:
Καλύτερα να έχεις software raid παρά να εμπιστευτείς έναν ενσωματωμένο raid controller μιας μητρικής ενός “οικιακού” desktop υπολογιστή. Ή θα ακολουθήσεις τη λύση του software raid ή θα δώσεις 200-400 ευρώ και να πάρεις τον έξτρα raid controller.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό T3rmInAt0r » 19 Φεβ 2009, 17:14

χμμμ.... ναι μεν, αλλά....
Εγώ ήθελα να κάνω hardware RAID επειδή θέλω και 0 και 1. Οπότε επέλεξα τη μητρική μου που έχει controller από μόνη της ενσωματωμένο. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο δίσκους πάθει κάτι να μπορέσω να τον αντικαταστήσω χωρίς να έχω απώλεια δεδομένων (όπως μου συνέβη 2 φορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...)
Έτσι λοιπόν βρήκα ένα tutorial στο net και είπα να το ακολουθήσω... Ωστόσο στην πορεία "κόλησα" καθώς στο site έλεγε ότι πρέπει να βάλω και hardware και software raid μαζί. Αυτό είναι μου με "ξύνησε" κάπως και για αυτό το λόγο απευθύνθηκα εδώ.

Προφανώς δε θέλω να δώσω και άλλα money για να πάρω και RAID controller καθώς ήδη έχω ξεφύγει εκτός προϋπολογισμού. Οπότε επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα... πώς μπορώ να συνεχίσω τη διαδικασία? (μόνο η ρύθμιση από το BIOS είναι αρκετή ή χρειάζεται να κάνω και κάτι άλλο?)
T3rmInAt0r
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 19 Φεβ 2009, 18:52

Όπως ανέφερε και ο dpol για raid0+1 χρειάζεσαι το λιγότερο 4 δίσκους και όχι 2.
Δες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Nested_levels
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 20 Φεβ 2009, 01:29

T3rmInAt0r έγραψε:o συνδυασμός RAID 0 και RAID 1 είναι το RAID 0+1 και είναι ότι καλύτερο και ασφαλές μπορείς να κάνεις για να έχεις επιδόσεις και ασφάλεια.

Χωρίς παρεξήγηση αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά εδώ: http://www.acnc.com/04_01_00.html
Θα δείς ότι στα 10τόσα διαφορετικά είδη raid που υπάρχουν το 0+1 σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. ;)

Τί ακριβώς θέλεις να πετύχεις ;;;
Αν θες ταχύτητα τότε πάρε 2 μικρούς δίσκους (αρκετά μικροί άρα και σχετικά φθηνοί) και φτιάξε ένα raid-0 όπου θα έχεις μόνο το λειτουργικό σου σύστημα.
Αν θες ασφάλεια τότε με άλλους 2 δίκους φτιάξε ένα raid-1 array και βάλε εκεί τα πολύτιμα δεδομένα που έχεις.
Οι ψευτο-raid controllers που έχουν οι σύγχρονες μητρικές δεν είναι και ότι καλύτερο πάντως.
Δεσμεύουν πόρους από τον επεξεργαστή του συστήματος και επιβαρύνουν το σύστημα (έστω και λίγο)

Η απολύτως καλύτερη λύση είναι ένας χωριστός controller σε κάρτα, όπως αυτούς που φοράνε οι servers όμως.
Κάτι σαν αυτό το θηριάκη εδώ:
Εικόνα
Η διαφορά του με τους άλλους είναι ότι διαθέτει δικό του επεξεργαστή, δική του μνήμη (32ΜΒ με ECC ο εν λόγο) και δική του έξτρα τροφοδοσία για να προλάβει να γράψει την cashe του σε περίπτωση προβλήματος.
Φυσικά μιλάμε για πολλλλλλά λεφτά...
Τελευταία επεξεργασία από dpol και 20 Φεβ 2009, 01:45, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dreamcatcher » 20 Φεβ 2009, 01:35

T3rmInAt0r έγραψε:χμμμ.... ναι μεν, αλλά....
Εγώ ήθελα να κάνω hardware RAID επειδή θέλω και 0 και 1. Οπότε επέλεξα τη μητρική μου που έχει controller από μόνη της ενσωματωμένο. Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο δίσκους πάθει κάτι να μπορέσω να τον αντικαταστήσω χωρίς να έχω απώλεια δεδομένων (όπως μου συνέβη 2 φορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...)

αν αυτές οι δύο φορές συνέβησαν με τον ίδια μητρική μήπως έχουν δίκιο τα παιδιά και θα ήταν πιο συνετό να ρίξεις κάποια χρήματα για τον controller τα οποία θα τα αποσβέσεις από τους δίσκους που δεν θα αγοράσεις???
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Ναι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.10 (Karmic Koala)
Προδιαγραφές ⇛ E6750 │ 4GB DDR2 │ Ati Radeon 2600 (256 mb DDR3) │ LG Flarton L194WS 1440χ900
Dreamcatcher
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Desktops & Laptops