Spock έγραψε:Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Οι κάρτες Intel που βλέπω στα περισσότερα laptops είναι Χ3100 και 4500Μ. Δε με ενδιαφέρουν παιχνίδια και 3D επιδόσεις τόσο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να βλέπω απρόσκοπτα βίντεο και να λειτουργούν τα απλά desktop effects. Διάβασα, πάντως, στο ίντερνετ, ότι γενικά, εκτός από μη καλή 3D υποστήριξη, με τις Intel είχαν και προβλήματα σταθερότητας.
Πιστεύω ότι τώρα πουλάνε 4500M(HD), που είναι ικανοποιητική κάρτα. Σε 9.04 υπήρχε ένα ζήτημα διότι όπως ανέφερα ο κώδικας είναι σε στάδιο μετάβασης. Σε 9.10 πιστεύω ότι θα είναι μια χαρά. Τέτοια κάρτα έχω, τα 3D εφφέ λειτουργούν μια χαρά (προσωπικά τα έχω απενεργοποιήσει μετά από δύο εβδομάδες...), ακόμα και τα περίπλοκα εφφέ όπως η βροχή.
Spock έγραψε:Μπορείς όντως να πας σε καταστήματα και να δοκιμάζεις με livecd τα λάπτοπ τους; Πάντως, ακόμη κι έτσι, είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα τεστάρεις, δυστυχώς. Για παράδειγμα, πήρε πρόσφατα η αδερφή μου ένα λάπτοπ, το οποίο και δοκίμασα με livecd, μήπως πάρω ίδιο. Εκεί, δε λειτουργούσαν τα εξωτερικά ηχεία! Κάτι που δεν μπορείς να δοκιμάσεις σε κατάστημα.
Το ζήτημα με τα ηχεία έχει να κάνει με το λογισμικό Alsa του πυρήνα του Λίνουξ. Ανάλογα με το μοντέλο φορητού, θα χρειαστεί για τώρα (στο 9.04) να μεταγλωττίσεις ο ίδιος την Alsa στην πιο πρόσφατη έκδοση. Χρειάστηκε να το κάνω στο δικό μου υπολογιστή. Καταφέραμε να το κάνουμε και στο φόρουμ εδώ
http://simos.info/blog/archives/984Σε 9.10 είναι εντάξει.
Spock έγραψε:Windows δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω καθόλου, οπότε η περίπτωση της Dell φαίνεται θαυμάσια για επιστροφή χρημάτων. Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό με την επιστροφή;
Χρειάζεται τηλεφώνημα στην εταιρία, όπου ζητάς να σου επιστραφούν τα χρήματα. Η επιστροφή γίνεται εύκολα, στο λογαριασμό της πιστωτικής που χρησιμοποίησες για την αγορά. Δες παράδειγμα στο
http://simos.info/blog/archives/1000Προσωπική συμβουλή θα ήταν να ρυθμίσεις έναν υπολογιστή για
1. καλό επεξεργαστή, π.χ. P8400 ή P8600
2. αν θέλεις μικρή οθόνη 13", δες τη σειρά Vostro 1320
3. προσωπικά είδα ότι το Bluetooth δεν είναι τόσο σημαντικό, και στη Dell το έχουν ως ακριβό έξτρα. Οπότε μπορείς να γλυτώσεις κάποια χρήματα, και να αγοράσεις εξωτερικό μίνι Bluetooth.
4. κάρτα ασύρματου δικτύου Intel 5100 (agn). Είναι προτεινώμενο, και στο μοντέλο μου μπορούσες να επιλέξεις δίχως επιπλέον χρέωση.
Για μερικές ασύρματες κάρτες Dell μπορεί να χρειαστεί να βάλεις ndiswrapper. Ίσως ο linuxman να ξέρει περισσότερα για αυτό.
5. RAM , ότι δίνουν βασικό είναι εντάξει (π.χ. 2GB) διότι η αναβάθμιση που έχουν στο dell.com κατά τη ρύθμιση του υπολογιστή είναι σχετικά ακριβή. Έχω 3GB και ακόμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί το swap... Μπορείς να αναβαθμίσεις ο ίδιος στο μέλλον για πιο φθηνά.