Ερωτήσεις  Το θέμα επιλύθηκε

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Ερωτήσεις

Δημοσίευσηαπό Γιάννης Αγέραστος » 27 Σεπ 2009, 01:23

Καλημέρα

Είναι η τρίτη φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας. Λοιπόν, εν τάχει, χρησιμοποιώ Windows XP [SP3] και σκέφτομαι σοβαρά να περάσω στο χώρο του Ubuntu 9.04. Βαρέθηκα να πληρώνω αυτό που εξελίσσουν επάνω μου [σε όλους τους τομείς]. Ούτε τα συμπαθέστατα τρωκτικά δεν πληρώνουν για τα πειράματα στα οποία υποβάλλονται [εντάξει, με τη ζωή τους, ενίοτε]. Τέλος πάντων, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι η εξέλιξη στηρίζεται στη συνεργασία και όχι στην ιδιοτέλεια και τον οικονομικό προσπορισμό κάποιων ιδιωτών. Ειδικά για τη χώρα μας είναι διπλό το αίσχος. Πρώτον, γιατί η εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνουμε στις επερχόμενες γενιές. Δεν επιτρέπεται να ζητάς από τα παιδιά σου να πληρώσουν για να κληρονομήσουν αυτό που κληρονόμησες από τους γονείς σου. Δεύτερον, γιατί στη χώρα μας είναι μαγκιά η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η λέξη "ιδιώτης" στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αυτό που σημαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου σήμερα, πλην της δικής μας: "ηλίθιος". Για να μην είμαστε λοιπόν, αδαείς, καλό θα ήταν να συνεργαζόμαστε και όχι να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου.
Περνώντας στο προκείμενο, είμαι κάτοχος ενός Η/Υ που απαρτίζεται από τα εξής:
01. Μητρική: Asus A8N5X,
02. Επεξεργαστής: AMD Athlon 64 2X3800+,
03. Μνήμη: Kingston 3GB [2X1024MB & 2X512MB] DDR2 400MHz,
04. Κάρτα Γραφικών: NVidia 6600 PCi-Express 256MB [νομίζω],
05. Σκληρός Δίσκος: Western Digital 250GB 7200rpm SATA2 16MB,
06. Οπτικός Δίσκος: LG Multi 48X DL,
07. Κάρτα Ήχου: 7.1 Onboard,
08. Κάρτα Τηλεόρασης: Asus P7131 hybrid,
09. Οθόνη: LG Flatron L1717S,
10. Πληκτρολόγιο & Ποντίκι: Advent Wireless,
11. Δικτυακή Πύλη: Linksys,
12. Εκτυπωτής: HP D5440,
13. Ηχεία & Ενισχυτής: Γιάννης Αγέραστος.
Επειδή γνώσεις Η/Υ καθώς και αγγλικών δεν έχω, θα ήθελα, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, να μου απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:
01. Είναι συμβατό το Ubuntu 9.04 με το hardware του Η/Υ μου;
02. Να προτιμήσω την έκδοση Intel i386 ή AMD64;
03. Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης Windows XP SP3 και Ubuntu 9.04;
04. Απαιτείται διαμόρφωση του Η/Υ πριν την εγκατάσταση;
05. Υπάρχει κίνδυνος να χάσω τα αρχεία μου;
06. Θα είναι αναγνωρίσιμα και διαχειρίσιμα τα αρχεία μου από το Ubuntu;
07. Τα προγράμματα Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Opera, Yahoo, Avast, Spybot-SD, Spyware Blaster, Avast, 7-Zip, MSO 2003, OOO 3.1.1, DVD Shrink, Nero, Pinnacle, Cool Edit Pro, AnyDVD, Convert XtoDVD, Winamp, VLC, Cyberlink, ACD Systems, Adobe, Java, Quick Time, Xilisoft, Sony Ericsson, που έχω πρόχειρα στο μυαλό μου είναι συμβατά με το Ubuntu;
08. Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα συμβατά προγράμματα [κατά προτίμηση δωρεάν];
09. Πρέπει να ψάξω για οδηγούς τόσο του hardware όσο και του software ή είναι προεγκατεστημένοι στο Ubuntu;
10. Υπάρχει κάποιο αξιόλογο δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής και επεξεργασίας οπτικών, οπτικοακουστικών και ακουστικών αρχείων;
11. Το περιβάλλον εργασίας είναι στα ελληνικά;
12. Είναι σταθερό λογισμικό το Ubuntu 9.04 ή έχει δυνατότητα αυτοεπισκευής;
13. [Τελευταία και γρουσούζικη] Έχει κάποιος ή κάποια τη διάθεση να απαντήσει σε αυτήν την απόγνωση; [Θα το εκτιμούσα δεόντως!]
Ευχαριστώ όποιον ή όποια το διάβασε και μόνο για το χρόνο που αφιέρωσε, είτε απαντήσει είτε όχι!
Γνώσεις Ubuntu: Καθόλου, Προγραμματισμός: Καθόλου, Αγγλικά: Ελάχιστα Software Ubuntu 9.10 i386 Format Ext3
Hardware CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+, MB: Asus A8N5X, GNU: NVidia GeForce 6600 PCI-Ex, Sound: Realtek AC'97

Γιάννης
Άβαταρ μέλους
Γιάννης Αγέραστος
babeTUX
babeTUX

IRC: Γιάννης
Εκτύπωση

Re: Ερωτήσεις

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 27 Σεπ 2009, 01:36

Γιάννη καλως ήρθες στη παρέα μας!

Εν ολίγης πολλά απο τα ερωτήματά σου θα σου λυθουν αν διαβάσεις το παρακάτω ιδιαίτερα χρήσιμο link...
Οδηγοί - How to - Tutorials

Για να μάθεις τις οδηγίες του forum δες εδώ:
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux

Το hardware όπως το είδα είναι full compatible αλλά η κάρτα τηλεόρασης δεν θα σου δίνει ήχο... τουλάχιστον μέχρι και την 9.04 (την είχα και το ξέρω) :problem:
Για την εγκατάσταση θα σου πρότεινα AMD64... αφού την έχουμε γιατί να μην τη βάλουμε?

Απο προγράμματα τώρα, άλλο τίποτα! Ψάξε και θα δείς οτι το μεγαλύτερο ποσοστό θα σε καλύψουν... 8-)

Διάβασε τα link και πάλι εδώ είμαστε!
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 27 Σεπ 2009, 01:41

Γεια σου φιλε μου και καλως μας ηρθες καταρχας!!
Διαβασε πρωτα σε παρακαλω εδω Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
και αλλαξε την εικονα avatar,δεν επιτρεποντε .gif,animations

Για τον τροπο εγκαταστασης δες εδω viewtopic.php?f=9&t=895
και για dualboot (Ubuntu & παραθηρα) δες εδω viewtopic.php?f=9&t=455

Επισης για να δεις την συμβατοτητα απο το pc σου μπορεις απλα να δωκιμασεις απο livecd χωρις να κανεις εγκατασταση,
βεβεα αυτο ειναι για μια πρωτη ματια και οχι οτι ετσι θα εισαι.....
απο μια πρωτη ματια που εριξα ειναι μια χαρα συμβατο ειναι το pc σου!! :thumbup:
Τωρα για τα προγραμματα που ανεφερες αυτα που ειναι για ιους, δεν τα χρειαζεσαι, ολα τα υπολοιπα υπαρχουνε αντιστοιχα που κανουνε την ιδια δουλεια, για το ubuntu, και καποια που ειναι τα ιδια! :thumbup:

Οποτε κατεβασε το αρχειο .iso απο εδω http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
32bit ή 64bit (αναλογα με τον επεξεργαστη σου)
Γραψτο σε χαμηλη ταχυτητα οπως λεει εδω https://help.ubuntu.com/community/el/BurningIsoHowto
και ακολουθησε τους οδηγους παραπανω για να κανεις την εγκατασταση και λογικα δεν θα εχεις κανενα προβλημα!! :thumbup:

Οτι απορεια,προβλημα εχεις μην διστασεις να ρωτησεις!! :thumbup:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 27 Σεπ 2009, 01:43

01. Είναι συμβατό το Ubuntu 9.04 με το hardware του Η/Υ μου; Ναι είναι συμβατό
02. Να προτιμήσω την έκδοση Intel i386 ή AMD64; Για πρώτη φορά θα έλεγα δοκίμασε το i386 32 bit
03. Υπάρχει δυνατότητα συνύπαρξης Windows XP SP3 και Ubuntu 9.04; Ναι υπάρχει δες εδώ viewtopic.php?f=9&t=895
04. Απαιτείται διαμόρφωση του Η/Υ πριν την εγκατάσταση; Ναι χρειάζεται να κάνεις ορισμένα βήματα δες το βίντεο
05. Υπάρχει κίνδυνος να χάσω τα αρχεία μου; Εάν δεν έχεις κάνει αντίγραφα να το κάνεις , άλλα εάν ακολουθήσεις τα βήματα όχι
06. Θα είναι αναγνωρίσιμα και διαχειρίσιμα τα αρχεία μου από το Ubuntu; Ναι και βέβαια θα είναι , με ορισμένες διαφορές άλλα κατά περίπτωση
07. Τα προγράμματα Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Opera, Yahoo, Avast, Spybot-SD, Spyware Blaster, Avast, 7-Zip, MSO 2003, OOO 3.1.1, DVD Shrink, Nero, Pinnacle, Cool Edit Pro, AnyDVD, Convert XtoDVD, Winamp, VLC, Cyberlink, ACD Systems, Adobe, Java, Quick Time, Xilisoft, Sony Ericsson, που έχω πρόχειρα στο μυαλό μου είναι συμβατά με το Ubuntu; Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Opera, και πολλά άλλα υπάρχουν και για λίνουξ ήδη και πάντα υπάρχει κάτι ανάλογο , θέμα συνήθειας είναι .
08. Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα συμβατά προγράμματα [κατά προτίμηση δωρεάν]; Ναι υπάρχουν και πολλά
09. Πρέπει να ψάξω για οδηγούς τόσο του hardware όσο και του software ή είναι προεγκατεστημένοι στο Ubuntu; Θα σε ενημερώσει το ίδιο σύστημα εάν πρέπει να περάσεις κάτι και θα το κάνει εγκατάσταση εάν απαντήσεις θετικά
10. Υπάρχει κάποιο αξιόλογο δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής και επεξεργασίας οπτικών, οπτικοακουστικών και ακουστικών αρχείων; Πόσα θες :D
11. Το περιβάλλον εργασίας είναι στα ελληνικά; Ναι και σε άλλες 40+ γλώσσες
12. Είναι σταθερό λογισμικό το Ubuntu 9.04 ή έχει δυνατότητα αυτοεπισκευής; Δεν χρειάζεται να το κάνει αν το κάνεις με βάση τους οδηγούς είναι εύκολο να το ξανακάνεις χωρίς κόπο εάν χρειαστεί μέσα σε 20 λεπτά
13. [Τελευταία και γρουσούζικη] Έχει κάποιος ή κάποια τη διάθεση να απαντήσει σε αυτήν την απόγνωση; [Θα το εκτιμούσα δεόντως!]
Ευχαριστώ όποιον ή όποια το διάβασε και μόνο για το χρόνο που αφιέρωσε, είτε απαντήσει είτε όχι!
Εδώ θα τα βρεις όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα σου viewtopic.php?f=9&t=859
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Ερωτήσεις  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 27 Σεπ 2009, 01:58

1)κατέβασε το live cd απο εδώ και θα δεις αν είναι όλα συμβατά,
2)την έκδοση AMD
3)ο σωστός τρόπος είναι αυτός: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=455
4) δεν το κατάλαβα τη θέλεις να πεις.
5)αν για κάποιο λόγο κλείσει το PC πάνω στη διαμόρφωση του σκληρού υποθέτω πως ναι.
6) ναι, ίσος να χρειαστεί και κάποιο πρόγραμμα που θα το βρείς πολύ εύκολα στα αποθετήρια του ubuntu (πάντα δωρεάν)
7)antivirus τα ξεχνάς όλα και anti-spyware. όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν τα ίδια αλλά για ubuntu ή θα βρεις αντίστοιχα πάλι στα αποθετήρια του ubuntu δωρεάν
8)πολύ δύσκολο να μη βρεις αλλά ακόμα και να μη βρεις μπορείς να κάνεις εγκατάσταση ένα πρόγραμμα των windows μέσο του wine
9)drivers τους ξεχνάς, μόνο για τη κάρτα γραφικών θα χρειαστείς αλλά και αυτούς θα τους βρει αυτόματα και θα τους κατεβάσεις και για κανένα modem με USB, αν έχεις ethernet ούτε που θα χρειαστεί να το πειράξεις.
10) κάνε μία αναζήτηση στο forum, έχει απαντηθεί η ερώτηση :)
11)επιλέγεις όποια γλώσσα θέλεις κατά την εκκίνηση πριν κάνεις την εγκατάσταση, ακόμα και στο live cd να μπεις πάλι θα επιλέξεις.
12)είναι αρκετά σταθερό (περισσότερο απο windows), κάθε 30 ημέρες ή κάθε 30 φορές που κάνεις επανεκκίνηση (δεν θυμάμαι ακριβός) κάνει ένα check karnel.
αν σου παρουσιάσει πρόβλημα μπαίνεις με το live cd που κατέβασες και κάνεις επιδιόρθωση όλα τα αρχεία που "χάλασαν" (υπερβολικά σπάνιο).

αυτά απο εμένα.

edit: ρε linuxman πως γίνετε να με προλαβαίνεις πάντα? μυρίζεσε το πρόβλημα του καθενός ? με άφησες για άλλη μια φορά μ***κα (με τη καλή έννοια πάντα)
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Desktops & Laptops