Linux διανομη για Netbook

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Linux διανομη για Netbook

Δημοσίευσηαπό vladx » 12 Νοέμ 2009, 03:44

Παιδια θελω να βαλω μια λινουξ διανομη σε εναν ACER Aspire One (Atom n270 1.6ghz, 512mb RAM).
Δοκιμασα το Ubuntu Netbook Remix. Πολυ ομορφο και με πολυ λειτουργικο περιβαλλον εργασιας για ενα netbook, αλλα πεφτει αρκετα βαρυ στο μηχανημα.
Στην αρχη σερνοτανε, αλλα με λιγο "πειραγμα" βελτιοωθηκε καπως η κατασταση, ομως οχι αρκετα. Βρηκα και την ΕΕΕbuntu και απο τις φωτο φαινεται ομορφη, αλλα δεν την εχω δοκιμασει.
Θα ειναι πιο ελαφρυα? Εχει κανεις να μου προτεινει κατι άλλο?
Θελω κατι ελαφρυ αλλα οχι ομως τελειως σπαρτιατικο. Θελω να ειναι και λιγο ντιζαϊνατο. Ελπιζω να μην ζηταω πολλα... 8-)
Τελευταία επεξεργασία από vladx και 14 Νοέμ 2009, 19:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνωση Linux: Μετρια|| Προγραμματισμος: Καλή|| Λειτουργικο: Ubuntu 12.04 - Windows 7 ||
Desktop || CPU : Intel Core2Quad Q9550 @ 2.83GHz || Ram: 4.00 GB DDR3 || Καρτα Γραφκων : GeForce GTX460
Become a Programmer, Motherfucker
Άβαταρ μέλους
vladx
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Linux διανομη για Netbook

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 12 Νοέμ 2009, 04:46

@vladx
Σε αυτό το ACER Aspire One (νομίζω το ίδιο λές σωστά :?: )
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.906696
έχω το edubuntu 9.04 και πίστεψε με πετάει το μηχάνημα .
(δεν είναι δικό μου αλλά είμαι ο administrator του :geek: )

δεν δοκιμάζεις να κατεβάσεις ίσως το xubuntu αν όχι το κανονικό ubuntu
που είναι standard ποιο ελαφρύ :?:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 12 Νοέμ 2009, 08:20

Δοκίμασε και το Moblin,είναι ειδικά tweakαρισμένο για Atom cpu's,και από εμφάνιση σκίζει.

http://moblin.org/downloads
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 12 Νοέμ 2009, 09:12

Οντως, ποια εκδοση Ubuntu δοκιμασες; Εχω την 9.04 σε Netbook της MSI με την ιδια CPU 1Gb RAM και το μηχανακι ξυριζει! Την 9.10 εχω προς το παρον μονο σε Virtual Machine και στην αρχη σερνοταν κυριολεκτικα. Μετα απο τις πιο προσφατες αναβαθμισεις η ταχυτητα του εχει 3πλασιαστει (κατ'εκτιμησιν, δεν εχω καποιο benchmark program), αλλα εξακολουθει να ειναι εμφανως αργο. Μαλλον ο καινουριος Gnome του πεφτει λιγο βαρυς, αλλα μπορει να εχει να κανει και με τα Guest Additions του VBox.

Αν εχεις δοκιμασει την 9.10, δοκιμασε την 9.04 και πες μας.

Σημειωτεον, με την καρτα γραφικων που εχουν αυτα τα μηχανακια, μην περιμενεις το Compiz να ειναι στις δοξες του... :D

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 12 Νοέμ 2009, 10:31

Αυτό το μηχανάκι για ένα διάστημα ήταν διαθέσιμο με linpus, το οποίο είναι fedora 8 με xfce.
Το χρησιμοποιώ για ένα εξάμηνο με το αρχικό linpus αφού το προσάρμοσα,
ώστε να είναι φυσιολογικό και όχι όπως ήταν στην αρχή για ΑΜΕΑ (χρήστες windows).
Με compiz ενεργοποιημένο, πετάει...
Σου συνιστώ να χρησιμοποιήσεις xubuntu 9.10, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα!
Για κάποιες μικρές επεμβάσεις που χρειάζεται (ένδειξη wifi κλπ...)
θα βρεις όλες τις πληροφορίες ξεκινώντας από εδώ
https://help.ubuntu.com/community/AspireOne
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vladx » 12 Νοέμ 2009, 12:58

Κατ'αρχας ευχαριστω για τις απαντησεις σας...
Οταν το πηρα ειχε τα xp :sick: και εβαλα το ubuntu Netbook Remix 9.10. Δεν ειχα σκεφτει οτι τα 9.04 ισως ηταν καλυτερα.
Το μηχανημα δεν ειναι δικο μου, ειναι
pros έγραψε: για ΑΜΕΑ (χρήστες windows).
:lol: :lol: :lol: . Ετσι θα ηθελα ενα περιβαλλον σαν αυτο του UNR η του ΕΕΕbuntu, οπου ειναι αρκετα απλοϊκο
και μπορεις να εχεις ευκολα προσβαση σε οτι και να χρειαστεις. Μου θυμησε λιγο μενου απο κινητο...
Και το Moblin που μου προτεινατε, απο βιντεακια που ειδα ειναι πολυ κοντα σε αυτο που θελω. Δεν θελω να του βαλω μια διανομη σαν τα Xubuntu, γιατι αν και ξερω οτι θα ειναι πιο ελαφρυα, θα ξενισει αρκετα καποιον που δεν εχει ξαναδουλεψει με καποια διανομη λινουξ. Ο κοσμος δυστυχως εχει μαθει με τα windows και ειναι δυσκολο να τους αλλαξεις αυτη τη συνηθεια. Γι'αυτο θελω και κατι πιο ελκυστικο στο ματι.
Οποτε με αυτα τα δεδομενα τι ειναι καλυτερο?
Γνωση Linux: Μετρια|| Προγραμματισμος: Καλή|| Λειτουργικο: Ubuntu 12.04 - Windows 7 ||
Desktop || CPU : Intel Core2Quad Q9550 @ 2.83GHz || Ram: 4.00 GB DDR3 || Καρτα Γραφκων : GeForce GTX460
Άβαταρ μέλους
vladx
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 12 Νοέμ 2009, 13:39

@vladx
έγραψε:Ο κοσμος δυστυχως εχει μαθει με τα windows και ειναι δυσκολο να τους αλλαξεις αυτη τη συνηθεια. Γι'αυτο θελω και κατι πιο ελκυστικο στο ματι.
Οποτε με αυτα τα δεδομενα τι ειναι καλυτερο?

αφού δεν θα είναι δικό σου δείξε τους μερικές εικόνες η και το ίδιο το λειτουργικό σε virtual machine
και ρώτα αυτούς που θα το έχουν ποιό τους φένεται ποιό βολικό .

πάντως κατά την γνώμη καλύτερα είναι να βάλεις μια στάνταρντ διανομή όπως ubuntu ή xubuntu
ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις σε προβλήματα και "προβληματάκια"
τυχών τους παρουσιαστούν .
Εκτός και εάν μπορείς να τους "φτιάχνεις" εσύ και αυτοί που θα το έχουν δεν θα κάνουν τίποτα πέρα από το να το χρησιμοποιούν
όπως κάνω και εγώ :mrgreen: :P
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vladx » 12 Νοέμ 2009, 14:13

Οχι δεν τιθεται θεμα με "προβληματακια". Οτι συμβει στο μετρο του δυνατου θα το αναλαβω εγω. Αυτο που με ενδιαφερει ειναι,
ποιες ειναι οι διανομες οι οποιες πληρουν τις προϋποθεσεις που προανεφερα και ειναι αξιοσημειωτες. Μεχρι στιγμης εχω στο μυαλο μου τα UNR, EEEbuntu, Moblin. Τα linpus απο την αλλη απαιτουν το λιγοτερο 15gb και το netbook εχει μονο 8... Υπαρχει καποια αλλη διανομη?
Συγνωμμη αν γινομαι κουραστικος.
Άβαταρ μέλους
vladx
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 12 Νοέμ 2009, 14:22

vladx έγραψε:Τα linpus απο την αλλη απαιτουν το λιγοτερο 15gb και το netbook εχει μονο 8...

Δουλεύει μια χαρά με τα 8 GB. Αυτό χρησιμοποιώ και εγώ.
Και το αριστερό SD που έχει το μηχανάκι για /home (8 GB) και θα είσαι τζάμι...
Το linpus της acer με τις μετατροπές που μπορείς να βρεις
στους παρακάτω συνδέσμους νομίζω ότι θα σε καλύψει.

http://macles.blogspot.com/
http://jorge.fbarr.net/2008/08/06/acer- ... ultdesktop
http://dismantle-it.blogspot.com/2008/0 ... -dock.html
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 12 Νοέμ 2009, 14:25

@vladx
υπάρχουν πολλές που θα παίξουν και είναι όμορφες και σταθερές
ναι μεν θα έχεις την δυνατότητα να βάλεις ότι πρόγραμμα θές
αλλά όχι τόσα όσα τα debian based λειτουργικά.
Αν θές τόσες εφαρμογές και ευκολία καλύτερα (πιστεύω ) μείνε σε ubuntu ή debian (γενικώς δηλαδή σε αυτά που είπαμε ήδη) .
Το debian με gnome είναι πιο γρήγορο πάντως από το ubuntu .

Αλλιώς από τα όμορφα που ξέρω μπορείς να βάλεις το slax
http://www.slax.org/ , το puppy linux http://puppylinux.org/ klp
θα είναι σίγουρα γρήγορα αλλά από πακέτα .. μάλλον πακέτο...
αλλά μην σε αποθαρρύνω σίγουρα θα βρεις πολλά πακέτα έτοιμα
χωρίς να χρειάζεται να κάνεις compile.
κάνε τις δοκιμές σου άνετα με το virtualbox ;)

Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Desktops & Laptops