Το OSX είναι ένα καλό λειτουργικό, από την πλευρά του απλού χρήστη. Το βλέπω στη γυναίκα μου, έχει macbook, έχει iphone με συγγενικό λειτουργικό, τα καταφέρνει μια χαρά χωρίς να με ρωτάει τίποτα, αν και η σχέση της με τους υπολογιστές ήταν πάντα εκείνη του πλέον απλού-απλού χρήστη. Μάλιστα κάνει πράγματα που στο δικό μου macbook δεν έχω ιδέα πώς γίνονται (δεν με έχει απασχολήσει κιόλας).
Ποια είναι τα θετικά των apple μας, χωρίς να επαναλαμβάνω (ελπίζω) την κουβέντα που έχει γίνει σε άλλη νήμα:
Ποιοτική, μάλλον, κατασκευή, για φορητό.
Ποιοτικό, αν και πολύ ακριβό και το iphone. Πάντως είναι αιώνες μπροστά από το δικό μου κινητό LG που μάλλον επιχείρησε να το μιμηθεί (το οποίο και αυτό, δεν ήταν φθηνό. Μεγάλη κουταμάρα που το αγόρασα).
Γυαλιστερό και συνάμα σταθερό λειτουργικό και στις δύο περιπτώσεις, με όμορφα γραφικά.
Ποιο είναι το μεγάλο μειονέκτημα:
Το λειτουργικό είναι κλειστό, παντού δε οι ενδείξεις και οι εντυπώσεις που αποκομίζεις ως χρήστης είναι ότι η apple προσπαθεί να περιορίσει τις δυνατότητές σου και να ελέγξει τι μπορείς να κάνεις.
Όσο πετυχαίνει εμπορικά η apple (και τα τελευταία χρόνια πάει από το καλό στο καλύτερο σε αυτό τον τομέα) τόσο περισσότερο θα προσπαθεί να επιβάλει στους χρήστες τον έλεγχό της (τη μαγκιά της, που λέει ο τίτλος του νήματος). Και αυτό προκαλεί αντιδράσεις σε μας, που έχουμε συνηθίσει αλλιώς. Πχ. το ipad μου αρέσει, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι «να το είχα στα χέρια μου», όμως αμέσως λογικεύομαι. Αδιανόητο να αγοράζω εφαρμογές ή βιβλία από ένα μαγαζί μόνο και να μην μπορώ να τις δανείσω αλλού. Όπως το βλέπω τώρα, ούτε ipad, ούτε iphone πρόκειται να πιάσω στα χέρια μου.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3