'Ερχεται το Dpkg multiarch

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

'Ερχεται το Dpkg multiarch

Δημοσίευσηαπό Learner » 07 Φεβ 2012, 15:38

Όπως ανακοινώθηκε στο debian-devel , ανέβηκε ήδη για τεστάρισμα ο νέος dpkg με multiarch support.
Ο γνωστός σε πολλούς(αν όχι όλους) διαχειριστής πακέτων debian , πλέον θα ενσωματώνει μια λειτουργία που θα επιτρέπει στον χρήστη να κατεβάζει και να εγκαθιστά προγράμματα φτιαγμένα για άλλες αρχιτεκτονικές από την δική του. π.χ: αν έχει i386(x86) λειτουργικό θα μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει εφαρμογές για amd64(x86_64) αρχιτεκτονική. Με την προϋπόθεση βέβαια ο υπολογιστής του να υποστηρίζει και τις δύο αρχιτεκτονικές.
Βέβαια όπως αναφέρεται και στο debian-devel
έγραψε:Many packages will not be installable
because some of their dependencies have not yet been updated to work with
in a multiarch world

Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία με αυτό .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ωραία. Έκανα την παρουσίαση της είδησης . :P

Μπορεί να μου εξηγήσει τώρα κάποιος διαβασμένος :geek: , ποία θα είναι τα οφέλη μου (εμένα σαν χρήστη) , εάν για παράδειγμα εγκαταστήσω το gimp 64bit στο λειτουργικό μου που είναι 32 bit ; Και γενικά βέβαια. (Το gimp το έφερα απλά σαν ένα παράδειγμα) .

Ευχαριστώ.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: 'Ερχεται το Dpkg multiarch

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 07 Φεβ 2012, 15:53

Υποθέτω πως αυτή η ενέργεια γίνεται περισσότερο ώστε να διαευκολυνθεί το αντίθετο, δηλαδή η εκατάσταση των 32bit εφαρμογών σε 64bit λειτουργικά.

Ένα παράδειγμα είναι η εγκατάσταση των lightscribe for linux, αλλά και του Draftsight για τα οποία δεν υπάρχει 64bit έκδοση.

Το αντίθετο, δηλαδή η εγκατάσταση 64bit εφαρμογών σε 32βbit λειτουργικά, είναι μάλλον μία διευκόλυνση προς τους developers ώστε να μην κάνουν precompile σε 2 αρχιτεκτονικές τα πακέτα τους.

Αν κάποιος ξέρει παραπάνω, ας ρίξει λίγο φως ακόμα...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Νέα - Ειδήσεις - Ανακοινώσεις