Το κείμενο τόσο όσον αφορά τη δομή όσο και το περιεχόμενο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Σε πρώτη φάση, στην αρχική σελίδα είχε δημιουργηθεί μόνο ένας σκελετός με τίτλους ενοτήτων/υποενοτήτων. Σιγά σιγά, όσο συμπληρωνόταν το περιεχόμενο των ενοτήτων και όταν έγινε σχετικά σαφές ποια θα ήταν η δομή τους, ξεκίνησε η μεταφορά τους σε ξεχωριστές σελίδες. Αυτά που έχουν μείνει στην αρχική σελίδα είναι ενότητες οι οποίες δεν έχουν ακόμα υλικό ή/και δεν είναι σαφές ακόμα σε ποια ενότητα θα ταιριάζουν καλύτερα. Τελικά η αρχική σελίδα δεν θα περιέχει τίποτα άλλο εκτός μία σύντομη εισαγωγή και τους τίτλους/links των ενοτήτων του οδηγού (όπως πχ
εδώ).
Όσον αφορά το περιεχόμενο, καλώς ή κακώς είναι ελεύθερο να το διαμορφώσει ο οποιοσδήποτε (στην πράξη βέβαια δεν έχουν γράψει ακόμα πάνω από 10 άτομα). Ο οδηγός θέλει ακόμα πολύ δουλειά και στο περιεχόμενο και στη δομή αλλά και στο φορματ του κειμένου (εν ολίγοις παντού). Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις και πιθανά σε κάποια σημεία το περιεχόμενο να ξεφεύγει από τον διακυρηγμένο στόχο (έναν οδηγό δηλαδή για αρχάριους). Απλά, αφενός είναι νωρίς για να εφαρμόσουμε το ξυράφι του Οκαμ και αφετέρου σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι κρίμα να πεταχτεί δουλειά που έχει γίνει. Πχ η ενότητα "Βασικές γνώσεις Unix" είναι μάλλον αρκετά πιο αναλυτική από όσο χρειάζεται, αλλά από την άλλη αν δουλευτεί και επεκταθεί και άλλο μπορεί κάλλιστα να γίνει ένας ξεχωριστός οδηγός. Πάντως, όπως παρατηρήσατε, είναι σχεδόν βέβααιο ότι θα υπάρξει ένα παράρτημα στο οποίο θα μεταφερθούν ενότητες που δεν κολλάνε αλλού.
@simosx
Νομίζω ότι το να προτείνουμε "βάλε linux γενικά και μετά βλέπεις" κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο πλέον δόκιμος δρόμος. Αυτό που πρέπει να απαντήσεις σε έναν νεοεισερχόμενο είναι πρώτον αν θέλει να βάλει linux. Το Linux, αν και θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, για την ώρα καλώς ή κακώς δεν είναι για όλους τους χρήστες. Δυστυχώς κάθε αλλαγή λειτουργικού συστήματος έχει κόστος το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι όλοι να πληρώσουν και επίσης (ακόμα πιο δυστυχώς) το linux σήμερα δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Μπορεί να μη μας αρέσει αλλά είναι αλήθεια και πρέπει λοιπόν να το λέμε
ρητά. Επίσης, μέχρι να φτάσεις στο βήμα αυτής καθε εαυτής της εγκατάστασης, προηγούνται πολλά βήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι distro specific και τα οποία είναι πρακτικά FAQ.
Η χρήση μίας συγκεκριμένης διανομής ως το όχημα εισόδου στον κόσμο του Linux είναι φυσικά μια χαρά τρόπος για να δείξεις σε έναν νεοεισερχόμενο τα "κατατόπια" (για την ακρίβεια είναι στην ουσία το ίδιο με το να χρησιμοποιήσεις μία συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού σε ένα εισαγωγικό μάθημα στον προγραμματισμό), ίσως μάλιστα να είναι και ευκολότερος, αλλά δεν είναι ο μοναδικός τρόπος. Το non-distro specific (Linux για αρχάριους vs Ubuntu για αρχάριους) είναι μία επιλογή που απλώνει το scope του οδηγού και ενδεχομένως αυξάνει τη δυσκολία συγγραφής του, αλλά από την άλλη διευκολύνει την αποδοχή του και τη στήριξη του από περισσότερες κοινότητες και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό. Η συγγραφή ενός distro specific οδηγού είναι φυσικά και αυτή πολύ χρήσιμη, αλλά θεωρω ότι δεν είναι κάτι στο οποίο υπάρχει έλλειψη. Αντίθετα, αυτό που δεν υπάρχει είναι ένας χώρος που να είναι συγκεντρωμένες όλες οι βασικές απαντήσεις που έχει ένας νεοεισερχόμενος στο Linux. Στο παρελθόν, έχουν γίνει φυσικά τέτοιες προσπάθειες σε διάφορα forum, αλλά συνήθως δεν είναι εύκολο να ανανεώνονται ή/και να δέχονται συνεισφορες από τον καθένα.
έγραψε:Και κάτι που είναι σημαντικό, είναι, όταν έρχεσαι σε επαφή με άτομα που ξεκινάνε τώρα με το ελεύθερο λογισμικό, να ζητάς να διαβάζουν το κείμενο και να δίνουν ποιοτικά σχόλια. Από τα σχόλια θα διαπιστώσεις τι χρειάζεσαι πραγματικά, και τι αρκεί να μπει σε παράρτημα. Πρέπει να το επιδιώξεις τούτο το πράγμα.
Συμφωνώ απολύτως, απλά, το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είναι ατομικό μου project. Δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε και το χρόνο για να γράψω ένα τέτοιο οδηγό μόνος μου.
Ο λόγος που επιλέχτηκε η πλατφόρμα του WikiBooks ήταν ακριβώς για να διευκολύνει τη συλλογική συγγραφή του.
ΥΓ. Συγγνώμη για το μακροσκελές του post και περιμένω/περιμένουμε τα σχόλια και τη συνεισφορά σας