logari81 έγραψε:logari81 έγραψε:Η ασφάλεια των διανομών Linux εγγειται στο γεγονώς ότι είναι πολύ απίθανο να εγκαταστήσει καποιος εναν ιό με διαφορετικό τροπο απότι η εγκατάσταση ενός προγαμματος. Τα windows (τουλαχιστον στις εκδόσεις που εχω χρησιμοποιήσει εγώ) παρεχουν διαφορετικούς τροπους εγκαταστασης ιων χωρις την αμεση παρεμβαση του χρηστη (π.χ. η συνδεση ενός usb stick και μονο μπορει να πραγματοποιήσει την εγκατασταση κακόβουλων εφαρμογων). Κατι τετοιο ειναι σχεδον αδύνατο σε διανομες Linux.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Σημασία για κάτι έχει πως κολάει εμάς και πως μεταδίδεται σε άλλους!
Τι με εμποδίζει εμένα να φτιάξω και ένα scriptάκι που να τρέχει sudo rm -rf / και να το μοιράζω από εδώ κι από 'κει. Σημαίνει αυτό ότι το ubuntu έχουν κάποια τρύπα ασφαλείας; Αφού ο άλλος ΘΕΛΕΙ να το εκτελέσει βάζοντας κωδικό root, θα το εκτελέσει! Και το linux δεν έχουν κανένα λόγο να του το απαγορέψουν!
Πέρα από αυτό. Τη στιγμή που ένα screensaver περιέχει κακόβουλο λογισμικό, μπορεί να ονομαστεί trojan, αν δεν κάνω λάθος. Είναι δηλαδή ένα κακόβουλο λογισμικό με περιτύλιγμα ενός screensaver (με τη διαφορά βέβαια ότι τα screensaver δε ζητούν κωδικό). Θα ήθελα να κάνω μία πρόταση προς τους διαχειριστές του forum:
έγραψε:Ίσως θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή ενότητα (ή ένα ειδικό θέμα με άμεση, όμως, πρόσβαση για να μη χάνεται με τον χρόνο) όπου θα καταγράφονται από όλους εμάς τέτοια εμφανιζόμενα περιστατικά. Στο θέμα αυτό καλό είναι να ΜΗΝ επιτρέπεται σχολιασμός (όπως εδώ), κάθε καταχώριση να είναι μοναδική και η μορφή να έχει αυστηρά τη μορφή
[όνομα][πηγή][τι προκαλεί][τρόπος διάγνωσης][αντιμετώπιση]
Πιστεύω θα ήταν ένας ωραίος τρόπος για να αποδυναμωθεί το φαινόμενο. Ποιός linuxάς δεν κινείται σε linuxforums; Αν το gnomelook.org μάθαινε γρήγορα για το περιεχόμενο του *.deb, θα το κατέβαζε και πιο γρήγορα!