Η ΕΠΕ ζητά τον τερματισμό της σπατάλης σε άδειες κλειστού λο

...από το ubuntu, το linux, και το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Συντονιστές: adem1, ubuderix

Η ΕΠΕ ζητά τον τερματισμό της σπατάλης σε άδειες κλειστού λο

Δημοσίευσηαπό the_eye » 16 Δεκ 2010, 12:42

Αντιγράφω από το
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=442

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελεύθερο λογισμικό παντού

Τέρμα τώρα στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για κλειστό λογισμικό

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται ή απειλούνται με απόλυση, εξακολουθεί η διασπάθιση πολύτιμων πόρων από το δημόσιο για αγορά αδειών κλειστού λογισμικού. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο. Η άμεση εξοικονόμηση πόρων θα είναι σημαντικότατη. Περαιτέρω, θα τεθούν οι βάσεις για εγχώρια παραγωγή λογισμικού με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας πιστεύει ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία κάθε ευρώ που δαπανάται για την αγορά αδειών κλειστού λογισμικού, όταν υπάρχουν δωρεάν λύσεις ελεύθερου λογισμικού, αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει. Ως πρώτο πρακτικό μέτρο απαιτούμε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας για διασφάλιση της χρήσης αποκλειστικά ελεύθερου λογισμικού στα σχολικά εργαστήρια και σε όλες τις προμήθειες υπολογιστών και συστημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις ανάγκες του Ψηφιακού Σχολείου.

Συντάκτης/επικοινωνία: Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, info <στο> epe.org.gr
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Η ΕΠΕ ζητά τον τερματισμό της σπατάλης σε άδειες κλειστο

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Δεκ 2010, 14:50

Και μια σχετική πρωτοβουλία, από μέλη του φόρουμ...

viewtopic.php?f=34&t=11344
Μπορείτε ακόμη να εκφράσετε την υποστήριξη σας, σε ότι αναφέρεται στην επιστολή.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 16 Δεκ 2010, 14:51

:thumbup: Και πολύ καλά θα κάνουν!
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 16 Δεκ 2010, 14:55

Τα λεφτά που έχουμε δώσει ως έθνος για αγορά software είναι σαν να ανάψαμε μια πυρά και τα πετάξαμε μέσα. Σπατάλη με όλη τη σημασία της λέξεως.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 16 Δεκ 2010, 20:57

Καλή και άγια η επιστολή και οι θέσεις που παρουσιάζει αλλά για να μιλάνε και για άμεσες πράξεις, είτε αυτοί ζουν σε άλλη χώρα είτε εγώ...

Πως θα μπει το ελεύθερο λογισμικό άμεσα στα σχολεία όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ίσα που ξέρει να χρησιμοποιήσει τα απολύτως βασικά από κλειστό λογισμικό και μεγάλο μέρος ακόμα κι όσων διδάσκουν πληροφορική σνομπάρουν ή αγνοούν το ανοιχτό;

Ποιος θα αναλάβει το στήσιμο και την συντήρηση των συστημάτων; πόσοι είναι αυτοί που έχουν πιστοποίηση στην Ελλάδα (LPI;) για να μπορούν να καταλάβουν αυτές τις θέσεις;

Και κυρίως, πόσες εταιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα που μπορούν να αναλάβουν έστω και εργολαβικά τη δημιουργία/συντήρηση λογισμικού;

Καλά τα ευχολόγια και οι δηλώσεις αλλά να ξέρουμε και τι λέμε...
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 16 Δεκ 2010, 20:59

Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:Καλά τα ευχολόγια και οι δηλώσεις αλλά να ξέρουμε και τι λέμε...

Δεν υπάρχει δε μπορώ, δε θέλω υπάρχει. Αν υπάρξει η θέληση τότε όλα θα γίνουν.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 16 Δεκ 2010, 21:09

the_eye έγραψε:Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται ή απειλούνται με απόλυση, εξακολουθεί η διασπάθιση πολύτιμων πόρων από το δημόσιο για αγορά αδειών κλειστού λογισμικού. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο. Η άμεση εξοικονόμηση πόρων θα είναι σημαντικότατη. Περαιτέρω, θα τεθούν οι βάσεις για εγχώρια παραγωγή λογισμικού με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Θα αναγκαστούν να αλλάξουν δείτε τι έγινε :clap: :clap: :shh: :shh:
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: | Προγραμματισμός:
Αγγλικά: καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 LTS (32bit) ΕΛ σε Intel core 2 quad core Q9300
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 16 Δεκ 2010, 21:14

ίσως καί λίγη εθελοντική εργασία από όλους?
το 1/100 τού χρόνου πού αφιερώνεται εδώ μόνο, πιστεύω ότι αρκεί γιά να ανάψει τη σπίθα
σήμερα ένα σχολείο αύριο.................
τά υπόλοιπα έρχονται σιγά σιγά
έγραψε:συν Αθηνά και χείρα κίνει

Φιλικά
Θανάσης Π.
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Δεκ 2010, 21:20

Γιώργος Φιωτάκης έγραψε:Πως θα μπει το ελεύθερο λογισμικό άμεσα στα σχολεία όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ίσα που ξέρει να χρησιμοποιήσει τα απολύτως βασικά από κλειστό λογισμικό και μεγάλο μέρος ακόμα κι όσων διδάσκουν πληροφορική σνομπάρουν ή αγνοούν το ανοιχτό;

Προσωπική εμπειρία.
Εκπαιδευτικός, πρόωρα συνταξιοδοτηθείσα, για να προλάβει το εφάπαξ ή δεν ξέρω κι' εγώ ποια άλλη παροχή,
μου διηγείται την εμπειρία της από την προσπάθεια του συστήματος να της ανοίξει το ξερό της και να προετοιμάσει
την είσοδο της πληροφορικής στα σχολεία. Προ δεκαετίας παρακολούθησε σχετική μετεκπαίδευση,
επιδοτήθηκε για την αγορά υπολογιστή (που κατέληξε στο σπίτι, να τον χρησιμοποιούν τα παιδιά της)
και σήμερα ακόμη επιμένει ότι θα ήταν αντιπαραγωγική η χρήση υπολογιστή στην τάξη!

Αυτό σημαίνει ή ότι κλείνουμε τα σχολεία και στέλνουμε τους μαθητές στην Γερμανία να μάθουν γράμματα,
ή ότι αρχίζουμε να ζορίζουμε τους γραφικούς στην εκπαίδευση και στο δημόσιο γενικά, να κάνουν την δουλειά τους.
έγραψε:Δεν υπάρχει δε μπορώ, δε θέλω υπάρχει. Αν υπάρξει η θέληση τότε όλα θα γίνουν.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 16 Δεκ 2010, 21:32

pros έγραψε:Προσωπική εμπειρία.
Εκπαιδευτικός, πρόωρα συνταξιοδοτηθείσα, για να προλάβει το εφάπαξ ή δεν ξέρω κι' εγώ ποια άλλη παροχή,
μου διηγείται την εμπειρία της από την προσπάθεια του συστήματος να της ανοίξει το ξερό της και να προετοιμάσει
την είσοδο της πληροφορικής στα σχολεία. Προ δεκαετίας παρακολούθησε σχετική μετεκπαίδευση,
επιδοτήθηκε για την αγορά υπολογιστή (που κατέληξε στο σπίτι, να τον χρησιμοποιούν τα παιδιά της)
και σήμερα ακόμη επιμένει ότι θα ήταν αντιπαραγωγική η χρήση υπολογιστή στην τάξη!

Από τέτοια παραδείγματα ένα σωρό
υπολογιστές χρυσοπληρωμένοι από ολους μας πού καταλήγουν σε σπίτια
νά μήν μιλήσω για τά laptop....
καί ακόμα το ποσοστό τών υπολογιστών πού χρησιμοποιούνται στο δημόσιο αποκλειστικά γιά χρήση πασιέντζας είναι απίστευτο........

Πισεύω όμως ότι αυτές οι καταστάσεις `πνέουν τα λοίσθια`
δυστυχώς έπρεπε νά πέσουμε στόν γκρεμό σάν χώρα γιά νά φτάσουμε να ζητάμε άλλα πράγματα

Φιλικά
Θανάσης Π.
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Επόμενο