linuxovios έγραψε:Πέρα απ' ότι τα περισσότερα απ' όσα αναφέρεις είναι απλά δικαιολογίες, προτείνω να μην κάνουμε τίποτα. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε proprietary, που είναι οικονομικό και προσοδοφόρο. Σωστά;
Λάθος.
Αλλά όταν προτείνουμε μια λύση θα πρέπει να την προτείνουμε ολοκληρωμένα, να την τεκμηριώνουμε και να την υποστηρίζουμε σωστά.
Απλές απαντήσεις :
1) Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι περισσότεροι "αγρόν αγοράζουν" σε ό,τι αφορά γνώσεις H/Y. Δε θα καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε π.χ. ubuntu ή xp όταν το μόνο που κάνουν είναι να τρέχουν 1-2 εφαρμογές τις υπηρεσίας τους.
2) Οι πλειοψηφία των εκπαιδευτικών διδάσκει office, internet explorer, και 5-6 μπούρδες για το πώς κάνουμε κλικ στην επιφάνεια εργασίας και πάμε από τον ένα φάκελο στον άλλο. Πρέπει να πληρώνουμε στην MS γι' αυτό? Στο ubuntu ακριβώς τα ίδια είναι.
Για το πρώτο έχεις απόλυτο δίκιο. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμενο της Γαλλικής στρατοχωροφυλακής της οποίας η ηγεσία αποφάσισε να περάσει σε ελεύθερο λογισμικό και σταδιακά πέρασε από τον IE σε Firefox, μετά αντικατέστησε το MS office με openoffice και όταν τελικά άλλαξε πλήρως τα συστήματα με Linux αντί για windows, οι χρήστες σε μεγάλο ποσοστό θεώρησαν πως απλά αναβαθμίστηκε το λειτουργικό τους (όχι πως αυτό απέχει και πολύ από την αληθεία

).
Για το δεύτερο τώρα μάλλον δεν το πολυσκέφτηκες... Για να διδάξουν κάτι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει πρώτα να το έχουν διδαχθεί οι ίδιοι.
Δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβουλία ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων και όχι δεν είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα για κάποιον που έχει απλά επιφανειακές γνώσεις. Ούτε καν έχει σημασία αν οι εκπαιδευτικοί θα μεταδώσουν τη φτωχή αυτή γνώση.
Θα πρέπει να υπάρξουν προγράμματα επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς και κυρίως θα πρέπει να δημιουργηθεί πρωτογενές υλικό για τη διδασκαλία, θα πρέπει να συσταθούν επιτροπές που θα δημιουργούν αυτό το υλικό (όχι η προχειρότητα που δημιουργήθηκε με τα μαθήματα που είχαν δώσει πέρσι-πρόπερσι μαζί με τα netbook).
Όλα αυτά, ακόμα κι αν υπάρχουν ήδη τα άτομα που θα τα πραγματοποιήσουν, απαιτούν χρόνο για την οργάνωση και την διεκπεραίωση.
linuxovios έγραψε:3) Σε ότι αφορά τη δημιουργία / συντήρηση λογισμικού, υπάρχουν προγραμματιστές για τα πάντα. Το ίδιο και για τη συντήρηση. Αν δεν ξέρουν να μάθουν... Εκτός αν οι απόφοιτοι ΑΕΙ πληροφορικής ξέρουν μόνο windows. Αν είναι έτσι, ας ψοφήσουν. Δε θα τους πληρώνω εγώ επειδή δε στρώνουν τον ποπό τους να μάθουν και κάτι άλλο.
Προφανώς αγνοείς ότι δεν μιλάμε για το μικρομάγαζο της γειτονίας που το αφεντικό θα βάλει το ανιψιό του που «ξέρει από υπολογιστές» να του φτιάξει ένα πρόγραμμα.
Για να στελεχωθεί μια δημόσια υπηρεσία θα πρέπει τα άτομα που θα τη στελεχώσουν να διαθέτουν και τυπικά προσόντα.
Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές για τα έργα αυτά και καλώς ή κακώς, όταν πας να ζητήσεις μια δουλειά θα πρέπει να έχεις και κάποια τυπικά προσόντα. Ειλικρινά αμφιβάλω αν υπάρχει τριψήφιος αριθμός (για να μην πω διψήφιος) ανθρώπων στην Ελλάδα που να έχει ας πούμε πιστοποίηση LPI και να μπορεί να δουλέψει σε μια δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση που θα το ζητάει αυτό.
Θα πρέπει να υπάρχει μια προϋπηρεσία, θα πρέπει να υπάρχει έστω μια εμπειρία και φυσικά όσοι ελάχιστοι τα διαθέτουν όλα αυτά θα πρέπει να πληρωθούν και αναλόγως.
Αν μια τέτοια μετάβαση δεν γίνει με άτομα που ήδη είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός και εκεί δεν νομίζω να υπάρχει καμία ελληνική εταιρεία που θα μπορέσει να τον διεκδικήσει με πιθανότητες να τον κερδίσει. Αν πάλι γίνει από τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες(πράγμα που εγώ τουλάχιστον θα προτιμούσα), τότε στην καλύτερη περίπτωση ο χρόνος υλοποίησης πολλαπλασιάζεται.
linuxovios έγραψε:
4) Ούτε ευχολόγια, ούτε δηλώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι για 1002 λόγους πρέπει να πάμε σε ανοικτό λογισμικό. ΤΕΛΟΣ. Δήλαδη είναι εύκολο να μειώσεις το μισθό στους μισούς Έλληνες, αλλά όχι να βάλεις foss στο δημόσιο τομέα? Εύκολες λύσεις ε? Τέτοιους πολιτικούς θα έχουμε κύριε Φωτάκη αν δεχτούμε τις απόψεις σας.
Εδώ μάλλον δεν έχεις καταλάβει την κριτική μου.
Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο ότι πρέπει να πάμε σε λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην εκπαίδευση (αν και από την εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει η αρχή τουλάχιστον).
Ο προβληματισμός μου ξεκινάει από τη στιγμή που αυτή η πρόταση εμφανίζεται σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα και δεν αναφέρει ότι άσχετα με το γεγονός της χρήσης ΕΛ/ΛΑΚ θα έχει ένα κόστος που τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν νομίζω να μπορεί να αντέξει το κράτος.
Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει την ανακοίνωση πολιτικάντικη κατά την άποψη μου.
Λέμε στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει για να κάνουμε εντύπωση και αποκρύπτουμε τα σημεία που θα δημιουργούσαν αντιδράσεις.
Γιατί και λογισμικό θα πρέπει να αγοραστεί αφού θα πρέπει να ξηλωθεί σχεδόν ολόκληρο το μηχανογραφικό σύστημα του κράτους και να φτιαχτεί από την αρχή με άλλες προδιαγραφές (ελεύθερο δεν σημαίνει δωρεάν) και συμβόλαια υποστήριξης θα πρέπει να αγοραστούν και προγράμματα επιμόρφωσης θα πρέπει να υπάρξουν και να στελεχωθούν με τα κατάλληλα άτομα (κόστος και σε χρήμα και σε εργατοώρες).
Και κυρίως γιατί το χάλι της εκπαίδευσης δεν θα αλλάξει επειδή απλά θα αλλάξουν τα εργαλεία.
Όταν τα βιβλία της πληροφορικής έχουν το χάλι που έχουν, δεν θα γίνουν καλύτερα αν τα τυπώσουν σε ανακυκλωμένο χαρτί, απλά θα είναι politicaly correct που λένε και οι φίλοι και σύμμαχοι...
Επειδή λοιπόν έχω κερδίσει πολλά σε γνώση κι έχω προσφέρει το λίγο που μπορώ στην υπόθεση ΕΛ/ΛΑΚ, διατηρώ το δικαίωμα τουλάχιστον για τον εαυτό μου να μην καταπίνω αμάσητα τα χάπια που μου δίνουν και να ασκώ κριτική όταν θεωρώ πως προσπαθούν κάποιοι να το καπηλευτούν και να το δυσφημήσουν (είτε εκούσια, είτε ακούσια).
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!